Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR
  • Oldalunk szerkezete változott. 2022-től mint "MAGAZIN" működünk. Az oldalon a regisztráció lehetősége 2021. végén megszűnt. Tehát a fórumokban (tudástár) csak olvasgatni lehet. Megértést köszönjük.  OpelForum.hu csapata

5433-as sorszámú Opel Kadett E Bertone Cabrio


forumadmin

Készült: 2018. október 17.
Utolsó frissítés: 2021. április 9.

Miért pont Opel, vagyis Kadett Cabrió?
Mindig is szerettem az Opeleket, gyermek korom óta nézegettem őket, és nekünk is volt egy piros 3 ajtós B Kadett. Nagyon szerettem azt a kocsit, nem volt sokáig nálunk, de nagyon élveztem a vele utazást, még álltalános iskolás voltam. Saját autóm sokáig nem volt, mert céges autóval jártam, így gondoltam nem kell saját autó. Telt múlt az idő, és itthon megjelentek a külföldről behozott Opel Calibrák, nagyon tetszettek azok az autók, nézegettem őket, utánnakérdeztem milyen felszereltségüek stb. Eltelt pár év, és gondoltam kimegyek külföldre és veszek egy Calibrát, C20NE motor 4x4, sok extra, ez volt az álmom. 2001-ben elhatároztam, kell egy Calibra, majd az álmom egyszerűen köddé vált, amikor megláttam a jelenlegi autómat az 1988-as évjáratú  Kadett Cabriot.


Hogy került, hozzád az autó, mi a története?
Sose felejtem el azt a pillanatot amikor megláttam, szerelem volt első látásra, egy rövid próba út, átnézés, 30 perc után meg is vettem. 13 éves volt akkor az autó, gyári fényezés, semmi tuning, magnó nem volt benne, a tető oldalán volt egy kis szakadás. Az autó nem volt törve, minden elem gyári, a sárvédő iveknél sem volt rozsda, teljesen egyben volt a kocsi, nagyon tetszett az egész, úgy ahogy volt. Nagyon tetszett benne a digit műszerfal, és a  C20NE motor ereje, és csak 107000 km volt benne, végig vezetett szervízkönyv, így hazajött velem az autó.  Persze panelban laktunk Tatabányán, és nem volt garázs, ezért béreltem hozzá, mert féltettem, meg nem akartam, hogy a szabad ég alatt álljon. 

foto 1.jpg
Mindig is nyomon követtem a MOTE tevékenységét, még az akkori elnök (Vincze Sándor) is hívott, hogy csatlakozzam, mert egy helyen dolgoztunk, csak mindig túlóráztam, meg nem éreztem, hogy az autóval találkozókra akarok járni. Mindig néztem az Opeleket, és 2015-ben a Legendák Találkozásán részt is vettem, ez volt az első Opeles rendezvény, ahol részt vettem. Felraktam a képet a kocsiról, és jött is a email, hogy a kiállítói parkolóba állhatok, és először ott találkoztam a Kadettosokkal. Amikor felraktam a képet, nem sokkal rám írt Soly, hogy valamikor kimehetnék a Lurdyba csütörtökön.  Azóta is amikor tehetem megyek találkozókra, a nyári találkozókra biztosan, a Kakucs Ring már kérdéses mindig, mert április 30.-án van Németországban Dortmundba a Mayday, ahol sokszor a Kadett is megfordult :-) MOTE-n keresztül nagyon sok jó embert ismertem meg, és tartom is velük a kapcsolatot, egy igazi családias közösség.

Az autó története, javítások évekre bontva, amire emlékszem. :-)

2002 - Az autón a tető nem nagyon tetszett, itthon varrtak rá egy kék tetőt, ami elvileg sötétkék volt, de gyakorlatilag nem. Mivel sokat jártam Németországba, vettem hozzá egy bontott tetőt, amin nem volt szakadás sem, és nem is volt drága, így lecseréltem ami rajta volt.

foto 2.jpg
A felnire is ráfért egy fényezés, így megcsináltam magamnak, mint akkor sok mindent. 
Abban az időben volt a Halálos Iramba láz, és elvarázsolt a sok tuning autó, tetszett a zöld neon, meg hasonló, így elhatároztam, hogy tuningolni fogom, de hála az istennek ez nem tartott sokáig, és nem alakítottam át rajta semmit sem.

