Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Mikulás74

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    534
  • Csatlakozott

  • Days Won

    5

Everything posted by Mikulás74

  1. Nekem alapjáraton zörgött nagyon, ha kis gázt adtam, szép hangja volt, meg felpörgetve is. Végülis le van szrva, csak zavaró az alapjárati zakatolás. 40 rugó, háááát, nem olcsó azért. Ja, meg még a rettenet olajfogyasztás volt, ami kiakasztott. Mindegy már, nem Opelozom, áruló lettem.
  2. Most bukkant fel ez a video, hogy én konkrétan, meg más is mit szpott evvel. Láncsörgésre a megoldás, na meg a zakatoló hidrotőkékre. Tippeltem, hogy ez a baj, de meg már nem néztem. Mondjuk nem tudom, mennyibe kerülhet, biztos nem olcsó. Meg annak is a kezét kéne letörni, aki műanyag nyomásszabályzó szelepet tervez egy motorba....
  3. Heló, ducato 1.9td adagolót raktam rá, még a tartó konzolt se kellett lecserélni, 3 pontos felfogatás, a bordáskerék is passzol rá. Itt még a kezdeti stádium, némi beállítás még kellett neki(anyázással :D) :
  4. De annál még rosszabbak a fotelszerelők, aki már 1x cserélt magának olajat, aztán azt hiszi, az ő sggéből süt a nap... Vagy van 100 ezer km a vackában, hiába tudja a fél világ, hogy az egy rakás szar, csak bizonygatja, milyen jó autója van, hisz még megy....
  5. Jó motorok ezek, csak ne taposd ki a szemét nagyon. A régi opelek eléggé elkényeztették a tulajokat, hanyag tartás mellett se volt velük nagyobb baj. Ezekre azért oda kell már figyelni, de max annyi, hogy megfelelő olaj, víz csere időben, aztán csókolom. Én is egy olyat fogtam ki, ami ütve vágva volt. Egyik himba kikakukkolt már a hengerfejen, úgy járt vele a csóka. Ahhoz tartozó hidrotőke gyakorlatilag köddé vált a motorban. Teljes szétszedésnél sehol sem volt. Azt mondta, ha gázt ad neki, akkor nincs hangja. Valami 340 ezer volt benne.
  6. Ez a láncos opel moci kész mérnöki csoda. Az egész olajrendszere nagyon érzékeny, ha valahol elmegy az olajnyomás, zakatolással reagál rá. Nekem a 16 hidrotőkéből 5 volt összenyomható, elkezdtem cserélgetni, de az újak is azt csinálták. Ha elmegy a nyomás, a hidraulikus láncfeszítő is lazul. Nem volt nagyon olajkokszos a motorod belülről? Bár ahány ilyen láncos motoros corsa mellett megállok a pirosnál, mind zörög. Igazság szerint nekem nem is a zörgéssel volt bajom, hanem a borzalmas olajfogyasztásával. Tette ezt annak ellenére, hogy szinte tökéletes gyűrűk+hengerfal volt. 1000km-en több mint egy liter olaj elfogyott. Alatta semmi olajfolt, semmi füst. Végére mondtam, ehhez a motorhoz nem szerelő kell, hanem valamilyen sámán.
  7. Mikulás74

    Dízel

    Volt nálam egy ilyen olajszivattyú törött x17dtl, annál az összes himba törött volt, szivattyú+himbacserék után pöcröff. Nem szabad ezeknél túlfeszíteni a szíjat, mert törik a szivattyú. Nagyon gagyi megoldás. De hogy ami itt van most dízel opel, miért nem indul, már csak a jóisten tudja. Bontott hengerfejet raktam rá, remélem csak az a baja, hogy berohadt mind a 4 porlasztócsúcs. Ha az sem, akkor adagolószétössze.
  8. Mikulás74

