Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

bucynus

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    77
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Hozzászólások posted by bucynus

  1. On 2017. 10. 02. at 6:34, L.Fazakas írta:

    Csupán azért említettem, ezt már eleve nem kellett legyártani. megcsinálta előttem a román Dacia gyár. Csak itt-ott kellett benne apró átalakítást végezni, s egy az egyben működött. Ha nem Skodába, hanem pl. Suzukiba, vagy éppenséggel az Opelbe adoptáltam volna, akkor bezzeg véle senkinek semmi baja sem lenne? Még erősen gondolkodom a dolgon - hiszen elektronika akad ... és az már gyártóilag bedobozolt, betokozott - tehát beszerelésre naprakész, stb.

    Rendben, de ha van gyári, akkor én inkább azt választom.

  2. On 2017. 09. 26. at 7:44, L.Fazakas írta:

    Szerintem mindent meg lehet oldani.

    Tudom - elég hülyén hangzik -  de amikor nekem még a Skoda 105S-em volt, a folyamatos szabályozóegység helye már gyárilag benne volt. A műszerfal mögött is, no meg magán az ablaktörlő fokozat-kapcsoló karnál is (legalsó állás). Csupán egyetlen kis probléma akadt. Az eredeti PAL gyártású csehszlovák szabályzó csak 2 további sebességet adott hozzá, oszt még bolti árában is eléggé brutális volt. Helyette inkább kimentünk Rákoskeresztúron a volt Dacia szervizbe (Kaszáló u), és ott a kidobott alkatrészes szemétdombon simán összeguberáltunk néhány ilyen "folyamatosan szabályzó-elektronikát". A nyomtatott áramkörén egyetlen egy helyen kellett átvágni a fóliát, egy másik helyen pedig vastag huzallal "átpatkolni", az ablaktörlő kapcsolókarjához pedig behúzni egy plusz vezetéket - s máris mehetett be minden a Skodába. Megjegyzendő - nagyon megszerettem, mert a kis forgatógombjával 4-25 másodperces törlési intervallumokba szépen be lehetett állítani! Úgy adtam el. Pedig néha - a mostani Astrámba is - annyira simán elkelne ...

    Nem tudom miért kell idekeverni mindig a Skodát, különben Skodába tucatjával gyártottuk mi is a műszerész műhelyben fellelhető alkatrészekből, előbb a kollégáknak, utána már kellett mindenkinek, sörért, borért meg csere munkáért ment akkoriban.

    • Like 1
  3. 4 órája, gezoli írta:

     Enyémben is benne van és nagyon szeretem. Ritkán kell folyamatos üzemre kapcsolnom, csak a potit tekergetem.

    Itt a leírásom a beépítés menetéről:

    https://docs.google.com/file/d/0B282mpwg7ZdOZWU4NjE1OTctNjUzMS00NDZlLTkzOGMtNWM3M2M1MTIwZjY2/edit?hl=en_US

    Köszi!

    Csak azért kérdeztem rá, mert az enyémből már sok drótot kispóroltak, de akkor majd ránézek.

  4. On 2017. 09. 12. at 17:43, tgabika76 írta:

    Igen, nekem is Omegáé van bent. Ha olyan kart sikerül találnod amin potméter is van az ablaktörlő intervallumának állításához, az csak jó, mert ezt is át lehet rakni az Astrába, csak akkor hozd el a hozzá való relét is (a biztosítéktáblában nagy szürke vagy citromsárga kocka, évjárat függő, a citromsárga az újabbik).

    Ez az enyémben is működhet? Pont tegnap az esőben gondolkoztam, hogy a szakaszoson kicsit gyorsítani kellene, de nagy szerelésbe nem mennék bele, annyit nem ér, viszont ha csak egy kar meg egy relé, akkor beszerezném.

  5. "Ezt kerested? "

    Igazából nem, de ezek szerint igen.

    A kérdésre tudsz valamit mondani?

    Nem akarom levenni a generátort, amíg biztos nem lesz, h ott a gond.

    Mondjuk itt úgy nézem könnyen kijön. Az R19-esemen a helyén cseréltem dióda hidat, mert nem fért ki sehol a generátor bontás nélkül.

  6. Nem volt elektromos topik, úgy rémlik?

    A fűtőmotor kipurcanása után 2 nappal hirtelen elment a töltésem, lámpa világít, szervó nincs. :(

    Rámértem gyújtás mellett, a gerjesztő szálon nincs feszültség. Testet a generátorházról vettem. A töltőszálon mérhető az akku feszültsége.

    Honnan kap áramot a gerjesztés? Nem találtam egy biztosítéknál sem erre utaló feliratot. Minden más jó.

    A generátor hibája miatt lehet, h valami letiltja a gerjesztőfeszt?

