Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Mikulás74

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    534
  • Csatlakozott

  • Days Won

    5

Hozzászólások posted by Mikulás74

  1. Nekem alapjáraton zörgött nagyon, ha kis gázt adtam, szép hangja volt, meg felpörgetve is.
    Végülis le van szrva, csak zavaró az alapjárati zakatolás.
    40 rugó, háááát, nem olcsó azért.
    Ja, meg még a rettenet olajfogyasztás volt, ami kiakasztott.
    Mindegy már, nem Opelozom, áruló lettem. :blush:

    • Like 1
  2. Most bukkant fel ez a video, hogy én konkrétan, meg más is mit szpott evvel. Láncsörgésre a megoldás, na meg a zakatoló hidrotőkékre.
    Tippeltem, hogy ez a baj, de meg már nem néztem.
    Mondjuk nem tudom, mennyibe kerülhet, biztos nem olcsó.
    Meg annak is a kezét kéne letörni, aki műanyag nyomásszabályzó szelepet tervez egy motorba....

     

  3. On 2021. 02. 18. at 18:40, pozsgazn írta:

    Üdv! Olyan kérdésem lenne, hogy itt a fórumon van aki csinál illetve csinált x17dtl- esnél, mechanikus adagolóra való átalakítást ?

    Heló, ducato 1.9td adagolót raktam rá, még a tartó konzolt se kellett lecserélni, 3 pontos felfogatás, a bordáskerék is passzol rá. Itt még a kezdeti stádium, némi beállítás még kellett neki(anyázással :D) :

     

    • Like 1
  4. De annál még rosszabbak a fotelszerelők, aki már 1x cserélt magának olajat, aztán azt hiszi, az ő sggéből süt a nap...
    Vagy van 100 ezer km a vackában, hiába tudja a fél világ, hogy az egy rakás szar, csak bizonygatja, milyen jó autója van, hisz még megy....
     

  5. 4 órája, joe89 írta:

    Szia! Olajfogyasztás az nem észrevehető, legalábbis 1000km alatt még mindig tele van a nívó pálca. Nem tudom mi lehet, de majd azért megpróbálom normális, bele való olajjal, hátha legalább halkul. Mert megszűnni úgyse fog, abba biztos vagyok. Viszont a láncfeszítő is cserélve lett a komplett vezérléssel.Olajnyomás mérés is volt, az is teljesen rendben. Nem füstöl, nem rángat, jól gyorsul, minden rendben csak ez a k..va zörgés. De szerintem ez ilyen marad :D Ja és Z14XEP. Twinport rudazat se lötyög benne.

    Jó motorok ezek, csak ne taposd ki a szemét nagyon.
    A régi opelek eléggé elkényeztették a tulajokat, hanyag tartás mellett se volt velük nagyobb baj.
    Ezekre azért oda kell már figyelni, de max annyi, hogy megfelelő olaj, víz csere időben, aztán csókolom.
    Én is egy olyat fogtam ki, ami ütve vágva volt.
    Egyik himba kikakukkolt már a hengerfejen, úgy járt vele a csóka. Ahhoz tartozó hidrotőke gyakorlatilag köddé vált a motorban. Teljes szétszedésnél sehol sem volt.
    Azt mondta, ha gázt ad neki, akkor nincs hangja. :)
    Valami 340 ezer volt benne.

     

  6. 10 órája, joe89 írta:

    Igen, az 5W30 lett volna a jobb. Mást nem tudok mint a csereperiódust jól leszűkítem. Ezért nem akarom most azonnal megint lecserélni. Főleg hogy keveset is megyek vele. Mindenesetre egy évet nem fogok vele várni.  Nagyon úgy nézki, hogy mégse szabad mindent szerelőre bízni... Sose nyúlok semmibe bele, nem szar alkatrészeket rakatok bele. Viszont ez egy kicsit mellényúlás volt. Ja és ami a pláne az egészben.. Szenvedtem a zörgéssel. Olajcsere, vezérlés kompletten egyben megvolt. Olajcsere után 30 km-et mentem zörgés nélkül , mondom de jó megszűnt. Utána megint. Azóta már leszarom nagy ívben, hadd zörögjön. De lehet hogy pont a nem bele való olaj miatt zörög ? :D Mert mutattam szakembernek, igazából nem nagyon mondták meg hogy mi lehet. Csak találgatás...

