Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Róóóbi

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    915
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    37

Hozzászólások posted by Róóóbi

  1. On 2021. 07. 19. at 14:49, Battery írta:

    Na a dobfék projekt eddig sikeresnek tűnik,körülbelül 2-hét alatt jött meg hozzá az alkatrész,az autoalkatreszonline24-ről rendeltem, nem számítottam rá hogy kis híján 2 hét lesz, teljesen abban a hitben voltam hogy van hazai raktáruk..

    Levenni végül a másik oldalt is az utánállító visszatekerésével tudtam, ugyan úgy szét volt kopva a dob,szétszedtem feltettem az újat és nemrég mentem vele egy pár kört nem erőltettem túl, egyenlőre még visít bár érezni hogy dolgozik, a kézifék az klasszisokkal jobb lett, össze se lehet hasonlítani az eddigi tartó képességével. Mondjuk nem is csoda a baloldali dobban a fékpofán lévő kar ami a bovdenbe akad úgy be volt/van állva hogy kézzel meg se moccan.

     

     

    Ez és a hasonló nevű oldalak tudtommal Autodoc partnerek/viszonteladók. Nekem  csak a két héttel van problémám, a szolgáltatással nem igazán. :-)

    Ha bekopik elhallgat, csak addig visít. Ha utána is, akkor a hiba a fékpofa anyagában keresendő.. Nagy satukat ilyenkor nem érdemes nyomni, majd csak ha bekoptak. 

    • Like 1
  2. On 2021. 05. 12. at 14:42, zotya975 írta:

    A 14NV sem lehettet rossz 65 lóval, és szerintem a karbisat könnyebben lehet tuningolni. Rátenni a központi karbit 1.6-ra, vagy ikerkarbit rá. 

    Volt kadettom ezzel a motorral, úgy emlékszem 75Le-t mondott rá az álmoskönyv. Az 1.3 karbi volt 60Le körül. 

    C14NZ-re tettünk 14NV veztengelyt, nem lett egy SE-szintű de virgáncabb lett. Elméletileg nagyobbat  emel a karbisé. 

  3. 20 órája, Lipocky írta:

    Azt nem értem már csak, hogy az egyik neves autókereskedésben lehet kapni C14NZ-hez főtengely jeladót kb 7,5-8,5 ezerért. Év járattól függően változott a motor???

    Nem változott, csak a neve. Főtengely jeladót pl. : a C14SE kapott, de az meg hengerenkénti befecskendezős DIS-es motor EGR nélkül. Néhány adatbázis hibásan hoz egy-két alkatrészt. 

  4. 3 órája, zotya975 írta:

    Alapból már a C14Nz is katalizátorral szerelt, ha jól tudom csak abban más az X hogy műanyag a szelepfedél. Ez mondjuk nem magyarázza a motorkód változását. :confused:

    Anyámék faceliftes Astrája X14NZ, elosztós volt, ugyanazt láttad a motortérbe nézve mint a régi Astrámban, ami meg C14NZ volt. Se EGR se DIS se főtengely jeladó. 

    Nem ekkor volt az, hogy csak az évjáratból kifolyólag kaptak autók X-es motorkódot? '96-os a fentebb említett alany. 

  5. Kis érdekesség:

    A tegnapi nappal sikerrel vette a tepsi a kihívást, ~1650km, csak tankolni kellett. Nem az volt a kérdés, hogy megmássza-e a hegyet, hanem hogy én mennyivel akarok felmenni. Saccra olyan 11,5L-es átlag jött ki, megbuggyantott csomagtartóval. Ebben volt meggurítás meg tartott 170km/h is. 

    A tankolás meg 2x fél óráig tartott, mert valamit elrontottam a tankszellőztető csövezés összerakásánál. 

    Kicsit f0stam hogy befér-e az Astra helyére, úgy tűnik igen. 

