Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

BigFatPete

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    60
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by BigFatPete

  1. On 2016. 08. 22. at 8:10, norbesz írta:

    Hello. Azt szeretnem kérdezni hogy van egy Opel Omega 2000- 16 szelepes 94-es évjáratú. Az a probléma ha hirtelen rá lépek a gázra menet közbe is behorkol az autó. Ez mitől lehet?

    Behorkol? Az meg mit jelent: megtorpan?

  2. On 2015. 11. 02. at 7:41, Rozi írta:

    Sziasztok én  ma léptem be ide hozzátok 2001 2.2 dth omegám van ,tempomatot szeretnék belerakni egy másik ugyanolyan autoból ki tudom szerelni ,csak az a kérdés ,hogy mit ?és hogyan kellene egy kis segítség .köszönöm

     

    Bár valószínűleg nem olvasod el, de a válasz egyszerű: ha ki tudod szerelni, akkor ugyan úgy kell beszerelni is. Nem kell semmit programozni, beszerelés után működik a tempomat.

  3. Dehogynem.Le kell szerelni.A hiánya jót tesz a légellenállásnak,kíméli az elektromos rendszert,megszüntetsz vele egy hibaforrást.Mivel csak ablakon kidugott fejjel tudsz így vezetni,az esti hajmosás vízdíját is megspórolod.

    Köszönöm a gyors választ! Délután megyek is a márkaszervizbe leszereltetni. Vagy inkább a Misihez vigyem? Mert ő jó haver, és olcsó. :lol:

  4. A zárógomb közvetlen a sofőr mellett pirosan világít(legalábbis a csuklós ikaruson igen)

    Beszállni legcélszerűbb a tetőablakon,mert az pont az ülés felett van,erkélyről ajtónyitás nélkül is kivitelezhető.....

    A szelepsapkát legkönnyebben oldalcsípő fogóval távolithatjuk el

    Ha eddig kibirtad fékpedál nélkül,erre a kis időre már minek keresed?

    Lépj be egy off-road klubba és tetszeni fog a retkes autó... :lol:

    Remélem sokat segítettem..........

    Köszi a válaszokat! Ablaktörlő ügyben esetleg nem vagy járatos?

  5. Melyik gombot kell megnyomni a távirányítón, hogy bezárja az ajtókat?

    Melyik oldalon kell beszállni az autóba, hogy közvetlenül a vezetőülésbe ülhessek?

    Hogyan kell letekerni a szelepsapkákat?

    Hol van a fékpedál?

    Szerintetek, ha esőben autózom, érdemes üzemeltetni az ablaktörlő-lapátokat?

    Mit tegyek, ha koszos az autóm, és ez nem tetszik nekem?

    Előre is köszönöm a válaszokat!

    Ja, x20xev-ről van szó...

  6. Kényelmi, takarékossági okokból szélesebb fordulatszámra próbálják hangolni a motort... a 137 az 137Le ma is, és az volt tegnap is. Tehát ha van két azonos tömegű, azonos teljesítményű, csak különböző technológiai fokú autó, akkor leginkább a sofőrön múlik, hogyan teszi le a 137Le-t az útra...

    De közben vegyük figyelembe az is, hogy az Euro968754 miatt egyre szigorodnak mindenféle normák, fojtások, stb (ami megint plusz súly).

    Adott egy autó, 200Le. csökkented a teljesítményt. Innen kezdve kisebb motor elég lesz, valamint kisebb váltó, kisebb kuplungszerkezet, kisebb erőátvitelre méretezett futómű. Súlycsökkenés.

    Ebből következik hogy nem kell úthenger méretű kerék, ahhoz nem kell bitang erős lengőkar, hogy megtartsa. Ismét súlycsökkenés.

    A végén kapsz egy gyengébb, de könnyebb autót, amihez fölösleges egy akkora fékrendszer, ami egy erősebb, nehezebb autót is meg bírna állítani.

    Így értettem a csökkentést a fék és a futómű terén.

    Másik dolog. Van egy 200Le-s autó. Fitymálja az újság, hogy csak 250el tud menni. A sebesség miatt ugye hiperszuper gyűrődési zónák, meg iszonyat mennyiségű biztonsági felszerelés kerül bele az autóba. Persze ez megint csak pluszsúly. A növekvő súly miatt ugye meg erősebb motor kell, hogy elhúzza a puttonyt...

    Rohadt ördögi kör.

    Jómagam nem vagyok az autózás ellensége, sőt. De konkrétan ökörségnek tartom azt, ami ma megy. Köbcenti meg lóerő hajhászás. Közben előrelépés nulla, mert ugyan belepakolják az autóba a 112 légzsákot, meg anyámkínját (amik ugye a 'túlélés feltételei' lassan), de ugye közben a teljesítmény is kúszik felfele.