    Ez a láncos opel moci kész mérnöki csoda. Az egész olajrendszere nagyon érzékeny, ha valahol elmegy az olajnyomás, zakatolással reagál rá. Nekem a 16 hidrotőkéből 5 volt összenyomható, elkezdtem cserélgetni, de az újak is azt csinálták. Ha elmegy a nyomás, a hidraulikus láncfeszítő is lazul.
    Nem volt nagyon olajkokszos a motorod belülről?
    Bár ahány ilyen láncos motoros corsa mellett megállok a pirosnál, mind zörög.
    Igazság szerint nekem nem is a zörgéssel volt bajom, hanem a borzalmas olajfogyasztásával. Tette ezt annak ellenére, hogy szinte tökéletes gyűrűk+hengerfal volt. 1000km-en több mint egy liter olaj elfogyott. Alatta semmi olajfolt, semmi füst.
    Végére mondtam, ehhez a motorhoz nem szerelő kell, hanem valamilyen sámán.

  7. 3 órája, free0228 írta:

    Igen, azok! Ma voltam anyámnál, össze is szedtem mindet, 8-10 db találtam! A terv az a himba bejátszás, vezérlés újra rakás, átforgat, ha úgy ok, akkor bizzunk a legjobbakban!

    Volt nálam egy ilyen olajszivattyú törött x17dtl, annál az összes himba törött volt, szivattyú+himbacserék után pöcröff.
    Nem szabad ezeknél túlfeszíteni a szíjat, mert törik a szivattyú. :(
    Nagyon gagyi megoldás. :(

    De hogy ami itt van most dízel opel, miért nem indul, már csak a jóisten tudja. Bontott hengerfejet raktam rá, remélem csak az a baja, hogy berohadt mind a 4 porlasztócsúcs. Ha az sem, akkor adagolószétössze. :blink:

  8. On 2021. 01. 05. at 18:42, free0228 írta:

    Helló Úrak!

    Kisebb gond akadt a gépezettel! Menet közben két apróbb rántás után leállt a masina! Azóta sem indul! Szíj a helyén, átugrás nyoma nem látszik, gázolaj van, nincs dugulás, adagoló mágnes szelepeken 12volt jelen, direktbe kötve kattognak, gondolom az így helyes! Nyomó csöveket levettem, inditózásnál csak könnyezik! Szét hullott volna az adagolóban valami csak így random? x17dtl

    Na én most pont egy ilyennel szórakozok, a jóistennek se akar elindulni...:icon7:

    Biztos nem ugrott át a szíjad, jeleket megnézted?
    Vezérműtengelyen a bordáskerék nem ékes, elfordulhat!
    Nézd meg, nem-e törött valamelyik himba.
    Hibás adagolóval még nem találkoztam, bár lehet, most pont nálam van egy ilyen. :-)
    Vagy szokása még ennek a mocinak, hogy az olajszivattyúról letörik a szíjfeszítő.

  9. On 2021. 01. 03. at 18:11, cinyo99 írta:

    Üdv Cartársak! Valakinek meg van esetleg az Astra G szerelési kézikönyve valamilyen letölthető (pdf, ebup, stb) formátumban? Ha megosztaná velem megköszönném... Joe

    Helló, a dízelé megvan, angolul, Haynes, 340 oldalas. :) a 2 fajta 1.7-es, meg a 2000-es mocis van benne.

