Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Morgó Medve

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    129
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    3

Hozzászólások posted by Morgó Medve

  1. 7 perce, wuky írta:

    Üdv. Most vásároltam egy 2007-es opel astra g 1.4 16v classic ii optima-t. Nem figyeltem a vásárláskor, nem világít a tompított vissza jelzőm. A világítás az működik. Az izzó jó benne. Mi lehet a probléma? Nem tudom, hogy külön biztije esetleg van-e? Vagy a kapcsoló szerkezet rossz? Vagy általános hiba. Válaszotokat előre is köszönöm.

    Nem jelez vissza, mert nincs ilyen funkció. Értsd úgy, hogy semmilyen általam ismert Opel nem jelez vissza tompítottra. Refit és ködlámpát jelez vissza csak, ahhoz van csak műszerfali visszajelző. "Ez ilyen", szokták mondani sok mindenre...  :-)

    • Like 1
  2. Sziasztok!

    Remélem jó topikot találtam meg a kérdéseimmel. :icon1:

    Tegnap vetten egy 2007-es 1.4 G Astra Classic II-t Z14XEP motorral. Elvileg :icon1: 195000 kilométerrel.A kilométer állást lekérdeztem és két éve műszakin kevesebb volt benne, így remélhetőleg nem tekerték meg (annyira).

    Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy tudtok-e Budapesten megbízható, olcsó/kevésbé drága Opel szervízt ajánlani, mert több helyen olvastam,az Opel márkaszervízekről (Gombos, Maxabo) rosszat, illetve hogy drágák (nem tudom mennyire álalánosak ezek az állítások).

    Olyan kérdem lenne továbbá, hogy így kb 200 ezer kilométer után a vezérműláncot kell-e cserélni vagy csak akkor ha zörög, illetve az olaj és levegő szűrőn kivül mit érdemes cserélni vagy átnézetni a szerelőnél majd ha viszem a héten.

    Vásárláskor futóművet, illetve a lengéscsillapítókat illetve az autót felemelve alulról átnéztük, de a szerelő akkor csak kb annyit mondott, hogy "rendben" van, de a motort "tüzetesebben" nem nézte át.

    Elnézéseteket kérem, ha bután fogalmazok, csak ez az első autóm és járatlan vagyok még az autós kérdésekben.

    Segítségeteket előre is köszönöm!

    Üdv:

    Gábor

    Üdv köztünk Opelesek közt!

    Nos, én üzemanyagszűrőt és pollenszűrőt mindenképpen cserélnék a helyedben, sőt a fékfolyadékot is lecserélném ha nem tudni mikori az autóban. Futómű ha nem ad hangot sehol és szemre is rendben, akkor azt nem kell bántani. A láncot cserélni akkor kell ha csattogó hangja van, de egy közepes műhely tud láncnyúlást mérni abból kiderül az állapota. Az olajfogyasztást majd figyeld, bár a Twinport motorokra kevésbé jellemző. A hosszbordás szíjat is érdemes megnézni és gyújtógyertyát is meg lehet nézni vagy cserélni, nem nagy költség a gyári sem. Hirtelen ennyi jutott eszembe... Sok hiba és balesetmentes utat kívánok!

  3. A gyújtáskapcsoló már nem mindig ugrott vissza az indítózás után, meg, a kulcs kivételekor nem ugrik ki a helyéről a hengeres rész.

    Szétszedtem a kapcsolót, kitakarítottam az elektromos részénél, megkentem szilikonzsírral, most sokkal jobban jár.

    Könnyen visszaugrik az indítózás után. Az nyírta ki az önindítót, hogy teljesen végállásban maradt a kulcs az indítózás után?

    A zárbetétet, hogyan kell kivenni?

    Kioperáltam az önindítót, a behúzó jó, a motor elpárolgott. Visszarakni szép művelet lessz, akna nélkül.

    Köszönöm az infókat.

