Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

csaba66

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    2.835
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    47

Hozzászólások posted by csaba66

  1. 39 perce, zotya975 írta:

    Amennyire én tudom ( ha jól tudom) fűtéscsap a digitális klímánál van, ahol beállítasz egy adott hőfokot, és a klíma azt tartja ki-e kapcsolgat, ahogy éppen szükséges. Manuális klímánál ahol én állítom be a tekerővel a hőfokot úgy hogy a fixen műkődő klíma által befújt hideg levegőhöz hozzákeverem a radiátortól jövő meleg levegőt nincs fűtéscsap. A tekerővel csupán azt szabályozom hogy a klíma hőcserélőn vagy a radiátoron keresztül áramoljon-e be az utastérbe a levegő vagy is-is ha középre állítom a tekerőt. Pölö B corsánál a vákumvezérelt fűtéscsap a motortérben van a váltó felett. Az enyémben nincs fűtéscsap legalábbis nyomát sem látom a radiátor állandóan kapja a hűtőfolyadékot. 

    Csak a van klima - nincs klima kozott van kulonbseg, de futescsap egyiknel sem latszik az utasterben:

    https://www.ilcats.ru/opel/?function=getSubGroups2&model=A04&group=C&subgroup=6&language=en

    es a motor koruli csoveken sem. Viszont a klima hocserelojen nem vagylagos a dolog, mert van, amikor paratlanitashoz (akar telen is) at kell menni a kliman, aztan utana jon a melegites.

  2. 1 perc, kingblue írta:

    Ezen nincs .Nézz utána van több fajta is.Cromaxon keresgélj .

    Astra H futescsap nincs a Cromaxon sem. Ha mutatsz egyet, azt megkoszonom, de a "nezz utana, tobb fajta van, keresgelj" nem igazan visz elore, foleg, hogy semmi gondom sincs a futessel.

    Csak arra reagaltam, hogy el akartad zaratni valakivel a futescsapot, amihez nem artana megmondani szegenynek, hol keresse. Amugy akkor sem tortenik semmi tragedia, ha nem zarja el, foleg, ha nincs is...

     

  3. 3 perce, kingblue írta:

    Nincs leeresztő csavar.Én ugy csináltam hogy alá tettem egy lavórt ha beltéren csinálod.A csövet megbontod óvatosan megmozgatod aztán szépen kifolyik aminek ki kell.Nem olyan sok.Egy jó fél liternyi nagyjából.De mindenképpen új tömítéssel rakd vissza.A fűtéscsapot zárd el előtte.

    A huton sincs? Nekem a Z17DTH-nal van...

    A futescsap hol van? Eddig azt hittem, hogy a levego megfelelo terelesevel intezi a dolgot (elektronikus klima).

  4. 10 órája, Frankie64 írta:

    Nemrég volt kéttömegű csere, de a kinyomó hidraulika miatt kellett bontani, valami eltörött benne, és nem nyomta a kuplungszerkezetet. Aztán ha már bontva lett, cseréltünk mindent. 

    A motor még nekem sem volt bontva, önindító, generátor, izzítógyertya, meg a kuplung komplett. És még egy hosszabb lista az egyebekről :) De teszi a dolgát, most már 11 éve nálam :) 

    Listam nekem is van, es a 11 ev is stimmel :) A generatoron szabadonfutot mar csereltem, ezen kivul meg eredeti.

    A legmeglepobb kaland az volt, amikor a jobb feltengely belso osszekotojen ( http://borseauto.pl/tag/13368754/ ) annyira lekopott a ricni, hogy egy lampanal kuplung fol utan a motor felporgott, de a kerekek meg sem mozdultak. Eloszor azt hittem, a kettostomegu esett szet, mert ugye o a nagy mumus, de aztan megnyugtattak, hogy az (elozetesen is) erdekes hanghatasokkal jar.

    Raadasul itthon nem volt elerheto utangyartott, gyarit pedig legolcsobban 60ezerert tudtam volna szerezni, ami soknak tunt egy ilyen mezei rudert :) Szoval a vegen egy 10ezres, bontott komplett feltengely kerult bele, ami azota is jo. De ez a hiba tovabbra sem fer a fejembe, meg ha ertheto is: egy ideig fel sem tunik semmi, a fogak meg eppen hogy kapaszkodnak egymasba, es forog az egesz, aztan egy kicsit nagyobb terhelesnel egyszercsak elmulik a kapcsolat, es szabadon forog a kulso resz az allo tengely korul...

