Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

96bvectra

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    110
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by 96bvectra

  1. Sziasztok!

    Egy kis segítséget szeretnék kérni!

    Van egy 98-as évjáratú X16XEL motorkódú Vectrám, amiben a múlt héten be akartam kapcsolni a klímát, de nem húzott be a klíma kuplungja, viszont az utastérben a ventillátor megszokott módon 1-es fokozatban elindult.

    Manuális klíma van benne.

    Nekiálltam méricskélni, sem a komresszor sem az azt kapcsoló relé nem kap áramot.

    A relének adtam az akksiról direktbe áramot, és minden működött, viszont nem hűt.

    Tudja valaki, hogy van-e nyomásérzékelő szelep ami alacsony gáznyomásnál nem engedi bekapcsolni a klímát?

    Megszisszentettem a szelepet, van benne valamennyi gáz, de lehet hogy kevés mert tavaly nyáron sem hűtött 100%-osan.

    Alacsony nyomásnál nem engedi elindítani a kompresszort,.

    • Like 1
  2. Én azért először átnézném a vákuumcsöveket és a vákuumszivattyút, mielőtt rohanok fékrásegítő devanderért.

    Nem kizárt, hogy azzal van a baj, de én még nem hallottam ilyenről, jópár éves Opel fórumos pályafutásom alatt.

    Köszönöm. Megfontolom a tanácsod.

  3. 96-os 1.7 td vectrám van. Úgy tűnik hogy a fékrásegítőm membránja elszakadhatott nagy valószínűséggel. Városkám bontójában áll egy benzines B vectra. Megegyezhet vajon a benne lévő fékrásegítő az enyémmel?

    Hibajelenségemet azért még idebiggyesztem, hátha mond valaki valami okosat. Menet közben ha fékezek akkor semmi gond, a fék teszi a dolgát. De ha másodszor is fékeznem kell, és a két fékezés között csak pár másodperc telik el, akkor elég komolyan felkeményedik a fékpedál, és ha izomból nyomom a 94 kilómmal akkor sem nagyon tudom elérni azt a fékhatást mint normál fékezéskor. De ha a második fékezés nem közvetlenül az első után van akkor megint jól működik a fékem.

  4. Szia,

    Az isuzu td nyomtakék maximumja 2400 rpm körül van, tehát ha intenzíven gyorsítasz akkor a javasolt fordulatszám 3000-3200 környékén van ahol váltani kell,de ez áttétel függő dolog, mivel ha ekkora fordulatszámnál váltasz akkor kb. 2000 környékére esik vissza, ahonnan ismét tud dinamikusan húzni (kellő mennyiségű töltőnyomás áll rendelkezésre).

    3500 rmp fölött meg érezhetően gyengébb (diesel motor gázáramlás, működéséből adódik, veszteségek emelkednek), főleg a 8 szelepes motoroknál.

    Ez teljesen normális, amit leírtál, igaz nekem kicsit nagyobb töltőnyomással dolgozik a motor, valamint több üzemanyagot is kap, amiből adódóan gyorsabban felépül a töltőnyomás (több kipufogógáz keletkezik).

    Köszönöm a választ.

  5. Sziasztok. Akiknek 1.7 td-je van azok ha intenzívebben kell gyorsítani akkor mekkora fordulaton váltanak egyel fentebb? Nálam 3000-nél már fentebb kell váltani, mert úgy érzem hogy a következő fokozatban már jobban húz. Ilyen a nyomatékgörbéje, vagy valami hiba lehet a turbó körül?

  6. Hát egy halk kattanás mindig is volt azt tudom. De most hangosan pattan. Szerintem a motor fogaskereke át tud ugrani a nagy fogaskerék fogazatán. Köszönöm a választ, hétvégén mindenképpen szét akartam szedni,csak előtte érdeklődtem hogy milyen hibái lehetnek.

  7. Sziasztok. Elektromos ablakemelőnél van végállás kapcsoló? Mert kb egy hete csinálja hogy mikor felhúzom a vezető oldali ablakot, és koppig felér akkor elkezd valami tompán kattogni az ajtóban.

