Jump to content

Ranglista


Népszerű tartalom

Showing most liked content since 2017-11-17 in all areas

 1. 2 points
 2. 2 points
  Én Kovácséktól nem szeretek olajat. Gyakran össze vissza keverik a megnevezéseket, képeket. Azt se tudom mit rendelek... A cikkszámos kereső viszont király. Sokat használtam az Astra esetében. Ecat-on kinéztem a gyári cikkszámot, innen meg a utángyártott alternatívákat.
 3. 2 points
  A nagykereket jelölik az azonosítók (azért más az ára ugyanannak a cikkszámnak).
 4. 2 points
  Ha jól szűrtem meg a kocsid típusát akkor csak 9db-ot talált: https://alkatreszek.hu/autotipus/opel/astra_36/astra_g_ferdehatu_f48_f08_1998_02_2009_12/8995/szurok/olajszuro/osszes_termek/-_1?manufacturers=Mann&stock_info=1&order=4&number_of_page=10&posted_filters=1 Azért lehet több árral mert be tudják szerezni neked az adott terméket akár 2 de akár 1 munkanap alatt is. Ugye minél gyorsabban szerzik be annál drágább. De én megszoktam várni a több naposat, amúgy is mindig 3-4 munkanap alatt mindig nálam volt a csomag. Csak halkan jelzem, ilyen olajat szoktam rendelni: https://alkatreszek.hu/mo_5w_30_3000_xe_5l itt 9495Ft az 5L Filtershop: https://the-filtershop.com/spd/Mobil_Super_3000_XE_5W-30_4_L/Motorolaj-Mobil-Super-3000-XE-5W-30-4-L-AJANDEK-au 10600Ft a 4L Filterabc: https://filterabc.hu/MOBIL-Super-3000-XE-5W30-4L 8200Ft a 4L Innentől kezdve még a postaköltség lehet a számolandó tényező. Kovácsék 10kg-ig 860Ft, filtershop 12199Ft-ig 990Ft felette ingyen, filterabc 4989Ft-ig 1000Ft, utána 14989Ft-ig 600Ft, felette meg ingyen. Na kb ennyi, szerintem most már tudsz kalkulálni, kb én így szoktam összerakni a szettet mikor rendelek a kocsihoz. Ami összességében olcsóbb lesz onnan rendelek.
 5. 2 points
  Keress másik szerelőt, a nagyon eltérő ET számú felni árt-hat ( talán egyszer majd nem 300 ezernél hanem 250-nél mehet tönkre csapágy-egyebek) ha a felni maradt és a gumi más max az óra csal. Mi volt rajta alapból?
 6. 1 point
  Nagyon rendes Tőled. Írok ha minden kötél szakad
 7. 1 point
  Én teljesen meg vagyok elégedve a CDR500-al. A rádiója viszonylag szépen szól, az igényeimnek megfelel. Egy kis mókolással az egyik ismerősöm készített hozzá AUX bemenetet, így ha nagyon akarok zenét vinni az autóba akkor mp3 lejátszót tudok csatlakoztatni hozzá. Másrészt tudom használni a kormány távot és a kijelzőt is, valamint jól mutat a középkonzolban. 8 hangszóróval nekem teljesen megfelel.
 8. 1 point
  Ha nem kapsz sehol postázok neked :D
 9. 1 point
  Kaposváron a Kaméleon festékboltban (Mező u., a temető mellett) van 2000-es is, én ott vettem.
 10. 1 point
  Milyen a központi kijelződ? Nekem ilyen kijelzővel (2012, Cosmo) kiírja, ha kevés benne. De 1-2x fogyott annyira ki, akkor már csak pár dl van benne. Inkább mindig töltök bele időben. ;)
 11. 1 point
  7 hónap alatt 32 ezer km-t, kb 70%-ban autópályán. Sajna nincs viszonyítási alapom, hogy az új guminak mennyit kellett volna (átlagban) teljesítenie. Vásárláskor olvastam, hogy ez a Premiumcontact jobban tapad, cserébe a jobban is kopik, de van az Ecocontact változat, ami tartósabb. Az előző években nem mentem ennyi, 5 évig használtam a Debica nyári gumit amivel a korábbi tulajdonosa eladta (akkor volt 2 éves a gumi), szóval 46 ezret tettem bele 5 év alatt, és a mintázata akkor volt 4,5 mm.
 12. 1 point
  Rá kell tenni gépre aztán majd megmondja mi a pontos problémája.