  10. 9 órája, joe89 írta:

    Igen, minden kompletten cserélve lett. Az lesz hogy néhány szerelőhöz elviszem, hogy hallgassák meg, a lánc tipikus, gondolom kitudják szűrni hogy ott a gebasz. Ha többen is azt mondják hogy ez lánc, akkor vissza a szerelőhöz, aki csinálta. Köszi mindenkinek

    Na pont ilyen hangja volt az enyémnek is. Cseréltem láncot rajta, 2x is, második után is hamar elkezdett zörögni. Na ott lett elegem az egészből.
    Miután felhomályosítottak, hogy ezeknek lehet olajszivattyú baja is, aminek egyik tünete, a zakatoló hidrotőkék alapjáraton. Szóval odáig már nem jutottam, hogy ez most hidrotőke, vagy lánc.
    Ezért mondtam, hogy méress olajnyomást rajta.
    Meg az a nagyon nem mindegy, mennyi KM van a motorban, az enyémben kb 320 ezer volt már. Bontott olajszivattyút nem akartam, újonnan meg.....jaj.
    Az a baj, ha elmész több szerelőhöz, mind madárnak fog nézni, és láncot akarnak cserélni rajta.
    Az index fórumon egy öreg szaki vesézte ki ezeket a láncos motorokat, de feladta. Olajpumpa baja volt neki is.
    Itt egy video, igaz, angolul van, de kép többet elmond, főleg a vége fele. :( kicsit frissebb motor, de a lényeg ugyanaz.

     

  11. 13 órája, joe89 írta:

    Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem, hátha valaki tudja mi lehet. Egy G Astra 2005-ös Z14XEP autóm van. Alapjáraton zörgő hangot ad ki magából. De mindegy hogy hideg, vagy meleg a motor, mindig lehet hallani. Ha megállok a piros lámpánál akkor is. Ha gázt adok teljesen eltűnik a hangja, olyankor nem hallható. Vezérlés csere előtt is megvolt ez a hang, azóta teljesen komplett vezérlés cserén át esett. Szóval a vezérlés friss, nem a láncnak van hangja kizárásos alapon. Viszont olyan mintha a generátor felől jönne a hang. Legalábbis nekem olyan. Gondolom nem lehet csapágyas mert már néhány ezer kilométert lementem ezzel a hanggal. Szerelőhöz egyelőre még nem jutottam el. Hasonló a hang mint amikor a hidrotőkék csattognak, de mégis kicsit más. Sajnos nem tudom leírni, mindenesetre az létezhet hogy a generátorból jön ez a hang ? Mert tényleg olyan mintha onnan jönne. 

    Komplett lánccsere volt mindennel együtt? Lánckerekek, feszítő, sín, lánc...?
    Van ezeknek a láncos motoroknak egy nyavalyájuk, az olajszivattyú.
    Vagy pedig az olajszűrőházban lévő nyomásszabályzó.
    Nekem 1.2-es ugyanilyen motorosnál hunyorgott alapjáraton az 5/30-as olajjal az olajnyomáslámpa, volt is olyan hangja a motornak, mint egy kávédarálónak kb.
    Első körben méress egy olajnyomást a szerelőddel.
    Illetve még azt sokan elrontják, hogy ráerőltetik az olajpumpát a blokkra lánccserekor, amikor fent van a karter, emiatt a kartertömítésnél rossz lesz a tömítés, és ott elmegy az olajnyomás egy része.

