Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

wolfnet

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    47
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Hozzászólások posted by wolfnet

  1. Sziasztok! 

    Egy Opel Combo 1.7 CDTI kb 570e km kapcsolatosan szeretnék kérdezni tőletek. Az autó jelen pillanatban nem indul. Opcommal kiolvastuk, az alábbi hibák egy része tárolt egy része aktív. Az immo hibát azóta nem írta. A motor átforog izzítás működik, kompressziót mértek a fiúk, üzemanyag van (gázolaj szűrő tiszta), légtömegmérő hiba nincs, gázpedál szenzor jó. A hibák törlése után, indítózás hatására egyéb hibát nem dob ki (pl jeladók, fázis hiba, semmit sem.) 

    Jelenség: forog forog forog semmi. Féktisztító hatására  (1 pisszentés) elkapja, beindul, azonnal megáll. Az autó menetközben állt meg a tulajdonos állítása szerint, egyéb infó nincs.

     

    hdnLxLc.png

  2. Sziasztok, nagypapám eltávozott az autója pedig szeretném ha jó kezekbe kerülne. Opel Corsa C 2003 1.0 Fapad + Vonóhorog, 86e km. Az olajban 300km van Castrol 10w40, a fékszettben 1000km van, a téli gumik új Nexenek 1000km van bennük. Nyári szett is jár hozzá, amely cserés (2003-as conti eco nyári)! Ülésein mindig huzat volt, a kocsi újszerű állapotban van, csak garázsban állt. Parkolási sérülése két darab van. Az öreg autószerelő volt, saját maga szerelte és nagyon vigyázott rá. 

    118corsa.png

    31520180204_125849.jpg

    13920180204_132536.jpg

    85320180204_114946.jpg

     

    Képek: https://drive.google.com/drive/folders/1aQTO7mHmNcbPpWmjYFZ3EmZ4VJ31NO1D?usp=sharing

     

     

  3. 1 órával ezelőtt, wookie írta:

    Nem a betétet csavarod, hanem a kupakot, elég könnyű szarul feltenni. 6km dízellel? Nincs több kérdésem.... 

    Igen a kupakot jól tették fel. :D:D igen napi 6km télen-nyáron, és az utolsó olajcsere volt 40 ezerrel és 3évvel ezelőtt. A hölgy elfelejtette. :D 

  4. 18 perce, wookie írta:

    Mint szakmabeli, engedtessék meg hogy MIVAAAAN????? 40 ezrenként és 3 évente volt olajcsere, vagy 40 ezernél 3 évvel ezelőtt? Akárhogy is, ez kurvára nem egészséges, bárki bármit állít. Az olajszűrő meg már hogy lenne mellékág? Az az első ahova a pumpa az olajat benyomja, hiszen a csapágyaknak stb szűrt olajra volna szükségük... Egyébként ezeket a meleg patronos szűrőket simán félre lehet kapatni, vagy odacsípni a gumitömítést, amit itthon nem divat mellé adni, ill. cserélni. és akkor huss, seperc alatt kinyomja az olajat a motorból, ami megfejelve az igen gyakori előzetes olajcserével, nem csoda hogy kikandikál a hajtókar. 

    Hehe igen, figyelj a szűrő betét az "pattintós" volt nem csavarós, és elvileg adtak hozzá egy gumi gyűrűt. A benne lévő régi szűrőt kipattintották, az újra feltették ugyan oda az új ógyűrűt és visszapttintották. Egyféleképpen lehet bepattintani, a szűrő végén volt egy kis "csöcs". Az hogy mennyire elhanyagolták ráadásul napi 6km-re volt beindítva a diesel... :D

     

    Képtalálat a következőre: „ford fiesta oil filter”

     

  5. Halihó, elég rég írtam, most is kicsit offtopik lesz, csak a csapat tapasztalatára lenne szükségem. Hallott már valaha valaki olyanról hogy egy betétes olajszűrő (tehát nem felcsavarós) cseréjét + olaj cseréjét követően 5km-en belül kikönyököl a hajtókar egy 1.4 TDCI 2007 Ford Fiesta-n? Megy a fütyiharc azt illetően hogy rosszul tették be az olajszűrő betétet és ezért történt a baj. Lehet rosszul betenni egy olajszűrőt?! Az olajszűrő nem egy mellék ág, ahol nincs magas olajnyomás, inkább a szennyeződéseket "oda lebegteti" a rendszer? Másik a netes videók szerint egyféleképpen pattintható be a szűrő...

