Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

bluemirage

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    163
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    5

Everything posted by bluemirage

  1. Megvolt az olajcsere. Továbbra is 2 db G-s Astra van a családban, szinte tök egyformák. Mindegyikben 75 ezer km van kb.... és mindegyik évente 10-12 ezer km-t megy, amióta nálunk van és nem egy bácsinál, akik csak hétvégente jártak vele a szomszéd tesco-ba. De ami a lényeg, hogy a csere után megszűnt az autó hangja, bentről nem is hallani. Tudom, hogy ez az állapot hétre-hétre romlani fog és egy idő után újra lesz motorhang az utastérben. (Classic II, azaz nincs érdemi motorteres hangszigetelés). De több év után is rácsodálkozom, hogy mennyit számít a friss olaj egy motornál... azaz maga az olaj mennyire fontos dolog. A használat módjától is függ, de Capuccinó effekt nincs egyik kocsi tanksapkáján sem. Utoljára ilyet a gyári GM-nél láttam, amikor a vásárlásuk utáni első évben ez került az enyémbe. A pároméba akkor még Castrol Magnatec ment, de után már én cserélem nála is az olajat és azt kapja amit az enyém. Így több év után sem fogunk változtatni... marad a Mobil Super 3000 XE 5W-30 Szűrők: MANN FILTER HU612/2X (utolsó években gyártott G Classic II-höz már ez hosszúkásabb, módosított kell) + MANN FILTER C30130 légszűrő. A használt olajszűrőn egy minimális csavarodás szokott lenni, emiatt mindig gondolkodom, hogy abból lehetne feljebb' lépni és más kipróbálni... Olajfogyás az évi 10-12 ezer km alatt, szint semmi. Egy csíkot megy le a nívópálcán a periódus végére, ezért nem is szoktunk utántölteni. Sajnos mindegyikünknél kell viszont hűtőfolyadékot pótolni az 1 év alatt. Kb. 1 decit vagy talán egy picivel kevesebbet... de ez akkor sem valami megnyugtató...
  2. Ahogy az előbb írták is: egy 2007-es az nagy eséllyel már a modernebb XEP jelölésű motorral van, azaz motorikusan kvázi H-s Astra. Mindenképpen 5W30, vagy jobb kell bele és a 10W40 nem ajánlott hozzá. Működik vele és van aki ezzel hajtja és állítja, hogy neki még működik az autója, de gondolom annál többet vársz el tőle, hogy működjön... Olvass vissza itt. Sok jó ajánlás van, vannak listák az ajánlott olajokról stb...
  3. Ha fontos az ADAC, akkor ebben a méretben 2 éve a Conti és Vredestein volt a sztár'. Saját vélemény: Ez már a harmadik kocsim, de nekem nyáron mindig csak ContiPremiumContact gumik voltak... Biztos választás. Nem kellett gondolkodnom. Sok autógyár első szerelésű abroncsként használja már régóta.
  4. Értem amit mondasz, de attól még a 185/65 R15 is gyári méret. Azzal került a legtöbb a forgalomba.
  5. 2014-ben adtam el az F Astra-mat akkor 290 ekm volt benne (óra szerint)... Az mostani tulaját (Piroskát) ismerem, tegnap találkoztam vele kés abban is 330 ekm van ... a valós közelebb lehet inkább a 400 ekm-hez (persze ezt nem mondtam neki). Csak GM olaj volt benne. De ezt a elnyűhetetlen 8 szelepest és azt az egész autót még az utolsó barna köpenyes szakik terveztek Rüsselsheim-ben. Ez volt a nyugatnémet Suzuki. Az utána jövő, olajra is kényes 14xep-es motornál erősen nem ajánlott a GM olaj. Szóval szerintem ne hasonlítsuk össze ebben a G-s topikban az almát a körtével... mondom ezt én is ex F Astra tulajként. A XEP-es motor sajnos olajérzékenyebb és még babusgatással is messze problémásabb, mint az ősi 8 szelepes. Ez van...
  6. A kinézett 5W-40-nek úgy tudom, hogy nincs dexos2-es minősítése, ami erősen ajánlott lenne. Persze.... vannak akiket ez nem zavar. De mivel számos jobbnál, jobb dexos2-es olaj közül lehet választani és ez az autó meg nem egy versenygép, hogy csúcs olaj kelljen bele.... ezért és sosem értettem, hogy miért van egyeseknél a csakazértsem' hozzáállás.
