Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Bundee

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    1.291
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    7

Hozzászólások posted by Bundee

  1. On 2018. 04. 13. at 19:45, csicsó írta:

    a nem megfeleően feszes lánc melegen is csattog rendesen.

    Hidegen indítás után pár másodpercig nagyon kerepel utána elhallgat.

    Ha ezeket produkálja akkor elérkezett a vezérműlánc szett cseréje:(

    Ezzel az a probléma, hogy 15 ezer km-el ezelőtt lett cserélve a szett :( Nem füleltem még meg a kocsit, nem jutottam előbbre.

  2. Sziasztok! 

    Z14XEP motor esetében mi okozhat melegen csörgő/csattogó hangot? Hidegen oké, klasszikus láncos Opelmotorhangja van kb fél percig.

    0km-es korától családban van az autó, olaj rendszeresen cserélve van, jelenleg GM 0w-30 van benne. Valakinek volt már hasonló tapasztalata? Személyesen még nem hallgattam meg a kocsit hogy milyen jellegű csörgés.

    üdv!

  3. 17 perce, tuskes írta:

    Sziasztok!

    Létezhet hogy elböktem egy felnivásárlást? Történt, hogy múlt Pénteken vettem 2 db. lemezfelnit, 56,5 mm központi furat mérettel. Tegnap néztem, mert 130-tól ráz a kormány, és gyanus volt. Láttam, minimális hézag van az agy, és a felni között. Természetesen első kerekekről beszélek. Nem találok egyértelmű adatot arra, hogy nekem a 99-es Astrára lehet-e 56 mm-es központi furatú felni? A gumik újak, és centírozottak természetesen. Vagy keressem a rázás okát a lengőkarszilentnél? Nyári gumival nem volt ilyen gondom, miután felcseréltem a felniket elöl-hátul. Itt ez nem menne, illetve nem akarnám, mert csak a 2 első gumi új, azt hagynám ott szívem szerint.

    A 4 csavaros Opelek szinte mind 56,5mm-esek. A VW 57mm ha jól tudom, az nem való rá.

  4. On 2017. 12. 07. at 19:36, pszilaj írta:

    Reggel kipróbáltam.

    Hát kellett neki vagy fél km mire egyáltalán észrevette, hogy baj van. :D

    De ugyanúgy rángatott... :(

     

    Az hagyján, én fél Pestet átszeltem mire bedobta a lámpát.

    Akkor is csak a finom gázadásra, vagy tartáskor rángat.

  5. On 2017. 12. 06. at 18:47, tuskes írta:

    ...Most igaz, hideg van, városban nagyon rövid távokat megyek rendszeresen, tök hideg motorral. Sokszor bemelegedni sincs ideje, mert használom 5 percet. Ebben az esetben a saccra 8 litert valójában elfogadhatnám, de én nem vagyok olyan. :hehe: Inkább cserélem a lambdát, úgyis ki tudja mikor volt...

    Pont nálad néztük, hogy hajszálpontosan 75 fokos hőfokig abszolút nem is nézi a lambdát :) Szóval ha nem melegszik be, nagyonjó az a 8 liter.

    NGK-NTK is jó, nekem hibátlanul ment azzal is.

  6. 13 órája, Stofl írta:

    Hoppp! Akkor lehet én is hülyeséget látok!!?!?! Hm. Miből jöttél rá, vagy neked mik a falsz értékek? Más autóknál még nem tapasztaltam. A F-ezést nem rég kezdtem...

    Nálam pl. az akku fesz sem stimmelt, össze-vissza ugráltak értékek amiknek nem kellett volna, meg elég valószerűtlen adatok jöttek ki néhány mezőben. 

    Milyen opcomod van? Nekem 1.45 ami csak a 2008-as china clone verzióval működik.

     

  7. On 2017. 10. 22. at 12:12, wolfnet írta:

    Sziasztok!

    Na egy kis statisztika megvan az együtt töltött 20 ezredik kilométer Április 12 óta. 