    71170ad64da743ef5472c650a9985711.md.jpg

    Innentől kezdve asszem eldöntöttem, melyikkel akarok majd dolgozni járni... :-)

    • Like 3
  6. On 2021. 05. 08. at 21:16, Stevy írta:

    Főoldalon a menü sor alatti kis szöszenetet olvasd át. (09.01-el megszűnik a hozzászólási lehetőség.)

    Én is csak lestem, mikor olvastam, igazából utána már maximum majd csak fórumon visszakeresgetni nézek fel, ez a "magazinos" történet nem nagyon érdekel.

    Az kimaradt, mert direkt linkkel egyből az Astra topikon belül járok ide. 

    Ez van, nem tudok mit hozzá szólni. Eddig volt ez, ezután lesz más. Nem örülök, de valahogy majd elleszek. 

  7. 1 óra, Stevy írta:

    - Már túl kevés volt rajta a munka ? :hehe:

    Igazából kész lett. Apróságok maradtak, kormánymű meg majd négy lengéscsillapítót fog kérni. 

    1 óra, Stevy írta:

    Egyébként hol folytatódik a diskurzus, ha megszúnik a fórum ? :(

    Megszűnik? Mivaaaa? Ez nekem új :-(

    36 perce, zotya975 írta:

    Omegán én is gondolkodtam, de nekem a B Omcsi jön be jobban ha jól látom a képeden a tiéd A. 

    Igen ez A Omega.

    B-ből max X20SE kézi váltóval, az gyakorlatilag egy C20NE DIS gyújtással egérrel és légtömegmérővel. Az Ecotec-et meghagyom másoknak. B-hez még elég sok minden kapható újonnan, nekem már azért kutakodnom kell egy-két cuccért. Ez olyan mint a Kadettem volt, csak sokkal nagyobb és hátul hajt. 

  8. Boldog szombat reggelt! 

    Elérkezett ez is.

    2017 szeptembere óta nyűvöm, babrálgatom, módosítgatom az Astrát, ugye én évente 4 alkalommal keresztül hasítok Közép-Európán, na most ez egy 71 lóerős Astrával, hát valljuk be néha kihívás (bár nem lehetetlen), és jött egy lehetőség hogy nagyobbra váltsak. Igazából mindig is kerestem egy hátsókerekes tepsit, amit nem az erejéért szeretnek és nekem régóta, talán még a Kadett óta becsípődésem az Omega. Idén év elején adódott egy lehetőség és lecsaptam rá. 1987, C20NE, sedan, kézi váltó, tetőablak, ABS, BC, check control. Bőven elég. 

    Úgy tűnik még éppen idejében, mivel hogy ezek már 30 évesek elmúltak, és a vas minden áron oxiddá akar válni bennük. 

    Útra felkészítve, kis gondoskodás után álljon itt az előd és a háttérben az utód. 

    b166838ee71b78d15b1584f738304ab5.md.jpg

    Az Astrát öcsém örökölte meg, hát nála széttaposva biztosan nem lesz. :-)

    Köszönök szépen minden eddigi segítséget/tanácsot/ötletet, amit ettől a frankó kis csapattól kaptam, ha lehet  nem távoznék, hanem ha időm engedi visszaadnék olykor valamit a közösségnek. 

    Béke :-)

    • Like 1
  9. 19 órája, tuskes írta:

    Nagyon köszönöm! 
    Bármennyire is ciki, de sajna nem tudom hogy keressek rá. Milyen néven van fent, esetleg privátban megírnád? Ennyi itt eltöltött év alatt, valahogy elég kevés alkalommal került sor itteni tagokkal felvenni a kapcsolatot a fészen. Pedig jó lenne ott is tartani a kapcsolatot.

    Ment privát. :wink:

  10. On 2021. 02. 13. at 13:42, tuskes írta:

    Igen. Néztem én is. De sajna azt látom, a Calibra és az A Vectra csoportok sem élnek. Ott sem tudom feltenni a kérdést, pedig azokban ilyen tetőablakok vannak. 