    Előzmény még hogy az autó 10 éves volt 90e km, de 40e és 3 év volt az előző olajcsere. Konkrétan leszakadt az egyes hengerről a főtengelyre rögzítő csapszeg:D közvetlenül az olajcserét követően 5-10km-t követően. 

    Köszi és elnézést az Offért, láttatok már ilyet?! :D 

    Astra töretlenül csapat, 230e hamarosan :)

  6. 1 óra, pszilaj írta:

    Még egy olyan ötletem van, hogy indítózás közben nézni kellene a hibajelző sárga lámpát.

    Ha indítózás közben villog, akkor a gyári indításgátló miatt nem indul. Normál esetben folyamatosan kell neki égni, amíg be nem indul az autó.

    Ez egy jó ötlet így már én is jártam... és őszintén megmondom nem tudom miért blokkolt az indításgátló. De kulcs ki kulcs be és megoldódott. 

    Aztán volt egy olyan jelenség nálam hogy a rotor volt eloxidálódva. Megpróbáltad már a lada módszert? Rotorfedél le, csavarhúzóval megkapargatni az érintkezőket? 

  7. 23 órája, zotya975 írta:

    Hát nézzük csak...a téli gumikat fel kéne dobni, néha kelepel egy tőke, a tetőkárpit már megint lóg, az univerzális katalizátornak hülye hangja van, a kuplungpedált ha felengedem a térdem a kormányt súrolja, gyenge a motor ( ja gyenge is volt mert 60 lovas) ,de igazából ami most foglalkoztat hogy be kéne ledezni a ködös kapcsolókat csak nem tudom hogyan álljak neki. :confused: 

    haha:D Tényleg a tetőkárpit a nyár végére nekem is elengedte magát. Mi az orvosság hozzá szerinted? Tőke nekem is kerepel indítás után 60 másodpercig, az új 5W30 óta jobb :D:D előtte 10W40-el 5percig tette :D 

  8. Sziasztok!

    Na egy kis statisztika megvan az együtt töltött 20 ezredik kilométer Április 12 óta. 

    Szerviz költség: 105908,4 Ft
    Üzemanyag költség: 449875,1 Ft (Nagy átlag: 6.43l/100km ; Legjobb fogyasztás: 5.48l/100km ; Legrosszabb fogyasztás: 8.3l/100km) 

    Összességében:
    A vízforraláskor fordult elő kizárólagosan hogy meg kellett állnom hiba miatt. Szélvédő tömítés alul pollenszűrő fölötti tömítés elporladt, ezért ott történtek beázások, csere óta hibátlan. Karosszéria rozsdásodás nincs, csak apró sercenés a tank betöltő alatt, íveket kimosom hetente, küszöbökön pöttyök sincsenek. doblemezek érintetlenek, az alja rozsdapötty mentes. :) A motorjába 5w40-es full szintetikus olajat használok, 9-10 ezrenként cserélem, olajfogyasztás a két csere között nincs. (Nem is értem... van a családban egy 79ezer kilométeres C corsa amely ezrenként 2 decit megeszik.) 