  7. Nekem ugyan 1,4-es van.Fogyasztási statisztikámat láthatod az aláírásban. Az 1,6-os nem feltétlenül eszik többet. Sőt bizonyos esetekben jobb is lehet az 1,4-esnél. A fogyasztás ennyire azonos autók mellett szinte kizárólag a vezetési stílustól és a használat körülményeitől függ. Az újabb XEP végződésű motorok néhány deci-vel kevesebbet fogyasztanak. Én a helyedben keresnék jó állapotú autót és ha azt egy 1,4-esben találnám meg, akkor azt venném... ha 1,6-osban pedig akkor azt. Amikor pályázok akkor pl. hiányát érzem, hogy nem 1,6-os az autóm, mert így már 130 környékén 4000-et forog a motor... és mivel az enyém 2008-as, azaz már a lengyel classic II... ezért a zajszigetelés hiánya miatt... akkor már túl hangos. 1,2-t semmiképpen ne vegyél! Városban is kevés a biztonságos és dinamikus vezetéshez, ha a klímát is bekapcsolod mellé.... akkor már nagy a baj a városi forgalomban... Emiatt aztán taposnod kell és szíváson kívül a végén még többet is ehet, mint egy 1.4-es. Már egy magyar középhegységben is kihívás vele rendesen közlekedni. Szóval egy kicsit gáz a szerelőd.
  8. Állítható deréktámaszt vegyél. Én évekkel korábban kaptam egy ehhez hasonló kéket és nagyon nagy segítség. Itt is van egy "deréktámasz autóba" stb. szavakra találsz.
  9. Típushiba... szerintem lassan megadja magát a tengely. Én nem szórakoztam sokat vele.
  10. Igen. De nem sokat ért, ahogyan a párom kocsijának sem. Az ózonos tisztítás után 1-2 nappal már újra jött vissza a szag. A vegyi szerintem tartósabb. Én többi nem viszem ózonra. 2:0 nálunk a befújós habos javára. Mi ide vittük a kocsikat. A "visszatérhetnek a szagok" pontban nem hiába van már előre magyarázkodás. De próbáld ki... ha nem nagy a baj nálad, akkor akár be is válhat.
  11. Párom autójánál és nálam is jelen van. Mindegyikben csak 50-60 ekm van... de amikor vettük már 20-30 ekm-nél is ezt csinálta. Amikor 23 eKm-el az Opel márkaszervízben ezt megmutattam, akkor mondták, hogy ez ilyen. Ha van kedvem, akkor hátramehetek a szervízbe, de majd minden motornál hallani fogom kisebb-nagyobb mértékben. Ha jobban szigetelt lenne a motor, akkor az utastérben nem is hallanám alapjáraton... de mivel a 2005 után G-s Astrákban szinte nincs is szigetelés, így mindent... mindig hallani fogok... a kopogást is... újonnan is. Azt is mondták, hogy sok pénzért tudnak rajta javítani, de nem szívesen, mert idővel vissza fog jönni a hang. Ezek a kopogó hangok szelepek hangjai... Sajnos az opel mérnőkei nem voltak ebben elég pengék. De számos más márkánál is megvan a kopogó szelep hang. A motor felső részéből jön. Hidrotőke nélküli autóknál is előfordul. Az indításkori vagy hidegen való kopogás nem gond... normál. Egy másik szerelő szerint is tömeges a jelenség és nemcsak egy adott márka, adott motor típusára jellemző. Ő viszont azt mondta, hogy a meleg alapjáraton való kopogással vagy főleg a terhelésnél jelentkezőnél hosszabb távon sajnos kezdeni kell valamit... de véleménye szerint idővel vissza fog térni, mert konstrukciós hiba. Ez az utolsó mondatrészlet egybe vág az Opel márkaszervízével.
