Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Razor01

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    144
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    3

Hozzászólások posted by Razor01

  1. Sziasztok!

    Úgy tűnik hamarosan első ködlámpát fogok beszerelni. Ehhez átnéztem az egész fórumot, de nem tálaltam teljes leírást. Leginkább az hiányzik, hogy a fényszóró kapcsolóba, hogyan kell bekötni azt a kis nyomógombot ami alapból hiányzik (ködlámpa nélküli kapcsoló) és az hogy ha ez megvan, akkor már csak a relétől kell kihúzni kábelt a lámpákig, vagy még kell művészkedni a multitimer (?) körül valamit? Persze könnyebb lenne berakni egy "maszek" kapcsolót, de az nem szép...

    Ha valaki egy rendes leírást tud, esetleg képekkel azt is örömmel fogadom. :-)

    Apropó az alany egy 2006os Z17DTL.

  2. 21 órája, Buszosnyugger166 írta:

    Sziasztok! Picit javítanék a "Razor01" által írtakon. A Frontéra  B -nél az első futóműnél,  torziós rúd, a hátsó futóműnél tekercsrugó adja a rugózást.                                                                                                      The parts catalogs in rent, online parts catalog for rent

    Mindegyik tipusban torziós az első futómű azért nem emeltem ki külön. :)

  3. 27 perce, tuskes írta:

    Őszintén, nem szívesen tákmányolnék, nem szeretem. Inkább keresek dis kockáshoz. 

    Az elképzelésemhez HaPetyán kívül még nem szólt hozzá más. Ekkora tévedésben lennék? 

    Én úgy tudom nem kell mindig síkolni a hengerfejet, ha levesszük csak, ha konkrétan hf hiba miatt van levéve. Nekem 5 éve lett csak tömítés cserélve mert átégett, de síkolva nem lett, azóta is jó a motor. Egy hf tömítés meg egy szett csavar azért nem olyan nagy ár az üzembiztos működéshez, mert ha csak fellazítod kicsit is, biztos át fog engedni. Van aki azt mondja a szíjat is cserélni kellene, arra is volt már példa hogy a pár hónapos szíjat nem cseréltem csak azért mert le kellett venni. Természetesen nem szakadt el. De még egy új szíj se olyan nagy tétel..

  4. 5 órája, zotya975 írta:

    Dieselre valahogy sehogy nem tudom rávenni magam. :blush: Akkor csak hogy teljesen képben legyek: van ugye a 3 ajtós "sport" verzió, ami neked van, és az 5 ajtósban van A és B? Ahogy nézem az A-nak szögletes a karosszéria a kerékívnél a B-nek már gömbölyű. Ugye alapkövetelmény részemről az is  hogy klíma legyen benne, ha már autót váltok.

    Van az "A" az 92-97/98ig az összes. Van belőle 3 ajtós sport vagy 5 ajtós. 95ig volt hátsó laprugós és dobfékes mind. Ezekben voltak a következő motorok: c20ne, c24ne és a dízel 23dtr. 95-96ig volt egy facelift azokban még a műszerfal olyan mint a régebbiekben, de a hátsó híd spirálrugós és tárcsafékes. Ezekben a motorok: x20se, x22xe és az isuzu dízel 2.8td. 96-98ig pedig megkapták az "új" műszerfalat (légzsákokkal) és a motorpaletta: x20se, x22xe, vm41b (olasz 2.5 td). Klíma mindegyikben volt, ha úgy vették.

    98 után jön a "B" ezekkel már annyira nem vagyok képben, de úgy dióhéjban: mind spirálrugós és tárcsafékes, x/y22se benzinesek, x/y22dtr dízelek vp44-es adagolóval, isuzu v6 3.2 benzines szörny, vákuumos összkerék (az első difit oldja szét). Ennél asszem 2000 körül volt egy facelift ahol jöttek be az y-os motorok. Klíma az ügye itt már nyilvánvaló, hogy lehet benne.

    Természetesen mind az "A"ból és "B"ből is van 5 és 3 ajtós sport külön külön.

