Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

frici12650

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    76
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by frici12650

  1. 31 perce, kingblue írta:

    Hali.Én is cseréltem már.Nem mondanám hogy sokkal de hangosabb az tény.

    Köszi!A gyárit szinte nem hallottam alapjáraton,az utángyártott ahhoz képest eléggé zúg.

    • Like 1
  2. A motorkódom C16SE. Ebben DIS kocka van. Abban van a gyújtásmodul, nem? Ha mégsem, hol van? Ha pedig tényleg benne van, akkor meg az egész kockát kell cserélnem, ugye? Újonnan meg ez elég drága, ha jól latom (25000nél kezdődnek)...

    A bárdi webshopon találok külön vezélrőegységet a C16SE-hez. Ezért nem tudom hogy együtt van-e a trafóval vagy sem. Az autómban pedig sehol sem látom azt, ami a képen szerepel...

    http://www.bardiauto.hu/webshop/autoalkatresz/szemelygepjarmu/OPEL/ASTRA/1994/1_6/BENZIN/elektromos-rendszer/gyujtas-alkatreszek/gyujtas-vezerloegyseg

    Most akkor van vagy sem?

    Előre is köszi...

    DIS gyújtás esetén nincs gyújtásmodul.A főtengely jeladó segítségével tudja az ECU,hogy mikor kell szikrát adnia a DIS kockának.A C16SE-ben a DIS kocka alatt a kétvezetékes motorhőmérséklet jeladó van.Az egész kockát akkor szokták cserélni ha tönkremegy,ilyenkor két henger nem megy,mivel párosával gyújt a DIS.(Parazita gyújtás).

  3. Üdv jóemberek,

    Ha a motoron kivan a főtengelyszimering, a szelepfedélnél, vákumpumpánál, hengerfej/vezérműtengely háznál folyik az olaj, de az autó alatt nincs olajfolt sosem, akkor mennyi olajat fogyaszthat egy motor 10000km-en kb?

    Vagyis olajcserétől olajcseréig.

    Köszi. :)

    Szerintem ha a motor rendben van,az olajszivárgás mennyiségétől függően olyan 1-1.5 liter/10000km.

    • Like 1
  4. Nem ugyanaz, az enyém 5ajtos, tesomé kombi. Az övé még lehet jobban is reagál a gázra. Más lehet a váltó attetel? Nem is gondoltam erre. Amúgy igen, kell porgetni hogy dolgozzon a motor, de akkor lehet hogy tényleg a váltó okozhatja. Azt hittem egyszerűbb a megoldás :) mert a motorral nincs baj, szépen megy, csak nem vmi jól gyorsul....

    Nekem volt C14NZ-m,most C14SE-m van.A C14SE-n hosszabb áttételü váltó van mint az NZ-n volt,de még így is jelentősebben jobban megy az SE az NZ-hez képest.

    • Like 1
  5. Sziasztok!

    Dis trafó halódásának mik a kezdő tünetei? S mennyit szoktak ezek elmenni?

    A DIS legtöbbször minden előjel nélkül szokott hazamenni,két henger nem megy ebben az esetben.A gyári DIS kocka (BERU) nálam 227000 km kürül lett kuka.
  6. megoldottam kössz a választ kicseréltem az adalékozott oljat is sima 10w40renincs adalékolás eddig semmi visszajelzés! :)viszont még volna egy kérdésem bejöttek a hidegebb idők és már hallottam máskor is h amikor -2 körül alá megy a hőmérséklet első inditáskor a zivattyúmnak hangja van gondolom hogy sürübb az oljam hidegbe érdemes lenne átváltani 5w40re?

    Teljesen felesleges,a C14NZ motor illesztéseit 10W-40-es olajhoz készítették.
  7. Üdvözletem!

    Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van nekem egy Opel astra f 1.4 si-m. És az istenért nem akar rendesen fűteni, de melegedni sem a motor. Olyan 86-88 fok körül megáll és onnan sehova. És meleget se nagyon akar fújni, langyos inkább. Ha városban vagyunk akkor felmegy 95re is! Új termosztát van az autóban, az nem lehet. És már azt is kipróbáltam, hogy a hűtő elé tettem egy kartont, de ugy sem akar. Előre is köszönöm!

    Előfordulhat,hogy az új termosztát nem jó.Milyen márkájú a termosztát?Egyébként a C14SE nem fűt annyira mint egy NZ,egyszerűen azért mert jobb az SE hatásfoka mint az NZ-jé.
  8. Azért annál több, de a kerek 100sztem nem lesz meg. Legalábbis nekem anno tuti nem lett.

    Az X16SZR-ből nem lehet teljes értékű SE-t építeni,mert az SZR dugattyúi más kialakításúak mint az SE dugói.Nem lesz meg a kellő kompresszió viszony,és a vezérműtengely fokolása ilyekor bekavar egy kicsit.Úgy tudom,hogy az X16SZ dugói egyeznek meg a C16SE-vel.abból akkor viszont lehet teles értékű 16SE-t építeni.
  9. Olyan hogy "gyári" nem nagyon van, mert a legtöbb ilyen cucc, magát a blokk meg a hengerfejöntvényt leszámítva, jellemzően mind valamelyik beszállító terméke. Így elég megtalálni azt. Épp ezért lehet egy szakszerűen felujított motor ugyanolyan jó, mint ami a gyárban raktak össze.

    Tény,hogy nagyon jó minőségben lehet egy motort felújítani,de az akkor sem lesz "gyári".Hiába van benne minden rendesen rendbetéve egy nagygenereállal,abban akkor sem lesz még mondjuk +300-400e km.
  10. Sziasztok!

    Egy olyan kérdésem lenne, hogy leszeretném zárni én is a szelepet és hogy az alábbi ötletem jó-e?

    2003-as Z14XE a motorkód G astra,igaz tudom hogy F astra topikba írok

    Van ugye az alátét és egy teljesen ugyanolyan mm-re pontos alátétet/tömítést ki esztergálok(mert ráérek munkaidőbe:) és csak a két torx csavar helyét hagyom meg,tehát középen ahol a "rudazat" van és a kipuf gáz megy ott semmi lyuk nem lesz.

    Vagy esetleg kicsit vastagabbra esztergáljam? Mert ugye nem egy vastag alátét ez.....

    Jó lesz ez így?

    Ahogy olvastam a hibajelzést kidobja,de már megszoktam mert világít a műszerfalon közel 2éve......

    Tehát akkor programozni se kell,mert olvastam ilyenről is?

    Z-motorkódnál már nem olyan egyszerű a dolog.Azért nem mert ha nyitja az EGR-t az ECU,utána közvetlenül figyeli a MAP,vagy MAF szenzort,hogy van-e légtömegváltozás.Ha le van falazva az EGR,akkor értelemszerűen nem lesz változás a MAF szenzornál és virítani fog a sárga lámpa.
  11. Teljesen jó szerkezet, bár 5 emberrel ,tele csomagtartóval nem gondolkodom az előzésen :D

    Egy C14SE-vel már lehet gondolkodni az elözésen.
  12. Sziasztok. Amúgy kinek mi a véleménye a c20xe-ről?! sokan azt mondták nekem kevésbé tartos mint pl egy c20ne és hogy csak a bajom lesz vele, eddig csak azt hallotam hogy szar nem jo konstrukcio hibás,sokat eszik. de valahogy nem akarom ezeket elhinni. fogyasztásal nemvolt baj amit eddig tudtam használni... vagy inkább abból adódik hogy több megy tönkre hogy ezeket igazán tapossák?! nem volt sosem 16szelepes opel motorom, 8szelepesek ismerem. ezért érdekelne olyanok vélemény akik találkoztak vagy mentek is mind a két fajta pl 2000es motorral.

