Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

totpit

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    21
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by totpit

  1. HÖHÖ számítógép...... A legbonyolultab elektronikai cucc az indexrelé. De ezért imádom. Semmi flinc-flanc, 'oszt mégse zabálja le az ember gatyáját. Már kérdeztem, de nem kaptam választ. Az üzemanygszűrő konzolján van egy kis "UFO" alakú műanyagházas szelepecske, amibe fekete gumicsövek mennek be. az egyik az autó jobboldalán (menetirány szerint) lemegy alulra valahová. A másik meg talán a szelepdekli felé tart. Ez mi lenne? egyszer leestek róla a csövek és csak úgy találomra dugdostam vissza őket. Látszólag semmi nem változott. Valaki nem tudná lefotózni az eredeti állapotot? Ma reggel egy nagyobbacska tranzitféle áttolt a piros lámpán. Hál' istennek nem a Skodával voltam. Így egy lámpabúra minusszal megúsztam. szerintem én jártam jobban. elég hosszú a vonóhorgom.
  2. Hidegben szaggatás: Parafinkiválás a gázolajból, ez eldugítja az üzemanyagszűrőt. nem kap anyagot. Ha a szűrő koszos, vizes, az ront a helyzeten. Jártam úgy, hogy 20 km megtétele után teljesen beállt a cucc. alapjáraton ketyegett, gázadásra alig valami, erő nulla. télen téli nafta, vagy némi benzin kell bele. na és egy kellemes kis motortér takarás sem árt.legalább a hűtörácson. Apropó hűtés. jól tudom,hogy a ventillátort egy Viszkokplungszerü valami kapcsolgatja ki-be? nos én ezt a ventillátort még nem láttam nem forogni. tönkre tud az menni úgy hogy álllandóan dolgozzon? EGR szelepről nem tudok.Mi az?
  3. Végsebesség: 110 körül megáll nálam. (sima szívó 2,5). de kéremszépen ez nem versenyautó. nagy kerékkel 90 körül ketyeg a legszebben,(kicsivel is, de akkor még csak 80-al megy) aztán persze, hogy szét akar esni. ha szembetűnő a romlás: kompressziómérés a hengerekben. dizelnél ez nagyon fontos! Egy jó kis dugulás ugyancsak visszaveheti a teljesítményt. szűrőcsere, vagy csak víztelenítés hatásos lehet (bár a vizet elvileg a műszerfalon kijelzi) Jellemző, hogy két egyforma motor közül a "beteg" turbós sokkal gyengébb, mint a sima szívó. Miért? A turbós szelepvezérlése a növelt töltőnyomáshoz van hangolva (kisebb szelepnyitási idő,miegymás) tehát ha a turbó kampec, a szükségesnél kevesebb levegőt kap azonos adag naftához. elégtelen égés, kisebb teljesítmény..... A fojtószelep menetben nem dolgozik. Ha mégis, azt észreveszed.
  4. Új rekord: Miskolc-Budapest-Miskolc Autópályán, 90-100-as tempóval (GPS-el mérve), kb 300 kg súllyal,csöpögő adagolóval 6,17l/100km fogyasztás. Érdekes volt,hogy visszafelé a plusz súllyal, hasonló tempóban, melegebb időben folyamatosan alacsonyabb volt a motorhőmérséklet. Nem sokkal, de látványosan. Jót tett neki a kikormolás.
  5. azt hiszem, platócserével nem birkózom. nem éri meg. van rajta néhány horpadás, meg karcos a festék kívülről. Na de hát nem kiállításra van a gép. A plató belseje meg alkalmanként kap egy fél doboz alapozót. Majdnem olyan piros, mint kívül. egyedül a raktérajtó aggaszt kicsit. Arra lehet, hogy beruházok.
  6. Nekem még csak egyszer kormolt be, mikor a féket próbáltam. de az direkt volt. Vezérműszíj nekem is érik már, Meg némi futómű frissítés. de nyáron még a platót is le kell venni. egy éve hajtom és nem láttam még,hogy mit hagyott rám az előző tulaj. Hétvégén kavicsbánya fuvarom volt. a traktoros úgy szemre berakott 10 mázsa anyagot. szerintem tuti volt másfél tonna. alváz, rugó, egyebek nem törtek. Akkor nagyon nem lehet elrohadva.
  7. Kösz Papik. tényleg nem egy nagy szám. Na nem nekem. De van a csalában dizelguru. Csak ő a Bosch rendszerű adagolóhoz szokott. Azt szerintem csukott szemmel csinálja. Ez a forgódugattyús kicsit ritkább a nagyvasaknál. Norbi. Azt nem értem hogy "ne nyúlj hozzá,ha nem muszáj mert sose lesz olyan mint régen" Gondolom ezt egy pék mondta. Mert ha autószerelőnek mondta magát,akkor sürgősen válts szakit. Nincs mese. Meg kell csinálni. 430-as gázolajból nem jut az anyaföldnek. A fogyasztásom ennek ellenére 7,2 . Nem rossz,de volt már jobb is.