    • Like 1
    • Köszi! 1
  5. 42 perce, zotya975 írta:

    Közben én is találtam a jófogáson olyan hátsó üléssort, amiben már 3 öv van beszerelve, de fejtámla csak kettő mert két részben dönthető. Hát akkor szerintem marad az 5 ajtós karosszéria változat, csak nem akartam 2.2-es Ecotech motort, szimpatikusabb a 2 literes 8 szelepes. De még nincs eldöntve. Meg ahogy nézegetem az 5 ajtónál már elektromosan kapcsolható az összkerék, ami szintén nem szimpatikus. 

    Az elektromos összkerék az már a B Frontera kiváltsága x/y22se motorral. Szerintem a régebbi A sokkal stabilabb műszakilag és az azokban levő 2.2es (x22xe) motor is jobb lehet. Sokminden alkatrésze egyezik a 2.0val. Olyat olvastam még, hogy az A alváza galvanizált a B pedig nem, vagy nem annyira jól sikerült. Van akinek porrá is rohadt. A 2.2es motorhoz már hátul tárcsafék van és spirálrugó, így az újabbak szerintem "komfortban" sem jobbak. Esetleg, ha akad jó 2.8td isuzu az jó vétel lehet. Régi opelosnak nem kell bemutatni az isuzu dízeleket szerintem :) kevesebbet fogyaszt mint a 2.0 benzines.

  6. 12 órája, zotya975 írta:

    Halihó jár erre valaki? Fronterákat nézegetek,  és azt vettem észre, hogy a 3 ajtós 2 Literes "sport" néven futó modell hivatalosan 5 személyes, de eddig akárhányat megnéztem mindegyik hátsó üléssorában középen csak két övcsatot láttam.  Van erre valami magyarázat? Pölö itt is a 6.-képen: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/opel/frontera/opel_frontera_2_0_sport_4x4_terepgumik_jo_allapot-12459787 

    Néha jár még azért erre valaki. :) Sosem volt 5 személyes hivatalosan. Bár a hirdetések 90%ban így van, és lehet a forgalmiban is "el van intézve", de gyárilag 4 személyes. Nekem pl. úgy 5 hogy a hátsó ülés ki van cserélve nagyobbra, 3 biztonsági övesre. Amúgy én erdésztől, vadásztól nem vennék... ismerőseim (1-2 vadászt ismerek) alapján úgy bánnak a géppel mint a vaddal, nyúzzák rendesen. 

    • Like 1
  7. 4 órája, felhasznaaloo írta:

    Sziasztok.

    Nem húzott be a klímakompresszor tekercse, elvittem a klímás szakihoz, akihez korábban is. Előrebocsájtom, hogy jó szakembernek tartom, 2 vagy 3 éve hogy  nem is volt gondom a klímával. Most hibakeresés közben úgy tűnt, nem kap áramot a tekercs, de kívülről 12 volttal megtáplálva viszont behúzott, indult a kompresszor. A saját kéteres kábelén a plusz is és a minusz is jelen volt, de azzal mégsem kapcsolt. Végül arra jutott, hogy túl nagy volt a hézag és azon "állított" a kompresszor kumplung és a ház között kalapáccsal :-)  és megoldódott a probléma.

    ...de. Amíg ide eljutottunk, közben aszongya a plusz és a minusz kábel ér között volt ott bekötve egy dióda, és arra gyanakodott, hogy azzal van a probléma, ezért levágta, aminek nem örülök. Abban nem volt képben, mért van ott dióda a két szál között, amik a kompresszor behúzó tekercsére mennek.  Ez lenne a kérdésem. Hogy mért van ott dióda, mit csinál. És hogy használhatom-e így, vagy mielőbb forrasszam vissza azt a diódát. (Ha most kéne nekilátnom az nem lenne egyszerű, mert orvosok jártak a hasamban és elvileg még lábadozok.)

    Az autó '96-os, X14XE amúgy. Köszi!

    Azt szerintem forraszd vissza mert az a tekercs induktív visszahatását küszöböli ki, ami egy nagyobb feszültségtüske, de ellentétes polaritású. Ezért a diódát is úgy kell berakni, hogy záróirányban legyen ( a negatív vége legyen a +on és a pozitív vége a test fele). Fordítva kisöntöli a tekercset és pukkan egyet. :)

    Nem tudom kárt okoz-e, de mihamarabb érdemes minél hamarabb visszarakni.