    Zárbetétet emberi áron gondolom nem lehet venni!?

    Talán ez némi segítség:

    T wacquez!

    "... betét ..."

    Gyújtáskapcsoló elektromos betét.

    Swag-tól felfelé.

    T mantec / cetnam!

    "Swag-tól felfelé."

    Mi a valós differencia a többi gyártó esetében? Vagy rendelkezel "átfogó iparági elemzésből levont szakmai következtetéssel" a többi gyártó estében és azért ajánlod azokat?

    • Like 1
  4. Látom sokan adjátok-veszitek az autókat. Nekem tetszik az E46 Touring, és ha cserélem is valaha a verdát akkor egy ilyet szeretnék. 1,8 vagy 2,0 benzinest. Akinek van tapasztalata, véleménye, az legyen szives fejtse ki.

    Nincs tapasztalatom, de a 320D-t a "nepper" ismerős nagyon ócsárolja (a költségei miatt, pedig volt pár komolyabb dízel autója ezelőtt is, ad az autóira de erre kellett eddig a legtöbbet költenie)... Néhány perce a hahu kiemelt hirdetései közt ezen nekem is megakadt a szemem: http://www.hasznaltauto.hu/auto/bmw/318/bmw_318i_touring-9106831

    • Like 1
  5. T Janó32/Morgó Medve, kukori!

    A vezérlés csere nem ugyanazt az árat jelenti láncos és szíjas vezérlésű motornál..

    A körte árának az almáéval való összehasonlítása korlátozottan racionális.

    Ez megint egy nagy talány nekem: én miért lettem megszólítva egy olyan ügyben, amihez semmi közöm? Kezdem már lassan úgy érezni magam, mint az a bizonyos nyuszika a sapkájával. (Ha kell egy kis segítség valakinek: http://www.viccesviccek.hu/Sapka)

  6. Tudnál linkelni esetleg hogy Te milyet raktál bele? Gondolom X16XEL-el is jó lesz. Nekem is ez a hiba, ma lehúztam az EGR-t és rángatásmentes az autó.

    Ezzel simán meg tudod oldani, a gyári csavar is elég hozzá, csak félre kell fordítani egyik okdalra.

    https://cromax.hu/110000000-motor/111220000-levego-rendszer/111220419-kipufogogaz-szelep-alkatreszei/413963-zarofedel-egr-lezarashoz-opel

    Sziasztok!

    Van egy 2001-es Z18XE G Astrám és mostanság teljesen meghülyült, egyfolytában egy vagy több hibakódot is jelez.

    Alapból a P0335 és P0340 van benne, valamikor egyszerre, valamikor csak az egyik.(ez érdekes mert a szenzorok elvileg jók, mert mindkettő lett cserélve mostanság)

    Ritkán más kódok is feltűnnek. Ezek voltak már: P1550, P1606, P1372 (de ezek csak tényleg ritkán, aztán el is tűnnek)

    Valamikor égve marad ez ESP visszajelző indítás után és alig akar menni az autó, rángat, az alapjárat ugrál 300 és 1000 között.

    Néha csinál olyat is, hogy ki akarom húzatni és 4000 főlé nem enged, olyan mintha leszabályozna.

    Amikor több hibakód van jelen akkor világít a motordiagnosztika lámpa is, de ha nem világít akkor kihúzatom 4000 főlé(ha engedi) és egyből elkezd világítani.

    Ezeket teljesen rapszodikusan csinálja, ha éppen jó napja van akkor minden ok és húz, mint az ökör.

    Esetleg találkozott már valaki ilyen érdekes helyzettel?

    Köszönöm,

    Ez így hirtelen nagyon ECU gyanús....

