Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

borzd505

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    94
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by borzd505

  1. Sziasztok!

    Régen jártam erre, de most is meglévő probléma miatt fordulok hozzátok. A jobb hátsó ajtó nem zár be KP zárral. Eleinte hol nyitott, hol zárt, de mostanra már teljesen működésképtelen.

    Nagyon sokan szenvedtetek már kábeltörési problémáktól, de ahogyan olvastam főleg a csomagtartó átvezetőnél fordul elő. Valószínűsítem, nálam is hasonló lehet a gond, de mielőtt nekiesnék leszakítani a patenteket, gondoltam megkérdeznélek benneteket, hogy mi a helyes módja az ajtókárpit levételének, ha le kell venni.

    • Like 1
  2. Sziasztok!

    Váltóval kapcsolatban szeretnék infót kérni. Ahol bemegy a rudazat a váltóba, onnan nekem elég rendesen szivárog a válófolyadék. Konkrétan teljesen olajos minden. A kérdésem az lenne, hogy milyen módon van megoldva a tömítés (szimeringel?), hogyan javítható a probléma? Váltókód: F13C394

    Köszönöm előre is.

  3. Igen, a 100-s benzinnel csak óvatosan. Kis mennyiségben lehet használni pl. "fagyizáshoz". Mivel ez egy nagyon tiszta benzin így csak speciális motorokba ajánlott nagy mennyiségben és rendszeresen tankolni. Ennek ellenére vannak akik ezzel tömik a szakadt BMWjüket, azt hiszik ettől gyorsabb lesz a verda, hiába. Mondjuk neki, hogy nem kéne. Múltkor jőtt egy srác egy új Golffal és azt tankolta tele a 100-sál. A OMV Super 95 is jó, de ha valami jobbat szeretnétek akkor MaxMotion 95 tökéletes. A benne található adalék arra is jó, hogy a városi használatban keletkezett lerakódásokat oldja, és még dinamikusabb is tőle az autó. Szerintem Megéri azta plusz 10 forintot.

    Osztom a véleményedet. Fagyizásnak indult tele tank v power 100 nitro+ vagy mi a fene, 5000-5500 fordulat, 70km pálya. A vége hf tömítés lett, de még így is olcsón megúsztam. Ezek a magasabb oktánszámú üzemanyagok nem hétköznapi középkategóriás (munkabérből élő) autóknak valók. A hagyományos fapados 95-össel soha ilyen bajom nem volt, pedig hajtom az autót. Azt sem tudtam (a hf tömítés cseréig), hogy mi és hol van az egr :)
  4. Nem-nem...

    Fagyizás az itteni szlengben a motor kiégetését jelenti. Azaz, hosszabb utat (>50km) magasabb fordulaton (kb. 4000) megtenni, hadd tisztuljanak ki a szelepfészkek, meg a lerakódások a motorból. Enyhébb esetekben ez tudja orvosolni a gyújtáshibás panaszokat.

    Úgy általában pedig a 16 szelepes benzines ecotec-eket ajánlatos mindig – ésszerű határok között – forgatni, terhelni, hogy megelőzhetőek legyenek az ilyen bajok.

    A kulcsszó: "ésszerű határok között". :D

  5. Na, emberek, akik írtak, és akik hasonlóakat tapasztaltak! Rágyüttem a hibára! Segítséggel, amit nagyon köszönök!

    Amikor megvettem újonnan az astra-t (2003) fél mondat erejéig azt mondta a szalonban a pofa, hogy szereti ez a motor (1,4), ha pörgetik. Én ezt nem nagyon komolykodtam be, hanem amolyan dízelesen, alacsony fordulaton a'la gazdaságosság vezettem a kocsit évekig (A fogyasztása 7 L volt 5 személlyel, telepakolva, légkondival, hosszú távon, olajat tízévesen se fogyaszt! - örültem, mint majom a farkának). A szelepeknek viszont ez nem tett jót ezek szerint, gondolom trutyisak, kormosak lettek, ragadtak, nem zártak, stb. De szeptemberi postom idején egyik fórumozónk jelezte más témában, hogy néha nem ért kifüstölni a kocsit, meghajtani 100 fölött alaposan, had tisztuljon. Na ekkor nekem beugrott ez a régi, vásárláskori emlék és kb. október óta úgy járok a kocsival, hogy 2000 alatt ne túl sokat pörögjön, hidegen pedig semmiképpen. És azóta nincs a gubanc! Szépen pörög a motor, probléma, rángatás, egyebek nélkül! Sajna mostanra a katalizátorom ráment a dologra, kár, hogy nem mondta az opeles manus határozottabban, hogy hadd pörögjön az a motor, mert a gáz egy része visszamegy újraégetésre és ez koszolhat, ha nem vigyázunk. De sajna nem mondtak semmit, csak, hogy milyen jó, hogy a központi zár második gombnyomásra reteszel! No, de ez van! A segítséget nagyon köszönöm mindekinek!!!

