Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

FPepe

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    10.515
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    3

Hozzászólások posted by FPepe

  1. On 2019. 03. 16. at 17:39, Imbal írta:

    Jó napot kívánok!

    Van egy 2004-es 1.6 16v easytronic digitális klímás Merivám, de nincsen benne bc kijelző, csak ketsoros TID és egy rcd 2005 fejegység. Ezt szeretném fejleszteni.

    milyen lehetőségeim vannak?

    Köszönöm szépen

    Üdv!

    Ez a lehetőség engem is érdekelne, tegnap vettem egy 2007-es 1.6-os gépet, hasonló felszereltséggel.

    Találtam bontottan navis fejegységet kijelzővel együtt, de nem tudom az átszerelés menetét, úgy hallottam, a kiszerelés előtt valahogy le kell programilag választani a mostani kocsi ECU-járól, aztán az enyében rá kéne tanítani. Ennek a pontos menete érdekelne, Tech műszer kell hozzá, vagy elég egy Op-com is? Köszi!

     

  2. 18 órája, zotya975 írta:

    Mi lett a baja? Lehet hülyén hangzik, de inkább kiveszem a motort egyben mint a pumpát kicserélem rajta. Most olyan szépen fent van szivárgás mentesen a teknő.

    Az történt, hogy rászokott a vízre :-) Az autópályán melóból hazafele este egyszer úgy gondolta, hogy most befejezi a földi pályafutását, és az összes hűtővizet kinyomta a kipuffon, szerencsére pont egy lehajtónál, lendületből még kigurultam a pályáról. Hazahúztuk, másnap hengerfej le (először, mióta nálam van a kocsi 2005 óta, és még a gyári hengerfejcsavarok voltak benne, 25 éve, az egyik bele is tört), a tömítésen látszottak kisebb égésnyomok. Szomszéd autószerelő elvitte a hengerfejet felújíttatni, új tömítéssel összeraktuk, előírt nyomatékokkal, de indítás után ugyanúgy ködgépet játszott. Szereztem másik hengerfejet, az is felújítás után ment fel, de azzal is ezt csinálja, gondolom valahol a blokkban szakadt össze valami vízjárat, vagy valamelyik henger repedt meg. Néztem másik bontott motort, találtam a hirdetés szerint 85000km-est (nem túl hihető), sajna a szerelő nem ért rá, úgyhogy egy volt kollégám cserélte ki a mocit. De hogy ne legyen olyan egyszerű, a régi motoron F10 váltó volt, az "új" meg F13-ashoz való, úgyhogy kellett egy váltót is venni hozzá (nem passzolt az önindító helye a más méretű lendkerék miatt). Egyébként jó a motor, sokkal erősebbnek érzem, mint a régit, a kompressziómérés is jó értékeket mutat (12.5-13bar-t), úgyhogy biztos, hogy kevesebbet futott. Most van egy eladó F10 váltóm, két felújított C14NZ hengerfejem, meg egy működő autóm :-) Ha egyszer nagyon sok időm lesz, szétszedem a régi motort, hol van benne az a repedés. Azért, hogy ne legyen minden tökéletes, ennek a mocinak az alapjárata vacak hidegen, a kipuffba buffog bele, bemelegedve már alig észlelhető. Lehet az egyik felújított hengerfejet kicserélem a mostanira.

  3. 2 órája, zotya975 írta:

    Csak hogy ne legyen olyan egyszerű.:hehe: Én a feszítő csavarjánál fostam, mert olyan nyúlósan szorult meg a végén, ugye az az olajpumpába van becsavarva ,azt meg nagyon nem akarnám cserélni. Így kapott bőven menetrögzítőt, remélem nem lesz gond vele. 

    Én meg motort cseréltem egy hónapja, a régi feladta a küzdelmet.

  4. On 2016. 08. 24. at 21:41, rpetya írta:

    Helló FPepe,

     

    Mennyire nehéz kicserélni a kábelt csatitól csatiig?

    Hány eres kábel kell hozzá?

    Esetleg, ha valaki meg tudja mondani, megvásárolható-e a kábel valamelyik autóalkatrészesnél?

     

    köszi!

    P.

    Üdv!

