Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Laci01

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    86
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    2

Hozzászólások posted by Laci01

  1. On 2018. 04. 28. at 11:42, Gulredy írta:

    Sziasztok!

    Tanácsot kérnék:
    Adott egy Zafira B Z18XER (1.8 benzin).

    Nemrég előjött egy fémes csattogó hang a motorból. Kissé dízel szerű, de a csattogás nem egészen a motor ütemével együtt megy, mintha szabadon mozogna valami benne.

    Továbbá van egy kis alapjárat ingadozás is.
    Az erején nem veszem észre hogy bármi baja lenne.
    Van amikor hosszabb út után elhallgat, de van amikor ugyan úgy csinálja, szóval üzemi hőmérséklettől független. Viszont menet közben is hallani kikapcsolt rádiónál.

    Verzérlés csere és vezérmű tengely állító is tavaly októberben volt cserélve.

    Tegnap reggel mértem egy olajszintet, egy egységgel kevesebb volt benne a kelleténél.  Feltöltöttem majd rá 6 órával később elvittem a szerelőhöz. 
    Semmi hangja nem volt, kissé hülyének is néztek. Erre ma reggel indítom és újra eljött a hang.
    Azt vettem észre már mióta megvettem az autót, tavaly októberben hogy mikor hidegen elindulok a kocsival és elérek egy bizonyos fordulatszámot (kb 1500) akkor hallatszik egy kattanás a motortérből. Ez nem tudom mi lehet, de mióta van ez a csattogó hang ezzel együtt kezdődik.

    Szia!

    Kettős tömegű lendkerék esetleg? Az tud csattogni random módon.

     

  2. On 2018. 06. 24. at 14:25, mutyi68 írta:

    Sziasztok!

    Van egy Zafira 1,9 cdti 150 LE autóm.Eddig hibátlanul működött,de most olyan hibát csinált ,hogy indítás után elkezdett vibrálni a középkonzolon a fény.

    Utána kivilágított az ABS,a kipörgésgátló,majd a légzsák ikon.Ezután elment a szervó is.

    Leállítottam a motort,újraindítás után megszűnt a hibajelenség.Két nap múlva megcsinálta még egyszer,azóta semmi.

    Van valakinek ötlete mi lehet?Ki lett mérve,de akkor nem csinálta.

    Köszönöm

    Szia!

    Valószínű a CIM modul kontakt hiba lehet vagy valahol máshol a vezérlő környékén.

     

  3. 17 órája, kriszb77 írta:

    Üdv Mindenkinek.

    Zafira B 1,7 DTR-em van (2010). Érdekelne mikor várható a kettős tömegű cseréje??

    273000km-nél járok.

    Szia!

    Amikor alapjáraton elkezd zakatolni vagy leállításkor ránt egyet a motoron. Teljesen egyedi  a megtehető km.Nekem úgy kezdte,hogy hidegen alapjáraton 2 perc eltelte után csattogott majd melegen abba hagyta még így elmenet 60000 km mire már melegen is 1 perc alapjárat után csattogott.

     

  4. On 2016. 09. 05. at 14:15, Freny írta:

    Sziasztok!

    Meg tudná nekem valaki mérni a középső üléssor szélességét és mélységét? Az ülőfelület mérete is érdekelne, érkezik a harmadik gyerkőc, és ezen múlik, lecseréljük-e az A Zafit B-re. Szervizben állítják, hogy nagyobb, mint az A-ban, de pár centi miatt nem válnék meg az imádott autómtól. Viszont a biztonsági övek miatt is megfontolandó. Köszönöm előre is a választ. Szép napot mindenkinek!

    Szia!

    Mélység 47.5 cm   szélesség 127.5 cm. Nekem is 3 gyerkőc van és egy gyerekülés egy magasító és egy ember elfér rajta egymás mellett.

     

    • Like 1
  5. Sziasztok!

