Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Gyári Board Computer (Fedélzeti számítógép)


daykiller

Recommended Posts

Jelen leírás csak az opelforum.hu regisztrált felhasználónak készült, engedélyem nélkül sehol máshol nem publikálható!


11.1.5 Gyári Board Computer (Fedélzeti számítógép)


Ez egy a kijelzővel (továbbiakban: BC, MID) együtt lévő kis számítógép, ami a fontosabb biztonsági eszközöket figyeli, valamint információkkal szolgál a fogyasztásról és egyéb dolgokról.
A motorvezérő (továbbiakban: ECU) által közvetített fogyasztási adatokból, üzemanyagszint és az aktuális sebesség alapján számol számos adatot.

Funkciói:
- pillanatnyi fogyasztás kiírása álló helyzetben l/h óra, közlekedve l/100km egységben,
- átlagfogyasztás kiírása l/100km egységben,
- megtehető kilométerek adott tankszinttel
- átlagsebesség
- stopper
- külső hőmérséklet kijelzés
- kiégett izzókra figyelmeztetés szövegesen (féklámpák, hátsó helyzetjelzők és tompítottak)
- alacsony motorolaj-, hűtővíz- és ablakmosó folyadék szint figyelmeztetés szövegesen
- kopott (első) fékbetétekre figyelmeztetés szövegesen

Fontos:
Most szeretném leszögezni, hogy mivel volt 4 frissítés az F Astrán így változott pár dolog az évek folyamán. A néhány vezeték színe, diagnosztikai csatlakozó. A bekötés nagyjából egyforma minden szériánál, csak a diagnosztikai csatlakozó bekötése lehet más, illetve a kijelző kék csatiján is vannak változások. Ott is javarészt vezetékszín eltérések és kevesebb pin. Utóbbi a tankszint állítás miatt lényeges.
Igyekszem kitérni és külön jelezni, ahol változás van.


Beszerelés menete a gyárilag nem BC-vel szerelt Astra F gépkocsikba:

Fontos információk a beszerelés megkezdése előtt:
Először is a Check Controllal (továbbiakban: CC) kezdeném. Ez a kis dobozka felel azért, hogy a kiégett izzókra figyelmeztesse a BC-t és az kiírja nekünk.
Nos nekem nincs ilyenem, ezért a szerelési útmutató az CC nélküli BC beszerelésre fog koncentrálni.
Még egy fontos információ, beszerelés előtt! Győződjünk meg róla, hogy a 12 pines csatiban minden vezeték be van-e kötve, vagy egyszerűen úgy is megtudhatjuk, hogy ha nyomjuk a TID kijelzőn a két gombot egyszerre pár másodpercig, akkor kiírja e a jelenlegi sebességet. Ha igen, akkor minden bizonnyal minden vezeték megvan.
Másrészt kell szerezni olyan csatlakozót bontóból például, amiben olyan érintkezők vannak, amik a diagnosztikai csatlakozóban is vannak. Én egy indexlámpa csatlakozót használtam erre a célra, abból vettem ki. Amennyiben nem az újabb 16pin-es csatlakozód van a biztitábla bal oldalán, hanem a régebbi, a plusz érintkező nem kell. Benne van.

1. Áthidalások elkészítése

Aki bontásból szerezte a kijelzőt, jobb ha kéri hozzá a levágott kék színű X26-os 26 pines csatlakozót is. Ez feltétlenül szükséges a bekötéshez.
Kétféle megoldás jöhet szóba: vagy a kijelzőn belül készítjük el az áthidalásokat vékony vezetékkel, vagy kívül az X26-os kék csatlakozó vezetékeit kötjük össze a 12-es csatival és a testeléseket is itt oldjuk meg.
A kijelzőn belüli áthidalások elkészítésének menete:
Szedjük szét a kijelzőt. Felül fogja kettő darab T8-as torx fejű csavar, ezután körbe egy késsel kipattintjuk a tetejét és levesszük.
Ekkor láthatjuk a 12 pin-es (TID) és a 26 pines csatlakozóaljzatok bekötését a nyákra. Itt fogunk hidalni.
Lábkiosztások a kijelzőn belül a nyákon:
- a 12-es csatinál:
felső sor: 6,5,4,3,2,1
alsó sor: 12,11,10,9,8,7
- a 26-os csatinál:
felsősor: 1,2,3...13
alsó sor: 14,15...26

