Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

spicceshorgasz

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    61
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by spicceshorgasz

  1. 21 perce, Barret írta:

    Igen  arra gondolok, lapos csavarhúzó a blokk és a fogak közé bemegy  nincs semmi fixáló pont, majd látni fogod hogy kell oda rakni a csavarhúzót ,és úgy tudod fixálni miután a kis takaród le vetted .

    Akkor így gondolom nem szükséges légkulcs?

    Egy dolog még eszembe jutott a videót nézve. A feszítő csapágyon van két lemez egymáson mint az olló rugó ellenében. Itt a behajtott fület kell a helyére tenni , vagy itt is kell valamit állítani? Mert ha jól tudom a vízpumpával kell megfeszíteni a szíjat.

  2. 3 órája, Barret írta:

    Nézz pár vidit youtubon, ott fent van mit hogy kell csinálni , akár úgy is csinálhatod hogy csinálod miközben nézed. Ja igen amikor a főtengely szíjtárcsáját kell levenni , a lendkeréknék kell betámasztani 1 csavarhúzóval (kis lapkát le kell venni 3 csavar fogja ).

    Köszi.

    A főtengely túlsó végén lévő lendkerékre gondolsz, amit az önindító forgat? Az azon lévő fogaskoszorút tudom kitámasztani csavarhúzóval a kis takarólemez levétele után? Van a házban is valami pont ami és a fogak közé biztonsággal be tudok támasztani?

  3. Sziasztok!

    Előre is elnézést, ha sokszor tárgyalt téma volt már.

    Tudnátok segíteni vezérmű szíj, vízpumpa cserével kapcsolatban. A munka menetéről kellene részletes leírás. Nem vagyok ügyetlen, szerszámaim is vannak, de ilyet még nem csináltam.

    Az autó x14nz motorral szerelt. 

    Köszi.

  4. 6 perce, zotya975 írta:

    Pedig a féktárcsa is hamar rozsdásodik, ha esős párás idő van, az első pár fékezéskor jobban is fog amig le nem kopik róla a felületi rozsda. A dob ugyan zártabb, de ott is előjön ez. Persze lehet más oka is neki. 

    Gumicserekor átnézem, kipucolom, remélem kiderül a hiba. 

  5. 5 órája, zotya975 írta:

    A jobb oldali többet fut a kátyúkban-általában jobban van korrodálódva, ami ha csak felületi rozsda pár fékezés után lekopik.  De le kéne szedni ránézni. 

    Már szedtem le, pucoltam is de nem lett jobb. A nyikorgás miatt én is gondoltam rozsdára de egy éjszaka alatt nem valószínű hogy berozsdásodik, mert minden reggel ezt csinálja.

  6. Sziasztok!

    X14nz ferdehátú Astrámnál ha áll kb. 1napot az autó akkor az első 2-3 fékezésnél nyikorog a jobb hátsó dobfék és sokkal erősebben is fog, akár blokkol is a kerék ha kicsit erősebben, de nem túl erősen fékezek. Pár fékezés után "megjavul", illetve akkor is abbamarad ha kissé behúzott kézifékkel megyek vagy 100 métert.

    Tudtok segíteni?

    Köszi.

  7. 3 órája, fatadaniel94 írta:

    Szia!

    Vákuumcsövek rendben vannak? Folytószelepet és a házát is kitisztítottad? Nekem az volt a gond, hogy ki volt kopva az alapjárati motor tengelye, és oldalirányban is tudott mozdulni. Akku saru levétellel próbálkoztál már?

    Szia!

    A vákuumcsöveket még nem néztem, nem tudom melyiket kellene, de majd az oda csatlakozókat megvizsgálom.

    A folytószelepet csak felülről vizsgáltam, onnan tisztának tűnt.

    Az alapjárati motor tengelyénél mit jelent a kopás? Szemmel látszik? Vagy már egy kis lógás is hiba? Ezt megnézem.

    Saru levétellel már próbálkoztam.

    Köszi.

  8. Sziasztok!

    Évek óta előfordul, hogy időnkét ingadozik az alapjáratom (x14nz). Általában jó, de amikor ugrál eléggé zavaró, főleg ha motorfékkel gurulok. Az alapjárati motort már tisztítottam több alkalommal is, de soha nem láttam koszosnak.

    Lehet, hogy valami más oka lenne? Tudtok segíteni?

    Köszi.

  9. Valaki tud segíteni, hogy x14nz esetében melyik a radiátor előremenő és a visszatérő. Lehet, hogy nekem fordítva van rátéve a gumicső és ezért nem légtelenedik és fűt rendesen.

