Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

iberkes

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    25
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by iberkes

  1. A C12NZ motoron az óra és motorhőmérséklet jeladó külön volt. A motor tűzfal felőli részén a szívósor alatt, ha jól emlékszem. Az óráé az máshol volt.

    Amit vettél az óra jeladó. A hőmérsékletet jól mutatta az enyém, csak ha kicsit ment és melegebb volt a motor, nagyon nehezen indult. 2 csatlakozós volt.

    Talán ez az:

     

  2. 20 órája, truebaba írta:

    Sziasztok,

    1999-es corsa 1.2 16V (X12XE) melegen nagyon nehezen indul be időnként. A default 5. fordulatra szépen indul is hidegen, ahogy programozva van, de melegen olyanokat csinál (már 10 perces leaállás után is, közvetlenül azonnal nem!) hogy szinte járathatom  a motort 30 teljes fordulatot is, nem indul, de ha elengedem a kulcsot, lassan, mély hangon beindul.

    Nekem hangra úgy tűnik, mintha túl benzindús keveréket kapna. De ezekben a regebbi autokban ha a lambda szonda lehalt, akkor beallt kozep default ertekre.

    Ma majdnem nem tudtam elindulni, 3x inditoztam vagy 30-at, es a harmdiknál is elengedve, lassan beindult.

    A check engine vilagit, de mivel 1999-es, ugy tudom ezen nincs reál time diagnosztikára lehetőség, a szerelom meg azt mondja, az EGR szelepek akadnak meg es ne foglalkozzak vele, régebben el-eltünt a check engine figyelmeztetés, mamár állandó.

    Van valami ilyen tipus hibája ennek a motornak?

    Köszönöm!

    Nekem akkor csinált ilyent, igaz nem ez a motor volt az autómban C12NZ, amikor a motor hőmérséklet jeladó rossz volt. Ez nem az ami az órát vezérli, hanem az ECU-t látja el a motorhőmérséklet infóval.

  3. Szia!

    Nekem is volt ilyen gondom, a hőmérséklet jeladó volt rossz, ami az ECU-nak adja az infót. A tűzfal felöl találod a szívótorok alatt.

    Sziasztok,

    94-es Corsa Swingem van C12NZ 1.2 33kW.

    Egy ideje nagyon nehezen indul illetve ha jól is indul leállítás után vagy nem vagy nehezen indul.

    Az aksi forgat, a gyeryák tiszták, a gyujtás rendben illetve benzin is van benne :)

    Amikor végre beindul dadog és tán 2 henger mehet majd 4 és felbőg illetve ilyenkor feketén, olajosan füstöl ha rálépek a gázra.

    Tegnap úgy tudtam beindítani, h tövig nyomtam a gázt és lassan beindult majd füstölt és szépen járt.

    Már csinálja egy ideje. Mi lehet a baj? Cserélek olajat, szűrőt, légszűrőt és gyrtyákat most de nem

    hinném ez majd megoldja ezt a problémát. Valami dugulásra gyanakszom vagy ilyesmi?

    Kérem akinek ötlete van ossza meg velem mert így nagyon megbízhatatlan a járgány.

    Köszönöm szépen.

  4. "Hibajelző lámpák tömkellege világít még kihúzott slusszkulcs mellett is, többek között az olaj és a motorhiba lámpa."

    Kihúzott kulcsnál is világít visszajelző???

    Az bizony akkor egy csúnya zárlat lesz, vigyázz le ne égjen!

    Sziasztok,

    segítséget kérnék az itt lakó szakiktól.

    Az ezredfordulón készült 1,2-es benzines Corsával a következő eset esett meg: Az autó minden előjel nélkül egyszer csak leállt parkolás közben. Azóta csak beröffen, de rögtön le is áll, nem lehet vele elindulni. Hibajelző lámpák tömkellege világít még kihúzott slusszkulcs mellett is, többek között az olaj és a motorhiba lámpa.

    Most lehúzott akkuval pihen, hogy ne szívja le az aksit.

    Kérdésem, hogy mi lehet a baja, illetve ötletek várok, hogy hogy lehetne beindítani legalább addig míg a szerelőhöz elérne az autó. Esetleg ha valaki hozzáértő ráérne Miskolc környékén... :-)

    Az előélethez tartozik: Külföldről behozott természetesen "keveset futott" autó, rossz egr szeleppel valamint nem működő klímával. Az autó napi használatban van (illetve ma reggelig volt) városban, extrém rövid utakon.

    Köszönöm.

  5. Igazából ha az előző tulaj vagy tulajok elhanyagolták, és nem tartották karban megfelelően, akkor mindegy, hogy milyet veszel, egyforma szívás lesz az összes. Amúgy én is a 14NZ-t vagy a 14SE-t javaslom, ha benzines kell. De egy Isuzu diesel ugyanolyan jó (1,5 D, 1,5TD, 1,7D).

    Nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy a C14NZ és a C14SE motor fekete környezetvédelmi matricát kap, így szmogriadókor nem mehetnek (C12NZ-vel egyetemben). Talán nem elhanyagolhatró szempont, ha valaki autót vesz! Az X12SZ-re, X14SZ-re, vagy X14NZ-re ez nem vonatkozik.

    Viszont a helyedben én inkább már a C Corsák felé kacsintgatnék. És abból az 1,4-eseket nézegetném a szíjas X14XE vagy Z14XE motorokkal. Az X12XE, Z12XE, Z12XEP, Z14XEP motorok láncosak.

    Nekünk C12NZ van, és kék környezetvédelmi matricás :) 96-os évjárat.

  6. Sziasztok!

    Kis corsa-m (1995 C12NZ) "tavaszi" karbantartáson megy át. Szerencsére csak apróságok.

    Elérkeztem a kormányhoz, ami már régóta idegesít. Alapjáraton ha egyenesben van (nem feszülnek a kerekek), a kormány zörög a motor rezonanciája miatt (pedig a motor szépen finoman jár), a kormányt oldalra és le fel mozgatva kotyog.

    A kormánykerék tövénél ha jól sejtem siklócsapágy van a kormány tengelyen. Ezt lehet cserélni?

    Nem a csapágy miatt van, a kormányoszlop közepénél, a műszerfal alatt van egy kicsi persely szerűség, az kicsúszik a helyéről, és azért zörög. Én visszaszoktam nyomni, akkor egy darabig hallgat, majd valami végleges megoldást kell keresnem rá.

    Ha nem találod lefotózom.

  7. Szerintem vízpumpa. Kivetted a termosztátot, így kisebb ellenállásal tud keringeni a hűtőfolyadék, ezt még bírja a vízpumpád. Szerintem próbáld ki másikkal. Nálam ha leveszem a kiegyenlítő sapkát és nagyobb gázfröcssöt adok, a kiegyenlítőbe láthatóan áramlik a folyadék.

    Sziasztok Corsasok, 94-es 1.2-es benzines B Corsa Swingem van C12NZ 33kW.

    Korábban írtam, h gondom van a hűtéssel mert 2 km után 100 fokos a víz mintha nem

    nyitna a termosztát mert a ventillátor sem indul pedig működik ellenőriztem.

    Kicseréltem a ventillátor kapcsolót és a termosztátot DE semmi sem változott.

    Gyorsan melegszik és nem indul a venti. Ezért most ideiglenesen kivettem a

    termosztátot és a vízhőfok így nem megy 90 fölé.

    Megnéztem a vizet nem olajos és az olaj sem habos vagy ilyesmi. Illetve

    lecsavartam a kiegyenlítő tartály sapkáját de nem bugyog a víz vagy ilyesmi

    ha gázt is adok, semmit sem látni.

    A vízpumpát még nem ellenőriztem vagy cseréltem de mi lehet a baj?

    Mi lehet még? Remélem nem hengerfejes vagy ilyesmi.

    Várom véleményetek.

    üdv., Zoltán

  8. Féltengelyek ki, lefelé kijön a difi,de másik 18éves bontott difi az felejtős,én eddig emelőn akárhányat megmozgattam mindnek volt holtjátéka, igazából ezért könnyezik az összes nek a féltengely szimeringje hiába raksz újat. Biztos van az a pénz amiért felújítják, én nem foglalkozom vele.

    Köszönöm!

    Akkor egyenlőre marad így, gondoltam egyszerűbb az eset.

  9. sziasztok!!!!olyan problémám van,hogy beindítom az autót és a fordulat 200-400 körül van aztán pár másodperc mulva jó,amikor megyek és pl kiteszem üresbe szintén majdnem megáll alattam.az alapjárati motort most takarítottam ...ugyanaz a baj...mit nézhetek még meg vagy alapjárati motor csere????

    Csak a motort takarítottad? Szerintem ez nem elég, én leszereltem szívótorkot, jó szutykos volt az is. Kitakarítottam az összes apró járatot, ellenőriztem és tisztítottam/cseréltem a vákumcsöveket is. Ezek után jobb lett a helyzet, bár melegen nem akart indulni, csak padlógázzal. A hőmérséklet jaladó is hibás volt, most már szinte tökéletes.

  10. Valaki tudja hogy lehet ide képet tölteni? Hm? Köszönöm! Vagy esetleg a linkje ha lehet ide ilyet. Köszönöm!

    http://aprod.hu/hirdetes/opel-corsa-hofok-jelado-ID1XMGH.html

    Ha jól láttam itt nics mód a kép feltöltésére, viszont meglévő képre adhatsz hivatkozást, ami megjelenik a tartalomban. Ezt megtalálod itt a szerkesztőben az alsó soron (vidd rá az egeret) "Kép" és megadod a valahová feltöltött kép URL címét. (Mondjuk Picasa) és meg fog jelenni.