    Érdeklődnék mit lehetne csinálni a levegő terelő lap kalibrációs hibával? Néha jól működik néha szélvédőre és lábra egyaránt engedi a levegőt, úgy is ha csak szélvédőre van kapcsolva.Általában egyszerre működik a szélvédő és láb irányba pedig csak szélvédőre vagy középre van állítva.

    Ötleteket, megoldásokat szívesen vennék.

    Opel szervizben volt már, ott bekalibrálták műszerrel akkor 1-2 órát jó volt azóta is néha jó néha nem.

     

  6. On 2016. 08. 22. at 16:17, Kerekfeju írta:

    Ma beszéltem egy bontóval, egész korrekt volt sz ürge, szimpatikus ember.
    Viszont azt mondta, hogy az 1,6-os Zafira B-ket gyártották mindkét áttételű váltóval 4,19 és 3,94-es. A 4,19-esből keveset gyártottak, neki is 2 db 3,94-ese van. Szerinte a 3,94-essel nem fogok semmi különbséget sem érezni. Hát nem tudom most mit csináljak. Az opel honlapja szerint az 1,6-osokat csak 4,19-essel gyártották (forrás: http://www.opel-infos.de/modelle/zafira_b.html)
    3,94-essel csak az erősebb motorokat (1.8, 2.0) szerelték.

    Valahol itt vagy egy másik fórumon olvastam, hogy valaki le akarta cserélni a 4,19-esét 3,94-re, de egy szerelő lebeszélte, mondván városban nagyon gyenge lesz, állandóan vissza kell kapcsolnia. Viszont tény, hogy autópályán kevesebbet eszik vele. Mit tegyek? Ötlet?

    Szerintem kérdezd meg mennyiért javítanák meg az eredeti váltót és mennyi a bontott. A javításnál csak a hibás alkatrészeket cserélik.

    Amúgy mi a baja a váltódnak?

    Vagy még több bontót megkérdezni hátha van olyan amilyen neked kell áttételben.

    Akár külföldi bontót is lehet! Én már hozattam alkatrészt Olaszországból is :)

     

  7. 1 óra, Kerekfeju írta:

    Sziasztok!
    SOS segítségre lenne szükségem. Úgy néz ki tönkrement a váltó az 1.6-os 2006-os Zafira B autónkban. Kellene bele egy bontott váltó. A neten talált leírás szerint egy F17+CR 4,19-es lesz, de ebben sem én sem a szerelő nem biztos. A szerelő nem akarja kiszerelni addig, amíg nincs meg a csere sebváltó, mert ha kiszedi akkor nem tudja odébb tolni az autót és amíg várni kell az új váltóra nem tud dolgozni a többi autóján.
    Szóval kicsit ellentétesek az infók, mert itt: http://www.opel-infos.de/getriebe/f17.html nem találtam meg az autó forgalmijában szereplő motorszámból következő motorkódot. Ami úgy kezdődik, hogy Z16XEP20HA... Azaz szerintem a motorkód Z16XEP. Itt viszont: http://www.opel-infos.de/modelle/zafira_b.html már van ilyen motorkódú Zafira B és annak váltója valóban F17+CR 4,19

    Ismer esetleg valaki Sopron környékén Opel bontót? Esetleg olyan szervíz is jó lehet aki felújít váltót. Szívesen átvinném akár más szervízbe is.
    Köszönöm a segítséget!

    Szia!

     

    Szerintem a váltót csak szakszervizben tudod felújítatni, mivel alkatrészek csak gyáriban lesznek hozzá.Sopronban nem vállalják az opelben?

    Bontókat találsz a neten is csak konkrétan Zafira B bontó néven keresd. Telefonon vagy e-mailben meg tudják mondani van-e nekik váltójuk.Én már többször szereztem alkatrészeket így, igaz nem fő darabokat.A bontósok akik ezzel foglalkoznak rutinosan tudják melyik lesz jó neked.

    A Csornai opelben is van jó szerelő.

