Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

daykiller

MOTE klubtag
  • Hozzászólások

    12.988
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    14

Hozzászólások posted by daykiller

  1. 27 perce, zotya975 írta:

    Kösz, kíváncsi vagyok mi lelte, biztos voltam benne hogy vagy izzó vagy lent az olajgombánál tört meg a vezeték, hiszen ott olajban is ázik néha, meg kapja a meleget eléggé merev. De ugye egyik sem. Egy pár indításkor megint működött, mire rászántam magam hogy megnézem, aztán most megint semmi. A kormány alatt emlékeim szerint nekem nincs csatlakozó, az felszereltség függő lehet nem? Már hogy ott van a DRL csatija. 

    Eddig minden F Astrában megtaláltam ezt a csatlakozót, amihez közöm volt valahogy.

  2. 3 órája, zotya975 írta:

    Fém szelepsapkával amivel gumi szelepet lehet kitekerni megpróbálhatod óvatosan meghúzni, jó hozzá.  Injektoroknál ha különálló csatik vannak, akkor le tudod húzni akármelyiket az injektorról, és kötsz rá egy próbalámpát,. lehet hogy lesed kellene, mert az izzó nem tudom felizzik-e olyan rövid idő alatt. Ha egybecsatit van akkor annak le lehet pattintani a fedelét, és tűket szórva az injektorok kábeleibe tudsz rácsatlakozni. 

    Én meg kínlódok ezzel az olajnyomás visszajelzővel. Az izzó jó, a fix táp is ott van a fólián, az olajgombáról lehúzva a csatit azt letestelve sem gyullad ki a visszajelző, ha jól gondolom testet szakít meg a megjelenő olajnyomás úgy alszik el a visszajelző. Széttekertem a kerek csatit az akku mögött, ott letestelve sem gyullad ki a visszajelző, de a kapcsoló felé testre sípol a multiméter tehát elvileg a gomba jó. Most jönne a küszöbburkolat leszedése, nem tudom ott a nagy lapos csatiba bemegy-e a kék-zöld vagy egyből megy a műszeregységbe, de az úgyis kiderül ha megnézem csak most 5 fok van és szakad az eső. 

    Bemegy. 3-as érintkező. Testet szakít meg valóban. A kormány alatt lévő csatlakozóba is bemegy amúgy az olajnyomás gomba testje. Ugye az a DRL, más néven a svédrelé csatlakozója. Lehet ott letesteled és kiderül, hogy az X6-os csatiig jó-e a dolog. 8-as érintkező az olajnyomás, 5-ös a test. A színek ugyanazok.

  3. 22 perce, Tiu írta:

    Esély mindenre van, ha eltalálod mi nincs, akkor közelebb lesz a megoldás. Nincs más lehetőség, meg kell találni mi hiányzik az elinduláshoz. Az önindító teker, ez rendben. Vezérlés elvileg jó.

    Azt kell megnézni, hogy gyújtás (szikra a gyertyánál) és benzin a hengerekben van-e. ill. melyik nincs. Pl. gyertyát kitekered és indítózás közben nézni kell, van-e szikra. Benzines a gyertya? Van benzinszag ha kiveszed a gyertyát? A jobb lábtérben levő lila relé piros és fekete vezetékén van fesz. ha ráadod a gyújtást? A piros vezetéken elvileg mindig, a feketén gyújtás ráadáskor?

    Az üza. pumpa megy?

    Lehet még megszorult injektor, azok ki lettek próbálva előtte? Sorbakötve egy izzóval, impulzusokat kell neki adni és kattognia kell, ahogy egy pillanatra áramot kap. (ha nem is hangosan, de kézbe véve lehet érezni) Nem szabad hosszan áram alá helyezni, csak többször hozzáérinteni a vezetéket amivel próbálod. Minden testkábelt bekötöttél?

