Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

dsteel

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    1.565
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Hozzászólások posted by dsteel

  1. 1 óra, painkiller írta:

     

    Szeretném tudni hogy ez az olaj belevaló -e ha nem akkor esetleg tudnátok nekem írni konkrét márkákat (márka típus viszkozitás).

     

     

     

    Hali, nekem Z13DTH van, benne Genuine GM Dexos2 5W30-as olajjal, szerintem ez minden modern Opel motorba jó. Sosem értettem ezt a mit tegyek bele kérdést (most nem rád gondolok, hanem úgy általában), az a legjobb és kb legolcsóbb, amit ehhez a motorhoz fejlesztettek ki. Asszem ez olyan megfoghatatlan dolog, hogy "én jobb olajat használok", eddig még senki sem bizonyította be, miért ne lenne jó a gyári GM Dexos2 olaj. Egyébként bármit tehetsz bele, csak teljesítse a Dexos 2-t. És szerintem 5W30-as legyen. És a megadott intervallumban cseréld mindig. Ez nálam egy év, bár csak 8000-ret megyek egy évben, azt ajánlják, évente kell. Szerintem semmi nem lenne, ha csak kétévente cseréném egyébként, de ez elhanyagolható tétel ahhoz képest, hogy még nem mertem meglépni, hogy ne cseréljem.

  2. 2 órája, csicsó írta:

    Kicsit idősebb korában érdemesebb megvenni az autót(4-5 év)akkorra már elég nagyot veszít az értékéből,és még a jó állapotú 100 ezer km alatti sem túl ritka

    Eddig még mindig igy csináltam, egyszer 6, egyszer 4 évesen vettem, ezen az egy-két éven csak mostanság gondolkodtam el....

  3. 1 órával ezelőtt, pjotr írta:

    Egyébként ez érdekes kérdés, mert mindig amikor beüt valami húzósabb javítás, akkor elgondolkodok, hogy még ráköltsek-e megint 80-100 ezret vagy cseréljem le. Mivel használt autót használtra cserélni sztem eléggé zsákba macska, ha cserélném akkor max 1-2 éves autót vennék. Ugye ebben az esetben rá kéne pattintani még 3 milliót, plusz újra kéne fizetni a kötelező szervízeket, CASCO-t, plusz jelentős az éves amortizációja is az autónak. Tehát ha ezeket a költségeket összevetem, akkor még mindig jobban jövök ki anyagilag, ha 1-2 százezret erre költök évente. Kíváncsi vagyok hogy vagytok ti ezzel..

    A döntési pont valszeg akkor lesz, amikor először kell vakarnom a fejem, hogy el merjek-e vele indulni egy messzebbi helyre. Amíg olyan állapotban tartom, hogy bármikor el merek vele indulni Európába, minden különösebb előkészület nélkül, addig hajtom, az első vacillálásnál megy  a háztól.

    Dettó. Most cseréltem klímakompresszort egy 100-asért... Valahogy egy 100-as mindig elmegy rá évente, de amig nem rohad, marad nálam is szerintem. Asszem már én is csak 1-2 éves autót vennék, öregebbet nem, viszont fapadosat nem szeretnék, úgyhogy sokat kellene rá pluszban költeni. Szóval marad egyelőre, 2008-as Z13DTH Caravan, panorámatetős :)

  4. 12 órája, zotya975 írta:

    Nem, úgy néz ki sikerült az általa hozzáférhető összes IP címet kitiltani.

    Tök nem olyan a stílus! Mantec csak olajban volt otthon és abban is úgy, hogy kb a netről fellelhető infókat kopizgatta be, ráadásul elég faragatlan volt a stilusa. Ettől függetlenül erthetett az olajhoz. Csaba tök sok értelmeset mond, elektronikában főleg szerintem, igaz, néha kicsit tulragoz ezt azt, de lássuk be,ez főleg akkor, ha van, akiben vitapartnerre talál. 

