Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

potyo

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    1.440
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    5

Hozzászólások posted by potyo

  1. 1 hour ago, Fort said:

    Üdv!

    A napokban cserélném az autóban az akkumulátort.Ha jól olvastam,gyárilag 45 Ah-s is elég az 1.2 -es motorokba.

    Amit kinéztem: 12V 45Ah jobb+ Varta Black Dynamic,Indítóáram: 400A

    Valakinek van tapasztalata vele,hogy indítanak ezek a "kisebb" akkuk télen?Az autó 90%-ban a szabad ég alatt van télen is,így jó lenne ha hidegebb időben is elindulna.Esetleg vegyek bele egy nagyobb teljesítményűt és az a biztos?Jelenleg egy 72Ah Exide van benne,ezzel eddig nem volt gond,de most a túlfolyón elkezdett folyni belőle a sav.

     

    A sav általában valamitől, jellemzően túltöltéstől folyik belőle, akkor azt meg kellene szüntetni első körben. Cellazárlat nem valószínű, mert azt éreznéd az indítózáson. Szóval alapos mérés, és csak utána tervezz akkut venni.

    Amúgy elég a 45Ah az 1,2-es motorhoz, nekem ilyen van az 1,6-os motorhoz. Ha lett volna kisebb, még kisebbet vettem volna bele annakidején.

    • Like 1
  2. 5 hours ago, bpomega said:

    Helló

    Szerintetek Z16XE motorra rá lehet tenni a Z14XE hengerfejet vagy nem kompatibilis ?

    Tekintve, hogy a Z14XE 77,6x73,4, míg a Z16XE 79,0x81,5mm furat x löket méretű, ezért igen kevés esélyt látok rá, hogy a hengerfejük azonos legyen

  3. Az a baj hogy ha megakad akkor mondjuk félúton akkor nem is működik tovább csak ha ki-be kapcsolom. Ha rossz a relé akkor hogy-hogy bizonyos funkciók pl. ablakmosó + törlés működik rendesen?

    Az a relé több mindent csinál, és lehet csak egy része hibás. Amikor újra kapcsolod, akkor egy időre megint kap áramot a motor állástól függetlenül, továbbfordul, aztán lehet, hogy ott már ismét érintkezik a végálláskapcsoló, ezért elmegy a végéig. Pl. ha csak simán bekapcsolod, akkor kap mondjuk 1 másodpercre áramot a motor a relétől, elindul, de ez csak egy fél mozgás ideje, de a végálláskapcsolónak köszönhetően kap áramot továbbra is egészen amíg vissza nem ér az alaphelyzetbe. 5 másodperc után ismét kap 1 másodpercig áramot a relétől, elindul, és utána ismét csak a végálláskapcsolótól kap. Ha viszont mosás van, akkor kap fixen teszemazt 5,5 másodpercig folyamatosan áramot, ez idő alatt megcsinál két és háromnegyed mozgást, és innen már a végálláskapcsoló viszi vissza. Simán lehet, hogy nálad valahol ott fél út táján nem érintkezik a végálláskapcsoló, ezért áll meg. Nekem első körben a végálláskapcsoló lenne emiatt gyanús, nem a relé vagy a vezetékezés.

  4. Nekem indított rendesen a döglődő akksi.

    Kereskedésben rá tudnak mérni egy műszerrel. Kiírja hány %-os...

     

    Az a baj, hogy az indítóáramot mér, aztán annak nem mindig van köze a valósághoz. Sokszor van olyan, hogy van indítóáram, és tud indítani 5-10-szer egymás után rendesen, de egy percre bekapcsolod a tompítottat, vagy áll néhány napot, akkor már indításképtelen lesz, mert kapacitás viszont nincs. De az ellenkezője is lehet, kimutat egy 50%-os állapotot, aztán elmegy még 2-3 évig is gond nélkül. Szóval csak óvatosan. Nem kell álló helyzetben tekergetni a kormányt, az úgysem tesz jót sem a gumiknak, sem a mechanikának, és már nincs is probléma :D

  5. lehet meghal az akkum, gyárit gondoltam bele, de 60A teljesítményűt.

