Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR
  • Oldalunk szerkezete változott. 2022-től mint "MAGAZIN" működünk. Az oldalon a regisztráció lehetősége 2021. végén megszűnt. Tehát a fórumokban (tudástár) csak olvasgatni lehet. Megértést köszönjük.  OpelForum.hu csapata

OPEL ADAM ROCKS - mini-crossover és ADAM S


forumadmin

Stílusos, sportos, feltűnő: három abszolút izgalmas újdonságot prezentál az Opel az idei Genfi Autószalonon ebből az egyik a karizmatikus ADAM ROCKS. Az ADAM ROCKS és az ADAM S későbbi sorozatgyártmányok előfutáraként gazdagítják és teszik attraktívabbá az ADAM-családot. A ROCKS gépteteje alatt mutatkozik be egy további újdonság: az 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Elsőként az ADAM kapja meg a háromhengerest, amely aztán fokozatosan terjed át más modellekre.

Mini-crossover maxi karizmával: az Opel ADAM ROCKS

gallery_457_223_637465.jpg

Egyszerre vagány és karizmatikus, dögös és elbűvölő: az Opel ADAM ROCKS ügyesen ötvözi a mini-crossover kalandos természetét a nyitott autózás élvezetével. Miután bemutatkozik a 84. Genfi Autószalonon (2014. március 6-16.), besorol az ADAM, ADAM JAM, ADAM GLAM és ADAM SLAM modellcsaládba. Újabbakat fűz a személyre szabás megszámlálhatatlan lehetőségeihez, újra igazolva az ADAM felülmúlhatatlan individualitását. Tanulmányként éppen egy éve volt Genfben látható az ADAM ROCKS, és oly lelkes fogadtatásra talált, hogy az Opel új vezetése tüstént a megvalósítása mellett döntött: már nyáron kapható lesz!

A legújabb, mindössze 3,74 méter hosszú családtag a legtisztább életöröm képviselője – városban éppúgy, mint odakint a zöldben. Elektromosan hátrahúzható, széria Swing Top vászontetejével, markáns, körkörös karosszériaburkolatával és 15 milliméteres futómű-emelésével egy új piaci szegmens megnyitója az ADAM ROCKS: ez az első háromajtós, négy méternél rövidebb, városi mini-crossover. Abszolút egyéni a belseje is, külön tervezett dekorációkkal és üléskárpitokkal, amelyek csak hozzá lesznek kaphatók. Számos innovatív biztonsági- és komfortfelszerelés mellett – mint a parkolóhelyre magától bemanőverező asszisztens – természetesen nem hiányzik az Apple iOS- és Android operációs rendszerű okostelefonokat integráló, többszörösen kitüntetett IntelliLink infotainment-rendszer sem, amelynek köszönhetően az Opel ADAM a legjobban kapcsolódó kiskocsi, méghozzá különösen kedvező árért.

Az arányosan atletikus megjelenésű ROCKS hozza képbe az ADAM-család teljesen új motornemzedékét, hiszen az 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo hajtja. A modern, kompakt motor új standardot állít fel a háromhengereseknél: 115 lóerős, 166 newtonméter nyomatékát már alacsony fordulatszámon leadja, és rendkívül takarékos, csupán 4,3 litert fogyaszt (a VO [EG] Nr. 715/2007 szerint, ideiglenes adat). Szintén új manuális, hatfokozatú sebességváltója nagyon könnyen és gyorsan kapcsolható.

gallery_457_223_507396.jpg

„A ROCKS új területet nyit meg az ADAM előtt“, mondta az Opel igazgatója, Dr. Karl-Thomas Neumann. „Utánozhatatlanul egyesíti a crossoverek magabiztos fellépését a nyitott autózás vonzerejével. Akárcsak a többi Opel ADAM, a ROCKS is az személyre szabhatóság jegyében született, alig akad két egyforma példány. Abban is igazi ADAM a ROCKS, hogy a kiskocsik közül a legjobban kapcsolódik okostelefonhoz, rengeteg innovációval. Mindehhez modern motor és kiváló sebességváltó járul. Csapatunk a szinte lehetetlent valósította meg: az ADAM ROCKS éppen tizenkét hónap alatt érett tanulmányból sorozatgyártmánnyá. Ez a 2014-es Genfi Autószalon egyik abszolút csúcspontja!“