A kijelzőn belül a következő áthidalásokat kell végrehajtani:

Kezdjük a testekkel. (mivel nincs CC, sem a szintérzékelők jelen esetben, ezért ezeket a pontokat le kell kötni testre. Egyes állítások szerint némelyik pontot nem testre, hanem gyújtás tápra kell kötni, de mivel nekem megszűntek a hibajelzések, amint testeltem mindegyiket, ezért marad ez a verzió, mert ez kipróbált.)
Áthidaljuk a 12-es csati 3-as pinjéről a testet a 26-os csati 13-as pinjére. Ezután összeforraszthatjuk a lentebb felsorolt vezetékeket a 13-as pin vezetékével a 26-os csatiból kilógókkal. Ezután még egy plusz szálat is bekötöttem a kötegbe, amit majd a sorkapocsba kötünk be, mert ez szükséges lesz az ablaktörlőkaron lévő gomboknak.

Az áthidalt pontoknak a vezetékeit elszigeteljük. A kijelző tetejét visszarakjuk.

Kijelzőn kívüli áthidalások menete:
Testek:
A 12-es csati hármas pinjén lévő barna vezetéket elcsípjük és összeforrasztjuk egy plusz 10cm-es vezetékkel az elcsípett barna szálakat. A plusz vezeték azért kell, mert ezzel kötjük össze az X26-os kék csati 13-as pinjét (szintén barna), a letestelendő vezetékeket is ehhez kell forrasztani, valamint az ablaktörlőkar gombjainak is kell egy plusz szál azok testéhez. Annak is barna a vezetéke.

A lista, hogy mit kell összekötni mivel:
Amit össze kell kötni a 13-as (barna) vezetékkel a 26-os csatin: 1 (fehér-zöld),2 (barna-kék),3 (kék-piros), 4 (fekete-sárga) és 24 (sárga-piros),25 (barna-sárga),26-os (fekete-sárga) pinek.
Ezek után, áthidaljuk a +12V K1.15-ös tápot az 5-ös (fekete) pinről az 5-ösre (fekete), majd áthidaljuk a külső hőmérséklet érzékelő két pontját is a 2-es (kék) és 4-es (kék-fehér) pinről a 22-es (kék) és 23-as (kék-fehér) pinre, végül a sebességjelet a 12-es (kék-piros) pinről a 20-asra (kék-piros).

Képek: 12-es csati áthidalásai, 26-os csati áthidalásai, Együtt a kettő

2. Előkészítés

Szükségünk lesz 6 darab sorkapocsra vagy forrasztással is megoldható ez esetben ez a lépés kihagyható.
A 14-es (barna-szürke, nálam barna-fehér volt), 18-as (kék-fekete) és a 21-es (fekete-barna) pinek vezetékeit bekötjük a sorkapocsba, valamint az előzőleg kivezetett testpontot az ablaktörlőkaron lévő vezérlőgomboknak.
Meghosszabbítjuk a 16-os (barna-fehér) és 17-es (barna-piros) vezetékeket, ezek lesznek az ablaktörlőkaron lévő vezérlőgombok vezérszálai.

Itt tennék egy kis kitérőt. Régebbi kijelzők csatijában megtévesztő lehet, hogy az ablaktörlőkar gombjainak kivezetései a 26-os kék csatiban azonos színűek a Diagnosztikai csatlakozóba köttendő vezetékszínekkel! Tehát mindenképp győződjünk meg róla, hogy a 16-os és 17-es vezetékeket kötjük be, nem a diagnosztikai csatlakozó szálait, ami a 13-as és 14-es pin!