  12. Az aláírásomban látható, hogy 1,4-es XEP-es benzines... NULLA olajfogyasztással... ami azért nem mindig jó hír. A páromnak egy néhány hónappal idősebb van... szintén ugyanilyen fogyasztással olajs is nulla, benzin és szinte tized pontosan annyi... Ő is mindig kiszámolja amikor tankol... csak nem vezeti táblázatban. Alapvetően az autó állapota ami számít a vásárlásnál... az újabbak úgyis már XEP-es motorral vannak. Az került a H-s Astra-ba is... pontosabban ugyanakkor... hiszen egyidőben futott az Astra Classic II és a H-s Astra gyártása. 1.4-es elvan klímával is... ha sokat mennék autópályán... akkor és csak akkor 1,6-ost keresnék. Az 1,4-es sokat kér benzinből baromság... Alapba elvi buktatós, hogy a kisebb űrtartalom többet fogyaszt... a fogyasztás számos dologtól függ... én nem foglalkoznék túl sokat ezzel a vásárlásnál. A lényeg az autó állapota. A fogyasztás pedig leginkább a sofőrön múlik illetve a használat körülményein. Nagyfaluban biztosan többet fog enni... mint vidéken hosszú utakon használva... stb... stb... Szerk: Előtte egy 2000-es évjáratú F Astra-m volt 1,4 8V. Az többet fogyasztott. Télen inkább 7 liter környékén... nyáron nagy ritkán 6 alatt. Még előtte egy 1996-os B-s Corsam, az is 6-7 között fogyasztott, ahogy az F Astra. De amíg a B-s Corsa a városban korrekt autó volt, addig az F-Astra a nulla dinamikával inkább egy mozgó forgalmi akadály. Már egy 1,4-es XEP-es Astra is más vezetési élmény városban, mint a F-es tehénkém. De cserébe az baromi csendes volt és országúton imádtam vele menni. Ezzel a morgóval csak városban jobb, de országúton nekem nem jön be az F-hez képest.
  13. Megnéztem a Mann oldalán. Szerintük a WK613-as az F-Astra X16 XEL motrához jó, míg a nálad is lévő WK512-es G-s Astra X16 XEL motrához. WK512 WK613 A második fülén lehet megnézni a hol alkalmazható típusokat.
  14. Szerintem neked Mann-ból a WK 613-as kell 16 XEL-es motorhoz. De vidd be a forgalmidat egy jobb bolthoz ahol rendes adatbázis... pl. Unix-os van és akkor kiderül. Szerintem olyan nem nagyon van, hogy elfelejtette, hiszen amikor az ember fizet, akkor még egy számla nélküli fusi falusi szerelőnél is végigmegy, hogy akkor főnök volt egyszer... ez meg ez... meg az... meg az... és akkor ez így összesen. A kép alapján én inkább úgy mondanám, hogy átvert.
  15. Lehet, hogy legközelebb én is csak tömítést cserélek. Mondjuk azt nem nagyon értem, hogy miért árulnak csavart kompletten, ráadásul elég nagy választékban... méghozzá számos gyártótól... Arra gondolok, hogy a világ boldogabbik felén nem szórakoznak a tömítéssel, hanem cserélik a csavart kompletten és kész..? Kb. 3 Euro... Ami nekik semmi.
  16. Déltájban cseréltem olajat, és szokás szerint az eddig bevált Mobil Super 3000 XE 5W-30 ment bele a korábbi GM és Castrol olajok helyett. Ezekről én is úgy tartom, hogy inkább az alsó, alsó-közép osztályba tartoznak. A Mobil Super-es 5W-30 pedig szerintem inkább a közép, vagy felső-közép kategória nálam... Elismerem, hogy van nála jobb. Én úgy gondolom, hogy a 10 ekm / 1 év mellett ezzel az olajjal megtettem mindent motorért. A fogyasztásomból látszik, hogy Mobil Super nálam a normális, átlagos használat mellé kell. Mivel Mann szűrő párti vagyok, így meglepődve olvastam, hogy többen írták a z papír olajszűrő horpadását. Most déltájban volt lehetőségem megnézni. Egyáltalán nem volt deformálódva. Arra gondolok, hogy a G Astra-hoz többféle MANN papír szűrő tartozik. Az enyém már a széria végi G-s Astra így az enyémbe pl. a hosszabb kell (ez motorkód függő), a korábbiakba pedig a tömzsibb. Tehát nálam a MANN-Filter-HU612-2x olajszűrőnél nem volt deformálódás. Nem lehet, hogy a többieknek is a másiknál volt? Olajleeresztő csavar, tőmítéssel. Most úgy gondoltam, hogy az is cserélem. Mivel a páromnak is ugyanilyan autója van csak néhány hónappal korábbi, így egyből kettőt akartam venni. De sajnos a normális SWAG/FEBI-ből az UNIX-nál csak 1 db volt a boltban (cikksz 880976, 1410 Ft), így vettem egy általuk ajánlott Mapco félét (cikksz: 10301618, 963 Ft). Az alig átlátszó zacskót kibontva vettem észre itthon, hogy a MAPCO-nál hiányzik egy Torx fog a csavarból! Az egyik oldala majdnem lapos! Majd rakok fel róla fényképet ide, mielőtt visszaadom az Unix-nak... Bár mivel bontott, úgysem veszik vissza, de mondom nekik, hogy szart ne áruljanak... Valszeg' így is megforgatja a T45-ös torx, de érthető, hogy nem akarok kockáztatni, hogy 1 év múlva ne tudjam leszedni. Másrészt el tudom képzelni, hogy ilyen minőségbiztosítás mellett, milyen minőség lehet a menet vagy a tömítés... A páromnak, úgyis csak hetek múlva cserélem, így majd hozatok velük rendes FEBI csavart. Légszűrőnek szokás szerint Mann Filter C30130 lett rakva. Csak télen van capuccinó effektus, szerintem a hideg betöltőre csapódik ki a gőz...