     

     

  8. On 2016. 08. 05. at 10:20, rizsi78 írta:

    Üdv Opelosok! Vásároltam egy Zafira 1.9cdti 88kw-os szépséget. A kérdés az lenne, 1? 5.és6dik fokozatban ha el veszem a gázt sugohangot ad az autó. a 2? gázadásnál és elvételnél megmozdul a váltókar de elég nagy mértékben. Ötletek és megoldások érdekelnek. Elöre is köszönöm!

    Szia!

     

    A súgó hangra nincs tippem,de a váltó kar elmozdulhat valamelyik motortartó bak hibája miatt, vagy a kulisszában lazult fel valami.

     

  9. 3 órája, pane írta:

    Tisztelt fórumtársak

    Segítsègre lenne szüksègem.  Zafira B hátsó szivargyújtó foglalatban nincs feszültsèg. Pedig még pàr nappal ezelőtt működött. Az első rendben van.  Motorháztèrben a biztosìtèkok jók. Mi lehet a gond.

    Szia

    Szerintem valahol megszakad a kábel vagy kontakt hiba. Nézd meg melyik szál szakadt a test vagy az áram. Utána tudsz tovább menni. Ha nem megy villamosság szerelő!

     

     

  10. 1 óra, Janka írta:

    Szia
    Köszönöm a választ,Még annyit mondtak hogy azért csinálja ezt mert sokat állt,de volt egy fiat cromám 1,5 évet állt és pöc  röff  indult bár az 25 éves volt.
    De akkor se normális hogy melegben nem indul,télen annyira se fog :( Elvileg belerohadt az üzemanyag ezt is mondták,sprével egyből indul ami persze nem igen tesz jót.

     

    Hát akkor ki kell engedni az összes üzemanyagot,ki kell cserélni a gázolaj szűrőt és legyen szerencséd.

     

  11. 1 óra, Janka írta:

    Sziasztok
    Most vásároltunk egy opel zafirát 2000.évjárat disel
    Az a probléma hogy ha hideg nem indul vagy nagyon nehezen ha meleg akkor már indul,van izzítása a gyertyák ujjak mi lehet a baja mert már több szerelő nézte de nem jutottam előrébb.Esetleg tud valaki tanácsot adni?

    Szia!

     

    Ha egy diesel nehezen indul akkor vagy a porlaszók vannak beégve vagy nincs megfelelő kompresszió.

    Én elsőre mérnék egy kompressziót aztán egy motor diagnosztika sem ártana.Lehet rossz a motor vezérlő és nem megfelelő időben porlaszt stb.

    Elsőre ezeket kellene megnézni.

    Amúgy ilyen melegben nem is kell izzítani, úgy is be kellene indulnia.

     

     

     

     

  12. 16 órája, szkury írta:

    Sziasztok!

    Érdeklődnék, hogy a gyári CD30 az csak audio cd-ket kezel, a CD30 MP3 az kezeli az mp3-kat?

    Szia!

    A nevében bent van: CD30 csak sima CD lemezt.

    A CD30 MP3 az MP3 lemezt is kezel!

    Nekem is sima CD30 volt benne, ki is vettem belőle :)

     

  13. 14 órája, RobiH írta:

    Sziasztok!

    Egy 1.9 CDTI 120 LE motor hajtja az autómat, azaz nem hajtja.

    A probléma az, hogy kb 200-250 km után hibát jelez (szervizlámpa) és leveszi a motor teljesítményér szinte nullára.

    A szakszervizben azt mondták, hogy az a gond, hogy a vezérlés nem indítja el automatikusan a részecskeszűrő kiégetését, ezért telítődik. Külön utasításra gond nélkül elvégzi a kiégetést, vagyis így működik minden.

    Nem tudják a hiba okát, és azt mondták, hogy cserélhetünk vezérlést vagy akár részecskeszűrőt, de egyáltalán nem biztos, hogy az megoldás lesz a problémára.

    Találkozott valaki hasonló esettel?

    Megköszönnék minden információt, segítséget, tanácsot.

    Szia!