 13. 1 point
  normál üzemeltetési körülmények között ET 35-37 nem okoz problémát
 14. 1 point
  Kiírja a BC-n, ha kevés a folyadék. Én mostanában próbáltam ki. Hagytam kifogyni a nyárit, így most már téli cucc van benne.
 15. 1 point
  Ha elindul qrva hangos lesz így, a szomszédokkal eddig jóban voltál?
 16. 1 point
  Kovács autótól szoktam. Man szűrő és Mobil olaj. Posta költség se vészes.
 17. 1 point
  Filterabc? Én onnan szoktam, vagy a filtershopból. Mikor hol milyenek az árak, milyen a készlet...
 18. 1 point
  Sajnos az elektronika meghibasodasa valoszinubb, mint a kabeleke, de az utobbihoz eleg egy ohm-mero. Hasznalt REC-et ne epits be, legfeljebb ECC-t Nem tudom, tanitani kell-e, de az OpComnak mindenkeppen latnia kell, ha jo. Gyujtas kabel nincs kulon, abba pihenj bele... A nyomas szenzor az UEC-en keresztul a motorvezerlore van kotve, igy az, hogy jon rola adat, nem jelent semmit a klimavezerlovel kapcsolatban. A nyomas a homerseklettol fugg, de 0 fokon is 300kPa korul kene legyen, tehat tolteni is kell a klimat, mert igy el sem fog indulni a kompresszor, jo vezerlovel sem.
 19. 1 point
  Szia! Nyílván nem normális, jó eséllyel nyitott állapotban ragadt a termosztát. Nekem is ilyen motorral szerelt szintén 2011es autóm van, egyszer már cseréltem termosztát házat mert egy hajszálrepedesen eresztett, és ha már azt cseréltem, cseréltem a termosztátot is. Ellenőrizni úgy tudod, hogy hideg motornál indítás után kézzel megnézed, hogy melegszik-e a hűtőbe menő vizcső, ha igen akkor egyértelmű a termosztát hiba.
 20. 1 point
  Mindegyik újkori (értsd 2000-es évek első évtizede) 16 szelepes Opel-motor Ecotec, mivel ez volt az akkori motorcsalád elnevezése, ahogy a maiak Ecoflex-ek. Szerintem az Ecotec motoroktól zusammen félni felesleges, ez az "olajzabálós" sztori inkább csak általánosítás, leginkább rossz híre ezen a téren az X16XEL-nek volt.
 21. 1 point
  Ha egyik fokozatban sem megy, kiveszed a pollenszűrőt adsz neki direkt 12Voltot, ha kell ehhez kiveszed az előtét ellenállást, és a polaritásra ügyelj( barna a test) , ha nem indul a motor akkor csere, ha így jó akkor kontakt hiba valahol, hibás bizti vagy kapcsoló.
 22. 1 point
  Épp itt a baj hogy nem tudja megmondani a szerelő konkrétan hogy mi a baja a hengerfejnek. Azzal kezdte hogy tuti hidrotőke. Ki lettek cserélve a tőkék le lett mérve a vezérműtengely bütyke hogy nem e az is el van kopva de azt jónak ítélte.Összerakta de kopog. Akkor jött az hogy nincs megfelelő olajnyomás és mérjünk nyomást és cseréljem ki a nyomás szabályzó szelep rugót mert biztos az lágyult ki. Csak rugót nem kaptam így vettem egy komplett olajszivattyút és annak a rugója lett berakva. Így is kopog. Végső ötlete most az volt hogy cseréljem le a két vezérműtengelyt mert akkor azok még sem jók. Na a két tengely 60 ezer lenne és mi a garancia hogy nem fog kopogni utána is. Így is 100 ezer ft körül tartok csak anyagköltségben. Olvastam itt valahol hogy ha a hidrotőke fészke van kikopva akkor kuka a hengerfej. Akkor meg kár bele ölnöm ebbe feleslegesen a lóvét ha utána úgy is kuka lesz a hengerfej. 200 ezer km van az autóba(tényleg ennyi mert újonnan vettem szalonban) 8 ezrenként cseréltem az olajat és csakis Fuchs titan gt1 pro flex 5w30 ment bele. Ezért jutottam arra az elhatározásra hogy lehet jobban járok egy komplett bontott hengerfejjel .
 23. 1 point
  Elképzelem a nagy autógyárakat, olajcégeket amint a laborjukban beröffentik a "mosógép motorokat" és a videónak megfelelően osztályozzák az olajokat Egyébként a "teszt" nem az olaj működési hőmérséklet tartományában történik. Nem üzemi hőmérsékleten. És még számos más körülmény nem stimmel. Azt gondolom egy belső égésű motor ennél jóval komplexebb rendszer. Ha egy olaj jósága (megfelelősége) ilyen "faék" teszteken dőlne el, hol tartana ma a technológia...
