Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Frankie64

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    482
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    4

Hozzászólások posted by Frankie64

  1. Üdv Mindenkinek!

    Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elköszönjek mindenkitől, megköszönve a segítséget amit a car-társak nyújtottak az elmúlt évtizedben.

    Az üzemeltetőknek köszönöm az eddigi felületet, és további sikereket kívánok!

    És végül de nem utolsó sorban, Békés Ünnepeket, és Eredményekben gazdag Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek! 

    • Like 2
  2. 11 órája, csaba66 írta:

    Listam nekem is van, es a 11 ev is stimmel :) A generatoron szabadonfutot mar csereltem, ezen kivul meg eredeti.

    A legmeglepobb kaland az volt, amikor a jobb feltengely belso osszekotojen ( http://borseauto.pl/tag/13368754/ ) annyira lekopott a ricni, hogy egy lampanal kuplung fol utan a motor felporgott, de a kerekek meg sem mozdultak. Eloszor azt hittem, a kettostomegu esett szet, mert ugye o a nagy mumus, de aztan megnyugtattak, hogy az (elozetesen is) erdekes hanghatasokkal jar.

    Raadasul itthon nem volt elerheto utangyartott, gyarit pedig legolcsobban 60ezerert tudtam volna szerezni, ami soknak tunt egy ilyen mezei rudert :) Szoval a vegen egy 10ezres, bontott komplett feltengely kerult bele, ami azota is jo. De ez a hiba tovabbra sem fer a fejembe, meg ha ertheto is: egy ideig fel sem tunik semmi, a fogak meg eppen hogy kapaszkodnak egymasba, es forog az egesz, aztan egy kicsit nagyobb terhelesnel egyszercsak elmulik a kapcsolat, es szabadon forog a kulso resz az allo tengely korul...

    Differencialzar hijan persze egybol mozgaskeptelen lesz a kocsi, nem akad ujra ossze meg veletlenul sem.

    Akitől vettem a másik autóhoz alkatrészeket az járt hasonlóképpen. Neki addig halt le a ricni a difi belsejében, míg kinyitotta a kaput.... Nem kellett messze szállítani épp hazaért vele. Utána sokkal rosszabbul járt, így lettek nekem olcsóbb alkatrészek a másik autóhoz. De ez nem ide tartozik :)   

  3. 9 órája, csaba66 írta:

    Papirforma szerint az ilyen hasznalat jelenti egy dizel biztos halalat, es ha kettostomegu van benne, akkor azet is.

    Persze a papirforma nem okvetlenul jon be, illetve egy ido utan mar azt mondja az ember, nem erdekes, megy ameddig megy...

    A Z17DTH Astrank most tart 398ezernel, es atment tartalek auto statuszba, viszont a motorjahoz meg nem kellett nyulni (kiveve egy turbo cseret meg a legelejen, garanciaban). Indul, nem eszi az olajat (vagy amit megeszik, azt visszatolti gazolajbol :) ), a kettostomegu, es az izzitogyertyak is gyariak rajta. Hozza kell tenni, hogy az elso 200e kilometeret szinte vegig autopalyan toltotte, ugyanakkor sokak megrokonyodesere csak 30ezrenkent volt olajcsere, a gyari eloirasnak megfeleloen. 

     

    Hat igen, minden ketseget kizaroan ez a fo kerdes... En tovabbra is erdemesnek tartanam megnezni, hogy eleg temposan forgat-e a starter, vagyis nem megiscsak az akku - kabel - starter haromszogben van valahol a hiba.

    Nemrég volt kéttömegű csere, de a kinyomó hidraulika miatt kellett bontani, valami eltörött benne, és nem nyomta a kuplungszerkezetet. Aztán ha már bontva lett, cseréltünk mindent. 

    A motor még nekem sem volt bontva, önindító, generátor, izzítógyertya, meg a kuplung komplett. És még egy hosszabb lista az egyebekről :) De teszi a dolgát, most már 11 éve nálam :) 

  4. 6 órája, realpopek írta:

    Szia,

    Dehogy bántódtam meg, én fordulok hozzátok segítségért szép lenne ha megbántódnék. Csak leírtam kronológiailag, hogy eddig mik történtek az autóval és, hogy nem csak nekiálltam össze-vissza cserélgetni alkatrészeket magamtól. Az előbb jöttünk haza a másik autóval, gondoltam beindítom a Merivát, harmadszorra sikerült beindítani szóval más hidegen sem kar beindulni. Hétfőn viszem egy szerelőhöz remélem megtalálja a hibát. 