    Én most csak "okoskodok":

    A részecske szűrőben vagy a kipufogóban kell lenni egy érzékelőnek ami jelet ad a vezérlő egységnek a tisztításra, tehát ha automatikusan nem megy végbe a tisztítás,akkor csak ebben a két egységben lehet a hiba, vagy közte a vezetékekben. Tehát nem értem a "szakszervizt" mit nem lehet leellenőrizni?

    Amikor kigyullad a kontroll lámpa a jeladónak vagy a vezérlőnek jelet kell adni vagy venni!!! Ez szimpla mérés! Azt nekik kellene tudni vagy nem ,hogy hol kell mérni?

     

     

  14. Sziasztok!

    Még egy kérdés:Meg jöttek a T10-es izzóim LED CANBUS-os és amikor betettem a rendszám tábla izzók helyére gyújtás nélkül jó, amikor elindítom az autót akkor el kezdenek villogni, leszabályoz a kocsi? A csomagtér világításnál a 2 led-es izzó nem világít csak egyesével. Ötlet valakinek? Hogy lehetne jó?

     

     

     

  15. Sziasztok!

    Olyan kérdésem van: P1125-62 gázszabályzó indítókar meghibásodás , találkozott már valaki ezzel a hibával? 1.9 CDTI 150LE 

    Motorfék használatakor jön elő amikor 6. fokozatban ritkán ami azt jelent 2X jelezte a kocsi.

    Semmit nem venni észre a működésén csak a kontroll lámpa világít!

    Mi lehet ez?

    Köszi előre is!

     

  16. 11 órája, Farkas Vince írta:

    Sziasztok. 1.6-os benzines zafirám kis fordulaton berángat, az ácé ki lett cserélve a hiba nem változott. Nem tud valaki okosat a hibára?? Köszönöm.

     

    Szia!

     

    Benzinesnél lehet gyertya,gyújtás rendszer,porlasztó, fojtó szelep beragadás, alapjárati léptető motor beragadás. Mindenképpen ajánlom nézesd meg motordiagnosztikai műszerrel, így megspórolsz egy csomó időt és felesleges alkatrész cseréket!

     

  17. 4 órája, dzsiferi írta:

    Azt hiszem ebben 1.7 CDTI motor van + 6 sebességes kézi váltó.

    Sajna még nem volt alkalmam hosszan menni vele, csak a reggeli iskolába menet és ilyenek, de szerintem melegebb motornál is jelentkezik ez, és pontosan amit írtál, mintha kinyomott kuplung mellett is forogna a váltó és a kar mozdítása akasztja meg. De maga a váltás egyébként könnyen megy, nem kell erőltetni. És ez az akadás sem mindig jelentkezik de mondjuk öt megállásból háromszor. Egyébként az öreg huszonéves astrám is csinált ilyet, de annál mondjuk nem zavart, betudtam a korának.

    Pince garázs kiállást nem tudom ellenőrizni, de az bizonyos, hogy vonóhorog van az autón, és nem tudom mit vontattak vele, ha valami böhöm lakókocsit akkor az sem tehetett jót neki. Szerdán úgyis viszem szakszervizbe a CIM modul hiba miatt, meg mondom, hogy ezt a váltót is nézzék meg.

    Más..

    Rákerestem erre az OP-COM modulra. Találtam a 15 ezres kategóriából, meg találtam 100 ezrest is. Persze aki a 100-t árulja az írja meg ne vedd a 10 ezrest mert kínai vacak elrontja az autót. A 10 E-s csak hibakódot olvas, beavatkozni, programozni nem lehet vele? Nem km állást akarok nullázni, de pl. amiket itt olvastam, hogy immobilisert esetleg újra kell tanítani és hasonló funkciók azért néha jól jöhetnek. 

     

    Így van! Én is a 15 ezrest vettem és a hiba kód olvasás és törlés, folyamatos diagnosztika megy vele.

    Másba szerintem amúgy sem kellene belenyúlni, mert nagyon el lehet baltázni, aztán súlyos ezrekért a márka szervizben javítják majd.