    • Like 1
  11. Sziasztok!

    Új fórumozó lennék és elnézést ha valamit nem jól csinálok, de volna egy kérdésem, mégpedig,

    hogy van egy kis corsám, egy C12NZ motor kódú, és a hűtő hőmérséklet a műszeremen már jól a pirosban járt álló helyzetbe alapjáraton, és nem kapcsolt be a ventilátor. Lehúztam a sarut összezártam a vezetéket indult a ventilátor lehült majd leállítottam és kicseréltem a jeladót újra. Az sem indította a ventilátort, úgy jól a piros mezőbe járt a mutató 110C° fok körül, a műszer szerint. Mit csináltam rosszul mi lehet a baj, hogy nem indul el a hűtés. Az új gomba hőfoka 95/100. Tudja e valaki, hogy lehet e kisebb hőfokút kapni, ha van akkor milyen értékű, vagy valami más baja lehet a kis járgányomnak. Menet közbe nem megy fel a hőfok, csak beszélgettünk és járt a motor alapjáraton,

    ez véletlen észrevétel volt, de nyáron melegbe könnyen előfordulhat csúcsba araszolva úgyan ez.

    Üdv mindenkinek! köszönöm előre is a segítséget.

    Az enyémen is ~ 105C kapcsol be. Lehet, hogy a termosztátod lassan nyit. A hőmérő érzékelő a blokk tetején van. A ventilátor kapcsoló pedig a hűtő alján. Nézd meg, hogy a hűtő melegszik-e, mert előfordulhat, hogy abban még nem olyan meleg a hűtőfolyadék, ha a termosztát nem nyit rendesen.

  12. Sziasztok emberek! Valaki tudná nekem illusztrálni így maszekba, hogy X14XE motornál hol van a hőfok jeladó? Hálás köszönetem!

    Üdv!

    Elvileg a termosztát ház alatt.

    CG2EU.jpg

    Ilyesmit keress, legalább is a C12NZ ilyet cseréltem. Annak a szívótorok alatt volt a helye, hátul. Amire nálam 1 vezeték megy az az óra jeladója.

    1-4518e6a8507cb.jpg

    • Like 1
  13. Üdv!

    Termosztát kicserélve, hőmérséklet jeladó cserélve, valamint gyertyák is cserélve lettek. A szívótorok, alapjárati motor kipucolva és a vákum csövek is ellenőrizve/pucolva.

    Motor gyönyörűen működik, köszönöm a tanácsokat!

    Most már csak az a gondom, hogy az akkusarut is levettem, a rádió kéri a kódot, ami nincs meg :confused: Grundig Car 200.

    Remélem a volt gazdinak sikerül megtalálni....

  14. Ez nálam is így van. Szerintem nem probléma, hanem így normális. A C12NZ nemigen gyújt hibalámpát, és nemigen dob hibakódot szinte semmiért. Lambdára nem dob. Amire biztosan dob, az a hőfok jeladó és a fojtószelep potenciométer. De ha megjavulnak ezek, akkor elaszik a hibalámpa és törlődik a hibakód is.

    Nem hinném, hogy ez lambda szonda probléma, mert mint mondtam a C12NZ nemigen foglalkozik azzal se, ha nincs rádugva a lambda szonda. Én inkább a hőfokjeladóra gondolnék, meleg motornál túl dús keveréket kap a motor, ehhez sok levegő kell, ezért csak gázpedál nyomás mellett hajlandő elindulni. De ez csak tipp, le kell ellenőrizni. A szívósor hátulsó részéb van. Kiveszed, helyére behajtasz egy M12-es csavart, hogy nem folyjon el a víz. Multiméterrel megméred, hidegen 3000 ohm körül van, hajszárítóval elkezded szárítani, a végén közvetlen közelről, ha lemegy 320 ohmig az ellenállása és mindez szépen egyenletesen történik, akkor jó a jeladó, és más probléma lesz.

    Hibakódra ha kíváncsi vagy, ki kell olvasni OP COMmal.

    Köszönöm a tippet!

    A hőfokjeladó jónak tűnik, holnap megmérem újból.

    Ha a MAP szenzorról lehúzom a csatlakozót, kisímul a motor járása (gondolom a vészprogram fut).

    Működés közben mértem a lamda feszültséget, ha a MAP csatlakoztatva van, össze vissza ugrál (0,3 és 0,7V), ha lehúzom a MAP-ról a kábelt, felmegy 1.4 V ig és egyenletesebb lesz.

    Ebben csak 1 lamda szonda van? A katalizátornál nincs?

