Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Stofl

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    2.240
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    66

Hozzászólások posted by Stofl

  1. 17 órája, szürkeastra írta:

    Sziasztok,

    Esetleg szedte szét valaki a hátsó ajtó átvezető csatlakozóját (azt ami az ajtóba megy), vagy ki lehet szedni valahogyan a sarut belőle?

    Elszakadt a központi zár vezetéke, de olyan rövid a sarus rész, hogy nem férek hozzá, hogy összetoldjam, a sarut meg nem bírom kiszedni. 

    Köszönöm

    Apró tűkkel, műszerész csavarhúzókkal szét lehet szedni a csatikat. Alapból blokkokban csúszik szét, biztosító műanyag csíkok vannak benne.

    Így:

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=596IMG_20190321_092755.jpg

     

  2. On 2021. 03. 29. at 15:56, Uramdenes írta:

    Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni....van egy G Astra Caravanom, gyárilag az első ajtókban benne volt a kabelkoteg(rajta a központi zár csatija)  és a b oszlopig is benne volt a kabelkoteg, valamint benne volt a komfort modul csatlakozoja is. A hátsó ajtokba beraktam a gyári kabelkoteget, és mind a 4 ajtóba a gyári központi zárat, valamint a komfort modult is a helyére, meg a 20A-es biztosítékot is a biztosíték táblába. A hiba az, hogy semmit nem csinál, nem zárja le az ajtókat, csak a belső világítást kapcsolgatja, de azt is néha úgy, hogy be van zárva az autó, gondol egyet, felkapcsol....meg valamelyik relét kattogtatja néha....esetleg az autot fel kéne tanítani, hogy tudja, hogy van benne központi zár? Vagy mi lehet a hiba? Előre is köszönöm a segítséget!

    A központi zár vezérlőnek három tápkábele van, bár ezek száma lehet felszereltség függő. Op-com-al lehetne monitorozni, hogy látja-e az ajtózárak, ajtó kapcsolók állapotát. Központi zár nélkülit még nem is láttam, de gyári kapcsolási rajz alapján kezdeném ellenőrizni, hogy minden vezeték megvan-e a kötegben.

  3. 13 órája, Sadebilly írta:

    Szia! Azt írja 5.3/5.4+tc

    de programing nincs ..

    esetleg utánajárok hogy nem e kell engedelyeztetni Tech 2 vel

    A vezérlő edc15m

    Nekem egyszerű z14xe van, kipörgésgátló funkció nélkül. És a programozásban ki tudom választani, hogy jelen van vagy nincs jelen a TC. De tényleg mintha az ABS vezérlőben lenne ez és nem az ecu-ban. Viszont mindkettönek tudnia kell már csak azért, mert a gázt is el kell vegye beavatkozó tc esetén.

  4. 8 órája, Vardar írta:

    Én csak a leömlőben lévőt varázsoltam ki, de 2 nekifutás kellett hozzá, meg végül egy lambdaszonda kulcs. Az eredeti (NGK/Denso, nem emlékszem) szondára ráment a kulcs, az újra (Bosch) csak minimálisan, mert túl magas. Szóval érdemes összepróbálni az elérhető kulcsokat meg az új szondát. De kell hozzá valami kulcs, mert mi is hegesztettünk hozzá egy kiszedő villát, de az csak 2 helyen fogta a szondát nem jött ki, hiába ment rá hidegen, melegen WD40 meg kalapálás jobbról balról fentről lentről . :)

    Amúgy fantasztikus gányolási bravúrral találkoztunk közben, mert a bent lévő szonda vezetéke el volt vágva és össze volt forrasztva a csatlakozó előtt nem sokkal. Nem tudom mi volt a baj és miért így kellett megoldani, de örültem nagyon, hogy ilyen gondos gazdája volt korábban :) 

    Idén terveztem cserélni amúgy a második szondát, de most elbizonytalanítottál, hogy kárt ne tegyek a rendszerben.

    Biztos azért vágták le a csatit, hogy ráférjen valamilyen kulcs. B verzió, utángyártott/univerzális szondát raktak be, és az eredeti csatlakozót forrasztották. Bevett szokás néhány ismerősöm körében.

    • Szomorú 1
  5. 56 perce, freddy_ írta:

    Vennék hozzá célszerszámot. A melegítést is említette a szerelő, de ahhoz nincs eszközöm. Milyen egyszerű eszközzel lehetne melegíteni? A csövet az autó alján 20 centit emelve (alábakolva) könnyű kiszedni vagy felejtős? Szerintem inkább szerelőhöz viszem, csak még azt nem tudom hova, ahol nem gányolnak szét mindent (a helyi márkaszervizzel is nagyon vegyesek a tapasztalataim).