    Írj neki üzit messengeren, szóltam hogy keresed én majd' mindennap beszélek vele. Annyit megy hogy ide végképp nem érkezik bekukkantani. 

  11. 3 órája, tuskes írta:

    Próbáltam privátban zaklatni, de azt írja a rendszer, hogy nem tud üzeneteket fogadni. Vagy nem fogad üzeneteket. :( Asszem megkérdezem más csoportokban is, hátha találkozott valaki ilyen esettel. 

    Fakk...  Na mindegy. 

    Amúgy "padlón" összedugdosva működik, próbáltad? Vagy kerestél komfortelektronikás kábeldiagramot? 

  12. On 2021. 02. 02. at 13:19, Barret írta:

    Gondoltam h 1 kell oda csak kíváncsi voltam  , egyébként 2 nagy nevű (nem pici )autó alaktrész kereskedelemmel foglalkozó oldal is írta .

    Ők sem érthetnek minden autóhoz.

    Bájdövéj, kartertömítésnél az a mérvadó, hogy alumínium vagy lemez karter van fent, mert másmilyet kérnek. Továbbá paszta az olajszivattyú-karter találkozási pontjainál és menetrögzítő a csavarok alá. Tavaly vettem Ajusa parafát, hozzáadott  kis alu gyűrűkkel, de még nem volt érkezésem felrakni. Mert minden igyekezetem ellenére a Reinz is szivárog 2 év után és nem görbe a karter felfekvő síkja. 

  13. 5 perce, tuskes írta:

    Köszönöm az oldal linket, és a képeket. Elolvastam amiket ott írtak. A kapcsolók típusaiból kiindulva, a sejtésem beigazolódni látszik. Igen, az alap működéshez elegendő a 3 szál a kapcsolóba, de nekem ezek szerint konfortos, ami igényel többet, mindkét csatinál. Első képen 4-es pin, ami a csatimból hiányzik. 

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=733IMG_4353.jpeg 

    A komfort-mód szála, világos. De anélkül még működnie kéne, most nekem speciel nem fáj, ha nem csukja be a tetőt lezáráskor, igaz nem tudom mennyire fontos ez neked. Szerintem a komfortosat be tudod kötni anélküli módon is.
    Ha Wookie itt lenne, többet tudna mesélni a komfortos tetőablakról.

  14. 4 órája, tuskes írta:

    Erről az oldalról is csak hallottam korábban, így eszembe sem jutott. Most ránéztem, mert hasznos lesz. Közben az a része megoldódott, kaptam kölcsibe egy könyvet, szóval meg tudom csinálni a magam tempójában az oldal ablakokat. Tetőablakkal nem boldogulok. Mindenhol csak olyan rajzot találok, ahol a kapcsolóba 3, a motorhoz 5 bekötést rajzol. Enyém pedig a kapcsoló 5, a motor 6 pines.  Vagy valamit nagyon benézek a rajzokon. Mondjuk nem az erősségem....

    Találtam egy német nyelvű fórumot. Szerintük (ott egy kép)  a kapcsoló 5 lábából hármat használsz.ű

    Szemre a motorod stekkere is itt van említve, aztán lehet tévedek.

    2XbhyHQ.png

    Itt értekeznek a tetőablakról:

     

    http://www.opel-voting.de/astra-kadett/38033-elektrisches-schiebedach-geht-nicht-2-a.html

     

    • Like 1
  15. On 2021. 01. 26. at 16:13, tuskes írta:

    Üdv Urak!

    Kicsit lassan haladok a projektel, de eljutottam végre a hátsó villany ablakok bekábelezéséhez is. Megvan a BC - CC - szintjelzős tartályok, stb... és vélhetően ma este meglesz az elektromos tetőablak kábelezése is. Amit viszont sajna nem találok, az egy bekötési rajz az első-hátsó elektromos ablakokhoz. Megvannak a kapcsolók is, igaz, ez az utólagosan beépített fő kezelőpanel a bal 1-nél. Lényegében mindegy milyen, csak tudjak elindulni valamerre. Valakinél nem lapul esetleg egy csak erre vonatkozó gyári bekötési rajz? Első-hátsó ablakok, és a kapcsolók. 