    Ha visszatetted az eredeti immo karikát, azt hova kötötted rá? Elvileg nem lehet dugója, mert mintha az xe műszerfali köteget tetted volna be. Vagy az xe kötegen is van dugója, az is immos volt? Itt annyit lehet tenni, hogy a már említett sebességjel vezetékeit kék-piros vezetékek az immo lábainál össze kell kötni (a nem immos autóknál így van). Ezen kívül az immo lábainál a barna-kék és barna-fehér vezetéket is össze kell kötni, ha a lábtérben levő X9-es (fekete 9 pines, amivel sokat foglalkoztunk már) csatitól a barna-kék vezeték az immohoz jön. Ezt azért, hogy legyen összekötve a check-engine lámpával az ecu. Ezzel megkerültük az immo ezen részét.

    Amiről még nem volt szó, hogy az se ecu immos volt-e. Ezt tudjuk? Sajnos nem tudom ezt honnan lehet megtudni. Minden esetre azt kell kideríteni, melyik feltétel hiányzik az induláshoz.

    Van, mikor messziről hallani, hogy valamelyik injektor dolgozik :D

     

  4. 7 perce, zotya975 írta:

    Nem úgy van hogy az immo a benzinpumpát blokkolja? Mert ha szikra van meg lehetne próbálni kihúzni az AC-relét és a 30-87-es pineket rövidre zárni. 

    Csak a dízelnél blokkolja az üzemanyagáramlást. Benzinesnél eleve a motorvezérlő nem fog csinálni semmit, ha nem kap jó azonosítót. Se szikra, se benzin.

  5. 2 órája, tuskes írta:

    Átfaragtam a gyújtáskapcsolót, mostmár jó, és a szürke csatiban is van gyújtáson fesz. Viszont nem indít. 

    A kerek csatiban a következők a kábelszínek: 

    Szr oldal: fehér-fekete, fekete-piros, kék-fehér, fekete, fekete-sárga, kék-zöld.

    Xe oldal: kék-fehér, fehér-fekete, fehér-sárga, fekete-sárga, kék-zöld, szürke, zöld, fehér, fekete,  középen a fekete-piros. 

    Az Xe kötegen van valami immo szerű, de azt úgy ahogy volt átraktam,  és saját kulcsával és a kormányon lévő lapos biszbasszal együtt átraktam. Próbáltam úgy is, hogy az utas oldali kütyü csatiját széthúztam, hátha..... Mondjuk én szívem szerint azt az egész hóbelebancot kivágnám belőle, de ugye nem tudom mit lehet, és mit nem bontani. http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=758IMG_1580_1.jpg

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=386IMG_1581_1.jpg

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=206IMG_1582.jpg 

    Lehet nem immo része, mikor visszadugtam rá a csatit, mintha a vezető oldali ablak bezárt volna rendesen. 

    Biztiket átnéztem, egy 15 A cserés volt. Többi rendben. 

    Nagyon elkeseredett vagyok, nagyon bíztam benne hogy a gyújtáskapcsoló a megoldás. 

    A csatlakozót, amit fogsz, az a gyári központizár csatlakozója, de a doboz az biztos, hogy nem az. Az valami mókolmány lehet.

    Amúgy olvastam korábban, a check engine lámpa szükséges lehet, mivel az immo is arra van rákötve. Immonál a legfontosabb, hogy be legyen kötve sorba a sebességjeladóval, mert azon keresztül kommunikál az ECU-val.

    21 perce, zotya975 írta:

    Ez szerintem nem az immo része hanem talán a gyári kp zár vezérlője, mintha lenne ilyen a pincében, de most nem otthon vagyok. Ha találsz rajta számsort, azt beírva a keresőbe kidobja mi az. Az immonak úgy tudom nincs külön elektronikája csak az immo karika van a gyujtáskapcsolónál ami fogja a kulcsban található csip jelét, és a többi "varázslat" az ecuban van. 

    Van külön kis elektronikája a gyújtáskapcsoló alatt. Kis dobozka, egyben a karikával. Ugye az dolgozza fel az RFID chipet a kulcsban és továbbítja ezt az ECU-nak.