    Rengeteg jobb úttartású, jobban vezethető, jobb autóban ültem már, de nagyon tetszik amit a kis Astra képvisel: a nihil, a legolcsóbb közlekedés méltóságteljesen. 21 évesen nem zörög benne semmi, se egy ajtó kárpit, se egy műanyag elem, se egy futómű elem, semmi. :) Megrendeltem a téligumikat és tavasszal találkozunk egy újabb 20 ezer kilométeres etapot követően. Respect for the 1692. F astra from Szentgotthárd :cool::icon13:

    üdv, Márk

     

    • Like 4
  9. 7 perce, Tyccon írta:

    Sziasztok! Előre is elnézést kérek,ha esetleg rossz topikba írok,de nem tudom a problémám hova tartozik,ami a következő: menet közben,kb. 90 tempónál felbőgött a motor,a km óraszámláló felszaladt 130-ig,majd visszaesett 60-ra. Megálltam,alapjáraton ment az autó tovább,de amikor elakartam indulni, hiába raktam sebességbe az autót,nem indult,csak bőgött a motor.Leállítottam, elvontattuk egy szerelőhöz,aki megállapította hogy szétment a váltó,de később felhívott hogy amikor visszatette a féltengelyt,megjavult a kocsi,ő sem tudta megmondani mitől.Elég rossz hogy nem tudom mi a probléma,így elindulni valahova,finoman szólva is rizikós.A kocsi 1.6 16V sedan. Ennyi a történet,bízom benne hogy valaki tud tippet merre is induljunk el a diagnosztikában.Előre is köszönöm a segítséget.

    Szia, nem vagyok váltó szaki de úgy hangzik mint amikor kiugrik sebességből az autó. Motorkerékpároknál idősebbeknél mindennapos a sztori hogy a léptető villa (ott ugye szekvenciális a váltó)  beszorul és olyan mintha bevenné a fokozatot de mellette van és csak bőg. Itt a váltó kulisszánál kezdeném a vizsgálódást. Nekem konkrétan olyan volt már hogy kettesbe húztam koppant egyet mintha bevette volna de ráengedtem és semmi csak bőgés. Dupla kuplung visszakúrtam és jó. Havonta százezer váltásból 1x előfordul. A tanuló vasaló swift-emnél sok sok éve volt olyan hogy az egyest nem akarta bevenni csak dupla kuplunggal de ott szinkron baj volt. 

    Szerintem valószínűtlen hogy durvább hanghatás nélkül csak ledarálná a fokozatokat, MINDET, inkább valóban az hogy hiába váltogatsz nem is veszi be, avagy a meghajtásra nem jut el a hajtás. 

    Várom a tapasztaltabb kollegák kenyerét. :D

  10. 6 órája, tuskes írta:

    Értem. Csakhát gondoltam, ha már eredetileg nem úgy volt, talán lehet jelentősége.......

    Úgy van most is. A légszűrőházból, az első csatlakozóból megy a cső a légszűrőházba. http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=986IMG_3033.jpg Ha nincs tévedés, akkor a pillangószelepnél, a jobbos, ( képen pont rajtavan a ledugózott csődarab ) http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=836IMG_3058.jpg 

    Azalatt mit értessz, hogy fixen rögzíteni kell? :confused: Úgy van a helyén most is, ahogy a képen látszik. 

    Szerintem a csappantyúra gondol a légszűrő ház aljában amit a vákuumcső vezérelne. De ha kikötöd a a vákuum csövet avagy nem működik a vezérlés akkor tedd fixen lökös felőli szívásra. Amúgy igen jó dolog téli üzemben, ha ez működik. Ezer éves vívmány hogy ez automatikusan ráadásul "agy" által eldöntötve vezérelődik. Felmelegedési stádium, -15-20°C-nál rengeteget számít hogy meleget szív a leömlők felől nem pedig jéghideget elölről. 

  11. 23 órája, zotya975 írta:

    Úgy rémlik hátul akasztottak ki valami fogaskereket, és úgy sokkal hamarabb át tudtam tekerni az órát, de van aki vékony csavarhúzóval előlről a számoknál ugrasztotta át a kerekeket, ez annyira már nem rémlik. Ha azonos márkájú a két óra ( VDO-Delco) akkor egy az egyben át lehet tenni a régi órát az új egységbe, ha különböző akkor kicsit reszelni kell a műanyagon, mert nem fér be a helyére. Aztán meg az útjeladót is meg kell nézni hogy a csatija ( pontosabban a fólia) passzol-e az újhoz. Ezt úgyis meglátod ha megjön az óra.