Képek: Sorkapocs., Fölös vezetékek elszigetelve

3. Beszerelés

Ha belül készítettük el az áthidalást, akkor már most ellenőrizhetjük, hogy jól csináltuk e. Dugjuk rá a 12-es kis csatlakozót a MID-re. Azonnal reagálnia kell rá, kéri az idő beállítását, amit meg is tehetünk, ha kívül a 26-os kék csati kilógó vezetékein készítettük el az összekötéseket, akkor azt is rá kell dugni.

Le kell bontani a kormányburkolatot, a műszeregységet kivenni, a tompított/ködlámpák kapcsolóit tartó műanyagot, a kesztyűtartót, az esetleges kiegészítő polcot a kesztyűtartó alatt és végül a jobb első küszöbburkolatot.

Kezdjük az ECU fogyasztásjellel:
Az X9-es sorkapocs 5-ös (fekete-barna) pinjéről kell "megcsapolni" ezt a szálat, elvileg nincs tovább vezetve azokban az Astrákban, amelyikben nem volt gyárilag BC. Ezt a sorkapocsból tudni fogjuk. A sorkapocs az ECU alatt található egy kis műanyag fekete tartókonzolon, felfele húzva kivehető, de ki is pattintható, visszarakni csúsztatva kell.
Elvágjuk a vezetéket, de ne tőben hátha kell még később. Sorkapoccsal vagy forrasztással kössük össze a 26-os kék csatlakozó 21-es (fekete-barna) pin-jével egy darab vezetékkel.
Ellenőrizzük, hogy jó-e a kötés: erősen meghúzzuk mindkét sorkapocsban a vezetékeket.
Elrendezzük a vezetéket, majd opcionálisan (és optimizmustól függően) akár vissza is lehet szerelni a küszöbburkolatot, valamint a kesztyűtartót a kiegészítő polccal együtt, ha van.

Kép: Balra az X9-es sorkapocs, jobbra a "csapolás" sorkapcsa.

Üzemanyagszint jelvezeték:
Ez a műszeregységnél található nagyobbik csatlakozón a 7-es pin. Meg van számozva a csatlakozó, eltéveszteni nem lehet.
Kivesszük az érintkezőt, mégpedig úgy, hogy egy vékony csavarhúzóval aláfeszítünk, hogy a támasztópöcök behajoljon, ezután könnyen kihúzható a pin.
Letekerjük az öntapadó szövetet a nagyobb csati vezetékkötegéről, majd elvágjuk a vezetéket. Én a vezeték elvágott végeit belevettem egy érvéghüvelybe, amit aztán sorkapocsba kötöttem, a sorkapocs másik végébe pedig bekötöttem a vezetéket, amit a 18-as (kék-fekete) pinnel kell összekötni a 26-os kék csatlakozóban.

Képek: Üzemanyagszint vezetéke, megcsapolva, kész állapot.

Diagnosztikai csatlakozó bekötése:
Kiemeljük, amennyire tudjuk a biztosíték táblát és a diagcsati mellett található lyukakba vékony csavarhúzóval benyúlunk, megfeszítjük, ezután ki lehet venni a diagcsatit. Befele kell nyomni.

Lehetőleg elegendő hosszúságú vezetéket hagyjunk a berakandó pinen, a könnyebb összekötés érdekében.
A 8-as (bal felső) pinre kell beraknunk az érintkezőt. Ezt úgy oldottam meg, hogy a lyukon keresztül fűztem be az érintkezőt. Azaz betoltam a vezetéket, addig játszottam, amíg ki nem jött a vezeték, majd erősen megnyomva bepattant a helyére az érintkező.

Amint ez megvan, kössük össze ezt a kilógó vezetéket forrasztással vagy sorkapoccsal a kijelző 26-os kék csatiján lévő 21-es pinnel (barna-zöld).
Régebbi kijelzők esetén ez a vezeték barna-fehér színű.

Amennyiben régebbi 10pin-es diagcsatlakozód van, ez esetben a G jelű pinnel kell összekötni. Ez alapból benne van, nem kell plusz szál, csak el kell csípni és összeforrasztani vagy sorkapoccsal összekötni a 26-os kék csati 21-es (barna-fehér vagy barna-zöld) pinjével, egy darab vezetékkel.