  6. 27 perce, Tiu írta:

    Köszi, ez 16V betegség ezeknél ennyi idő után úgy látszik, corsán 16-ból 12 lötyögött rajta mikor cseréltem, és úgy látom a z18xe-t is meg kell csinálnom.

    Ezen is a legtöbbet már kézzel leszedtem. A kettes hengeré volt a legjobb állapotban. Fogóval is alig jöttek le. A dugattyútetőn is látszik, hogy ott nem ment olaj az égéstérbe. Javaslom, hogy ilyen 2 az egyben szimeringet szerezz be. Mondjuk szerintem a szimeringek egy idő után amúgy is elkopnak. Haverom Z16XEP-jében még a szelepvezetők is elkoptak. A szelepek lötyögtek a fészkükben. Kézzel simán mozogtak.

  7. 9 órája, nyemi írta:

    Sziasztok. Én nálam is az például a reggeli első indításkor  2mp is eltelik míg elalszik a lámpa. Megejtettem egy olajnyomás mérést és  nyugodtan kijelenthetem: nincs probléma és visszacsapó szelep se, a rendszerben. Hidegen 4,5 bar-t mértem,  üzem melegen 1,7-1,8 bar-t, ami szerintem bőven elég. Amúgy van egy trükk amivel például egy gyenge olajnyomású motor  kiszűrhető.

    A lényeg, hogy menjünk vagy 10 km a kocsival hogy teljesen felmelegedjen. Ezután  megállva ,világítás bekapcsolva hagyva, várjuk meg míg az alapjárat beáll, és ekkor az olajnyomás lámpát figyelve egy pillanatra kapcsoljuk rá az ablak fűtést . Ez egy akkora terhelés, hogy az  alapjárat le fog esni vagy 500-ra  és ha ekkor bevillan az olajnyomás  lámpa , na akkor kezdhetünk aggódni.  Amúgy egy koszos szűrő vagy egy rég cserélt és már híg olaj is produkálhat ilyen tünetet, szerintem.

    A klíma a legnagyobb terhelés, de ha az nincs, akkor csak a vízhűtő ventilátor marad vagy az utastér ventilátor. Az ablakfűtés nem egy nagy teljesítmény, hogy meggyepálja a generátort. Ezeknél a régebbi Opel motoroknál az a baj, hogy az olajnyomás érzékelés még a pumpánál van és nem fent a hengerfejben. Az újabb, Z-s motorokban már felül van szerencsére, bár elég hamar elalszik nekem is az olajnyomás a turbósban. Igaz, 5W40 van benne, ami már az X-es motorokba is kéne 96-tól.

  8. 11 órája, zotya975 írta:

    Amikor rányomtad a helyére ezt a rugótányér-szimering kombót, akkor a hengerfejre is rászorult? Mert ugye alapból a hengerfej-szelepszár közt kell tömítenie. Legalábbis nálam úgy van, hogy van egy hengerszerű kiemelkedés, amiben van a szelepvezető, erre rárakom az alsó rugótányért, és utána nyomom rá a szimeringet ami ide rászorul. 

    Persze. 19-es hosszú krovafejjel nyomtam rá a hengerfejre a tányért, majd egy 7-es szintén hosszú fejjel a szimeringet is gyengéden megnyomtam, hogy ne feszüljön. Természetesen most figyelem az olajfogyasztást és eddig eléggé biztatóak az eredmények.

  9. Látom mindenki szerel, akkor én is:

    Iszonyatos mennyiségű füstöt eregetett már maga után az OPC lámpánál állás után elindulva, de a garázsba beállás közben is koncerten érzem magam. Rendeltem ebay-ről speckó szimerineket, amik egyben vannak az alsó rugótányérral:
    szimeringek.jpg

    Szerszámot is vettem a művelethez:
    rug%C3%B3lenyom%C3%B3.jpg

    Sajnos az üzemanyaghidat is le kellett szerelnem, hogy a le tudjam nyomni a szívószelepeket. Az injektorok kiszedése felesleges volt és később baj is volt belőle.
    Az új szimering bent a helyén:
    szimering.jpg