    Differencialzar hijan persze egybol mozgaskeptelen lesz a kocsi, nem akad ujra ossze meg veletlenul sem.

  5. 1 órával ezelőtt, Frankie64 írta:

    Az enyémben is 309 felett van egy kicsivel most, és jelen időjárási körülmények közt, lakás-munka-lakás, 2,5-2,5 km hideg motor városban, hozza ezt az átlagot, télen felmegy 7,5-re.

    Papirforma szerint az ilyen hasznalat jelenti egy dizel biztos halalat, es ha kettostomegu van benne, akkor azet is.

    Persze a papirforma nem okvetlenul jon be, illetve egy ido utan mar azt mondja az ember, nem erdekes, megy ameddig megy...

    A Z17DTH Astrank most tart 398ezernel, es atment tartalek auto statuszba, viszont a motorjahoz meg nem kellett nyulni (kiveve egy turbo cseret meg a legelejen, garanciaban). Indul, nem eszi az olajat (vagy amit megeszik, azt visszatolti gazolajbol :) ), a kettostomegu, es az izzitogyertyak is gyariak rajta. Hozza kell tenni, hogy az elso 200e kilometeret szinte vegig autopalyan toltotte, ugyanakkor sokak megrokonyodesere csak 30ezrenkent volt olajcsere, a gyari eloirasnak megfeleloen. 

     

    1 órával ezelőtt, Frankie64 írta:

    Szóval szerintem először azt kellene kideríteni, hogy miért kell neki szimulálni a hideg motort, hogy melegen is induljon.  

    Hat igen, minden ketseget kizaroan ez a fo kerdes... En tovabbra is erdemesnek tartanam megnezni, hogy eleg temposan forgat-e a starter, vagyis nem megiscsak az akku - kabel - starter haromszogben van valahol a hiba.

  6. 1 perc, realpopek írta:

    Ma reggel tök hidegen csak másodikra indult be, délután feleségem azt mondta, hogy rögtön indult. Olyan mintha valami fokozatosan menne tönkre benne, vagy már én sem tudom mire gondoljak..

    No de mi, ha az uzemanyagrendszer teljesen hibatlan? Esetleg a kompresszio hanyatlik? Azt viszonylag egyszeru megmerni, es elvileg lehet, hogy melegen betegebb, mint hidegen. Vagy marad az, hogy hiaba jo a starter es az akku is, a ketto kozott tul nagy az ellenallasa a kabelnek.

  7. 5 perce, realpopek írta:

    Megtörtént az új starter beszerelése, és láss csodát:MELEGEN NEM INDUL.

    Hat ez szomoru... Meg azt megneznem, hogy az akkutol a starterhez meno kabelnel jok-e a kontaktusok, nincs-e benne tores, vagy ilyesmi, aztan tenyleg nincs tobb otletem.

    Illetve marad a kapcsolo beepitese, es a vele valo hasznalat; hatha menet kozben megis kibukik valami. Vagy kapcsolo helyett meg lehetne probalni egy potmetert betenni (mondjuk kb. a jelado szobahomersekleti ellenallasak tizszereset), es megnezni, milyen vizhomersekletet kell hazudni az indulashoz (a szakadast valoszinuleg -40 foknak veszi).

  8. 1 óra, realpopek írta:

    Szia, most írt a Webáruház, hogy feladta az önindítót, holnap itt lesz. Sajnos valamiért olyan érzésem van, hogy nem fogja megoldani a problémámat, ne így legyen de mégis így érzem.

    En bizakodo vagyok... Azt azert tudjuk, hogy ha jobban porgeti az ember (kuplung raengedes), akkor elindul. Ha meg nem szedted ki a startert, probald megnezi, milyen fordulatszammal porgeti a motort, inkabb diaggal, de akar a fordulatszammeron is. 

    4 órája, Frankie64 írta:

    Üdv!

    Nekem egyszerűbb volt egy gyári felújítottat feltenni, mint levenni szerelőhöz vinni. Csütörtök éjjel állt meg, pénteken megjött a felújított, szombat délelőtt felraktam, és mentem tovább :) A szerelőkre kicsit várni kell. Így meg nem csak a szénkefék vannak kicserélve :)

    Egyszerunek biztos egyszerubb, de en szeretek butykolni, ugyhogy el szoktam jatszani dolgokkal, mielott halalra itelem oket :) 

  9. 9 órája, Frankie64 írta:

    Üdv!

