Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR
  • Oldalunk szerkezete változott. 2022-től mint "MAGAZIN" működünk. Az oldalon a regisztráció lehetősége 2021. végén megszűnt. Tehát a fórumokban (tudástár) csak olvasgatni lehet. Megértést köszönjük.  OpelForum.hu csapata

Az új Opel Astra: magabiztos, elektromosított és hatékony


forumadmin

Az Opel ma bemutatta az Astra alapjaiban új, hatodik generációját. Az Opel bestsellerének sikertörténete 30 évvel ezelőtt indult, a legendás Kadett utódjának megjelenésével. Az alapjaiban új Astrával a német márka új fejezetet nyit: a kompakt modell története során először elektomosított hajtással is elérhető.

  • Az Astra most először kap villamosított hajtást, plug-in hibrid érkezik kétféle teljesítményváltozatban
  • Határozott és letisztult, elöl a jellegzetes Vizorral, és rendelhető kéttónusú fényezéssel
  • Teljesen digitális Pure Panel műszerfal, nagyméretű kijelzőkkel és intuitív kialakítású kezelőszervekkel
  • Hatékony motorok hatfokozatú kézi-, vagy nyolcsebességes automata sebességváltóval
  • A legújabb Intelli-Lux LED® Pixel fényszórók összesen 168 LED szegmenssel
  • Számos vezetéstámogató asszisztens a biztonságért és a kényelemért
  • Ergonomikus, AGR minősítésű ülések, rendelhető bőr, vagy Alcantara kárpitozással
  • Az új Astrát az Opel németországi központjában tervezték, fejlesztették, és ott is gyártják

01-Opel-Astra-516122.jpg

Az Opel kétféle teljesítményváltozatban plug-in hibridként is kínálja majd az új Astrát. Ezek mellett magas hatásfokú benzin- és dízelmotorok is szerepelnek a kínálatban, alacsony belső ellenállású hatfokozatú kézi-, és nyolcsebességes automata sebességváltókkal.

Az új Opel Astra a márka határozott formai állásfoglalása is egyben. Tiszta és feszes felületeivel megjelenése dinamikusabb, mint eddig bármikor, mentes minden túlzástól, és a márka új arcával, az Opel Vizorral érkezik. Új kompakt autójával az Opel megmutatja, hogy az Astra készen áll egy új korszakot elindítani.

Az új Opel Astra sportos ötajtós karosszériaváltozatban, elődjénél jóval tágasabb beltérrel még idén megjelenik. Az új modell 4,374 mm-es hosszával és 1,860 mm-es szélességével éppen a kompakt kategória legoptimálisabb részébe érkezik.

Különösen rövid első túlnyúlásának köszönhetően az új Astra mindössze 4.0 mm-rel hosszabb az elődmodellnél annak ellenére is, hogy tengelytávja jelentősen megnőtt (13 mm-rel, 2,675 mm-re). Izmos, határozott kiállása ellenére az új modell praktikus is, állítható padlószintű csomagtartója 422 liternyi helyet kínál a vezető és négy utasa csomagjainak.

10-Opel-Astra-516131.jpg

Az új Astra generációt az Opel főhadiszállásán, Rüsselsheimben tervezték, fejlesztették és a gyártása is itt kezdődik meg még az idén ősszel. A 2015-ben bemutatott elődjéhez hasonlóan a friss sorozat is olyan újdonságokkal érkezik, amilyeneket a kompakt kategória vásárlói korábban csak a drágább modellekből ismerhettek. Az Astra nappallá képes változtatni az éjszakát: kategóriájában piacvezető adaptív Intelli-Lux LED® Pixel fényszórói egyenesen a márka csúcsmodelljéből, az Insigniából érkeztek, 168 LED szegmenssel.

Az új Astra utasterében is időugrás ment végbe, hatalmasat fejlődött. A teljesen digitális Pure Panel-lel a hagyományos, analóg műszeregyüttes immár a múlté. Az ezt leváltó friss és modern grafikájú új ember-gép interfész (human-machine-interface: HMI) letisztult és intuitív élményeket kínál. Az utasok - akár az okostelefonoknál - extraszéles érintőképernyőkön keresztül vezérelhetik az új Astrát. Az Opel dizájnerei és mérnökei kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a vezetőhöz minden szükséges információ eljusson, és a lehető legkönnyebben kezelhesse az autó funkcióit, azonban ez az információ áramlás minden esetben mentes a túlzott tartalmaktól és az egyes funkciók használata is tiszta és egyértelmű. A legfontosabb szolgáltatások – mint például a légkondicionáló – továbbra is fizikai kapcsolókkal és gombokkal is elérhetők, működtethetők.

Az új Astra üléseinek különleges kényelme tipikus Opel jellemző. Az Opel mérnökei által házon belül kifejlesztett első ülések AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.) minősítésűek, így példaértékű ergonómiájukkal - főleg hosszú utakon - különösen kényelmesek. A vezetőt fejlett vezetéstámogató rendszerek segítik, a nagyméretű head-up kijelzőtől a félautomata Intelli-Drive vezetéstámogató rendszeren keresztül egészen a 360 fokos panorámaképes Intelli-Vision kamerarendszerig.

