Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Busman

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    96
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by Busman

  1. 23 órája, zotya975 írta:

    Szia! A vezérműtengelyt nem kell kiszedni a művelethez, a folyamat a következő: leveszed a szelepfedelet, és az adott hengert úgy állítod hogy a dugattyú ne legyen a felső holtponton ( beleütközik a lenyomott szelep) és a himba ne nyomja le a szelepet, a bütyök felfelé álljon. Aztán vásárolt vagy barkácsolt szeleprugó lenyomóval lenyomod a szelepet, leveszed róla a himbát, közdarabot, és a tőke kihúzható a helyéről. Az olaj visszafolyó nyílásokat érdemes kis ronggyal betömni mert a közdarab ( papucs, nyomólap ki hogy hívja) le tud esni a járaton a karterba. A rongyot összerakás előtt ki kell szedni. Hosszú erős csipesz, csőrös fogó és mágneses kiszedő kell a cseréhez. Én összerakáskor üres himbát rakok vissza ( ha újat veszel az úgyis üres) így az is összenyomódik könnyebben összerakható. A kiszedés egyszerű a visszarakás macerásabb, a közdarab és a himba szeret elcsúszkálni.

    Ezen a képen ki van szedve a régi tőke ott van az új a himba lent félre van húzva:

     

    Ha könnyített himbád van, az jó, mert az kisebb helyen elfér, könnyebb vele dolgozni:

     

    Ez meg egy zárt szelvényből és csődarabból barkácsolt rugó lenyomó, a szelepfedél csavarok helyére kell csavarozni,. ahogy húzod meg a csavarokat úgy nyomja le a szelepet:

     

    Én tojástartóba szoktam gyüjteni az alakrészeket, így nem mászkálnak-vesznek el:

     

    Azzal tisztában kell lenni hogy első alkalommal tapasztalat nélkül több óra az összerakás, és ha nem tudod befejezni el kell vontatni az autót szerelőhöz, aki nem fog kínlódni vele, hanem leveszi a hengerfejet és úgy rakja össze. 

    De ha valaki tudja mit csinál az egész megvan max 2 óra alatt és csak a szelepfedél tömítést kell cserélni, a régi már nem rakható vissza. 

     

     

    Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást, ez alapján szerintem nem lesz gond. :)

  2. Sziasztok!

     

    Hidrotőkét szeretnék cserélni a C14SE motoros Astrámban. A kérdésem az lenne, hogy célszerűbb? Vezérműtengely bontás nélül? Így mennyire macerás? Himbát is tudok cserélni így? Ha lebontom a vezérműtengelyt, mindenképp kell cserélni hengerfej tömítést is ugye? Ha azt nem is szedném le, gondolom már akkor sem tömítene rendesen...

     

    Köszönöm!

  3. 20 perce, zotya975 írta:

    Oké, de ott az óraálláson kívül mást is megtudhatsz pölö hogy volt-e törve az autó , esetleg nem körözik ésatöbbi.  Meg azért nem mindegy hogy 150 vagy 350 ezer, mert nyilván te is menni akarsz vele, és nem rákölteni jó sokat, ha nem is derül ki belőle sok minden ( vagy akár semmi) érdemes megejteni. 

    Igen ebben teljesen igazad van, köszi, utána nézek. Esetleg nem tudod, ezek mennyire hajlamosak túlzott olajfogyasztásra?

  4. 5 órája, zotya975 írta:

    Jól néz ki, de tudtommal már le lehet kérdezni az autó előéletét óraállás, ésatöbbi, azt azért szerintem nem ártana megejteni. 

    Nem vagyok egy km állás hajhász, ha egyben van az autó és nincs lelakva, az már csak másodlagos. Szeretnék egy egyszerű kocsit, ami gond nélkül elvisz A-ból B-be, az Astra pont ilyen lenne, csak az egy kicsit kicsi, ezért lenne inkább Vectra. Ezek a B-sek nagyon tetszenek, eltalált időt álló forma szerintem. 

  5. Sziasztok!

    Bocsi, hogy itt kérdezek, de a B Vectra csoport nagyon kihalt. Szóval szeretnék venni egy B Vectrát, mire kell figyelni vásárláskor? Csak benzines jöhet szóba, abból melyik a legjobb? Én az 1.6-ra gondoltam. Itt egy hirdetés, ez nagyon tetszik, erről mi a véleményetek:

    https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/opel/vectra_b/opel_vectra_b_1_6_16v_elegance-13755885

     

    Köszönöm, és remélem tényleg nem gond, hogy itt kérdezek! :)

  6. Sziasztok! 

    Dízel Passatom szeretném lecserélni egy benzines G Astrára, meguntam a dízel nyűgjeit és költséges szervizeit, hiába a jó fogyasztás. Mindenképp szíjasat szeretnék venni, igazából mindegy hogy 1.2, 1.4, 1.6, melyiket érdemesebb? Hány lóerős motorok a jók? Mert sajnos a hirdetésekből nem tudom meg mi a motorkód. Van valami típushibája ezeknek amire mindenképp figyelni kell vásárláskor?