 24. 1 point
  Jogos, a tengelyt ki lehet húzni oldalra.....
 25. 1 point
  Mivel az utolsó bütyök kopott meg, és középről a két vége felé áramlik az olaj, én megpróbálnák egy bontott, kitakarított tengelyt belerakni, plusz tőke takarítás. A tengely mondjuk 15 ezer forint, féktisztító a tőke takarításhoz, új szelepfedél tömítés, bal oldalra szimering, a jobb oldalra az O gyűrű, még talán 20ezer alatt vagyunk, és ehhez nem kell levenni a hengerfejet. Egy próbát megér a nagyobb bontás előtt, tengely úgyis kell alapból.
 26. 1 point
  A kombiknak valami nagyon el van baszva a világításánál. Nekem a vectrában hátul 90% gyári izzók vannak még, de legalábbis az elmúlt 16 évben mióta nálunk van autó, talán ha 2x kellett benne cserélni. Legutóbb is annyi volt hogy a rezgéstől lekopott az izzó aljáról az érintkező. Felcineztem, és kész. Elöl is csak azért volt cserebere, mert az eleje eddig 3x vagy 4x volt összetörve.
 27. 1 point
  A dolog nagyon egyszerű: becses szarjaink (a szó jó értelmében, nyilván ) lámpatestjei akkoriban a hagyományos, wolfram izzószálas izzók befogadására készültek. Ahol fontos a kibocsátott fény mennyisége, iránya, ereje, adott szögből és pontból észlelhetősége, ott a parabolatükör és/vagy a bura az izzószál fizikai méretéhez képest a legjobbat nyújtja. Ugyanezt egy mai LED diódával nem tudod ugyanígy, minden igényt kielégítően elérni. Egyszerűen egy dióda másképp bocsájt ki fényt, mint egy izzószál. Ehhez kimondottan diódával működő lámpatest kell, tetszik vagy sem, sajnos ez a helyzet.
 28. 1 point
  Jelen leírás csak az opelforum.hu regisztrált felhasználónak készült, engedélyem nélkül sehol máshol nem publikálható! 11.1.5 Gyári Board Computer (Fedélzeti számítógép) Ez egy a kijelzővel (továbbiakban: BC, MID) együtt lévő kis számítógép, ami a fontosabb biztonsági eszközöket figyeli, valamint információkkal szolgál a fogyasztásról és egyéb dolgokról. A motorvezérő (továbbiakban: ECU) által közvetített fogyasztási adatokból, üzemanyagszint és az aktuális sebesség alapján számol számos adatot. Funkciói: - pillanatnyi fogyasztás kiírása álló helyzetben l/h óra, közlekedve l/100km egységben, - átlagfogyasztás kiírása l/100km egységben, - megtehető kilométerek adott tankszinttel - átlagsebesség - stopper - külső hőmérséklet kijelzés - kiégett izzókra figyelmeztetés szövegesen (féklámpák, hátsó helyzetjelzők és tompítottak) - alacsony motorolaj-, hűtővíz- és ablakmosó folyadék szint figyelmeztetés szövegesen - kopott (első) fékbetétekre figyelmeztetés szövegesen Fontos: Most szeretném leszögezni, hogy mivel volt 4 frissítés az F Astrán így változott pár dolog az évek folyamán. A néhány vezeték színe, diagnosztikai csatlakozó. A bekötés nagyjából egyforma minden szériánál, csak a diagnosztikai csatlakozó bekötése lehet más, illetve a kijelző kék csatiján is vannak változások. Ott is javarészt vezetékszín eltérések és kevesebb pin. Utóbbi a tankszint állítás miatt lényeges. Igyekszem kitérni és külön jelezni, ahol változás van. Beszerelés menete a gyárilag nem BC-vel szerelt Astra F gépkocsikba: Fontos információk a beszerelés megkezdése előtt: Először is a Check Controllal (továbbiakban: CC) kezdeném. Ez a kis dobozka felel azért, hogy a kiégett izzókra figyelmeztesse a BC-t és az kiírja nekünk. Nos nekem nincs ilyenem, ezért a szerelési útmutató az CC nélküli BC beszerelésre fog koncentrálni. Még egy fontos információ, beszerelés előtt! Győződjünk meg róla, hogy a 12 pines csatiban minden vezeték be van-e kötve, vagy egyszerűen úgy is megtudhatjuk, hogy ha nyomjuk a TID kijelzőn a két gombot egyszerre pár másodpercig, akkor kiírja e a