     

    jó lesz hozzá vagy mehet bele akár nagyobb is? ha mehet akkor Bosch, vagy Varta?

     

    Nagyobb teljesen felesleges, mint a gyári méret, ami gondolom 55Ah. Én az 1.6-os OFF autómba 44Ah-t tettem, az volt a legkisebb kapható autóakku. Ha lett volna kisebb, még kisebbet vettem volna.

     

    Bosch vagy Varta kb. mindegy, több múlik azon, hogy rendben van-e a töltés és hogy nem meríti-e valami fogyasztó folyamatosan.

    • Like 1
  6. köszi!

     

    akkor óra mögöttit megnézem, ott van barna drót 2 darab is a csőre van fogatva, gondlom az a test.

    ha az okés akkor relék környéke.

     

    ha így sem, akkor megnézem a motortérben a testkábelt-> ha cserélni kell az nehéz?

     

    van 2 zsír új akkusarum is, esetleg ha az a probléma.

     

    de tegnap délután óta nem mentem a kocsival, elsőre rámérek az akkura.

     

    Sarut, kábelt cserélni felesleges. Csak az érintkezési pontokat kell megtisztítani, és van erre valami szer, azzal megkenni, majd ismét meghúzni.

     

    Amúgy némi halványodás teljesen normális, nem szupravezetőből vannak a vezetékek.

    • Like 1
  7. Ebben az árban benne van a forrasztás, zsugorcsövezés és a hibakód törlés. Annyi hogy nekem a törlést máshol autószerelő barátom ingyen is megcsinálja.

    B vectrás ismerős ajánlotta a wago csatit + 1-2 villamosmérnők barát is ezért gondoltam hogy jó megoldás lehet. Amúgy kisvarsányi vagyok de hétközben debrecenben vagyok mivel ott vagyok egyetemista. :)

     

    Nem rossz a wago sem, csak elektromos szempontból a forrasztás a legjobb kötési mód, azért ajánljuk azt. Egyszer kell megcsinálni jól, és örökké tart.

     

    Amúgy úgysem hiszem el, hogy nincs egy ismerős, aki tud forrasztani. Villamosmérnökök között azért szokott akadni, akinek van kéznél páka.

  8. Sziasztok

     

    2006-os Astra G-van, pár hónapja, viszont rendelkezem egy 2008-as Hyundai i30-am 1,6 turbódizel is.

    A munkám miatt csak 1-1 km-rt utazom a munkahelyig és vissza, erre a benzines Astrát használom, viszont két hónapja csak áll a másik kocsi, ami dízel. HA két havonta meg tudom hajtani 50 km erejéig az i30-at , majd újabb két hónap pihenő jön, azzal nem teszem tönkre?

    Nagyon hozzám nőt, fájó szívvel adnám el az i30-at...Mi a véleményetek?

     

    1km-re éppenséggel sétálhatnál is, vagy kerékpározhatnál, ezzel a használattal az Astrat is feleslegesen koptatod.

     

    Az i30-ról vedd le az akkusarut, amikor áll, és jobb lenne inkább havonta vagy 2-3 hetente menni vele egy 20-25km-t szerintem, gumiknak is jobb lenne, ha nem állnának ennyire egy ponton, és az olajat is jobb lenne felkavarni gyakrabban.

     

    De azért számolj utána, hogy megéri-e két autót fenntartani, amikor ennyire keveset vannak használva. Olajat, szűrőket akkor is évente kell cserélni, ha nincs használva, gumik, műanyagok, stb. is öregszenek, biztosítás, adó, stb. szintén éves tétel, és senki sem fogja elhinni öt év múlva, hogy csak évi 500km-t gurult, emiatt az értékét ugyanúgy veszíti, mint ami évi 20000km-t gurult. Ráadásul turbódízel, gondolom kettőstömegű lendkerék is van benne, magasnyomású befecskendezéssel, ezeknek nagyon esik az áruk márkától függetlenül...