    Szerviz költség: 105908,4 Ft
    Üzemanyag költség: 449875,1 Ft (Nagy átlag: 6.43l/100km ; Legjobb fogyasztás: 5.48l/100km ; Legrosszabb fogyasztás: 8.3l/100km) 

    Összességében:
    A vízforraláskor fordult elő kizárólagosan hogy meg kellett állnom hiba miatt. Szélvédő tömítés alul pollenszűrő fölötti tömítés elporladt, ezért ott történtek beázások, csere óta hibátlan. Karosszéria rozsdásodás nincs, csak apró sercenés a tank betöltő alatt, íveket kimosom hetente, küszöbökön pöttyök sincsenek. doblemezek érintetlenek, az alja rozsdapötty mentes. :) A motorjába 5w40-es full szintetikus olajat használok, 9-10 ezrenként cserélem, olajfogyasztás a két csere között nincs. (Nem is értem... van a családban egy 79ezer kilométeres C corsa amely ezrenként 2 decit megeszik.) 

    Rengeteg jobb úttartású, jobban vezethető, jobb autóban ültem már, de nagyon tetszik amit a kis Astra képvisel: a nihil, a legolcsóbb közlekedés méltóságteljesen. 21 évesen nem zörög benne semmi, se egy ajtó kárpit, se egy műanyag elem, se egy futómű elem, semmi. :) Megrendeltem a téligumikat és tavasszal találkozunk egy újabb 20 ezer kilométeres etapot követően. Respect for the 1692. F astra from Szentgotthárd :cool::icon13:

    üdv, Márk

     

    Az utóbbi 2 évben megindult rozsdától eltekintve kb. ugyanezt tudom nyilatkozni ~150ezer megtett km után is. Sokezredik A Vectra Aspern 2-ből 90-ben :evilgrin:

    • Like 1
  8. On 2017. 10. 22. at 22:50, Barret írta:

    Sziasztok 
    Az alábbi a gondon,  F-astrám, Hengerenkénti injektoros, és a következő a porblémám vele. Hideg motornál 1. néha sokára kapja és és indulbe , 2. nem kap benyát vagy keveset az egyik henger azért egyenletlenül jár, legalábbis az egyenletlen járásból ítélve. Na már most Én arra tudok gondolni hogy az 1. re az lehet hogy elengedi a nyomást és vissza folyik a benzin és idő kell míg fel teremeli, nem tudok ez így lehet séges-e . Illetve Meleg motornál egyáltalán nincs ilyen. Az ilyen egyenletlen járást kb 10-30mp ig csinálja . Én igazából az AC pumpára gyanakszom, csak hát lutrira nem szivesen adok ki kb 25 e ret (fél áron Bosch). "Ismeretlen " gyártótól meg a kb 10-15 e pumpáknál (pl Mapco) nem tudom nem-e csak pénz kidobás lenne-e.  Szóval tippeket várnék hogy esetleg szerintetek mi lehet , illetve van-e olyan mérés vagy művelet amit akár itthon is meg tudok csinálni ?Ja igen még annyit hogy a motor kód (C16SE) AC pumpa relé cserélve .Próbálta már injektorokhoz kontakt spray-el befújni (ha nem muszáj nem vinném szerelőhöz, valamiért nem bízok meg bennük ).

    Motorhőfok jeladót megnézném/cserélném a helyedben. Trafó alatt, 2 vezetékes.

  9. On 2017. 10. 14. at 19:09, gyuros írta:

    Köszi a válaszokat.
    Én még ilyennel nem találkoztam! A Vectrában is ha melegre állítom akkor a meleget küldi..
    Amikor meg volt bontva akkor nem láttam sérülést a szivacs részen.
    És azt mi magyarázza hogy szétszedés után már melegebbet fújt mint előtte? Előtte csak hideget. Érdekes.

    Pedig a Vectra is teljesen ugyanilyen.

    Nincs valakinek egy középső zsaluja sima fűtésboxba? Ami Zotya képén is látszik, pont az kéne.