  8. 1 óra, zotya975 írta:

    Hát most áprilisban még meglesz a műszaki, szóval ráérek gondolkodni az utódon, ami egyre inkább úgy néz ki hogy:

    2748223-20180122-x84o45.jpg

    Benzines, c20ne. De persze ez még változhat.

    Nem rossz döntés. :D De az biztos hogy mindegyikkel lesz munka. A legtöbbön a küszöb viseletes, de nem nagy kunszt a cseréje. A motor az meg az ismert örök darab. Viszont az x20se egy lehelletnyivel kevesebbet fogyaszt. Ha bármi segítség kell, szívesen segítek így távolról. :icon13:

  9. A kérdések nagyrésze megválaszolásra került úgy látom. Bontónak pedig: Keceli Farkas autóbontó, vagy nyírlugoson is van egy, de nem tudom a nevét. A tanklemezt én hegeszteném, mert a bontott se lesz jobb mint az. Sőt az összes kezdődő rozsdát, ha hosszútávú tervek vannak vele. Meg egy alváz es üregvédelem sem árt.

    Vezetni valóban jó, főleg mikor jön a félméteres hó, 4x4-be rakod és mész mintha sínen húznák vagy mikor kikerülöd földúton a dugót. :) Tankolni már fájdalmasabb... a B-re kis beruházást igényel egy kézi kapcsolóagy, de -1L-t is jelenthet 100km-en.

    A borításra ötletem sincs. Esetleg fékolaj, vagy zárolajzó, előtte féktisztítóval kimosni és talán. Amúgy én még nem találtam meg azt a kátyút ami defektet okozott volna.

    Facebookon pedig van két Fronterás csoport is, ott ia vannak hasznos dolgok és elég sokan vannak az országnak arról a részéről. Na persze itt is vannak hasznos tippek csak más típusoknál kell keresni. :icon13:

  10. 3 perce, Buszosnyugger166 írta:

    Szia! Az LPG- vel kapcsolatban, mi az ,hogy " tiltáson nem nagyon ajánlott menni vele" ezt légyszi egy kicsit bővebben.

    Az ol. nyom-t kösz, hogy írtad, nem felejtem el leméretni.

    A lányom férje is oda valósi, Miskolc mellett, Hernádkak-ra való.

    Miskolcon is hirdetnek egy benzines Fronterát 880000.-Ft. Szép állapotú , ahogy a hasznaltauto.hu-n láttam, de az nekem túl messze van, hogy odaugorjak és megnézzem.

    Hogy vagy megelégedve az "A" 2.0i Sport-al?

     

    Annyit akartam azzal mondani, hogy nagy terhelésnek nem igazán szabad kitenni olyankor. De a legtöbb gázszett át is kapcsol benzinre olyan terhelésnél. (tiltás= motor maxmiális fordulatszáma).

    Hát nagyjából szerintem a bontótól mentettem meg. :) Hengerfejezni kellett, csapágysor főtengelyestül olajpumpával, fékek javítása... és a kasztimunka így is várat még magára. De soha sehol nem hagyott ott még. Terepen megfelel nekem, a tavalyi 30-40cm hóban se volt semmi akadály. :) Egy kis plusz lóerő hiányzik belőle csak.

  11. 11 perce, Buszosnyugger166 írta:

    Szia Razor01!  Köszi a jelentkezésedet. Látom te otthon vagy ebben a típusban, ez nagyon jó. A vásárlással kapcsolatban, igénybe veszem a szentendrei Péter Gábor szerelő mester által hirdetett mindenre kiterjesztett diagnosztikát. Ő független szakértő is, így, ennélfogva, kapok egy teljesen objektív vizsgálati eredményt. Fel tudok készülni az esetleges későbbi kiadásokra. Azután közvetlen a közelben lévő Eredetiség vizsgáló állomáson megcsináltatom a vizsgálatot ezek után tárgyalok a tulajjal.

