Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Márkos Zoltán

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    42
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Hozzászólások posted by Márkos Zoltán

  1. :) nem könnyíted meg a dolgom :) Egyik pillanatban egy igazi jó kis gépet látok benne egy kis csintalansággal (2.5 v6 hátsó keréken, nagy batár a mai 1.2tfsibluegreenecoflexfuel 250e km=kuka világban), másik pillanatban nem merek átnézni a pirosnál a másikra az átütő rozsdafoltok és az átható benzinaura miatt (amelyet Csergőék megint csak nem érzékeltek, pedig ehhez az kell, h vkinek v be legyen verve az orra, v a segge felett legyen közvetlen).

    De hát tudtam mit veszek, nagy autó kellett gyorsan, a próbaút során (még) nem kopogott a futómű, nem volt olajos a hűtővíz és fordítva, látszott ugyan a kókány bt munkája, de alkalmi vétel 200ért egy osztráktól... ;)

  2. Sziasztok,

    omega b '95 csomagtérajtó zár kapható vhol külön? szétkaptam tegnap este, és egyértelműen a hengerzár rossz, nem fordul el. A zárat már nem tudtam jobban szétszedni, h esetleg vmelyik lamella v rugo v mifene makacskodik benne.

    Ugyanitt érdeklődnék egy olyan különös jelenséggel kapcsban, h hidegre és bmely pozícióra állítva is meleg levegő jön a lábtérlégellátóból. Találkoztatok már ilyennel?

  3. korábbi vásárlásaim okán elvileg már van vmennyi jogsim kedvezményre, de komolyan fontolóra veszem a felvetést, lévén kedvelem ezt a hisztis öregurat (Günther, a 95ös x25xe). Az tart csak vissza, h e konkrét példánynál nemtom meddig maradhatok, m a bódé odavan, a műanyag léc alatt nincs már acél, csak oxid változatban. Egyelőre az autó gtk-s. Amennyit rá kéne költsek, abból pont vehetnék egy jó állapotú uilyet.

    Természetesen a motorpiszkához nincs köze a hátsó szilenttelenségnek, azt csak most tudatta velem a másik szerviz, én meg már elég rég hallom, csak egy 3. szerviz rázatópadja szerint semmi gond. nooormális?!

  4. Köszönöm a reagot.

    Én ugye szabályos forumuser vagyok, így rákerestem, s 2 válasz is volt, sőt, nekem is itt írták: ingadozó alapjárat + fennakadó fordszám = forg.teng.pickup v lambda szodát is írtak vhol... s egyenest üresjárati szabályozó motor is lehetett volna.

    Előzőre: Csergőék egyszerűen OBDval jöttek rá a jeladó hibára. Azt nem tudták idő hiányában (?) megoldani. Juteszembe tegnap beszoptam a gödöllői megadugót, araszolás 15kmen, és nem ingadozott az alapjárat s fenn sem maradt váltáskor :) Szóval lehet, h kerülőúton (gyertya&kábelcsere), de megoldották.

  5. Sziasztok,

    megint én. Az utóbbi szerviz lelkiismeretes - s ingyenes - átvizsgálása során azt kaptam, h hátsó mindkét szilent annyira odavan, h azt lehet, h vágni is kell, szerintük jobban járnék egy komplett hátsó futómű cserével, mindenesetre ők ezt nem vállalnák, szóval nem azért mondták, hogy maguknak munkát csináljanak. Írnék én a futómű topicjába, de 2012 óta halott. Tudtok esetleg ajánlani egy fanatikus futóművest és esetleg egy hátsó hidat? A következő az első lengőkar (szilentek, gömbfej)... 

    Már kezdek azon gondolkodni, hogy inkább ezt tartom meg donornak, s keresek  - v hozatok ? - egy sokkal jobb állapotút.

  6. Sziasztok, 

     

    bedobom az infot a közösbe, aztán kezdtek vele, amit... :)

    Ingadozó alapjárat és váltáskor fennakadó fordszám hibával betoltam Csergőékhez a vasat (X25XE), az utsó pillanatban még elfosta magát az egyik oldali szf tömítés is. 