jelenlegi sebességet. Ha igen, akkor minden bizonnyal minden vezeték megvan. Másrészt kell szerezni olyan csatlakozót bontóból például, amiben olyan érintkezők vannak, amik a diagnosztikai csatlakozóban is vannak. Én egy indexlámpa csatlakozót használtam erre a célra, abból vettem ki. Amennyiben nem az újabb 16pin-es csatlakozód van a biztitábla bal oldalán, hanem a régebbi, a plusz érintkező nem kell. Benne van. 1. Áthidalások elkészítése Aki bontásból szerezte a kijelzőt, jobb ha kéri hozzá a levágott kék színű X26-os 26 pines csatlakozót is. Ez feltétlenül szükséges a bekötéshez. Kétféle megoldás jöhet szóba: vagy a kijelzőn belül készítjük el az áthidalásokat vékony vezetékkel, vagy kívül az X26-os kék csatlakozó vezetékeit kötjük össze a 12-es csatival és a testeléseket is itt oldjuk meg. A kijelzőn belüli áthidalások elkészítésének menete: Szedjük szét a kijelzőt. Felül fogja kettő darab T8-as torx fejű csavar, ezután körbe egy késsel kipattintjuk a tetejét és levesszük. Ekkor láthatjuk a 12 pin-es (TID) és a 26 pines csatlakozóaljzatok bekötését a nyákra. Itt fogunk hidalni. Lábkiosztások a kijelzőn belül a nyákon: - a 12-es csatinál: felső sor: 6,5,4,3,2,1 alsó sor: 12,11,10,9,8,7 - a 26-os csatinál: felsősor: 1,2,3...13 alsó sor: 14,15...26 A kijelzőn belül a következő áthidalásokat kell végrehajtani: Kezdjük a testekkel. (mivel nincs CC, sem a szintérzékelők jelen esetben, ezért ezeket a pontokat le kell kötni testre. Egyes állítások szerint némelyik pontot nem testre, hanem gyújtás tápra kell kötni, de mivel nekem megszűntek a hibajelzések, amint testeltem mindegyiket, ezért marad ez a verzió, mert ez kipróbált.) Áthidaljuk a 12-es csati 3-as pinjéről a testet a 26-os csati 13-as pinjére. Ezután összeforraszthatjuk a lentebb felsorolt vezetékeket a 13-as pin vezetékével a 26-os csatiból kilógókkal. Ezután még egy plusz szálat is bekötöttem a kötegbe, amit majd a sorkapocsba kötünk be, mert ez szükséges lesz az ablaktörlőkaron lévő gomboknak. Az áthidalt pontoknak a vezetékeit elszigeteljük. A kijelző tetejét visszarakjuk. Kijelzőn kívüli áthidalások menete: Testek: A 12-es csati hármas pinjén lévő barna vezetéket elcsípjük és összeforrasztjuk egy plusz 10cm-es vezetékkel az elcsípett barna szálakat. A plusz vezeték azért kell, mert ezzel kötjük össze az X26-os kék csati 13-as pinjét (szintén barna), a letestelendő vezetékeket is ehhez kell forrasztani, valamint az ablaktörlőkar gombjainak is kell egy plusz szál azok testéhez. Annak is barna a vezetéke. A lista, hogy mit kell összekötni mivel: Amit össze kell kötni a 13-as (barna) vezetékkel a 26-os csatin: 1 (fehér-zöld),2 (barna-kék),3 (kék-piros), 4 (fekete-sárga) és 24 (sárga-piros),25 (barna-sárga),26-os (fekete-sárga) pinek. Ezek után, áthidaljuk a +12V K1.15-ös tápot az 5-ös (fekete) pinről az 5-ösre (fekete), majd áthidaljuk a külső hőmérséklet érzékelő két pontját is a 2-es (kék) és 4-es (kék-fehér) pinről a 22-es (kék) és 23-as (kék-fehér) pinre, végül a sebességjelet a 12-es (kék-piros) pinről a 20-asra (kék-piros). Képek: 12-es csati áthidalásai, 26-os csati áthidalásai, Együtt a kettő 2. Előkészítés Szükségünk lesz 6 darab sorkapocsra vagy forrasztással is megoldható ez esetben ez a lépés kihagyható. A 14-es (barna-szürke, nálam barna-fehér volt), 18-as (kék-fekete) és a 21-es (fekete-barna) pinek vezetékeit bekötjük a sorkapocsba, valamint az előzőleg kivezetett testpontot az ablaktörlőkaron lévő vezérlőgomboknak. Meghosszabbítjuk a 16-os (barna-fehér) és 17-es (barna-piros) vezetékeket, ezek lesznek az ablaktörlőkaron lévő vezérlőgombok vezérszálai. Itt tennék egy kis kitérőt. Régebbi