     

    Reméljük sikerül! Majd írd le a megfejtést! 

  5. 20 órája, realpopek írta:

    Szia,

    Természetesen nem távgyógyítással akartam, akarom megoldani a problémát. Az első hely a helyi Opel szerviz volt, utána két szerelő nézte meg, mindenki egyhangúan az injektorokat mondta hibásnak. Csere után sem lett jó, elvittem Weisz Danihoz, míg ott voltam leszedte a nyomásszabályzó szelepet és a közös nyomócsőről a jeladót, mind a kettő jó volt. Másnap hívott, hogy a porlasztók nem jók, elhoztam tőle az autót. Porlasztók ki ment vissza az eladóhoz, saját porlasztót bevizsgáltattam, felújították mind a 4-et. A többit már Te is olvastad. Ma reggel már hidegen is csak másodjára indult be, 310000e Km van az autóban, fogyasztása 6.5-7liter között szokott lenni, olajat nem eszi, nem szokott fogyni olajcserétől olajcseréig.

    Üdv!

    Bocs nem bántani akartalak, és megértem, hogy bármi megoldás érdekel amivel esetleg találkozott valaki itt a fórumon, mivel nincs megoldás eddig. Az itt folyó ötletelésre értettem a távgyógyítást, és az eddig feleslegesen kicserélt alkatrészek árára a nem olcsót :) Bár, ha úgy nézed akkor csak megelőzted ezeknek a meghibásodását :)  

    Azt azért furcsállom, hogy a porlasztókra hivatkoznak egymástól függetlenül, mert lehet nehezebb indulás, rosszabb hang, nagyobb fogyasztás a kopott porlasztótól, de ahogy Csaba66 cartárs is leírta olyan nincs, hogy beindítod hidegen és képes menni az idők végéig ha van üza, de ha megállítod akkor csak lehűlve lehet újra indítani, melegen nem. A porlasztóban nem túl bonyolult elektronika van, az vagy működik, vagy nem. A vezérlés hibája benne van a pakliban, de ott is furcsa, hogy csak a kulcsos indítás nem megy, betolás, gurítás indítja, ha jól értettem. Szóval egyenlőre nem futnék új motorvezérlőért sem. Az a fogyasztás használat függvényében lehet nem túl magas, és és nagyon magas is, a minimális olajfogyás nem utal kopott motorra. Az enyémben is 309 felett van egy kicsivel most, és jelen időjárási körülmények közt, lakás-munka-lakás, 2,5-2,5 km hideg motor városban, hozza ezt az átlagot, télen felmegy 7,5-re. A garázsból kiszorult, de nincsenek indítási gondok. Ezt csak azért írom, hogy a 310e km nem indokolja ezt a hibát.

    Szóval szerintem először azt kellene kideríteni, hogy miért kell neki szimulálni a hideg motort, hogy melegen is induljon. 

    Szép napot!

     

  6. 17 órája, realpopek írta:

    Nem adtak, ott megállt a dolog, hogy minden rendben van az autóval kivéve a porlasztókat.

    Üdv!

    A távgyógyászat erősen ker tv-s műfaj, és nem olcsó, de Te már túl vagy a bemelegítésen :(

    Mi az a melegedő hőmérséklet ahol még indul, és mi az ahol már nem? Nem tudom pontosan milyen motor ez, mennyi km van benne, és az mennyire valós? Mennyi a fogyasztása, mennyi olajat eszik 10e km-n?

    Amiért kérdezem: A dth motoroknál 40, és 70 foknál csökkenti/szünteti meg a dúsítást, csökkenti/megszünteti az izzítást, után izzítást. Ha kevés a sűrítési végnyomás, és nem alakul ki a gyújtási hőfok, előfordulhat, hogy nem indul a motor. Ehhez elég kopottnak, vagy gyűrűtörésesnek kellene lenni a motornak. De mindenesetre előfordulhat, egy rendes kompresszió/résveszteség mérés nem ártana, hogy a mechanikai részét ki lehessen biztonsággal zárni.  Kicsit macerás, mert vagy injektort, vagy izzítógyertyát kell kivenni hozzá, és evvel lehet baj. 