     Az enyémről letört a fül ahova beakad az elzárógombra menő pálca, szabadon fityeg lassan két éve :doze:

  10. On 2017. 10. 13. at 20:22, zotya975 írta:

    Van persze jelentősége de a teljesítményre megyünk

    Ott az igazság :cool:

    Nekem pl forró motornál is a leömlőről szívott, az pedig nem volt olyan teljesítménybarát. A fekete kupakban levő 2  csöcsös cucc amúgy egy termosztát ami a vákuumot adja/nem adja a csappantyú felé. Másrészt kb félgáz fölött már alig van vákum a pillangó alatt, olyankor kb félig nyitott állapotban van a csappantyú -> meleg levegő, kevés zokszigén, folytassam? :-)

     

    • Like 1
  11. On 2017. 10. 10. at 12:15, tuskes írta:

    Sziasztok!

    Már küzdök a felderítéssel, egyszerűen nem találom ennek a minek nevezzem szelepnek a rendes neve. http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=428IMG_3066.jpg http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=255IMG_3065.jpg

    Az injektor fedélben van. Egyik cső megy a légszűrőházhoz, ez esetben az ép. Másik pedig gyanusan az injektor oldalába csatlakozik, ami jelenleg nálam le van zárva, tekintettel a hibás alkatrészre.

    Köszönöm!

     

    Ki kell hajítani a fenébe ( vagy bent hagyod de nem teszel rá csövet) és ahogy Zotya mondja, fixen rögzíteni kell a csappantyút a légszűrőházban, hogy csak a lököstől szívjon. Ugyanakkor a pillangoszelepnél levő kis vákumcsöcsöt le kell dugózni.

  12. On 2017. 09. 23. at 10:15, zotya975 írta:

    A biztosíték is már a kínai ipar remeke, nem gyakran de volt már olyan hogy szemre ép biztosíték ki volt égve. 

    Ha van hibakód akkor valószínűleg azért nem működik, vagy ki lett szedve a biztije. A Pxxxx hibakódok csak a motorvezérlésre vonatkoznak.

  13. 6 órája, zotya975 írta:

    Legutóbb belőttük stroboszkóppal a gyújtást, nem is forgatom, de érdekes hogy annak ellenére hogy a valóságban a c16se-n 95-98-as kóddugasz van a rajzon ott is 91-95-öset írnak. :huh:

    Elírás szerintem. A nagyobb sűrítés miatt indokolt lehet a 98-as bele.

  14. 34 perce, zotya975 írta:

    Hát lehet, szerintem én még sosem fordítottam át.:confused:

    Neked amúgyis mindegy, mert csak 91-95 közt tudod váltani, 95-nél rosszabb benzint meg egy ideje nem árulnak. Ha átállítod 91-re, max gyengébb lesz de kárt nem okoz a motorban (nem ad akkora előgyújtást) ;)

    Korábban azzal trükköztem, hogy a 91-es jellegmezőt állítottam be a 95-ös benzin kopogáshatáráig és benzinen 91, gázon 95-ös állásban használtam, annak ugyanis jobb a kopogástűrése, érezhetően jobban ment.

    NZ motorokon egyszerűen az alaplap forgatásán val is lehet ide-oda tologatni a az alapelőgyújtást, de strobi nélkül nem ajánlott!

  15. 10 órája, zotya975 írta:

    Bár nem nagyon hallottam még, de esélyes hogy az a kopogásos égés volt, így hagyni kéne a dugót úgy ahogy volt eredetileg.

    Képtelenség hogy így kopogjon. Határozott csilingelő hangja van, leginkább enyhe gázadásra közepes fordulaton. Ha legalább feleannyi 98-100as benyat tankol a 95-re már át lehet fordítani.

  16. On 2017. 09. 01. at 11:58, wolfnet írta:

    Sziasztok!

    Na megérkezett a diagnosztikám, és szerencsére a családban a legtöbb autó Opel így elég széleskörűen tudok nézelődni. Ámbár hiába van X14XE motorkódom, csak a 96os Corsa-B C14NZ profilból tud csatlakozni a motorvezérlőhöz, amit a KW-81protokollon keresztül ér el. 

