Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

freddy_

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    624
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    10

Everything posted by freddy_

  1. Köszönöm a választ. Azt esetleg nem tudod mennyi hűtőfolyadékot kell leengedni, hogy az EGR alá menjen a szint és van-e leeresztőcsavar, ha igen, hol található?
  2. Sziasztok! Adott egy 2006-os H Astra Z14XEP motorral. Le lett szerelve az EGR. Normális, hogy a leszerelt EGR helyén folyik a hűtővíz? Rá van kötve a hűtőkörre az EGR? Esetleg csatlakozó lábkiosztása lenne valakinek? Hogyan lehet leszerelt állapotban tesztelni? Előre is köszönöm a segítséget.
  3. A tartáyban lévő fékfolyadékot le szeretném cserélni. Ha egy néhány milliméter átmérőjű szilikoncsővel benyúlok a tartályba és leszívom a teljes leszívható folyadékmennyiséget, fellevegősödhet a fék? A tartály alatti csőben marad elég folyadék vagy inkább hagyjak az alján keveset? Tűhegynyi a tartály alatti nyílás? Előre is köszönöm a segítségeteket.
  4. Én is nagyon rühellem a fém kapcsokat, de csak megerősíteni tudom az előttem szólót. Ha lapos csavarhúzóval óvatosan alányúlsz, különösebb erőlködés nélkül kipattan és nem koptatja el a műanyagot. Nem kell feszegetni, simán ki kell pattanjon a megfelelő szögben, csak rá kell érezni. Úgy emlékszem, oldalról szoktam alányúlni, de talán szemből is megy, átemelve a kapcsot azon a részen, amit szeret elkoptatni, ha rosszul veszed ki. Ki kell próbálni. Nálam egy pöcöknél kopott el a műanyag egy kicsit, mert még nagyon az elején erőltetve, rosszul vettem ki. Ez nem okozott gondot a későbbiekben. Úgy emlékszem, a pöckök "oldható" része a látható oldalra kell essen. Úgy emlékszem, a márkaszervizek kontárkodásai miatt egy fémkapcsom hiányzott. Néhányat én erőltettem meg, amíg rájöttem hogyan pattan ki finoman. Vettem egy szett új fémkapcsot (bár semmivel sem lett jobb, mint az eredeti "megerőltetett"). Ha nagyon sérült a fedél és kifolyik a kondenzvíz vagy falsot szív, szerintem szerezz egy szép állapotú bontottat. A fedelet néhány torx csavar tartja, én a legutóbbi szűrőcserénél le is vettem tisztítás céljából. Ha a ház sérült, szerintem azt sem lehet túl bonyolult kibontani egy autóból.
  5. Köszönöm. Közben olvastam és ugyanerre jutottam. A teljesen ideális az olajnak a megállások és gyorsítások nélküli, egyenletes haladás lenne. Erre vonatkozna elvileg a hosszú csereperiódus. A gyakorlatban ilyen nem nagyon létezik. Nem beszélve az üzemanyag minőségéről. Meggyőztél, nem megyek 15 ezernél többet egy olajjal, mint eddig sem.
  6. Olajcserét követően, két hónap alatt közel 15000 km-t autóztam főleg országúton, autópályán, napi 50-1000km között. A kézikönyvem szerint az olaj csereperiódusa 2 év vagy 30 ezer kilométer. Egyéb forrásokból az ajánlás általában 1 év vagy 15000 km. Talán volt már erről szó korábban, de nem találom. Érdemes lenne 2-3 hónap után, 15000 km-nél olajat cserélnem vagy a rövid eltelt idő miatt nehetek többet is ezzel az olajjal? Mélybarna színű az olaj.