Kép: Diag csatiba bekötve.

Ablaktörlő-kapcsoló bekötése:
Először kicseréljük az ablaktörlő-kapcsolót aztán a végén található csatlakozóba kötjük a vezetékeket. A 26-os kék csatin és az ablaktörlőkar csatijain lévő vezetékszínek megegyeznek, így azokat értelemszerűen kell összekötni, tehát:
A 16-os (barna-fehér) pinre kell kötni az "R" nyomógombot, a 17-es (barna-piros) pinre az "S" gombot, valamint a testpontot (barna), amit előkészítettünk korábban.

4. Tesztelés, befejezés

Nem kell még mindent visszarakni, elég csak a műszeregységet és a biztosítéktáblát, ezután ráadjuk a gyújtást, ekkor írkál már infókat a kijelző, majd beindítjuk a motort. Az S gomb nyomogatásával írnia kell a fogyasztást l/h egységben és egyéb infókat. Ha minden jó, akár mehetünk is egy tesztkörre, hogy menet közben is mér-e, ha igen, akkor készen van, rakhatunk vissza mindent a helyére.

Képek: Kép1 Kép2 Kép3

Már csak a márkaszervizbe kell elmenni, hogy beállítsák a motorhoz a BC-t (ha lehet). Meg lehet nézni, hogy épp melyik motorra és impulzusjeladóra van állítva a BC és melyik szoftver van rajta, mégpedig úgy, hogy az S és R gombot egyszerre kell nyomni 5 másodpercig, utána kiírja. Először a felső sorban a beállítás kódját, alul a szoftver verzióját, majd a következő váltásnál az impulzusjel számát írja ki. Ezeket csak márkaszervizben tudják állítani Tech2 műszerrel.

Kiegészítés: jelen leírás alapján a CHECK felirat folyamatosan világítani fog, gyújtás ráadásától kezdve. Ez azért van, mert nincs CC-nk, és az csak akkor aludna el, ha gyújtás után rálépünk a fékpedálra, érzékelve, hogy a féklámpák jók.


gallery_725_202_6502.jpg

  • Like 1
  • Köszi! 1
Link to comment
Megosztás:

  • 2 years later...
  • 1 year later...

Jelen leírás csak az opelforum.hu regisztrált felhasználónak készült, engedélyem nélkül sehol máshol nem publikálható!

11.1.5 Gyári Board Computer (Fedélzeti számítógép)

Ez egy a kijelzővel (továbbiakban: BC, MID) együtt lévő kis számítógép, ami a fontosabb biztonsági eszközöket figyeli, valamint információkkal szolgál a fogyasztásról és egyéb dolgokról.
A motorvezérő (továbbiakban: ECU) által közvetített fogyasztási adatokból, üzemanyagszint és az aktuális sebesség alapján számol számos adatot.

Funkciói:
- pillanatnyi fogyasztás kiírása álló helyzetben l/h óra, közlekedve l/100km egységben,
- átlagfogyasztás kiírása l/100km egységben,
- megtehető kilométerek adott tankszinttel
- átlagsebesség
- stopper
- külső hőmérséklet kijelzés
- kiégett izzókra figyelmeztetés szövegesen (féklámpák, hátsó helyzetjelzők és tompítottak)
- alacsony motorolaj-, hűtővíz- és ablakmosó folyadék szint figyelmeztetés szövegesen
- kopott (első) fékbetétekre figyelmeztetés szövegesen

Fontos:
Most szeretném leszögezni, hogy mivel volt 4 frissítés az F Astrán így változott pár dolog az évek folyamán. A néhány vezeték színe, diagnosztikai csatlakozó. A bekötés nagyjából egyforma minden szériánál, csak a diagnosztikai csatlakozó bekötése lehet más, illetve a kijelző kék csatiján is vannak változások. Ott is javarészt vezetékszín eltérések és kevesebb pin. Utóbbi a tankszint állítás miatt lényeges.
Igyekszem kitérni és külön jelezni, ahol változás van.


