Jump to content
OPEL FÓRUM
Sign in to follow this  
forumadmin

Hogyan válasszunk gyermekülést? Ki milyen gyermekülést használ?

Recommended Posts

A KRESz 48.§.-a a következőket írja le:
“(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gépkocsi és a mopedautó üléseihez – a vezető ülését kivéve – gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be. Az első üléshez – a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban – a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.
A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.
A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.
A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:
a.) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);
b.)ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazodóan – biztonságosan rögzíthető;
c.) ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;
d.) ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;
e.) a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
f.) a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
g.) ha 3. életévét még nem töltötte be és állva utazik az autóbuszban;
h.) ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.”
A szabályban azért használják a gyermekbiztonsági rendszer kifejezést, mert a legmodernebb járművekben gyárilag alakítanak ki gyermekek szállítására alkalmas ülést. (integrált gyermekülés)
Első ülésen gyermekülés csak háttal szerelhető be, és csak ha nincs légzsák, vagy kikapcsolták azt.
150 centiméteres magasság alatt gyermek másként nem szállítható az első ülésben. (A tapasztalat az, hogy a menetiránnyal szemben beszerelt gyerekülésben maximum pár hónapos koráig fér el így a gyermek.)
150 centi feletti gyermek és 150 centinél kisebb felnőtt hagyományos módon, az ülésben ülve, biztonsági övvel rögzítve szállítható.
E szabály miatt 150 centinél kisebb gyermek – aki már nem fér el háttal a gyerekülésben – nem szállítható kétszemélyes személygépkocsikban és csak első üléssel rendelkező tehergépkocsikban sem.
Hátsó üléseken a 135 centinél alacsonyabb gyermek csak gyermekülésben szállítható!
Hátsó üléseken a 135 és 150 centi közötti gyermeket elegendő a biztonsági övvel rögzíteni, ha azt a testméretéhez beállítottuk. (Ülésmagasítóval, vagy állítható övvel)
Gyermekek szállítása régi személygépkocsikban (ahol hátul nincs biztonsági öv):
Első ülésben a fentebb leírt módon, csak háttal szállítható gyermek.
Hátsó ülésekben 3 év alatti gyermek NEM szállítható. Ezen életkor fölött az ülésen ülve rögzítés nélkül utazhatnak a gyermekek.
Érdekességek:
3 évnél fiatalabb gyermekek gyerekülés nélkül tehergépkocsikban sem szállíthatók. Amennyiben olyan autóbuszban utazunk, amelyen álló utasok nem szállíthatók, és az ülésekhez biztonsági öv került beszerelésre, akkor a 135 cm-nél kisebb gyermekek részére szintén kötelező a gyermekülés használata. (Kivéve a menetrend szerinti járatok)
A KRESZ 2010-es módosítása kiemeli, hogy nem elég a gyermeket a gyermekülés pántjaival rögzíteni, hanem a gyermekülést is rögzíteni kell a járműben található biztonsági övhöz, vagy a rögzítési pontokhoz (Isofix).
forrás: Kreszforum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Én a legújabb, pajzsos rendszerekre szavazok. Jelenleg egy Kiddy Guardianfix Pro 2-t használunk, de van egy Römer King is. A gyerek simán bírja a 10-12 órás autózást is. Bár én nem vagyok isofix mániás, még be tudok kötni egy ülést, és sokkal jobban dönthető mint az isofixes verziók.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.