  7. Sziasztok.

    Ismét eljutottam a Vectra C kérdésre. Az Astrám átkerül egy másik családtagnak és a kiszemelt egy 1.8as benzines C vectra. A nagy kérdésem hogy véleményetek szerint mivel nyújt többet egy Vectra mondjuk a g astránál És itt most arra gondolok hogy milyen maga az autó, modernebb kényelmesebb jobb az uttartás alkatrészek mennyivel másabb, milyen jól bírják a strapát? Aki esetleg tért már át, írna egy két tapasztalatot? Természetesen mástól is szívesen fogadok véleményt :)

    Köszönöm.

    Azért az egy kategóriával mindenben feljebb van. Gondolom ad is annyival többet, de fel kell készülni arra, hogy sok minden azért drágább és összetettebb mint az Astra-n. Lényegesen nagyobb a differencia mint anno az F Astra-A Vectra vagy a B Vectra-G Astra vonalon. Sok minden lesz drágább, eleve a futómű is lényegesen komolyabb... Persze sok a közös egység, de én akkor is nagyobb fenntartási költséggel kalkulálnék mint egy Astra esetében, főleg hosszútávú tervek esetén.

    • Like 1
  8. Ő a fórum önkéntes rendőre, és a gyári követelmények a vallása.

    Ráadásul nem tudja szó nélkül nézni ha keresztülvágsz a parkon amikor ki van téve a "fűre lépni tilos" tábla.

    Nincs ezzel semmi gond, de vannak akiket nem lehet megtéríteni, és szeretnek a füvön sétálni, mert az olyan kockázatos ;)

    De mégsem segített semmiben (és ez a fő probléma a hangnem mellett), nem válaszolt a konkrét kérdésre/tárgyban... A rend őre a moderátor, az önjelölt / önbíráskodó emberkék inkább csak gondot okoznak, ezt tudhatjuk jól az élet számos más területéről.

    Azzal meg hogy milyen stiklije van, ne a fórum lényegét vágja haza (hogy ezzel elérje egyetlen kielégülését az életben). Részemről én sajnálom, hogy moderátori oldalról nem ér meg ez a magatartás (ami nem egyszeri, tartósan fennáll) egy "komám, ez a hangnem nem idevaló, inkább máshol hirdesd az igét így" odakoppintást. <_<

    Ha mindenki itt élné ki valamilyen becsípődését, mivé lenne a fórum? Mindenkinek el lenne nézve a heppje? Azért egy színvonalat érdemes lenne tartani, ha már ez a mi kis országunk legnagyobb Opel-es fóruma.

    • Like 2
  9. De most ez miféle hozzáállás???!!! Értem én hogy szabályt konkrétan nem sért, de azért csak van moderátor ezen az oldalon is...

    Valaki feltesz egy kérdést, választ vár/kikéri az oldalt látogatók véleményét (vagy tapasztalatát), ha meg egy jóindulatú fórumtárs esetleg próbál valamit segíteni/keríteni a kérdést illetően, akkor jön egy arc aki nem hogy segítve a témát (választ adva) egyből beleugat a történetbe okoskodva/kötekedve, kioktat valakit paraszt módon és bunkó hangnemben, miközben se nem segít, se nem válaszol, se nem linkel semmi hasznosat. Ennek mi értelme??? Mi értelme felhasználói oldalról vagy mi értelme a fórumra nézve? Mert egyiknek sem hasznos...

    Sőt, továbbmegyek, mi értelme az adott emberke szemszögéből? Ez örömet okoz valakinek? Ez orvosi eset.

    • Like 4
  10. Ezek a "tudományosan semmitmondó" hozzászólások, valamint a feltett kérdésre, problémára nem megoldást nyújtó válaszok

    jelentősen rontják a fórum "színvonalát...

    Nem erről kellene szólnia....

    Így van, egy fórumnak messze nem erről kellene szólnia. Az addig tökéletesen rendben, hogy vannak vélemény különbségek, jelen esetekben bizonyos felhasználó(k) megnyilvánulásával/hangvételével van a probléma. Más oldalakon/autós portálokon -sajnos- megszokott ez a stílus, ott van épp elég "troll", kár hogy itt is ezzel kell szembesülni...