    Nem nagy nehézség, lehúzod a keréknél a jeladóról a csatit, a másik csatiját kicsit nehezebb széthúzni, jó gumitömítése van, és máris a kezedben a kb. fél méteres kábel. Kéteres egyébként, jól le kell szigetelni a toldásoknál (zsugorcső, erenként is, és egy hosszú kívülre még). Lehet kapni a kábelt, Ebay-en 7000Ft körül már láttam. Itt tudsz cikkszámokat nézni, attól függően, melyik fajta kábel van a Tiédben (amit mi csináltunk, az az 1-es számú volt).

     

     

    • Like 1
  5. Üdv!

    Köszönöm a sok reakciót, az éjszaka folyamán megszakértettük a dolgot, és kiderült, hogy a javított vezeték még egy helyen el volt törve, úgyhogy csatlakozótól csatlakozóig új vezetéket kapott, így már működik gond nélkül. Outsider, sztem Tiédben egy sebességjeladó van betekerve a váltóba, onnan kapja a jelet az ECU, és a kilométeróra. 

    Más kérdés: az említett kocsiban nem gyári rádió van, a TID kijelző pedig nem mutat az alsó sorban semmit. Úgy tudom, egy vezetéket kell kiiktatni, hogy a dátumot mutassa. Melyik az a vezeték?

    Előre is köszi!

     

     

  6. Sziasztok!

    Egy G Astrás barátomnak gondja támadt a kocsijával: az ABS időnként hibát jelzett, főleg sok kanyarodós közlekedés során. OP-Commal kiolvasva a bal első szenzorra panaszkodott. Ma megnézte közelebbről, megtalálta a törést a szenzor vezetékében. Kivágta a darabot, összeforrasztotta, zsugorcsövezte a vezetékeket, de azóta már a kilométeróra sem mutat semmit. Eddig ilyen akkor sem fordult elő, amikor az ABS hibát jelzett. Szerintetek tönkremehetett az ABS-vezérlő,  vagy még mindig annál a vezetéknél lehet a gond? A bal első szenzor jele alapján működik a kilométeróra?

    Az ötleteket előre is köszi!

     

  7. On 2015. 12. 26. at 11:22, Davee írta:

    Nem tudom mi igaz, mi nem, ismerősöm készített az F Astra-jahoz (C14NZ) TID kijelzőre, fogyasztásmérőt, és egyéb okosságokat, a fogyasztás matekolása miatt bogarászta az ECU programot és ő mondta nekem, hogy nem kapcsolja le motorféknél sem, lévén 1 központi injektor van, a hengerenkéntinél már nem tudom.

    Nekem ennyit írt még régen, ebből kifolyólag írtam amit írtam, de megerősíteni, vagy cáfolni maximum ő tudná...

    Ez azért érdekes, mert nekem meg gyári fedcompom van a kocsiban, ami motorféknél gyönyörűen lemegy 0.0-ra, egészen 1500-as fordszámig, amikor beindul az alapjárat szabályozás (C14NZ, '93).

     

    Más téma: automataváltóba milyen és mennyi olajat javasoltok (X14XE, AF13)?

     

     

  8. On 2016. 06. 28. at 19:33, wookie írta:

    Jha, most cseréltem ki a textarbetéteket mert nem volt rugó a nyergen és félrekoptak, a brembo tárcsa maradt, nyikorgott mint a szar. Roadhouse betétek kerültek be, le van törve gyárilag, ugyanúgy nyikorog...

    Ed Csájna ezért szokta megkenni a betétek hátsó, felfekvő felületét rézpasztával.

     

    • Like 1
  9. 4 órája, Imi (Astra) írta:

    Köszi a tippedet. Sajnos nem lesz ennyire könnyű (és olcsó) a helyzet, mert mint említettem volt hátsó fékmunkahenger csere is, amikor is fékolajat is cseréltek. Szeptemberbe lesz két éve, lassan ismét cserélni kell az ok, de sajna a csere után sem változott a helyzet semmit.

    Még egyszer köszi a hozzászólást! :)

    És az tuti, hogy hátul van a probléma? Nem lehet egy vetemedett tárcsa elöl a probléma forrása?

  10. 3 órája, wookie írta:

    Egyébként nem tudja valaki, hogy nem volt kisblokkból ékszíjas szervós? Kezd a tököm tele lenni ezekkel a b*zi hosszbordásakkal.

    17D-ből és C20NE-ből tuti volt sima ékszíjas.