    Mindez csütörtök volt, már kedden átbeszélve, fix időpontra reggel nyitásra vittem. Úgy váltunk el reggel, h egyeztetés délelőtt, műszak végeztével vinném a kocsit. Délután 3 körül érdeklődtem már h mivan: hát ők már nem fognának bele, de főtengelyford. jeladó, és a biztonság kedvéért gyertyasor és kábelei... Ez utóbbi kettőt másutt korábban véleményeztettem szemrevételezéssel, szerintük semmi baja nem volt. 

    Szerintetek az X25XE mennyire ritka Magyarországon? Mert h pont náluk ne legyen az adott napon se szf tömítés (típushiba), se főteng.ford. jeladó (típushiba), gyertya és kábelei is csak másnap reggelre?! 

    Mondom, h akkor inkább maradjon a kocsi, majd másh hazajutok, egyből lett péntek reggelre minden. Éjszaka tán mikróban kipattogtatják, v szorgos kínai kezek kifaragják krumpliból? 

    Mondom a teloban, h épp azért vittem hozzájuk, m szakértelem és alkatrész egy helyen. Erre válasz, h mások is tuti tőlük hozatják. HÁtőőőő.. akkor a Láng pl hogy adná olcsóbban uazt a minőséget azonnal? 
    De mára kész a vas, épp a jeladót nem cserélték csak, mind1, örültem, h legalább nem egy olajkúttal kell a kocsi orrában vigyem a kisfiam holnap. Erre mire beérek 1km-re lévő mélygarázsba, a csendben hallom, h csetteg a gép, mint nagymamám singere. Hívom őket, h ez eddig nagyonnemvót, mire ők, h már az is szerencs', h felvették a telefont (du 2.38), m már a szervizben senki... Irígylem őket. 

    Így most kénytelen voltam benyelni a garis felülvizsgálatot, és betolni a traktort a Kwik-fithez, h legalább annyit nézzenek meg, h eljutok-e vele 50km-re haza.

  7. Köszönöm a szűnni nem akaró tippáradatot a fentebbi kéréshez, sikerült belőle kiválogatnom a biztos-ami-biztos alapon a Csergő céhet...

    viszont

    instant segítségre lenne tényleg szükségem: jelenség: ingadozó alapjárat, váltás során fennragadó majd lassan ereszkedő fordulatszám.

    Sok szeretettel várom a tippeket :)

  8. Sziasztok,

     

    Budapest és Gödöllő viszonylatban keresek megbízható omega szakit, akire rábízhatom manuális X25XEV-m. 

    SDS autóhoz van referenciátok? Nekem pont útbaesne, s ha ott kéne hagynom "Güntert", akkor is könnyen eltömegközlekedhetnék onnan.

     

    Köszönöm

     

    z

  9. Hello,

    egy jó karosszériásra nekem is szükségem lenne. Infocsere? :) amit én ajánlok:

    Nálam több ízben volt akku lekötés, az órabeállításon kívül nem volt problémám ('95 B Omega 2.5 V6, képről úgy tűnik, Neked B+ van.

    Váltókar szoknya csak így beütve a zinternetbe is ad találatot bőven, akár csomagban kézifékkar borítással, sőt, keretes is kérhető - itt a valós megoldás. A műbőr (gyárival megegyező minőségű, mivel az is műbőr) kicsiforintért postázva címre érkezik levélként. Tapasztalat. Megéri, az autó egész megfiatalodik, s a komplett szett kb 5e. Persze lehet bőröztetni, csillagokért.

    Váltógomb az szopás, ez a hülye öntött műanyag csak vmi ügyeskezű szaki által helyettesíthető egyéb anyagból, v tunningcégek ajánlanak még alternatívákat. Nekem épp csak az embléma kéne a tetejéből, de legszívesebben vmi kellemes bőrtapintásúra cserélném... ja, és eltörött a gallér, amivel a rükit húzod :(

    Enyém is CD, működő tempomattal, szóval tudja, csak ezek szerint Neked vissza kéne kötögetni.