    Én nemrég 305e körül cseréltem önindítót, de az egyértelmű volt. Bár az első napokban az akku csere látszott, de mikor bikázva sem indult már nem volt kérdés. 

    Igen, az nem tunik fel, ha fokozatosan forgat egyre lassabbban...

    Legtobbszor azert eleg lenne csak szenkefet, vagy bendixet cserelni, illetve az utobbit fel is lehet ujitani.


     

  10. 12 órája, realpopek írta:

    Na rendeltem egy önindítót, csütörtökre lesz itt, kiderül megoldódik vagy sem a probléma.

    Nagyon kivancsi vagyok, de ez tunik mar az egyetlen megoldasnak, amiben nincs ellentmondas, mert ha pl. egy masik szenzor lenne hibas, ahhoz illene hibakodnak tartoznia.

    Adhatna persze a vezerlo tul alacsony starter fordulatszam hibat is, vagy ezt eszlelve novelhetne a befecskendezett uzemanyag mennyiseget, de ilyen ritka esetekre nyilvan nincs felkeszitve.

    Ha ugy hallod majd a csere utan, hogy fickosabb a starter hangja, az mar jo jel lesz. Volt, hogy akku csere utan csodalkoztam ra erre, mert a regi akku lassu elkonyulasa kozben nem tunt fel a valtozas.


     

  11. Just now, realpopek írta:

    Nekem valahogy olyan hihetetlennek tűnik, ha lehúzom a vízhőfok jeladót akkor elég az a nyomás vagy üzemanyag amit a "gyenge" starter csinál? Nem hallom, hogy kevésbé lassabban forgatná a motort indításkor, de mivel más ötletem már nincs így marad ez a változat, aztán majd meglátjuk. 

    Nem az uzemanyag-nyomas a kerdes, hanem az injektorok nyitasi ideje, amit hideg, vagy hidegnek gondolt motornal nagyobbra allit a vezerlo, ezert jut be tobb gazolaj azonos rail-nyomas mellett is. A nyomas es a nyitasi ido egyutt jatszanak, inditaskor, es menet kozben is.

    Es persze az sem mindegy, hany nyitas van egysegnyi ido alatt, vagyis hogy mekkora fordulatszammal teker a starter. Hideg motornal valoszinuleg nagyobb a rahagyas a biztos inditashoz, de melegen mar nagyon kornyezetkimelore vehettek a figurat, es mar egy kicsit elgyengult starter sem eleg, mig a felengedett kuplung altal adott fordulatszam mar boven az. 

  12. 1 perc, realpopek írta:

    Szia, nem volt semmi hibakód, élőadatot is néztem, úgy is rendben volt minden, persze a lehúzott érzékelőt dobta mint hibát. Most olyat olvastam egy német fórumon, hogy ugyan ez a tünet, lehúzott érzékelőnél indult melegen, a megoldás az önindító cseréje volt. Szerinted lehetséges ez? Igaz ebben is a gyári van még 300e km-es.

    Elvileg igen, ha nem tudja mar eleg temposan forgatni a starter a motort (ami persze az akkutol is lehet). Ezzel osszecseng az is, hogy kuplung raengedessel, vagy (hidegnek hazudva a motort) nagyobb befecskendezett mennyiseggel elindul. 

    Arra most nem tudok hirtelen modszert, hogy kene eldonteni, hogy melyik, sot, az sem kizart, hogy valamennyire mindketto, azaz akar az akkut, akar a startert cserelned, lehet, hogy atbillenne a kritikus hataron.

    Az akkut egyszerubb kiprobalni, foleg, ha tudsz szerezni kolcsonbe egy (majdnem) uj, esetleg nagyobb kapacitasu peldanyt.

    Milyen idos, es mekkora kapacitasu, inditoaramu az akkud?

     

  13. 3 órája, realpopek írta:

    Érdekesség, most hívott akitől vettem a porlasztókat, hogy bemérette ismét és tökéletes állapotban vannak....