  11. Erről mi a véleményetek?

    http://www.hasznaltauto.hu/auto/opel/astra_g/opel_astra_g_caravan_1.6_16v_classic_ii_1_garanciaval-8991656

    Egész patentnak tűnik, csak a jobb elejénél nem tudom eldönteni, hogy a HaHu vízjele lóg ilyen hülyén bele, vagy tényleg nem stimmel az illesztés az oldalelem és a gépháztető között...

    2005-ös voltához képest nem túl "olcsó"?

    Ha most keresnék Astra-t, ilyesmit én is megnéznék.

    • Like 1
  12. Én annyira nem értek hozzá,de lehet, hogy a szívósor szelep és a twinport szelep ugyanazt jelenti? Azt tudtam, hogy 2001ben még nem volt ilyen, de ő ennek hívta, "twinport szelepnek"! Amúgy a motor az Ecotec!

    De miért hívja annak, miközben nem az? Elvégre szerelő...

    Hogy érted, hogy standard? A Cromax besorolásra gondolsz?

    Például. De unix-ban is prémiumozta anno az értékesítő amikor torony szilentet kerestem náluk.

  13. "Apa, kezdődik!!!"

    Lehet hogy Bandi és Lali arra gondolnak, hogy hidegindításkor a 0W-s kenőanyag a könnyebb szivattyúzhatóság miatt (mert némileg "hígabb") hamarabb "körbekeni" a szükséges alkatrészeket. A rövidtávos összefüggést annyira én sem vágom (talán jobban bírja a 0W-s a folyamatos gyilkolást?), de a gyakori hidegindításnál lehet hogy pozitív a használata.

    • Like 2
  14. Sziasztok!

    Külső kormányösszekötő gömbfejből a gyárin kívül milyen márkájút ajánlotok?...

    Előre is köszönöm! :)

    Hi!

    Egy a lényeg: bárki-bármit tanácsoljon is, csak akkor fogadd meg, ha "átfogó iparági elemzésből" levont "szakmai következtetést" tud adni arról amit ajánlott Neked.

    Bocs, ez csak vicc volt, de annyira megtetszett egyik fórumtársunk bejegyzése (idézőjelben), hogy ma mindenkitől ezt kértem ha tanácsolni mert bármit is. :D

    Komolyra fordítva: ár-értékben Meyle. Ilyet már használtam és eddig nincs vele gondom (kb 2 éve lett cserélve).

    De "átfogó iparági elemzésből" levont "szakmai következtetést" nem tudok biztosítani... :D

    • Like 1
  15. Hm, most nagyon gondolkodóba estem: ma megyek alkatrészeket venni apám Vectra B 1.6 16V autójához. Mivel én Astra-t használok és az itt olvasottakra építek, így a Vectra kapcsán nincs -annyi- tapasztalatom (megosztott információm). Ha olyan alkatrész kerül elő majd az alkatrész üzletben amihez nem értek /vagy amit még nem használtam hogy ismerjem/, akkor csak a bolt által végzett "átfogó iparági elemzésből" levont "szakmai következtetést" után merjem csak megvenni? Különben mi alapján tudná bármelyik gyártót/típust tanácsolni részemre? Érdekes...

  16. T mantec!

    +3000 Posta, továbbá ha jól tudom, a garancia feltétele a szakműhelyben történő beszerelés (4-5k) és annak hivatalos dokumentációja. Ez már nincs olyan messze a 26 ezertől...

    Nekem is lassan csere érett lesz, én is csak ezt találtam amikor a rendelés részhez értem: http://www.akkugarancia.hu/checkout/4196

    T Janó32!

    "... +3000 Posta ..."

    Futárköltségeink:

    Cégünk súly alapú szállítási költségekkel dolgozik.