  7. Az OBD-2 nem tudom az miben más, esetleg kevesebbet lát-e, mint mondjuk egy Op-Com. A teljes palettányi élőadatot megjeleníteni képes kütyüvel kellene összehasonlítani az állapotokat, amikor nincs hiba és amikor van. Az említett dolgot nem tudom kommentálni, évek alatt csak néhányszor néztem élőadatot, de konkrétan ilyesmire nem emlékszem. Ha úgy látod, hogy nem normális, azon a nyomon is érdemes lehet elindulni. Nekem az a furcsa, hogy a hiba mértéke nem kicsi, ha az ECU lekorlátozza a motor teljesítményét, mégsincs hibakód és nagyítóval kell keresni a hiba okát.
  8. A kisautó a kulcsokkal világít? Tárolt hibakód akkor van, ha a gyújtás ráadása után az említett ikon nem alszik ki. Ha nincs tárolt hibakód, az nagyon furcsa. Ebben az esetben, élőadatokat kellene nézni, hogy több derüljön ki. Ahhoz kell egy Op-Com vagy Tech2.
  9. Tárolt hibakód nincs esetleg? Próbáltad kivillogtatni?
  10. Sziasztok! Az Eneos Premium Hyper 5W-30 még mindig a leginkább ajánlott motorolaj vagy esetleg azóta tudtok jobbat? Azelőtt Valvoline 5W30-as olajat használtam, nem Dexos2, de a kézikönyv szerinti GM minősítései megvannak. Hosszabb távú használat során nem érzékelek nagy különbségeket a két olaj között. Mintha az Eneos lassabban barnulna be, mint a Valvoline.
  11. Visszatérve erre, miért nem találod a fékcső cikkszámát? Nem szerepel a rajzon? Ha tudsz alvázszámot küldeni (privátban), megpróbálok másik EPC-ben utána keresni. Más: olajcserekor úgy töltöttem be az olajat, hogy pont 5 rovátka (maximum szint) legyen a nívópálcán. Aztán otthon úgy láttam, minimálisan túllépi a maximumot. Mentem vele többször is 600-1000 kilométeres utakat, utána az ötödik rovátka már csak félig volt. Most mentem vele majdnem 1000km-t, megint 5 rovátkányi a szint (de már sokkal sötétebb az olaj). A hűtővíz szintje hideg motorral a minimum alatt van 1-2mm-el, mint az 1000km-es út előtt. Az olajbetöltő kupaknál is minden normálisnak néz ki. Lehetséges, hogy a nívópálca nem annyira pontos, hogy négy és fél vagy öt mindig és jól elkülönüljön vagy mi lehet az oka, hogy most magasabb szintet látok?
  12. 10 évig márkaszervizekbe hordtam az autómat. Kis (fél órás) munkáknál az árak nem megfizethetetlenek, de nagyon vegyesek a tapasztalataim, leginkább csúnyán megjártam velük. Négy márkaszervizből egynél a munkával teljesen elégedett voltam, de más jellegű gondok voltak. Egynél nagy összegű károkat okoztak. Körülbelül olyan volt az egész, mint amikor egy nem szakmabeli kalapáccsal, fogóval, csavarhúzóval és feszítővassal (ez minden szerszámkészletük, de mégha lenne célszerszámuk sem használnák) agyatlanul feszeget, üt, mindenen ütés és berágódás nyomokat hagyva és látszólag szándékosan nulla lelkiismeretességgel és igényességgel végzi a dolgát, amiben csak lehet (esztétikai) károkat téve. (Mert alul van fizetve, a fizetése nem jön meg időben, hülyére dolgoztatják, stb.) Nehéz ezt elképzelni, de nem túlzom, le tudom írni részletesen, csak hosszú, illetve korábban sokmindent leírtam már ebből a történetből a fórumon. Én szúrtam el, hogy nem állítottam le és vittem el az autót azonnal, mielőtt mégnagyobb lett a kár. A maradék két szervizben is többször csináltattam olajcseréket és egyéb rutin dolgokat. A látottak alapján egyik helyre sem szívesen vinném az autómat mégegyszer, csak ha nagyon rá lennék kényszerülve (akkor sem motorbontásra). Nem azon múlik, hogy jó vagy rossz-e egy szerviz, hogy márka vagy nem márkaszerviz. Gyanítom bármilyen sarki szerelő igényesebben és lelkiismeretesebben dolgozik a leírtaktól, de nyilván belőlük is van kevésbé jó. Addig kerestem, amíg találtam szerelőt, ahova el mertem vinni vezérlés és egyéb bontások miatt, jó lett minden, de nem kívánatos dolgok is lettek mellé. Nehéz jó szerelőt találni, próbálj meg érdeklődni és leinformálni, mielőtt elviszed hozzá.