    Tudni kell,hogy a C20XE a kategóriájában több évig a legjobb moci volt.Most is az.Legtöbbje Astra GSI és Caliba szolgál(t).Aki ilyen autót birtokol,valószinü,hogy nyomja is neki.Az a baj,hogy kevés a le nem taposott C20XE.Melyik a jobb?A C20XE-vel lehet büntetni,a C20NE ís az év motorja volt,megbizható kivisz a világból is,olcsóbb az üzemeltetése.
  13. Új Bosch gyertyákkal is ezt csinálta, pipacsere is volt, bár azok felújítottak. Megpróbálunk egy DIS cserét még.

    Ha egy henger nem megy DIS gyújtás esetén,akkor az valószinü ,hogy nem DIS hiba.Ha a DIS hibás akkor két henger is leáll.De egy próbát megér,ha egy másikat teszt erejéig beraktok.
  14. A disesbe miért kell kétpólusú? Mondjuk alapból nem értettem sose ezt hogy egy motorba több pólusú gyertya KELL. Mert mit változtat? Semmit. Egyszerre úgyis csak egy pólusnál tud szikra képződni, innentől meg max annyi az előnye hogy ritkábban kell cserélni.

    A DIS gyújtásos Opelekben a mérnökök igy tervezték meg a gyújtás elektronikáját,hogy két pólusú gyertyát kell használni.Gondolom nem hiába.
  15. lehet teljesen hülye ötlet de c16se re nem lehet rakni kopogás szenzort ?

    Ha magyarba tankolok vagy gázt vagy benzint azzal kevesebb km tudok el menni mikor pl.Ukrajnába tankolok

    Eléggé macerás dolog lenne,plusz ECU-t is cserélni,programozni kellene.Szerintem felesleges "kinlódni"vele.
  16. Sztem meg X14NZ se volt DIS-es, ami 1.4-est láttam DIS-el, azon minden volt EGR is, az pedig X14SZ akkor már.

    X14SZ kódu motor tudomásom szerint nincs.Az 1.4-es mociknál a C14SE-t gyártották DIS gyújtással,az NZ-k gyárilag rotoros gyújtással készültek.Az X,Z 14 XE,XEL,XEP pedig már trafósor van.Elnézést, van X14SZ,de azt Corsákba építették.
  17. sziasztok.

    Van nekem egy opel astra f 1.4 x14nz kocsim és olyat szokot csinálni hogy amikor berakom egyesbe és ha pl hirtelen felengedem a kuplungot akkor fullad a kocsi ez mitől lehet találkozott már valaki ilyen hibával?,de ha szépen egyenletesen nyomom a gázt és kicsit nyomva trtva a kuplungot szépen engedem rá akkor semmi baj .remélem érthetően irtam le,csak másképen nem tudtam meg fogalmazni. :)

    A kuplung pedálról sohasem ugrunk le (kivéve ha racce van :D ).Feltételezem,hogy normálisan el tudsz indulni egy benzines vassal,lehet,hogy nagyon bennt fog a kuplungod.így pesze sokkal óvatosabban kell felengedni,és taposólemezig alaposan benyomni,hogy kiemeljen.Próbálj meg állítani a kuplungon.Tekerd befelé az állító anyát a kuplungbowden végén.
  18. Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!

    Így már vissza tudom állítani legalább ezt.

    Azért írtam korábban, hogy meghülyül, mert az oktánszám állító egyik kivezetése test a másik pedig a fojtószelep poti egyik "széle", és most jön a lényeg amiért írtam ezt a "hülyülést" ha a poti ezen vezetékére és egy stabil testre rácsatlakozom akkor a digit műszer nem stabil értéket mutat hanem mindenféle értéket mutatott 3-4-5-7és 9 voltot is sikerült itt mérnem méghozzá a hullámzó alapjárat közben és 1 alkalommal álló motornál is ugyanezt produkálta amikor magától lefulladt... (erről szerintem mindenkinek a fojtószelep poti jutna az eszébe..) , de az nincs fél éve hogy cseréltem, ugyanis kb középállásban volt úgy megkopva, hogy szakadt volt és ezt ki is villogtattam az ECU-val (és újat kapott, nem ócskát).