“Az új Astrával az Opel Blitz is újjászületik! Szenzációsak a formák és osztályelső  a technológia. Villamosított és magas hatásfokú a lehető legtisztább működés érdekében, egy új korszakra készülve. Az Astra a lehető legmagasabb színvonalon, részletekbe menő pontossággal készül. Biztosak vagyunk benne, hogy az új Astra generációnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy bestsellerré váljon, és új vevőket is a márkához csábítson” - mondta Michael Lohscheller, az Opel vezérigazgatója.

A határozott és tiszta Opel formafilozófia új interpretációja

A Mokka, a Crossland és a Grandland SUV modellek után az új Astra az Opel első hagyományos ötajtósaként lép színre a márka új határozott és tiszta formavilágával. Az Opel Vizort (a márka új arcának fontos formai eleme, amely az új Mokkán volt először látható) itt is kiegészíti az Opel Compass, amelyben a függőleges (a motorháztető középvonala) és a vízszintes tengely (a nappali menetfények szárnyformái) az Opel logóban (Blitz) találkoznak az autó orrának közepén. Az új Astra teljes orrán keresztülhúzódó Vizor nem csak vizuálisan szélesíti az autó megjelenését, de olyan technológiai eszközöket is magába foglal, mint az ultrakeskeny Intelli-Lux LED® fényszórók és az Intelli-Vision rendszer első kamerája. Oldalról, hangsúlyosan előre döntött C-oszlopaival különösen dinamikus képet mutat az Astra új generációja.

04-Opel-Astra-516125.jpg

Hátul is megjelenik az Opel Compass, itt a középre helyezett jelvény, a hozzá igazított magasra emelt harmadik féklámpa és az autó összes külső fényforrásához hasonlóan energiatakarékos LED-ekkel világító hátsó lámpatestek határozzák meg ezt az alakzatot. A magas színvonalú kompozit-öntvény embléma (Blitz) a csomagtérajtó kilincseként is szolgál. Ezzel a gyártástechnológiával könnyű, szilárd, ugyanakkor nagyon pontos formák alakíthatóak ki, mint például a különösen keskeny hátsó lámpáké.

“Az új Astra formai megjelenésünk következő izgalmas lépése” - mondta Mark Adams, az Opel formatervezésért felelős alelnöke. “Látványos, és határozott Vizor-os orrával, erős és izmos kerékjárati elemeivel, és tiszta felületeivel határozott és sportos személyiség. A beltér is komoly előrelépés az új jövő felé. A kifejezetten vezetőközpontú kialakítású műszerfal, a Pure Panel sima, egybefüggő üveghatású felületével egészen új emocionális élményeket kínál.”

Újgenerációs digitális Pure Panel műszerfal, extraként teljesen üvegezett kialakítással

16-Opel-Astra-516137.jpg

A német precizitás az utastérben is feltűnő, a beltér legkülönlegesebb eleme az először a Mokkában bemutatott Pure Panel új generációja. Ez a széles digitális kijelző (extraként akár teljes üvegborítással) két horizontális elrendezésű, egyenként 10 colos - a vezetőoldali szellőzővel együtt - tökéletesen összeillesztett kijelzőből épül fel. A szélvédőben való tükröződést megakadályozó rétegen kívül a kijelzők feletti árnyékoló kialakítása nem csak javítja a funkcionalitást, de high-tech megjelenést is kölcsönöz.

A finoman kidolgozott hagyományos kapcsolók számát minimálisra csökkentették, így a Pure Panel a digitális megjelenítés és az intuitív kezelhetőség optimumát kínálja felesleges vizuális hatások és almenük nélkül. Vezetékekre sincs szükség, mert a hangfelismerésre is képes infotainment rendszerhez vezeték nélkül csatlakoztathatók Apple CarPlay-en vagy Android Auto-n keresztül a kompatibilis okostelefonok.

Dinamikus és kiegyensúlyozott vezethetőség, “autópálya-álló” fékrendszer és menetstabilitás

Az új Astra a flexibilis felépítésű, többféle hajtásmód befogadására is alkalmas EMP2 architektúra harmadik generációjára épül, mely már a fejlesztés kezdetétől viseli az Opel genetikai jegyeit. Mindez garantálja a kiegyensúlyozott és dinamikus menettulajdonságokat, és ezzel együtt azt is, hogy az új Astra – mint minden Opel – “autópálya-álló”. Azaz a nagysebességű használatra való alkalmasság mindvégig a fejlesztők kiemelt szempontjai között szerepelt.

A kormányzás, és az elöl McPherson, hátul csatolt lengőkaros kialakítású futómű megtervezésekor a hosszirányú torziós merevség (a hossztengely körüli csavaró hatásoknak való ellenállás) kiemelten fontos szempont volt. Az új Astra fékrendszere teherbíró és erős, futóműve kanyarokban éppolyan stabilan viselkedik, mint egyenes menetben. Az új modell torziós merevsége 14 százalékkal nagyobb az előző sorozaténál.