    Hagytam a fenébe jelenleg, nem akarom elbarmolni. Bepattintva az új óra. Az izzóit kicseréltem az régi óráéval mert abba jobb volt mindegyik, minden működik :)

  12. Aprapó lenne egy kereszt kérdésem még, tükrök megrendelve. :) Megjött a fordulatszámmérős óracsoport, a cikket is alaposan tanulmányoztam amit linkeltél köszönöm mégegyszer, minden frankó lesz. Egy apróság merült fel bennem 40 ezerrel több kilométer van az órában és nem szeretném megvárni amíg a mostanival eljutunk erre a számra, lehet esetleg valahogy változtatni az óra álláson? És ez most tényleg valid tekerés lenne. :D

  13. 1 órával ezelőtt, zotya975 írta:

    Rugós kampós biszbasz fogja a tükröt rá a háromszögre ami rá van csavarozva az ajtóra, hogy a gyalogosokat ne kaszáljuk ( annyira ) el vele. Ha valamikor többször leverték és visszapattintották akkor kilágyult és már nem fogta elég erősen. 

    2650913-20170923-XVsdPF.jpg

    Mivel új tükörnél új lesz ez is, az már nem fog lepottyanni. 

    Nagyon köszi :) 

  14. Sziasztok!

    Tanácsot kérnék ilyet még életembe nem láttam. :D A kis Astra ma úgy döntött lesből támad, országúton 100km/h-s tempónál elengedte a jobb oldali tükröt a másvilágra. Koppanás, aztán eltűnt a mélybe... :) mindenféle erőbehatás nélkül igaz volt egy kis szél ma. Első kérdésem ha veszek új tükröt az is leesik esetleg sérült a felfogató? Találkoztatok már ilyennel? Köszi :D

  15. 19 órája, individor írta:

    Próbáld ki pár intenzívebb fékezés után fogja rázni a kormányt is meg a pedált is

    Nekem is remegett a kormány aztán erdélyben futóval a végén a pedál is rugdosott

    Új tárcsa új betét aztán azóta hibátlan

    Off topik de egy céges Insigniánál új tárcsa új betét (3e km) és mégis rázza a kormányt erős fékezésnél, 160ról mondjuk, de amikor viszont ABS-ig nyomom a pedált akkor nem remeg a kormány.

    Kerék centrírozás nem lehet megoldás esetleg? Simán előfordulhat hogy a fékezéskor kiegyensúlyozatlanná válik a kerék, természetesen ez csak akkor ha a fék berendezésedben nincs hiba. :) 

  16. 14 órája, zotya975 írta:

    Hát annyira nem vagyok otthon ebben a témában, de úgy tudom hogy a rotoros-elosztós gyujtásnál van a Hall jeladó ami ugye a vezéműtengely helyzete alapján adja a gyujtási jelet. Ahol ez nincs ott főtengely jeladó van ami viszont indukciós elven működik. De ez nem tuti. 

    Ha a Hall jeladó a vez.tengely fogaskerekét nézi és fogaskerék állásra ad gyújtás jelet akkor igen, egyébként más jeladó nem lehet a cuccba. 