    Tudom, hogy egy nem újszerű gépet veszek, de ahogy Te is felhívtad a figyelmemet a tipikus gyengékre, én is  számítok ezekre és bizony alámegyek a felemelt autó alá és alaposan megnézzük a "rohadásra hajlamos" helyeket a szerelővel. A motor diagnosztikát is elvégzik a vizsgálat során. Még próbavezetést is csinál a mester, azután kb. 15 perc alatt összefoglalja a vizsgálat eredményét. Ettől teszem függővé a vételt. A szerelőnek nem érdeke, hogy kevesebb vagy több hibát mondjon mert nem ott javíttatom a gépet. Most jut eszembe, meg is kérdezem, lehet ehhez a típushoz alkatrészeket kapni? Gondolok itt gyári,- illetve utángyártottakra vagy csak bontott alkatrészeket lehet beszerezni?
    Mivel a kis Corsánk nekem olyan mintha dodzsemben ülnék, mindig is vágytam egy elérhető árú robusztus személyautóba amelyik elvisz hóban fagyban télen nyáron és eléggé biztonságos, ahhoz, hogy a nem rég született kis unokánkat és a család többi tagját is biztonságban tudjam ebben az őrült közlekedésben.

    Nem tudom, hogy "A" -s vagy "B"-s a gép, de elég korrekten tájékoztatott a tulaj a korrózióról, úgymint: a mot. ház tető elején és a hátsó sárvédő ív/küszöb találkozásánál -(ez egyébként tipikus Frontera  betegség, tájékoztatott egy ismerős akinek szintén van dieselben)- kezdődő táskásodás. Valamint az ü.a. tank alját védő lemeznél. Azt mondja más helyek rendbe vannak.

    A vizsgálatnál majd kiderül. Most 30-n csütörtökön megyünk a gépet megnézni és onnan megyünk a vizsgálatra ami szintén le van beszélve.

    Csak benzines-t kerestem, a dieselből elegem van. Az, hogy van benne LPG is, szerintem nem baj. Az lehet, hogy egy tétellel többre oda kell figyelni, de ezt is meg lehet tanulni.

    Neked mi a véleményed? Milyen géped van? Hogy vagy megelégedve vele?

    Más.

    Egyébként, ha nem veszed tolakodásnak Te merre laksz?

    Én Győr-Sopron- Moson megyében lakom Vág-on, a Rába partja mentén fekvő kis kb. 500 lélekszá, ú kis településen. Ez Csornától délre kb. 20 km.-re van a Rábaköz-ben (Kisalföld).

    Két éve költöztünk ide ebbe a nyugalmas kis faluba Bp. melletti Gyál városból, nyugdíjas éveinket itt szándékozunk leélni. Én a BKV-tól mentem nyugdíjba mint buszvezető.

    Sok minden érdekel így öregkoromra is, bár én nem érzem öregnek magam és még mindig agilisabb vagyok mint a hasonló korúak, (60-70 közöttiek).

    Üdvözlettel.

     

     

    Most nézem hogy 2003-4 szóval az "B" lesz. 98-ig volt "A". Szerintem ha így megvizsgálásra kerül sok baj nem lehet. :) LPG nem hiszem hogy gondot okozna, csak nem szabad hajtani vele nagyon (például tiltáson nem nagyon ajánlott menni vele). A benzines stabil szerintem, és főként olcsóbb javítani, ha baj van. A hengerfejtömítésre érdemes figyelni és esetleg a szerelővel meg lehetne méretni az olajnyomást is. 1,5bar körül kell lennie alapjáraton, üzem melegen.

    Én az ország másik felén borsodban. :) Amúgy "A" 2.0i Sportom van.

  12. 8 órája, Buszosnyugger166 írta:

    Üdvözlöm a Fronterásokat! Új tag vagyok itt bár már van egy Opel Corsa B 1.2 Eco 1998/12 évjárat a családban nagyon szeretjük és megbecsüljük .

    Most egy Frontera 2.2 i  16V, LPG/ Benzines 5 ajtós 203/4 évjárat beszerzése előtt állok. Nagyon tetszik a formája, az egyszerűsége,  a robosztussága , a biztonság érzet sem  utolsó és hogy a vidéki utakat járva talán ennek a futóműve tovább fogja bírni mint a kis Corsánk-é.