    Én gázégővel melegítettem. A helyén nem akartam kiszedni, mert féltem, hogy kárt teszek flexi csőben, vagy a kipuff felfogatási pontokban. 

    • Like 1
  6. 5 perce, freddy_ írta:

    Köszönöm. Találtam katalóguslapot és árakat is. Itt a gyári már "csak" 64 ezer forint. A Bosch lehet a gyári beszállító?

    Biztos vagy benne, hogy olyan könnyen kijön? A cserére azt mondta egy tapasztalt szerelő, hogy ne álljak neki házilag, mert ha nem jön ki simán, akkor nagyon hosszadalmas lehet kiszedni és rosszabb esetben menettel együtt jön ki.

    Ha jó esély van kontaktus hibára, akkor először megpróbálnám a csatlakozót kitisztíteni vagy kitisztíttatni (attól függően hogyan férek hozzá).

    Szerelőnek sem fog könnyebben kijönni mint neked. Én legutóbb úgy szedtem ki, hogy kivettem a csövet rezonétorral együtt. Satuba raktam, áztatta m, kocogtattam, jó nagy csőfogó, melegítés, és kijött. :) Villáskulccsal tényleg ne kezd el.

    • Like 1
  7. 19 perce, goger83 írta:

    Sziasztok, remélem jó helyre írok.
    Adott egy G astra amit úgy vettem, hogy nem a gyári távirányítóval záródik a központi zár hanem van mellé 2db "univerzális" távirányító. Az a gondom, hogy az az egyik teljesen jó, ajtókat zárja, felvillannak az indexek, a másikban le volt merülve az elem, raktam bele másikat de nyilván most újra kéne tanítani. Fogalmam nincs milyen tipusú készülék lett beszerelve, meg annyira nem értek hozzá, hogy egyáltalán hová lehet elrejtve. 

    Van valami szokásos hely ahová ezeket beszerelik?

    Onnan meg tudnám nézni a pontos tipusát és akkor már biztos találok hozzá leírást is. Az is fura, hogy van a kormány mögött egy utólag beszerelt LED ami nem kezd villogni, szóval lehet nem is riasztós csak központi zár, bár akkor meg nem tudom minek a LED? 
    Köszönöm!

    A led vagy utólagos riasztó, vagy utánfutó index visszajelzés. Az utólagos távirányítók ritkán tanítósak. Gyanús hogy simán elromlott. Utólagos riasztó központi egysége a motortérben esélyes. Utólagos központi zár vezérlő kormány alatt, biztosíték tábla alatt/mögött, vezető bal lábánál lévő burkolat mögött, kesztyűtartó mögött, vagy utas jobb lábánál a zár vezérlő modul mellett szokott lenni.

  8. 13 perce, bami írta:

    Sziasztok!

    Aki már cserélt már fagyállót,mondja már meg hogy hidegen vagy melegen nyitott termosztátnál kell a hűtőfolyadékot leengedni hogy a lehető legtöbb kifolyjon.Mindkét verziót olvastam már. (Z14XEP).

    Üdv.

    Hidegen is lefolyik. legalábbis a z14xe. Fűtés csapot állítsd melegre! 

  9. 11 órája, JohnVonAstra írta:

    Olyan problémám lenne, hogy ha a hátsó dobféket szédszetdem, de nem tudom összerakni. El akarom vinni a szerelőhöz, hogy rendelje meg ami kell hozzá, és rakja össze ő.

    Az autószerelő 2 km-re van. Mivel kinyomódott a munkahenger, ezért csöpög az olaj. Ha visszateszem a kereket, akkor sanszos, hogy fékezéskor elfolyik a fékolaj és/vagy nem épül fel a féknyomás.

     Nincs valami lehetőség a fékcsövet "lezárni", kiiktatni, hogy a hátsó fék irányába ne nyomjon olajat?

    Tréler beszerzése nagyon nehézkes lenne.

    3 ezer Ft-ért veszel 1 új munkahengert, és összerakod! Senkit és semmit ne kockáztass! 3e Ft!

    • Like 1
  10. 2 órája, OpelAtti írta:

    Ez egy aktív kis láda (Alpine SWE-815).

    A sárga vezeték a táp kábel, kis áramfelvétel van, gondolom azért ilyen vékony a kábel.

