Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

lamb

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    71
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by lamb

  1. 23 órája, csaba66 írta:

    Koszonom a korrekciot, igy mar jobban osszeall a kep.

    Ha csak a szelep finom mozgasaval van baj, akkor tenyleg nincs jelentosege a hasznalat szempontjabol, es szoftverbol is javithato lenne, ha nem a szelepet akarna picivel leptetni, hanem az injektoroknal allitana be az alapjaratot.

    Hosszabb tavon vajon mi tortenik: jobban akad, vagy lecsiszolodik, es ettol megjavul? Illetve ha igy szetszedheto, lehetne finom csiszolassal is probalkozni (persze jo alaposan kipucolva utana).

    Nekem is eszembe jutott, fel is políroztattam, de még nem próbáltam ki. A képen látható szeleppel a nyomás 180-260bar között ingadozott, az alapjárat ennek megfelelően 750-900 között is változott időnként.

  2. 7 órája, csaba66 írta:

    Es azota mennyit mentel, illetve mi lett a hibaval?

    Most jobban megneztem, egy picit nekem is inog a fordulatszam alapjaraton (Z17DTH, 324ezer km), de kizart, hogy emiatt kicsereljek egy 40ezres szelepet...

    Foleg, hogy abban sem vagyok biztos, hogy o okozza. Ahogy nezem, ketallasu, es PWM-mel, vagyis a nyitasi es zarasi ido aranyat valtoztatva szabalyoz, igy magaban a szelepben nehez olyan hibat elkepzelni, ami az ingadozast okozna. Olyasmiket irnak, hogy ha tenyleg elromlik, akkor nem, vagy nezehezen indul a motor, leall, stb.

    Az ingadozas vegso oka az, hogy a szoftver "ugyetlenkedik", pedig ket helyen is be tud avatkozni. E szelep, es az injektorok nyitasi idejevel jatszva kene tartania az altala optimalisnak tartott nyomast, es a fordulatszamot is, de valamiert megsem sikerul neki.

    Raadasul ez valojaban csak "esztetikai hiba", mert atlagban azert stimmel a fordulatszam, es se el nem szalad, se le nem fullad a motor.

    Ha a szelep lenne beteg, annak nagyobb teljesitmenynel is kene latszania, tehat pl. bakkecske uzemmodban menne a gyorsitas, es hasonlok. De ilyen nincs, csak az alapjarathoz szukseges minimalis mennyisegu uzemanyagot nem sikerul valahogy pontosan eltalalni.

    Ez pedig akar olyasmi is lehet, hogy a szoftver nincs jol felkeszitve a pumpa es az injektorok oregedesebol adodo hatasokra, egyeb kopasokra, stb.

    Ez a szelep nem kétállású. PWM segítségével, egy rugó ellenében tartja a tekercs  megfelelő pozícióban (rés-szabályozás) a szelep dugattyúját. Úgy látom a DTR és DTJ (Denso) motorkódú autók romlanak el leginkább. Egy idő után ez a dugattyú felülete berágódik, ezért a finomabb mozgásokat nem tudja megfelelően követni, akadozik.

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=636szelep1.jpg

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=971szelep.jpg

    Egyébként, ahogy írod sok oka lehet még az ingadozásnak, de a Denso pumpáknak úgy tűnik ez típushibája, az enyémben is (150000Km) a második dolgozik és néha ingadozik ismét.

    • Like 1
  3. 22 órája, csaba66 írta:

    Egyre erdekesebb a tortenet... Ha pont a kivetel utan erte el a hatart a szamlalo, az eleg peches egybeeses, es nekem azert gyanus is egy picit.

    Foleg azert, mert ha szamolason alapul, akkor hogy allapitja meg a regeneralas veget? Mondjuk fix ideig csinalja, de mivel sem azt nem tudja pontosan, honnan indult, sem azt, hogy hova erkezett, sok ciklus utan mar igencsak pontatlan lesz a nyilvantartas. Raadasul van egy mert nyomasertek, ami feltehetoen sokkal pontosabban tukrozi a helyzetet, mint a szamolas.

    Az lehetne esetleg, hogy az inditast szamolja, a veget pedig meri, de akkor az esetedben hamar abba is kellett volna hagynia.

    Persze meg azt is meg kene magyarazni, miert allt neki a kivetel utan egybol regeneralni, de erre egyelore nincs otletem. Viszont ez igy azert legalabbis furcsa...