    Köszi. Feri.

  10. Továbbra is levegős a radiátor, sajnos.

    Megpróbálom a radiátor egyik gumicsövére rákötni a slagot, rányitni a hálózati vizet a másikon meg valahova elvezetni. Remélem így sikerül kikergetni az évek óta beköltözött levegőt.

  11. Sziasztok!

    Elég gyenge a fűtés a kocsimban 98-as astra, x14nz motorkóddal. Kb 6 éve van nálam azóta ilyen. 0°C-ig jó, -5°C körül már kezd kevés lenni, ha még ettől is hidegebb van akkor már autópályán pulóvert kell felvenni. Gondolom ettől jobban kellene fűtenie.

    A motor melegedésekor, amikor nyit a termosztát csörgő hangot hallok a radiátor felől mintha levegős lenne. Lehetséges, hogy levegős a radiátor? Rendszeresen kétévente cserélem a hűtőfolyadékot. Lehúzom a hűtőről az alsó csövet, kiengedem a vizet, visszadugom és feltöltöm, mindezt úgy hogy melegre (pirosra) van állítva a műszerfalon a fűtés tekerő gombja.

    Egyáltalán jól csináltam? Vagy kellene légtelenítenem?

    Köszönöm a segítségeteket.

  12. Sziasztok!

    Sebességváltó olajat szeretnék cserélni az F Astrámban. Nem folyik, nem akadozik de szerintem még nem volt cserélve a 17 alatt. A motorkódom: X14NZ, a váltó típusát honnan tudom? A motorkódból következik? Az évjárat: 1998 és 5 ajtós ferdehátú, fapados kivitel.

    Az itt szerzett információk alapján:

    1. kép: Olaj betöltésének helye, a "szuszogó"

    121032582701_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

    2. kép: Hol legyen az olajszint? A kitekert szintellenőrző csavarnál kezdjen el folyni vagy az alatt 2 centivel? Valahol az olvastam, hogy a benzineseknél az 1,6-osnál kell elhagyni a 20 mm-ert, az enyém pedig 1,4-es 8 szelepes, akkor töltsem addig amíg meg nem jelenik a csavarnál az olaj?

    76711569802_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

    3. kép: Leeresztéshez pedig vegyem le az olajteknőt?

    48756018103_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

    SAE 80W viszkozitású, API GL-4 minőségű és 1,6 liter kell bele?

    Előre is köszi a segítséget, bocs ha már sokszor volt tárgyalva a téma.

  13. Igazából az hogy repedt a gumi még nem jelent semmit. A futó-kormánymű ellenőrzés adhat pontos képet. Vagy felemeled az elejét cibállod a kereket, nem szabad kottyannia. A szilentcseréhez prés vagy bazi nagy satu ajánlott. Nekem utoljára az anyósoldali talpas kopogott főleg rossz úton.

    Az egyik talpast cserélték vizsga előtt arra nem gyanakodnék. A kormánymű, kerékcsapágy is rendben van. Lehet, hogy nekem nagyok az elvárásaim egy 15 éves autóval szemben, mert minden apró hibát észreveszek, ez sem lóg, csak kissé kopog....................

  14. Sziasztok!

    Kissé kotyogósnak-kopogósnak érzem az első futóművet a 98-as Astrámon. Lehet ezzel valamit kezdeni, vagy betudható a 15 év használatának. Arra gondoltam, hogy kicserélném a szilenteket, ha ez javítana a dolgon. Melyiket lenne érdemes? A lengőkarét? Ezt látom kirepedezettnek, a stabrúd végén pedig tavaly cserélve volt. A lengőkaré otthon megolható, vagy kell hozzá valami spec. szerszám. Emelőm, szerszámaim vannak bőven a feladattól sem riadok vissza, de ilyet még nem csináltam. Mi a véleményetek? Köszi.

  15. Az ablaktörlő mechanika alatt, a fűtőmotor mellett. Csati lehúz, csavar kiszed, és cserélhető. Bár a csati össze szokott rohadni, úgyh meg tud viccelni. Van 4 és 5 vezetékes is.

    Értem, köszi. Megpróbálom megszögelni, remélem villamos boltban találok ehhez való ellenállást.

  16. Sziasztok!

    No nehogy megegyük már egymást, de azt a 3 kg port sem!