    Azért gondoltam hogy nem az akkura kötöm, hogy legyen áram alatt folyamatosan, ahogy a rádió is lekapcsol.

     

    Ja értem. Tehát akkor picike láda. Viszont azokon is szokott lenni vezérlő szál, hogy tudja mikor kell bekapcsolni. Viszont ha nincs, akkor én relézném a rádió megfelelő kimenetével vezérelve. És évjárat felszereltség függő, hogy a biztosíték táblában neked min mikor van áram, a kulcs melyik állásában, illetve a multitimer függvényében.

    • Köszi! 1
  11. 34 perce, OpelAtti írta:

    A bizti táblán van több üres hely, oda lehetne valamelyikbe bedugni, vagy azok egyéb extráknak van kiosztva.?

     

    https://kepkuldes.com/image/Q0JYD3

    Vannak " üres helyek" amik pinezve vannak, de feltételekhez van kötve, hogy mikor van ott áram, és mennyi. És több olyan "üres hely" van, amiben pinek sincsenek. Mélyládánál azért kell az akksira kötni, mert nagy az áram igény. Ezek a kis biztosítékok nem alkalmassak a terhelés átvitelére. Akksira kötés miért nem jó? Ott is lesz biztosíték a vezetéken, és nem olvad össze a kébelköteged és a biztosíték táblád sem. Nagy fogyasztok a tábla bal oldalában illetve a motortérben vannak biztosítva. A kicsik nem jók erre. Az a sárga kábel az csak a vezérlő szál lenne? Ha igen, akkor azt a rádióra kell kötni.

  12. 5 órája, tomles írta:

    Szia Bence637.

    Köszönöm válaszod!

    Akkor már teljesen nem értem az autóm, mert az előtét ellenállásomban látszik egy szakadás, tehát nem jó valami bene. Mégis 90 foknál (90-92fok) kapcsolt egy fokozat. Akkor nekem az 1-es fokozat kapcsolt? Viszont 93 fok fölé soha nem ment a hőmérséklet.

    Köszönöm válaszod még egyszer.

    Tamás

    Azt tisztázni kell, hogy a mutató szerinti, vagy műszerrel mért értékekről beszélünk? Mert ha a mutató 90-92 fokot jelez, valójában már 100 fokos a víz, és ott indul az 1-es fokozat. A fokozatok nagyon közel vannak egymáshoz, és klíma esetén fokozattól függetlenül klíma gáz nyomás értékre is indul, ami jelentősen befolyásolja a víz hőmérsékletet. És ez az 1 ventis rendszer. Nem derül ki az sem, hogy ti melyik rendszerre gondoltok. A hűtés vezérlős máshogyan működik, de a bekapcsolási hőmérséklet azonos. Op-com-al tesztelhető mindegyik fokozat. És monitorozható a működés.

    • Like 1
  13. 13 órája, Vardar írta:

    Érdekes, pedig a gyári verzió nem hangzik drágábban előállíthatónak, mint a 3., a 2. meg épphogy bonyolultabb. Lehet méretben passzol más modellhez is a 3. verzió, oda meg ilyen kell gyárilag,  aztán hozzáadták a G Astra a gyári cikkszámát is a termék adatlapjához :icon2:

    Igen, valami ilyesmire gondolok én is.

  14. 2 órája, shootme2 írta:

    Már régóta vernet termosztátot rakok mindenhova és még nem volt vele gond sose. A saját Z14XE-ben is vernet termosztát van már 2 éve. Kimentem megnéztem és nekem hideg motor mellett azonnal jön a pipán a víz, még a reggeli -12C° hidegben is 5km után meleg a víz. Típusra keresve a vernetnek több cikkszámon is van termosztátja a szerelő ezek szerint nem a megfelelőt tette bele. Csak azért írom mert a sok vacak között a vernet normálisat gyárt a szerelő/bolt hibája miatt nem kell leírni a márkát.

    Én a verzióra írtam, hogy szar. Nem a termosztátra. Csak megjegyeztem a márkát. A H-ban most is Vernet van.

  15. On 2021. 02. 11. at 8:30, Vardar írta:

    Tehát a pipa nem volt kifúrva? Nem ment ott semennyi fagyálló?

