Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

ujjzol

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    182
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by ujjzol

  1. Köszi az üdvözlést, jó újra itt :rolleyes:

    A váltóolajat biztos lecserélem, 3 éve vettem a verdát, de még nem volt rajta ilyen tárgyú karbantartás (ezt jól befogalmaztam :D ). A rudazat nekem is zörög <_< , sz'al a műanyag vackok is tuti kopottak. Eddig még nem volt időm vele foglalkozni, sőtt mostanában az egész ótó el van kicsit hanyagolva (építkezek, miegymás), illene már egy nagyszervízre sort kerítenem. Sajna van még 1-2 más dolog is, már csak 15. éves na. Arról nem is beszélve, h még mindíg téli cipőkkel járok... ;)

    ujjzol

  2. Üdv cartársak!

    Örömmel vettem a hírt, h újra megnyílt a fórum a nem klubtagok előtt is! :rolleyes:

    Így most rengeteg olvasnivalóm kerekedett :D

    Kezdeném is egy kérdéssel/tanács kéréssel, tudom, h már volt erről szó és lehet, h nem is ez a leg megfelelőbb topic, de örömmel venném ha hozzászólnátok.

    A váltómról van szó. Az a helyzet, h egy ideje igen nehezen veszi az 5.-et, de pár napja szabályosan be kell lökni 5-be. Olyan is előfordult párszor, h 3.-ba kapcsolt 5. helyett ;)

    Tudom, h a váltórudazat műanyag vackait kéne szemügyre vételeznem, ill. az olaj nennyiségét, minőségét sem ártana megnéznem (ezekről nem tudok egyébként semmit, nem volt még hozzájuk szerencsém).

    Kérdésem az lenne, h mennyire lehet maradandó a károsodás, vagyis okozhatott-e a dolog a váltó mechanikájában sérülést, sz'al véleményetek/tapasztalatotok szerint mennyire lehet ez zsebbenyúlós? <_<

    Vagy csak túllihegem...?

    Köszi előre is!

    ujjzol

  3. Aikor én cseréltem eleve 2m hosszabb volt az új, tehát a számolgatás nem az igazi. Én úgy próbáltam hogy a gömbfej közepén lévő pötty és az összekötö közötti hézagot lemértem tolómérővel, és aszerint raktam fel az újat.

    Én is kicseréltem a két kormányösszekötő gömbfejet és a csavarokat is. Nekem is azt mondta szakavatott, hogy a menetszámlálósdi nem biztos, h pontos, inkább mérjek. Így is tettem B) És spec. ejtettem egy jelet a rúdon és ahoz mértem 3at. Egyszer a gömbfej külsejéig, egyszer a gömbfej belsejéig (ahova bemegy a csavar), ill. letekert gömbfejnél megmértem a még bentlévő csavar végét is a jelig. :blink:

    Lehet, h túllihegtem, de miután visszakerültek az új alkatrészek, azontúl, h máris éreztem a különbséget, 50Km után nem látszott a gumikon, h nagyon pontatlan lenne, és a kormány is úgy áll mint előtte, ill. nem húz semerre. De persze reggel futóművesnél kezdek, miután lecseréltettem a téli garnitúrámat a gumisnál. :D

    Üdv. ujjzol

  4. Azért szerintem annyira nem nyúltál mellé ne aggódj.

    Használd ésszel és akkor nem lesz gond szerintem. B)

    Rendben, köszi a választ! :blink:

    Azért egy 13 éves 17DR-el nem vok ám annyira fickós... :D

    Üdv. ujjzol

  5. Hát igen. Nem kopik, nem tapad de a fogyiból levesz egy decit. :D

    Biztos meg lehet takarítani vele éves szinten 10-20 ezer forintot benyán, reméljük nem kell majd 100at költeni cserébe lámpa és hűtő és lökős cserére. :blink:

    Most lelomboztatok :D

    Lehet nem is volt ez annyira jó választás...?

    Gondoltam, h v.milyen módon üzemanyag takarékoskodás szempontú a dolog, de nem értettem, h pontosan hogyis. Vagyis gondoltam, h a gördülési ellenállásról szól6 ez, de nem gondoltam, h lehet hátránya is B)

    Azért abban bízok, h pl. Debica, vagy Dayton-tól ez jobb választás.

    Üdv. ujjzol

  6. Hi cartársak!

    Ma reggel (tegnap) megvettem a Firestone F590 FS-eket, nagyon zsír újak! :D

    Most egy darabig talán nem kell vennem nyári gummákat.