    Csak óvatosan kell pörgetni, tartósan nem bírja.
  6. Ügyes vagy! :icon13:

    Én továbbra is azt mondom, hogy akinek nincs szerelési gyakorlata, az ne álljon neki. Téged valószínűleg érdekel a szakma, szeretsz bütykölni, és van is érzéked hozzá. Ismerek olyan embereket, akinek sokkal egyszerűbb művelet is problémát jelent.

    Köszönöm, csináltam már ezt-azt, de ennyire még nem nyúltam bele. Az alapvető probléma, hogy én szeretem nyomi a gázt, ez meg nem bírja :D . Előbb vagy utóbb rákényszerülök, hogy magam oldjam meg, mert a szerelőm azt mondta, "harmadszor nem csinálom meg". Egyébként örömmel láttam az EGR-em szép tiszta, még soha nem kellett takarítanom, azt sem tudtam hol van.

  7. Levettem a fedelet és laza a szíj. Akkor mi is le flexeljük csak félek, hogy kigyullad valami.

    Nekem nem gyulladt ki semmi, de elég szűk a hely. Több részletben csináltam, nehogy megolvadjon az a műanyag alkatrész a feszítő automatán.

    A lazaság egy érdekes dolog. Amikor visszatettem a fogasszíjat, akkor a "USED" jelre állítottam, majd 20Nm-el lehúztam (jó feszes volt a szíj). Amikor átforgattam kétszer a főtengelyt ellenőrzés céljából, a szíj lazább lett és a "USED" jelről elmászott a mutató. Gondoltam nem húztam meg eléggé. Újra beállítottam, csavarrögzítővel bekentem a csavart, 20Nm-el lehúztam, átforgattam és megint az előzőekben leírt jelenség. Szerintem normális, azért automata feszítő, annyira nem tűnik lazának, hogy át is tudjon ugorni. Kb. 500km-et mentem vele azóta, ha rossz lenne már jelentkezett volna.

  8. Ezen mind a két oldalon van de most nem is ez zavar mert eddig a hhengerfejet kivéve jó volt de most meg szar. Ma megint leszedem a vezérműfedelet és megnézem jó helyen van e csak az a baj, hogy valaki elbaszta a feszítő csavarját és úgy kellett felküzdeni a szíjat.

    Ugyan így jártam, fentebb írtam is. Egy opel szervízes szerelőt kérdeztem, hogy mit tanácsol. Idézem: "le kell flexni a picsába". Ez igen! Ez itt a probléma, ezért és a hozzá hasonló hozzá állású szakbarbárok miatt mertem hozzáfogni a hf tömítés cseréhez. Persze igen ritkán vannak kivételek!
  9. Helló!

    Az én Egr hibám története (Z14XEP).

    Kezdeti tünetek: melegen kicsit nehezebben indul. Ekkor még nem foglalkozol vele (mert beindult). Szerintem ilyenkor menthető szétszedés nélkül. Pályára fel és kormolni 20-20 km talán elég (fagyizás) fordulat 4000, vagy felette VÉGIG.

    Majd néha kihagy egy-egy pillanatra, de azért működik. Először nincs sárga jel, majd néhány km után villog, majd világít (folyamatos hiba) ekkor már rángat mint a frász.

    Végül nehezen, vagy be-se indul padlógáz nélkül. Végre beindul 2-3 henger kb. motor majd kiesik a kaszniból (most gyújtom fel:) hibakód 1405

    Bontott egr-be még jó.