    Leírom a teljes sztorit, és a teljes megfejtést, hátha másnak is hasznos lesz.
    Egy barátom hívott (ő vette meg szüleim G Astráját 4 éve, amivel mi a szalonból gurultunk ki 2005-ben), hogy lerobbant a G-vel, ömlött a füst, gőz az autóból, félre állt. Mi legyen.... Mondtam neki, ha a motorből ömlött a gőz, és elment a fagyálló, akkor jó esetben nincs baj, csak valami cső, tartály, hűtő durranhatott el. Az autó gyorsan kellett, és a nagyváros is közelebb volt mint én, ezért szerelőhöz vitte az autót. Kész lett, amint tudtam mentem átnézni, hogy jó-e a víz szenzor, kapcsol-e a ventilátor, nyit-e a termosztát, látok-e valamit. Ahogy beindította, feltünt, hogy nem kering a víz a fólytószelep körön. Rákeresve rájöttem, hogy 3 féle termosztátot hoznak a katalógusok Z14XE-hez. Mindegyiket jónak írják, pedig gyárilag csak 1 félével szerelték, és csak az lenne a jó bele, persze ezek a drágább félék.
    Gyári verzió: a termosztát házon van egy lyuk, a műanyag pipa felé, ez állandó, és a motor indításával megindul az áramlás, légtelenítés, folytó szelep fűtés, kiegyenlítő tartály előmelegítés.
    2-es verzió: a műanyag pipa furata a temrosztát belseje felől egy kis golyóval van lezárva, ami csak a légtelenításben segít. Ha levegős a rendszer van áramlás, ha a víz felnyomja a golyót, nincs áramlás, csak akkor indul meg, ha nyit a termosztát.

    3-as verzió: (ezt rakta be a szerelő az autóba) semmilyen szelep, golyó nincsen, a műanyag pipa furata csak a termosztát ház felső részében indul, csak a termosztát nyitása után tud megindulni a légtelenítás, áramlás. Ez egy rakás szar megoldás, le sem légetelenedett a hűtéskör, és nagyon lassan melegedett az autó. Ez egy Vernet termosztát volt.

    Vettünk egy Wahlert, ami gyári verziójú, és most minden jó!

    • Köszi! 2
  16. On 2021. 01. 12. at 7:52, Stofl írta:

    Sziasztok! Z14XE motoros autón a folytó szelep ház fűtés kör megállt, csak termosztát nyitás után indul el az áramlás. A termosztát házon lévő műanyag pipa-folytószelep-kiegyenlítő tartály felső csonkja körre gondolok. Motor indítása után ott egyből kellene mennie a víznek, de ez nem megy, csak ha nyit a termosztát. Van ötletetek? Köszi!

    Vernet termosztát volt az autóban, hiányzott belőle a furat. Kicseréltem Wahler-re, így már minden ok. Azért gáz hogy ez a boltokban, leírásokból nem derül ki.....

    • Zavaros 1
  17. Ezt még annyival módosítanám, hogy mindegy mikor állítjuk át a TID kódindexét, bármikor meg lehet tenni, az új rádióval is.
    És mindenképp támogatom az OP-COM-os verziót, sokkal gyorsabb, mint bármilyen csavart kiszedni.

    És kérdésem is lenne!
    Bekerült nekem egy Kenwwod rádió a gyári helyére. Vettem hozzá multikormány adaptert.
    Na ezzel elég gyakran előfordul az a jelenség, hogy hangerő növelésre jelforrást vált a rádió. Elég bosszantó.
    10 évvel ezelött a sógorom is ilyen kombót vett a G-be. Multikormány, adapter, Kenwood rádió. Gondoltam elkérem tőle az adaptert, hogy ki tudjam szűrni a hibás egységet. Azt mondja vihetem nyugodtan, de az övé néha meghülyül, és hangerő gombokra forrást vált....
    Ez másnál is jellemző? Akinél volt ilyen az talált rá megoldást?

  18. 13 órája, egyopeles írta:

    Sziasztok!

    Opel Astra 2001,1.6 benzines, z16xe motorkódú autóról lenne szó.

    Picit nagy az olajfogyasztás, kékes füst illetve 40km után az új gyertya olajos a 4.hengernél. Nagyon úgy néz ki motorfelújítás kéne... A szelepfedélnél is jön az olaj ,szóval arra gondoltam,hogy szelepfedél tömtést kicserélném és egy olajcserét eszközölnék, hátha csökkene az olajfogyasztás illetve olvastam,hogy lehet a szelepfedél membrán (vmi gumis tömítő) ha rossz az is olajfogyasztáshoz vezethet?! 
    A kérdésem az lenne,hogy ha most raknék olajat bele mit javasoltok? Többségnél a Castrol 5w40 a befutó ahogy olvasom (vagy 5w30?) de valaki ismerős közül javasolta a xado olajat,hogy érdemes lenne azzal próbálkozni. 
    Mit javasoltok, azért itt több hozzáértő van úgy gondolom. +1 kérdés, ha olajszűrőt veszek melyik márkát javasoljátok? Nem lényeg,hogy legolcsóbb legyen hanem jó legyen, hiszen olajcserekor nem akarok ezen spórolni... 