    Némelyiket elég volt cserélni, de valamelyikről kézzel le tudtam szedni a szimeringet a helyéről. Volt egy, ami fenn is volt akadva a szelepszár végén. Az ékek visszarakása egyre gyorsabban ment a rutinszerzés során.
    Gyűlnek a régi szimeringek és a rugótányérok:
    veztengelyek.jpg

    Aztán az összerakás után az első beindítás kalandos volt. 3 hengerezés és erős tőkehang is párosult mellé. Wookie mondta, hogy ki kellett volna nyomkodnom a tőkéket. Aztán J0hnny tanácsára a tőkéket egy napig benzinben áztattam és kinyomogattam. Összerakás ismét, sokkal szebb a hang, már csak egyik injektor zajongott hangosan, de a próbakör alatt elhallgatott. Sokáig ment a tippelés, hogy rosszul raktam össze a vezérlést, de az nem ment el. A hármas hegnerben a rengeteg olajsár lekerülhetett a dugattyú oldalára és a kézi forgatás közben a gyűrűk letapadhattak, emiatt esett le 5bar-ra a végsűrítési nyomás. Egy napig friss olajfilmben ázott a dugattyú, majd összeraktam és beindítottam. Azóta is jó. :) Füstöt sem hagy már maga után, az olaj sem fogy. De legalább a lefújószelep már megint nem prüszköl. :D

  10. 6 perce, tarascus írta:

    Sziasztok!

    Opel Astra F, 1993-as ferdehátú. Motorkód: C14SE19113172. Röviden: melegszik a motor, nincs hűtés, ventillátor nem kapcsol. Kb. 5 km-t tudok elmenni vele és 100 fok fölé megy a  hőmérséklete. Cserléve lett: hőgomba, teljes vezérlés, termosztát, vízpumpa, hűtő, kb. minden ami ezzel kapcsolatos. A ventillátor jó, rövidre zárva megy, mint mint állat. 

    És a következő tüneteket produkálja miután megállok kb. 102 fokos hőmérsékletnél: A hűtő felül meleg, forró, alul hideg(ezért nem kapcsol a hőgomba). A csövek a motornál forrók, a másik oldalon nem, a tágulási tartályban a hütővíz hideg(beletudok nyúlni). A ventit rövidre zárva és folyamatosan megy, akkor is túlmelegszik. Nincs keringés az új vízpumpa ellenére? Mi lehet a baj? Ötletek?

    Szerintem dugulás lesz.

  11. 2 órája, tuskes írta:

    " SZR-nek nincs oktánszám csatlakozója, helyette van a kopogásérzékelő. Az SE motorok meg DIS gyújtásosak, ezért kopogásérzékelő van és nincs oktándugó. " Értem, ezek szerint nem vagyok teljesen bolond. :-) 

    Amit a rajzon bekarikáztam, és írtam mellé, arra a megoldás hogy az SZR kötegéről levágom azt a csatit, átrakom az SE kötegre, és megvan a megoldás? 

    " A szín alapján és emlékeim szerint is az a fényszórómosó csatlakozója. " De ez egy rövid kábel, még a torony mögött. Épp kiér a kiegyenlítő tartály mögül. Ettől persze lehet az, csak egyrészt 1 db. van belőle, és gondolnám a fényszóró mosóhoz 2 dukálna, másrészt ahhoz indokolatlanul vastag kábel. Elcsíptem egy olyan fotót, mikor még benne volt a donorban, nem tiszta a kép, de talán ott sincs rácsatlakozva semmi, így talán nem gáz.  Az oldalindex kábele megvan, lehet rosszul fogalmaztam, ez egy másik leágazás arról a szakaszról. Ezt egyenlőre elengedem. 1,4 XE-ből vannak a kötegeim jó része, ez vegyítve a megmaradt SZR és SE köteggel. Vegyítés oka, donor autó, extrákkal, ami miatt fel kellett használnom a donor 1,4XE kötegeit. 