    Valaki tudja esetleg h az FS (Fuel Saver) jelzés itt hogy értendő? :blink: (vagy ez már a fogyasztás topic? B) )

    Üdv. ujjzol

  7. csak hogy borzoljam a kedélyeket, A 16V-m be meg 6 256Ft volt az origi new.. igaz, ebben van egy hőmérőcske is...

    Én meg hőmérőcske nélküli, újat vettem, szintén 6 rókakomáért az avataromban/aláírásomban szereplő verdába :blink:

    Üdv. ujjzol

  8. Aki a DTL-re szerelt Bosch adagoló és kütyüjeinek működésében precízen otthon van elmesélné nekem, hogy mi az a két elektromos vezeték, ami az adagolóra megy ?

    Illetve csak az egyik, mert a másikat már megfejtettem. Éspedig azt, amelyik azt a szelepet vezérli, ami elzárja a gázolaj útját leállításkor.

    De a másik vezeték mire megy és mit csinálhat ?

    Történt ugyanis, hogy ez a vezeték az enyémben egy csatlakozásnál szétesett. Illetve úgy kezdődött, hogy iszonyat kemény dízeles, kerepelő, csattogó hangja lett a motornak, kimondottan szakadt off- golf1, golf2- on hangot produkált napokig. Majd a mai napon meglátva hogy ez a csatlakozás javítást igényel - megcsináltam és hipp-hopp kerepelés csattogás eltűnt, szép DTL-es Opel hang árad belőle. Tehát szerintetek ez mi és mit csinál ? Köszi.

    Az arra szolgál, h hideg motornál előtöltést állít. Azért lehetett az is, hogy míg nem volt csatlakoztatva csattogott mint egy traktor :blink:

    Ezt én is csak azért tudom, mert nekem is pár napja leszakadt ez a vezeték és ennek kapcsán nyomoztam ki a mibenlétét B)

    Üdv. ujjzol

  9. Jobb híjján itt kérdezem meg, de lehet hogy leb@szást kapok Gepárdtól ;)

    Arról van szó, h a napokban kaptam 1 f@sza kőfelverődést az első szélvédőm közepébe. Elég jól látszódó pötty (kb. 5-7mm) maradt a helyén, kis hajszállrepedésekkel kivirágozva :)

    Hallottam, h ilyet szoktak javítani. Ha van v.kinek ilyen tapasztalata ossza meg legyen szíves! Elsősorban egy ilyen művelet ára érdekelne.

    Köszi, ujjzol

  10. Sztem sincs kasztnira kötve, mégpedig azért, mert ezek az autórádió-végfokok ún. híd-végfokok, azaz a hangszóró mindkét vezetéke egy-egy végfok kimenetére van kötve, amik ellenfázisú vezérlést kapnak. Ezért írtam, hogy gyakorlatilag mindegy, melyiket nevezi ki pozitívnak, vagy negatívnak, a lényeg, hogy mindegyik hangszórón egyformán legyen.

    Igen, ilyesmire gondoltam :)

    De olyan szinten nem mindegy, h hogy kötöd a hangszóróra a vezetékeket, hogy ha "ellentétes" fázisban kötöd akkor ellentétesen mozdul a hangszóró tekercse, tehát nem üt hanem szív a hangszóró.

    Üdv. ujjzol

  11. Egyrészt nem mindegy melyiket kötöd a hangszoróra hova,másrészt szerintem könnyen kimérhető,mivel a kasztni adja testet(a negatív),tehát müszerrel gyorsan kimérhető!

    Szerintem hangszóró sehol nincs kasztnira kötve.

    Az azért nem ugyanolyan "test" :)

    Üdv. ujjzol

  12. ISO, vagy akármilyen csati van a középkonzolban a fejegységnek? Mert ha igen akkor abból a csatiból ki tudod mérni, hogy ki-kicsoda.

    De nekem is úgy rémlik, hogy a csíkos szokott lenni a pozitív. :)

    Üdv. ujjzol

  13. Ott lesz az a tetőperemben! :)

    Én is szívtam vele anno néhány órát, de most működik! Visszacsapószelep, nem rosz 5let, lehet én is teszek egyet.

    Nekem a B oszlopig csúszott vissza a fránya, úgy operáltam, h leszedtem a kapackodókat és a helyükön benyúlva egy csipesszel lökdöstem hátrafelé cm-enként, mígnem megláttam a végit és kihúztam hátra az átvezetőhöz. Türelem kell hozzá, de meg lehet csinálni. ;)

    Sajna ezt is a gyártól kaptuk osztályrészül.

