Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

wessz

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    1.226
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by wessz

  1. "Üdv Mindenkinek!

    Segítséget és javaslatot szeretnék kérni egy problémámra. 2008. évjáratú z19dth 150 lovas kombi vectram van. A szívósoron (alu szívósor) található örvénylapátokat mozgató rudazat kikopott,leesik a helyéről.A szerviz azt mondja új szívósor (114ezer+munkadíj)Ennél humánusabbat szeretnék találni ha persze van és a motornak is jó.A lehetőségek amit ajánlottak:

    -Utángyártott ami lehet hogy hamarabb elkopik.70ezer Ft

    -Felújítás (egyedi csapágyazás,tartósabb anyagok 2 év garit vállal a szaki)

    -Vagy kiiktatni a lapátokat,ledugózni hogy ne szívjon farsot és állítólag többet nem lesz vele gond. ára:??? valamivel olcsóbb

    Az utóbbitól tartok egy kicsit mert nem tudom hogy lesz e valami következménye(hosszú távon) ha megszüntetjük a lapátokat.Tudja valaki hogy milyen és hogy fontos szerepe van e a lapátoknak?Valaki küzdött már ilyen problémával?Segítségeteket előre is köszönöm."

    én kiszoktam iktatni végleg.

    • Like 1
  2. DV ennek a kapcsolási rajzát, és a mikrokontroller programját el lehet tőled kérni? Mert én is megpróbálkoznék egy példány legyártásával, és összedobnám egy oldalon NYÁK-ra, így nem kell a PCB-t legyártatni ( 2 oldalas furatgalvánost otthon nem igazán lehet). Így akár ahogy nézem egész olcsón ki lehetne hozni.

    kifejezetten megkértem hogy ne adja senkinek.

    • Like 1
  3. Sziasztok!

    Írnék nektek egy érdekességet és egy kérdést. A delikvens egy 2003-as G Caravan Z16XE motorral. A legelső jelenség néha fel-felgyulladó ABS lámpa. Majd néha a kilométeróra lecsapódása 0-ra. Egy idő után ABS kódkiolvasás, bal első jeladó hibája. Ami ugye köztudottan integrált a kerékagyba. akkor durva esetben, magas fordulatszámon egyszer-kétszer ECU P0500 hibakód.

    Jártam így az autóval egy ideig, majd tanácsra SKF WKBA3511-es agyat szereztem be, de még mindig jártam egy ideig az autóval a beszerelés előtt. További,nem feltétlenül összefüggő hibajelenségek is előjöttek: a kocsi gyorsításkor (főleg 1000-2500-as tartományban) rángat, illetve egy idő után kialudt a kilométerórán az LCD kijelző, ahol a megtett távolság számlálója megjelenik. Utánajárás, megfelelő háttérvilágítás izzó beszerezve (talán 800 Ft-ért), majd kerékagy csere után lesz egy műszerfal szétszedés, izzócsere is.

    Az érdekesség: amint az ABS jeladó (kerékaggyal együtt) ki lett cserélve és a motorvezérlő valamint ABS hibakódok törölve lettek, újra beindult az LCD kijelző. (Örültem, mert nem kellett szétszedni az egész műszerfalat, de azért sajnálom a 800 Ft-ot). Erre mondja apósom, hogy ez már a túlautomatizálás hülyesége: nem feltétlenül helyes az adat: jó, akkor kapcsoljuk ki a kijelzőt. (Mondjuk az Instrument modul hibaüzeneteit kiolvasva lehet, hogy dobott volna hibakódot, csak sajnos azt a mezei olvasóm az ABCOM programmal nem tudja elérni.)

    A kérdésem pedig a rángatással függ össze, az sajnos továbbra is fennáll. Tehát mi okozhatja az autó meg-megtorpanását gázadáskor relatíve alacsony fordulatszámon? Ha úgy gyorsítok ki, hogy megpörgetve az új sebességben is jóval 2000 felett legyen a fordulatszám, akkor szinte nem érezhető a rángás, de ha mondjuk 1200-1500-as fordulaton rálépek a gázra, akkor nagyon érzem az ugrást. Egyenletes haladás egyáltalán nincs gond, sem 1000-es, de még 4000-es fordulaton sem. Háromhengerezés nincs, a kocsiban van erő, stb.