  5. 4 órája, kezdőkabriós írta:

    Skacok, nagy itt a pangás, senki sem posztol. Kitört a nyár vagy mindenki a kocsi alatt szerel?

    :)

    Szerintem sokan a FB-csoportot nézik. Bár a hozzászólások színvonala (no meg a helyesírás) amott mélyen a béka segge alatt van, az a fórum ott 1000-rel pörög (igaz, a bejegyzések fele-2/3-a vagy konkrétan szemét és nem műszaki tartalomról szól, vagy isméteégetik a kb milyen olajat töltsek bele kérdést.) De nagy előnye, hogy ha értelmesen kérdezel pár percen belül jön a válasz.

    • Like 1
  6. 1 óra, Zsolti25 írta:

    Az automata érzékelőset is lehet tanítani. Amikor nekem sokszor töröl, akkor lekapcsolom és annyit várok amennyi szerintem megfelelő a következő törlésig, majd bekapcsolom az automatát. Ezután már ebben a tempóban kezdi törölni. Rossz hír, hogy ezt az általam beállított gyakoriságot idővel elfelejti, de legalább egy darabig jó :)

    Na ezt nem tudtam, köszi.

  7. 11 órája, csicsó írta:

    Ezt én is szeretném tudni,hogy lehet szakaszost kapcsolni esöérzékelös verziónál?

    Szerintem nincs. Legalábbis nem találtam rá. Lefele egyet töröl vagy kikapcsol az automata, felfele meg automata. Néha nekem is jó lenne szakaszos, nem mindig találja el az optimális törlést. Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy mindig nem találja el a megfelelő fokozatot :)

  8. 1 órával ezelőtt, MésziPeti írta:

    Sziasztok...tud valaki Debrecenben vagy környékén tech2-vel rendelkező személyt? Astra H "speed lock" beállítása lenne a feladat. Köszönöm előre is.

    Ahhoz elvileg opcom is elég, én azzal csináltam, az jóval több embernek van. Viszont pesti vagyok.

  9. 56 perce, Cserenkov írta:

    A lengyel barátaink is azt fejtegetik, hogy a motorháztető lyukából folyik oda a víz: https://translate.google.hu/translate?sl=pl&tl=hu&js=y&prev=_t&hl=hu&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fforum.autokacik.pl%2Findex.php%3F%2Ftopic%2F368072-h-przestroga-dla-w%C5%82a%C5%9Bcicieli%2F&edit-text=

     

    A fent belinkelt oldalon látod az újfajta kupak azonosítóit. Elvileg ez az: http://alkatresz.mobi/szo-kereso?text=13287508&t=n

    Köszi a választ, asszem beszerzek egy párat ebből. Bár most ellenőriztem, szépen benne van minden zsír és elég passzentos a kupak is így. De nem árt, ha rákészülök és akkor még 10 évig jó lesz - akkor talán már a következő tulajnak.

  10. 1 órával ezelőtt, csaba66 írta:

    Nalam igy fest; csak zsirt tettem bele jopar eve, semmi ragasztas, vagy hasonlo nincs.

     

    A kupak mas, mint nalad, a pereme tobbet takar. Persze ezen is korbekuszhat a viz, ha valahogy eljut odaig.

    Elso korben azt nezem majd meg, hogy egyaltalan vizes-e eso utan, eddig ilyesmi nem jutott eszembe. Lehet, hogy a motorhazteton is modositottak, ha kiderult, hogy maszkal benne a viz.

    Ha az eso nem jut be, akkor marad a harmat (vagy nem tudom, ilyenkor mi a szakszeru neve), ami nedves idoben, hidegebb ejszakak utan szokott latszani a kocsin.

    Ennyire feltöltötted zsírral, hogy így áll benne? Ott egy lyuk van, legalább 1/4 kiló zsír van benne? :) Én csak kikentem az egészet körbe, miután 3 hete cserélték a gyári tornyot meg a lengéscsillapítókat. Úgy be volt rohadva, hogy flexelniük kellett. A kupakot én szilóval nyomtam körbe, miután bezsíroztam a tornyot, csak sziló volt ittthon.