  9. Olyat lehet, hogy tesztelés céljából obd hibakódot "generálni"? Lehúzok egy csatlakozót vagy ilyesmire gondolok, ami kivált egy hibakódot.

     

    Hőmérsékletjeladó, légtömegmérő, fojtószelepállás jeladó, elektromos gázpedál esetén annak a vezetéke, tankszellőztető szelep, lambdaszonda, injektorok, ezek azonnal hibakódot eredményeznek, ha széthúzod a csatlakozójukat. Légzsákkal inkább nem játszanék, mert azt nem olyan egyszerű kitörölni, és mint írják, hiába rakod vissza, nem működik a hiba törléséig a légzsák. A fentieket viszont ha visszadugod, akkor következő indítástól már ismét működnek, maximum a hibakód marad bent, de azt meg egy ELM327 is kitörli.

    • Like 2
  10. Mikor vettem az autot, teli kerekeken probaltam ki. Ott nem volt semmi ilyen. Felkerultek a nyarik, es azota csinalja.

    Miért nem teszed vissza a téli gumikat és mész egy kört, hogy kipróbáld, húz-e azokkal is? Vagy menj azokkal el a futóműveshez és ellenőriztesd azokkal le, ha már a nyári gumik elmondásod szerint is féloldalasan kopottak.

  11. Hát, nekem ez a második Astra-m (F után G), rokonságban van Zafira B, Vectra A, Astra F, C Corsa (ezek mind benzinesek) de egyiknél sem láttam olyat hogy gyújtás levétele után ment a hűtés. Ennek megfelelően nem tudom hogy most akkor mi a differencia hogy kinek mikor áll le a hűtés, lehet hogy a hűtőközeg hőmérsékletétől függ, de ez csak találgatás részemről.

    Sok "német" autónál így van megoldva valóban, csak még Opel-nél nem láttam ilyet...

    (Lehet hogy attól is függ, hogy egy vagy két ventilátoros-e az autó, de passz. Az F-ben mondjuk egy volt, a mostaniban kettő van...)

    Tudtommal háromféle megoldás van arra a G Astrakban, hogy az a ventilátor hogyan van kapcsolva. Egyik az egyszerű "hőgomba" a hűtőradiátorban (ha jól sejtem, ezek alapvetően a kezdeti klíma nélküliek lehetnek), van ahol van külön hűtőmodul (ezt nem tudom, mi alapján dolgozik), és van ahol a motorvezérlő intézi a motorhőmérséklet alapján (ezek lehetnek talán a kései modellek). Ebből kifolyólag aztán látszólag egyforma autók különféleképpen viselkednek.

    Amúgy az E Kadettem is olyan volt, hogy ha épp akkor állítotam le, amikor ment a ventilátor, akkor nem állt le a gyújtás levételére, hanem még ment némi ideig, amíg a hűtőradiátorban a hűtőfolyadék hőmérséklete le nem csökkent. A motor hőmérséklete persze ettől még nem változott, hiszen a vízpumpa nem járt.

    • Like 1
  12. Sziasztok!

    A hétvégén megjártam egy Budapest-Siófok-Budapest utat és azt vettem észre hogy kb 130-as sebességnél a kormány elkezd rázni (erősen), 120-ra lassítva teljesen abbamarad. Először voltam vele pályán, ezért még eddig ezt a dolgot nem tapasztaltam, lehet hogy valamilyen kezdődő hiba jele?

    Egyensúlyoztasd ki a kerekeket

  13. Először ez oldódjon meg, aztán ránézek a többire is, hogy mi lehet.

    A 1530 szintén légkondi hiba: A/C Relay Voltage High Air Conditioning System B-10 és A/C Relay Circuit Open Air Conditioning System B-10 ez is el fog tűnni, ha fel lesz töltve.