    Úgy látom itt kihalt ez a fórum, bár ne így lenne. Mindenesetre jó lenne valakihez fordulni, ha valamilyen segítségre lenne szükségem, mert nem nagyon ismerem ezt a márkát.

    Kivel  tudnék bővebben levelezni erről a méltánytalanul elfeledett és már nem gyártott típusról? Itt vagy privátban is.

    Ki ismeri ezt a típust?

    Üdvözlettel. Buszosnyugger

    Szia!

    Nagyjából én vagyok itt az egyetlen :)

    Megvételkor az általános autóvásárlási dolgok érvényesek, annyi különbséggel hogy itt a 4x4-nek is zajtalanul kell működnie. Amúgy, ha A-t nézel ott a küszöb krónikusan korhad, de a tanklemez is tud és a hátsó difi burkolata se legyen olajos mindenhol. Ja, meg az olajnyomás az első fehér jelzés felett legyen lehetőleg.

    B-nél rosszabb a helyzet, ott a vákuumrendszer működőképessége kell a 4x4hez. Egy repedés valamelyik csövön és már nem működik. Ezen kívül azon is tud rohadni a küszöb, illetve az alváz is esetenként, szóval át kell nézni. Tuti tipp: ha a B-sekre veszel kézi kapcsolóagyat az akár -1L/100km is tud jelenteni fogyasztásban.

    A 2.2 motor szeret hengerfejes lenni ha ész nélkül hajtják. Érdemes erre is figyelni.

    Levelezés helyett ide írj inkább, hátha más erre tévedőnek is hasznos lehet.:icon13:

    Amúgy facebook csoportok is vannak, ott kicsivel többen vagyunk. :)

    • Like 1
  13. 2 órája, zotya975 írta:

    Na, igen..nem is tudom igazán hogyan kötik be, közvetlenül az akkuról kellene megtáplálni biztin keresztül, megfelelő vastag kábellel. 

    Nekem a szívósor alatt van az önindító, gondolom más motorokon is így lehet. Oda meg egy állandó + elég combos kábelen, onnan lett levéve 3 db 3mm2 kábellel, külön "kis" biztosítékokhoz, relézve. A test az szerencsére adott a fém ház miatt. Ja és egy combos generátor se árt. 100A alatt szerintem 2 gyertyát bír el csak.

  14. 32 perce, zotya975 írta:

    Valóban 3X10Ampert írnak ezekre a boltban vehető fűtőkre, kérdés hogy a rámatricázás mennyire pontos.  Megmérni meg már ugye csak akkor lehet ha megvetted. Az a baj én nem tudom hová tenni, a radiátor csövei viszonylag hosszúak, de pont azért mert ott mozdul a legtöbbet a motor a bódéhoz képest, ha beiktatok közben egy ilyet, amit valamihez szintén oda kell fogatni kérdés nem tépi-e el e csövet a mocorgó motor. 

    Tudom, ezért írtam, nehogy elméretezze a vezetékeket aztán leolvadjon. Azokban sincs speciális izzító, csak úgy lehetne igaz a 3x10A. Nekem a blokkra van felfogatva, a szívósor alá, de ugye ez hosszában van, meg más kocsi is. :)

  15. 3 órája, piratson írta:

    Természetesen. 3 db izzítógyertya van benne, egyenként 10 A áramfelvétellel. A készülék kb 60 fokos "víz"hőmérsékletnél kikapcsol, elektromosan nem terheli tovább a rendszert. Láttam 1-2 videót amiben -1 fok lég hőmérsékletnél  4-6 perc alatt elérte a rendszer ezt a meleget. Mértem a csövek hőmérsékletét bekapcsolt radiátor mellett, a fölső kb 5-7 fokkal hidegebb, így azt gondolom, az alsó ág a bemenő. Azért jó lenne, ha ezt valami hozzáértő is meg tudná erősíteni.