  8. Nem ajánlom a dti motort. Hacsak nem most lett felújítva az adagolója. Sajnos ezeknek az Opel dieselenek gyakori az adagológondja, javítása közel 150 - 200 000 forint. Tudnám inkább ajánlani az 1.7 isuzu diesellel szerelt b vectrákat, csakhát kombiba ezt nem tették.

    Udv.
    Auto vasarlas elott allunk..
    Kineztem egy 2.0DTI vectra caravant(1999es evjarat) bor belso..klima...260.000km legalabbis annyit ir a kereskedo....
    Mindezt fel millio forintert..egesz tisztesseges kinezete van..
    Mire figyeljek oda amikor korbenezegetem?
    Az ar mennyire realis erte?
    Elore is koszonom a valaszokat , elnezest az ekezet hianyert.

    • Like 1
  9. Csak a zárhenger lett cserélve? Mert ha igen akkor sokallom a 13000-et. Nekem szerelő hozatott bele új zárhengert imos 2 darab kulccsal 4500 forintért. Csak az imo chipjét kellett kiszedni a régi kulcsból (az egyik a fűben landolt, fél óráig négykézláb fésültem a füvet :unsure: de végül meg lett :icon1: ) és belepattintani az új kulcsba. A szerelő 500 forintért kicserélte a betétet. Így összvisz 5000 forintomba került.

    Sziasztok!

    Tapasztalatomat szeretném megosztani:

    Tegnap gyújtáskapcsoló zármechanika csere volt, mivel már hónapok óta nehezen fordul a kulcs, és a múlt héten beállt, kínlódtam vagy fél órát mire újra elfordult a kulcs.

    Vettem egy utángyárit két kulccsal 13 ezerért. Mivel nem szerettem volna új kulcsokat meg az inmot átrakni a kulcsokba, így az új zárat igazítottam a régi kulcshoz.

    Viszonylag egyszerű művelet, a betét könnyen kijön a helyéről ha a kulcsot pont 90 fokkal fordítom el.

    Lamellák cseréjéhez szét kell húzni a betétet, a belső (vékony csapos, kormányzár felőli) oldalon van egy kis csap befúrva merőlegesen, azt kell benyomni és túl lehet fordítani, hogy ez a csap kijön a helyéről, utána az egész zár közepe kulccsal együtt kijön.

    Óvatosan kiszedtem az összes lamellát - a régi zárból is - majd egyesével elkezdtem visszarakosgatni úgy, ahogy azt az eredeti kulcs megkívánta.

    Egy kivételével mindnek megtaláltam a helyét azt az egyet egy kicsit meg kellett reszelni.

    Összerakás után tökéletesem működik. Most már nem akad, nem ropog, nem kell játszadozni, feszegetni a kulcsot, hogy indítani tudjak.

    Fényképet nem készítettem, de ha érdekel valakit a régi zárbetétről készítek néhány fotót.

  10. Bocs hogy nem pontosan a kérdésre válaszolok, csak egy megjegyzést tennék a dologhoz. Az én Vekimben olyan a benzincső hogy oda slagot nem lehet beledugni, így ha akarnák se tudnák leszívatni a gázolajat a tanknyíláson keresztül. Ebből az okból kifolyólag én feleslegesnek tartom azt azt hogy a központi zár bezárja tanksapka fedő karosszéria elemet. Ha valaki ki akarja nyitni akkor úgy is ki fogja nyitni ha az a kis köranyag bele van tolva az ajtó erre kialakított helyére. Csak ha bezárva akarnak bejutni az üzemanyaghoz akkor szét fogják ott feszíteni a karosszériát. Hidd el nem tartana tovább fél percnél (nem vagyok tolvaj csak gépész a szakmám :icon1: ) Ezen okokból kifolyólag mikor nekem sajnos a vétel után ki kellett cserélnem az összes elektromos motort akkor a tanknyíláshoz nem is vettem. Így csak becsukom oszt jónapot.