     

  11. 3 perce, spicceshorgasz írta:

    A műszerfal hőmérő jeladóját hol találom?

    A szívócsonkon, a generátor mögött. Óvatosan tekergesd, nem túl nehéz beletörni. Ha ez sem segít, esélyes, hogy a radiátor van tele lerakódással, trisós mosás, vagy csere segíthet.

     

  12. 5 órája, Bundee írta:

    Ha valaha sikerül haveromat rávenni hogy bontsuk szét a törött B Vekit, és belefaragom az enyémbe a 25-ös ffh-t, akkor lesz egy gazdátlan 22-es nem ABS-es ffh, tárcsához és dobhoz való patronszettel :D

    Ez esetben gondolj majd rám légy szíves :hiya:

  13. On 2016. 06. 09. at 13:46, pszilaj írta:

    Ha a főfékhengert cseréled nagyobbra, már jobb lesz a fékhatás. ;-)
    Én elsőnek ezt cseréltem, igaz 236-os hűtött tárcsánál, és sokkal jobb lett a fék.

    Pl. egy B Omega dupla devanderes főfékhengerrel ez a 256-os tárcsa jó lenne?

  14. Üdv!

    Az lenne a kérdésem a szakértőkhöz, hogy ha kicsit javítanék a fékteljesítményen (alap 236-os tömör tárcsa, hátul kisebbik dobfék), elég, ha csak elöl 256-os hűtöttre cserélem a féket, vagy így nem lenne jó, mást is kell változtatnom? Köszi!

     

  15. 4 órája, Szabadij írta:

    Fejlemény:diagnosztikai módban is ugyanolyan ...

    Jó eséllyel kopottak a vezérműtengelyed )főleg a 4-es hengernél levő) bütykei. Típushiba ezeknél a motoroknál a 4-es henger feletti vezérműtengely-bütykök olajhiányos állapota, ami erősebb kopást okoz ezeknél. 

  16. 19 órája, szabolala írta:

    Sziasztok!

    Egy ideje furcsa hangokra lettem figyelmes a jobb első kerék felől. Mikor döccen kicsit az autó (pl csatornafedélre hajtok), jobb előlről fémes csilingelés hallatszik, olyasmi mint amikor két vasrúd összekoccan. Eddig főleg letekert ablaknál hallottam, de mostanában már be is szűrődik az utastérbe.
    Vagy esetleg tippetek, hogy mi lehet a gond? Mindenképp el akarom vinni megnézetni, csak hátha tudjátok a probléma okát, ami segíthet eldönteni hogy mennyire kezeljem sürgősen a dolgot...

    Köszi!

    Ahogy Zotya írta, a fordítsd ki a jobb első kereket, nyúlj be az alsó rugótányérba, és vedd ki a törött rugódarabot. Én is jártam már így.

     

  17. 16 órája, Gergőőő írta:

    Akkor azt mondod, ha én is átforrasztok rajta mindent lehet h megoldódik a problémám? Az király lenne mert a forrasztás nekem csak ujjgyakorlat, ennél csak bonyolultabb dolgokat csinálok munka közben... Esetleg tudsz valami leírást ahonnan ki tudnám túrni a megfelelő programkódot? Akkor talán nem csesznénk el órákat programozás címszóval. Előre is köszönöm!

    Mi a száma annak a BC-nek? Elvileg egy matricán van ráírva.

     

  18. 13 órája, wookie írta:

    Egy érdekes dologra jöttem rá.

    Kicsit nekiláttam rendbeszedni az új autót, kapott egy vonóhorgot, meg nem működött a fénykürt, ilyenek.

    A vonóhorog visszajelzővel mákom volt, mert elő volt készítve, csak bepattintottam a 4 lábú relét, meg az izzót a műszeregységbe, s rápróbáltam, ment. Sajnos csak a visszajelző volt bekészítve, a horog kábelezése már nem, az már a hétvégére maradt.
    Ha már ott voltam, megnéztem hogy miért nem működik a kézifékvisszajelzőm.
    Nézegetem, hát nincs benne izzó. Tettem bele egyet, de még mindig nem ment. Próbalámpa elő, kézfék kapcsolója jó, testet kapcsolja rendesen. Az áram is ott volt az izzónál, mert a többi visszajelző is arról megy.
    Elő a kapcsrajz, és akkor nézem, hogy elvileg közösítve van a fékfolyadékszint visszajelzővel. Megnézem a csatlakozót, és tényleg. Kiderült hogy ott viszont ki volt égve az izzó. Csere, ok, kézifékre világít. Kipróbáltam, csodák csodája működött a fékfolyadékszint érzékelő is.