    Nagyon megköszönném!  

    Vectra16v.com-ot nézted? Ott is vannak bekötési ábrák sok minden modellhez. 

    Hajlamos vagyok elfelejteni, de... Itt van nekem a Haynes és az Etzold könyv is, munka után bele tudnék nézni. 

  16. 13 órája, zotya975 írta:

    Tényleg? Érdekes..de miért pont 2020-re tették a végét? :confused:

    Szerinted, akkoriban, mertek 30 évnél messzebb gondolkodni? :-)

    Azt most ne nézzük, hogy ezek az autók még jócskán itt vannak közöttünk, de lássuk be hogy a tervezett élettartamot jó részük már megérte, sőt túlhaladta. Meg mintha úgy olvastam volna, hogy az F széria valami spéci főgecónak a nagy költségcsökkentő programja alatt ment gyártásba. 

  17. On 2020. 10. 11. at 7:43, zotya975 írta:

    Ha a stabrúd és a híd összefogatására gondolsz, akkor arra elég jól rálátni, és úgy nézem ép és egészséges. Tehát itt a 2-es: https://opel.7zap.com/hu/car/t98/k/0/12-3/

    Jaja, erre. Jól eldugtàk

    On 2020. 10. 11. at 7:43, zotya975 írta:

    Nem, megemelve ha mozgatom a kereket oldalra le-fel, egyedül a kormányzár kattogását hallom, ugye ha le van zárva annak a nyelve fogja meg a kerekeket amikor mozgatod, és van némi játéka. Este rendeltem neten gömbfej kinyomót, mert az nem volt, egyenlőre megvárom és kiveszem vele a kormányösszekötőt, mert bár nem látni kottyanást, de ha mozgatva a gömbfejet a helyén is fixen áll ( nem löttyen ide-oda) az a biztos. https://www.szerszamkell.hu/geko_univerzalis_gombfej_kinyomo_21mm_10127

    Akkor nincs több ötletem. 

    Ilyen kinyomót pénteken használtam először, eddig jónak tűnik. 

    Kipróbáltam a légtelenítő készséget. Eddig nagyon f4sza, a főfék tartályának menetére szorosan ment fel, szépen tartotta a nyomást (1 Bar), közben körbe tudtam kiengedni a bubit. Bár nem volt sok, csak ugye elöl a csövek el voltak szorítva meg a nyergek szétszedve. 

    fc25f6d44a5d8279375b2a6b26f2b95b.jpg

    0c24c1f600699fb446e1a7cd68c8ba3f.jpg

    De ami előtte volt...  Amin besz4rtam, az a jobb oldali első fékdugattyú. Eleve alig bírtam kiimádkozni. Borzalmasan festett.... 

    86bceea2286faa5ab2526e22aa76a82e.jpg

    Mintha ez és a vez.oldali nem is ugyanarról az autóról jött volna le... A javítószett viszont hibátlan. Szépen bement minden elsőre, de nem keveset kellett puceválni. Kicsit kispórolták a kenyőcsöt de annyi baj legyen. 

    Ezt a fajtát raktam bele. Ebben a szettben van dugattyú, kétféle légtelenítő csecs (kicsi/nagy), de csúszka nincs, igaz az nem is kellett. 

    23a6ef06a33bb59d6105c1fed2ae49a4.jpg

  18. 3 órája, zotya975 írta:

    Gyújtásra kapcsolt tápot szerintem lehet venni a motortérben a tolatólámpa kacsolóról, az testet kapcsol a táp ott,  le is van védve és elbírja a két ledet. 

    Akár. Egyszerűbb mint a kapcsolóról vagy a biztosítéktábláról levinni.