kijelzők csatijában megtévesztő lehet, hogy az ablaktörlőkar gombjainak kivezetései a 26-os kék csatiban azonos színűek a Diagnosztikai csatlakozóba köttendő vezetékszínekkel! Tehát mindenképp győződjünk meg róla, hogy a 16-os és 17-es vezetékeket kötjük be, nem a diagnosztikai csatlakozó szálait, ami a 13-as és 14-es pin! Képek: Sorkapocs., Fölös vezetékek elszigetelve 3. Beszerelés Ha belül készítettük el az áthidalást, akkor már most ellenőrizhetjük, hogy jól csináltuk e. Dugjuk rá a 12-es kis csatlakozót a MID-re. Azonnal reagálnia kell rá, kéri az idő beállítását, amit meg is tehetünk, ha kívül a 26-os kék csati kilógó vezetékein készítettük el az összekötéseket, akkor azt is rá kell dugni. Le kell bontani a kormányburkolatot, a műszeregységet kivenni, a tompított/ködlámpák kapcsolóit tartó műanyagot, a kesztyűtartót, az esetleges kiegészítő polcot a kesztyűtartó alatt és végül a jobb első küszöbburkolatot. Kezdjük az ECU fogyasztásjellel: Az X9-es sorkapocs 5-ös (fekete-barna) pinjéről kell "megcsapolni" ezt a szálat, elvileg nincs tovább vezetve azokban az Astrákban, amelyikben nem volt gyárilag BC. Ezt a sorkapocsból tudni fogjuk. A sorkapocs az ECU alatt található egy kis műanyag fekete tartókonzolon, felfele húzva kivehető, de ki is pattintható, visszarakni csúsztatva kell. Elvágjuk a vezetéket, de ne tőben hátha kell még később. Sorkapoccsal vagy forrasztással kössük össze a 26-os kék csatlakozó 21-es (fekete-barna) pin-jével egy darab vezetékkel. Ellenőrizzük, hogy jó-e a kötés: erősen meghúzzuk mindkét sorkapocsban a vezetékeket. Elrendezzük a vezetéket, majd opcionálisan (és optimizmustól függően) akár vissza is lehet szerelni a küszöbburkolatot, valamint a kesztyűtartót a kiegészítő polccal együtt, ha van. Kép: Balra az X9-es sorkapocs, jobbra a "csapolás" sorkapcsa. Üzemanyagszint jelvezeték: Ez a műszeregységnél található nagyobbik csatlakozón a 7-es pin. Meg van számozva a csatlakozó, eltéveszteni nem lehet. Kivesszük az érintkezőt, mégpedig úgy, hogy egy vékony csavarhúzóval aláfeszítünk, hogy a támasztópöcök behajoljon, ezután könnyen kihúzható a pin. Letekerjük az öntapadó szövetet a nagyobb csati vezetékkötegéről, majd elvágjuk a vezetéket. Én a vezeték elvágott végeit belevettem egy érvéghüvelybe, amit aztán sorkapocsba kötöttem, a sorkapocs másik végébe pedig bekötöttem a vezetéket, amit a 18-as (kék-fekete) pinnel kell összekötni a 26-os kék csatlakozóban. Képek: Üzemanyagszint vezetéke, megcsapolva, kész állapot. Diagnosztikai csatlakozó bekötése: Kiemeljük, amennyire tudjuk a biztosíték táblát és a diagcsati mellett található lyukakba vékony csavarhúzóval benyúlunk, megfeszítjük, ezután ki lehet venni a diagcsatit. Befele kell nyomni. Lehetőleg elegendő hosszúságú vezetéket hagyjunk a berakandó pinen, a könnyebb összekötés érdekében. A 8-as (bal felső) pinre kell beraknunk az érintkezőt. Ezt úgy oldottam meg, hogy a lyukon keresztül fűztem be az érintkezőt. Azaz betoltam a vezetéket, addig játszottam, amíg ki nem jött a vezeték, majd erősen megnyomva bepattant a helyére az érintkező. Amint ez megvan, kössük össze ezt a kilógó vezetéket forrasztással vagy sorkapoccsal a kijelző 26-os kék csatiján lévő 21-es pinnel (barna-zöld). Régebbi kijelzők esetén ez a vezeték barna-fehér színű. Amennyiben régebbi 10pin-es diagcsatlakozód van, ez esetben a G jelű pinnel kell összekötni. Ez alapból benne van, nem kell plusz szál, csak el kell csípni és összeforrasztani vagy sorkapoccsal összekötni a 26-os kék csati 21-es (barna-fehér vagy barna-zöld) pinjével, egy darab vezetékkel. Kép: Diag csatiba bekötve. Ablaktörlő-kapcsoló bekötése: Először kicseréljük az ablaktörlő-kapcsolót aztán a végén található csatlakozóba kötjük a vezetékeket. A 26-os kék csatin és az ablaktörlőkar csatijain lévő vezetékszínek megegyeznek, így azokat értelemszerűen kell összekötni, tehát: A 16-os (barna-fehér) pinre kell kötni az "R" nyomógombot, a 17-es (barna-piros) pinre az "S" gombot, valamint a testpontot (barna), amit előkészítettünk korábban. 