Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

bcslaci

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    29
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by bcslaci

  1. Igaz ez Meriva, de TRW. Kormányoszlop szerelési utasítás utolsó pontja:
    "A kormányszögérzékelőt betanítani. Kapcsolja be a gyújtást. A kormánykereket a bal és jobb ütközésig elforgatni. A szervókormány ellenőrzőlámpája kialszik. Amennyiben nem alszik ki a szervokormány ellenőrző lámpája, a kormányszög-érzékelőt a megfelelő diagnosztikai berendezéssel be kell tanítani."

  2. Üdv!

    Motorkód Z16XEP, az ECU különbözik a H és a G Astrában? Mert ahogy olvasgatok H Astrában van tempomatos kivitel ezzel a motorral. És a veramonhoz sem kell az optocsatolós cucc hozzá, mint a Z14XEP-hez.

    Még tovább olvastam és megvan a válasz. 

    G Astrám van Multec vezérlővel (működik a veramon optocsatoló nélkül), tehát így van reményem a tempomatra, ha jól olvastam.

  3. 14 órája, freddy_ írta:

    Az óracsoportot nem nehéz kivenni (a felső kormányburkolatot kell levenni hozzá és az előtte lévő keretet). Mögötte a csatlakozót rögzítő keret. A kábel enged annyit, hogy ki lehessen húzni dolgozni vele. Én az érintkezők krimpelt részére forrasztottam, ahhoz le kell venni a piros rögzítőt (trükkösen, nehogy eltörjön) és levágni a kábelkötegelőt (amit majd pótolni kell utólag), de ne próbáld meg kihúzni a csatlakozót a műanyag keretből, mert eltörik (egy bontott kábelkötegben sikerült eltörnöm egyet). Az érintkezőt a csatlakozó felőli oldalon az érintkező melletti résen bedugott tűvel lehet kivenni. Vagy nem veszed ki az érintkezőt, lehámozod a kábel szigetelését (nem kell elvágni) és hozzáforrasztasz (ez sokkal egyszerűbb). Az óracsoport kábelek a biztosítéktábla mögötti, arról lejövő kábelkötegbe mennek. A komplett kábelköteg a biztosítéktábla mögött 10-15 cm hosszan éri el a kábelcsatornát. Ehhez a részhez csak a biztosítéktábla kivételével férsz hozzá. Ha nem ragaszkodsz hozzá, hogy a gyári kábelek mentén vidd el a kábelt (úgy, mint én), áthúzhatod a kábelcsatornán kívül is (bár nem tudom hol lehetne biztonságosan áthúzni a hely szűke és a kormány közelsége miatt). Az RPM-et és tankszintet honnan hoztad le? Az X2 környékén is elérhető minden (az utastérből és a motortérből is), sőt az ECU-nál is. Nem tudom mennyivel lenne bonyolultabb ezekről a helyekről lehozni.

    Az óracsoport mögül hoztam, ezt az egyet nem találtam meg a leírásban hova kössem, meg a féklámpa kapcsolóra nem kötöttem rá, mert este lett.

  4. On 2018. 05. 31. at 14:19, freddy_ írta:

    Nem kevered? A coolant nálam a műszercsoport 28-as láb (kék vezeték), a 32 érintkezős Veramon csatlakozón a 31-es láb kék vezeték. (Jegyzeteltem a bekötésnél, de sárga nem szerepel a jegyzeteim között. A 32 érintkezős Veramon csatlakozó 15-ös lábán van egy sárga-fekete, ez a fékpedál-kapcsolóra megy.)

    Igen, a Veramonon a 31-es láb, leírás szerint kék vagy sárga (blue or yellow, coolant (instrument)). Nálam sárga, csak a leírásban nincs benne hova kell kötni, csak annyi hogy a műszercsoportba.  De akkor kiszedem a műszerfalat (egyszer majd :) ) és bekötöm a 28-ra. 

  5. 2 órája, morphin írta:

    Sziasztok!

    SOS segítségre lenne szükségem.

    Elkezdtem beszerelni a DRL-t. Helyén van, kábelek elrendezve. Helyzetjelzőre a késes ágaztatóval kötöttem be, mert így is nagyon nehéz volt odaférni.