    És bocs, eszembe jutott még egy kérdés: Igaz-e a következő legenda általánosan és konkrétan a Z16XE vezérlőre? Konkrétan a legenda az, hogy a akku sarulevétel, áramtalanítás után ha hideg motornál teszik vissza a motorsarut, akkor két-három literrel is többet fogyasztott a kocsi. Viszont ha a motor bemelegedése után újra leveszik-felteszik az akkusarut, majd még meg is hajtják a kocsit egy kicsit magas fordulaton, akkor "az üzemmeleg motor paramétereit tanulta meg a vezérlő, utána jobban szabályoz, kisebb a fogyasztása". Állítólag ezt a legendát a 90-es években tanították villamossági szerelőknek.

    Köszönöm a segítséget.

    Ferenc

    Bocs ha megbántalak, sok a "rizsa"

    tarfó bajos de elötte le lehet tesztelni!

  4. Kedves Mindenki,

    ismét elkeseredésemben fordulok hozzátok, immárom úgy érzem megint szo....nak a szerelők, mert ugye meg kell élni valamiből mindnekinek, nade ez utlzás, szóval a hiba a klimámmal van, nem volt gáz benne, kiderült szakadt és ereszt két tömlő, oké, kicserélték feltöltötték, klima működik, kompresszor behúz, levegő langyos mint a pisi. Jön a csákó, sajnos cserélni kell a kompresszort, mert a szívó oldali nyomás nagyon rossz értéket mutat , próbáljam ki be kapcsolni, hátha megjavul ha nem akkor cserés, persze na meg a nagy bunkós..... még azt is cseréljem, érdekes ősszel semmi baja nem volt, azóta használni se nagyon használtam, oké a gáz elment, de nehogy behaljon már ettől egy kompri, szerintetek hol a bibi, mit kezdjek? Lassan azt érzem mindenhol csak a pénz miatt lehúzzák az embert, 30 ezret kfizettem és továbbra sincs hideg levegő. Várom bárki tanácsát, segítségét merre induljak el.

    Üdv

    szerintem a szárítószürőd eldugult!

  5. Üdvözletem mindenkinek!

    Nem rég regisztráltam az oldalra,remélve hogy valaki tud segíteni a probléma megoldásában.

    A helyzet a következő:Az autóm egy 2001-es astra g sxi Z16XE 1.6 16V benzines.Az engine management lámpa világít,kiolvastuk a hibakódokat és kiderült hogy a vezérműtengely jeladó és az EGR szelep a hunyó.Először kicseréltem az EGR-t nem változott semmi,aztán kicseréltem a szenzort a vezérlésnél és megjavult a gép.Másnap rátettük a diagnosztikát hogy kitöröljük a hibakódot és láss csodát megint kigyulladt a szervízlámpa ugyanazokkal a hibakódokkal.Az autó 3500-nál nem pörög többet olyan mintha limp módban lenne vagy nem tudom.Másik észrevétel hogy amíg az autó hideg addig pörög rendesen.A fent említett jeladó plussz EGR, csere után ki lettek mérve és mindenütt az AutoData adatait mérem.Szóval elméletileg jónak kellene lennie.

    Minden hozzászólást szívesen fogadok.

    Köszönöm szépen nektek előre is.

    Persze mert rossz a vezérlőd.Nekem van egy garanciális vezérlőm.Ha kell írjál.De ezért kár volt kidobnod pénzt az ablakon felesleges szenzorokra.

  6. Kedves Mindenki,

    tudna nekem valaki segíteni? megköszönném ha valaki Astra G Diesel (ISUZU) Y17DT motorkódú verda adagoló vezérlő elektronika kapcsolási rajzot tudna küldeni, vagy megmondaná honnan tölthető le?!

    Előre is köszönve!

    Üdv

    ha adagolóvezérlő elektronika nyáklap rajzára van szükséged az nem lesz.Ha kekötési rajzra akkor töltsél le egy TIS-t

  7. Üdv!

    Új vagyok itt és lehet már volt ez a téma, de nem találtam rá a keresőben, így most leírom. Aki unja attó bocs. Aki tud segítsen!

    Az én Astra G-m (Z16XE) a következőket produkálja:
    - Műszerfalon világít a hibajelző
    - Kiolvasott hibakód: 0400
    - Nem egyenletes alapjárat
    - Hidegen szinte pörce indul, melegen viszont csak sokadik indítózásra
    Mi lehet a hiba? EGR?
    köszi

    Le kell programozni!

    • Like 2
  8. Sziasztok. Van egy kis termosztat problamam. Szoval abbol all, hogy nem iugazan tartja a 92 fokot. Eszrevettem, hogy allo hejzetben siman tartja, szoval valami a menet kozben beszivott levegovel lehet gond. Gondolom nem zar vissza rendesen. Kicserelhetem esetleg ithon, vagy le kell szedni a vezerlest? Z16se

    Le.