  17. 10 órája, individor írta:

    F astra x14xe motorkód

    Mostanában olyan szokása van hogy nem indul be első indításra

    Hibakód nincs, új gyertyakábel, kb 3 ezret futott gyertyák, kompresszió minimum 12bar

    Első indítás után valami kattan az utastérben az anyósülés lábterénél a jobb oldali részen a kesztyűtartó alatt és utána jól indul (nem tudom ez összefügg-e vele)

    Mi lehet a hiba? Pár éve volt egy hibás főtengely jeladóm skkor is nehezen indult de az más volt ha 3x indítottam akkor is nehezen indult most meg csak az első indításra nem indít

    Nekem csinált ilyet az autó 2 oka volt. Egyik esetben az immobiliser nem engedte, kulcs ki kulcs be és jó lett. A másik oka nálam a gyújtás rotor elkopása volt. Rotor lepattint, lapos csavarhúzóval megkapargattam az érintkezőket (lada módszer:D) jó lett, rotor csere javasolt 1500 forintos tétel. üdv

  18. On 2017. 09. 09. at 19:10, tunde82 írta:

    Sziasztok!

    97-es évjáratú F-em van és mostanában érdekes ciripelő hangot ad a motor felől, amikor beindítom, vagy amikor 1-2-3. sebességig váltok (4-5.ben nem). A hang ilyenkor akkor hallatszik rövid időre, amikor a váltás után először lépek a gázra. Ezt a ciripelést mi okozhatja?

    Váltásnál az első két sebességet van, hogy nagyon nehéz kapcsolni, de erre ideigelenesen megoldás, ha a kuplungot nem lenyomom, hanem a cipőm orrával alányúlok és felhúzom; ezután egy ideig nagyon jól kapcsol a váltó. Ezt mi okozhatja, hogy csak így vált puhán?

    Diagnosztikai program-pakkot esetleg meg tudja mondani valaki, hol érdemes venni vagy az mennyibe kerül?

    Köszönöm előre is a válaszokat. ;)

    Az olcsó elm327 és az a programok nem ismerik fel az astra kw81 protokollt. op-com (természetesen kínai hamisítvánnyal) csatlakozóval sikerült elérni a vezérlőt:D

  19. Sziasztok!

    Na megérkezett a diagnosztikám, és szerencsére a családban a legtöbb autó Opel így elég széleskörűen tudok nézelődni. Ámbár hiába van X14XE motorkódom, csak a 96os Corsa-B C14NZ profilból tud csatlakozni a motorvezérlőhöz, amit a KW-81protokollon keresztül ér el. 

    96601.png

    85502.png

    46103.png

    Az egyetlen érdekesség a szegény/dús keveréknél van. Egyfolytában másodpercen belül ugrál az érték dús és szegény között. Ezért az alapjárat is mászkál 30-40rpmet, meleg motor mellett. Majd menet közben fogok készíteni egy diagnosztikát, ugyanis néha-néha motorfék üzemben torpan egyet az autó. Az egr-re gyanakodtam eleinte de hibakódot sosem kaptam egr hibáról. Most a keverék arányra gyanakszom, alapjárathoz közelítve menetrendszerű az hogy esik a fordulat egyenletesen, majd elér egy pontot ahol olyan mintha finoman rálehelnék a gázra hogy tartsam a kívánt tempót, de természetesen ilyen nem történik, majd ez 2-3 másodpercig van és újra esni kezd a fordulatszám újra motorfék üzem van egészen alapjáratig. 

    üdv, Márk

    • Like 1
  20. 12 órája, zotya975 írta:

    Mivel ellenállás változáson alapul a mérés ezért azt mondanám hogy jelentősen befolyásolja a kontakthibás csatlakozó. Mintha nekem is lett volna ilyen gondom...igen volt:

    2613033-20170811-boged8.jpg

    De én nem jeladót tettem rá, Krajcso hozott két darab biszbaszt azt kellett párhuzamosan ráforrasztani. Talán termisztor a neve.

    :-) igen sejtettem hogy így működik, én a rávaló cikkszámú után gyártott jeladóval próbálkoztam, de akkor az lesz a trükk hogy az új jeladónak a csatlakozó tűire ráhúzok két toldót, lecsippentem az elkorrodált hibás csatlakozót és a két kábelt ráforrasztom, majd szigetelem zsugorcsővel. Túl egyszerű lenne az élet ha egy csatlakozót összecsatlakoztatva működne valami. 

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.