    Dízel

    Na én most pont egy ilyennel szórakozok, a jóistennek se akar elindulni... Biztos nem ugrott át a szíjad, jeleket megnézted? Vezérműtengelyen a bordáskerék nem ékes, elfordulhat! Nézd meg, nem-e törött valamelyik himba. Hibás adagolóval még nem találkoztam, bár lehet, most pont nálam van egy ilyen. Vagy szokása még ennek a mocinak, hogy az olajszivattyúról letörik a szíjfeszítő.
  9. Helló, a dízelé megvan, angolul, Haynes, 340 oldalas. a 2 fajta 1.7-es, meg a 2000-es mocis van benne.
  10. Na pont ilyen hangja volt az enyémnek is. Cseréltem láncot rajta, 2x is, második után is hamar elkezdett zörögni. Na ott lett elegem az egészből. Miután felhomályosítottak, hogy ezeknek lehet olajszivattyú baja is, aminek egyik tünete, a zakatoló hidrotőkék alapjáraton. Szóval odáig már nem jutottam, hogy ez most hidrotőke, vagy lánc. Ezért mondtam, hogy méress olajnyomást rajta. Meg az a nagyon nem mindegy, mennyi KM van a motorban, az enyémben kb 320 ezer volt már. Bontott olajszivattyút nem akartam, újonnan meg.....jaj. Az a baj, ha elmész több szerelőhöz, mind madárnak fog nézni, és láncot akarnak cserélni rajta. Az index fórumon egy öreg szaki vesézte ki ezeket a láncos motorokat, de feladta. Olajpumpa baja volt neki is. Itt egy video, igaz, angolul van, de kép többet elmond, főleg a vége fele. kicsit frissebb motor, de a lényeg ugyanaz.
  11. Komplett lánccsere volt mindennel együtt? Lánckerekek, feszítő, sín, lánc...? Van ezeknek a láncos motoroknak egy nyavalyájuk, az olajszivattyú. Vagy pedig az olajszűrőházban lévő nyomásszabályzó. Nekem 1.2-es ugyanilyen motorosnál hunyorgott alapjáraton az 5/30-as olajjal az olajnyomáslámpa, volt is olyan hangja a motornak, mint egy kávédarálónak kb. Első körben méress egy olajnyomást a szerelőddel. Illetve még azt sokan elrontják, hogy ráerőltetik az olajpumpát a blokkra lánccserekor, amikor fent van a karter, emiatt a kartertömítésnél rossz lesz a tömítés, és ott elmegy az olajnyomás egy része.
  12. Nekem a szétszedett motor kipufogó csonkjába pakoltak mogyorókat a pelék, vagy patkányok, kitalálnak ezek mindenhonnan, a Természettudomány múzeumban van is egy labirintus patkánynak, ami variálható, pikkpakk rájönnek, merre a kijárat. Hörcsög ugyanaz, talán okosabbak. Azóta minden lukat betömök egy szétszedett blokkon, mert azok a gcik telerakják mogyoróval.
  13. A vízhőfokod rendben van? Mennyi fokon áll üzemmelegen? Nálam stabilan meg se mozdul a mutató, a motor is langyos. Valamit nagyon férledugtam vízcsövet. Ha hideg a motor, akkor az ECU emelhet alapjáratot. Volt egy benzines valamim, azon a kormányszervó jeladója volt hibás, amiatt volt magas az alapjárat.
  14. Heló, na az enyém is pont ezt(is) csinálja, csak mellé még nagyon erőtlen. Ennek még nem néztem utána, mert az autó gyengesége a legbosszantóbb. Kb mintha lenne vagy 20 lóerő. Arra gondoltam, ha az erőtlenség megszűnik, akkor minden más is. De pont olyan, mint valami francia benzinesnél, amikor bedöglik az alapjárati motor. Remélhetőleg nem a gázpedál jeladója y17dt-nél. Még baj nálam, hogy a víz hőfok alig mozdul valamit. Gondoltam a jeladója nem jó, de ha erőtlen a motor, akkor be sem melegszik. Teljesen langyos az egész motor is, van benne termosztát, működik is jól. Ha rájöttem, megírom.
  15. Mint a fenti videó is mutatja lehet, sőt, az 1.7 cdti-t is lehet, csökkent nyitónyomású, vagy dti porlasztókkal: az x17dtl-t nagyon régóta lehet, kell pedálcsere hozzá, adagolótartó konzol, meg fúrni faragni. Kérdésem az ECU, EDU-ra vonatkozott volna, azokkal mit csinált, aki alakított át már y17dt-t.