     

    Ahogy írod, a számláló a határon lehetett, ezért indult el az égetés. A katalizátor hiánya miatt nem égett rendesen a gázolaj, ezért nem érte el a megfelelő hőmérsékletet, igy csak füstölt mint a szúnyogirtó.

    A kocsi négy éves korában került hozzám, valamivel több mint egy évig bosszantott a szűrő, eléggé kiismertem és elolvastam róla mindent amit lehetett. A telítettséget %-ban lehet kiolvasni a vezérlőből, szerintem a motor indításai, hideg-meleg üzem, terhelés stb. (hasonlóan a motorolaj élettartam számításhoz) tölti a számlálót és egy limitnél (az enyém 90%) indítja a tisztítást. Regeneráláskor pedig csökkentette a számlálót, az elért szűrő-hőfok és motorterhelés függvényében. Sose ment le egyébként 30% alá.

    Persze, nyilván nem mind igy működik, a japánok a németek, a franciák bizonyára nem egyformán gondolkodnak.

    On ‎2017‎. ‎02‎. ‎19‎. at 20:16, roli86 írta:

    Sziasztok.Erdekelne kinek mennyiért csinálták a Dpf kiiktatást? Nekem 80ezer volt az egr+dpf+szoftveresen is.

    Az enyémben 70ezer forintért módosították a programot, az EGR szelepet nem tudták kiírni. Megjegyzem OBD csatlakozóról nem lehetett, szét kellett szedni a vezérlőt. Úgy tudom a Bosch rendszer könnyebben átírható.

     

  4. 1 óra, csaba66 írta:

    A szenzor valoszinuleg egy membran, amelyik az egyik oldalan a kulvilag fele, a masik oldalan a DPF-re van nyitva, tehat ezt a kulonbseget meri, igy adott esetben az ures hazban is fog mutatni valamit.

    Az csak sw kerdese, hogy egy tul kicsi erteket hibanak tekint-e, de konnyen lehet, hogy csak azt nezi, eler-e egy adott szintet. Vegulis regeneralni akkor kell, amikor el van tomodve; ha barmilyen okbol vigan szelel, azzal nincs mit tenni. "Leszakadt az egesz kipufogo" hibakod, azt hiszem, nincs :)

    Szoval akinek modja van ra, szerintem mindenkeppen probalja meg visszatenni a szenzorokat, illetve aki most akarna kivenni a DPF-et, az mindenkeppen tartsa meg oket.

    Az autóm Z17DTJ motorkódú, DENSO vezérlővel.

    Három éve döntöttem, kiszedem a szűrőt és egy csövet teszek a helyébe, természetesen a szenzorokat meghagytam.

    Már a kipufogóstól hazafelé elkezdett regenerálni és mivel a szűrővel a katalizátor is hiányzott, a plusz üzemanyag nem gyúladt meg, ezért sűrű fehér füstöt húzott az autó.

    Ki kellett íratni a vezérlőből is, (sok pénzért) hogy ne regeneráljon. Tudtommal a legtöbb vezérlő a telítettséget számítja, a nyomásszenzor már vészüzemet generál.

     

     

     

     

     

  5. 2 órája, kszabi90 írta:

    Kedves Opel autótársak!

    Segítségért fordulnék hozzátok! Februárban vettem egy 2007-es Opel Astra H 1.7 CDTi (81kW) kombit, egészen júnuisig semmi gond nem volt vele nagy vigyorral ültem-száltam ki belőle. Június elején azonban autópályás út során bedobta a "villáskulcsos autó" sárga jelzést. Pedáltesztel kiolvastam a hibakódot P242F66, P242F56. A két hibakód alapján arra következtettünk a szerelővel részecskeszűrő eltömődött. Ki lett pucolva majd vissza lett rakva, hibakód törölve. 260 km megtétele után azonban újra világított a sárga jelzés.
    A szerelő azt mondta rá, hogy a regenerálni kellene vigyem el egy hosszabb útra. Vettem bele Pro-Tec DPF szűrő tisztító adalékot, beletöltöttem egy teli tankban majd autóztam vele magas fordulatszámon 100km-t. Utána egy darabig jó volt, majd ismét hol hozta hol nem mostanra azonban a motorhiba figyelmezetető lámpát is kigyulladt. Jó lenne látni mikor regenerál a pillatnyi fogyasztás látványos növekedésén kivül is.Teljesen tanácstalan vagyok. Egy kézi regenerálás segítene? Vagy cseréltessem ki egy újra? Esetleg ütessem ki részecskeszűrőt mind fizikailag, mind szoftveresen (Egyébként nem lesz káros hatással a motorra? Át fog menni a műszakin? )? 