    Nemrég volt kivéve a motor kuplungozás miatt, remélem csak valami vezeték gubanc lesz, mert hirtelen sok van a bajból. :(

  7. Ma cserben hagyott az autóm Pesten a Rákóczi úton araszolás közben, a délutáni csúcsban  lefulladt, kihúztam üresbe indítok és nem tudok váltani, a kuplung elhalálozott, szerencsére pont egy utcánál voltunk letoltuk.Körbetelefonáltam szerelő haverokat, mindenki az alsó munkahengert mondta. Hazahúztuk haverom azt mondta nem hajlandó csak szettben cserélni, én egyet is értek vele, a kuplung nem volt már az igazi, csak a pénztárcám tiltakozik. Ő a Luk szettet javasolja, vélemény? Van jobb olcsóbb, ami ugyan olyan, vagy jobb? Holnap szétkapjuk, majd meglátjuk mi a helyzet.

  8. 1 órával ezelőtt, zotya975 írta:

    Jégen akkor is megindulhat oldalra ha nem blokkol a kerék, de lehet hogy a dobféknek lassabb a működése a felépítése miatt mint a tárcsának, több benne az alkatrész bonyolultabb..stb. Úgy értem nem enged ki olyan gyorsan mint a tárcsa amikor az ABS kocka csökkenti a nyomást. De ez csak feltételezés. Alapból az a probléma vele hogy mivel nem éri a menetszél a fékező felületeket mint a tárcsánál ( és főleg a hűtött tárcsánál) hamarabb elmelegszik, meg a fékpor sem tud távozni belőle, a dob-pofa közé kerülve csökkenti a súrlódást. De egy adott fékezésnél nem lehet kijelenteni hogy a dob rosszabb  fékhatás eredményez. 

    Én is erre tippelek, kicsit lomhább, ez a "megindulás", alig volt érezhető, de volt némi késedelem.

    Azért a dobnak rosszabb a hatásfoka, nem véletlenül kopott ki először elölről, majd a nagyobb teljesítményű autóknál hátulról is.

    Ide írom, mert válaszolni már nem tudok.

    " Hát a fene tudja, de egy adott keréken egy fékezésnél nem tudsz annál nagyobb fékhatás előállítani, mint hogy blokkolod a kereket, ezt már a dob is tudja ezért is kell esetenként gyengíteni fékerő szabályzóval, majd később ugye ABS-el. Nyilván a való életben nem csak egy alkalommal kell fékezni hanem sokszor egymás után amihez viszont már a tárcsa sokkal jobb. A dob bonyolultabb is, egy csomó alkatrész, rugó van benne, össze tud rohadni, vállasodik akkor meg nem jön le, bent marad a fékpor, megatöbbi.  "

    Az sem mindegy, hogy mekkora sebességnél tudja blokkolni a kereket, mert azonos körülmények esetén tárcsával beleszól az ABS mondjuk 80-nál, dobbal lehet csak 50-nél.

    Ezt még, többet nem írok, nehogy kikapjak, de ez korlátozás idegesítő.

    " Én csak annyit tudok, hogy a bal első kerék csapágyon van az ABS jeladó, a többi keréknél nem láttam."

    Ha ez igaz, akkor ez nem ABS hanem vicc. Mi van ha rád előznek szemből? Húzódsz lefelé, taposod a féket, a jobb oldala fűre kerül, az ABS nyugton van, mert a bal első még forog, a jobb oldala meg blokkol a füvön, te meg pörögsz mint a búgócsiga, mert bíztál az ABS-ben!

  9. 56 perce, Janó32 írta:

     

    Az ABS csak az első kerekekre van, nem? Azért, hogy vészfékezéskor irányítható maradjon az autó. 

     

    16 perce, HaPetya írta:

    Mind a négyre van hatással. Hátsó kerék keresztirányú megcsúszása a legveszélyesebb.

    4 kerékre kellene és pont ezért. Nekem is ez volt a bajom vele, hogy dolgozott az ABS jégen, mégis megindult a hátulja, mintha lassabban vagy nem dolgozott volna hátul.

  10. Ha már így szóba került, nekem is dobos hátul. Ilyeneknél az ABS hogy működik? Kerestem de nem találtam.

    Nem nagyon voltam megelégedve vele télen, az előző autóm, R19, 4 tárcsás volt, valahogy sokkal jobbnak éreztem benne az ABS-t.

  11. 1 óra, peacetrang írta:

    de lehet kapni olyat is aminek csak az egyik, vagy 2 oldala világít (én vettem ilyet, ez a térképolvasóban nem fért el, így most az 5ledes van bent: link).

    Ilyet használ valaki helyzetjelzőnek? Már vettem vagy hatot két fajtát, egyik sem bírta 2 hónapnál tovább. Javítgattam őket, amíg az összes LED be nem halt, de meguntam, vettem halogént, egyelőre feladtam.