    Nem akarok nagyon belekotyogni, de a 10A áramfelvétel felizzott állapotra érvényes. Nekem is van, ugyan házi készítésű, de 22-23A/gyertya az áramfelvétel. Viszont valóban hatékonyan segít a fűtésben. :-) Egyszerű I=U/R képlettel ki lehet számolni, ha megméred az izzító ellenállását egy multival. (0,6 ohm körül lesz).

  16. On 2017. 10. 14. at 12:05, zotya975 írta:

     

    Ebben nem találtam visszacsapó szelepet, de aztán rájöttem hogy a rugó feszíti neki a betétet a külső résznek és az maga ami elzárja a visszafolyást.

    Nincs benne visszafolyást gátló membrán. :( Az a rugós dolog csak a "megkerülő szelep", arra az esetre ha eldugulna a szűrő és nem engedne át elég olajat, illetve hideg, sűrű olaj esetén arra kering az olaj egy darabig. Itt elméletileg ellátja a visszafolyás gátlást a gravitáció. :confused:  Ha valami visszafolyás gátló lenne benne, nem tudsz átfújni rajta. Van valamilyen szűrő, ami felmegy rá és visszafolyás gátlós Armafilt azthiszem, Citroen BX-re van talán.

  17. Sziasztok!
    Ettől a hengerfej felújítástól, kedvet kaptam én is, indításkor úgyis nyomja már a pamacsot, ha sokat áll. Gyorsan szereztem is magamnak komplett hengerfejet, amit felújíthatok szépen. :-) De akkor már valami kis huncutságot is szeretnék belevinni a dologba. Kis kompresszió növelés, de nem tudom 10:1-nél (ami lehet 9.8, de majdnem mindegy), meddig lehet felmenni, vagy meddig érdemes 95-ös benzin mellett. Kopogás szenzor van a motoron, kérdés mennyit ér. Esetleg egy kis polírozást hol érdemes eszközölni, hogy hatékony legyen megtámogatva portolással? Vagy bármi ilyen tippet szivesen veszek, bár nem a tuning az elsődleges, csak egy pár + paci jól jönne a nagy kasztnihoz. (X20SE motor, ami majdnem C20NE, csak kevésbé hasonlít rá :hehe:)

    Zotya!
    Régebben beszéltünk, a klíma beszerelést, annak "hatására" bele is vágtam. Sikerült is 1 hét alatt berakni minden gond nélkül, szerencsére. Köszönöm a "támogatást" ! :icon13:

  18. 3 órája, zotya975 írta:

    Akkor kilőve...csak a Piktorban vettem szilót, festéket, ezt azt a házhoz akkor nézegettem.

    Nekem az egész kocsin szürke Erling paszta van használva. Ezt is lehet kapni szilós kinyomós kiszerelésben. Bárdiba vettem 2eft körüli áron. (Azóta se ereszt sehol semmi)

  19. 2 órája, zotya975 írta:

    Állandóan áthúz, vagy csak ha tesztelgeted (darab drótot letestelsz ás végighúzod rajta) akkor?  Elméletileg ha gyengül a szikra az nem jó, de szerintem nem tud annyira áthúzni hogy nagyon beleszóljon hiszen alapból nincs semmi a gyertyakábelek közelében normál esetben. Nekem a főkábel nyakánál húzott át a trafónál, de én is csak akkor vettem észre, ha hozzáérintettem egy letestelt drótot, amúgy nem. Kicseréltem, de semmi változást nem tapasztaltam. 

    Közel állandóan, a hővédő csőhöz a gyertyánál, és néha egy kövéret a kábelek tartójához is. Kábellel nem is néztem, csak vízpermettel. Trafónál ezek után meg se néztem, mondjuk nekem dis-es a gyújtás. Néha bele is durrant a kipuffba, szóval gondolom a kihagyás nem tesz jót semminek.