    Néztem a nyákfóliát is, hát a kézifékvisszajelzőnél még soha nem volt érintkező bedugva, meg a közösített érintkező is gyárinak nézett ki. Gyorsan szedtem ki egyet a kábelköteges zsákomból, és átkötöttem normálra.

    Nem tudom, másnak is ilyen az astrája, hogy kézifékre nem a P betű gyullad ki, hanem mellette a felkiáltójel? Amúgy 98-as az autó. Nem értem miért változtattak rajta. Mert azért nekem pl nagyon nem mindegy hogy a fékfolyadék miatt világít, vagy mert úgy maradt a kézifék. (egyszer volt részem teljes fékfolyadékkészlet elhagyásban, nem vicces)

    A fénykürt meg már újjgyakorlat volt, csak szétszedtem a kapcsolót, megpucoltam az érintkezőket, meg hajtottam rajta kicsit, s már működik is.

     

    Ja igen, mégvalami.

    A nappali menetfény relé csatlakozóját hol kéne keressem? Mert hogy benne van, bent a biztitáblában a 27-es láb, ami ugye csak és kizárólag ennek a biztije, de így hogy ki volt szedve a műszeregység, sem sikerült megtalálnom. A vectránál a kormányoszlop melletti köteg szakaszhoz volt hozzábandázsolva, de itt sehol se találom.

    Amikor fordszámmérősre cseréltem anno a műszeregységet, nekem is ilyen volt. Nekem se tetszett, én is átalakítottam így.

    A menetfény relé nem a biztitáblán kéne, hogy legyen?

     

     

  19. 3 órája, Gergőőő írta:

    Bc programozásával van problémám. A szaki akihez vittem 20 éve foglalkozik opelekkel sok bc-t programozott már előttem is de amit én vittem az letérdeltette. A bc amit beszereltem daykiller leírása alapján az egy 93-as c20ne motoros kocsiból van. Amibe került pedig 2001-es x14nz. Túrtuk a kódtáblát de x14nz sehol se szerepelt benne így próbáltuk a c14nz-ét beletölteni de kiakadt a tech1 és tech2 is mikor felül akarta írni. Mi lenne a megoldás szerintetek? Előre is köszönöm!

    Nekem 43-as vagy 44-es kód van benne, angol nyelvű, metrikus, japán exportra készült elvileg, de csak a fullos nyelvkészlettel rendelkező verziók tudják (korábban le voltak írva a gyári számok a tudásuk szerint). Be lett kötve a diagcsatiba a megfelelő lábra?

     

  20. 2 órája, HaPetya írta:

    A be-és kihajtótengelyeken a mélyhornyú golyóscsapágy megkopik elkezd lógni axiális és radiális irányban. Ez sajnos az jelenti, hogy terhelés alatt (toló vagy húzó üzem) megváltozik a tengelytáv és ez az amit a fogaskerékpár kapcsolat utál. Rendellenesen kopik a fogazat és az lesz zajos. Ennek a tökéletlen kapcsolódásnak a zaja hallatszik. Lásd még Ik 200 széria Rába hátsó híddal, némelyik annyira szét van kopva, hogy szinte sírnak.

    Ilyenkor már felesleges a csapágycsere, vagy segít vmit a helyzeten?

     

  21. Üdv!

    Sintrához jól értőkhöz lenne egy kérdésem: Normális az, hogy a belső világítás mennyezeti lámpáin (középső üléssor, ill. csomagtér ajtónál levő) mindössze 9V-ot lehet mérni? Van valami szabályozási lehetősége ezeknek a lámpáknak?

    Köszi!

     

  22. 8 órája, joecockroach írta:

    Sziasztok!

    Megvolt a külső csukló csere. Metelli márkájú került a kocsiba. A rázkódás jelentős mértékben csökkent, de nem szűnt meg teljesen. Kb 130nál még előjön a rázkódás, utána enyhül.

    A rossz hír az, hogy a váltóval is van valami, mert "villanymotor hangja" van. 

    Van benne olaj, és mikori?

     

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.