    Sok türelmet a kereséshez!  

  7. 18 órája, csaba66 írta:

    En bizakodo vagyok... Azt azert tudjuk, hogy ha jobban porgeti az ember (kuplung raengedes), akkor elindul. Ha meg nem szedted ki a startert, probald megnezi, milyen fordulatszammal porgeti a motort, inkabb diaggal, de akar a fordulatszammeron is. 

    Egyszerunek biztos egyszerubb, de en szeretek butykolni, ugyhogy el szoktam jatszani dolgokkal, mielott halalra itelem oket :) 

    Hali!

    Óóóóh nem lett halálra ítélve, ment vissza a felújító üzembe, és lesz majd egy új boldog gazdája :)

  8. 13 órája, csaba66 írta:

    Igen, az nem tunik fel, ha fokozatosan forgat egyre lassabbban...

    Legtobbszor azert eleg lenne csak szenkefet, vagy bendixet cserelni, illetve az utobbit fel is lehet ujitani.


     

    Üdv!

    Nekem egyszerűbb volt egy gyári felújítottat feltenni, mint levenni szerelőhöz vinni. Csütörtök éjjel állt meg, pénteken megjött a felújított, szombat délelőtt felraktam, és mentem tovább :) A szerelőkre kicsit várni kell. Így meg nem csak a szénkefék vannak kicserélve :)

  9. 2 órája, realpopek írta:

    Ettől félek én is, lassan már motorvezérlőt nézegetek mert más nem marad a sorban ami elromolhat. A vízhőmérséklet mérő az amiről még nem húztam le a csatlakozót, de azt jól mutatja a motorvezérlő, kiolvasáskor megfelelő volt a hőfok.

    Üdv!

    Nem olvastam végig az egész történetet, így nem tudom, hogy a nyomásszabályzó szelep a magasnyomásún megvolt-e, mert az alapjárat ingadozás utalhat arra is. Meg esetleg a railcsőnyomás szenzor is lehet ludas, de az szerintem egyéb galibát is okozna menet közben is. Viszont eszembe jutott egy másik dolog. Egy másik autómmal jártam így, hogy leállítottam, és nem tudtam beindítani utána. Aztán egyszer csak beindult, utána megint nem. Cseréltem a jeladókat, turkáltam mindent, mire rájöttem, hogy a fojtószelepet vezérlő mágnes szelep ment tönkre, és mikor újra ráadtam a gyújtást nem engedte el vákumot fojtószelepről. Szerencsére nekem minden volt mert vettem egy bontott motort egy csomó alkatrésszel. 

    Sok sikert a kereséshez! 

  10. 17 órája, Kispotter írta:

    Na köszi! Ma kiderítettem multival szakadt a behúzó tekercs. Rámértem a csatira ki adja a villanyt szóval indulna.. a kérdés az vajon én ki fogom tudni-e cserélni a helyén.. 

    Üdv!

    Nem vagyok szakértő, de régebben volt szó valami ellenállásról, vagy hőbiztositékról, ami a kompresszoron van valahol gyantával beöntve, és az szokott még tönkremenni.

  11. 14 órája, Bertold123 írta:

    Köszönöm a válaszod. Amit még el tudok mondani róla, hogy nem hiszem, hogy a motor tudott volna fel színi vízet, a kiegyenlítő tartályból sem fogy a víz. A levegőszűrő nem rég volt cserélve, az EGR tiszta, a szívótorok is tiszta, MAP szenzor is volt cserélve. A turbónak a csőve belől kissé olajos az intercooler előtt is meg után is. Viszont azt az érdekességet fedeztem fel hogy az autó indittásával egyszerre nyitnak a szívótorok lapátok is, holott úgy tudom hogy azt csak 2500-as forulat környékén kellene, hogy addig a levegő légőrvényként jusson be a hengerbe a jobb égés érdekében. De ezt nem tudom, hogy ez helyes-e, csak így olvastam valahol. 