4. Tesztelés, befejezés Nem kell még mindent visszarakni, elég csak a műszeregységet és a biztosítéktáblát, ezután ráadjuk a gyújtást, ekkor írkál már infókat a kijelző, majd beindítjuk a motort. Az S gomb nyomogatásával írnia kell a fogyasztást l/h egységben és egyéb infókat. Ha minden jó, akár mehetünk is egy tesztkörre, hogy menet közben is mér-e, ha igen, akkor készen van, rakhatunk vissza mindent a helyére. Képek: Kép1 Kép2 Kép3 Már csak a márkaszervizbe kell elmenni, hogy beállítsák a motorhoz a BC-t (ha lehet). Meg lehet nézni, hogy épp melyik motorra és impulzusjeladóra van állítva a BC és melyik szoftver van rajta, mégpedig úgy, hogy az S és R gombot egyszerre kell nyomni 5 másodpercig, utána kiírja. Először a felső sorban a beállítás kódját, alul a szoftver verzióját, majd a következő váltásnál az impulzusjel számát írja ki. Ezeket csak márkaszervizben tudják állítani Tech2 műszerrel. Kiegészítés: jelen leírás alapján a CHECK felirat folyamatosan világítani fog, gyújtás ráadásától kezdve. Ez azért van, mert nincs CC-nk, és az csak akkor aludna el, ha gyújtás után rálépünk a fékpedálra, érzékelve, hogy a féklámpák jók.
 29. 1 point
  CIM modul = kormányoszlop modul: A CIM működésének általános leírása A CIM (Column Integration Module) a kormányoszlopon elhelyezett modul, amely többek között a gyújtászárat és a villogó- és ablaktörlő-kapcsolót tartalmazza. A következő (részben extra) alrendszereket egyesíti: Indításgátló, kormánykerék-távirányító, transzponder-antenna, gyújtászár, irányjelző kar, fényszóró/tompított fényszóró kar, Sebességszabályozó kar, információs kijelző kapcsolók, ablaktörlő kar, rádióvevő a kulcs-távvezérléshez, kormányszög-érzékelő, kürtkapcsoló, PEPS (kulcs nélküli hozzájutási és indítórendszer) indítógomb és ESCL (elektromos kormányzár). A CIM a kormányoszlop huzalozás költségeiknek és súlyának csökkentése érdekében került kifejlesztésre. CIM-vezérlőkészülék A CIM-vezérlőkészülék két CAN porttal rendelkezik, eggyel a Low-Speed CAN buszhoz és eggyel a High-Speed CAN buszhoz. A High-Speed busz és a Low-Speed busz közötti portként is szolgál a CAN buszok közötti információcsere végett. A saját RF-vevővel / adóval (transzponder) rendelkező gyújtáskulcs kivételével a CIM valamennyi eleme közvetlen (dugaszolt) kapcsolatban áll a CIM-vezérlőkészülékkel, ezért nincs szükségük kiegészítő kábelezésre. Feszültségmenedzsment, áramellátás, gyújtászár A feszültségmenedzsment feladatát a CIM-vezérlőkészülék látja el a gépkocsiban. Ez felelős a gyújtászár-információk (a gyújtáskulcs állása) dekódolásáért, valamint az információk CAN-információkénti továbbításáért a gépkocsi többi részéhez, továbbá keménykábelezéssel vezérel a CIM két áramellátó-relét az UEC-ben és REC-ben. Ugyancsak keménykábelezéssel jut el az ACC-jel (gyújtászár 1. állása) az ECM-hez annak érdekében, hogy az hamarabb felgyorsuljon. Ezáltal gyorsabban beindul a motor. Busz-portok a High-Speed CAN-hoz (HS CAN) és Low-Speed CAN-hoz (LS CAN) A CIM az adatcserét szolgáló két CAN porttal rendelkezik. High-Speed CAN motor-rendszerekhez, hajtáslánc-rendszerekhez, indításgátlóhoz stb. Single Wire (egyvezetékes) Low-Speed CAN karosszéria-rendszerekhez HS CAN és LS CAN közötti port