    Építő jellegű hozzászólásnak szántam, senkinek sem kötelező ezt a megoldást választania, csak egy ötlet vagy segítség a hasonló cipőben járó társaknak. Ha megnézzük a kortárs autókat akkor láthatjuk, hogy egyesekben nincs is gyárilag pollenszűrő (Lancer, Swift.....) Pollenszűrő vagy porszűrő? Áááá az előző "trendibb". Jól hangzó kifejezés ez. Biztos meg is magyarázható azzal, hogy a mai világban minden második ember virágpor allergiás, és a törekvő mérnökök az ő életüket is próbálják megszépíteni ezzel a kis berendezéssel, de leginkább egy óriási marketingszöveg, és a mérnököket nincs szándékomban megbántani, az utóbbira viszont…….. Tehát tavasztól nyár végéig érdemes az autóban ülni, felhúzott ablakokkal, így nem érhet baj. Nehogy kimenjünk a természetbe mert szennyezést kap a szervezetünk. Na jó szándékosan sarkítottam ki de bőven van igazságtartalma, gondoljunk bele: általában évente érdemes ezt cserélni, akkor nálunk az kettőt jelent. Ennyi idő alatt legalább 2 evőkanálnyi port megszűr, annyit amennyit egy kőműves 5 autóbaszállás alkalmával bevisz a ruháján, cipőjén, haján. Többet nem tud, mert fizikailag nem fér el a felületén, mármint a szűrőnek mert a kőmívesek között vannak testesebbek is. Én motorozok, bringázok és futok is, lehet, hogy egy óriási pollenszűrőt fogok a fejemre tekerni….. ja nem látnék semmit, akkor inkább szívom.

    Dáwid-nak: A szellőzőrendszer egyébként is tele van porlerakódással, tehát valamennyi így vagy úgy, de bejut. Valamit ez is képes megszűrni a lebegő tárgyakból (falevél, Boeing 747…) Szóval ha egy „kültéri” ventilátort úgy terveztek meg, hogy a por rövidúton hazavágja akkor az megérdemli, szerencsére az Astrában nem típushiba a csapágy kipurcanása. Viszont jó a felvetésed, egy mosható 5mm körüli vastagságú szivacsot lehet beteszek...még átgondolom. Megadave-nek: ha a szűrő nem enged át levegőt de a (radiális!)ventilátor szívja, akkor köztük vákuum keletkezik, de itt van a zsalu is elhelyezve ami ekkor kissé nyit, mert nem egy stabil vasöntvény hanem rugalmas műanyag anyagú így mást nem tehet. Nyílván tökéletes vákuum nem lesz (kár, azonnal kapnék egy fizikai Nobel-díjat), ebben teljesen igazad van, de mindenképpen 101.325 Pa alatti nyomásérték. Tehát nem a motorról beszéltem, hanem a csappantyúról vagy minekhíjják. Olyan mint amikor befogod a porszívó csövét, az is akar valahol szívni ha a végén nem tud. Porfelhőt még nem dobott, de sokkal könnyedébben és csendesebbem muzsikál a szellőzőrendszer. Egyébkén koszos szűrővel az alábbit produkálta: 1-es fokozaton szinte semmi, 2-esen már fújt és berregett mert ekkor még csak rángatta az ajtót, 3-ason már fújt ekkor résnyire folyamatosan nyitva volt a csappantyú és nagyrészt a belső levegőt forgatta, 4-esen pedig méginkább a 3-as. Hetyke! Hiába no a cocializmusban nevelkedtem, és Trabit is vezettem, meg a szüleim is, de szerencsére ők sem kaptak porszennyezést. Még jó, hogy az Astránál annyira közvetlenül nem éri a szűrőt a levegő. A kaja terén teljesen egyetértek, ehhez képest molyfing ez a 3 kg por!!! Morpheus, hidd el sokszor megnéztem, hogy minden a helyén legyen, nem 1-2-szer kellett szétszednem az évek alatt, beázás nem volt. Azért kényszerültem erre a szocialista (így igaz) barkács megoldásra, mert annyira nedvesedett az autóm, hogy féltem idő előtt kiesik belőle a 3 ülés!!! Köszönöm mindeniknek a hozzászólást, ha rendellenességet tapasztalok, akkor az lelkiismeretesen megírom ettől rövidebben mert ezt sem így képzeltem amikor elkezdtem.....

  17. Azt a motoralltal generalt vakuumnak kene kapcsolnia, nem a legnyomasnak!!

    Sztem minden problemad megoldodna, ha megtalalnad a nem mukodod zsalu okat...

    A zsalu-motor tökéletesen működik! Amikor a pollenszűrő már nem enged át levegőt, akkor vákuum keletkezne, ekkor kezd résnyire nyitni az ajtó, mivel nem ekkora erőhatásokra méretezték ezt a "leffentyűt" és a mozgató alkatrészeket, minden műanyag, van ekkora rugalmasságuk.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.