2007 - Az autón elkezdődött a rozsdásodás a hátsó sárvédő íveknél, nem volt nagy, de gondoltam kell egy teljes fényezés, így elhatároztam, lefényeztetem az egész autót, gyári Casablanca fehérre, amilyen volt. Akkor még lehetett kapni olcsón gyári matricákat, emlékszem vettem 2 Opel emblémát, 3 GSI emblémát, és 2500- ot fizettem érte. Akkor bánom, hogy nem vettem többet, pedig volt sok… 
Kész lett a fényezés, fotók alapján visszaraktam a gyári matricákat, akkor nagyon tetszett az autó. 

foto 3.JPG

2008 - A tető oldala kiszakadt, és egyre rosszabb állapotban volt, így elhatároztam, hogy varratok rá egy új tetőt, ami pár nap alatt elkészült. Nem volt olcsó, de azóta is jó állapotban van, és nem ázik be az autó. 

2011 - Sikerült az autóhoz olcsón hozzájutni egy BC-hez, amit csak ki kellett cserélni a gyári  órával, és már müködött is. Pár kilométer után már mutatta is a megtett utat meg amit kellett neki. Ekkor találkoztam elöször Váczi Gyurival, akinek szintén fehér Kadettt Cabriója volt, és a testvérének is. Gyurival azóta is tartjuk a kapcsolatot, és bontottunk pár Cabriót, bár mindketten sokat dolgozunk, de néha beszélünk. 

foto 9.JPG

2013 - Sikerült az autóhoz vennem komplett gyári ülésfűtés szettet, amit be is szereltettem. Az volt a jó, hogy elő volt készítve, és a kapcsolót is csak be kellett tenni a helyére, és működött is. A kábelezés is elő volt készítve az ülésfűtésnek. Így télen, amikor száraz az idő, nagyon kellemesen melegít. 

foto 8.JPG

2014 - Vettem az autóra egy gyári 14” felnit, amit felújíttattam szépen, és kapott rá 4db Michelin téli gumit, de havat nem nagyon látott, csak a téli száraz közlekedésre kell. Ezt a kereket használom télen. 

foto 6.JPG

2015 - Ismét felni vásárlási lázban égtem, mondom úgyis kell 4 db új gumi, akkor ismét kell gyári felni. Sikerült vennem 4 db 15” gyári alufelnit, amit ismételten szépen felújíttattam, és kapott rá 4 db új Michelin nyári gumit. Igy az autó is sokkal gyáribb.  

foto 7.JPG

2016 - Az autó kapott egy komplett felújított gyári hátsó hidat. Egy bontott gyári hidat szétszedtem darabokba, cikkszámok alapján megvettem hozzá mindenből gyári újjat, és ki lett cserélve a meglévő, így remélem egy ideig nem lesz vele probléma. És kapott egy komplett rozsdamentes acél kipufogórendszert. 

foto 15.jpgfoto 16.jpg

2017 - Tavasz: Elhatároztam, hogy elviszem az autót alváz és üregvédelemre. Ott hagytam az autót, majd hívtak, hogy ha lehet menjek oda, ekkor láttam, a küszöb spoiler alatt kicsit szét van rohadva a küszöb. Nagyon el voltam szomorodva emiatt, gondoltam rendben van a kocsi, és ekkor láttam, mégsem. De mondták meg tudják csinálni, így rögtön neki is láttak. Nagyon szépen megcsinálták, lecsiszolták az egész alját, kívül belül rozsdamentes lett az autó, és 1 pár gyári új köszöb került alá. Nem volt olcsó az egész, de mondtam is, a kocsi sokáig kell, így legyen tökéletes. Ez az egy elem lett rajta cserélve, amióta megvan a kocsi, de az eredmény magáért beszél. Az első lökhárítót is kellett fényeztetnem a sok kavicsfelverődés miatt, és a csomagtér ajtót, mert a szélét elkezdte enni a rozsda, de ez gyorsan meg lett állítva.
Orfűi Blitz után esős idő volt, gyanús volt, hogy az ablaktörlő lassan töröl, mondom nem tölt a generátor? Sajnos be is igazolódott. Pécsig jutottunk le, és kigyulladt a töltés visszajelző lámpa, de hála az égnek Tóth Szabolcs barátom szerzett egy gyári felújított generátort, kicseréltük, és azóta is működik. Köszönöm neki, örök hála azóta is.

foto 4.JPG

foto 5.jpg

foto 10.JPG

foto 14.jpg

2018 - Sikerült szereznem a kocsihoz Carello gyári első lámpát, Hella gyári irányjelzőket, és a sárvédőben lévő irányjelzőket is. Nem voltak olcsók, de az autó legalább még szebb lesz tőle. És idén felszereltem elöször a gyári csomagtartót, amit köszönök nagyon Pechinger Csabának. Vettem rá egy kis tető boxot, amit az idei Blitz Wekenden is rajta volt, így a komplett sátor felszerelés elfért benne, és hely is maradt az autóban.
foto 11.jpg