A CIM a Low-Speed busz és a High-Speed busz közötti port (áttételező). A kiválasztott busz-információk a Low-Speed busztó a High-Speed buszhoz áramlanak és viszont. Diagnosztikai port A CIM-vezérlőkészülék a HS CAN-hoz és az LS CAN-hoz szolgáló CAN diagnosztikai porttal rendelkezik. A HS és LS buszvezetékek a CIM-en keresztül jut a diagnosztikai csatlakozóhoz. Figyelem: A dugasz CIM-ről történő lehúzása esetén megszakad az összeköttetés a HS és LS busz között! A CIM-kötésben szereplő vezérlőkészülékek külső feszültség- vagy testzárlat miatti sérülésének megakadályozása végett a CIM-vezérlőkészülék mind a HS CAN-hoz, mind az LS CAN-hoz szolgáló belső védőkapcsolóval rendelkezik. A CIM diagnózisa is a CAN busz segítségével megy végbe. A kormánykerék-távirányító világításának tompítása A kormánykerék-távirányító gombjai meg vannak világítva. A megvilágítás tompítása az LS CAN által az IPC-től a CIM-hez továbbított információ alapján történik. Villogók működése A CIM-vezérlőkészülék az irányjelző kar 4 állását regisztrálja digitális formában. Az irányjelző kar már nem kattan be mechanikusan, hanem bekapcsolt villogók esetén is visszatér alapállásába. A kikapcsolás vagy a kormányszög-érzékelő, vagy a kar másik irányba mozdítása révén történik. A szükséges információk az LS CAN-on keresztül jutnak a CIM-vezérlőkészüléktől a REC-hez, amely azután meghatározza a villogás frekvenciáját és a kapcsoló teendőjét. Sebességszabályozás művelet A CIM-vezérlőkészülék a sebességszabályozás 3 kapcsolóállását regisztrálja digitális formában. A szükséges információk a HS CAN-on keresztül jutnak a CIM-vezérlőkészüléktől az ECM-vezérlőkészülékhez. Ablaktörlés művelet A CIM-vezérlőkészülék az ablaktörlő kar 6 fokozatát regisztrálja digitális formában. A szükséges információk az LS CAN-on keresztül jutnak a CIM-vezérlőkészüléktől az UEC-vezérlőkészülékhez. Az ablaktörlő kar már nem kattan be mechanikusan, hanem bekapcsolt ablaktörlők esetén is visszatér alapállásába. A kikapcsolás a kar másik irányba mozdítása révén történik. Kürt művelet A CIM-vezérlőkészülék regisztrálja a kürtkapcsoló állását. A szükséges információk az LS CAN-on keresztül jutnak a CIM-vezérlőkészüléktől az UEC-vezérlőkészülékhez. Indításgátló (Immobiliser 3) művelet A CIM-vezérlőkészüékbe beépítésre került az indításgátló művelet (Immobiliser 3). A CIM-vezérlőkészülék a feldugott transzponder-antenna segítségével kommunikál a transzponderrel a gyújtáskulcsban, és kiértékeli a transzponder jelét. Ha a gyújtáskulcsot érvényesnek ismeri fel, még ellenőrzi a REC, UEC, IPC-vezérlőkészülék azonosítóit. Ha ebből legalább 2-t érvényesnek ismer fel, folytatódik az engedélyezési művelet az ECM-vezérlőkészülékkel végbemenő kommunikációval, gyújtás BE állásban. Az ECM-vezérlőkészülék az indítás engedélyezését kéri a CIM vezérlőkészüléktől. Sikertelen engedélyezés setén el kel távolítani a gyújtáskulcsot a gyújtászárból, , és a Key IN státus ismételt felismertetésével kell kezdeményezni az új engedélyezést a transzponderen keresztül. A analóg jelek digitális jellé alakítása a CIM-vezérlőkészülék feladata. Hangszóró művelet AZ UEC, REC, PA, PEPS, IPS, DIS, SDM, SLM vagy TPMS vezérlőkészülékek felhívására a CIM megszólaltatja a beépített hangszórót. Ez a jel mindegyik művelet számára más-más. Pl. a REC vezérlőkészülék olyan információt küld a CIM-hez, hogy milyen frekvenciával kell megszólalnia a villogó hangjának (normál villogófrekvencia vagy hibás villogólámpa esetén magasabb villogófrekvencia). További műveletek, amelyeknél hangjelzés adására irányuló igény érkezik a CIM-vezérlőkészülékhez, pl. a helyzetjelző