    Előre is köszönöm a segítséget!
     

    A pedálteszt itt már kevés. Legalább OPCOM kell hozzá!

    Meg kell nézni az élő adatok között, hogy a vezérlő szerint milyen mértékű az eltömődés, mekkora a nyomáskülömbség, mikor regenerált utoljára, stb..

    Ezekből talán kiderül, hogy a regeneráló program elindul, vagy nem. Sajnos nem akkor fog regenerálni amikor szeretnéd, nálam előfordult, hogy több száz kilométer után, akkor kezdte égetni a szűrőt mikor hazaértem. Enyémből kiszedtem két éve, azóta nincs vele probléma:) 

  6. Óóóó...hát, mivel nekem csak benzines van, a méréseim alapján írtam le. Amúgy a dízelnél miért van így?

    Láttam hogy benzinesed van :icon1: Gondoltam leírom én is a tapasztalataimat a dízelről.

    A benzines motoroknál alapjáraton nem lehet kinyitni az EGR szelepet, mert össze-vissza járna (mint amikor fals levegőt szív, pl. egy repedt kartergáz visszavezetőnél) a motor.

    Ezért egyszerűen dúsabb keverékkel járatják alapon, (a magasabb CO-t etünteti a katalizátor) nagyobb fordulatokon már elvisel jelentősebb recirkulációt, persze közel nem akkorát mint a dízel.

    • Like 1
  7. Szia!

    Szerinted, ha egy tisztítás után lezárom az EGR-t egy lemezzel tömítésnél úgy, hogy a szelep belsejében a nyitást zárást ne befolyásolja dobna rá hibát?

    Műszaki előtt pedig kivenném, nehogy gond legyen a káros anyag kibocsátással.

    Szerintem nem lehet lezárni, mert a vezérlő előbb utóbb kisakkozza hogy nincs visszavezetés (pl. magas kipufogó hőmérséklet, vagy ki tudja mi alapján) és hibát dob. Ráadásul a rendszerben van fojtó szelep is, ami (úgy emlészem) alapjáraton részlegesen zár, ha az EGR nyit.

  8. Nos, még1x. Az EGR nem megy álló autónál, de járó motorral. A kamera....minden megoldható....különben a fent leírtak saját tapasztalat....mondjuk úgy, szemtanúja voltam....

    Amit leírtál az EGR szelepről, igaz. Benzines motoroknál így működik.

    A dízelnél más a helyzet.

    Beindítás után rögtön nyit és 30-40% között ingadozik, gázadásra azonnal bezár és zárva marad amíg a terhelés nem állandósul egy szinten. Amikor a motor eléri a kívánt fordulatot, ismét nyit néhány százalékra.

    Közel négy éve vettem az autót és akkoriban sok mérést, élőadat rögzítést végeztem az op-com segítségével, mert az alapjárat ingadozott, annyira hogy néha le is ált. Mivel az EGR szelepre is gyanakodtunk, ezért figyeltük meg a működését.

    A szelepre állítólag azért van szükség, mert a mai motorok túl jól működnek és a magas égési hőmérséklet oxidálja a levegő nitrogénjét, ami persze káros, meg mérgező. A kipufogó gáz visszavezetésével csökken az égési hőmérséklet, kevesebb NOx képződik, a környezetvédők megnyugodnak, a dízelek szívóoldala pedig kormosabb mint a kipufogója!

    • Like 2
  9. Sziasztok!

    4. éve vagyok Opel tulajdonos. Szeretem a fórumot, sok-sok dolgot tudtam meg innen. Külön örültem az "olajos-topik"-nak, mert sokunknak számít mit öntünk és

    milyen sűrűn az autóba!

    Ha a gyári előírást és a gyári olajat szeretné itt használni mindenki, akkor mi értelme lenne a topik-nak? Itt van a 30000Km -es olajcsere: a gyár ezt mondja (mondtak már többet is) de én korábban cserélem és úgy gondolom ezért még nem vagyok hülye.

    T. Mantec mostanság már két típusú olajat is a legjobbak közé sorol, én a következő cserénél a Castrol-t öntöm az autómba! Merthogy az 0W30-as és azt hiszem

    a mostanában csak 75-80C-fokos motoromnak jobb lessz, mint a 40-es melegoldali. Szerintetek?

