Jump to content
OPEL FÓRUM
Sign in to follow this  
Sörös Sanyi

Olaj, olajcserénél mire kell odafigyelni, mit kell vele cserélni?

Recommended Posts

2.1.1 Olaj (melyik motorba melyik ajánlott (nem márka, hanem tulajdonságok szerinti besorolás alapján (pl 10W40)). Olajcserénél mire kell odafigyelni, mit kell vele cserélni?

Talán a legfontosabb karbantartási teendő egy gépkocsinál az olajcsere periódus betartása, és megfelelő minőségű és fajtájú olaj betöltése a motorba.
Sokan ezen próbálnak spórolni, de hosszútávon ez megbosszulja magát.

Az F-Astra benzines motorjaiba ajánlott olajakról általánosságban elmondható, hogy leginkább a 10W40-es viszkozítású olaj használatos.
100000 futott km alatt, amíg nagyobb mérvű olajfogyás nem tapasztalható, 5w40-es olaj is használható, de kopottabb motorba (100Ekm felett) már csakis a nagyobb viszkozítású olaj ajánlott.
Ennél nagyobb, 15w40 viszkozitású olaj használata hosszútávon károsodáshoz vezethet, ezen olajok csakis a szívódízel motorokban használatosak!

Az olajcserét 10000 futott km-enként kell megejteni, ekkor cserélendő az olajszűrő és a leeresztő csavar réz tömítése, valamint a levegőszűrő és a pollenszűrő cseréjét is érdemes megejteni.

A csere a következőképpen zajlik:
- melegítsük fel a motorolajat (járassuk a motort pár percig)
- tekerjük le a betöltőkupakot a motor tetején
- lazítsuk meg, és tekerjük ki óvatosan a leeresztőcsavart (régebbi motoroknál ez hatlapfejű, újaknál imbusz vagy torx fejű csavar), majd hagyjuk kb. 10-15 percig lecsepegni
- a leeresztett, használt motorolajat gyűjtsük össze, és megfelelő helyen adjuk le (némelyik benzinkúton átveszik)
- tekerjük le a régi olajszűrőt, ha kell használjunk láncos fogót
- az új olajszűrő gumi tömítését vékonyan kenjük meg olajjal, és tekerjük fel a helyére, kézzel elég meghúzni szorosan
- cseréljük ki a leeresztőcsavar réz tömítését, és tekerjük be a helyére
- ezután a betöltőnyíláson keresztül töltsük a friss olajat a motorba, folyamatosan ellenőrizve a nívópálcán a mennyiséget

Soha ne töltsük az olajat a nívópálcán lévő MAX felirat fölé, a legoptimálisabb a MIN és MAX között félig tölteni.

Az olajszint ellenőrzése 1-2 hetente ajánlott, téli időben, ill. városi használat mellett sűrűbben az erős hígulás miatt.
A fogyás maximális mértéke 1L/1000Km lehet, ennél nagyobb olajfogyás esetén a motor mechanikai épségét kell megvizsgálni.
A mennyiségkülönbség a nívópálca MIN és MAX jelölése között 1 liter, így a fogyás mértéke jól nyomon követhető rendszeres ellenőrzéssel.gallery_1646_202_2486.jpg


Szerző: J0hnny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Melyik motorba melyik ajánlott? Nem márka, hanem tulajdonságok szerinti besorolás alapján (pl 10W40)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.