    Az árak településtől függetlenül állandóak. (Csak Magyarországon belülre szállítunk)

    1kg-ig 1.650Ft
    3kg-ig 1.850Ft

    5kg-ig 2.000Ft

    10kg-ig 2.450Ft

    20kg-ig 2.850Ft

    "... a garancia feltétele ..."

    Nincs ilyen feltétel.

    Idézet:

    A jótállási igény kizárólag a vásárláskor kitöltött jótállási jeggyel, az eladási bizonylattal, ... hibamegállapító jegyzőkönyvvel érvényesíthető.

    Bosch_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Kollégám Tesco-ban vásárolt Bosch-t, beszerelte otthon, de valami nem volt rendben. Elvitte egy megjelölt helyre, kérték a beszerelő műhely hivatalos papírját/dokumentumát, mivel nem volt, elutasították szakszerűtlen üzembehelyezésre hivatkozva.

  17. Na most voltam fényezőknél!

    Az egyik 40000-et mondott a másik 60-70000-et!

    DE! Nekem le kell fújni 3 ívet, plusz telibe a motorháztetőt is, ugye le kell szerelni a műanyagokat is a küszöbnél, dobnál stb!

    Igaz hogy javítóív nekwm nem kell mert nem olyan vésze még!

    Szóval nem értem itt egyesek mivel fújatják az autót? Gondolom 24-karátos arannyal :-)

    Na mindegy csak gondoltam megoszt, hogy nekem ennyit mondtak! Több melóra!

    Szerintem Te is és a többiek is elfelejtitek, hogy nem csak a felhasznált anyagtól/minőségétől és a munkaóra mennyiségétől függ a számla végösszege... Egy fővárosi, egy Bakonynánai, egy Mucsajhercegségi egy Békéscsabai, egy Győri vagy egyéb nagyobb székhelyű város árai közt iszonyat differencia van. Anno mikor az F-en cseréltettem két hátsó ívet plusz két külső küszöböt, Székesfehérváron 110-140-es ajánlataim voltak mindenféle magyarázattal körítve (ill. volt nem egy műhely amelyik elhajtott mert nekik ez nem téma, nem éri meg), ebben minden benne volt. Egy Zirci srác (aki mellesleg tele van melóval mert a helyiek és környékbeliek neki hordják az autókat), 60-ból megcsinálta mindennel együtt (alváz+üregvédelem is benne volt az árban), egész pofásan ráadásul. Sőt, bontás közben még foltozott ezt-azt ebben az árban... Megérte 60km-re elvinni az autót, mondjuk a jó munkához idő kellett, mert Fehérváron 4-5 napot mondta, nála hetekig ott volt az autó (mivel mással is kellett foglakozni és nem fő állásban viszi a műhelyét). Na ez a nem mindegy. A másik véglet, hogy vidd be ilyen melóval egy márkaszervizbe, ők mondanak rá 400 ezer Ft-ot...

  18. Előtte 5w-s volt benne, de azt mondták többen, h azt inkább a fiatalabb motorokba ajánlott. Ebbe mi volna már való? :)

    Z-s motorba 5w30 vagy 5w40 minimálisan (+ dexos2 mindenki lelki-üdvéért). 10w-s nem nagyon kellene bele, működik azzal is csak már gyárilag sem az volt benne és nem tudni hogy hosszútávon minek tesz be. Gondolom az olajfogyasztás miatt tanácsolták neked a vastagabb olajat, de ez nem igazán oldja meg a kérdést, hiszen ennyi erővel tehetnénk bele 15w azt hátha kevésbé eszi. Az olajjáratok, a teljes kenőrendszer nem örülne a sűrűbb kenőanyagnak, az alkatrészek pedig pláne nem hiszen a kenéssel is lehetnek gondok (nem megfelelő filmréteg), illetve lerakodások is lehetnek hiszen a 10w nem szintetikus olaj...

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.