  10. Szia!

    A Z17DTL - Z17DTH motorokban Bosch rendszer van? A Z17DTJ - A17DTJ - Z17DTR - A17DTR motorokban pedig biztos hogy Denso rendszer van? Most akarok H Astrát venni 1.7-es dízelmotorral, ragaszkodnék a Bosch rendszerhez. Úgy gondoltam,hogy ezekre az 1.7-es isuzu motorokra végig Bosch rendszert szereltek.

    Az enyém Z17DTJ és DENSO van benne, az ismerősömé pedig DTH, 101Lovas, Bosch rendszerrel. Hogy ez minden esetben így van e

    nem tudom.

    Igazad van, ha most vennék dízelt, én is Bosch keresnék, részecskeszűrő nélkül!

  11. Kösz a választ mindenkinek!

    14 ezerrel korábban - azaz 8000 km volt az autóban - semmit nem állítottak be, ez csak egy biztonsági olajcsere volt. Közben érdekes dolgokat olvastam külföldi fórumokon, valaki azt írta, ha túl sokat regenerálja a DPF-et az rossz hatással van a motorolajra (??). Az a baj, hogy nekem még soha nem jelezte, hogy regenerálna, bár valószínűleg csinálta, csak a fogyasztás megugrásból kiindulva.

    Az én autómban is Z17DTJ motor van. Sajnos ezekben a motorokban DENSO vezérlő és nagynyomású rendszer van, semmi köze a korábbi (pld. DTH) gépekhez. Azért sajnos, mert érzékenyebb az üzemanyag minőségére.

    Jól olvastad,a részecskeszűrő regenerálása közben üzemanyag kerül a motorolajba! (ez egy ilyen sz@r rendszer)

    Ha rövid utakon, netán városban használod, kb. 4-500Km-enként regenerál és ez bizony nem vitamin az olajnak :icon1:

    Az enyémmel évente 15-20000km-ert megyek és olajcserekor közel 6Litert engedtem le, pedig csak 5-öt tettem bele!

    A motorvezérlő számolja a motor terhelése, a regererálások gyakorisága stb. alapján az olaj minőségét %-ban és ha eléri a 0%-ot

    cserélni kell!

  12. Sziasztok! Egy kis segitséget szeretnék kérni. http://www.opeleseknek.hu/opelshop/opel-zafira-b-2005-alkatreszek/opel-nyomasszabalyzo-szelep-adagolonal-17-cdti-dizel-0819173-2940090260-denso Hol található ez a szelep a motortérben pontosan?Mondjuk ha szembe állok vele.És lehet ezt felülről cserélni,vagy akna kell hozzá? Esetleg cserélt már valaki ilyent? Minden választ és segitséget köszönök előre is

    Helo!

    Bal oldalon, hátul van a nagynyomású szivattyú, annak része ez a szelep. Nem kell akna, felülről szerelhető: elektromos csatlakozót

    lehúzod, 2db imbusz-csavart kicsavarod, kihúzod a helyéről. Az újat beteszed, csavarokat és csatlakozót vissza és kész!

    De előtte a környéket tisztítsd meg, (pl. sűrített levegővel) nehogy szennyeződés keröljön a rendszerbe!

    • Like 1
  13. Sziasztok Fórumlakók!

    Elérkezett az ideje, hogy lecseréljem az első kocsimat, ....

    A 17DTJ és DTR motorkódú autókban DENSO vezérlő és üzemanyag-rendszer van. Nem javítható

    mint a BOSCH, ha elromlik, csere. Tehát nemárt óvatosnak lenni, ahogy Astra555 írja vigyél szerelőt.

    Nagyon jó, nyomatékos motor egyébként, én szeretem. Hatodikban140-nél 2500-at forog, fogyasztása 6liter alatt tartható.

    Részecskeszűrő biztosan van benne, ezért a városi és a rövid távokat nem szereti, igazából -szerintem- autópályára való, ott "él" igazán.

    • Like 1
  14. Így van, átcímkézett élelmiszerről sem hallottunk még, mert olyat nem szabad árulni, de hamisított motorolajról sem szóltak még itthon a hírek. :D

    Érdekes módon itthon sorra fekszenek ki az adagolók a 2.0, 2.2 dízelekben. Jürgenéknél meg van, hogy 500 ezret is megy a gyári és köszöni, jól működik. De biztos a magyar sofőrök vezetnek rosszul, meg mindegyik kannás ukrán gázolajat tankol.

    Mint ahogy bebizonyosodott, hogy kelet-európába is a silányabb minőségű áru érkezik, így ugyanezt el tudom képzelni az üzemanyagról is.