    Lambdaszonda hibák ezek vannak:

    0130: funkció rendellenesség

    0135: fűtőáramkör funkció rendellenesség

    0170: tüzelőanyag korrekció, funkció rendellenesség

    Mondjuk, ha nincs ez a klíma dolog, akkor ezeket észre sem veszem.

    0130 és 0135-re nézd meg, hogy nincs-e szétcsúszva a lambdaszonda madzagja. Én volt, hogy egyéb szerelés miatt véletlenül széthúztam és akkor ezeket a hibákat dobta. Ha rendben van, akkor valószínűleg szondacsere következik.

  14. Izzítógyertya hibájából csak nehezen indulna, de meleg motornál nem számít, ha hibásak is. Valami más lesz ott a probléma, nemtudom, ennek van-e légtömegmérője, ha van, akkor lehet pl. koszos.

    Aki azt mondja, hogy a dízelben az izzítógyertya szikrázik, azt nagy ívben kerüld. Azt , hogy egyik henger nem megy, igencsak érezni a motor egyenetlen járásán kis fordulatnál, nem csak az erő hiányzik olyankor belőle.

  15. Akkor járó motornél csináljak egy tesztet?

    ...lehúzom a csatit róla...és elkell indulnia a ventinek..

    Ha nem indulel akkor csere .....

    :omg: Igen... Csak nem a jeladót, hanem az összes többit. Tekintve, hogy ha lehúzod róla a drótot, akkor tökmindegy, hogy egyébként jó vagy sem a jeladó, ezért a lehúzás utána ventilátor elindulásból/el nem indulásból nemis derülhet ki, hogy jó vagy sem a jeladó...

  16. Nem gondolom reálisnak, hogy egy hibás jeladót nem jelez miközben jókat meg igen. De lehet. Nem szentírás a hibakódból kiolvasott adat sem, de sokkal célravezetőbb azon elindulni, mint vaktában lövöldözni.

    Ha pl. a jeladó nem ad 40 foknál melegebb jelet, abból nem találja ki a vezérlő, hogy a jeladó hibás, hiszen a 40 fok is valós hőmérséklet. Ekkor csak azt látja, hogy 40 fokos motornál a mért beszívott levegőhöz adott elvileg megfelelő mennyiségű benzint, a lambda meg azt mondja, hogy sok volt a benzin. Ebből nem derül ki egyértelműen, hogy a hőmérsékletjeladó a hibás, hiszen lehet a lambda szenzor is hibás, vagy még más is. Ezért ad egy túl dús keverék jelet, aztán élőadatokat figyelve kiderül, hogy stimmel a hőmérséklet vagy sem, stimmel a lambdajel vagy sem, és akkor lehet lépni tovább.
  17. Túldúsítást okozhat még rossz vízhőmérséklet jeladó is, de amíg van hibakód felesleges találgatni.

    Mondjuk nem biztos, hogy a motorvezérlő rájön, hogy a vízhőmérséklet jeladó a hibás, aztán hibakód alapján ki lehet cserélni minden mást... Rá kell nézni az élőadatokra, hogy hány fokosnak látja a motort, abból kiderül.

  18. Én úgy tudom sima van benne, vagy rosszul tudom? Egyébként olyasmi hangja van igen.

    Alkatrészkereskedőknél van hozzá kettőstömegű lendkerék, úgyhogy ha nemis mindegyikben, de biztosan van olyan, amiben van. Ettől többet sajnos én sem tudok, csak a koppanó hangról ez ugrott be.

  19. Üdv!

    Arra esetleg van valakinek ötlete, hogy leállításkor meg néha indításnál is miért ad egy furcsa koppanó hangot? Motortartó bakok szerintem rendben vannak nem mozdul nagyot, olyan mintha a motorból vagy váltóból jönne. Zafira y20dth 2002

    Kettőstömegű lendkerék?

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.