  17. A víz bekerülhet a motorba is... hengerfejtömítés miegymás. Ez egy kicsit növelheti az olajszintet vagy más szóval amennyi olajat eszik a kocsi, annyi vizet meg kap... és ha nincs masszív és hosszú használat, akkor az olajteknőből ki sem tud párologni. Így voltak és lesznek tulajok, akiknél a viszonylag jónak gondolt olajfogyás mögött, kevésbé jó vízfogyás áll. Ez az én tippem... F-Astra-val jártam így. Én ebbe az irányba nyomoztatnék szakemberrel, hogy nem-e kerül a víz a motorba, azaz egy része az olajba.
  18. Közeleg a tavasz és a nyári gumi... A legjobb 20 nyárigumi Az AutoBild máris kijött egy friss kizárólag féktávot mutató (záras/nedves) teszttel. Táblázatot most is a Continental vezeti... de fékezésben már 1-2 évtizede szinte mindig ők az elsők... Mindenki keresgélheti a saját gumiját és nézheti, hogy hány méterrel vagy esetleg hány kocsihosszal van hátrányban 80 km/h-ról való fékezésnél... Forrás: http://jogumi.blog.hu/2017/02/22/a_legjobb_husz_nyari_abroncs_fektav_szerint Azért már az is durva, hogy a top 20, azaz az ajánlott kategória első és utolsó helyezettje között majdnem egy kocsihossznyi különbség van... pedig van amikor 20-30 cm különbség jelent 100 ezres javítási számlát... vagy 1 méter életet és halált... Tehát abroncsfüggők hajrá! ;)
  19. Nem mértem sose le, de nekem is megvan min. 10 lépés távolság. Ez elemcserés lesz... Bármely márkaszervizben megcsinálják néhány perc az egész. 5-8 évente szerintem ennyit megér. De ha elég bátor és gyors vagy, akkor a számtalan leírás és youtube videó alapján is meg tudod csinálni. Ha lassan csinálod, akkor ha jól emlékszem elfelejti az immo kódot.
  20. bluemirage

    Fogyasztás

    A motorfék rendszeres használatával éves szinten lehet sokat megtakarítani. Nemcsak üzemanyagban, ha fékbetétben is. - Megfelelő vezetési stílus (vannak akik eleve képtelen erre, mert azt mondják magukról, hogy dinamikusan vezetnek, pedig csak szarul) - Megfelelő hely és forgalom ismeret (enélkül nem lehet a forgalom többi résztvevőjének zavarása nélkül motorféket használni) - Vezetési rutin, gyakorlat (szerintem több 10 ezer km-es vezetési rutin kell, ahhoz, hogy tudat alatt, ösztönösen használd a kocsidat, így a motorféket is) Pl. ha közúton minden település 50-es tábláját megtudod úgy közelíteni, hogy sosem! fékezel és 90-100-ról motorfékkel lassulsz le, ugyanez piros lámpa megközelítésnél, kereszteződéshez közeledésnél stb... Lejtőn lefele sosem használsz féket, ismert belátható kanyarokat fékezés nélkül veszed be, azaz motorfékkel Így a napi 0,5 liter vagy néhány dl. az havi és éves szinten sok-sok 10 litert tesz ki, sok pénzt... plusz a fékbetét. Látható, hogy az itteni tulajok ugyanazon' autói között akár 1-1,5 literes fogyasztási különbségek vannak. Ennek számos oka van. Nem egy tényező miatt alakul így. De évi 10.000 km. futás alatt ez pl. 150 liter, ami 50-60.000 Ft... Sok esetben ez a sofőr lábában van és így néhány pár új cipőt árát is elfüstöli a kipufogón.