Beszerelés menete a gyárilag nem BC-vel szerelt Astra F gépkocsikba:

Fontos információk a beszerelés megkezdése előtt:
Először is a Check Controllal (továbbiakban: CC) kezdeném. Ez a kis dobozka felel azért, hogy a kiégett izzókra figyelmeztesse a BC-t és az kiírja nekünk.
Nos nekem nincs ilyenem, ezért a szerelési útmutató az CC nélküli BC beszerelésre fog koncentrálni.
Még egy fontos információ, beszerelés előtt! Győződjünk meg róla, hogy a 12 pines csatiban minden vezeték be van-e kötve, vagy egyszerűen úgy is megtudhatjuk, hogy ha nyomjuk a TID kijelzőn a két gombot egyszerre pár másodpercig, akkor kiírja e a jelenlegi sebességet. Ha igen, akkor minden bizonnyal minden vezeték megvan.
Másrészt kell szerezni olyan csatlakozót bontóból például, amiben olyan érintkezők vannak, amik a diagnosztikai csatlakozóban is vannak. Én egy indexlámpa csatlakozót használtam erre a célra, abból vettem ki. Amennyiben nem az újabb 16pin-es csatlakozód van a biztitábla bal oldalán, hanem a régebbi, a plusz érintkező nem kell. Benne van.

1. Áthidalások elkészítése

Aki bontásból szerezte a kijelzőt, jobb ha kéri hozzá a levágott kék színű X26-os 26 pines csatlakozót is. Ez feltétlenül szükséges a bekötéshez.
Kétféle megoldás jöhet szóba: vagy a kijelzőn belül készítjük el az áthidalásokat vékony vezetékkel, vagy kívül az X26-os kék csatlakozó vezetékeit kötjük össze a 12-es csatival és a testeléseket is itt oldjuk meg.
A kijelzőn belüli áthidalások elkészítésének menete:
Szedjük szét a kijelzőt. Felül fogja kettő darab T8-as torx fejű csavar, ezután körbe egy késsel kipattintjuk a tetejét és levesszük.
Ekkor láthatjuk a 12 pin-es (TID) és a 26 pines csatlakozóaljzatok bekötését a nyákra. Itt fogunk hidalni.
Lábkiosztások a kijelzőn belül a nyákon:
- a 12-es csatinál:
felső sor: 6,5,4,3,2,1
alsó sor: 12,11,10,9,8,7
- a 26-os csatinál:
felsősor: 1,2,3...13
alsó sor: 14,15...26

A kijelzőn belül a következő áthidalásokat kell végrehajtani:

Kezdjük a testekkel. (mivel nincs CC, sem a szintérzékelők jelen esetben, ezért ezeket a pontokat le kell kötni testre. Egyes állítások szerint némelyik pontot nem testre, hanem gyújtás tápra kell kötni, de mivel nekem megszűntek a hibajelzések, amint testeltem mindegyiket, ezért marad ez a verzió, mert ez kipróbált.)
Áthidaljuk a 12-es csati 3-as pinjéről a testet a 26-os csati 13-as pinjére. Ezután összeforraszthatjuk a lentebb felsorolt vezetékeket a 13-as pin vezetékével a 26-os csatiból kilógókkal. Ezután még egy plusz szálat is bekötöttem a kötegbe, amit majd a sorkapocsba kötünk be, mert ez szükséges lesz az ablaktörlőkaron lévő gomboknak.

Az áthidalt pontoknak a vezetékeit elszigeteljük. A kijelző tetejét visszarakjuk.

Kijelzőn kívüli áthidalások menete:
Testek:
A 12-es csati hármas pinjén lévő barna vezetéket elcsípjük és összeforrasztjuk egy plusz 10cm-es vezetékkel az elcsípett barna szálakat. A plusz vezeték azért kell, mert ezzel kötjük össze az X26-os kék csati 13-as pinjét (szintén barna), a letestelendő vezetékeket is ehhez kell forrasztani, valamint az ablaktörlőkar gombjainak is kell egy plusz szál azok testéhez. Annak is barna a vezetéke.