    Akksira és testkábelre rákötve szépen világítanak a ledek...viszont egyszerűen kifog rajtam ez a gyújtás kapcsolt 12V bekötése. Találtam egy relét aminek csak egyik kábelén van folyton 12V, a többi kapcsolt. Egyszerűen nem tudok rájönni, hogyan tudom kiszedni a sarut a reléházból. Szétbarmolni nem akarom, biztos van valami technikája. Nekem elég zsúfolt a biztosíték-relé dobozka, erre a relére tudom csak kötni.
    Töltök fel képeket. A piros-sárga kábelre akarom rákötni wago-val a LED vezérlő két 12V kábelét.

    Képek:
    Kép 1

    Kép 2

    Köszönöm!!

    Szerintem fentről a kis lyukon benyúlva lehet valami rögíztő pöcköt elnyomni és kicsúszik.

    Itt egy cikk hozzá:

    http://totalcar.hu/magazin/technika/2016/07/16/szerszam_szombat_elektromos_dugaszszerelo_koffer/

  6. http://indafoto.hu/bcslaci/image/22461887-bb994e72/user

    http://indafoto.hu/bcslaci/image/22461885-77b52482/user

    Nekem is oda van kötve, a kék biztosíték vezetékére van kötve, nyitható wagóval, a késes cucctól még az autóvillamosságis eladó is óva intett :D

    Az akku pozitívra ne köss semmit, mindkét pozitívot a kapcsolt helyre kösd, testet meg bárhonnan kaphat a kaszniról, ahol nem festett csavar alá tudod tenni.

  7. 5 hours ago, Bandesz7 írta:

    :happy: Köszi Mester! (reméltem hogy erre nézel...) Igazad van a nagy áramú részekkel. És nem azt a nyákot fotóztam, amin a méréseket végeztem, hanem a jobb oldali ablakemelő vezérlőjét, amin még ép a lakkozás. Kiszedtem azt is hogy le tudjam tesztelni a motort, kapcsolót, ez volt az első lépés, mivel ezzel a hibával vettem az autót, nem volt tiszta hogy hányadán állunk. Azzal működik, de tovább kellett a hibát vezetnem, mert bedugni nem lehet a jobbos vezérlőt a balos motorba a tükörszimmetria miatt, csak ideiglenesen tudtam tesztelni. A "rossz", balos vezérlőnyákon van egy Siemens dual relé, amit leteszteltem, behúz mindkét oldala ha kap 12V-ot, az összes többi félvezető meg pár ellenállás, kondik rendben, egyedül ennek az IC-nek a 11-12-es lába között mérek zárlatot leforrasztás után is, ami pont a relé behúzótekercsnek adná a feszültséget.

    Ötlet hogy kié, mié, honnan jött, mit akar és hol lehet újat venni ebből az IC-ből? :) Sajonos ezzel a típussal a google nem a barátom.

    Esetleg valakinek a leégett/összetört motorjáról elkérem/megveszem a vezérlőt?

     

    Kis kínai gyártja, legalábbis a tokozás stimmel, ha bírod a nyelvet lehet küld egyet :)

    http://www.114ic.com/ic/11511C_KOSMOS4.html
     

     

    • Like 1
  8. 1 hour ago, Stofl írta:

    Köszönöm! Az autó rádió testét választottam test pontnak, közel az ISO csatlakozókhoz. Nem gondoltam, hogy ez probléma lehet. Jelnek is sima sodrott vezetéket használtam az ISO-kig, és onnantól megy árnyékolt vezeték a telefonig. Akkor tehát egy két eres árnyékot vezetéket használjak a rádión belül is és az árnyékolás legyen közvetlenül az IC test pontjára kötve?

    Egyébként az IC test pontja multiméteres szakadásvizsgáló szerint megegyezik a használt test ponttal. Így is fennáll a eddigi állítás?

    Elvileg így is jónak kellene lenni, de az ördög nem alszik. Kis szintű jelet én árnyékolt kábelen vinnék, nem biztos, hogy ettől megjavul - elvileg a rádió fémházán belül árnyékolt helyen van, nem kellene zavarokat összeszednie, de én kipróbálnám. 
    Ez inkább valami tápfeszültségen érkező zavar lehet, amit az autó generátora okoz (ha akkus üzemnél, de a töltőt csatlakoztatva nem jelentkezik) és valami LC szűrővel kéne próbálkozni, 

    Vagy lehet még földhurok probléma is amit itt jól kitárgyalnak : http://elektrotanya.com/?q=hu/content/erosito-bugas-autoban

    • Like 1
  9. 4 hours ago, SargaRigo123 írta:

    Jó ötlet! A kazetták kora már úgyis lejárt, hajítsuk ki belőle :)

    Az egy szem ellenállás mit csinál amit bekötött? A megvalósítás amúgy ötletes: Amikor átlöki a kapcsolót, akkor azt hazudja a magnónak hogy indítja a kazettát. Zseniális :)

    Kazetta helyett már applikáltam be BT és MP3 lejátszót, csak itt nem raktam kapcsolót, hanem be kell tolni a kazettát és akkor vált át. A motor ki van kötve így az nem zúg, az előerősítőt is kigyomláltam így vonal szintű jelet kaphat a bemenet.