    • Like 1
  12. Nekem a szétszedett motor kipufogó csonkjába pakoltak mogyorókat a pelék, vagy patkányok, kitalálnak ezek mindenhonnan, a Természettudomány múzeumban van is egy labirintus patkánynak, ami variálható, pikkpakk rájönnek, merre a kijárat. :)
    Hörcsög ugyanaz, talán okosabbak.
    Azóta minden lukat betömök egy szétszedett blokkon, mert azok a gcik telerakják mogyoróval. :laugh:
    5d9e8f9d08f34.jpg

    • Haha 1
  13. 10 órája, HunTeR írta:

    Nálam sincs más probléma úgy megy az autó ahogy kell neki csak elég idegesítő, hogy amikor engedem fel a kuplungot épp hogy elindul az auto vissza nyomod és felpörgeti 1500 ig

    A vízhőfokod rendben van? Mennyi fokon áll üzemmelegen?
    Nálam stabilan meg se mozdul a mutató, a motor is langyos. Valamit nagyon férledugtam vízcsövet.
    Ha hideg a motor, akkor az ECU emelhet alapjáratot.
    Volt egy benzines valamim, azon a kormányszervó jeladója volt hibás, amiatt volt magas az alapjárat. :blink:

  14. 2 órája, HunTeR írta:

    Sziasztok!

    Adott egy G Astra 1.7DTI Y17DTL motor kóddal olyan problémám lenne, hogy ha mozgásban van az autó (kb 5km/h) akkor megemeli a fordulatszámot kb 1200 re és csak akkor esik vissza ha megáll. Ez igaz menet közben is váltásoknál, hogy lassan esik vissza mint amikor ragad a gázbowden. A hiba nincs jelen akkor ha kiszedem az ABS biztosítékot viszont akkor sebességjel sincs. Végigjártam az összes szerelőt és senki nem tudja megmondani hogy mi csinálhatja ezt..... Tárolt hibakód nincs.

    Köszönöm előre is a segítséget.

    Heló, na az enyém is pont ezt(is) csinálja, csak mellé még nagyon erőtlen. Ennek még nem néztem utána, mert az autó gyengesége a legbosszantóbb. Kb mintha lenne vagy 20 lóerő.
    Arra gondoltam, ha az erőtlenség megszűnik, akkor minden más is.
    De pont olyan, mint valami francia benzinesnél, amikor bedöglik az alapjárati motor. Remélhetőleg nem a gázpedál jeladója y17dt-nél. Még baj nálam, hogy a víz hőfok alig mozdul valamit. Gondoltam a jeladója nem jó, de ha erőtlen a motor, akkor be sem melegszik. Teljesen langyos az egész motor is, van benne termosztát, működik is jól.
    Ha rájöttem, megírom.  :-)

  15. 5 órája, Handbrake írta:

    Mint a fenti videó is mutatja lehet, sőt, az 1.7 cdti-t is lehet, csökkent nyitónyomású, vagy dti porlasztókkal:

    az x17dtl-t nagyon régóta lehet, kell pedálcsere hozzá, adagolótartó konzol, meg fúrni faragni.
    Kérdésem az ECU, EDU-ra vonatkozott volna, azokkal mit csinált, aki alakított át már y17dt-t.

  16. A G astrákban már hidraulikus a kinyomócsapágy, elég drágák, viszont akkor sokáig is bírják. Üzemszerűen szerelő komám elmondása szerint kinyomócsapágy miatt még nem szedett szét sosem G astrát.
    Én most azért kicseréltem egy bontottra, nem tudom minek, azon 2007-es dátum volt, egy keveset futott benzinesből való. 
    Még légteleníteni kell, remélem nem lesz gond vele, mert felkötöm magam, ha még 1x szét kell valamit szedni.
    Ez a kábelköteg az isuzun valami horror.
    Az 1.2-es astrán is csak szemre benéztem a tárcsát, és egyből a helyére ment a nyelestengelyre.
    Zsigáknál volt ez a központosító, de ott még avval se akart bemászni a helyére: :)
     

  17. 372 ezret futott Isuzu dízelnél még a gyári kinyomócsapágy van..
    Most cseréltem motort egy ilyen csodában, meg kuplungoztam meg.
    Nem kis szopás volt a blokkot visszarakni, kivételnél nem volt útban a jobb féltengely, visszarakásnál már képtelenség volt visszatenni.
    Jó ez az isuzu, minden vagy 3x drágább, mint a GM opelhez.
    Nem kell központosító, szemre középre kell rakni a tárcsát, az már elég.