  8. Szia! találtál már megoldást az adagoló folyására? nekem most,hogy kitavaszodott, beugrott a probléma. járó motornál percenként egyértelműen 6-8 csepp anyag távozik. Ja persze alapjárathoz közeli fordulaton. azért ez már odatesz a fogyasztásnak. remélem "csak" valami tömitésféle ment el. nem tudom most leszedni,mert a gépnek mennie kell.van ötleted?
  9. Van egy jó könyvem: Ternai Zoltán: A GÉPKOCSI 1962-ben adták ki. Értelemszerűen hiányzik belőle az összes elektronikus kütyü leírása. Viszont az alapok megismeréséhez (nagyjából minden, ami a Campo-t érinti) tökéletes. Ha találsz ilyet, ne szalaszd el. Remek rajzok, jó kis szájbarágós szöveg.
  10. Jól írtam. Leveszed a gázrol a lábad, ilyenkor a motor kvázi kompresszorként működik, azaz dolgozza kifelé a füstöt,levegőt a kipufogócsövön. Ez energiát emészt fel. Nagyjából ennyi a motorfék lényege. Ha ennek a kifelé áramló gáztömegnek gátat állítasz egy "fojtószeleppel" az annyit tesz, hogy a kerekek által megforgatott motor több ellenállásba ütközik. a motorfék hatásfoka nő. ügyes visszakapcsolgatással a campo-val szinte nullára le lehet lassulni fék nélkül . Kisebb autóknál nincs fojtószelep, elég a motor sima ellenállása. egy másféltonnás nagyvasnál ezt még megfejelik a fojtószeleppel. Régen a teherkocsikon és a buszokon lábbal kellett taposni. Bubunak hívták a szakzsargonban. Itt ezt egy "vákuumszelep" vezérli. Nos tehát ha a fojtószelep nyitva, akkor a cucc akadály nélkül kavar át a turbón, tehát forog rendesen. ha a fojtoszelep zárva, kevesebb gáz= kisebb turbófordulat= kisebb turbónyomás. Azt hiszem ennyi
  11. természetesen összefügg: A fojtószelep a kiáramló kipuffogógáz útját zárja el. A turbót ugyanez a gáz forgatja. Tehát ha a fojtószelep zár. kevesebb anyag megy a turbóba. Kisebb a fordulatszám, tehát törvényszerűen csökkennie kell a turbónyomásnak
  12. Bocs, a fojtószelep, azon kívül, hogy a motorfék hatásfokát növeli, nem arra szolgál, hogy leállítsa a motort? A dizelnek nem elég csak "levenni a gyújtást".
  13. Hátha valaki olvassa is rajtam kívül :) Az üzemanyagszűrö elején van egy kis szelepféle, amin három csőcsonk van,de csak 2 cső vezet oda, na most ez a két cső valahogy leesett a helyéről (hidegben megdermedt, gondolom) Most találomra (a két legkevésbé koszos csonkra ) feltettem. Kérdés: Mi a fene az a cucc? látszólag semmit nem csinál másképp az autó ha rajta van, ha nincs. Melyik csövecskét hova dugjam?? nem hiányzik onnan egy harmadik cső?
  14. Ja persze, persze. 2,5D, 1993, nem 4x4. Elfelejtetem,hogy ez csak nekem egyértelmű. :D
  15. Az oké, hogy csere. A kérdés csak az, hogy a fordulatszám "jeladója" megvan e ezekben a gépekben. Azt sem tudom,ennél hogy működik. Főtengelyről, vagy a Generátorról kapja a jelet? Kapható valahol értelmes áron ilyen cucc?
  16. Kérdésem lenne a nálam okosabb opelosokhoz: Az én Campomban a lehető legegyszerűbb műszerfal van. ki lehet azt cserélni egyszerűen olyanra,ami fordulatszámmérős? Ha nem, milyen más megoldás van?
  17. A csavart feszegettük egy darabig.emelve, "félig emelve" meg terhelten is.KB 1/3 fordulat után nem ment tovább. félek, a 18 év megtette hatását, és eltépünk valami fontosat, amit majd nehéz (drága) lesz cserélni. Most megpróbálom WD40-ben "áztatni",hátha tavaszra megindul. Téliesítettem a cuccost. ami nálam annyit jelentett, hogy felszereltem a plató közepére egy 90 kilós betonlapot. csak, hogy legyen mitől kapaszkodnia a "Desert Duelernek". Mivel általában úton használom, a futómű emelés inkább csak esztétikai, és csak amennyire a teleszkópok engedik. Bár nagyon tetszenek azok az agyonemelt verdák. Megpróbáltam képet feltenni,de valahogy nem megy. URL-t kér vagy mi.......