    Hát egyelőre ennyit tudtam.

    Hello Mindenki!

    Darabokban van a verda - karosszériás vette kezelésbe... :)

    Természetesen nálam is felbukkant a típusra jellemzö homlokfal-korrózió,

    na meg persze itt-ott megjelent már rajta a "vörös penész" kívül is.

    Na,ehhez kapcsolódóan egy kérdés:

    mivel az akkut lekötik a gépröl és ez eddig nálam nem fordult elö,számíthatok-e esetleg valami kellemetlenségre,

    amikor ismét áramot kap??? (car-pass nincs,emiatt kérdem...)

    Illetve még:

    a váltókart borító szoknya rögzítö kerete elhalt,ezt honnan tudnám beszerezni? -...a gugli nem volt a barátom e kérdésben...

    Ja,a váltógomb is csereérett,amit ugyan találtam az ebay-en,de hátha Ti tudtok valami jobb tippet...

    Aztán:

    a szönyeg és a hangszigetelések kibontása során összefutottam pár "gazdátlan" csatival a jobb egynél,

    a kesztyütartó alatt/mögött/mellett az oldalelemhez rögzített kis fekete doboznál. (ne mán,szégyellem magam ezért a mondatért...)

    Jó eséllyel találnék választ a doboz "kilétére" is ha vissza olvasnék,de ha esetleg valaki elárulja,

    nem sértödöm meg... :) A hangsúly viszont a csatlakozókon van: azok mik/honnan/miért/stb...?

    Na meg:

    tempomat -még mindig nem sikerült ez a projekt... Van kar,van motor,nincsenek pedálkapcsolók és azt sem tudom,

    hogy a pedálkapcsolókhoz lehet-e valami gyári kábelezés valahol a motortérben,avagy erre is szükségem lesz!?

    Illetve a motorhoz sem tudom,hogy van-e vezeték/csati valahol,vagy az is csak akkor van,ha tempomat is -gyárilag...?

    Tudom: nézzek körbe rendesen a kocsiban!!! fogok is,amint a nyári szabimra haza távozom,de addig azért

    szeretnék begyüjteni némi infót...

    Hát,egyelöre...

    ???

    izé...

    szóval alaposan vissza olvastam most és okosodtam is valamelyest:

    a jobb egynél az a fekete doboz talán pont a tempomat elektronikája lehet... ...lehet???

    A csati is megvan a szelepmozgató motorhoz (már tavaly megtaláltam,csak kiszaladt a suta-buta fejemből...)

    Akkor elvileg már csak a kuplung/fék kapcsolók kellenek -mivel elvileg a gép CD felszereltségű,

    esetleg ezekhez is elő vezetékelhettek már???

    Ja:

    a kocsi lecsupaszításakor találtam a két ülés közt a borítások alatt egy szürke elektromos dobozt,némi kábelezéssel.

    Ő ki lenne?

  10. Ó Nagytapasztalatú Varázskezű,

    fedd fel a titkot, hogyan lehet azt a q... drótot kiszedni a csatiból, m elég sokáig próbálkoztam, de nem jött. A sárga-piros cserét akartam véghezvinni tegnap, eredménytelenül.

    Szia!

    Én épp két hete cseréltem igaz egy dines lett a vége de 2 dinest akartam na mindegy, a lényegre térve csak egy beépítő keretre lesz szükséged meg ha van kormány vezérlésed és szeretnéd használni akkor ahhoz kell egy adapter.Ha a jövendőbeli fejegységedhez van iso kábeled akkor csak rá kell dugni a gyárira ami 3 csatiból áll de a legfelső kicsit nagyobb igy csak egyféle képp fog rá menni. Ha már be van kötve a fejegységed és kulcs kivétel után elfelejti a beállításokat akkor csak a piros és sárga vezetéket kell fel cserélned ami gyors csatlakozos igy egyszerű a dolog.

    egy ilyen beéptő keret kell hozzá.nemtudom hogy otthon lehete kapni én itt németben a mediamarkt-ban vettem.

    http://www.ebay.de/itm/OPEL-Corsa-C-Vectra-Combo-Agila-Omega-B-Doppel-2-DIN-Radio-Blende-Rahmen-Adapter-/361076087952?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item5411cfdc90

  11. A váltógomb kálvária folytatódik. :) Tegnap nekiestem, hát tényleg lejön, de csak az a gumivacak borítás, maga a gomb erősen gyanítom egy anyag a rúddal, s úgy néz ki, mint egy mézcsorgató :) Elég speckó :( Hogy a francba lehet erre vmi jót venni is bhol, nem csak vmi használtat, v milliárdokért készíttetni.