    Mpndandóm lényege hogy lehet hogy jobban jársz ha ha kiveszed belőle a záró motort. Egyik fele hogy legközelebb nem szívat meg a kúton, másik fele meg hogy ha bele akarnának jutni a tankba akkor nem cseszik szét a kasznit. Mert ha bele akarnak dugni csövet akkor így vagy úgy de beledugják.

    Hali.
    Tegnap megszivatott a vas: beálltam tankolni a kútra, erre nem tudtam kinyitni a tanksapka-ajtót... Hazamentem, majd szétszedtem a burkolatot, majd kivettem a motort, ami sem nyitásra, sem zárásra nem reagál. Lehet azt a motort javítani? Vagy csak csere jöhet szóba? Mennyi kb.egy ilyen? Gondolom bontottnál ugyanígy fennáll a beragadás... Hogy tudok nézni áramot a vezetekben, ha nincs műszerem?

  11. Csak egy gyors kérdés. Tényleg csak 1 mp-ig izzít, vagy csak addig világít a visszajelzője? Mert nálam is pár mp alatt kialszik a visszajelző de attól még izzít tovább.

    Hello,

    még mindíg ízzítás probléma. A hőmérséklet jeladó ki lett cserélve, most hol izzít hol nem. Ha izzít akkor is csak kb 1mp-ig. Viszont ha egy 2.2 ohm-os ellenállást teszek a jeladó és a stekker közé akkor tökéletesen működik. De nem hiszem, hogy ez a megoldás lenne a jó? Valakinek véleménye???

  12. Hello,

    Igen ez több esélyes dolog, nálam is ugyanez a probléma volt és ott az akksi adta meg magát, de a kompressziós dolog igaz, mivel a fémek meleg hatására tágulnak és jobb lesz a tömítettség, aminek a következménye a kompressziónyomás emelkedése.

    Az önindító perselyének kopása is okozhatja ami szintén tágul meleg hatására és úgy megszorulhat a tengely.

    Tehát a te esetedben mindenképpen az önindítónál kell keresni a hibát, amennyiben a másik akksi tutira jó, nem egy öreg darab :)

    Másfél éves az aksim. Ráadásul mikor az előző aksim megadta magát akkor egy darabig apám aksiját használtam mert az ő kocsiján akkor nem volt műszaki. De az új aksival is így csinálja, tehát az aksit nagyjából én is kizárnám. Igazából az önindító perselyének a kopásán nem tudok eligazodni. Az én logikám szerint ha a persely kikopik akkor nagyobb lesz a belső átmérője, és ez nekem ellentmond a szorulásnak.

  13. Üdv mindenkinek. Szerelés előtt állok, mielőtt nekiesnék azért hátha ad valaki jó tanácsot hogy mire figyeljek.

    1.7 td vectrám van. Melegen nehezen indul, csak nyöszögve tekeri az önindító a motort. Utánaolvasgattam a dolgoknak. Egyik lehetséges probléma lehet hogy rossz az aksi, ezért melegen nehezebben teker a nagyobb kompresszió miatt (bár volt aki mondott olyat is hogy hidegen nagyobb a kompresszió). Ezt a lehetséges hibát kizárnám mert volt próbálva másik akkumulátorral is. Hozzátenném hogy hidegen vígan indul a kocsi. A másik variáció az önindító kopása lehet, állítólag ha ki van kopva a persely akkor melegen nehezebben teker. De mondtak olyat is hogy a kopott szénkefe is produkálhat olyat hogy meleg önindító esetén nem tud átvinni elég áramot.

    Így a szétszedés előtt van valakinek ebben tapasztalata, tippje?

  14. Másnak is pontatlan az üzemanyagvisszajelzője? Mikor a tank alja felé járok akkor egyik nap világít a tankolásra figyelmeztető lámpa, másnap nem világít, van hogy szinte 0-át mutat a visszajelző, kis idő múlva meg felmegy 10 literre. 1.7 td-m van.