    Igazából csak támpontnak, ez volt az első értelmes ami relével üzemel. 

  19. 3 órája, zotya975 írta:

    Én sem jövök rá mi az a kopogás a jobb elejéből, nem is a kátyúknál inkább csak ha behullámzik a bódé szar úton. Már sikeresen elszakítottam a stabrúd porvédőjét, szóval azt mindenképpen ki kell cserélnem. Ma lekötöttem a talpast a gólyalábról, arra gyanakodtam, gondoltam ha kihúzom a helyéről egyből kiderül hogy kotyog -e a gömbfej vagy sem. De stabilan áll, kottyanás mentesen lehet billenteni. A kormányösszekötőt nem tudtam kivenni kinyomó nélkül, de az látszana ha a kereket feszítem oldalra. A szilentek stabilak, nem látszik repedés, mindegyik szimetrikusan középen van. Még esetlen nem tudom itt a toronyszilent szokott-e ilyet okozni, de azt csak fentről látom, már la látom, mondjuk a hang lentről jön. Ja és persze megnézem a kipufogó gumibakokat is. :-) Ha már lent a kerék kezdtem valamit a sárvédő kerék mögötti nyúlványával, ami Zafiráknál szeret rohadni, ott megy le az esővíz a szélvédőről, eltömődik sárral, meg a gondos kasztnis megfújja alvázvédővel lent, nehogymá ki tudjon jönni a víz. De most csak parasztos megoldás lett, két pici lyuk van, üvegszövet+epokitt ment rá, aztán fekete rozsdagátló alapozó. A javítás nagy részét úgyis takarja a sárvédő gumi. 

    Hááttt(tal nem kezdünk mondatot, de) esetleg a stabilizátor belső szilentje. Mondjuk abból még nem láttam döglöttet, de hátha. 

    Írtad a kormányösszekötőt, de megemelve a gólyalábat tekergetve sem kottyan? 

  20. 1 óra, csjanos46 írta:

    Bocs lehet hogy nem jól tettem fel a kérdést nem az eredeti lámpatestbe akarok beépíteni LED égőt hanem a lökhárítóba LED égősort ami E 4-es  jelzéssel van ellátva és a nappali tompított helyett funkcionálna.Kérdésem épített-e már be valaki és hova és Bekötési rajz érdekelne.Előre is köszi a segítséget.

    Ja, nappali menetfény! Azt lehet. De csak előírás szerint. Megpróbáltam valid képeket találni. 

    drl-relevel.jpg

     

    Us0Y9z-MH45mkx_JuzvMnenvEn97-N5i82b0C2Uq

  21. 1 órával ezelőtt, Róóóbi írta:

    Elöl a két hátsó szilent is lett cserélve, meg a stabrúd gömbfejek, amikre felhívták a figyelmem átvizsgáláskor. Ezzel egyidőben tettünk be új bölcsőt egy átrohadás miatt (ahol 3 lemez találkozik a váltóbak mellett alul). De a rázás a fék szétszedését követően kezdődött. Akkor csak ahhoz nyúltam. 

    Még pumpás géppel csinálok egy teljes  légtelenítést, illetve mivel az első nyergek belső porvédői nekem nem tetszenek, kap mindenből újat, inkluzíve dugattyúk. Csúszkák szépek. 

  22. 4 órája, zotya975 írta:

    Lengőkar szilentek? Vagy esetleg nem is az elsővel van baj hanem a hátsóval, tojás a dob, csak a fékfolyadék pulzállás miatt az elsőbe is bejátszik, ott meg ugye jobban érezni? 

    Elöl a két hátsó szilent is lett cserélve, meg a stabrúd gömbfejek, amikre felhívták a figyelmem átvizsgáláskor. Ezzel egyidőben tettünk be új bölcsőt egy átrohadás miatt (ahol 3 lemez találkozik a váltóbak mellett alul). De a rázás a fék szétszedését követően kezdődött. Akkor csak ahhoz nyúltam. 

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.