  18. 8 órája, Gman írta:

    Z16XEP motor hidegindításnál 1500 körüli fordulaton pörög, majd fél-egy perc után visszaáll kicsivel 1000 felettire. Ez eddig normális is (gondolom). Viszont ha ezek után elkezdem "túráztatni" a motort, azaz csak finoman, de feljebb nyomom a fordulatszámot a gázpedállal üresjáratban 2000-2500 környékére, akkor utána ha elengedem a gázpedált, akkor sokszor nem esik vissza a fordulatszám 1000 körülire, hanem "megragad" valahol 1200-1500 körül, és vagy csak nagyon lassan csúszik vissza 1000 körülire, vagy egyáltalán nem mozdul, amíg meg nem pöckölöm a gázpedált megint egy kicsit.

    Ez így normális, vagy lehet, hogy a hátúl lévő üresjárati szelep ragad esetleg? Ezt érdemes megpróbálni tisztítani, vagy esélytelen és más természetű a meghibásodása (ha az van), és érdemes inkább újat venni? Nem tűnik egy nagy tételnek, de minek újat venni ha a régi is helyre pofozható.

    Esetleg más lehet a jelenség magyarázata? Hibakódom, hibalámpám nincs semmi.

    Elvileg elektromos fojtószelep állítás van rajta, jó régen találtam egy videót youtubeon, ott egy emberke szétszed egy ilyet atomjaira, műanyag fogaskerekek vannak benne, meg valami potméter-pálya, ami beég, és akkor vannak hasonló bajok. De most meg nem találom valamiért a videót.
    Aztán lehet a pedál jeladója nem jó.
    Ráadott gyújtással ha nyomkodod a gázpedált, elvileg hallatszik, ha valami baja van a villanymotornak.

  19. 1 óra, zotya975 írta:

    Az F-en a pollenszűrőt rágta át, fújta be a venti a leveleket. :-) Patkányt csak egyszer láttam, akkor a kutya fogta meg. Átutazóban lehetett, mert se állatok, se magtár, se romos épület vagy fészer nincs a környéken. A komposztáló szétbontása közben találtam vakondfészket, meg kellett várnom amig odébb állnak, szerencsére már másnap nem voltak ott. Egeret néha fogok a pincében, egyszer a lakásban is.

    Egyből megláttam a diót, írtam, nehogy behaljon egy valahol a szívótorokba. Ismerős szerelő anno mit szívott egy darab ronggyal, úgy rakta össze a motort, hogy a bontós beletömött egy rongyot a szívócsonkba, jó belülre. Koma már ott tartott, visszaadja a gépjárműszerelői mestervizsgáját, mert az istennek nem indult el az autó. Dízel volt, az meg csak levegőt kellett hogy kapjon, nem tudott gyertyát nézni, hogy benzines-e. :)

  20. On 2020. 04. 18. at 20:08, zotya975 írta:

    Aha dió, van egy diófám a kert végébe az autótól olyan 100 métere, szóval rejtély hogy miért cipelte el ilyen messze. De szerethetik az opeleket, mert az astrába is befészkelte magát egy pár éve. Pedig elég gyakran benézek a motorháztető alá.

    http://

    Nehogy kirágja a légszűrőt, aztán befészkel a szívócsonkba. :)
    Nekem is van diófa, mit kínlódtam a patkányokkal
    ősszel.
    Ha megszünteted az összes ivóforrásukat, el fognak vándorolni.
    Nálam ez segített. :)
     

  21. On 2020. 04. 18. at 21:13, bonat írta:

    Sziasztok,
    Hát nekem is eljött az idő, hogy elbúcsúzzak tőletek!
    Eladtuk szeretett autónkat a héten, 12 év nálunk töltött idő után.
    Az új paripa Mitsubishi Outlander PHEV 2014 lett.
    Mindenkinek sok sikert kívánok.
    Eléggé kemény csapat verődött itt össze a tapasztalatom szerint és nekem is sokat segített ez a fórum a kocsival kapcsolatban!
    Így tovább!
    Sose kop el!