A lista, hogy mit kell összekötni mivel:
Amit össze kell kötni a 13-as (barna) vezetékkel a 26-os csatin: 1 (fehér-zöld),2 (barna-kék),3 (kék-piros), 4 (fekete-sárga) és 24 (sárga-piros),25 (barna-sárga),26-os (fekete-sárga) pinek.
Ezek után, áthidaljuk a +12V K1.15-ös tápot az 5-ös (fekete) pinről az 5-ösre (fekete), majd áthidaljuk a külső hőmérséklet érzékelő két pontját is a 2-es (kék) és 4-es (kék-fehér) pinről a 22-es (kék) és 23-as (kék-fehér) pinre, végül a sebességjelet a 12-es (kék-piros) pinről a 20-asra (kék-piros).

Képek: 12-es csati áthidalásai, 26-os csati áthidalásai, Együtt a kettő

2. Előkészítés

Szükségünk lesz 6 darab sorkapocsra vagy forrasztással is megoldható ez esetben ez a lépés kihagyható.
A 14-es (barna-szürke, nálam barna-fehér volt), 18-as (kék-fekete) és a 21-es (fekete-barna) pinek vezetékeit bekötjük a sorkapocsba, valamint az előzőleg kivezetett testpontot az ablaktörlőkaron lévő vezérlőgomboknak.
Meghosszabbítjuk a 16-os (barna-fehér) és 17-es (barna-piros) vezetékeket, ezek lesznek az ablaktörlőkaron lévő vezérlőgombok vezérszálai.

Itt tennék egy kis kitérőt. Régebbi kijelzők csatijában megtévesztő lehet, hogy az ablaktörlőkar gombjainak kivezetései a 26-os kék csatiban azonos színűek a Diagnosztikai csatlakozóba köttendő vezetékszínekkel! Tehát mindenképp győződjünk meg róla, hogy a 16-os és 17-es vezetékeket kötjük be, nem a diagnosztikai csatlakozó szálait, ami a 14-es és 15-ös pin!

Képek: Sorkapocs., Fölös vezetékek elszigetelve

3. Szükséges jelvezetékek bekötése

Ha belül készítettük el az áthidalást, akkor már most ellenőrizhetjük, hogy jól csináltuk e. Dugjuk rá a 12-es kis csatlakozót a MID-re. Azonnal reagálnia kell rá, kéri az idő beállítását, amit meg is tehetünk, ha kívül a 26-os kék csati kilógó vezetékein készítettük el az összekötéseket, akkor azt is rá kell dugni.

Le kell bontani a kormányburkolatot, a műszeregységet kivenni, a tompított/ködlámpák kapcsolóit tartó műanyagot, a kesztyűtartót, az esetleges kiegészítő polcot a kesztyűtartó alatt és végül a jobb első küszöbburkolatot.

Kezdjük az ECU fogyasztásjellel:
Az X9-es sorkapocs 5-ös (fekete-barna) pinjéről kell "megcsapolni" ezt a szálat, elvileg nincs tovább vezetve azokban az Astrákban, amelyikben nem volt gyárilag BC. Ezt a sorkapocsból tudni fogjuk. A sorkapocs az ECU alatt található egy kis műanyag fekete tartókonzolon, felfele húzva kivehető, de ki is pattintható, visszarakni csúsztatva kell.
Elvágjuk a vezetéket, de ne tőben hátha kell még később. Sorkapoccsal vagy forrasztással kössük össze a 26-os kék csatlakozó 21-es (fekete-barna) pin-jével egy darab vezetékkel.
Ellenőrizzük, hogy jó-e a kötés: erősen meghúzzuk mindkét sorkapocsban a vezetékeket.
Elrendezzük a vezetéket, majd opcionálisan (és optimizmustól függően) akár vissza is lehet szerelni a küszöbburkolatot, valamint a kesztyűtartót a kiegészítő polccal együtt, ha van.

Kép: Balra az X9-es sorkapocs, jobbra a "csapolás" sorkapcsa.

