Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Sabby1994

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    84
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Hozzászólások posted by Sabby1994

  1. On 2018. 05. 04. at 11:56, kiskecso írta:

    Hát ha érdekel valakit a gyalogkakukk astra sorsa :D

    10131944569_1667860076584.jpg99131946485_1667860139917.jpg

    Szép! Gratula! Cooler miatt ennyire meg kellett vágni a frontot? Kadettosok álma pedig a teli F Astra front :D 

  2. On 2018. 02. 16. at 17:28, kalmim írta:

    Sziasztok 

    Volt valakinek tapasztalata hogy a küszöbön a bertone alu díszt lehet e cserélni?. És hogy lehet e kapni?És hol lehet kapni ha lehet?

    Cserélni lehet, ha jól emlékszem, ragasztott! Pont olyan, mint az opc-nél a turbo feliratos díszléc. Újra már nemigazán látok esélyt, talán elfekvő darabba, de bontva biztosan van a Norbinál vagy a HorZsoltnál.

  3. 17 órája, Sadebilly írta:

    Szia! Nekem is visszatérő probléma volt.Kb félévente ... csatlakozók hibátlanok mint az új .. szerelőm szerint.Mégis jöttek a gondok félévente.. míg megfigyeltem hogy a kis tűk mozognak kb 2-3 mm ert.Ezert úgy döntöttem ragasztó pisztollyal rögzítem őket majd vissza a csati.. fel év már eltelt de még nem jött vissza a gond :)

    Érdekes, hogy nekem csak ha kicsit megpiszkálom a kábelt, akkor jelentkezett a probléma, még a finom ülésállításnál sem, csak ha durván hátratoltam. Most úgy néz ki, hogy én is megoldottam a problémát egy némi ragasztószalaggal. (WD40-et még nem kellett alkalmazni :D ) Remélem így is marad ez sokáig! Mindenesetre, köszi a tippet! 

    • Like 1
  4. 47 perce, Handbrake írta:

    Ember azt mondta akivel beszéltem, hogy megnézik. Bemegyek hozzá majd a héten a futóműves papírral, ránéz, kiindulási alapnak jó. 2-3 hét múlva tudják majd műhelyben is megnézni, mert tele vannak melóval..... hja és van huzatópadjuk. :)

    Bár még mindig nem tudom, hogy mit kóstál egy ilyen vizsgálat. Nyílván szűkítene a cserélendők listáján, de kérdés, hogy megéri-e? Persze ez is több tényezős dolog. Na majd számolgatok, hogy jönnék ki a legjobban. ( munkadíj nélkül, mert mindent magam csinálok).

    Szerintem egy futóműallítás árából nagyjából megvan az egész mérés is. Mindenképp méresd ki, főleg ha zavar ez a félrehúzás és ténylegesen pontot akarsz tenni az i-re. 

  5. 2 órája, zotya975 írta:

    Mondjuk ja, hutatópad az nem tudom mennyire gyakori, felénk nem is nagyon hallottam hogy valaki ilyennel dolgozik. Átlóban kiméregeti a tornyot már ott is találhat eltérést nem? Bár mondjuk nem tudja mihez tud mérni, mi van pont a helyén. 

    2764980-20180212-SWjVd0.jpg

    Mondjuk ehhez is rohadtul vízbe kell állítani az autót. 

    Pontosan ezért kell a huzatópad, de azért az szégyen lenne, ha az nincs vízszintbe egy műhelybe (ugyanúgy, mint a futóműbeállításnál). Referencia alapnak tökéles a pad. Az autó pontos méretei pedig autodataban, meg még jópár helyen fent vannak, ha nem annyit mérnek, akkor gány munkát végzett a karosszérialakatos aki csinálta a valószínűsíthető törés után. Egy korrekt karosszérialakatos több szögből, irányból végzi a felmérést. Én azt mondom, hogy azért ez a felmérés hosszú távon biztosan megérné, mert így derül fény a valódi hibákra. Itt biztosan ki fog derülni valami, és nem a sötétben tapogatózás fog menni. Persze ez az én véleményem csak.