 

Egyéni design, kalandos karakterrel

Az ADAM ROCKS inspirálója a városi parkour-sportoló, aki a saját, különös módján használja akadálypályának az életterét. Az innen inspirálódó egyedi karosszéria-design új piaci területet nyit meg az ADAM előtt – a háromajtós városi mini-crossoverét. Hiszen a vele összehasonlítható legkisebb autótípus is kerek 40 centivel rövidebb! A városban és odakint a szabadban egyaránt megnyilvánuló személyes szabadságot a markáns küllem, a magasabb profil és az erőteljes formák jelképezik. Szakít a hagyományokkal a bármikor kinyitható Swing Top vászontető is.

Döntő szerepet játszik az ADAM ROCKS határozott karakterében a 15 milliméterrel megemelt futómű, amely nagyobb szabad magasságot és erőteljes, férfias kiállást eredményez. Sok alkatrészét módosították, például a csillapítókat, a rugókat, a hátsó felfüggesztést és a direktebb kormányt. Jól illik mindehhez az ADAM ROCKS szériában 17‑, opcióként 18 colos könnyűfém kereke. Különlegesség, hogy a felnit „Wild“ („Erdei vad”) designnal és különféle színekkel lehet személyre szabni – ezek kizárólag e modellhez elérhetők.

Az antracit-színű védőburkolatot körben rászabták az ADAM ROCKS karosszériájára, kiemelve robusztus jellegét. Befoglalja a szembeötlő hűtőmaszkot és a márkára jellemző, krómozott keresztlécet is. Kontrasztot matt krómozás képez a ködlámpák bumeráng-motívumán, az irányjelzőkön, a ködzárófénynél és a tolatólámpánál. Ugyanígy széria a LED-es nappali menetfény és hátsó lámpa. Ezüstös első-hátsó alvázvédő-lemez és markáns, krómozott kipufogóvég teszi teljessé a képet.

gallery_457_223_51293.jpg

Személyre szabhatóság dolgában egyáltalán nem marad el testvéreitől az ADAM ROCKS. Teteje „lebeg” a karosszéria fölött, akárcsak az ADAM JAM, az ADAM GLAM és az ADAM SLAM esetében, úgyhogy más színű lehet a tető, mint a többi rész. Újdonság az ADAM ROCKS néhány színárnyalata, mint az élénk sárga „Goldbusters“. A színkombinációs fényezéshez összesen 18 karosszéria- és hat tetőszín közül lehet választani.

 

Nyitott tetővel városban és azon kívül

gallery_457_223_473133.jpg

Az ADAM ROCKS individualitással ötvözi a nyitott autózás élvezetét. Széria vászon-harmonikateteje pillanat alatt varázsolja kabrióvá: a mennyezet első részén található gomb megnyomására öt másodperc alatt hátrasiklik a C-oszlop elé. Már csak az égbolt a határ, anélkül, hogy ez a funkcionalitás vagy a karosszériamerevség rovására menne. A poggyászteret éppúgy nem érinti, mint a csomagtartó térfogatát.

A tető három rétege, amelyek közül a középső neoprénből készül, optimális zajszigetelő, időjárásálló és nagyon hosszú élettartamú. Az ADAM ROCKS vásárlója háromféle szín, a fekete, s sötétbarna (Sweet Coffee) és a világosbarna (Light Oak) közül választhat, amelyek kombinálhatók a fém tetőrész lehetséges színeivel.

 

Modern utastér, verhetetlen online-kapcsolat

gallery_457_223_763739.jpg

Rögtön megragad az ADAM ROCKS belsejének egyénisége. Két külön felszerelést terveztek hozzá, egyedi műszerfallal, illetve az ülések és az ajtóborítások új színével. Egyikük a tavaly bemutatott ADAM ROCKS Concept öröksége: az ülés és az ajtókárpit mogyorószínű Morrocana szövethuzatát ugyanilyen árnyaltú bőr kormánykerék és váltógomb, illetve barátságos „Surf“ dekorációs minta egészíti ki. A „Coffee Bean“ design kék díszvarrásai pedig kontrasztban állnak a sötétkék üléskárpittal és a fekete enteriőrrel. Ezeken túlmenően persze a ROCKS utasteréhez is kapható minden testre szabási tétel az ADAM-család kínálatából.