    Üdv!

    Így látatlanba nehéz, csak tippelgetni lehet :( Keress egy jó szerelőt, szerintem avval jársz a legjobban. Amit leírtál attól nem "kerepelhetne" szerintem. 

  12. 2 órája, Bertold123 írta:

    Üdv mindenkinek. A segítségetekre lenne szükségem. Adott egy Astra H z17dtr. A következő hibával találkoztam, kb 80 km/h nál az autó el kezdett rángatni és nem igazán akart reagálni a gázra. Férehúztam, üresben el keztem gázalni, viszonylag lassan ment fel a turaméter 2000-ig madj ott valamilyen keregő hangot adott ki. Valahogy el indultam haza, de a tünetek ugyan ezek voltak, rángatás főként gázalásra. Utköben kigyuladt a motor lámpa is. Gyors pedál tesz... P0100. Majd másnap probáltam gyujtani, valamivel nezebben gyult mint szokott de ekkor már a tura méternek full gáz melett legalább 1-2 perc kelett míg fől ment 2000ig onnan már nagyából össze szedi magát és keregtetve megy tovább. De az alapjárat van hogy le ésik 500 ig is majd onnan vissza 1000 környékére majd megint viszza 500 ra, néha be is döglik. Ha meg nem be döglik hanem én állítom le a motrot az egész autó belerászkodik. Valaki találkozott már hasonlóval, esetleg tudja mi lehet a baja? Válaszokat előre is köszönöm. 

    Üdv!

    A kód a légtömeg mérőre utal, de a leírtak alapján nem feltétlen az a hibás alkatrész szerintem. Nem szívott fel esetleg vizet a motor? Mindenesetre első körben a légszűrőtől indulva végig nézném a levegő útját, beleértve a turbót is. 

  13. 3 órája, TomH írta:

    Most előjött egy újabb dolog. Amikor a szélvédőre irányítom a levegőt, akkor nyekergő hangot hallok a kilométeróra mögül. Volt már valakinek ilyen? Mi a baj és mi a megoldás? (Automata klíma továbbra is.)

    Így blindre most nem sok időm szétkapni.

    Üdv!

    Első körben, a gázpedál felett jobb oldalon van egy fogaskerék tárcsa, annak a hornyait kend be szilikonzsírral, talán megoldja a problémát, nem kell hozzá semmit bontani.

  14. On 2020. 06. 10. at 19:41, kingblue írta:

    Szia.

    Jó volna pontosítani hogy mit kell cserélni.Egy szélső gömbfej van csak ez a kormány összekötő gömbfej.Van a talpas vagy trapéz gömbfej ez meg a lengőkaron van .Van a stabilizáló rud gömbfej /kutyacsont/.Az axiál csukló meg a féltengely csukló külső belső.Mindkét vége lehet hibás.Főleg kanyarokban alátekert kormánynál érezhető kattogás vagy váltásnál a belső csuklónál erős csattanás vagy rántás érezhető.Külső gömbfejeknél inkább rossz úton hallható kopogás fémes kopogás hallható.

    Kicsit pontosítva a leírásodon, a kormányművön lévő csuklók is axiál csuklók, és azok is tönkre tudnak menni, csak ritkábban mint a külsők. 

  15. On 2020. 06. 07. at 13:19, huggybear írta:

    Sziasztok!

    Megnéztem délelőtt az autót, felemeltem, mozgattam a kereket, 9-12 órás fogásban és 6-12-ben is, feszegettem pajszerral is, de semmi. Szerintem a talpas rendben van. A ropogás nem tudom honnan jön, de nem onnan. Amit észrevettem, hogy a toronycsapágy kupakját levéve tetemes rozsda fogadott, így azt szét kell szednem, mielőtt a lengéscsillapítóm napvilágot lát a motorháztetőn keresztül. Lehet az, hogy a rozsda miatt tönkre ment a csapágy és az morog? Fura, hogy nem mindig adja, van, hogy mennem kell egy kicsit az autóval ha ezt a ropogó hangot akarom hallani. Mit tanácsoltok, mit nézzek még meg? Előre is köszi. G.