    • Like 1
  6. 18 perce, zotya975 írta:

    Én mindíg ugyanoda viszem, de a ha a télivel beállítják a nyárival fut félre és fordítva nyilván a gumik is félrekophatnak. Nem is azt mondom hogy szarul csinálták meg, de futómű alkatrészeket cserélgetni nem két fillér, előtte azért egy "kontrol" ellenőrzést megcsinálni máshol talán érdemes lenne. Ha nincs pont vízbe a bódé és úgy lövik be,  aztán kimész az utcára megváltozik a rugók terhelése, szilenteké stb, már nem lesz jó. Felénk mondjuk a legtöbb út dombhátas, amelyik nem ( autópálya autóút) az meg alapból lejt kifelé, nehéz olyan utat találni ahol tényleg egyenesen fut. 

    Ez itthon nagyjából mindenhol így van sajnos. Kevés a jó út. Kontroll ellenőrzés nem rossz dolog, de a karosszériás kimérésével kb ugyanott van. Csak akkor legalább pluszt is megtudunk a bódéról, hol van a pontos hiba.

  7. Just now, zotya975 írta:

    Azért lehet érdemes lenne egy másik futóművest is felkeresni, ha nem állítják vízszintbe a járművet nem pontos a beállítás. Itt nálunk 6-7 ezer forintért csinálták meg legutóbb, talán érdemes lenne ezt beáldozni mielőtt nagyobb munkálatokba kezdenek. 

    Nekem eddig sehol nem volt probléma a futómű beállítással. 

  8. 20 perce, Handbrake írta:

    Kerékcsere megvolt, jelenség ugyan az sajnos.

    Kérdés, hogy a karosszériás varázslat mibe áll meg. Mindenképpen jó lenne a nyári gumi szezon előtt megejteni, mert a téli gumik már úgyis kuka így.

    Majd felkutatok valakit itt a környéken, aztán remélem még 2 éven belül kapok hozzá időpontot. :)

    Mennyi ideig tart egy ilyen méregetés?

     

    Ez nagyban függ attól, hogy milyen a karosszériás, ha valakinek van nagyobb tapasztalata, és sok bódét látott már, akkor nagyjából ránézésre látja, hogy hol van a probléma. De szerintem egy pontosabb méregetés, alánézéssel, kb 1 óra lehet. Astrába nincsen tapasztalatom, Kadett E-ben viszont annál inkább. Nekem is anno lakatoláskor és a teljes restauráláskor derült ki, hogy a bal hátsó torony elment egy picit egy korábbi balesetből kifolyólag. Ez egyébként nem jelentett problémát az előző tulajnál sem, sőt az a durva, hogy nem is tudtak az egészről, csak a lakatosom mondta, hogy az autó úgy futott, mint egy németjuhász kutyus, aki egyenesen halad ugyan, de oldalazva egyenesen (remélem érted, nem túl jó a hasonlat). Nekem az egyébként a gyanúm, hogy nálad a bölcső mehetett el, általában azt csak nagyjából kikalapálják, de érdemesebb egy bontottat beszerezni, filléres dolog manapság, vagy a másik tipp a gólyaláb. Az fontos, hogy olyan lakatoshoz menj, akinél van mesterpad!  

    • Köszi! 1
  9. 12 perce, Handbrake írta:

    Na srácok, voltam a futóművesnél. Nem tudott rajta sokat állítani, még mindig húz jobbra. Azt tanácsolta, hogy meg kellene nézetnem karosszériással, mert a jobb eleje kapott valahol, valamikor valamit, ami miatt vagy lengőkar, vagy lengéscsillapító, vagy csonkállvány elment. Nem látható mértékben, mert szemmel nem látott semmit.

    Mit javasoltok? Hogyan lehetne a cserélendő alkatrészeket szűkíteni? Vagy célszerűbb egybe cserélni mindent? Esetleg minde a két oldalon akkor már? ( lengőkar, stabpálca, lengéscsillapító, csonkállvány, szilentek)

     

    Köszönöm!

    Célszerű ezeket az alkatrészeket párosával cserélni, és ugyanolyan gyártmányúra. Még sokszor az azonos gyártmányúak között is van eltérés az alkatrészt készítő szerszám kopásából, gyártástechnológiai hiányosságból adódóan, emberi hiányosságból eredően stb. De én először nem bocsátkoznék ekkora kiadásba, inkább elmennék egy karosszériáshoz (ahogy a javaslat is szólt), aki becsületesen kiméregeti az autón a futómű bekötési pontokat, bölcsőt meg amiket ilyenkor kell. Egyébként hallottam már olyat, hogy a gólyaláb volt eltorzulva a jó magyar utak miatt...