    Az ellenállást a motor helyett teszi be, lehet az elektronika figyeli a terhelést és be kell csapni, hogy lekötött motorral jól működjön.

    20151213_171022.jpg

  10. 2 hours ago, SargaRigo123 írta:

    Amúgy ahogy látom CAR300-nál nincs külön bemenet a telefonnak, csak némítani lehet. ELVILEG ugyanezt az eljárást lehetne alkalmazni, csak a végfok nem szabadon álló bemenetére (mert az nincs neki), hanem a használt bemenetére kell ráhekkelni. Első körben egy kétáramkörös váltó relét tennék rá, és az választhatná ki hogy melyik forrást erősítse. Alapból mehetne a rádióról, de ha behúz a relé akkor meg átkapcsolja az "AUX"-unkra. Szerintem működne, majd kipróbálom. Nem tudom van-e még valaki akinek 300-asa van és érdekelné..

    A CAR 300-ban TDA 7348 van, szintén 3 bemenettel, szerintem ugyanúgy működik mint az 500-as

    http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/25141/STMICROELECTRONICS/TDA7348.html

    Bár ebben a videóban más megoldást választanak:
    https://www.youtube.com/watch?v=a32neZo3McY

  11. On 2015. 12. 11. at 9:21, Stofl írta:

    A gyári CDR500-as rádióra készítettem bemenetet. A TDA7313-as végfok IC két szabad (telefon) bemeneti lábára kötöttem lengő aljzattal, sodrott és áryékolt kábellel a jack-et. Az IC bemenetére sorba kötöttem 1-1 db 22uF-os kondit + oldallal az IC felé.

    De elküldöm a saját leírásom linkjét, itt megnézheted:

    https://drive.google.com/file/d/0B282mpwg7ZdOS1dLMHBSME5nT00/edit

    A telefon és a rádió is egy jack kábellel van összekötve. A kábelek minőségének a javításával eddig nem foglalkoztam, mert:

    - ha a telefon vagy mp3 lejátszó vagy valami akksiról-elemről van a rádióra kötve, gyönyörűen szól, semmilyen zavar jelet nem szed össze

    - a zavar csak a telefon töltőre rakása után (szivargyújtós USB aljzat) járó motornál jelentkezik.

    - és bíztam benne, ha az usb-s töltés helyett a telefont kapcsoló üzemű táppal fogom meghajtani, esetleg eltűnik a zavar.

    Na most kikerült a telefonból az akksi a korábban már tárgyalt okok miatt. Álló motornál továbbra is hibátlanul szól, de ahogy beindítom újra megjelenik a prüttyögés, süvítés, nyekergés, bár jóval halkabban mint eddig, de hosszú távon így is zavaró.

    Vettem egy felül áteresztő szűrőt (gyári, zárt dobozka, nem tudom mi van benne, gondolom csak egy kondi és ellenállás vagy tekercs) ami egy az egyben levágja a zavarokat. A probléma az, hogy ezzel együtt a mélyet is. Tehát navigáció hangjára még jó is lenne, de zenét hallgatni nagyon gáz így.

    Szóval az autó töltés vagy gyújtás jele zavar be gondolom. Ha ezt a megoldást egy gyárilag AUX bemenettel rendelkező rádióra kötöm, akkor hibátlan.

    Tehát vagy a telefon tápját kéne valahogy (talán galvanikusan vagy nem tudom :) ) leválasztani a rádióról, vagy a rádió bemenetére kellene olyan szűrést rakni, amitől a zene megmarad, de a zavar eltűnik.

    Van ötleted? Köszi!

    Gyári rádiókon milyen fokozatok/szűrők lehetnek a bemenetre kötve?

    Az IC gyári adatlapja 2,2 mikrót ír, de ez biztos nem gond. Ami feltűnt a linkelt leírásodban, hogy nem az IC 3-as lábán van az analóg GND-n  bekötve az utólagos bemenet test pontja. Meg kellene mérni, hogy a te általad használt testpont ugyanaz e mint az IC 3-as lába.

    • Like 1
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.