    Tud valaki linkelni egy ilyen új tipusú kupakot? Nekem a régi van és az Opel Müllernél azt mondták, nincs is más, csak a kemény kupak. Viszont vennék rá módosítottat, ha van és nem tudom, hogyan keressek rá, mert nem tudom, mi a neve. Köszi.

  11. 10 perce, Stofl írta:

     

    Ha ebbe belekötnek, ám legyen. 

    Nekem ok akkor :) Ha szemre nem gyanús a rendőrnek, sztem nem kötnek bele. Én vizsgára mindig kikötöm egyébként a DRL-t és fekete szigszalaggal leragasztom. Nekem szabályszerű a bekötés, pozíció teljesen, de jobb a békesség és ez csak 1-2 mozdulat.

  12. 1 perc, Cserenkov írta:

    Ez így szabályos?

    Nekem is ez volt az első gondolatom, kicsit közel ülő szeműnek tűnik :) + a földtől való távolság...? Már nem emlékszem az adatokra, rajta volt az OSRAM-os dobozon, mikor beszereltem leolvastam és méregettem, de a dobozt már kidobtam.

  13. 49 perce, Stofl írta:

    Még annyi van ezzel, hogy nekem belül van a projektoros lámpa, és a szélső karikában van alul a helyzetjelző. Neten olyan videókat találtam, ahol belül van a helyzetjelző, és kihúzható.....

    Igen, nekem szerintem olyan van, sima lámpám van, nem xenon pl, tök alap. Nem lyukasztottam ki, rá tudom húzni úgy is, hogy kicsit megtöröm a kábelt, ráfekszik az úgy is. Lehet, hogy ki lehetett volna lyukasztani, igen, erre én nem is gondoltam...

  14. 18 perce, Stofl írta:

    Ok! Köszi!

    Ilyen elektronikát tudnál nekem készíteni? És akkor ez visszafelé tuti nem okoz zavart?

    Volna még egy kérdésem mindenkihez. Éppen szerelem be a DRL-t. Az akksi és a gyújtás kapcsolt jel az ok, de a helyzetjelzőhöz hogyan férek hozzá?

    Hogyan lehet rácsatlakozni a jelére? Valakinek van tippje hozzá? Első ránézésre nagyon durva akár egy izzó csere is. Ha a kerékjárati ívnél lévő gumikupakot leszedem a lámpáról, akkor meg csak rengeteg egyszínű fekete vezeték kupacot találok. Kézzel sem tudom kitapintani az izzó végét. Hogyan csináljam?

    Épp a múlt héten cseréltem helyzetjelzőt, kiégtek, amit onnan vettem észre, hogy tompított kapcsolásakor nem kapcsolt le a DRL, holott nekem nem dimmel, hanem le kellett volna kapcsolnia. Tényleg katasztrófa a csere, oldalanként volt vagy 20 perc. Én a végén már a kábelénél fogva húztam ki óvatosan a helyzetjelzőt, mivel nem bajonettes, csak pattanásig be kell tolni. Betolni könnyű, mivel elég hozzá az ujjbegyed, kivenni rossz, mivel csiptetni kell az ujjaddal. Mondom, én végül a kábelénél fogva húztam ki. Ha kijött, akkor meg már tudsz jelet levenni róla. Bár túl sok mozgástér nincs, rövid a kábel. Nekem is arra van kötve a DRL. Jobb elöl még a légszűrőházat is kivettem, de lehet, hogy arra nincs szükség. Fel is sértette a kezemet a lámpa mögötti túl kicsi fémlyuk, nem tudom, miért nem lehetett nagyobb lyukat hagyni rá. Lehet, hogy a helyzetjelzőt nehezebb cserélni, mint a többit, mert azokat lehet a kerékjárati ívben lévő kisablakon keresztül...