  16. A G astrákban már hidraulikus a kinyomócsapágy, elég drágák, viszont akkor sokáig is bírják. Üzemszerűen szerelő komám elmondása szerint kinyomócsapágy miatt még nem szedett szét sosem G astrát. Én most azért kicseréltem egy bontottra, nem tudom minek, azon 2007-es dátum volt, egy keveset futott benzinesből való. Még légteleníteni kell, remélem nem lesz gond vele, mert felkötöm magam, ha még 1x szét kell valamit szedni. Ez a kábelköteg az isuzun valami horror. Az 1.2-es astrán is csak szemre benéztem a tárcsát, és egyből a helyére ment a nyelestengelyre. Zsigáknál volt ez a központosító, de ott még avval se akart bemászni a helyére:
  17. Üdv, valaki alakított már át bowdenes, mechanikus Bosch adagolósra 1.7 Dit(y17dt) motort? Ehhez még a cdti motor is kispista, így agyonbonyolítani egy dízelmotort röhej. Ennyi madzaggal a földet körbe lehet tekerni 5x.
  18. 372 ezret futott Isuzu dízelnél még a gyári kinyomócsapágy van.. Most cseréltem motort egy ilyen csodában, meg kuplungoztam meg. Nem kis szopás volt a blokkot visszarakni, kivételnél nem volt útban a jobb féltengely, visszarakásnál már képtelenség volt visszatenni. Jó ez az isuzu, minden vagy 3x drágább, mint a GM opelhez. Nem kell központosító, szemre középre kell rakni a tárcsát, az már elég.
  19. Elvileg elektromos fojtószelep állítás van rajta, jó régen találtam egy videót youtubeon, ott egy emberke szétszed egy ilyet atomjaira, műanyag fogaskerekek vannak benne, meg valami potméter-pálya, ami beég, és akkor vannak hasonló bajok. De most meg nem találom valamiért a videót. Aztán lehet a pedál jeladója nem jó. Ráadott gyújtással ha nyomkodod a gázpedált, elvileg hallatszik, ha valami baja van a villanymotornak.
  20. Egyből megláttam a diót, írtam, nehogy behaljon egy valahol a szívótorokba. Ismerős szerelő anno mit szívott egy darab ronggyal, úgy rakta össze a motort, hogy a bontós beletömött egy rongyot a szívócsonkba, jó belülre. Koma már ott tartott, visszaadja a gépjárműszerelői mestervizsgáját, mert az istennek nem indult el az autó. Dízel volt, az meg csak levegőt kellett hogy kapjon, nem tudott gyertyát nézni, hogy benzines-e.
  21. Nehogy kirágja a légszűrőt, aztán befészkel a szívócsonkba. Nekem is van diófa, mit kínlódtam a patkányokkal ősszel. Ha megszünteted az összes ivóforrásukat, el fognak vándorolni. Nálam ez segített.
  22. Nem kell nosztalgiázni egy 2004-es 1.2 G astra? Sok szerencsét az új géphez!
  23. Forgásirányba tekerd a főtengelyt kb 3 teljes fordulatot, aztán nézd meg, mit mutat. Ha van benne valahol egy nem lefixálható rugós feszítő, persze hogy ugrálni fog forgás közben. Pár ezer km után mindig megnézem, hogy áll a szíj, mennyire feszes, van, hogy utána kell állítani. Ha hidegen feszes a szíj, melegen már nagyon hangja lesz. X17dtl motornál simán letörte az olajpumpáról a feszítőgörgőt, ha feszesre állította az ember.
  24. Én állíthatom akárhová a lámpáimat, mindenhogy anyázott a jónép szemből. Lámpabúra polír után már nem reklamált senki. Állítólag a matt búra nagyon szórja a fényt.
  25. Elektromos hibákhoz (is) :D totál zokni vagyok, de próbálj meg egy fojtószelep állító motort kölcsönbe kérni, hátha változik a helyzet. Néztem, hogy volt, akinek fennakadt ilyen miatt a fordulatszám, meg gázadásra összevissza reagált a moci. Csak egy tipp.
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.