    Kis pénz kis foci alapon egy ép emblémával is megelégednék egyelőre, m az előd amortizálta vhogy. De az álmom vmi jól kézbeillő jóféle bőr v egy szépen megmunkált fa, hátha még a (mű?)fabetéthez is pásszolna az ajtóban...

    Még nem volt időm foglalkozni vele gyakorlatban, csak gondolatban.

    Találtam viszont egy ilyet: http://workshop-manuals.com/vauxhall/omega-b/k__clutch_and_transmission/manual_transmission_rear_wheel_drive/gearshift_linkage/repair_instructions/gearshift_lever_knob_replace_gearshift_lever_installed/

    "Egyszerű" műveletnek tűnik ("fűrész", "kb 70°C-ra melegíteni ipari hőlégfúvóval", stb) :)

  12. A váltógomb kálvária folytatódik. :) Tegnap nekiestem, hát tényleg lejön, de csak az a gumivacak borítás, maga a gomb erősen gyanítom egy anyag a rúddal, s úgy néz ki, mint egy mézcsorgató :) Elég speckó :( Hogy a francba lehet erre vmi jót venni is bhol, nem csak vmi használtat, v milliárdokért készíttetni.

    Kis pénz kis foci alapon egy ép emblémával is megelégednék egyelőre, m az előd amortizálta vhogy. De az álmom vmi jól kézbeillő jóféle bőr v egy szépen megmunkált fa, hátha még a (mű?)fabetéthez is pásszolna az ajtóban...

    Még nem volt időm foglalkozni vele gyakorlatban, csak gondolatban.

    Találtam viszont egy ilyet: http://workshop-manuals.com/vauxhall/omega-b/k__clutch_and_transmission/manual_transmission_rear_wheel_drive/gearshift_linkage/repair_instructions/gearshift_lever_knob_replace_gearshift_lever_installed/

    "Egyszerű" műveletnek tűnik ("fűrész", "kb 70°C-ra melegíteni ipari hőlégfúvóval", stb) :)

  13. Márkos Zoltán, erre gondolsz? https://www.dropbox.com/s/bcling3f1xwx21p/P_20140725_094536.jpg?dl=0

    Sajnos a másik oldal sem volt jobb, ott még a pótkerék tartó is ki volt rohadva :( Amúgy ez nem az enyém. Nekem az első nyúlványok indultak meg.

    jajj... hát ezt sem irígyelem el a tulajtól. :)

    Amint fentebb említém, a külső elemeknél van a gond, ahol a hátsó sárvédő és a "köténylemez" v lökhárítótartó lemez találkozik egy átlapolással. A sárvédőn vannak a kis rögzítőcsapok, melyekre a teljesen felesleges, vízgyűjtő, páramegtartó műanyag "díszléc" ül fel. Ez a műanyag vacak fut körbe az egész kocsin, tartja a típusfeliratot stb. No ez alatt vannak a turpisságok, azaz már nincs semmi foltokban, m az alatta megülő nedvesség kikezdi az átlapolást, egyszerre két elemét rohasztva a bódénak. Akinek ott a kontinuuitási zavar akkora mint esetemben, tapasztalhat némi légáramlást járó motornál. Tudja vki, h mi kergeti arra a léget? :) És hogy ez azt jelentené, h a zopel már beárazta ott a rohadás lehetőségét és tervezett oda vmi légkeringetést, v csak vmi kóbor szellő járt arra?