  13. Az opelmuhely.com jó tipp, de sajnos csak "kérdések" almenüpontot találtam, amelyben a feltett kérdésekre válaszokat lehet adni, ilyen jellegű fórumot nem. Ha FB-ra való hivatkozással szűnik meg ez a fórum, nem látom át hogyan helyettesíti ezt a fórumot, már annak aki használja a FB-ot. Szerintem ennek a fórumnak FB mellett nagyon is meglenne a létjogosultsága.
  14. Eddig még nem láttam olyan alkatrészt, aminek ne lenne cikkszáma. Magán a csövön nem látható semmi vagy már annyira rossz állapotú, hogyha lenne sem látszana? Próbálom én is megnézni katalógusban, de nem tudom mikor jutok el odáig. Bontott nem jöhet szóba vagy ezeket levétel után már nem szokás visszarakni?
  15. Nem lehet már kapni eredetit vagy csak utángyártottat keresel? Fékfolyadékot tudnátok ajánlani (típus, márka)?
  16. Nálam egy lapátra teljesen felcsavarodott falevél okozta a zörgést. A ventilátor kivételéhez sajnos ki kellett venni a középkonzolra csatlakozó levegőkifújó csövet. Miután biztosítóit kihúztam és a vége szabadon mozgott, befelé, a ventilátor irányába és talán valamennyire felfelé is kitekerve vált el a középkonzolon lévő csatlakozási pontról, nagy nehezen. Visszafelé is hasonlóan játszottam vissza. Egyenesen nem lehetett lehúzni sem visszatenni. Mindent elmostam vagy kitörölgettem amennyire csak lehetett, így egy napos munka. A ventilátor lapátjait kitörölgettem, tele volt korommal. Levettem a pollenszűrőt tartó burkolatot is teljesen, úgy sokkal könnyebben hozzáfértem a helyéhez kitakarítás céljából. Nálam a szűrőház mindig úgy néz ki, mintha nem is lenne ott a szűrő. A ventilátor házát is kitörölgettem és felette a rácson csücsülő falevelet és fűszálakat csipesszel kihúztam, nehogy megint a ventilátorba kerüljenek és kezdődjön elölről a zörgés.
  17. A kézifékkarnál lévő utánállítóra gondolsz? Nálam azt apránként tekerték (mert panaszkodtam, hogy nagyon fent fog), amíg teljesen féloldalasan fogott a kézifék és többször hajszál híján elgurult nagyobb emelkedőn. Egy szerelő visszaállította az eredeti helyzetébe és azt mondta ne foglalkozzak vele, hogy fent fog. Azóta egyformán fog a két oldalon és stabilan áll az autó ugyanott. Fékfolyadékcsere gyanánt nem felelt volna meg csak a tartály tartalmát cserélni, bizonyos mértékű használat után néhányszor megismételni? Akkor nem levegősödhet fel. Milyen márkájú fékfolyadékot érdemes venni?
  18. Megkérdezek több műhelyt, jobb ötletem nincs. Sajnos itt visszajelezni már nem fogok tudni ha ebben a hónapban nem készül el az autó. Ha a FB nálam nem jöhet szóba, hol lehet ezentúl eszmecserét folytatni?
  19. Ha az eggyel korábbi képre gondolsz, azon látok egy szögletes formájú fekete rudat a motor helyétől balra. Mennyi időt vehet ez igénybe a szűrő cseréjével együtt? 3 óra? Hétfőn hosszabb útra indulok, nem tudom neki merjek-e még állni vagy inkább hagyjam az út utánra. Egyre jobban zörög és ha nálam csapágyas, lehet még rosszabb is a piszkálástól.