  18. 7 órája, koco írta:

    dzsiferi: nem írtad, vagy csak nem vettem észre, hogy milyen motor+váltó van az autódban. Nekem 1.9d+6-os kézi váltó van benne, és hidegen (csakis hidegen) kinyomott kuplungnál van egy akadáspontja a váltónak, amikor egyesbe teszem. Erősebben kell megnyomni a kart, ilyenkor egy picit megmozdul az autó is (1-2 mm-t, épp csak érezni). Viszont ha előbb beteszem harmadikba, majd egyesbe, akkor az egyest könnyen veszi, nem moccan az autó. Olyan mintha még a lendület forgatná a váltóban a fogaskerekeket és a harmadik szinkronja könnyebben megállítja. 1-2 km után ez megszűnik. Annyit még, hogy amikor beindítom a hideg motort, akkor hagyom forogni 10-15 másodpercet üresben.

    Nekem is 1.9 CDTI  150LE 6-os kézi váltós van :)

    Akkor viszont még is csak meg van erőltetve az egyes fokozatod és amíg az olaj a váltóban be nem melegszik akad. Esetleg egy váltó olaj szintet is lehetne ellenőrizni.

    És akkor igazam lehet a korábban írt pince garázs miatt!

    Szerintem, ha biztosra akarsz menni, egy megbízható váltó specialistát kell keresni, aki kipróbálja és véleményezi.

     

     

     

  19. 21 perce, dzsiferi írta:

    Köszi.

    A harmadik lehetőség az biztosan igaz.

    A másik kettőn még gondolkozom.

    Viszont az autóval nem egyszer meg fogok tenni 3 országon átívelő 1300-1600 km-es utakat, nem örülnék ha az egyik ilyen közben jönne elő az a baj.

    Egyébként ma újabb érzés, hogy 1-es, 2-es sebességben gyorsításkor érezhetően rezonál az autó eleje. Ez szerintem akár kuplung probléma is lehet, és esetleg ez az előbbi koppanást is okozhatja. Bár a rezonálás szerintem csúszó kuplungra utal, a koppanás meg beragadó kuplungra. A koppanás tényleg olyan érzés, mintha forogna a tengely a váltóban és a kar megmozdításával megakasztom. Viszont kinyomott kuplungnál nem kellene forognia a váltóban semminek, nemde?

    Másik kérdés: több hozzászólásban olvasom, hogy laptopra kötik az autót. Milyen eszközöket és hol lehet ehhez beszerezni? Ha nem publikus akkor jöhet privátban is.

     

     

     

    A kuplungot le tudod ellenőrizni azzal ha, berakod 3.ba és gáz nélkül a kuplungot lassan felengedve el tudsz indulni vele akkor nem csúszik, ha áll egy helyben akkor csúszik.

    Ha beragad a kuplungod, akkor nem tudod a következő fokozatot kapcsolni, mert nem oldja a váltót. Ergo egy kuplung lenyomással nem tudnál recsegés nélkül feljebb vagy lejjebb váltani.

    A rezonancia a motor és vagy váltó tartó bak probléma is lehet.

    Egyébként a laptopra kötés: ha jól emlékszem 10-14000 FT közötti összegért vettem egy CD-t és egy adatkábelt egy pesti sráctól, neten találni fogsz :)

    Még WIN 10 alatt is működik csak macerás a feltelepítés, de a youtube-on   erre si volt video :)

     

  20. 2 órája, dzsiferi írta:

    Sziasztok!

    Korábban említett autónál a használat közben jönnek elő az érzések, ezek magyarázatára keresek választ, hátha tud valaki adni.

     

    1. Néha ha áll az autó alapjáraton járó motorral, üresben, kuplung nincs kinyomva (pl piros lámpa előtt vagyok), akkor amikor kinyomom a kuplungot, majd megfogom a váltókart és elhúzom az egyes irányába, egy apró koppanást hallok érzek a motor felől. Kicsit ahhoz hasonló (aki ismeri az érzést) mint amikor a Lada kardáncsukló kikopik. Nagyon halványan lehet érezni, nem is állandóan, és csak ebben a szituban, tehát később menet közben való kuplungoláskor, váltó kapcsolgatáskor már egyáltalán nem jelentkezik. Mire utal ez? Az autóban 51 000 km van (ezt vehetjük ténynek, mert külföldi autó és itt nyilvántartják a km óra állást). Tudom, hogy egzakt választ nehéz adni, de hátha valaki konkrétan találkozott már a jelenséggel és kiderítette az okát.