    Nah erre az ingadozásra Ti mit gondolnátok? -Ez már csak azért is érdekes, mert én úgy vettem észre hogy az ECU akkor foglalkozik elsősorban ennek az ellenállásnak az értékével amikor a gyújtás ráadásra kerül és a motort beindítjuk..- ezt úgy értem, hogyha menet közben eltávolításra kerül akkor nekem úgy tűnt hogy egyáltalán nem érzékeli..

    Az ECU-ban programozva van az előgyújtás táblázatok,indításkor figyeki az oktándugó állását,és az oktándugó álláaának megfelelő előgyújzás táblázatot alkalmazza.Értelem szerűen menet közben nem tankolunk más oktánú benzint.Ha van kopogásszenzor,az "hallgatolózik"és ennek megfelelően állít előgyújtást,de ezeknél nem fix az előgyújtás táblázat programozása az ECU-ban.
  19. Pedig akkor csinál ilyen jelenségeket, ha be van kapcsolva. Illetve úgy működik, hogy amikor bekapcsolod, erősödik a befúvás erőssége, kikapcsolásnál természetesen gyengül és puffogó hangot ad ki kikapcsolásnál. Lehet valami nem jó nálad és egyfolytában be van "kapcsolva", tehát átereszt a kapcsolód pl, mivel vákuumos megoldású és mikor bekapcsolod, akkor kinyitod a vákuumcsövet a keringető zárólapjáig íg a vákuum behúzza, kikapcsolásnál pont fordítva.

    Nekem pl már eléggé kopott a gomb mechanikája, ezért sziszegő hang hallható, ha nincs terhelve a motor, vagy alapjáraton jár. Mikor gázt adok, akkor alábbhagy a sziszegés.

    Nem lehet az,hogy valahol lecsúszott a vákumcsö vagy repedt?Nálam egy megrepedt vákumcsö okozott sziszegést az utastérben,ami gázadásra megszűnt(kisebb vákum).
  20. Hát nem tudom, szerintem működik, bár nem igazán szoktam használni, illetve most is ki van kapcsolva. A levegő keringetőnek a leellenőrzése mennyire macerás, otthon elvégezhető, hogyan lehet tesztelni?

    Illetve még a télen azt vettem észre, hogy amikor a fűtés ment 2-esen, akkor ha jól emlékszem váltásnál vagy amikor levettem a gázról a lábam, akkor változott egyúttal a befújás erőssége is.

    Köszi előre is!

    Peti

    Valószínü,hogy állandóan belső keringetés van,mert nagyobb gázadásnál csökken a vákum.Teljes gáznál nincs vákum.Ezért van az,hogy erőteljes kigyorsítás után tud visszazáródni a csappantyú,és eröteljesebb lesz a beáramló levegő amit a ventillátor fúj az utastérbe.
  21. Ez igaz, de annyi a bibi, hogy amikor a mi autóinkat tervezték ('80-as évek vége, '90-es legeleje) még 91-es és 95-ös benzinből lehetett választani. Ha volt is akkoriban 98-as benzin, nem is feltételezték, hogy olyat fogsz tankolni. Az ECU-t tehát legfeljebb 95-ösre lőtték be, vagyis hiába öntesz bele 98-ast vagy prémium 100-ast nem tudja kihasználni a motor.

    Persze ilyenkor azért tudat alatt beindul a placebo-hatás és mindenki megtáltosodni érzi az autóját. :D Pedig semmi alapja valójában.

    Ha mindenáron azt akarjátok hogy a 98-astól harapjon a motor, akkor vegyetek új autót. :D

    Az én C14SE-m DIS gyújtásos és 95 és 98 között állitható az elögyújtás.Gondolom az ECU tartalmaz 98-as elögyújtás táblázatot,harapósabban megy 98-as benzinnel.
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.