    Valószínűleg nem fogok örülni a válasznak. Képen bekarkiázva ( remélem értelmezhetően ) http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=178Ke_769_pernyo_779_foto.png Ennek ugye alsó része bennt maradt az SZR-ből, felső része pedig rákerült az XE-ről, ami ugye extrás. Nem látom át hol vannak az átfedések, és hiába keresek tegnap este óta rajzot, még a nevét sem tudom. Én abban bízok, hogy az XE többlet csatlakozása ( vezetékszám ) nem lesz gond, hiszen erről a kábelek jellemzően vagy a blokkra, vagy főbb helyekre futnak, ami elméletileg a két blokknál azonos. Ez így működhet vajon?  

     

    Tessék, a lámpamosó csatlakozó:lampamosocsati.jpg

    • Köszi! 1
  12. 6 órája, tuskes írta:

    Az első kép megoldását megtaláltam korábban, mikor csesztettem a vezérműszíj burkolatát, szóval az rendben.  

    A kettes képen ezt probáltam megmutatni ( bekarikázva ): http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=964238145.png Hármas képen is ez vanEzen van egy elektromos csatlakozás, csakhogy abba is bedugni kellene a csatit, valamint ami ott van csati most az SE kötegéről, az is ugyan olyan végű kábel. Ezt vágjam, forrasszam? Nem a beszívott levegő hömérséklet érzékelő csatija, az már be van kötve. Továbbá erre megy rá 2 db vákuumcső, amire nem tudom mit dugjak, mert az egyik a fékrásegítő csövére megy, tehát foglalt, így marad egy, injektoron egy ledugózott kivételével minden hely foglalt, viszont a ledugózott meg ufó szelepre menne, ami nekem nincs. 

    Ötös kép. SZR blokkon nem tudtam hogy van oktánszámdugó, ilyen kábelt sosem bontottam korábban.

    Sajnos többire sincs megoldásom.

    Viszont talán az egyik egyszerű. Elvileg azonos SE kábelkorbácsunk van. Kijut a motortérbe egy vastagabb, és egy vékonyabb. A vékonyabbon van azt hiszem 2 leágazás. Az egyik megy a Map szenzorba, a másik a kérdéses. A csati formára azonos. Annyi, hogy a Map szenzorra menőben 3 szál van bekötve, a kérdésesbe 2 szál. 

    Ez barna, és fekete piros, vastagabb kábel, de ez fennt van a szemből jobb torony mögött, közveztlenül az után, ahol beér a kábelkorbács a motortérbe, Ez a tövétől egy vastagabbal indul, ez az egyik vége, a sárvédőindex csatija a másik leágazás. 

    Fényszórómosó érdekes felvetés egyébként, mert mindkét oldalon van 1-1 kábel, ami üresen álló 2 vezetékes, egész lennt a ködlámpa környékén. Ezek kerek biszbaszok, amiket be kell pattintani valahová. Ezekről egyáltalán nincs képem, Kedden megyek vissza vidékre, annál elöbb nem lesz. Akkor tudok szín szerint is vezetékeket mondani. 

    SZR-nek nincs oktánszám csatlakozója, helyette van a kopogásérzékelő. Az SE motorok meg DIS gyújtásosak, ezért kopogásérzékelő van és nincs oktándugó.

    A szín alapján és emlékeim szerint is az a fényszórómosó csatlakozója. Én is meglepődtem anno, hogy nekem is ki van kábelezve, csak relé + biztosíték be és működik. Nekem a műszerfal és motortérköteg full extrás volt a klímás mivolta miatt. A kerek "bizbaszok" meg szerintem a fékkopásjelzők csatlakozója lesz. Az oldalindexek csatlakozója más formájúak.

  13. On 2019. 04. 27. at 16:14, tuskes írta:

    Megakadtam néhány kábellel. 