     

     

    Szia!

     

    Szerintem a váltó kulisszában lehet kenéshiány vagy a rudazatnál.

    A másik lehetőség:az autó előző tulajának pince garázsa volt és mindig orral jött fel onnan, ilyenkor hideg motornál erőltetve van a váltó.

    A harmadik:túlságosan figyeled az autót, nem bízol benne, tekerd fel a hangerőt és had menjen.Ha valami baja van úgy is előjön.

     

  21. 14 órája, jony80 írta:

    Szia Laci01!

    Hát ez az, én is ezt olvasom minden felé, hogy csattanást hallani ha a kettős tömegűnek lenne baja, amit nem hallok, van ez a remegés leállításnál meg kicsi fordulatnál. Ezért is gondolok még valamelyik bakra. Hétfőn viszem egy maszek szerelőhöz kíváncsi leszek Ő mit mond. Amúgy ezt a típust mindig szerelgetni kell mert már kezd unalmas lenni. Nem rég óta van meg szinte csak pályán használom mivel külföldön dolgozom, vagy csak én nyúltam mellé.?

    Szia!

    Nekem kicsit több mint 2 éve van meg, majdnem 30000 km-ert mentem vele a kocsiban most van 430000 km, de olyan eget rengető gondom nem volt vele. Az a baj, hogy tele rakták elektronikával és még azt is figyeli ha "elrontottad a gyomrod". Néha nekem is ad különböző hibakódokat pl. ami mostanság kicsit sűrűbb 2279 5B de ezt is csak olyankor ha kicsit többször hosszabban  használom a motor féket. A szívó soromat és az AGR szelepet tavaly tisztítottam ki teljesen, és most amikor levettem az AGR-t nem is volt benne jóformán korom.De igazából ez OPEL miben különbözne a többitől? :) A mai autókkal az a baj:tele pakolták feleslegesen minden vacakkal ami a menethez nem is kellene és ezek persze elromlanak.Amit használunk az el is romlik :(  Szerintem nem nyúltál mellé, a többi márkánál is meg vannak ezek a gondok!

     

  22. On 2016. 04. 23. at 1:15, jony80 írta:

    Sziasztok!

    Leállításnál gyújtás levételekor beremeg az autó. Csattanást nem halok de ettől függetlenül lehet kettős tömegű hiba? Esetleg valamelyik motor vagy váltó tartó gumibak adta meg magát? Találkozott már valaki hasonló problémával? 1.9Cdti.

     

    Szia!

     

    A tartó bakokat te is le tudod ellenőrizni, egy akna és egy pajszer vagy erősebb csavarhúzó kell hozzá.A bakoknak fixen kell fogni a motort és váltót.A kettős tömegű alapjáraton is csattog nem csak leálláskor ha rossz. Az enyém hidegen 1 perc alapjárat után kezd hangot adni, de melegen már semmii és leálláskor nem rángatja a kocsit!

    Ha jól emlékszem 3 db bak van amit meg kell nézned.

    Szia,

     

  23. On 2016. 04. 19. at 19:34, zander írta:

    Tucatjával jön a baj...

    Külsö visszapillantót kellett cerélnem, felraktam az újat, de minden funkciója fordítva működik. Három dologra gondolok:

    1 - fel kell tanítani az új tükröt

    2 - fordítva dugtam össze a csatlakozókat

    3 - ez az olcsó, utángyártott tükör ára.

    Szerintetek ezek közül valami, vagy más?

    Szerintem a vezetékek vannak felcserélve. Meg kell nézni az eredeti tükörnél melyik funkcióra hol megy az áram és úgy bekötni az újat.

     

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.