bekapcsolása, ajtó, csomagtér vagy hátsó csapófedél nyitva, parkolás segítése, alkalmazkodó sebességszabályozás, ablaktörlő kikapcsolása és szállítási üzemmód kikapcsolása. Kormánykerék-távirányító művelet (speciális felszereltség) A CIM-vezérlőkészülék regisztrálja a kormánykerék-távirányító működtetett gombját, és többszörös működtetés esetén mindig a legmagasabb prioritású gomb kerül értékelésre. A szükséges információk a CAN-on keresztül jutnak a CIM-vezérlőkészüléktől a DIS-vezérlőkészülékhez. Az információ egy része azután a DIS porton át tovább kerül a rádió-vezérlőkészülékhez. Információs kijelző művelet (speciális felszereltség) A CIM-vezérlőkészülék regisztrálja az információs kijelző kezelésére szolgáló kapcsoló működtetését. A szükséges információk a CAN-on keresztül jutnak a CIM-vezérlőkészüléktől a DIS-vezérlőkészülékhez. Kormánykar-állás funkció A CIM-modul kormányszög-érzékelővel rendelkezik. Ez az érzékelő regisztrálja a kormány pillanatnyi szögállását vagy a pillanatnyi kormánymozgást, és az információt átadja a CIM-vezérlőkészüléknek. A kormányszög-érzékelő jelét a CIM-vezérlőkészülék az irányjelző visszaállítására használja. A kormány szögállására vonatkozó információ a CIM-vezérlőkészüléktől a HS CAN-on keresztül az ABS / ESP-vezérlőkészülékhez jut, amennyiben a gépkocsi ESP-vel rendelkezik (ESP extra felszerelés). A továbbiakban az EHPS hasznosítja az információt. Az ESP változat esetén a "multi-turn" érzékelő a teljes kormánytartományban megadja a pontos szögállást. ESP-vel nem rendelkező gépkocsik esetében egyszerűsített változat kerül beépítésre, amely 360° után ismét 0-nál kezd. Légzsák gyújtás-jel A légzsák gyújtóköre a CIM-vezérlőkészülék érintkező-egységén keresztül kapcsolódik a vezetőoldali légzsákhoz (a bekapcsoló gyutacshoz) a kormánykerékben. Kulcs-távirányítás művelet A CIM-vezérlőkészülék olyan vevővel rendelkezik, amely fogadja a kulcsról érkező jeleket. A CIM-vezérlőkészülék kiértékeli az információt, és a CAN-on keresztül a REC-hez továbbítja. Fényszóró / tompított fény művelet A CIM-vezérlőkészülék regisztrálja a fényszóró-/tompított fény kapcsoló 2 állását. Ezt az információt a CAN-on keresztül továbbítja a CIM-vezérlőkészülék az UEC-vezérlőkészülékhez. Kulcsreteszelés művelet A kulcsreteszelési művelet csak automata váltóval szerelt gépkocsik esetében működik. A TCM-vezérlőkészülék a HS CAN-on keresztül továbbítja a választókar pillanatnyi állását a CIM-vezérlőkészülékhez. Ha a választókar "P" helyzetben van, a CIM kikapcsolja a kulcs reteszelését, és a gyújtáskulcsot ki lehet venni. Önindító ellenőrzése művelet Amikor a CIM felismeri a gyújtáskulcs "motor indítása" állását, az önindító működtetéséhez szükséges CAN információt küld az ECM-hez. Ez az információ vétele után további busz-információt küld a CIM porton keresztül az UEC-hez, amely azután az ott beépített indítórelét vezérli. Az indítórelé CIM általi közvetlen vezérlése az ECM-hez tett "kerülőút" nélkül nem lenne ésszerű, mivel az ECM dönti el, hogy az önindítót működtetni kell-e (ha a motor már jár, az ECM nem küld az önindító működtetésére irányuló busz-információt az UEC-hez akkor sem, ha a kulcsot "start" állásba fordítják). ActiveSelect érintőkapcsolók művelet A CIM regisztrálja az ActiveSelect érintőkapcsolók működtetését a kormánykeréken, és a kapcsolási igényt a HS CAN-on keresztül továbbítja a TCM / MTA-hoz.
 30. 0 points
  Jaja mondjuk a tőke csettegés nem biztos hogy megszűnik, ha ott is olajnyomás gond volt. vagy maga a tőke fészke kopott ki. Nekem most olyat csinál, hogy alapból csendben van aztán néha csetten egyet-egyet tök szabálytalanul.
×