foto 12.jpg

foto 13_kicsi.jpg

Évek alatt az autóhoz nagyon sok gyári új alkatrészt beszereztem a Csergőtől, és a német ebay-ről, amit lehetett azt mindig gyári új alkatrészekre cseréltem ki. Sok új alkatrészem van tartalékban a tetőhöz, és az egyébb Cabrio specifikus funkciókhoz. Ha nem is kellett egy alkatrész, megvettem ha olcsó volt, mert előbb-utóbb tönkre megy, és akkor lesz. Sokszor jó is volt, hogy éppen akadt egy olyan alkatrész ami kellett. Kuplung lett cserélve kompletten, gyári, és minden tavasszal GM 10W 40-es olajat kap. Volt olyan év, hogy 500 km-t mentem a kocsival, de tavasszal a szezon előtt jön az olajcsere. 4 évente cserélem a vezérlést, váltó olajat stb.

Most jöjjenek a nyers adatok, fontosabb műszaki adatok felsorolása.
Az autót mindig is szerettem volna gyári állapotban meghagyni, így mindig arra törekedtem, hogy ha lehet, gyári alkatrész kerüljön bele. Így elmondhatom, hogy 95%-a gyári, ami benne van. Még a csavarokat is gyárit veszek bele, mert ennyire szeretem a kocsit, és ennyire fanatikus vagyok! :-D Kicseréltem kompletten a gyárira persze az összes vízcsövet is, ami nem volt könnyű, mert volt olyan vízcső ami Franciaországból, Belgiumból vagy Angliából kellett megrendelnem. Van hozzá pár db gyári magnó is, mert nem tudom milyen lehetett benne gyárilag. Régóta várom a gyártási adatokat, remélem előbb-utóbb meglesz. Jelenleg egy Audiovox 9309TS NAV 104-es navigácíós készülék van benne, ami nem gyári, de nagyon szeretem. Az egyetlen modern dolog a kocsiban a zene. :-)

Az autót 1988 május 10.-én gyártották, 5433-as sorszámú Bertone Cabrio

  • C20NE 2000 ccm 8 szelepes
  • F16 váltó
  • Lexmaul szívósor
  • 50-es komplett rozsdamentes acél kipufogórendszer (mert ez nem rohad szét)
  • Hátsó Irmscher lámpa (Ebben is a GM jelzés benne van)
  • Komplett gyári hydraulikus tető
  • Gyári elektromos ablakok
  • Gyári elektromos fűthető tükör
  • Gyári központi zár.
  • Check lámpa sor (féklámpa, olaj, ízzó, ablakmosó, hűtő víz stb.)
  • Digit műszerfal
  • Board Computer (átlag fogyasztás, hőfok stb.)
  • Ülésfűtés a 2 első ülésben


Amit utólag szereltem, szereltettem be, mindenhez gyári kábelköteget használtam, addig be sem szereltem, amíg nem volt meg hozzá minden. A tükörhöz 11 évet vártam, míg belekerült a gyári kábelezés.


Az autó kész? Bocsánat, tudnom kellene, sosincs kész. Tehát mit tervezel még rá?
Van hozzá gyári, majdnem komplett lámpa mosó szett, amit szeretnék előbb-utóbb beszerelni, csak hiányzik egy jobbos lámpamosó hozzá. Ha meglenne, már szerelném is be. 8 év alatt szedtem össze hozzá a dolgokat, és minden új gyári. Van komplett gyári ABS, amit már 10 éve tervezek bele szerelni, de elvagyok nélküle. Van sok új gyári alkatrészem, amit nem használtam fel, így hamarosan tervezek egy újrafényezést, ahol minden ilyen alkatrészt kicserélek újra. Mert az új, gyári mindig jobb! :-) És tavasszal tervezek rá még valamit, ami ha meglesz, először itt fogok bemutatni a MOTE-n belül. :-)


Gondolom ez autó hobby autó, milyen autót használsz a hétköznapokban?
Az autót már rossz időben nem használom, ha száraz az út, akkor megmozgatom néha, így azért 2 hetente biztosan megyek vele valahová. Amikor rossz idő van, akkor szintén egy Opelt használok, egy Signumot. 2.8 V6 Turbo, és elég sok extra van benne, és a Kadetthoz képest nagyon jól megy a gép. Mivel szeretem az Opelt, így a menyasszonyomnak is Opelje van, egy Astra H Twin Top. Ő is szereti nagyon. :-) 

foto 17.JPG

foto 18.JPG

Írta: Englert Sándor (MOTE tagsági szám: 713)

  • Like 1

Visszajelzések

Recommended Comments

Nincsenek hozzászólások



Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Bejelentkezés

  • Ki van Online?   0 Felhasználó, 0 Névtelen, 8 Vendég (Teljes lista)

    • There are no registered users currently online


×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.