  15. Biztosíték?

    Sziasztok!

    Egy kis segítségre lenne szükségem. Hibakód P0115 ami motor hűtőközeg elektromos hiba. Meg van a baj javítva is lett, de úgy néz ki, hogy összefüggésben van az izzítással. Ugyanis nem izzít. A visszajelző lámpa fel sem villan. Az izzító gyertyák jók. Volt már valaki hasonló cipőben?

    Köszi

  16. Lecsökkentheted a megállás utáni járatás idelyét ha az utolsó kilométereket kisebb fordulatszámon teszed meg. :omg:

    Akartam is írni, hogy a 6,5l kicsit sok bele- nívópálcán min-max között 1 liter van.

    Így igaz, ne tegyél bele kannás-ismeretlent, nem fogja díjazni. Nem olcsó az adagolójavítás. Meg hiába turbós, amíg nem melegszik be, ne nagyon pörgesd, hosszabb/erőltetett menet után kicsit hagyd alapjáraton visszahűlni a turbót. Nem kellenek percek, a lényeg, hogy ne egyből megállás után állítsd le, picit várj vele. ;)

  17. Vigyázz hogy mit tankolsz bele. Ezeknek az dieselek nagyon kényes az adagolójuk, ás kb 200 000-be kerül a javítása.

    Ezt a táblázatot találtam, de volt más is, gondolom az 5,5 a legkevesebb:)

    jó sok kell bele:)

    Vectra B 2.5 V6 (1995 - 2001) X25XE 4,5 + 0,25 liter Vectra B 2.6 V6 (2001 - 2002) Y26SE 4,75 + 0,25 liter Vectra B 1.7 TD (1995 - 1997) X17DT (TC4 EE 1) 5,5 + 0,35 liter Vectra B 2.0 Di 16V (1996 - 2000) X20DTL 5,5 liter Vectra B 2.0 DTi 16V (1997 - 2000) X20DTH 5,5 liter Vectra B 2.0 DTi 16V (2000 - 2002) Y20DTH 5,5 + 0,35 liter Vectra B 2.2 DTi 16V (2001 - 2002) Y22DTR 5,5 liter

    Feltöltöttem és ellenőriztem egy kis idő után, de nem fogyott (még) :). Az az igazság, februárban vettem és ezt nem is néztem meg, hogy hogy ál az olaj szint:( lehet, hogy már így volt. Egyébként nem ment bele sok 2-3 dl, de maga a tartály az üres volt.

    Februárban vettem az autót, mindig is tetszett a B Vectra, olcsón vettem, de volt is mit javítani rajta:) Egyébként meg nagyon jól megy. A múlt hónapban esett át egy turbó cserén, azóta, nagyon jól szedi a lábát.

    Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat! Még biztos lesznek kérdéseim:D

    • Like 1
  18. Motorkód alapján rá lehet keresni arra hogy melyik a belevaló termosztát. Ha megtalálod neten akkor írni szokták hogy mikor kezd el nyitni, és hogy mikorra van teljesen nyitott állapotban.

    Sziasztok!!!!

    Az lenne a kérdésem, hogy a 2l-es Vectra dti-nél a vízhőfoknak meddig kell fölmennie megkéne állnia 90-nél, vagy 95-ig fölmehet és ott nyit esetleg a termosztát. Válaszokat elörre is köszi.

    • Like 1
  19. Esetleg tele van rakodva a hűtőd lamellázata, így nem tudja rendesen átengedni a levegőt a lamellák között.

    Sziasztok!!!
    Nekem egy olyan problémám lenne, hogy amikor már megy az autó (98-as vectra dti) és már üzem meleg elkezd melegedni a víz nagyobb sebességnél. De ha beindítom a fűtést akkor vissza áll normálra ha kb 70-80-al megyek akkor normális viszont ha gyorsabb a tempó akkor emelkedik a hőfok.Ha ekkor kapcsolok a fűtésen mégegyet visszaáll. Válaszokat előrre id köszi.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.