Fejlett vezetéstámogató rendszerek, félautomata sávváltás

Az új Astra a legmodernebb automata vezetéstámogató rendszereket kínálja. A szélvédő mögé épített multifunkciós kamera mellett a rendszer további négy kamerát (egyet elöl, egyet hátul, és egyet-egyet a két oldalon), öt radarérzékelőt (egyet elöl, további négyet az autó négy sarkán), valamint első-hátsó ultrahangos szenzorokat is használ.

A kamerák és az érzékelők az e-horizon-on keresztül kapcsolódnak az Intelli-Drive rendszerébe, amely kiegészíti a kamerák és a radarok képességeit. Így a rendszer képes a sebességet szabályozni kanyarokban, sebességre vonatkozó ajánlásokat küldeni, és félautomata sávváltásokat is végrehajtani. A kormánykerékbe épített érzékelők figyelik, hogy a vezető fogja-e a volánt, így az irányítás mindig a sofőr kezében marad.

Az automata vezetéstámogató rendszerek hosszú listáján megtalálható az adaptív (az Astra előtt haladó jármű sebességéhez a beállított sebességhatár figyelembevételével automatikusan igazodni képes), az autót szükség esetén akár állóra is fékező sebességtartó. Ez a rendszer automata sebességváltóval “Stop & Go” funkciójának köszönhetően önálló araszolásra is képes a forgalmi dugókban.

Az támogató rendszerek tudását és képességeit nagyméretű head-up kijelző, hosszú hatótávolságú holttérfigyelő, parkolássegítő 360 fokos Intelli-Vision kamerarendszer, kiterjesztett táblafelismerő, hátsó keresztirányú forgalomfigyelő, és az autót a forgalmi sáv közepén tartó aktív sávtartó rendszer egészítheti ki.

Intelli-Lux Pixel Light®, prémium megoldás a kompakt osztályban

08-Opel-Astra-516129.jpg

Az új Astra kimagasló technológiai arzenálja a világításra és az ülésekre is kiterjed, e két területen az Opel hagyományosan kiválóan szerepel. Az elődmodellben 2015-ben bemutatott adaptív mátrix világítás után az új generáció ismét a legfejlettebb világítási technológiát hozza el a kompakt mezőnybe: ez az Intelli-Lux LED® Pixel Light. Az Opel Grandland-hez, és az Insigniához már elérhető technológia összesen 168 LED-et használ, azaz oldalanként 84-et az ultrakeskeny fényszórókban. A fő fénynyaláb néhány ezredmásodperc alatt képes igazodni a fényviszonyokhoz, így biztosan nem vakítja a többi közlekedőt, hiszen a szembejövőket, és az előttünk haladókat az elektronika gyorsan és pontosan “kitakarja”. A fénycsóva iránya és formája mindig az adott forgalmi helyzethez és a külső fényviszonyokhoz igazodik.

Kategóriaelső ergonomikus AGR ülések masszázsfunkcióval és szellőzéssel

Az Opel ergonomikus kialakítású AGR üléseinek képességeit széles körben elismerik, s most az új Astra is folytatja ezt a tradíciót. Az “Aktion Gesunder Rücken e. V.” (Egészséges Hát Munkacsoport) által is minősített első üléseket 12 mm-rel alacsonyabbra szerelték, mint az elődmodellben, ez a “sportos” vezetési élménynek is jót tesz. Az ülések tartását “Sport” vagy “Komfort” kialakításuktól függően tömetanyaguk eltérő sűrűsége biztosítja.

Az új Astra rengeteg beállítási lehetőséget kínáló AGR első ülései ma a legjobbak a kompakt kategóriában: elektromos döntés és elektro-pneumatikus deréktámasz is elérhető hozzájuk. Nappabőr huzattal szellőztetés, vezetőoldali masszázsfunkció és első-hátsó ülésfűtés is kapható. Az ülések Alcantara kárpitozással is megrendelhetők.

Az első elektomosított Astra, erős plug-in hibrid hajtásláncokkal

Az új Astra már a bevezetésétől elérhető lesz erős plug-in hibrid hajtással, valamint magas hatásfokú benzin- és dízelmotorokkal egyaránt. A villamosított hajtásláncok most először jelennek meg az Opel kompakt sorozatában. A benzin- és dízelmotorok kínálata 81 kW-tól (110 LE) 96 kW-ig (130 LE) terjed, a plug-in hibrid változatok rendszerteljesítményének csúcsa 165 kW (225 LE). A benzines és a dízel kivitelek alapfelszerelésként hatfokozatú kézi kapcsolású sebességváltóval készülnek, a nyolcsebességes automata az erősebb motorváltozatokhoz rendelhető.

Az új Opel Astra ősztől rendelhető, az első vásárlók a jövő év elején vehetik át autóikat.

09-Opel-Astra-516130.jpg


Visszajelzések

Recommended Comments

Nincsenek hozzászólások



Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Bejelentkezés

  • Ki van Online?   0 Felhasználó, 0 Névtelen, 17 Vendég (Teljes lista)

    • There are no registered users currently online


×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.