    Köszi a segítséget.

  15. Sziasztok!

    C12NZ Corsan, gyanús a motorellenőrző lámpa, amikor a gyújtást ráadom világít, indítást követően kialszik.

    Ma megnéztem lehúzott lamda csatlakozónál sem világít, ha úgy indítok.

    Az autót most vettem, lehet, hogy átkötötték a visszajelzőt? Valószínű a lamdaszonda halódik, mert van mikor nehezen indul és feketén füstöl. Ilyenkor csak akkor indul be, ha padlógázt nyomok, a hengerek nehezen térnek magukhoz. Sajnos a termosztát is halott benne, mindig nyitva, nehezen melegszik a motor (ezt nemsokára cserélem). Ilyen indítási gondoknál nem kellene a lámpának világítani?

    A fojtoszelepet, vákumcsöveket kitakarítottam és ellenőriztem, légszűrő, gyertya új.

    Hogyan ellenőrizhetném a lámpa helyes működését? A kivillogtatással esetleg? Azt még kipróbálom.

    Hidegen tökéletesen indul, ha megyek 5-6 Km és leállítom, majd újra akarom indítani, akkor hülyéskedik.

    Esetleg valakinek volt hasonló gondja az indítással?

    Köszönöm a tippeket!

    Nos a szonda dolgozik, hidegindításnál rámértem, 0,7 V körül mozgott, majd meleg motornál is mértem. Itt nagyon ingadozott az érték, 0,2 és 0,8 V között. A motornak kicsit magas alapjárati fordulata volt, amint lehúztam a lamda csatlakozót kicsit egyenletesebben járt és csökkent a fordulat a normál szintre. Gyanakszom a hőmérséklet jeladóra, rámérek arra is. Ott mijen értékeknek kell lenni?

  16. Sziasztok!

    C12NZ Corsan, gyanús a motorellenőrző lámpa, amikor a gyújtást ráadom világít, indítást követően kialszik.

    Ma megnéztem lehúzott lamda csatlakozónál sem világít, ha úgy indítok.

    Az autót most vettem, lehet, hogy átkötötték a visszajelzőt? Valószínű a lamdaszonda halódik, mert van mikor nehezen indul és feketén füstöl. Ilyenkor csak akkor indul be, ha padlógázt nyomok, a hengerek nehezen térnek magukhoz. Sajnos a termosztát is halott benne, mindig nyitva, nehezen melegszik a motor (ezt nemsokára cserélem). Ilyen indítási gondoknál nem kellene a lámpának világítani?

    A fojtoszelepet, vákumcsöveket kitakarítottam és ellenőriztem, légszűrő, gyertya új.

    Hogyan ellenőrizhetném a lámpa helyes működését? A kivillogtatással esetleg? Azt még kipróbálom.

    Hidegen tökéletesen indul, ha megyek 5-6 Km és leállítom, majd újra akarom indítani, akkor hülyéskedik.

    Esetleg valakinek volt hasonló gondja az indítással?

    Köszönöm a tippeket!

  17. Sziasztok!

    Kérdésem, hogy B Corsa-hoz, hol lehet beszerezni pollenszűrő házat (Pécs és környéke).

    Nemrég vettem az autót, és ellenőrizve a szűrőt, nem találtam rajta a tetőt. Vagy nincs is? A csatokból ítélve lehetett rajta.

    Esetleg, ha valakinek van felesleg, szívesen megvenném.

    Köszönöm!

  18. Ez engem is érdekelne, nálam is rezonál, ha megfogom abbamarad (X10XE).

    Nos, ma nézegettem és leszedtem a kormány alatti burkolatot. Annyit sikerült kiderítenem, hogy a kormány kotyog a tengely végén. Az anya nem laza, majd leszedem a kormányt, ha nem lesz ilyen hideg és kiderül, hogyan orvosolható.

  19. Sziasztok!

    Tegnap óta én is Opel tulaj vagyok, a járgány egy 96-os évjáratú Corsa szép fehér 5 ajtós City 1.2 C12NZ motorral.

    Az autó rendben van, egy érdekes dolgot tapasztaltam, a kormány lötyög (főleg föl le mozgatva, de egy kicsit balra jobbra is) és alapjáraton kopog a kormány a rezonanciától, ha közép állásban van. Pedig szép símán megy a motor és halk. Ha megfogom a kormányt, csend van.

    Mit érdemes megnézni, van valami csapágy, persely, amit cserélni kellene? Vagy csak laza valami? Mielőtt szétszedném, kérdezek, hátha valakinek volt hasonló.

    Ebben ugyan nincs klíma, de pollenszűrő van benne? Mert a ventinlátor pörög jól, de keveselm a levegőt, amit befúj.

    Köszönöm szépen a segítséget, még most ismerkedek az autóval.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.