  14. Még nem volt időm foglalkozni vele gyakorlatban, csak gondolatban.

    Találtam viszont egy ilyet: http://workshop-manuals.com/vauxhall/omega-b/k__clutch_and_transmission/manual_transmission_rear_wheel_drive/gearshift_linkage/repair_instructions/gearshift_lever_knob_replace_gearshift_lever_installed/

    "Egyszerű" műveletnek tűnik ("fűrész", "kb 70°C-ra melegíteni ipari hőlégfúvóval", stb) :)

    Én le tudtam szedni az enyémet, húzni kellett mint állat felfele és lejött. A rúd "rücskös - egyenetlen" és azon szorul meg.Tettem fel anno irmscher gombot, jól rá kellett baxarintani tenyérrel 4-5-öt - nem pottyant le utána az se. Még a régi gombom is megvan valahol amit leszedtem, szerintem nem roncsolódott.

  15. Ha nincs eltömődve a nyúlványban a vízelvezető, és nem hűtővíz, akkor jó eséllyel lyukas a taposója...érdemes mindkét oldalon megnézni, mert a pedálok mögött is lyukas szokott lenni, aztán dől be a víz, mert ha úgy állsz még be is vezetődik ami lefolyna, elbaxta a tervezője...

    Akkor ennek alighanem én is hasznát venném, vagy veszem majd hamarosan a gyanús foltok és az amúgyis xarrárohadt kaszni miatt; hogyan kell diszkréten felfeszegetni a lábtéri padlószőnyeget?

    Kasznirohadáshoz: a jh sárvédő idiótabaromműanyagléce alatt az illesztésnél konkrétan eltűnt az illesztés, eccer arra mentem a garázsba, hogy a műanyag a földön hever, helyén kráterek... legnagyobb meglepetésemre az adott szakaszon üzemszerűen levegő áramlott. Mennyire igaz az opel sose kop' el szlogen, nincs ideje elkopni m előtte elrohad :) Nincs mit tennem, számoltam ezzel, hisz olcsón kellett gyorsan nagy autó, de azért egy ökölfelületnyi könnyítés már drága restaurációs ktsgvel járhat :( Kicsit ambivalensen is állok a kérdéshez, m amúgy a gép tetszik, a motort sem hiába választottam, de mire a motort rendberakatnám, a bódéból csak a beltér marad, meg az új kipurendszer :) :) :)

    • Like 1
  16. Van még egy, bár ez nemtom mennyire lehet az omegánál is: nem egy autónál láttam, h a légkondi képes úgy bevizelni, h a középkonzol belsején végigcsurgat, s köt ki a lé a lábtérben.

    A vízelvezetés rendben van a motortérnél -éppen a fórumon szerzett infoknak köszönhetöen ezt (is) ellenörzöm idönként...

    Tény,hogy a szönyeg vizes,de -szerencsére- nem túl brutálisan.

    Egyelöre betudom ezt az idöjárásnak,de azért körülnézek a kerékjárati ívek környékén -ahogy Kori jelezte...

    • Like 1
  17. Csatlakozom, tavaly szántam rá magam a komplett tartálycserére, egyrészt m már ronda volt, másrészt m engem is zavart a folyamatos hibaüzenet a vízszintről rendes vízállás mellett. Ezt és az olajszintet is mint minden rendes omegatulaj úgyis mindig ellenőrzöm.

    Ha a motor fogyasztaná a vizet, azt látni lehetne a füstjén. Esetleg nem szivárog valahol? Valamelyik csőnél pl.

    A kiegyenlítő tartályban lévő úszó is meg szokott hibásodni ami a bc-nek a jelet adja. Előző omegám folyamatosan coolant level-t írt de a szint jó volt.

  18. Talán itt olvashattam, h a tűzfal környéki összefolyó eldugulása okozhat beltéri elázást. Lehet, h most ennek az előszobájában vagy.

    Hello megint...!

    Újabb apróság ütötte fel a fejét a legutóbbi,hosszú távú hajózáskor: brutális párásodás jelentkezett...

    Végig -1 és -6 °C között autóztam és zömmel olyankor volt a legmarkánsabb a dolog,amikor ködösebb részeken mentem keresztül.