    Üdv X

    Nekem is kormolásnak indult, aztán hf tömítés lett belőle. 70km 4500-5500-as fordulaton plusz vpower100. :)
  10. Nekem úgy tűnt, mintha a szelep csinálta volna. Erre a torpanására nem jövök rá mitől lehet. Azt hallottam, hogy ezeknél a trafó gyengepont és lehet az ment szét de már teljesen tanácstalan vagyok.

    Sajnos a te motorodat nem ismerem, de akkor miért csak a szívó oldalon van beütődés. Ha elmegy a vezérlés az összecsap odabent ezt-azt, gondolom szabálytalan nyomokat hagyva maga után. A motorkerékpárom dugattyúin négy ilyen ahogy fogalmazol beütődés van.
  11. Megvolt a hengerfej tömítés csere. Nem tudom mire vélni az "aggodalmakat".

    Speciális szerszámok: -dugókulcs készlet, -torx,, illetve E torx készlet, -légkulcs, -nyomatékkulcsok, -vízpumpafogó, -tapétavágó. Szerintem ezek megtalálhatók minden műhelyben. Annak ellenére, hogy nem vagyok autószerelő és most először csináltam ilyet 7 óra alatt szedtem szét és 5 óra alatt raktam össze (kaja, kávé szünetekkel). A szétszedést hátráltatta a fogasszíj feszítő automata csavarjának lenyalódása. T40-es fejű 8.8-as puha sz.r csavar. Ha valakit érdekel leírom részletesen is X14XE-re vonatkozóan. A segítségem mindössze egy fórumtársunk leírása, illetve a csináld magad pár sora volt. A vízfogyasztás megszűnni látszik, a kiegyenlítő tartály nem bugyborékol, a vízcsöveket nem fújja fel, ma mentem vele 340km-t.

    Még egyszer köszönöm grofbandi-nak!

    http://kepfeltoltes.hu/view/131204/IMG_1368_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  12. Azért cseréltük mert átvolt évgve a 4-es hengernél és ette a vizet. A vezérműszíj, vízpumpa,segédkerekek újnak néznek ki de muszáj volt megbontani, hogy a hengerfejet letudjuk szedni. A dugók tetején látszódott beütődés mi arra gondoltunk hogy elszakadt a szíj benne valamikor. Ha a szelepekkel van a gond az mitől lehet neked mitől volt és hogy oldottátok meg? Ahoz a részéhez nem nyúltunk mert az jó volt de elég fura mert valami ciripel kicsit mintha a hidrotőke szólna de igazából nincs ötletem. A folytószelep bovdenját be kell még állítanom mert nagyon nagy a holtjáték ez lehet gond?A gyertyákat nem cseréltük ki lehet csak az a baj mert kapott vizet rendesen.

    A dugattyúknál normális a "beütődés", gyárilag ilyen.

  13. Én még G Astrát nem csináltam, teherautókat, buszokat javítottam sokat, illetve régebbi típusokat. De nagy általánosságban leírhatom.

    -Leereszted a hűtővizet

    -Leszereled a trafósort

    -Lebontod a szívó ill kipufogósort, illetve mindent ami útban van.

    -Leveszed a vízcsöveket a hengerfejről.

    -Jöhet le a szelepfedél

    -Most jön az a rész, amiben nem vagyok biztos, a vezérlés szétszedése. Ezt régebbi autókon (egy vezérmű tengely esetében)

    úgy szoktuk, hogy a motort rögzítettük valamilyen módon elfordulás ellen, levettük a vezérműlánc v. szíj kereket lánccal v. szíjjal együtt, és félrehúztuk, kikötöttük olyan módon, hogy a lánc v. szíj feszes maradt. Ezt speciel ennél a típusnál nem tudom hogy meg lehet-e oldani. Ha nem, akkor le kell bontani a vezérlés oldali fedelet is, és esetleg mást is.

    -Utána le kell venni a szelephimba sort.

    -Elvieg most már jöhet le a hengerfej.

    -A tömítés levétele után, a hengerfejet fémtisztára kell takarítani. A motorblokkot ugyanúgy, ügyelve rá, hogy a hengerekbe, víztérbe, olajtérbe szennyeződés ne kerüljön.

    -Mehet fel az új tömítés. Nem kenjük össze semmiféle ragaccsal, tömítőanyaggal, max egy nagyon kevés zsír mehet rá, hogy megtapadjon, ne csúszkáljon. De csak ha szükséges.