Üzemanyagszint jelvezeték:
Ez a műszeregységnél található nagyobbik csatlakozón a 7-es pin. Meg van számozva a csatlakozó, eltéveszteni nem lehet.
Kivesszük az érintkezőt, mégpedig úgy, hogy egy vékony csavarhúzóval aláfeszítünk, hogy a támasztópöcök behajoljon, ezután könnyen kihúzható a pin.
Letekerjük az öntapadó szövetet a nagyobb csati vezetékkötegéről, majd elvágjuk a vezetéket. Én a vezeték elvágott végeit belevettem egy érvéghüvelybe, amit aztán sorkapocsba kötöttem, a sorkapocs másik végébe pedig bekötöttem a vezetéket, amit a 18-as (kék-fekete) pinnel kell összekötni a 26-os kék csatlakozóban.

Képek: Üzemanyagszint vezetéke, megcsapolva, kész állapot.

Diagnosztikai csatlakozó bekötése:
Kiemeljük, amennyire tudjuk a biztosíték táblát és a diagcsati mellett található lyukakba vékony csavarhúzóval benyúlunk, megfeszítjük, ezután ki lehet venni a diagcsatit. Befele kell nyomni.

Lehetőleg elegendő hosszúságú vezetéket hagyjunk a berakandó pinen, a könnyebb összekötés érdekében.
A 8-as (bal felső) pinre kell beraknunk az érintkezőt. Ezt úgy oldottam meg, hogy a lyukon keresztül fűztem be az érintkezőt. Azaz betoltam a vezetéket, addig játszottam, amíg ki nem jött a vezeték, majd erősen megnyomva bepattant a helyére az érintkező.

Amint ez megvan, kössük össze ezt a kilógó vezetéket forrasztással vagy sorkapoccsal a kijelző 26-os kék csatiján lévő 14-es pinnel (barna-zöld).
Régebbi kijelzők esetén ez a vezeték barna-fehér színű.

Amennyiben régebbi 10pin-es diagcsatlakozód van, ez esetben a G jelű pinnel kell összekötni. Ez alapból benne van, nem kell plusz szál, csak el kell csípni és összeforrasztani vagy sorkapoccsal összekötni a 26-os kék csati 14-es (barna-fehér vagy barna-zöld) pinjével, egy darab vezetékkel.

Továbbá ha a 26-os kék csatiban benne van a 15-as pin és a vezetéke, ami barna-piros és Caravan karosszériás a gépkocsink, ez esetben arra a szálra is szükségünk lesz az üzemanyagszint beállítása miatt. Erről leírás lejjebb.


Kép: Diag csatiba bekötve.

Ablaktörlő-kapcsoló bekötése:
Először kicseréljük az ablaktörlő-kapcsolót aztán a végén található csatlakozóba kötjük a vezetékeket. A 26-os kék csatin és az ablaktörlőkar csatijain lévő vezetékszínek megegyeznek, így azokat értelemszerűen kell összekötni, tehát:
A 16-os (barna-fehér) pinre kell kötni az "R" nyomógombot, a 17-es (barna-piros) pinre az "S" gombot, valamint a testpontot (barna), amit előkészítettünk korábban.

4. Tesztelés, befejezés

Nem kell még mindent visszarakni, elég csak a műszeregységet és a biztosítéktáblát, ezután ráadjuk a gyújtást, ekkor írkál már infókat a kijelző, majd beindítjuk a motort. Az S gomb nyomogatásával írnia kell a fogyasztást l/h egységben és egyéb infókat. Ha minden jó, akár mehetünk is egy tesztkörre, hogy menet közben is mér-e, ha igen, akkor készen van, rakhatunk vissza mindent a helyére.

Képek: Kép1 Kép2 Kép3

Programozás:

Már csak a márkaszervizbe kell elmenni, hogy beállítsák a motorhoz a BC-t (ha lehet). Meg lehet nézni, hogy épp melyik motorra és impulzusjeladóra van állítva a BC és melyik szoftver van rajta, mégpedig úgy, hogy az S és R gombot egyszerre kell nyomni 5 másodpercig, utána kiírja. Először a felső sorban a beállítás kódját, alul a szoftver verzióját, majd a következő váltásnál az impulzusjel számát írja ki. Ezeket csak márkaszervizben tudják állítani Tech1 és Tech2 műszerrel.