    Ez sejtheto volt, miutan a felujitottakkal sem indult melegen... Szerintem nincs olyan, hogy az injektorok semmi mas problemat nem okoznak, csak eppen melegen nem indul veluk a motor, de csodalkozom, hogy tapasztalt szerelok nem igy gondoljak.

    Probalj ujra hibakodot nezni, hatha a lehuzott homersekleterzekelovel inditaskor eltarolt valamit, ami arulkodo lehet.


     

  14. 21 perce, realpopek írta:

    Szia,

    Megnéztem a csatlakozó nélkül, úgy nem mutat hőfokot a műszerfalon. Sajnos már tényleg nem tudom mitől lehet?

    Ez olyan szempontbol megnyugtato, hogy akkor nincs semmi csalafintasag, hanem a hofok merese normal modon tortenik, es rendben is mukodik. Nezd meg a vezerlo pontos tipusat, aztan ra kell keresni a weben, hatha akad valami leiras arrol, milyen szenzorok jelei alapjan, mit, hogy csinal.

  15. 11 órája, realpopek írta:

    Ma már nem volt idegrendszerem tovább próbálgatni, majd holnap. Lehet ez a kapcsoló lesz a megoldás átmenetileg, esetleg még a vezérlő lehet hibás egy autószerelő ismerősöm szerint, hát nem tudom, azt sajnos nem tudom kipróbálni.

    Nem azt mondom, hogy lehetetlen a vezerlo hiba, de ez is olyasmi, mint az injektorok, hogy jobb hijan fogjuk ra, pedig semmi konkret jele nincs...

    A vezerlo csatlakozoit viszont erdemes megpiszkalni, lehet hogy valami homersekletfuggo kontakthiba van, es melegen nem kapja meg a jelet valamelyik szenzorrol.


     

  16. 1 perc, realpopek írta:

    Kicseréltem a szenzort, és persze hogy nem lett jó, ugyan úgy nem indul melegen....

    De lehuzva igen? Es a homero nem mukodik lehuzott szenzor mellett?

    Ha ez a helyzet, akkor a melegen inditashoz azt kell hazudni a vezerlonek, hogy nagyon hideg a motor. Azon kell toprengeni, ez vajon melyik masik szenzor betegseget kompenzalhatja...

    En betennek egy kapcsolot, ami megszakitja a szenzor vezeteket, ezzel hasznalhatova is valik a kocsi, es lehet gyujteni a tovabbi informaciot, mikor mit csinal, hatha kiderul valami... 

  17. 10 órája, realpopek írta:

    Szenzorból van sok, megéri a Bosch-t megvenni 6000 körül vagy 3000 körüli is megfelel?

    Kozben felmerult, hogy a ket csatlakozo esetleg ket kulon szenzorhoz tartozik, de utananeztem, es csak egy NTC ellenallas van benne, vagyis ha lehuzod, a vezerlo azt kene gondolja, hogy nagyon hideg a motor.

    Lehet, hogy ez az inditasnal segit, de a ventilatornak nem kene elindulnia miatta, ugyhogy nem igazan ertem, hogy van ez... 
     

  18. 10 órája, csaba66 írta:

    Ez sem dragabb :) Akkor csereld le a jeladot, aztan meglatjuk, bar igy nem fog kiderulni, jol jelez-e a muszer nelkule is.

    Lehet, hogy ezt a szenzort csak allo motornal hasznalja (azert indult a ventilator csak a leallitas utan)?

    De kerdes, miert mutat jo homersekletet hibas szenzor mellett... Mashonnan veszi az erteket? Vagy nem is ez a szenzor a hibas, csak meleg motor mellett a jo szenzor kiiktatasa ugy tolja el a parametereket, hogy kompenzalodik az, amit egy tenylegesen hibas masik szenzor elront?

    A kuplung raengedes azert mukodik, mert a starterhez kepest nagyobb fordyulatszamon mar rossz beallitasok mellett is el tud indulni. Ezt a reszt meg ki tudom magyarazni, de a homerseklet jeladoval kapcsolatban azert vannak kerdesek...