  12. 2 órája, astra 1 írta:

    Nem kell kiszedni a középkonzolt, ha van célszerszámod csak a rádiót és alatta a tárolót.simán kilehet szedni az izzót és vissza.Az előző kocsim delphi rendszerű volt.

    tmsi4rpdlr24qvoujnms.jpg

     

    1 óra, zolmesz írta:

    Én bizony leszedtem, olyan célszerszámom nem volt, és túl nagy a kezem az ilyen kis helyeken való szerelgetéshez.

    Az egyik rossz izzó így is beesett valahova a mélybe :-)

    Na ezzel én is így vagyok, nem az én kezemnek találták ki az ilyen szűk helyen szerelést.

    A múltkor a gázbojler tisztító nyílásába is beszorult a kezem, pedig nem 1 DIN-es. :D

  13. 1 óra, zolmesz írta:

    Én is túlestem rajta. Nem világított a fűtéskapcsolók környéke, rászántam magam az izzócserére, Delphi rendszer.
    A keze száradna le annak, aki így oldotta meg az izzók elrendezését és hozzáférhetőségét.
    De azért sikerült, fűtéskapcsoló panel világít, minden szépen visszament a helyére és rendeltetésszerűen működik.

    Leszedted a középkonzolt, vagy tudsz valami trükköt?

    Én is halasztgatom, de jönnek a sötét, fűtős idők, tavaly nagyon zavart, hogy nem láttam semmit, hova mennyi, indén meg akarom csinálni, lassan aktuális.

  14. 1 óra, Janó32 írta:

    Na most akkor ez a VÉDA fix kamerák hogy is vannak? Tegnap felkészületlen voltam, nem néztem meg hogy amerre megyünk arra van-e, és egy kis településen egy 30-as táblás ilyenbe belefutottam kb 45-el (de lehet h picit többel). Ezek a trafik is ua működnek, tehát 45-ig nincs bírság? Mennyit csalhat a G órája (a gyári kerekekkel) ha mondjuk 50-et mutatott a mutató? Szerintem egy 30-as csekkre jó leszek... :( Ilyenre költeni, kell nekem eszeveszetten veszélyeztetnem a környezetet 45-el... (Tartok tőle hogy 48-is lesz az, az meg már mindenképpen bírság kategória.)  :blush:

    Közig bírságosak, mivel nem állítanak meg, tehát 30+15+3. Az óra +5-öt csal általában, mert a váltó gumival sem mutathat kevesebbet, de ezt GPS-szel be tudod mérni.

    Az a picit több nagyon sokat számíthat, hogy mennyi.

    szerk,: lemaradt, a fixek radarosak, nem mérnek messzire, kb. 30m.

    • Like 1
  15. 12 órája, outsider írta:

    Én azt hallottam (lehet hogy ez csak új kocsiknál van így) hogy levehető a kötelező, és csak akkor lehet fent, ha húzol valamit...

    Úgy tudom, akkor kell kivehető, ha beletakar a rendszámba. Én nemrég vizsgáztattam nem kivehetővel.

    11 órája, outsider írta:

    Van valami csőtapizós módszer, amivel tudom ellenőrozni a termosztátot. Az hogy is van?

    A hűtő felé menő csövet kell tapizni, ha nyit a termosztát elkezd melegedni.

  16. 6 órája, padarmisi írta:

    Nekem 1 hónapja volt ilyen!

    Beparáztam, bemásztam hátra, feszegettem, adtam neki WD40-et.

    Feszegettem kintről tovább. egyszer csak kinyílt. adtam neki még WD40-et és azóta (lekopogom) nem volt vele ilyen gond!

    Egyszer nekem is volt ilyen. Próbáltam zárni központival, majd kézzel csak azt nyitni zárni és 2-3 próbálkozás után jó lett.

  17. 59 perce, Roberth írta:

    Üdv!Egy kis infó kéne, ha bekapcsolom a belső levegőkeringetőt akkor kellene hallanom ,hogy lezár a rendszer? Mert úgy rémlik hogy régen hallottam volna ,de most nem hallom, mi lehet a gond, mi romlott el?Köszi szépen 

    Leállított motornál gyújtáson, csendben igen. Vedd ki a kesztyűtartót, nézd meg mozog-e a zsalu, ha nem mérj rá a motor sarujára, ha van benne feszültség kipurcant a motor, ha nincs, hibakeresés, biztosíték, kapcsoló, vezeték.

  18. 9 órája, wasquez írta:

    Azt most pontosan nem értem, hogy a motort egy idő után lekapcsolja valami elektronika, vagy az folyamatosan áram alatt van, ha rá van adva a gyújtás és teljes erőbedobással akarja tovább tekerni a lezárt irányba?

    Ez a korlátozó pontosan micsoda, mert nekem ellenállásnak tűnik csak!?

    Alapból tekeri mindig, abból lehet rájönni, hogy el van törve a zsalu, hogy gyújtás ráadástól hallod a motort zümmögni.

    Az csak úgy néz ki, az az áramfelvételt figyeli és ha egy bizonyos szint fölé megy lekapcsolja, ugyan úgy mint az elektromos ablaknál.

    • Like 2
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.