Megfelelő kód kiválasztása:

A kód kiválasztásához szükségünk lesz négy dologra: a motorkódra, impulzusszámra, rádió és nyelv.

A motorkódot a forgalmiban bejegyzett motorszám első 5 vagy 6 karaktere adja meg, pl.: C14NZ, X16SZR, X16XEL, C18XE, stb.

Az impulzusszám kiválasztása már nehezebb. A kódtáblázatban (lejjebb) van többféle impulzusszám, amit belehet állítani. Ez valójában egy szorzószám, amit a sebességmérő W száma és a benne található útjeladó impulzusának szorzata ad meg. Pl.: a W szám 1102 és a benne lévő útjeladó 15 impulzusos, Ennek a szorzata 16530.

Ennél egyszerűbb megoldás, hogy haladunk a kocsival, fix sebességgel, majd átváltunk a BC-n az átlagsebesség menüre és megnyomjuk a reset gombot. Ezután kiírja újra az átlag sebességet, de ez lesz az akkori pillanatnyink is. Ha a kiírt sebesség megegyezik azzal, amit az óra is mutat, akkor azt kell használnunk, ha viszont eltér, akkor nem jó a mostani érték. Ugye a beállított értéket kiolvashatjuk a BC-ből az R és S gomb egyszerre történő nyomásával. Ha 16530 van például beállítva és a BC szerint 80 helyett csak 40-nel megyünk, akkor a 8000 körüli értéket kell kiválasztani. Pontosabban, akkor a 8-as impulzusos jeladó van az órában. Ez esetben az óráról leolvasott W számot 8-cal szorozzuk meg. Viszont ha jóval többet mutat a BC átlagnak, mint amennyi a valós, akkor 15-ös impulzusos útjeladó van, ezt kell szorozni a W számmal és ismét megkapjuk a szükséges impulzusszámot.

Az is lehetséges, hogy a számunkra szükséges impulzusszámot nem tudja a BC, pontosan. Ekkor a hozzá legközelebbi oszlopot kell figyelni.

Rádiókérdés: itt két lehetőség van, gyári vagy nem gyári.

Nyelv beállítás: nem mindegyik BC tudja az Angolt vagy minden nyelvet. Itt egy lista, hogy melyik Alkatrésszámú BC milyen nyelvet tud:

90 434 120 csak Német, Holland, Olasz, Francia
90 434 121 csak Angol, E, S,
90 434 474 Összes nyelv
90 434 425 Összes nyelv

(Magyart egyik sem tudja. Csak a tisztánlátás kedvéért.)

Végül pedig itt a kódtáblázat, amit a felsoroltak figyelembevételével és igényünkhöz viszonyítva ki kell az oszlopokban található X-elések alapján választani: http://www.opel-infos.de/downloads/astra_f_mid.pdf

Eme kódtáblázat alapján azt is megnézhetjük, hogy épp mire van állítva a BC. Lehet nem is kell átprogramoztatni.

Üzemanyagszint beállítása, ha Caravan karosszériás Astrába szereltük a BC-t:

A korábban említett 15-ös pin (barna-piros) vezetéket letesteljük. Ekkor megjelenik egy Diagnosztikai menü. Az S gombbal lehet léptetni. El kell jutni a Diag 5 feliratig és itt kell tankszintet állítani a kijelzőn lévő gombokkal. Mivel a Caravan üzemanyagtartálya csak 50 literes, míg az összes többi 52, ezért -2-re kell állítani az értéket a BC-ben. Az R (reset) gomb hosszas nyomásával lehet elmenteni a beállítást.

Kiegészítés: jelen leírás alapján a CHECK felirat folyamatosan világítani fog, gyújtás ráadásától kezdve. Ez azért van, mert nincs CC-nk, és az csak akkor aludna el, ha gyújtás után rálépünk a fékpedálra, érzékelve, hogy a féklámpák jók.

  • Like 4
  • Köszi! 1
Link to comment
Megosztás:

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.