    Le kellett kicsit húznom az ablakot,hogy meg tudjam szüntetni,mert még az erre szolgáló funkció sem tudta gyorsan eltüntetni!

    Viszont mikor az ablakot visszahúztam,akkor is csak úgy tudtam viszonylag hosszabb ideig megúszni a visszapárásodást,hogy (ötletszerüen) a klímát is rátoltam...!

    Autóztam már ilyen idöben eleget vele,de eddig ezt nem produkálta...

    A levegöt tolja rendesen mindenhová,ahogyan éppen beállítom,így -szerintem- nem a terelö/záró elemekkel lehet gond.

    ...és meleg is a befújt levegö -jónak tünik a fütési rendszer...

    Az is megfordult a fejemben,hogy -köszönhetöen a latyakos,hóleves idönek- a cipökkel beköltöztetett nedvesség miatt talán több pára képzödik az autóban,

    ami végül ezt eredményezheti,amikor 22-23°C van a kocsiban... -lehet,ez hülyeség,persze,de hát agyal az ember ugye...

    Valami tipp/tapasztalat???

    Szép napot!!!

    • Like 1
  19. Köszönöm, akkor megpróbálom még erősebben, bár marhára nincs kedvem kulisszát is javítani utána :)

    Én le tudtam szedni az enyémet, húzni kellett mint állat felfele és lejött. A rúd "rücskös - egyenetlen" és azon szorul meg.Tettem fel anno irmscher gombot, jól rá kellett baxarintani tenyérrel 4-5-öt - nem pottyant le utána az se. Még a régi gombom is megvan valahol amit leszedtem, szerintem nem roncsolódott.

  20. Tisztelt Omegatulajtársak,

    becsülettel megvallom, hogy nagyon kerestem, de nem találtam egyetlen hozzászólás kivételével (az is automatára vonatkozott) instrukciót a manuális váltójú omega váltóbotján lévő gomb cseréjének leírásához. A magyar nyelvű nagykönyvben sem találtam. Kérem szíves segítségtek, mert próbáltam csavarni, mint rendes normális (japán) autónál is szokás, de nem vezetett megoldáshoz, eltörni meg nem szeretném...

    Köszönettel

    z

    Omega '95 X25XE Caravan

  21. Mindenkinek köszönöm a lelkiismeretes segítő szándékot, aki a benzincsöves problémámban hozzá(m)szólt.

    Azért az érdekes, h sem Csergőék, sem SDS autó, se bontó nem ismeri kapásból a cuccost, mindenkinek úgy kell magyarázni, mintha vmelyik marsjáró hajtásláncába keresnék egy spec dűznit... :) Ezek szerint csak nekem ment szét ez a b----tt cső? :) (kétségbeesett kirohanás)

    • Like 1
  22. Mivel az 5-öst írtad, feltételezem caravan (kombi) a verdád, így azt nem tudom megmondani hogy van-e "ilyen radikálisan lefelé tartó ág", de a sajátomat ismervén nincs további 3 rész. Az 5-ös is és a 10-es is 1-1 darabból kell hogy álljon a benzintank fedélig.

    Azt még vedd figyelembe hogy a linkelt weboldalon sematikus ábrák vannak, nem tervrajzok. :)

    (Az évjárat, motorkód változatok és a termékkód változások miatt van több cikkszám ugyan arra a termékre, nem kell vele foglalkozni. Ezért is ugyan az a neve mindhárom 5-ösnek.)

    O bocs, lehet, hogy az elején lemaradt a részletezésnél, h caravan.

    Csak arra gondoltam, h nem a tankban lévő csöveket akarják még rámsózni :)

  23. Keress bontottat, még mindig jobb, mint az univerzális, folyóméterben kapható trágya.

    Köszi.

    Sajn nem találtam. Mármint a 17keres nagy opelbontó nem tud adni. Még az e-bay-en is csak hasonlóak vannak.

    Ajánlanak v 3 cikkszámú újat, ~15e/db... kedvezménnyel Csergőéknél.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.