    Üdv. ujjzol

  14. Hehe most mindenki Falkent vesz?

    Nekem a télim az, és eddig meg vagyok vele elégedve.

    Valszeg a nyári is az lesz, de még holnap utánakárdezek a helyi boltban.

    Én Firestone-t akarok venni és a télieim is azok. :)

    Üdv. ujjzol

  15. Igen, mert ott tuti jól belövik.

    Esetemben ez azt eredményezte, h most legalább jól megy a vas, de iszonyat nehezen indul ;) (szakember csinálta, szak.műhelyben strobival) És a hangja is szebb.

    Ha mínusz fokok lennének nemtom mit csinálnék...

    A lucas adagoló pedig felejtős.

    Ezt hogyan kell érteni..? :) Hogy a Bosch a jó a Lucas meg sz@rt sem ér?

    Üdv. ujjzol

  16. Meg kell nyomi az UNDO gombot. :) ;)

    Az meg azért nem lenne jó, mert akkor meg nem ment és fűstölt is, kéken. Sz'al gondolom a fogyi akkor sem volt v.mi csúcs, sőtt ;)

    De úgyis akarom oda vinni majd' kompresszió, meg csúcsok mérésére, akkor szólok nekik, h nem teljesen jó ez még.

    Üdv. ujjzol

  17. Ma bekerült a járgányba a két hátsó olvasólámpa, meg előlre a B vectra lámpa. Csak a hétvége ment rá. ;) Kb 20 méter drótót huzigáltam bele, hogy működjön is, úgy, ahogy én szeretném. De kész. Holnap építem be a késleltetést, hála J0hnny -nak. Ma már nem volt lelki erőm megint szétszedni. Ezután már látni is fogom ha este ki kell hámozni a manókat a gyerekűlésből.

    Erről majd számolj be (esetleg fotót is :)), késleltetést én is szeretnék építeni bele. ;)

    Üdv. ujjzol

  18. Most hogy be lett állítva az adagolóm érezhetően jobban megy a vas, de viszont v.miért rosszabbul indul. Hidegen 8-10-et is forgat míg Lkapja :)

    Hirtelen felindulásból Lkövetett fogyimérés sem túl igéretes, 5,8 körüli, de ez szerinten közel sem pontos.

    Előző motorállapotnál 4,5-5L fogyott 100Km-en.

    Üdv. ujjzol

  19. :)

    Szerintem pontos cim megy postával, költség tied ,a "HÁZ" ára köszönet !!! Üdv :LUIGI ;)

    Kicsit megint késve, de köszi szépen! Majd +kereslek priviben :D

    Egyébként találtam közben 1 tipusazonos vákuumszivattyút, de v.hogy nem vagyok vele teljesen megelégedve ;) Plusz megheggesztés alatt van az eredeti, de azért a te házad is jó lesz aranytartaléknak... ;)

    Üdv. ujjzol

  20. Kicsit késve, de...

    A csomádiakról én is hallottam már, köszi a telszámot! ;)

    Sz'al te ajánlod őket?

    ui.: ezt csak lábujjhegyen kérdem,de merre is van pontosan Csomád..? ;)

    Itt vannak a képek a vákuum szivattyúról!!!

    http://kep.tar.hu/luigi61/ ->a galéria (kép)-ben vannak.

    Remélem ez jó!

    Ahh, köszi szépen! ;)

    Úgy látom ez jó lenne nekem. Annyi a különbség, h az enyém fedelén van 1 csonk 1 visszacsapószeleppel, ez megy az adagolóra, a dúsítót szabályozandó. De úgy tűnik, h a felfogatás u.a. sz'al Lvileg rá tudnám tenni az én fedelemet.

    De hogy is jut6 ez L hozzám...?? :)

    Üdv. ujjzol

  21. Szia! Olvastam, hogy mit keresel és nekem van egy vákum szivattyú ház itthon! Ha érdekel szívesen odaadom, de én debreceni vagyok! A telefonszámom: 06 30/ 471 80 29

    Luigi

    Tudnál esetleg képet feltenni róla?

    Megvizslatnám vizualishe, mert az utóbbi néhány nap arra enged következtetni, h ebből meglehetősen sok fajta létezik. ;) (ha lehet a hátsó fedelét és a szelepházba illeszkedő részét fotózd ;) )

    De köszönöm a felajánlást!