  19. 32 perce, realpopek írta:

    Most nem akarom visszarakni a fojtó szelepet egyelőre, így nem tudom felmelegíteni, de érdekes lehet amit írsz hogy a műszerfali mutató mit mutat lehúzott csatinál. ez az érzékelő az:https://zsu.hu/autotipus_kereso/opel/meriva/meriva_b_egyteru_s10_2010_06_2017_03/33853/hutes/kapcsolo_erzekelo/hutofolydekhomerseklet_erzekelo/mind?page=1

    Ez sem dragabb :) Akkor csereld le a jeladot, aztan meglatjuk, bar igy nem fog kiderulni, jol jelez-e a muszer nelkule is.

  20. 24 perce, realpopek írta:

    Szia, igen valóban érdekes, a műszerfalon is jól mutatja a hőfokot, és ha kiolvasom a programba is megfelelő a hőfok. Tuti, hogy a vízhőfok jeladót húztam le eddig sajnos nem fértem hozzá a fojtószelep miatt. Ebből több cikkszámú is van? Esetleg az ECU nem mehetett tönkre? Vagy már én sem tudom, az biztos, hogy ha lehúzom azt a csatit beindul, ha visszadugom nem indul az autó.A termosztát mellett van ez a csati, sajnos képet nem találtam , de amit küldtél videot pár napja az érzékelőkről azon a 4. szenzor az.

    Van homero a muszerfalon? A H Astraban nincs :) Nem tudom, van-e tobb cikkszam, az inkabb arra vonatkozott, ha ket jelado lenne.

    Azt nezd azert meg, hogy lehuzott csatlakozoval is jol mutat-e a muszer. Ha igen,, akkor valami nagy csalafintasag van... 

    Az ECU hibat nem tartom valoszinunek, de ha ilyen baja lenne, akkor egyszeruen atverheto: kell egy kapcsolo a szenzor kabelebe, amivel a melegen inditas idejere levalasztod :) 

    Ha ez a szenzor https://zsu.hu/termeklap/0280130093_e1 valo bele, akkor nem egy nagy osszeg, lehet, hogy erdemes egybol cserelni, aztan utana filozni tovabb, ha megsem jo.

     

  21. 23 perce, realpopek írta:

    Megjöttek a saját felújított injektorok, beszereltem, minden nehezebb tárgyat eltettem nehogy összetörjem az autót ha nem lesz jó. Injektorok be, összeszerel, beindul szépen, mentem egy kört leállítottam és indítok de NEM indult. Feleségem nyugtatott nehogy kárt tegyek semmiben. Gondoltam leszedem a fojtószelepet, tökéletesen működik, ha már hozzáférek a vízhőfok csatihoz lehúzom. És láss csodát rögtön beindult, visszadugtam a csatit, megint nem indult be. Viszont ha leállítottam lehúzott csatival beindult a ventillátor, csak úgy állt le, hogy levettem az aksi sarut. Na most így állok. vélemény?

    Ezek szerint ez a jelado mindig hidegnek jelzi a motort, ha lehuzod, akkor pedig a szakadas maximalis hofoknak felel meg, igy a ventilator beindulasa jogos (es akku lehuzas helyett a jelado visszadugasa utan is elobb-utobb le kene alljon).

    Azt irtad, hogy a hofokot jol mutatja, igy vagy ket vizhofok jelado van, vagy valami masik jeladot huztal le. De ha mar ilyen egyertelmuve valt a helyzet, vedd ki a jeladot, nezd meg a cikkszamat, es vegyel egy ujat... Ellenorzes celjabol esetleg el lehet jatszani azzal, hogy mered az ellenallasat, mikozben melegedo vizben van.

    Az meg jo kerdes, hogy miert csak a leallitas utan indul el a ventilator; lehet, hogy a ket jelado altal adott ertekekbol valahogy furan kombinalja ki, mi a teendo...

    Cikkszam alapjan be kell azonositani, mi is pontosan ez az alkatresz. A termosztat hazon van egyebkent?

  22. On 2021. 11. 03. at 17:40, realpopek írta:

    Na igen az a rafinált bilincs akasztott meg engem is. Persze először berakom az injektorokat, és miután kidühöngöm magam ha nem lesz jó, csak utána következik a folytószelep.

    A fojtoszelepben van egy pozicio jelado, meg lehet nezni, mit mutat, amikor nem akar indulni. De ha a jelado altal mutatott ertek nem felelne meg a kivantnak, akkor kene legyen hibakod... Szoval legfeljebb azt lehet feltetelezni, hogy a jelado felrebeszel, amikor meleg, es a zart szelepet is nyitottnak jelzi.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.