    Itt van egy gyönyörűség! EGR szelep, közel 60e Ft volt, címke szerint német gyártmány...........

    de nézzük csak mi sejlik alóla! :D

    http://kepfeltoltes.hu/141208/IMG_4965_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  15. Nekem is 1.7 CDTI -m van ugyanez a hangja.Már nagyon idegesit. 136221km v an benne.

    Szerintem levegős az üzemanyag szűrő ház és mivel nincs tápszivattyú a tankban, ott is marad.

    A bal oldali szűrővel 2000Km-ert mentem, láthatóan több levegő volt benne mint olaj!

    Az autó ment, bár néha rángatott és volt időnként az a fura hang.

    A jobb oldali szűrőre cseréltem, 20000Km -ert futott azóta, minden gond nélkül.

    http://kepfeltoltes.hu/141205/sz_r__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  16. A szervizekben kell legyen direkt erre a celra keszult (tobbnyire kezi pumpas) eszkoz, de en itthon kompresszorrol adtam ra. A tartalyra pont passzol a Vanish tisztitoszer kupakja, ugyhogy abbol csinaltam egy csatlakozot :)

    A műanyag tartály kibírja a 2bart? Jó hogy szóba került, mert le kéne cserélnem a folyadékot.

    Simán a pedál-pumpálós módszerrel kezdtem volna!

    Tehát ha jól értem: 2bar a tartály betöltőjén keresztül és a nyomás kitolja a légtelenítő csavarokon

    át a régi folyadékot?

  17. Sziasztok

    A következő jelenséget észleltem a kocsin, Alapjáraton kb 2-3 perc után csúnya kopogó hangot kezd el adni a motor,és inagdozni a fordulatszám. Gázadásra visszatér az eredeti alapjáratra,és a kopogás is elmúlik.Nem rendszeres jelenség, eddig 3szor eszleltem 3hét alatt. Csak alapjáraton csinálja,menet közben minden rendben. Hibakód nincs,semmi nincs. 195e km van benne,10e ként cserélem az olajat,szűrőket, még kb 6e hártavan követkető cseréig.Molnál tankolok alap dieselt bele. Mi lehet a probléma forrása? porlasztó esetleg?

    motorkód: z17dth

    Köszönöm a segítséget

    Szia

    Az enyém is csinálta. Az EGR szelep tisztítás segített néhány hónapig. Később már csak néhány hetet bírt leragadás nélkül. A sokadik tisztítás után meguntam és vettem újat, azóta jól működik. :icon1:

    A motor Z17dtj, DENSO vezérlővel

  18. Köszi, én is így tudtam. Csak egy másik fórumon valaki határozottan állítja, hogy dízelmotorban nincs fojtószelep. Ezért elbizonytalanodtam...

    A régi dízelekben tényleg nem volt. A mostani, korszerű motorokban két funkciója van:

    Az EGR szelep nyitásakor, a fojtószelep zár néhány százalékban, hogy a kipufogó gáz kerüljön

    a motorba friss levegő helyett. A második funkcióra a motor simább leállításához van szükség.

    • Like 1
  19. Sziasztok!

    Kis segítséget szeretnék kérni tőletek:

    Egy 2008-as 1.7 cdti Z17DTR motorkódú astrát vettem tavaly májusban. Kb. november környékén írta ki először a következő hibakódokat: 029952, 242F66, 242F56. Elvileg az első az alacsony turbónyomást, a másik kettő pedig részecskeszűrő eltömődését jelenti.

    Voltam vele szerelőnél is, és álló helyzetben regeneráltuk is. Azt követően újra minden okés lett egy darabig. Kb. 2000 km után újra előjött a hiba, újabb regenerálás. Ezt követően pedig kb. 1000, majd kb 500 km után adja a hibát a regenerálások után.

    Esetleg volt már valakinek ilyen problémája? Szívesen venném az ötleteket, hogy mi a franc fene a baja.

    A kocsit általában hétvégén használom vidéki utakra, autópálya országút felváltva.

    Az üzemanyagból a jobb fajtát szoktam tankolni.

    Köszönet érte előre is! :icon1:

    Szia!

    Szokott regenerálni az autód néha? Ha igen, hagyod neki hogy befejezze?

    Vannak hibák egyébként, amikor nem tud indítani regenerálást, (saját tapasztalat: EGR hiba)

    lehet a turbónyomás is ilyen.

    Szóval a szűrő eltömődése motorhibára is utalhat!

    • Like 1
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.