    Persze ezzel nem azt mondom, hogy a Trabi a király, mert abban még öv se mindig volt, de azért valahol határt kellene húzni az idióta upsizing terén... De ez az, ami nem fog bekövetkezni, hiszen az emberek nagyrésze a lőcsöt méregeti.

    Egyik ismerősöm autószalonban melózik, és mondta, hogy megfigyelhető a dolog, hogy az embereket mennyire elvarázsolják a szebbnél szebb számok, és értékek. Mondjuk ezt az autógyártók is tudják, és direkt erre kihegyezve árulják a portékát....

    30-40Le-vel is el lehet jutni A-ból B-be, akár még a megengedett sebességeket túllépve is. Akkor minek nekünk 200+Le-s autó? Hogy a légzsákokat, meg a csomó 3 betűs okosságot hurcolja!? .......

    Ja, és akkor itt még csak a tömegcsökkenés-növekedés, és a meddő teljesítményről volt szó. Gyártási-fejlesztési költségek fel sem merültek... ahogy fogyasztás sem.

    Igen, azért kell a teljesítmény, hogy a biztonsági berendezéseket cipelje, és, hogy minél rugalmasabban lehessen közlekedni ezekkel a plusz súlyokkal.

    Teljes mértékben egyetértek az álláspontoddal, de van, amikor egy másik szemüveget kell felvegyek. Mégpedig akkor, amikor a feleségemet, vagy a gyerekeimet ültetem autóba. Nekem olyankor igenis fontos az autó biztonsági felszereltsége. Tehát inkább egy öreg 850-es Volvoba (vagy éppen az Omegaba) ültetem a családomat, mint egy Swiftbe vagy Thaliaba. A biztonsági felszereltség egyébként álló autóban is remek szolgálatot tehet. :lol:

  7. "computer- ??" topikból:

    137Le az 137. Ha 20éves a motor, ha 2. A kérdés nem itt dől el, hanem a tömeg/teljesítmény arányon. Szép hogy le tud nyomni egy 80lovas autó, amikor közel fél mázsával könnyebb mint az Omega. Ugyanaz, mintha ai a Swifttel kiállnál egy Superseven ellen. Hiába kisebb teljesítményű a Super7, alig 500kiló, feltöltve, sofőrrel...

    Amúgy ez a mai világ kifordítottsága. Ha nincsen 150Le az autóban, akkor az nem autó.

    Pedig a közúti max megengedett sebesség 130 (sőt, a legtöbb országban kevesebb). Úgyhogy nem értem, hogy hova ez a nagy lóerő hajhászás.

    Igazából egy, a családját cipelő apuka/anyuka szemszögéből lényegében mindegy, hogy a kocsi 18 vagy épp 9 mp alatt gyorsul 0-100-ra. Viszont ugye amikor épp nem 0-100-ra gyorsul (tehát az átlag felhasználás ca 99,99%-ában), feleslegesen cipeli magával mindazt a terhet, ami ehhez szükséges (túlméretes hajtáslánc, futómű, fékek, stb)...

    Szánalom, komolyan...

    Nade ne offoljuk szét a topicot, menjünk Egyéb cseveg-ni :lol:

    137 Le valóban 137, csak az új konstrukciók sokkal "agresszívebben" közvetítik ezt az aszfaltra. Ez pedig mp-ekben mutatkozik egy-egy előzésnél. (És itt nem 170-ről 230-ra gyorsulást értem, hanem amikor pl. egy 200 km-es távon 65 db 70-80-nal közlekedő bácsikát kell megelőzzél úgy, hogy a szembejövő forgalom számot tevő.) Nyilván ott lehet a különbség, hogy már alacsonyabb fordulaton tudnak magasabb teljesítményt produkálni a mai motorok, emiatt érezni "erősebbnek".

    Javarészt egyetértek az álláspontoddal, ám a felesleges terhekből én azért kivenném a fékeket és a futóművet, mert az alacsony sebességnél is életeket menthet. :lol:

  8. Azt azért ugye vágjátok hogy a Trabant 26Le volt, és a 126-os Polski meg 23!? :D

    Szóval annyira nem kell fitymálni azt a 115Pacit :D

    X20XEV-ről írtam. Szóval én a 136 pacit fitymáltam. :D ... amivel egyébként jómagam tökéletesen elégedett vagyok, a közlekedési szokásaimhoz elegendő (értsd: tatásan nyomom).