    Nem kell nosztalgiázni egy 2004-es 1.2 G astra? :-)
    Sok szerencsét az új géphez!
     

  22. 17 órája, Zsolt85 írta:

    Kérdésem lenne.

    A szíjfeszítőnek végig az "új" feliraton kéne maradnia amikor körbeforgatom a motort kézzel,vagy mozoghat valamennyit a mutatója?

    Amikor jelen van a 2 vezérmű tengely és a fő tengely akkor a "new" feliraton van,de ahogy forgatom körbe akkor előre-hátra elmozdúl elég rendesen.

    Nekem a vízpumpa nem fix hanem forgatható,mert nem egy nútja van az egyik csavarhoz hanem egy közel félkör ívben elforgatható.

    Forgásirányba tekerd a főtengelyt kb 3 teljes fordulatot, aztán nézd meg, mit mutat.
    Ha van benne valahol egy nem lefixálható rugós feszítő, persze hogy ugrálni fog forgás közben. :)
    Pár ezer km után mindig megnézem, hogy áll a szíj, mennyire feszes, van, hogy utána kell állítani. 
    Ha hidegen feszes a szíj, melegen már nagyon hangja lesz.
    X17dtl motornál simán letörte az olajpumpáról a feszítőgörgőt, ha feszesre állította az ember.
     

  23. 22 órája, zotya975 írta:

    Én azt szoktam hogy vagy falhoz állok 5 méterre és akkor látom hogy melyik lámpa világít feljebb, vagy elsétálok este a kocsi elé úgy 50 méterre és akkor már látom melyik vakit.

    Én állíthatom akárhová a lámpáimat, mindenhogy anyázott a jónép szemből. :-)
    Lámpabúra polír után már nem reklamált senki.
    Állítólag a matt búra nagyon szórja a fényt.

  24. 11 órája, G-man írta:

    Sziasztok!

    Kérlek, segítsetek. Kezdek fáradni :D

    Adott egy 2004-es Opel Astra G 1.4 16V Z14XE motorral.

    Most leginkább az zavar, hogy az autó alsó fordulat tartományban nem húz csak búg és rángat picit emellett most amikor elengedem a gázpedált, rángat a kocsi. Plusz most még menet közben beragad a fordulatszám olyan 2000 körül váltáskor. 

    A fordulatszám beragadás akkor jött be a képbe, amikor motormosást csináltam. Az összes tünet már előtte is megvolt sajnos. Motormosáskor leszedtem a trafósort és a csokikat vízmentessé tettem. Amit csináltam motormosás után: EGR szelep tisztítás, fojtószelepház tisztítás, légszűrő csere. Megjegyzésként még annyit, hogy van egy vastag kb 90 fokos cső, ami a szelepfedélbe csatlakozik jobb oldalról. Az tele volt ilyen kávészínű trutyival. Kipucoltam, ahogy tudtam, de a cső ami a motorblokkba visz, azt sajnos nem tudtam teljesen. Az EGR szelepet ahonnan levettem, ott pedig szép kokszosodást láttam. A fojtószelepház alatti rész (air intake manifold talán) tiszta fekete mocsok.

    Szóval: mi lehet a probléma? Sajnos semmilyen hibakód nincs az autóban.

    Elektromos hibákhoz (is) :D totál zokni vagyok, de próbálj meg egy fojtószelep állító motort kölcsönbe kérni, hátha változik a helyzet. Néztem, hogy volt, akinek fennakadt ilyen miatt a fordulatszám, meg gázadásra összevissza reagált a moci.
    Csak egy tipp. :)

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.