Jump to content
Sign in to follow this  
forumadmin

Szervokormány utólagos beszerelése

Recommended Posts

Írta: Delvecchio

Annyit mindjárt az elején elmondanék, hogy ez közel sem annyira bonyolult, és félelmetes dolog mint ahogy sokan gondolják, és gondoltam én is az elején. Fontos, hogy komolyabb szakértelmet nem kíván a dolog, inkább komoly szerszámok kellenek hozzá.

Ami nélkül neki se álljunk: - Szerelő akna

- Racsnis kulcsok 1/4-es és 3/8-os Mindkettőhöz átalakító bitfej, mivel nem mindenhol fér el mindegyik.

- Légkulcs

- Nyomatékkulcs

- Általános szerszámok (csavarhúzó, csillagvillás)

- Jellemző csavarméretek: 8-as, 13-as, 15-ös, 18-as.

Ha ezek megvannak, akkor könnyen összeállítható a szervó legrosszabb esetben 5-6 óra alatt, ha az embernek van egykis érzéke, és két hasonló segítője, és tudja azokat a buktatókat amiket én nem tudtam, ezért is írom le.

Amivel érdemes kezdeni az az, hogy megnézzük, hogy mi is található az Astránk motorjának bal oldalán, azaz mit hajt az ékszíj, és ékszíj-e az egyáltalán. Ez azért fontos mert 1 hónap alatt körbejártam a bontókat töviről hegyire, találkoztam 4 féle megoldással.

Motorkód alapján ez valahogy így néz ki: C14NZ, C16NZ, X14NZ -> Ha gyárilag nincs benne szervó akkor egyszerű ékszíj hajtása van: Főtengely - és generátor kapcsolat. Viszont a gyári szervósak már 5PK-s vagy 6PK-s szíjjal szereltek ami annyit tesz, hogy Hosszbordás szíj, melynek 5 vagy 6 bordája van, ebből adódik hogy a generátor, a főtengely, a szervószivattyú 5-ös vagy 6-os hosszbordás tárcsával van szerelve. (Generátor - Főtengely - Szivattyú.) Amennyiben hozzájutunk 5 bordás szetthez, az a legegyszerűbb eset, mert ahoz nem kell tartóbakot cserélni, és feszítő görgő sem kell, a szivattyú a blokkra kerül közvetlenül a vezérműszíj két szára közé, a szíjat pedig a generátor feszíti. Visszatérve, ha a fentebb szereplő kódú motorunk van, át kell szerelni a főtengely, és a generátor tárcsáit ékszíjról hosszbordásra. (Ettől sem kell megrémülni, 3 csavarról van szó.) Majd ehhez beszerezni a szivattyút, a csövezést, olajhűtőt, tartályt, magát a kormányművet, olajat, szíjat.. Fontos!!! Semmiképp ne próbálkozzunk ékszíjtárcsás szivattyúval, mondván nem cserélem a tárcsákat, hanem veszek ékszíjtárcsás szivattyút azt jóvan. Beleestem ebbe a hibába, higgyétek el, nem lesz jó. Erre visszatérek még.

C18NZ, C20NE -> Gyárilag ékszíjas hajtás ugyancsak Főtengely - generátor kapcsolat. Viszont a gyári szervó nem hosszbordás, hanem maradt ékszíjas. Méghozzá úgy hogy a főtengely tárcsa dupla futófelületű így két ékszíj megy rá -> (Generátor - Főtengely, Szivattyú - Főtengely.) Itt hozzáteszem nem lehet a duplatárcsát felrakni sem 1.4-re, sem 1.6-ra. Ugyanakkor cartarsak említették, hogy találkoztak már 6PK-s kiépítéssel is ezeken a motorokon. Ettől függetlenül nem összekeverni a részeket, mert ha mondjuk 1.8-ról vesszük a hosszbordás tárcsát, nem fogjuk tudni felrakni a kisebbekre, mert ezeknek a főtengely tárcsát 4 csavar fogja, míg a kisebbeken csak 1. Tehát figyeljünk ezekre apróságok, de sok kinlódást okozhatnak. Gondoljatok bele, összerakjátok a cuccot, és mondjuk a generátort rakjátok fel utoljára ahol is rájöttök, hogy hoppá, minden 6PK-s, a generátorra meg 5PK-s tárcsát oktojáltunk. :lol: Választás, visszaszerelés mindent, mert már 6 óra van és bontó nincs nyitva, vagy autó arra a napra elfelejt, és másnap újra. Szóval érdemes figyelni a részletekre, könnyen 1 hétre nyújthatjuk azt az 5-6 órás szerelési időt.

Szóval a részletes leírás X14NZ-hez.

Szükséges alkatrészek: Szervós kormánymű, 6PK-s szervószivattyú, 6PK-s generátor tárcsa, 6PK-s főtengely tárcsa, sima felületű feszítőgörgő, olajhűtő (ami igazából csak egy kanyar fémcső

^_^ ), összekötő csövek, olajtartály, 6PK1460 tipusú szíj (és ezzel rengeteget segítettem), ATF 4000 tip. hidraolika olaj 1 liter. Motortartó bak de erre külön kitérek.

Kezdjük. (Sajnos képekkel nem tudom illusztrálni, de elég érthető lesz.)

Generátor tárcsa csere -> feszítő csavar a tetején 10es , tartókonzol tőle jobbra a blokkra csavarozva 13as, tartócsavarok generátor alatt a blokkra csavarozva 15ös. Itt már a kezünkben a generátor, kössük is ki, ezt mindenki megoldja.