  18. Sorrend- logikusnak tűnik. szombaton lejátsszuk. Ma felpakoltam rá egy raklap fabrikettet (10 mázsa) megállt, ha akartam. de nem úgy mint azelőtt, tehát mindenképp utána kell nézni. Gratulálok a járgányhoz. Nagyon tetszik. Félek, az enyém sose fog így kinézni. tavasszal talán egy alvázkezelés platólevétellel, hogy karácsonykor átessen a vizsgán. fötengelyszimmering elöl-hátul, talpas csere. kicsit meg akarom emelni az elejét, de a rugófeszítő "bazinagy" csavart nem bírtuk megmozdítani. pedig egyébként is kéne, mert a jobb oldala kicsit biccent. gondolom ezért is húz a padka felé. De közben közlekedni is kéne. Apám azt mondta menetközben nem lehet olajat cserélni....... Lehet, csak akarni kell:) Mindez kicsit brizgálja a skodaalkatrész árakhoz szokott pénztárcám. szoval lesz vele meló
  19. Hát fékolajcserélő gép az készült. egy kétliteres pumpás permetező rögzíthető nyomógombbal, meg némi PVC cső mindkét végen. arra is gondoltam, (mert nem mértük meg) hogy az előző gazda túlszabályozta a fékdobot, és nagyot emel a hátsó fékhenger. vagy eleve a fékhengerben van valami gebasz annak ellenére, hogy nem folyik belőle az olaj. De most először megpróbáljuk az általad előadott sorrendet, hátha akkor kitakarodnak Buborék. kicsit nem kéne már többet költeni rá tavaszig. Csak hogy értsem én is. miért ez a sorrend? Láttam itt korábban egy kék-fehér gépet két mocival a platón, az nagyon tetszik. az enyém kicsit viharvertebb. néhány horpadással karcolással, ahogy kell. szétrohadva csak a platóajtó alja van. A többi viszonylag ép. az előzö tulajdonos valami önkormányzat volt. Rittyentettek rá egy bazinagy csőkeretet egész komoly ponyvával. na azt dobtam le elóször. 260e km van benne. (Na és ha 350?) Megy.
  20. Tovább böngésztük a fékrendszert. Odáig már eljutottunk, hogy az első kör rendben van, (hátsó kiköt, ledugóz, fék kemény). ugyanezt megcsináltuk úgy, hogy átkötöttük a csövet a föfékhenger másik kimenetére. Ott is jó volt. tehát a főfékhenger is ok. A hátsót megint légtelenítettük, visszakötöttük. eredmény: a fék elsőre majdnem a padlón fog. másodikra kemény lesz, de ott is azt érzem, hogy lassan elengedi a nyomást. mentem vele kb 100 km-t. Fékfolyadék fogyást nem észleltem, viszont a fékpedál megint felkoppan. tehát sokadikra fog rendesen Gőzöm nincs, hogyan tovább......... Segítsetek!
  21. Üdv mindenkinek. Új vagyok itt.. opelesnek sem túl régi. januárban vettem egy 93-as hátsókerekes single cab Campot. nem dolgozni. csak úgy megtetszett. És mivel a skodám épp porrá zúzva leledzett az udvaron, belevágtam. Nem bántam meg. Eddig minden OK volt vele. Fogyasztása meglepő. A 75 paci nem zavar. Már túl vagyok a gyorsulós, vagánykodós korszakomon. De 10 mázsa sóderrel is vidáman elketyeg. most kapott normális kerekeket (205-16 ost) ezzel végre a kilóméteróra is majdnem a valóságot mutatja. de most a fék szivat. Ott kezdődött, hogy a fékerőszabályzónál elpattant egy kis cső. kicseréltük, légtelenítettünk. a fék elsőre a padlóig esik és kb 3. pumpálásra fog ott ahol kéne neki. lecseréltük a főfékhengert, semmi. Kiiktattuk a fékerőszabályzót, semmi. a munkahengerek nem eresztenek (közben lezavartunk egy gyors fékbetétcserét.) a csöveken már egyenként oda vissza átpumpáltunk néhány deci fékolajat. elvileg légmentesnek kéne lenni.Kifogytunk az ötletből... Nem tudja valaki, mit hagyhattunk ki? vagy van e valami olyan hely ahol mindezek ellenére úgy reked meg a levegő, hogy valami furfanggal lehet csak kicsalogatni? segítséget előre is köszönöm TP
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.