  15. 12 órája, quad405 írta:

    Neked van hamutartód? Valami rémlik, hogy alapból valami "utility socket" (vagy még az se) van az autóban. Gondolom ez a normál átmérőjü dugalj lehet és gyujtásra kapcslódik. A szivargyújtó, ami foylton feszültség alatt van, az a donányos csomag része. Nálam ez eleve egy nagyobb átmérőjü és rövidebb dugalj. A mezei dugók ki is esenek belőle. Lehet 2 szabvány van, de nem értem a régi miért nem volt jó.

    Van hamutartó is és rendes szivargyújtó is, tehát nem csak az aljzat.

  16. 1 órával ezelőtt, Cserenkov írta:

    Annak idején én is ezzel szívtem meg!

    Gyári bekötés, folyamatosan van benne áram, már napok múlva is, lezárva, beriasztva is. Én azt csináltam, hogy a REC-medulban kerestem egy multiméterrel gyújtásra kapcsolódó szabad biztosítékhelyet. Tettem bele egy 5A-es biztosítékot és előre húztam a vezetéket a köszöbburkolat alatt szépen a gyári kábelkötegek mentén. A könyöklő alatti műanyag tárolórekeszbe befaragtam egy plusz szivargyújtó aljzatot, ami erről megy. Így van egy plusz gyújtásra kapcsolódó szivargyújtóm, amiről a kamera megy. Így gyújtásra rögtön automatikusan bekapcsol a kamera, gyújtás levételére pedig ki. Azóta soha nem huzigálom. A kamera tápvezetéke is szépen el varn rakva a burkolatok alá, így semmi nem látszik belőle. A csatlakozója is a könyöklő alatt van bedugva így nem kelt olyan hatást, mintha rendetlenség lenne az autóban.

    Én ezt nem értem. Nekem látszólag minden gyári, ahogy leveszem a gyújtást, elmegy az áram a szivargyújtóból. Használtan vettem a kocsit, lehet, hogy mókolták, de minek?!

  17. 25 perce, csaba66 írta:

    Ez egy km szamlalo ELOREtekero... Es hogy miert jo? Gondolom, ceges autonal lehet vele plusz uzemanyaghoz jutni... Belorusz gogyi :)

    Haverom vett egy Pajerot még a Ferihegyi reptérről. Kb 10E lehetett a kocsiban, 150E-re előretekerve. Természetesen üzemanyag-elszámolás miatt volt ez. Nagyon jó vétel egy ilyen kocsi, ha biztos vagy benne, mennyit ment. Konkurencia nem sok volt a vételkor, az biztos.

  18. 10 órája, lamb írta:

    Az enyémben 70ezer forintért módosították a programot, az EGR szelepet nem tudták kiírni. Megjegyzem OBD csatlakozóról nem lehetett, szét kellett szedni a vezérlőt. Úgy tudom a Bosch rendszer könnyebben átírható.

    Nem tom, nekem Bosch van-e, de annak idején weszi rádugott az OBD-re egy laptopot, leszívta a régi sw-t, módosította, visszatöltötte, nem bontott semmit. EGR-t is lezárta, kiírta a sw-ből.

  19. 1 órával ezelőtt, Astra555 írta:

    Weisz Dani.Sok dologhoz ért, motorjavítástól a számítógépes dolgokig. Jó szakember, de elfoglalt. H Astra FB csoportban talán még fent van, azon keresztül elérhető.

    Persze, meg rá is lehet guglizni, Törökbálinton van. Jó fej és úgy tűnik, keni-vágja az Opelt. Nem akartam direktbe ideirni az adatait.

  20. 2 órája, csaba66 írta:

    Szamomra me'g nem vilagos, hogy csak kod van-e, vagy lampa is. Viszont a sw varialasnal mindenkeppen egyszerubb lenne benthagyni a nyomasszenzort, vajon miert nem ezt csinaljak?

    Hát ezt nem tudom. Nekem kikaptak mindent cakumpakk és ki is írták sw-ből. Amikor csinálták, én még nem tudtam, hogy a sw átírása nélkül csak néha hibalámpázik és az semmi más problémát nem okoz, de ha tudtam volna, valószínűleg akkor is így kérem.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.