    Köszönöm előre is a segítséget! 

    Sajnos ez motorfelújítás. Szerintem minél elöbb kezdjétek el, mert a probálkozások csak időbe és pénzbe fognak kerülni. A sok gyertya csere, az elfogyott olaj, a teljes rendszer lerakódása, katalizátor döglés, lambda halál, trafó halál lesz a vége, ha ilyen motrral jársz. Ha már a gyertyát köpi, akkor nincs miért várni. Most lehet gyűrűzésszel, szelepszár szimeringgel megúszod, de néhány hónap múlva meg motor csere lesz... Szelepfedél tömítés csere lesz felújításkor is. Szelepfedél membrán az XE-ben nincsen, csak az XEP, XER motorokban. H Astránál viszonylag gyakori hiba jelenség, de az olajfogyasztás már a legvégső stádium, elötte sok más tünet van már.

    Ha kész a motor, akkor dexos2 olaj, és én is Hengst szűrőt szoktam venni, a gyári is az. És konkrétan 5W40 Total Ineo C3 olajat használok, de ez lényegtelen. 

    • Like 1
  19. 21 órája, Vardar írta:

    Ezért meg se akarom bontani a Z14XE-m, mert egyáltalán nem biztos, hogy a hidrotőke csere elhallgattatja ezt a dízeles kattogást. Nekem amúgy roppant vicces, meg van elejétől fogva a szervizkönyv, de csak az olajcserék időpontjai vannak beleírva 2006/0 km-től kezdve. Első 2 év/30000 km-en kapott 5W30-at, aztán végig 10W40-et amíg hozzám nem került..... Én nem tudom, hogy ki volt az a zseni, aki ilyen kis futás teljesítményű, szinte új autóba 10W-40-et tesz, még ha ez 2008 tájékán is volt, az akkori olajárakat nem ismerem. Remélem, egyébként, hogy a sűrűbben cserélt 5W-40 lassan kitakarítja belülről a motort vagy legalább nem ront rajta.

    Opel márka szerviz mondta azt, hogy G Astra 10w40, H Astra 5w30. Elkezdtem magyarázni nekik, hogy hát ha twinport, meg dexos2, meg hideg oldali viszkozitás.....

    Erre az volt a válasz az Opeléktol, hogy hülyeség. A H-ba is jó lenne a 10w40, lényeg hogy jó Castrol legyen, ne pedig az átszürt használt GM! Na szóval ezért járnak, jártak a G-t 10w40-el.... :(

  20. 19 órája, zotya975 írta:

    Nem biztos. A szondák egy tól-ig tartománya dolgoznak mint általában minden érzékelő.  Ha a tartományon belül van az érték de nem valós akkor lehet hogy csak a megnövekedett fogyasztásból vagy a környezetvédelmi vizsgán történő bukásból derül ki hogy a szonda rossz. 

    Így van!

    • Like 1
  21. 19 órája, kingblue írta:

    Sziasztok.

    Érdeklődési jelleggel kérdezném hogy kinek mi a tapasztalata lambda szondával kapcsolatban.Olyan értelemben hogy mennyi az élettartama kb?Ki mikor cserélt mennyi km után?Enyémbe 154-ezer van.160-ezer körül irják a katalógusban hogy csereérett de amig nem okoz hibát addig nem akarom cserélni.Csak kíváncsi vagyok kinek mennyit bírt?

    Köszi az infókat.

    Amelyik benzinesekkel eddig kapcsolatban voltam, 200e km-es futásig nem jelentkezett hiba náluk. Persze biztos nem olyan fürgés és pontosak mint újan, de nem volt indokolt a cseréjük. (Z14XE-kről van szó) H-nál 175e-nél járok.

     

     

    • Like 2
  22. Sziasztok! Z14XE motoros autón a folytó szelep ház fűtés kör megállt, csak termosztát nyitás után indul el az áramlás. A termosztát házon lévő műanyag pipa-folytószelep-kiegyenlítő tartály felső csonkja körre gondolok. Motor indítása után ott egyből kellene mennie a víznek, de ez nem megy, csak ha nyit a termosztát. Van ötletetek? Köszi!

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.