Persze nem hiányozhat az ADAM ROCKS felszereléséből az Opel díjnyertes IntelliLink rendszere sem, a modern kapcsolódási lehetőségekkel és alkalmazásokkal. Kompatibilis a legújabb Android- és Apple iOS-készülékekkel, a telefonálást és az audiostreaminget USB és Bluetooth szolgálja, elsőrangú kép- és hangminőségről nagyfelbontású, hétcolos, színes érintőképernyő és hét hangszóró gondoskodik. A BringGo navigációs alkalmazás éppúgy elérhető, mint a rádiózáshoz a Stitcher és a Tune-In. Az Apple iOS-készülékekkel használható a Siri Eyes Free hangvezérlés is, amellyel beolvashatunk vagy diktálhatunk szöveges üzeneteket, miközben szemünk az úton, kezünk a volánon marad. Az IntelliLink nemcsak egyszerűen és biztosan kezelhető, de kedvező árú is, és jóvoltából a ROCKS éppúgy a legjobban kapcsolódó kiskocsik közé tartozik, mint a család többi tagja.

 

115 lóerős energiabomba: teljesen új 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo

Az Opel teljesen új motorgenerációjából az 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo az ADAM ROCKS gépteteje alatt veszi fel a munkát. Az egyliteres benzines turbó kiemelkedő a háromhengeresek között: zaja és rezgése mind közül a legcsekélyebb, érezhetően jobb nem egy négyhengeresénél is. 166 newtonméteres nyomatékát már alacsony fordulatszámon, 1800/perctől leadja. A kompakt, teljesen alumíniumépítésű gép optimális hatásfoka olyan korszerű megoldásoknak köszönhető, mint a nagynyomású közvetlen befecskendezés, a változó szelepvezérlés, az igény szerint dolgozó vízpumpa, vagy a szimpla beömlésű turbófeltöltőt tápláló integrált kipufogócsonk. Széria a benzintakarékos Start/Stop. Az új 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo két teljesítménylépcsője a 66 kW/90 LE és a 85 kW/115 LE. Fogyasztása akár 4,3 literre is lesüllyed (a VO [EG] Nr. 715/2007 szerint, ideiglenes adat), ami rekord a benzinesek között. Választható még az ADAM portfóliójából a négyhengeres, 1,2 literes (51 kW/70 LE, 115 Nm), illetve 1,4 literes (64 kW/87 LE vagy 74 kW/100 LE, mindkettő 130 Nm) szívómotor.

Nem csupán az ADAM ROCKS motorja ünnepel premiert, hanem a sebességváltója is. Az egyliteres, közvetlen benzinbefecskendezésű turbó mindkét teljesítményváltozatához teljesen új, kompakt, hatfokozatú váltómű csatlakozik. Tervezői különös figyelmet szenteltek a fogyasztást csökkentő kis súrlódásnak és a kategória legjobb kapcsolási érzésének: komfortos és sima, gyors és precíz a váltás.

Az ADAM ROCKS premiere a Genfi Autószalonon lesz, majd az árak tavaszi nyilvánosságra hozását követően meg lehet rendelni az új kisautót. Sorozatgyártását augusztusban kezdi az eisenachi gyár.

 

Trendi és sportos: az Opel ADAM S

gallery_457_223_142736.jpg

A ROCKS azonban még messze nem zárja le az ADAM sokrétűségét: a hamarosan gyártásba kerülő ADAM S árulja el, milyen lehet a család új, energikus sportautója. Teljesítményről, húzós nyomatékról és élénk reakcióiról olyan elemek gondoskodnak, mint a 110 kW/150 lóerős 1.4 Turbo ECOTEC motor, a sportosan hangolt futómű és az OPC fékberendezés. A turbóerő 200 km/órás csúcssebességig repíti a markáns kis életstílus autót. Kirobbanó energiáját a feltűnő „Red ʼn Roll” stílus sejteti. A vezető és az első utas nagyszerűen támasztó Recaro-Performance ülésben foglal helyet. Az okostelefonos kapcsolódásról természetesen nem kell lemondani az ADAM-család sportolójában sem, hiszen kívánságra ebben is benne van az IntelliLink.