    Ha a talpas rendben van az jó, mert ki tud szakadni az is. Toronycsapágyról régebben volt szó, még képek is voltak átszakad példányról, szóval az is simán lehet ropogós. Ki kell akasztani a kormányösszekötő gömbfejet, és kézzel forgatni a gólyalábat, természetesen felemelve, kerék nélkül, esetleg lengőkar alatt megtámasztva, mint amikor terhelve van.  

  16. 2 órája, huggybear írta:

    Sziasztok!

    Egy ideje ropogást hallok lassú menetben kormányzás közben, valamint olykor-olykor álló helyzetben, kormánytekergetés közben szintén. Mi lehet a probléma? Gondoltam, hogy esetleg a kormánymű fogasléc kopott és amiatt ropog, de akkor nem kellene mindig csinálnia? Van úgy, hogy reggel mikor indulok semmi hangja nincs. Féltengelyre gyanakodtam még, de ezt elvetném az állóhelyzeti ropogás miatt, meg talán kicsit másképp ropog, mint a féltengely szokott. Hogyan tudnék meggyőződni erről? Olvasgattam, hogy ki kell szednem az egész bölcsőt ahhoz, hogy kijöjjön a kormánymű. Ez valóban így van? Köszi előre is. G.

    Üdv!

    A talpascsapszegeket nézd meg, mielőtt kormányművet bontasz.

  17. 3 órája, Zoli93 írta:

    Üdvözlök Mindenkit! 

     

    Segítséget szeretnék kérni. 

    Adott egy 1,5 hónapja vásárolt használt 2007-es opel corsa d 1.3 cdti 173e km van most benne. 

    Multijet motoros. 

    Másfél hete külfödi (románia) utazás alkalmával megállt. Előjel nélkül. 

    Gondoltam én fullasztottam le, el is indult. Ment még pár kilométert utánna megint leállt. 

    Félre az ut szélére, megpróbáltam többször  ujraindítani, sikerult is, de 1-2 perc alapjárat után leállt. Végulis haza hoztuk. 

    Azóta alig akar beindulni, s ha mégis csak pár másodpercet jár mielőtt leáll. 

    Hibakód olvasás megtörtént. 

    Üzemanyag szűrő, EGR szelep. 

    Megnéztük, nincs probléma velük. 

    Turbó, magasnyomású szivattyú, porlasztók,

    biztosítékok, vezérműszíj, rendben. 

    Vezérlés és/vagy immobiliser hibára jutott a találgatás. 

     

    Van valakinek hasonló tapasztalata? 

    A választ előre is köszönöm!! 

     

    Üdv!

    Mi a hibakód? Anélkül elég találgatós a dolog, az meg sokba kerül :(  Egyébként nekem a felsőholtponti jeladó hibája csinált ilyet.

  18. On 2019. 11. 23. at 21:32, Frankie64 írta:

    Sajnos a tömítő gyűrű hornyánál engedett a műanyag, ahogy megpróbáltam kihúzni, így most tömítetlen a rendszer, lehet csak az zavar be. Rendesen kormos volt már, sok a hideg üzem, városi autózás. Még holnap ránézek, aztán jön egy új.  

    Hali!

    Ma beszereltem az új MAP szenzort, hibát töröltem, minden rendben. Végül is 15 volt az új Bosch, nem olcsó :confused: Remélem egy darabig megy majd :)

  19. 59 perce, csaba66 írta:

    Ha a vedo burkolat tort el, annak nincs szerepe a mukodesben... Ugyhogy lehet tovabb pucolgatni (foleg, ha ugy tunik, hogy koszos), de azt is erdemes lenne kideriteni, hogy esetleg a kabelezesnel van-e baj. Ha van Opcomod, akkor nezd meg mit ir, valtozik-e az ertek, vagy teljesen halott, stb. 

    Sajnos a tömítő gyűrű hornyánál engedett a műanyag, ahogy megpróbáltam kihúzni, így most tömítetlen a rendszer, lehet csak az zavar be. Rendesen kormos volt már, sok a hideg üzem, városi autózás. Még holnap ránézek, aztán jön egy új.  

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.