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=303IMG_1521.jpg

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=748IMG_1522.jpg

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=234IMG_1523.jpg

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=173IMG_1524.jpg

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=605IMG_1525.jpg

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=512IMG_1526.jpg

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=378IMG_1527.jpg

    Van egy csati az injektorok kábeleinek közepén, elég rövid kb. 15 cm, kábellel. Aztán az AC táp csati mellett, van a két érintkezős ovális, valahol a generátor körül lehet a tulsó vége. Itt aza a gond, hogy vaan egy biszbaszom ott fixen eredetileg, 2 vákumcső megy rá, azonis ugyanúgy ilyen pi..ás csatlakozás van. vezető oldalon a sárvédőindexel egy irányba fotó vastag kábel, barna - piros fekete színnel. SE kábel vékonyabbik kötegéről egy csati a map szenzorra, de van még egy hosszú kábelen. 

    Ezeket nagyon nem értem. Van esetleg ötlet? 

    Itt se net, se nyomtató. Otthon pedig ugye nem tudom előre, milyen fejlemények lehetnek. Ez a poszt kb 25 percembe került, tehát a mobilnet is nagyon gáz. 

    Utolsó két képen lévő csatlakozó szerintem a fényszórómosó csatlakozója lesz. De jobb lenne vezerékszínekkel összepárosítva és akkor megmondom, hogy melyik micsoda.

  14. 10 perce, nyemi írta:

    Szia. Oké 5w40-es bár mint ezelőtt írtam ezek az osztályok nem sok mindent árulnak el az olajról, mert olyan nagyok az átfedések.  Az ACEA A3/B3 vagy B4 és C3-as között meg akkorák a különbségek ,hogy ha a Dexos 2 most a C3-hoz kapcsolódó szabvány és visszafele is érvényes  mindenképp Dexos2-est kell alkalmazni  mert a múltat megváltoztatni nem lehet.

    Amúgy én úgy tudom, hogy mostani "ACEA A3/B3 vagy B4"  nem a 2004 előtti " ACEA A3/B3 vagy B4". Volt valami változás akkoriban ACEA-éknál.

    Ezt meg kell hallgatni.

    C3 részecskeszűrős motorokba való. Ezért is felesleges, mivel némelyik motorolaj adalékból kevesebb van benne, mint B3/4 és társaiban. Ez akár még káros is lehet a motorra. Tehát Dexos2-es C3-as ACEA besorolású olajat semmiképp ne önts az A3/B4-t igénylő motorba. A C3-as az egy külön kategória pont a DPF miatt.

  15. 6 órája, tuskes írta:

    Nagy helyed éppen neked sincs a szerelgetésre.... Ezek szerint én összetehetem a 2 kezem a bérelt garázsommal, ott majdnem telibe tudom nyitni mindkét oldalon az ajtókat. 

    Valóban nincs sok hely. De ilyen kis helyen is ki tudtam cserélni mind a négy rugót és gátlót. :-) Egyébként be szoktam pakolni az autóba, ha nem férek el. :smartass:

  16. 10 órája, wookie írta:

    Az ám. :D Lábbal lökős, motor meg váltó nélkül. :D 30 pénz volt, de minden más benne van, és nem rohad sehol. :O 130k km van benne. Donornak lett hozva, aztán még ki tudja mi lesz a vége.

    B Corsa, ami nem rohad? Olyan nem létezik. :-)

  17. 2 órája, atyus62 írta:

    Ujra üdv mindenkinek! Tehát  végül is kiszervoltam az előtét ellenállást ,ki volt égve , ki lett cserélve de minden ugyanaz mint amikor megvettem. Tehát kikapcsolt állapotban gyujtást rá adom lassu fordulat indul mint egyesben, 1 ugyanz afordulat,2 es gyorsabb, 3 as még gyorsabb 4 es nincs semmi. Ennyi ,lehet a kapcsoló hibás?

    Szerintem kapcsoló lesz. Ugyanis mindhárom fokozat az ellenálláson keresztül megy, míg a negyedik direktben kéne adnia villanyt neki. Ellenállást megkerülve.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.