Turbómotorral cikázik a városban

gallery_457_223_100315.jpg

Az 1.4 Turbo ECOTEC motor 110 kW/150 lóerős, fajlagos teljesítménye tehát meghaladja a literenként száz lóerőt. Alapja az ADAM 1,4-literes négyhengerese, de ezt a nagyteljesítményű turbót kimondottan ADAM S részére fejlesztették. Teljesítménye ötven-, sőt a 220 newtonméteres nyomatékmaximuma hetven százalékkal haladja meg a szívó-változatét. Hatfokozatú sebességváltóval kombinálva 220 km/órás csúcssebességet tesz lehetővé.

Az ADAM S 1,4 literes turbómotorja természetesen nem nélkülözi a Start/Stop-technikát, és már ma teljesíti a jövőbeli Euro-6 kipufogószabványt. Variálható vezérlést kettős fázisállítás tesz lehetővé, a turbó egybeépítése a leömlőcsővel pedig csökkenti a súlyt és a beépítési méreteket. További súlynyereséget hoz a szürke öntvény motorblokk üreges erősítő struktúrája, az üregesre öntött két vezértengely és a műanyag szívócső.

A sportos viselkedés a külön az ADAM S modellhez kifejlesztett Performance-futómű és a direkt áttételű kormányzás érdeme. A genfi Opel-standon kiállított modell nem rejtegeti kiváló lassítási képességét sem: az elöl 16-, hátul 15 colos OPC ‚S‘ tárcsákat vörösre festett nyergek fogják satuba. A 18 colos felnikre 225/35 R 18 méretű gumikat szerelnek.

 

Feltűnő ‚Red ’n Roll‘ design

gallery_457_223_169922.jpg

A Genfi Autószalonon bemutatott ADAM S érzékelteti, mit várhatnak az Opel vásárlói a későbbi szériamodelltől: a vörös karosszériával kontrasztot képező fekete tető markáns spoilerbe fut ki, a márkaemblémás hűtőmaszk és a tükörházak karbonhatásúak. Spoilerszegélyű első kötény, karakteres küszöb és hátsó lökhárító, illetve feltűnő kipufogóvég teszi teljessé a képet.

A vezető és az első utas bőr- vagy Morrocana kárpitozású Recaro Performance ülésen foglalhat helyet. Belül is érvényesülnek az ADAM S részére fenntartott ‚Red ʼn Roll‘ designmotívumok – a bőr csomagban vörös kormány, váltógomb és kézifék-fogantyú van, a műszerfalat és az ajtókat piros és fehér fény világítja meg. Ezekhez sok finom részlet járul.

Az ADAM S továbbá színezett üvegeket, LED-es menetfényt és hátsó lámpát, klímaautomatát, és IntelliLink infotainment-rendszert kínál, modern kapcsolódási lehetőségekkel és alkalmazásokkal. Kompatibilis a legújabb Android- és Apple iOS készülékekkel, a telefonálást és az audiostreaminget USB és Bluetooth szolgálja, a kiváló kép- és hangminőséget pedig a hétcolos, színes érintőképernyő, illetve a hét hangszóró. A BringGo navigátor éppúgy hozzá tartozik, mint a Stitcher és Tune-In rádiós alkalmazás. Apple iOS készülékkel használható a Siri Eyes Free hagvezérlés is – e biztonságosan és egyszerűen használható rendszer jóvoltából az ADAM a legjobban kapcsolódó kisautó.

gallery_457_223_574338.jpg

 

 

 


Visszajelzések

Recommended Comments

Nincsenek hozzászólások



Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Bejelentkezés

  • Ki van Online?   0 Felhasználó, 0 Névtelen, 28 Vendég (Teljes lista)

    • There are no registered users currently online


×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.