  20. Feltétlenül látszik az eredeti és a javítófényezés találkozása vagy ez is szakitól függ? Nem csak az ajtóról van szó, hanem arról az elemről, ami sérült és nem lesz kicserélve. Ott vagy csak a sérülést fújják vagy az egész elemet, de annak is lesz egy találkozása a gyári fényezéssel, ahol már nem férnek hozzá. Az ajtók belső fele is látszik. Ha rendszeresen porosan törölgették, akár be is mattulhat a hajszálkarcoktól. Minden mosásnál szivaccsal törölgetem ki és rendszeresen öblítem a szivacsot, cserélem a vizet. Utána törlöm szárazra szarvasbőrhöz hasonló, de attól jobb törlővel.
  21. Az elvet jól bemutatja, de az elsőnél a kihúzás helyén nem lett tökéletes. Gondolom ki lehet húzni az élet is, de szakértelem és gyakorlat kell hozzá. Olyan szakit esetleg tudtok ajánlani, akitől legalább szóbeli tanácsot lehet kérni, hogy milyen helyre érdemes elvinni? Soha nem értettem miért jó letenni bármit is a betonra. Én is úgy gondoltam, hogy jobb ha előttem veszik le és a kezembe adják vagy én veszem le. A két enyhén sérült ajtóból színazonosat (Z 20R) keresek. Ha találok is, majdnem biztos, hogy fényezni kell (az autóm színe gyári). Valaki szerint elegendő külső felét fényezni. Fenntartásaim vannak, hogy az éleken szépen össze tudják dolgozni az eredeti belső fényezéssel. Ráadásul a külsején dupla vastag lesz a festékréteg. Egy másik helyen azt mondták mindegy milyen színű ajtót szerzek, le kell csiszolni fémig és teljesen újrafújni. Melyik a célszerűbb megoldás?
  22. Köszönöm, nagyon hasznos leírás. A Faudi fejes műanyag pálca hol helyezkedik el? A motor kiszerelése előtt kell lepattintani vagy csak akkor férek hozzá, ha már le van szedve a motor? Mire vigyázzak, hogy ne törjön el?
  23. Köszönöm, nekem Behr típusú van. Esetleg valakinek van leírása a kiszereléséről? Vagy könnyen rá lehet jönni?
  24. Nem szakadt át a lemez, csak horpadt. Ha ráhegesztenek, akkor a hegesztés helyén könnyebben lép fel korrozió, azt el szeretném kerülni. Bontott, töretlen elemet is tudnék szerezni. Azzal az a gond, hogy általában elvágják a sérült elemet egy helyen (pl. az ajtók felett) és a hegesztésnél korrodálódhat később. Vagy ha egyben kicserélik az elemet és a gyári hegesztési pontokon rögzítik, akkor nem tudom van-e az a karosszériás, aki utána a lemezt a gyári technológiához hasonló módon kezeli, hogy a hegesztés helyén ne lépjen fel korrozió. Ha valaki tud jó szakembert, legyen szíves jelezze, akár privátban is.
  25. A hátsó ajtó hátrafelé néző éle mögötti elem utastérbe ívelő élén van a horpadás az ajtó díszléc és a küszöbborítás között. Nem tudom ott hogyan férni hozzá belülről. A "kihúzós" technikához mindenképpen belülről is kell nyomni vagy megoldják teljesen kívülről, kárpitbontás nélkül? Hallottam mindkét verziót, de most legutóbb azt, hogy mindenképpen nyomni kell belülről is. A taknyolást szeretném elkerülni. Én nem tudom megcsinálni és fényezni is kell, szakember kell mindenképpen. A fényezésem 3-4 éves nagyon megkímélt autónak megfelelő állapotban van (volt) és úgy szeretném megcsináltatni, hogy semmi ne látszódjon. Tudnál vagy tudnátok valakit ajánlani Pécstől elérhető távolságban?
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.