    Egyetlen aggályom van ezzel az autóval kapcsolatban, akinek Astrája van, szinte mind hengerfejes lett néhány éven belül, ez puszta véletlen, vagy ezek tényleg hajlamosabbak erre?

    Astra G

    Astra G II

    Köszönettel: Zsolt

  7. 1 óra, zotya975 írta:

    Hát legalsó hangon, ha nem veszel új csavarokat, csak a tömítések, és a síkolás árát nézzük akkor nem vészes . Nekem 3 ezerért síkoltak igaz ennek már vagy 5 éve a nyomáspróba nem tudom mennyi. Vezérlést nem muszáj cserélni, de mivel már csak 10 ezer van a periódus végéig logikus lenne. Amikor szakadt a szíjam a bontott hengerfej ( nem a régit csináltuk meg) a síkolás, az olaj, a hűtőfolyadék, a vezérlés szett, a hengerfej és a szelepfedél tömítés a vezérműtengely szimering és a termosztát volt 50 ezer. Meg persze az sem mindegy hogy mi a nyomáspróba eredménye. 

    Értem, köszi, jövő héten elviszem egy szakihoz, aztán meglátjuk mit mond rá.

  8. On 2017. 01. 19. at 16:29, zotya975 írta:

    Hát első körben ha túlmelegszik a motor a hengerfej tömítés szokott átégni, aztán vetemedik-reped a hengerfej, blokk..de persze nem törvényszerű a sorrend. Ha van szikra mindegyik hengernél és mindegyik injektor nyomatja befelé a benzint akkor kompressziót kéne méretni. De én úgy vettem észre nem olyan könnyű megfőzni, én is mentem már 10-20 kilométert kilyukadt hűtővel, igaz mindíg megálltam és öntöttem utána a vizet. 

    Hát nem úsztam meg, beledolgozik a hűtőrendszerbe a motor, bugyog a kiegyenlítőtartály folyamatosan, túlnyomás van benn 1 perc után. Mennyi lehet a javítása ennek? Gondolom hengerfej le, síkolás, nyomáspróba, nem tudom, ilyenkor szerintem vezérlést is érdemes cserélni, már van benn 50 ezer km, szóval így összesen mennyi a reális ár érte?

  9. 22 órája, zotya975 írta:

    Amikor nálunk eldurrant a cső semmit nem vettünk észre, éjszaka volt esőben, csak azt hogy lassul a kocsi majd megszorult a motor. A vízhőfokon vagy nem volt különösebb változás vagy pont nem néztünk oda.

    Akkor nem volt szerencséd, ezt tényleg nem könnyű észrevenni. Lehet valami nálunk is károsodott, mert egy henger nem akar menni, még a gyertyákat, meg a kábelt átnézem holnap, aztán nem tudom mi tévő legyek, nagy baja pedig nem lehetett ettől szerintem, pár km-ert ment csak víz nélkül, az olaj is tiszta maradt, megy is rendesen, de alapjáraton dadogós, hallani hogy nem megy.

  10. 19 órája, zotya975 írta:

    Hát passz, nekem is cserélni kéne, a cromaxnál egész jó árak vannak, és van mindenféle. Mák  hogy észrevetted, de hogyan, menet közben? 

    Menet közben igen, leginkább úgy, hogy elment a fűtés, és a vízhőfokmérő is elkezdett le-fel járni Köszi, körülnézek ott. :)

  11. Sziasztok!

     

    Van valami tapasztalat, hogy milyen vízcsövet érdemes venni? Lehet kapni valahol komplett készletet? Sajnos ma eldurrant az a legalsó a motor mögött, otthontól 30km-re, az autót úgy kellett hazahúzni, úgyhogy szeretném lecserélni az összeset a biztonság kedvéért. :)

  12. 8 hours ago, OpelesLaci írta:

    De bizony Zotya :-D 

    Ha jól rémlik, tetősín nélküli fehér kombival ugye? :icon1: Abban az időben rengeteget olvastam a fórumot, ma már kevesebbet, de azért néha feljárok!

  13. 2 hours ago, zotya975 írta:

    Hát szerintem nem kell nyúlni a vezérléshez a váltóoldali szimering cseréhez. A vezérlés ugye az anyósoldalon van a kérdéses szimering meg a vezető oldalon. Nézd itt éppen a szimeringet veszem ki:

     

    A másik oldalon meg fent van a vezérlés, csak a generátor szíja van levéve:

     

    Bár ez C14NZ motor, de ez a része nem különbözik az SE-től.