A tárcsát én brutal módon szedtem le, akinek van jobb ötlete csak nyugodtan. Fogtam a generátort, csőkulcsal ráfogtam a tárcsára hogy ne forogjon el, és egy 13-as kulcsal lelazítottam a tárcsát tartó csavart. Utána fel a 6PK-s tárcsa, és kész.

Főtengely tárcsa csere -> A hozzáférés érdekében ki kell venni a légszűrő dobozt. A vezérműszíj burkolatát érdemes levenni, hogy figyelhessük nem ugrik-e a vezérlés miközben lazítjuk a csavart. Az autó legyen sebességben, és valaki nyomja a féket is hogy ne pörögjenek a kerekek. Szóval 18-as csavar fogja a tárcsát, ide kell a légkulcs ugyanis kézzel sima kulccsal nem lehet lelazítani, erőkarral pedig nem szabad rángatni, mert a vezérlés átugrik és onnantól jön a herce hurca ami nekem is megvolt, hogy 3 henger megy, meg stb. Szóval ne próbálkozzunk erőkarral. Légkulccsal simán lejön, látni fogjuk hogy van a furat a közepén, és egy ék alakú vágat mellette közvetlenül. Ez arra szolgál hogy csak egy féle képpen, egy állásban tehessük fel. Fogjuk a 6PK-s tárcsát, és felcsavarozzuk, húzzuk meg jól.

Szivattyú -> A szivattyút önmagában nem lehet a blokkra erősíteni, sajnos a bal oldali motortartó bakot cserélni kell, konzolos ra.

Ez a konzolos tartóbak minden bontóban hegyekben áll. Tehát felrakjuk először a bakot. Ez úgy néz ki aknából, hogy ráállunk úgy az aknára hogy alulról hozzáférjünk a bakhoz, de a motor maga beton felett legyen, majd krokodil emelővel megemeljük magát a motort. Én a blokk és az olajteknő találkozásánál lévő peremnél emeltem. Nem kell sokat, csak annyit hogy a terhet átvegye az emelő, és a bak csavarjai lazíthatóak legyenek. Bal oldalon 2db 15-ös csavar fogja a kasztnihoz, jobb oldalt 3db 13-as a blokkra háromszög alakban elhelyezve. Levesszük, és az új 6PK1460-as szíjat átfűzzűk rajta, ugyanis meg fogja kerülni a bakot!! és felrakjuk az újat. kb 10 perces munka. Motort ne felejtsük el leengedni! Majd a bakra erősítsük fel a szivattyút, 3db 13-as csavar háromszög alakban megint.

Feszítőgörgő -> Legegyszerűbb rész, a vezérműszíj burkolata mögött van a 2db 8-as csavarhely neki. ezt a 2 csavart betekerjük és kész. Amire figyeljünk, hogy ezt kétféle képp lehet felrakni, mivel ez egy rugós feszítő, nem mindegy merre áll. A kiálló része a szivattyú felé nézzen!!!

Olajhűtő, csövezés -> Az olajhűtő a lökhárító és a vízhűtő között helyezkedik el, ha szemben állunk az autóval akkor a hűtő csavaros fele az autó jobb oldalán legyen, így jön ki a csövezés hossza. Könnyedén felrakható a zárhídra bármilyen csavaros felfogatással. A csövezésről annyit kell tudni, hogy csak egyféle képp rakható össze, elrontani nemlehet, viszont bontottnál érdemes a fémcsavaros kötéseknél ellenőrizni a tömítéseket. Az olajtartály helye az akkumulátor bal oldalán van, ha kiemeljük az aksit, akkor látni is fogjuk a csavarok (8-as) helyét!

Össze kell játszani a csöveket, a kör így néz ki. Szivattyú -> Kormánymű -> Tartály -> Hűtő -> Szivattyú.

Kormánymű -> Ez sem vészes, először egyenes állásba tekerjük a kormányt, tehát a kerekeket. Utána belül a kormánykerék alatt fejjel lefelé befeküdve (legviccesebb rész :D :lol: ) láthatjuk a kormányrudat aminek az alsó végén van egy csavaros bilincs, ezt le kell lazítani, és óvatosan felfelé tolni a rudazatot, míg szét nem jön. Ha ez megvan újra motortér, kormánymű közepén a két "kutyacsont"-ot levesszük, majd a kormánymű két oldalán lévő bilincseket is 4-4 13-as csavar fogja, figyeljünk a jobb és a bal oldali bilincs eltérő, ne cseréljük össze őket.

Szemben állva az autóval, a motortér bal oldala felé óvatosan ki tudjuk húzni a kormányművet. Majd mehet bele az új és itt visszafelé sorrendben minden, tehát a rudazat az utolsó.

Szíj -> Felraktunk tehát mindent. A szíj már nem okozhat problémát. A bakon már fentvan haladjunk a főtengely felé, majd generátor, feszítőgörgő (a szíj nem bordás oldalát fogja!), majd szivattyú.

Olaj -> A tartályba öntsünk annyi olajat amennyit már nem nyel el, mivel ahogy öntjük telik a rendszer, de soha ne töltsük a felénél tovább. Ha megáll a szint, de még van fél liter olaj, akkor valaki beszáll, és álló motorral tekergeti a kormányt, eközben elviszi megint az olajat ugyhogy tölthetjük tovább. Majd elindítjuk a motort, figyelünk a szíjakra, hogy egyenesen járnak-e, hogy visszakötöttük-e a generátort. -_-

:rolleyes: és járó szívattyúval állóhelyben tekerjük a kormány teljesen jobbra - teljesen balra egész addig míg már nem buborékozik a tartályban lévő olaj. Az olajszint legyen a felénél.

Hát ennyi volna. Sok sikert mindenkinek aki elég merész, és ráér!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.