    Amúgy, egyszer javítottam egy X20SE-s szedánt. Kipróbáltam mit megy, van a közelben egy 10-12%-os emelkedő... Na ott a 4-et nem bírta már. Gondoltam a gáz az oka. Átváltottam benzinre, jobb lett. 2%-al max :lol:

    Ugyanezt az emelkedőt, hasonló sebességgel, fordulattal az X20XEV játszi könnyedséggel veszi, simán leforog a 3. fokozat.

    Ugyan nem sok az a plusz 20Le, de jótékony a hatása.

    Egyetértésnek levés.

    Amúgy mai szemmel nézve mi való versenyzésre, ha nem egy 200Le-s motor (mondjuk igaz, hogy a kasztni nagy...)? :D

    Az 1,3-as yuppie Szutyuki Stift SZTRÍTRÉSZING matricával, meg RÉMUSZ kipufogóval? ;) :P :D

    Najó, persze tudom a választ... Manapság már egy családi kombi is 180-200Le. Mert az kell a népnek... Meg a nulla literes fogyasztás, és az Euro2356-ös norma...

    Nekem az a tapasztalatom, hogy teljesen másképp viselkedik egy mai 100 LE-s motor és egy 15-20 éves. Lényegesen pörgősebbek az új konstrukciók, sokkal hatékonyabbak, sokkal "erősebbek". Tehát könnyen el tud bánni az x20xev-mmel egy 80 lovas szrít-rácsing Swift is, ha nagyon akar. :lol:

  9. Az a baj, hogy a legtöbben azt mondják, hogy ja ez ennyit tud. Ez a legkönnyebb......De azért előzni lehetne egy ilyennel is nem? Na ezzel nem mindig.....ja de, álló traktort :lol:

    Juteszembe, igaz, hogy az X20SE ebben a kasztniban nem egy ferrari, de a 20 lóerővel erősebb XEV se 100al erősebb :D

    És nem is viselkedik Fearrariként. Ugyan lehet vele előzni, meg tempósan haladni, de inkább tatás az is. MV6-tal lehet vagánykodni, ám mai szemmel az se versenyzésre való. (de azért mindenképp lesz egy mv6-om is hamarosan :lol: )

  10. Azt nekem ISS dobálta, pedig jó volt az olajszint. Fel szoktam olyankor tölteni maxra, oszt bekussolt...

    Igen, a "Kritikusan alacsony olajszint" az a min és a max között félúton van pontosan.

  11. Akkor elvileg lehetséges. A computer tudja majd a dolgát? Tehat gyarilag bennevan a tudas? Azt lattam a visszaolvasaskor ,hogy lehet, hogy muszerrel segiteni kell neki.

    Én is hasonló projectben utazom, majd megírom az eredményeket.

  12. sziasztok!

    azt szeretném megkérdezni ,hogy a hátsó rugómból letőrt egy másfél környi és kotyog.a szerelő azt mondta, hogy venni kell újjat és csak párban természetesen.

    viszont most beszéltem egy másik autószerelővel és azt mondta, hogy tökéletes a bontott és nem kell párban cserélni.egy óra alatt meg van és nem kell felfújni a dolgot.ha nem kellene akkor nem igazán szeretnék újjat venni mert nem két forint.

    az autó nincs félre billenve semmit nem lehet látni rajta.ezt csak azért írom mert ezt kérdezték egyből.

    attila

    Mindenképp párban cseréltesd, akár új, akár bontott. Ha bontott, akkor ugyan abból az autóból származzanak a rugók. Ha nem egyformán fáradt rugókat teszel egy tengelyre, akkor már most kezdd el gyűjteni a pénzt futóműfelújításra és új gumikra.

  13. Kérdés mi a drága. itt 500Sek szinte a minimum munkadíj!

    Otthon számolgattunk 1-2év, amikor úgy volt hogy belevágunk az autószerelésbe... 1500ft a rezsi (műhely-víz-villany-fűtés-etc)+a melós órabére. Ehhez hozzájön a szerszámok-gépek amortizációja, ami egy jól felszerelt műhelynél 1000-esek körül megy.

    Szóval egy jól felszerelt műhelyben ha min 2500ft önköltséggel számolunk, az reális. És ezen profit még mindig nincs, csak ki van fizetve minden számla.

    Amúgy otthon néztem nagyot, SAAB márkaszervíz óradíj: 10000+fa :D

    Szóval mi drága!? ;)

    BMW óradíja: 18.000 + ÁFA :lol: :D :)

  14. És utána mi fog szerepelni a forgalmiban? Csak a motorkód? Egyéb infó a motorcseréről lesz benne?

    Nagy valószínűséggel igen, nekem is csak X20XEV van a forgalmiban, és semmi egyéb megjegyzés a cseréről.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.