    -A hengerfejet a helyére illesztjük, lehetőleg új csavarokkal. A meghúzást a leírás szerint végezzük. Ebből nagyon sokféle van,

    középről kifelé, csigavonalban stb. A típusra vonatkozó leírás szerint kell elvégezni. Én három lépcsőben szoktam lehúzni (leírás hiányában) Először csak enyhén, majd lehúzom kb. 2/3-ad erővel, és a végén a max. nyomatékkal. Persze ha van lerás, azt kell követni.

    -Ezután összeszerelés a szétszerelés fordított sorrendjében.

    FONTOS! Csak hideg motorról vesszük le a hengerfejet, különben eldeformálódhat!

    Most hirtelen ennyit tudtam összehozni, szerintem a lényeg benne van.

    -

    Két vezérmű tengelyes, szíjas (ezt már cseréltem, nem forog el a vezérlés magától meg ugye össze is van jelölve) X14XE a motor. Olaj nem habos, és nem is eszi.

    Nagyon köszönöm erre a hozzászólásra vártam, hálás vagyok érte!

  14. Sziasztok!

    Ma reggel alapjáraton hagytam felmelegedni a motort, de nem fűtött, csak hideget fújt. Menten vele egy pár száz métert és már jött is a meleg levegő. Érdekesnek tartom, mert eddig nem volt ilyen jelenség, de ha letekerem hidegre, akkor sem a kinti hideget fújja, inkább langyos. Először fűtéscsapra gondoltam, de akkor nem váltona a befújt levegő hőmérséklete.

    Kettes venti fokozat mellett is éppen csak nem fázom az autóban. A vízhőfok mutató szerint bőven 90 fokos a hűtőfolyadék és még a hűtő venti is elindul. Mi okozhat ilyen jellegű hibát?

  15. Üdv!

    Két kérdésem lenne:

    - indexkar 56b pontot keresem (vagy valami alternatívát) a ködlámpa fénykürtös prodzsekthez

    - nem nagyon akarom a DRL-es dolgot bolygatni, egy jó pár oldallal előbb ki van tárgyalva, de nem teljesen világos a dolog.

    Rendőrt kérdeztem ezzel kapcsolatban és azt mondta, hogy nem számít engedélyköteles átalakításnak, de a forgalmiban benne kell lenni. Én eddig úgy tudtam, hogy min 25cm-re legyen az úttól és egymáshoz nem lehet közelebb 60cm-nél. "E" jelzésűnek kell lennie, motor indulást követően be kell kapcsoljon, a tompított fényszórót bekapcsolva pedig le kell kapcsolódjon. Ezt nézegetem:

    http://www.vilagitas.eu/Osram_LED_DRL_401

    Tudnátok ezekben segíteni?

  16. Sziasztok!

    Nagy a bánatom, 2005-ös 1.4-es Twinportnak a kihajtásoknál lécő tömítéseknél ereszti a diffi az olajat... A szervizben komplett váltócserével akarják orvosolni, de ezt csöppet úgy érzem, mintha ágyúval lőnének verébre. (Opel márkaszervizben vették észre és ők javasolták ezt)

    Nem lehet ehhez kapni tömítéseket külön?

    Ha netán nem, mennyibe kerül reális áron egy jó állapotú, keveset forgott váltó bontottan?

    Köszönöm!

    Máté

    A szervizben baromságot mondtak! Váltó szimeringet kell valószínűleg cserélned kb 1500Ft. Nekem elsőre megvolt egy oldal másfél óra alatt, úgy hogy nem tudtam merre is induljak el.

    Kerék le, felfüggesztés kifordít, féltengelyt ki kell húzni (egy rugós karika biztosítsa, határozottan kell húzni és vissza is határozottan kell nyomni mert különben engedi az amúgy sem olcsó váltóolajat) és ott a szimering előtted.

    IMG_0921_www.kepfeltoltes.hu_.jpgIMG_0922_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  17. Hello!! Ma este vettem észre, hogy a bal első ködfényszóróm nem világít, megnéztem és kicseréltem az izzót egy másikra, de így sem világít, esetleg valaki tudna nekem segíteni abban, hogy hol keressem ezen felül a problémát? Szokott lenni valami típushiba? Beázás? Vagy esetleg kontakt hiba? Köszönöm előre is válaszotokat!

    Testelési hibája szokott lenni.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.