    Így már világos, de közben rájöttem, hogy én sem jól írtam, mert mindkét oldali csere van ebben az árban, mert a másik sem tökéletes. Köszi a képeket is. :icon1:

  14. On 2015. 11. 13., zotya975 írta:

    Úgy kábé jó, mert a vezérlés csere az kábé 20-30 ezer , a kuplung kicsit több, akkor már ugye hűtőfolyadékot is illik lecserélni ( esetleg olajat? ) magának a szimeringnek a cseréjére meg nekem is kábé 30 ezret mondtak, ha mindent összeadsz, pont ennyi jön ki. De alapból a szimering cseréhez nem kell a vezérlést megbontani, vagy azt amúgy is cserélni kell?

    Nem, abban van még 30 ezer kilométer, nekem azt mondták, hogy azt is meg kell bontani, és a bontott szíjat nem teszik vissza, sőt még a vízpumpát sem, hanem cserélni kell. Az enyém C14SE motoros, akkor csak le akarnak venni egy plusz vezérlés árával is?

  15. Sziasztok!

     

    Az utóbbi időben nem sokat jártam itt, közben a fórum is megújult, most azonban egy nagyobb hiba jött elő az autón, ebben szeretném tanácsotokat kérni. A hiba, hogy folyik a váltó oldali főtengelyszimmeringnél az olaj. Voltam vele szerelőnél, megnézték, azt mondták, hogy a javítása a legrosszabb esetben 100 ezer forint körül lesz. Ez magában foglal egy új vezérlés szettet, mert a régit nem teszik vissza, egy új kuplung szerkezetet, mivel az sem tökéletes és lehet cserélni kell, illetve olajos is lett a tárcsa és a szimmeringeket. Itthon nem merek nekiállni, mert ebben már nem igazán vagyok képben. Szerintetek ez jó ár érte? Vagy érdeklődjek máshol is?

     

    Üdv.: Zsolt

  16. Saját tapasztalatom nincs róla, vélemények alapján nem lesz annyira finom a váltás, könnyebben berángat/beremeg, ilyen szempontból a motor felé is több rezgés megy át, de hosszabb távon nem tudom mit okozhat. Előnye hogy jóval olcsóbb mint a kettős tömegű.

    Értem, köszönöm, igazából vásárlás előtt állok, és a kiszemelt autó ilyen lendkerékkel van szerelve, amúgy más gond nincs vele. Ez az egy aggályom van csak. De akkor lehet elengedem az autót, mert csak motoszkálna a gondolat bennem, hogy hosszú távon más baj is lehet.

  17. Enyémben ott van. Csak rá kell dugnom. :D

    Amúgy Svédiában ugye kötelező használni a világítást mindig. Ezért van benne ez a kis szerkezet, ami gyújtásra helyzetjelzőt kapcsol, a motor beindulására meg tompítottat.

    Gyakorlatilag ez a Svéd DRL, amit ugye azóta ledes és ilyen olyan megoldásokkal csinálnak a mai autókon. Azokon is gyújtásra világít 2x21W-os izzó, tompítás nélkül, viszont ha felkapcsolod a helyzetjelzőt, akkor az már ugye kikapcsol.

    Akkor ezzel teljesen elveszti a szerepét a világításkapcsoló?

  18. Tudom, olvasom folyamatosan a fórumot, szeretek én is építgetni, de azért ehhez már nem hiszem, hogy lenne türelmem. Meg aztán úgy lennék vele én is, ha már ez benn van az is jó lenne, végül nem lenne kész sosem. Daykiller Astrájában az tetszik, hogy sok dolgot belerakott, de mindent gyári megoldásokkal, gyári formában, nekem is jobban tetszik úgy, hogy nem látszik rajt az utólagos "farigcsálás".

  19. Akkor most dobj el mindent,....

    Köszi a kielégítő választ, mindenki másnak is. Még van időm, úgyhogy akkor vásárlás előtt kipróbálok pár autót és megpróbálom lebeszélni magam ezekről a dízel gépekről.

    Mondjuk ha találnék egy eladó Astrát, ami olyan felszerelt és állapotú mint Daykilleré, akkor nem gondolkodnék egy percig sem :D

    Üdv.

  20. Lehet túlzás volt ez a kijelentés, nincs sok viszonyítási alapom, de egy 1,4-es szívó benzineshez képest, szerintem sokkal jobb mondjuk egy turbó dízel. Ami a legjobban tetszik ezekben, az az alacsony fordulaton is meglévő nagy nyomaték, nem kell pörgetni hozzá. Tehát nem kimondottan fogyasztás miatt kell a dízel. Ilyen V6 TDI-t és hasonló gépeket nem vennék én sem, mert ezt már tényleg feleslegesnek tartom. A véleményetekre voltam kíváncsi, én úgy gondoltam, ha veszek egy 2005 körüli autót, normál állapotban azzal még pár évig gond nélkül el tudok járni. Mondjuk nem lettem sokkal okosabb, tudom, ha veszek egy használt autót, vannak költségek, kopó alkatrészek amiket ki kell cserélni, ezzel nincs is gondom, csak nem szeretném több százezer forintos motorfelújítással kezdeni az egészet.

    Zotya, az nem a piros kombi volt, amiről képet is tettél fel?

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.