    96601.png

    85502.png

    46103.png

    Az egyetlen érdekesség a szegény/dús keveréknél van. Egyfolytában másodpercen belül ugrál az érték dús és szegény között. Ezért az alapjárat is mászkál 30-40rpmet, meleg motor mellett. Majd menet közben fogok készíteni egy diagnosztikát, ugyanis néha-néha motorfék üzemben torpan egyet az autó. Az egr-re gyanakodtam eleinte de hibakódot sosem kaptam egr hibáról. Most a keverék arányra gyanakszom, alapjárathoz közelítve menetrendszerű az hogy esik a fordulat egyenletesen, majd elér egy pontot ahol olyan mintha finoman rálehelnék a gázra hogy tartsam a kívánt tempót, de természetesen ilyen nem történik, majd ez 2-3 másodpercig van és újra esni kezd a fordulatszám újra motorfék üzem van egészen alapjáratig. 

    üdv, Márk

    Az ugrálás úgy van jól, folyamatosan billeg szegény és dús közt. Gyorsításnál kiakad dúsban, motorféknél szegényben, egyenletes haladásnál megintcsak billegni fog. Olyankor a legjobb a fogyasztás is.

    • Like 1
  17. 3 órája, adamoka15 írta:

    Köszönöm szépen a gyors választ! Szerintem a motort nem fogom átöblíteni, de viszont a hűtőrendszert tiszta vízzel ki fogom mosni. A motorteret meg nagyon ki szeretném takarítani, mert a motorblokk nagyon olajos és nagyon fekete már az olajtól.

    Legalább ott nem rozsdásodik :closedeyes:

  18. 9 órája, opel001 írta:

    Sziasztok!

    Új vagyok még a fórumon. (Nem tudom jó helyre írom a kérdésemet.)

    Egy 2001-es 1.6-os (X16SZR) f astrába szeretném utólag beszerelni a klímát és ehhez kérném a segítségetek. 

    Tapasztalatok, képek esetleg kapcsolási rajzok. 

    Előre is köszönöm!

     

    Nem akarod te azt.

    Klímakompresszor, klímacsövek, szijtárcsa, motortartóbak, hűtő, kondenzátor, elpárologtató, klímás fűtésbox, klímás kábelkötegbe való cuccok, ventilátor, meg talán másik kereszttartó is kell.

  19. On 2017. 06. 25. at 18:13, Kispotter írta:

    "marha idegesítő a benzinszag "

    Nekem a gumi benzincső ereszt halványan a kormánymű környékén, ahol csatlakozik az alsó fém csövekre és azon a gumi kifolyó cuccon keresztül pont beszívja a gőzt az utastérbe a szellőzőn keresztül. Főleg állóhelyben érezni, menetközben elviszi a szél. 

  20. 1 perc, az igazi kilroy írta:

    Köszönöm a választ, de ez sem érthető. Kérdezek inkább:

    1. Ez ugye egy úgynevezett diódasor, és nem egy db dióda. De egyáltalán hány darab dióda van benne? 3? 6?

    2. Melyik a dióda "jelölt fele"? Mivel van megjelölve, miből látszik, hogy az a jelölt?

    3. Csak akkor jó a dióda, ha 200 alatti értéket látok a műszeren? 0-200-ig bármi jó, viszont mondjuk 210, az már rossz diódát jelent?

    4. Ennek a diódasornak a másik fele (az alja) úgy néz ki, hogy egymással szemben van 3x2 db fekete "gumó", amelyek között 2-2 kis lemez van, egymástól kb 1,5 mm-re. Mik ezek a gumók? Azok a diódák? És a lemezek az érintkezőik? És akkor úgy kell mérni, hogy az egyes lemezekhez érintem a multiméter érintkezőjét, vigyázva arra, hogy közben a túloldali lemezhez ne érjen hozzá? Vagy hogyan kell mérni?

    Mint a kérdéseimből is látható, azt tudom, hogy diódát kell mérni, azt is, hogy dióda-módban. A probléma itt az, hogy a válaszoló emberek egyszerűen azt nem értik meg - bármilyen jó szándékúak is - , hogy aki nem ért hozzá, annak nem elég azt elmondani, hogy általában mit kell csinálni (azt tudom), hanem azt kell elmondani, hogy pontosan, és részletesen hogyan kell azt csinálni. Enélkül ezek a segítségek használhatatlanok.

    Talán egy képet dobj róla és konkrétabb segítséget tudunk adni. Tekintve hogy az asztmákon legalább 3-4 féle generátor volt.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.