  10. On 2018. 02. 10. at 22:18, kobraCode írta:

    gezoli aláírását keresd meg, szerintem az ülésfűtéses dokumentációjában találsz róla infót, képet...

    A problémát megoldottam, már elfelejtettem, hogy anno hova kellett nyúlnom ahhoz, hogy újra visszaálljon a régi rend a légzsák körül. Biztonság kedvéért a csatit átragasztottam szigetelőszalaggal, ameddig nem találok megfelelő bontottat. Érdekes, hogy nekem amint újra megjön a kontakt, elalszik a visszajelző lámpa, és még tárolt hibába se dobja be Tech2-vel kiolvasva sem. A legzsákjaim rendben vannak és törve sem volt a kocsi. 

  11. 2 perce, kobraCode írta:

    Valaki pont ugyan ezt kérdezte facebookon is ma este, te voltál?

    Ide is bemásolom amit ott írtam:

    Kontakt hiba az ülés alatti csatlakozónál. Szétszedés, tisztítás, hibakód kiütése géppel és imádkozol hogy ne jöjjön vissza újra amikor mozgatod az ülést. Nekem is megvolt ez a probléma, szerencsére csatlakozó tisztítás után már több éve hibamentes. Amíg világít a hibajelző nem működnek a légzsákok!

    Igen köszönöm, most már látom facebookon is! Esetleg a szétszedésről a csatinak van valami leírás? Előre is köszi! Tudom, hogy az a csati egy kicsit különleges és a pöcköt nem szabad letörni róla! 

  12. Sziasztok! Elképzelhető, hogy volt már téma, de azt tapasztaltam, hogy ma az autó takarítása után kivillant a légzsák visszajelző lámpám. Oldallégzsákos a kocsim, és korábban párszor már volt ez probléma, mikor tologattam az ülést, de akkor simán helyre tudtam tenni egy kis kábeligazítással. Most ez nem sikerült (bár lehet, hogy siettem, nem emlékszem pontosan a mozdulatra anno mivel sikerült sokszor helyretenni, régóta nem jött elő a dolog). Kérdésem az, hogy valaki már összefutott ilyen hibával, ha igen hogy orvosolta? Autóvillamosságis lesz a vége tuti, mert a légzsák nem játék. Köszönöm előre is a tanácsokat!

  13. 10 órája, goose írta:

    Igaz én is szeretek túlzásokbaba esni , most is ilyet https://filterabc.hu/MOBIL_1-ESP-Formula-5W30-4L rakok bele.  Akartam én GM olajat- t venni , de a boltba nem ajánlották , így marad ez! 0w re meg azt mondták, hogy az túl híg olyat ne rakjak bele :blink:. Nem baj hogy az 5W 30 higabb de mind1 

    Hideg oldalon viszkózusabb az olaj a 0W jelzés miatt. Jobban ken hidegben, szivattyúzási határhőmérséklete -30 °C,míg az 5W-ek -25 °C, 10W-nek -20 °C és így megy szépen tovább a sor. 100°C-on viszont mind az 5W és a 0W-s olaj kinematikai viszkozitása ugyanannyi.  Egy szónak is száz a vége: a gyárban nem hiába adták meg az autók specifikációit olajra vonatkozóan, azt érdemes betartani. A másik ilyen nagy tévhit, hogyha fogyassza valami az olajat, akkor tegyünk bele vastagabbat és esetlegesen ne a problémát szüntessük meg... Sok a magát olajszakinak mondó autószerelő. 

    • Like 1
  14. On 2018. 02. 06. at 20:10, goose írta:

    De a 0w, szerintem inkább extrém hidegben ajánlott. 5w is megteszi Magyarban. De szóljatok ha tévedek! :blink:

    Szerintem is... Nekem az 5W-40 télen nyáron bevált a legendásan olajbajos Z16XE-vel, Motul XCESS 8100 jött be, azelőtt Fuchs Titan-t használtam, az se volt rossz. Egyébként ennek a Mobil 1 olajnak a leírásába benne is van, hogy szélsőséges időjárási körülmények között érdemes használni, meg a legjobban a részecskeszűrős, modern turbófeltöltéses kocsikba. Az is igaz egyébként, hogy a GM részéről megvolt a jóváírás, GM-LL-A-025 és GM-LL-B-025  kiváltása mehet ezzel az olajcsaláddal, de nyilván jobbat önthetsz bele, rosszabb olajat nem. Véleményem szerint, ez a Mobil1 olaj felesleges ebbe a Z-s motorcsaládba, nyilván kárt nem teszel bele ha ezt használod,  de mivel a gyári leírás sem kívánja (sőt amikor ezek a motorok kijöttek a G Astrába, gyári GM-ből még 5W-40 olaj se volt, csak 5W-30, nem hogy 0W-40), ezért igazából pénzkidobás. Minőségi, a gyári előírásnak megfelelő olaj szerintem tökéletesen megfelel ezekbe a motorokba, nem verseny célra készültek, 8000 km-es csereintervallum mellett bőségesen jó bele egy kevésbé hamisított, biztos teljesítményt hozó olaj. 

    • Like 1
  15. 8 perce, BoMa írta:

    Sziasztok!

    Z14XE motorkódhoz rendeltem Mobil1 ESP 0W40 olajat és Mann W712/75 olajszűrőt. Az olajat tudom, hogy dexos2 viszont az olajszűrőt csak böngészésből tudtam kisilabizálni. Kérdésem az lenne hogy megfelelő olajszűrőt rendeltem?

     

    Köszi előre is!

    Nem akarok beleszólni, de a 0W40-es olaj nem a legmegfelelőbb ebbe a motorba. 5W-40-et használj, az a gyárija. Ezt sanszos, hogy csipegetni fogja. Az olajszűrő pedig tökéletes választás. 

  16. 24 perce, vaszabi79 írta:

    Sziasztok!

    Műszaki előtt állok, az előzetes vizsgán egy valami nem volt jó a kézifék.

    A hátsó féket szétszedve kiderült hogy már erősen kopott mindkettő és a kézifék bowdent  is megszabták ellenőrzés közben, tehát ez mind csere.

    A szerelő azt a tanácsot adta, hogy ő kicserélné a kerékcsapágyakat is, mert szerinte van hangja meg érződik, hogy "rágósan jár".

    Én is megtekergettem a csonkot és nem vagyok autószerelő és teljesen új csapágyat nem forgattam még meg így nem tudom egyértelműen megerősíteni a szerelő tanácsának létjogosultságát.

    Tudnátok tanácsot adni, vagy leírni milyen az amikor már cserélni kell a csapágyat?

    Ha cserélni kell milyen márkát ajánlatok?

     

    Köszi és üdv!

    Szia!

    Febi, SKF ezek mind nagyon jó minőségűek, ha cserére kerül a sor, érdemes ezeket választani. Nem kormányzott kerék esetében nehezebb az ember dolga, egy biztos, hogy forgásra mindenképpen adnia kell neki egy jellegzetes súrlódó, fémes "csapágy" hangot, kanyarodáskor szignifikánsabb a hang. Ehhez tényleg vájtfülünek kell lenni vezetés közben, de meg lehet hallani lehúzott ablakoknál, kevés zaj mellett. Esetleg figyeld azt, hogy mennyire melegszik a felnid, ha mechanikailag szorul valami, akkor jobban melegszik a csapágy is. Remélem tudtam segíteni. 

  17. 18 órája, Tarcsika írta:

    Igen nagyjából! :D nemrég néztem meg a belső levegő keringetőt! Motor forog de a lapát félre van csúszva! Külső állásban maradt de kb 1-2 centis rés van a felső részén is! (90% külső, 10% belső keringetés) A motorról a csatlakozót nem bírtam lehúzni! Inkább elvágta az ujjam de akkor sem jött le! Holnap lehet neki állok kiszedni az egészet és megfordítom a lapátot hátha jó lesz! Am szerelőm azt mondta ne foglalkozzak vele! Ő mindig külsőn használja az övét és ugyanúgy hűt a klímája! Azt nem tudom még hogy ha vennék egy újat az is ilyen gyenge és eltörne mint a gyári vagy azok bírják a strapát? DarthVödör leírása a keringető problémára miért nem elérhető? Olyan mintha inaktív lenne a link! Azt írja a webhely nem létezik!:/

    Igen, DV egy ideje nem aktív. Sajna az a csappantyú típúshiba. Párásodást okozhat, de most már lassacskán megyünk ki a télből, talán kevéssé tapasztalható. Hűteni ugyanúgy hűt a klíma persze!

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.