    Ha jól tudom ennek a háza aluminium.Én megpróbálnék keresni valami céget,aki aluminiumot tud heggeszteni,hátha megtudják csinálni!

    Alumínium heggesztési lehetőségem elvileg van, csak még nem jutottam L odáig ;)

    Sz'al még nem tettem le az eredeti szivattyúról. Csak az a gáz, h úgy tört le a füle, h kitört a tömítőgyűrű vályulyából is, sz'al azt meg utána esztergálni kellene, vagy hogy :blink:

    Figyu Ujjzol!

    Látom keszegi vagy, nem te kerested az őrbottyáni bontóban is? Mert ők meg megkerestek minket...

    Na mindegy akitől én hoztam volna (de neki is olyan volt amire a fedelet nem tudtad volna átrakni) az azt mondta hogy ő meg tudja úgy csinálni hogy működjön az övével. Opel zseni, szerintem olcsó is ha kell megadom a számát ő is váci. Csak ne most hívd mert most az én verdámat lakatolja :D ;)

    De én voltam az! ;)

    Az a telefonszám érdekel, ha még áll az ajánlatod! ;) Akár priviben is jöhet. És ki az a "minket"? :rolleyes:

    Köszi, ujjzol

  22. A mai nap sem mult eseménytelenül...

    Melegitettem a kis autom,hogy bekapcsoljon a hűtö ventillátor,de a muatato már 100fokot mutatott és mégse történt semmi...hőkapcsolo kiépít összezár: ventill. működik...hökapcsolo kivesz tudományosan kimér...ponto adatok a következők:

    1. kis fordulatszám 93 nál bekapcs 80nál kikapcs

    2. nagy fordulatszám 100foknál bekapcs 94 kikapcs...

    Minden működik..csak a műszerfalon lévő hőfokmérő irdatlanul csal!!! erre ment rá az egész délelőttöm...

    Akkor valamit irok a szivatóról...

    Alap helyzetben(álló motornál) minig dúsító üzemmódban működik,ha szembe állasz a motorral balra van ráhúzva(alap helyzetbe,ami állítható a dusító kar bal tetején lévő csavarral)

    HA beindítod a motrot a külső höm. től fűggő ideig van dúsító- üzemmódban a szerkezet...ekkor emelt fordulatszámon üzemel a masinád...ha bemelegedett:a termosztát házában lévő hőkapcsolo megnyitja(összezárja két csövet) az utat a vákum előtt és a membrán behúz ekkor hallani,higy csökken az alapjárat)

    Ezt a fordulatszámot is tudod változtatni a dusító kar jobb oldalán található 6os csavar tekergetésével..

    érdemes állo motonál ellenörizni a hézagot a dúsító bowden és a dúsító kar között alap helyzetbe a szorító gyűrű 2mm re van a kartól..

    A kar tetején a csavarok helyes helyzetét járó mototnál érdemes ellenőrizni mégpedig ugy,h kézzel meghúzod a dusító kart(mintha a membrán működtetné...)

    Ezek mind saját tapasztalatok én így értelmezem ennek a működését,ha valamit nem jól tudok..javítsatok ki...

    Remélem tudtam segíteni.. :blink: .

    Köszi a leírást, akkor ideiglenesen csapolom v.honnan a vákuumot.

    (azért szeretnék v.mi gyári darabot visszatenni :rolleyes: )

    Üdv. ujjzol

  23. ujjzol

    Hol törött el a kütyü? Mert most néztem, hogy le lehet csavarozni azta fedelet, amiröl megy a dúsitó. Ha ennek semmi baja akkor át lehet tenni egy másikra is.

    Ya-ya, a fedél sértetlen, a szivattyú felső csavarfelfogató füle tört le.

    Ezt én is próbáltam volna, már a fedél cserét, de egyik bontóban sem volt olyan amire rápasszolt volna. Az eredetit a'szem 3 csavar fogja, amit meg adni tudnak azon 4 csavar fogja a csonk nélküli fedelet. Ezért akarom máshonnan az adagolóhoz vezetni a vákuumot, hogy ne keljen barmolni a szivattyút. (mert visszaveszik a bontóban, ha találok jobb +oldást)

    Nem tudtok esetleg egy helyet ahol tudnak nekem adni ilyen, 17DR-hez passzoló vákuumszivattyút??? :rolleyes:

    Üdv. ujjzol

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.