  20. 27 perce, zotya975 írta:

    Hát alapból ugye tartja az alapjárati fordulatszámot, amit a motorvezérlőbe programoztak, az alapjárati motorral megkerülő levegőt ad a zárt pillangószelepnek. Az hogy mi miatt esik le a fordulatszám ( ha én hirtelen sok elektromos fogyasztót bekapcsolok, még a generátor is megfogja egy pillanatra) szerintem mindegy neki, ha leesik korrigál. Csak lehet nem elég gyorsan, ezért van bekötve a motorvezérlőbe, és akkor még a csökkenés előtt vagy annak a pillanatában korrigál, nem várja meg amig ténylegesen leesik. Ráadásul neked relatív nagy motorod van nagy nyomatékkel, jobban el kell viselnie.  Szerintem alapból c14nz-n nem is volt klíma, szinte használhatatlan lenne főleg caravanban.  

    Lehetséges, ehhez kellene a forráskódja. Az biztos, hogy figyeli, mert opcomban is írja az állapotát. Szerintem belevágok, aztán lesz ami lesz. :-) Annyira nem tűnik nehéznek, csak a szervószivattyút kell áttennem máshova. 

    Ha már írok megkérdezem: Áthúznak a gyergyakábelek (gyakorlatilag mindegyik mindenhez). Ez okozhat-e erőtlenséget és túlfogyasztást? Rendeltem egy új szettet csak kíváncsi vagyok más mit mond. 

  21. 14 perce, zotya975 írta:

    Csináld..ha lenne akkora motor az autóban amekkora elbírná én is csinálnám. Ha majd egyszer bekerül az SE szett, talán fel is használom azt a plusz 20 lovat hűtési célra. Astránál fütésboxot kell cserélni, amihez ki kell szedni a műszerfalat, ugye a hőcserélő a radiátor alá kerül, plusz kell egy fűtéscsap, hogy ne áramoljon a forró folyadék a radiátorban ha klímázol, mert ugye akkor csökkenti a hatékonyságát ( vagy meg is szünteti). Ki kell fúrni a tűzfalat a csöveket átvezetni, a homlokfalat viszont nem muszáj cserélni ha jól tudom, csak némi faragás kell hogy beférjen a klímahűtő.  Én azon gondolkodom hogy feltétlen muszáj-e bekötni a motorvezérlőbe?  Végülis csak arra kell, hogy padlógázra kikapcsolja a klímát nem? Ha csak simán beszerelem, és úgy indítom hogy elzárom a fűtéscsapot, majd bekapcsolom a kompresszort az úgy nem járható út? A ventijét úgyis azonnal indítanom kell nem? 

    Ezek szerint nekem egyszerűbb a dolgom, csak a fűtésbox elé kell tenni egy klimaboxot és kész. Csövek helye is megvan, gumival bedugva. Mondjuk a műszerfalat ki kell szedni. Ahogy én nézegettem a kapcsolási rajzot, szerintem egy kicsit megemelheti az alapjáratot, pontosabban kikompenzálja a terhelést. Lehet ezt magától is megcsinálja nem? Ventillátort nem láttam, hogy az vezérelné, inkább a nyomáskapcsolója. De ha a klimagombra indul a venti, szerintem az is tökéletesen megfelel a célnak. :)

  22. Sziasztok!

    Tanácsot szeretnék kérni. Gyári klíma beépítésen gondolkozom... Bontóbol elvileg mindent adnának hozzá, de nem tudom mekkora sz.pórollerre lehet ezzel felszállni. Az motorvezérlőhöz menő kábelezés megvan, csak a motortéri kábelek hiányoznak. Bár nem Astra, de kiindulási alapnak szerintem jó az is, hogy abba mekkora művelet beszerelni. :)

    Ha valaki tud valami hasznosat, azon kívül hogy ne csináljam, azt megköszönöm. :)

  23. Valaki tapasztalt már olyat, hogy hidegben, mikor sűrű az olaj, zümmög az olajpumpa? :confused: Nekem új (volt) az olajpumpa mégis késve alszik el, pedig a nyomás tökéletes. Melegen, illetve fél perc járás után semmi hangja. Biztosan az olajpumpa, mert elalszik a lámpa és megjelenik a zümmögés. Gondoltam egy "hígabb" olajat beletenni 10w40 helyett pl. 5w30 vagy 5w40-et, nem tudom érdemes-e...