  9. Ismét kaptam levelet a Maróti Könyvkiadótól!

    Már "csak" 50.000 Ft-ról szól. Utána néztem a kiadónak.

    Arra kérnék mindenkit, aki letöltötte a Haynes: Vauxhall/Opel Astra&Zafira 1998-2000

    1: nézze meg, hogy melyik kiadó adta ki?

    2: angol, vagy magyar nyelvű?

    3: tegye fel a borító képét.

    Ugyanis, a http://bookline.hu/p..._Astra_1998_tol

    NEM a Maróti kiadásában szerepel!!!

    Ezért nem is tartom jogosnak a kártérítést ezen kiadvány után...

    Hát ez legalább olyan hogy a Global Tis lehet a gépeden de 3. személynek nem adhatod át illetve nem értékesítheted,nem sokszorosíthatod.Ettől függetlenül használhatód.

  10. Még annyit hozzá tennék, hogy ez a mágnes szelep ami az adagoló oldalában helyezkedik el, engedi az olajat nekem 40 Ezerbe fájt anno és amiért sokáig így jártam vele ez szépen beáztatta a Denzo adagoló vezérlőmet, úgy, hogy azt is cserélni kellett. Ezt a vezérlő elektronikát az elején a hivatalos hazai szervízek 400 000 Ft-ért cserélték, pedig jól tudták, hogy tipus hiba. Egy Debreceni emberke javítja, ha elküldöd a saját rosszat 30-ba küld egy másikat, ez az info kb 3 éves nekem akkor kellett.

    itt is foglalkoznak vele ezt nem ismerem:

    http://racing-bazar....vezerlo_javitas

    meg én is foglalkozok vele. :D

  11. Sziasztok. G astrámban a következő hiba van: kiszerettem volna cserélni a műszefal izzót ledesre a levegő kapcsolóknál. Lehet hogy zárlatot sikerült csinálnom vagy nemtom, de nem világít és a km óra háttérvilágítása sem működik azóta! A biztosítékokat megnéztem , szakadás mérővel is multiméteren... mind jó! Kérem ha valaki találkozott már ilyennel vagy tuddja mi a gond az írjon, mi lehet a megoldás! Még egy hiba , nemtudom van e összefüggés a kettő közt, de a levegő erősség csak a legerősebb fokozaton üzemel! ????

    nézd meg az F3.2-es és az F3.13 -ast

  12. Szia ! Igazából úgy szerettem volna ahogy te is írtad, csak hát így sikerült. Az Opeltől,már csak a számítógéphez értek rosszabbúl. Ezért röviden leírom ide is.

    2000-es kiadású 1,7 DTI ( ISUZU ) Opelom van. Előfordúl, hogy megtorpan, majd újra magához tér. De legutóbb meg kellett állnom, mert nem reagált a gázadásra. 1-2 perc után indítottam, és minden rendben volt egy darabig. Aztán ismét dadogott.

    Erre a problémára szeretnék segítséget kapni.

    Köszönettel.

    adagolóvezérlő hiba!

  13. Helló!

    Az alábbi problémám akadt:

    Teljesen szabálytalan időközönként, melegen az autó nem akar beindulni. Az önindító teker, de mégsem indul, mintha nem kapna üzemanyagot. Hidegen semmi gond, azonnal indul. Menet közben nincs gond, ah beindult, akkor szépen jár. Hibajelet nem tárol, úgyhogy nem tudom, mi lehet a gond.

    Ha valaki találkozott már ilyen problémával, megoszthatná a tapasztalatokat.

    Köszi!

    főtengely jeladó melegen megszakad....

  14. A hidrotőkének igen, de Z16XEP-ben az nincs, hagyoményos szelep vezérlésű :)

    Elméletileg 150E-nél van a periódus erre, de egy ideje már hallani vélem a ketyegést, főleg nagyobb fordulaton.

    Szóval továbbra is kérdés szakik felé:

    Az elképzelhető 130.000 km-nél, hogy Z16XEP-n már hallani vélem a szelephangot?

    Azaz másként téve föl a kérdést: Lehet, hogy nem ártana már szelephézagot állítani?

    üdv:freeze

    Azt hogy állítasz, amikor korongos?abba csak gyári cucc mehet bele, elég sok a méret kinálat...

    inkább twinport szokott tönkre menni.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.