  21. csak 1-1,5 dl... A Liter az nagyon durva lenne. Az F-Astra-nál konkréten nulla volt a víz eltűnése. A céges MNL, MYS, ill. majd az NZL rendszámos, tehát újabb dízel skoda octaviaknál is elmegy akár 2 dl. víz 10.000 km-enként. A szerviz szerint ez normális Az LWE rendszámú céges octavia-nál nulla dl. fogy el... szerintük az is normális. A többivel egyetértek... szerintem is a víz jelenléte okozhat bizonyos olajoknál ilyen trutyit... Az olajnak 100 fok fölé kell mennie, amihez sok idő kell, hogy az olaj alatt!! lévő víz forrásban történő párolgása elindulhasson.
  22. Reggel megnéztem és az van amire számítottam. Tehát az aláírásomban is szereplő kocsinál capuccinos, világosbarna vékony trutyi van az olajbeöntőn az a Mobilos XE 5W-30-as olajnál. Megjegyzem, hogy ugyanaz volt a GM-es olajnál is nálam. Én nem a hideg üzemre fogom, mert az nálam nincs. Egyhuzamban szinte sohasem megy 20 km-nél kevesebbet, bár ez télen már un. rel. hideg üzemnek is számíthat ilyen hidegben. Az én tippem a víz... Nálam kb. 10000 km alatt elfogy 1 - 1,5 víz... A könnyen benzin kiszellőzik az olajból (magas hőmérsékleten párolog és a szellőztetőkön keresztül tud távozni). A víz nehezebben távozik a motortérből... én erre fogom. Már csak azért is, mert más olajnál is volt ilyen nálam, és nyáron is (értsd nincs hideg üzemem a fentiek szerint). Ha valaki tud valami tuti, hogy mi miatt fordulhat ez elő capuccino jelenség, az ossza meg. Mivel ezzel az olajjal van a legfinomabb hangja a kocsinak, így nálam a következő cserére is ezt kapja. Elvileg GM által jóváhagyott olaj, a megfelelő viszkozitással, amitől szép hangja van a kocsinak. Olajfogyás nincs, de ennek oka lehet az is, hogy fogy a víz.
  23. Utántöltő olajnak használtam és akkor is csak Gold 5W-30-at. Nekem is kb. ennyi a tapasztalat. Tehát 1-2 dl-t / év A korábban ajánlott Mobil Super 3000 XE 5W-30-at használom én is. Csendesebb, simább járás nekem is bevált, mint itt többeknek. De vannak még olyanok is akik a Castrol valamely Dexox2-s jóváhagyással rendelkező olaját használják. Az is lehet alternatíva. Ha visszalapozol néhány oldalt, akkor lesznek listák a dexos minősítésű olajokról. Márka és beszerzési hely feltüntetésével.
  24. Időnként felmerülő kérdés, de csak akkor lehet komplett gyári szettel (beleértve a trafót és fényszóró mosót) átépíteni, ha gyárilag is létezett ez a típus. A G Astra létezett, de mivel egy korrekt gyári átalakítás és a procedúra nem olcsó, ezért kevesek csinálják meg legálisan, ami rendőri vagy műszaki vizsgás bukó kockázatát vonja maga után. Egy rendes átalakítás elérheti a 100 eFt-ot. A közhiedelemmel ellentétben nehéz az ilyen átalakított autót eladni és inkább ront az értékén, mint javít. Matrix19-nek reméljük, hogy egy hivatalos átalakítása van, fényszóró mosóval és a többi aprósággal együtt.
  25. Feltételezve, hogy: - a megfelelő vezetési rutin megvan - már bemelegedett a motor - továbbá klíma nélkül is csinálja... Az egyik lehetséges ok illetve tipp: a kuplung meghibásodása... azaz valamiért nem megfelelően tapad
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.