  24. 3 órája, zotya975 írta:

    Sokat nézegettem én is a vízkörbe rakható fűtéseket, de arra jutottam hogy nekem nincs hozzá rendesen hely. Úgy értem a radiátor csövei úgy vannak kialakítva, hogy ha oda beépítek valamit ami ekkora és gondolom rögzíteni is kell külön, akkor gond lehet a motor mozgásából. Azért olyan hosszú és kanyargós hátul az a két cső, mert ott billen a motor a legtöbbet, ha lerövidítem, plusz még le is fogatom a fűtőt elvesztem ezt a funkciót. Nálad hosszában van beépítve a motor hogyan-hova szerelted ezt be? 

    Nekem valóban egyszerűbb a helyzet, mert jóval több hely van a motornál. A szívósor alatt ment egy vascső, annak a helyére lett beépítve. 
    Kép
    Egy gyertyát sikeresen letörtem szerelés közben már, aztán még nem cseréltem ki. Nem tudom, van-e ilyesmi cső azokon a motorokon ami keresztbe van beépítve.
    Ami lehetett volna jobb az a gyertya menete. Hosszabbra kellett volna csináltatni, de ez van. :)

  25. 26 perce, individor írta:

    az a terv hogy sorba kötni 2-2 izzítógyertyát, így remélhetőleg nem forralná a vizet a blokkban, mindenképp külön akkuról lenne üzemeltetve

    ez még elég olcsón kivitelezhető lenne, mert ami fűtéscsőbe helyezett fűtőszál+ szivattyú sok pénz lenne

    golf3 izzítógyertyát néztem az elég hosszú az belóghat vagy 5 centit, de mintha az opelé kisebb lett volna

     

    a régi 1,7d astrámba volt fűtés de az 230v-ról ment, ez melóhelyen kivitelezhetetlen, itthon szerettem, a gyerek akkor volt óvodás aztán meleg autóval lehetett télen is szállítani nem kellett öltöztetni annyit :)

     

    a másik projekt(ha a blokkfűtés nem jön össze) az a szélvédő levegő ellátásba ellenálláshuzalt tenni ami felfűti pillanatok alatt a szélvédpre fújt levegőt

    ez a mostani hosszú és hideg tél(ami még szinte most is tart) kiborított teljesen ;)

    Mikor csináltam az enyémet körüljártam a dolgot és arra jutottam: villannyal fűteni nem gazdaságos. Mármint akkuról semmiképp. Lényegében mindegy hogyan kötöd a gyertyákat, mivel a felhasznált energia fogja fűteni a vizet. Tehát a feszültség adott, fele akkora ampernél fele annyi fűtés. (A hőleadó felület változhat) Nekem az akku 75Ah, de ez ugye "csak" annyi, hogy 7,5A-ral terhelve 20 óra alatt éri el a lemerült szintet. Nagyobb áram esetén ez sokkal kevesebb (az összefüggés nem lineáris). Ráadásul az akku nem szereti azt a fajta üzemet, hogy lemerítem és feltöltöm. Állófűtésnek max az a 230V-os fűtőszál jó, amit a fagydugó helyére tesznek. Nekem az egész fűtésgyorsító elkészítése megvolt kb. 5eFt-ból, mondjuk az ismerősök miatt, de legdurvább esetben is kijön 15eFt-ból szerintem. Amúgy a golf gyertya 5cm hosszú, de ebből 2cm a fűtő része. Kisebbet nem találtam még, ami olcsó is. Ennek 1500-2000Ft darabja. (Fordokban is van ilyesmi fűtés segítő, ugyan ezzel a gyertyával, csak Ford címkével)

    Ilyen fűtőszálas megoldás szerű van az "újabb" Fronterákban is, ott azthiszem 250W a teljesítménye. Az is egy megoldás lehet, hogy olyat csinálnál. De érdemes utána számolni, hogy adott térfogatú anyagot (levegő vagy víz) kb. mennyi idő alatt fűtene fel. Önmagába elég sokáig tartana.

    Na, de szerintem lassan kezd nem idevalóvá válni a téma. :) (Egyéb csevegésbe kéne folytatni szerintem, mielőtt megmoderálnak :-))

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.