Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

norbee80

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    107
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by norbee80

  1. On 2019. 02. 14. at 23:36, Janó32 írta:

    Az hogy ki-mit-mennyire hall meg és miként ítél meg relatív... Ezért írtam hogy "talán mintha picit..", ellenben melegedve viszont mintha csendesebb lenne a motor mint 5w30-al.... Árban hatalmas a differencia egy 5L/8000Ft és egy 14-15000Ft/4L ár közt, pláne egy ciklusra vetítve (és pl esetemben kb 0,5l/1000km olajfogyással)... Nálam ez is szempont volt, hogy ne fogyjon annyi belőle, no nem az olajon így megfogható összegen hanem mert ha kevesebbet fogyaszt belőle akkor remélhetőleg kevesebb szennyezés kerül a rendszerbe... 

    Tény, hogy a kinézett Motul X-Max 0w-40 az a Mobil 1 FS 0w-40 árban van, ezekhez képes a Total sokkal kifizetődőbb, de mivel az autó a mai napig gyakorlatilag 0 olajfogyasztással megy, két olajcsere közt kb 12000 km-en 3-5dl olaj fogy el, ezért úgy gondolom, hogy azt a kb 4-5 ezer forintos különbséget elviselem. Lehet, hogy az eddig használt jó minőségű olajnak is köszönhető, hogy 240 ezer km felé sem csattognak még a hidrotőkék, pedig az autót 80%-ban városban használjuk és kb napi 20 indítást is kap.

  2. 2 órája, Janó32 írta:

    Januárban Mobil Super 3000XE 5w30 került cserére Total Quartz Ineo 5w40 MC3-ra. Eddig mindig az említett Mobil volt egy Castrol Titanium FST kivételével, az 5w30-at csipegeti (finoman szólva), ebből még nem látható fogyás, eddig mindent egybevéve egész jó a tapasztalat (talán mintha picit hidegindításkor tovább csattogna mint 5w30-al). 

    Gondolkodtam én is 5W-30-as olajban (még akár az is lehet). Mondjuk a Total Quartz Ineo MC3 5W-40-ben annyira nem tetszene, hogy a hidegen jobban csattog mint a Mobil olajjal. Elég sok hidegindítást kap az autó, ezért is használtunk eddig is 0W-40-es olajat.

    Közben még nézelődtem és a Motul X-Max 8100 0W-40-ről egész jókat írnak. Mondjuk ez sem olcsó olaj, de ha azt nézem, hogy egy kicsit is jobb 5W-30 vagy 5W-40-es olaj is 10 ezer, akkor azt a plusz 3 ezret megérheti. Esetleg ezzel valakinek tapasztalata?

  3. Sziasztok!

    Jön az olajcsere és gondolkodok más olajban is mint eddig. Jelenleg Mobil 1 FS 0W-40 van benne és ami szóba jött az a Total Quartz Ineo MC3 5W-30 valamit a Total Quartz Ineo Long Life 5W-30.

    Esetleg van valakinek ezekkel tapasztalata? Z18XE-be tenném és a motor nem eszi az olajat. Az eddig használt 0W-40-ből 12000km alatt fogyaszt el kb 3-5dl-t.

  4. 7 órája, Fulmen írta:

    A hibát okozhatja nem megfelelő dísztárcsa és/vagy nem megfelelő guminyomás is. Ha van lehetőség akkor szedd le a dísztárcsát(ha van) és állítsd be a gyári guminyomást és úgy próbáld ki a nagyobb sebességet.

    Megnézem, de ahogy írtam a hiba leírásában, a nyári felni/gumival is csinálta. A nyárigumi alufelnin van és az is felrakás előtt, tavasszal volt centríroztatva és a most fent lévő téli pedig szezon előtt volt szerelve. Egyik szettnél sem látszott, hogy bármelyik felni ütne és még súlyból is keveset kellett rátenni.

    Épp ezért írtam, hogy a kerekeket majdnem, hogy ki is zárnám mint hiba forrás, de sajnos sok ötletem nincs, hogy mi más okozhat ilyet.

  5. Sziasztok!

    Szerintetek mitől lehet, hogy kb 140-től elkezdi valami rázni a kasztnit és a kormányt is és a rázkódás mértéke a sebesség növelésével arányosan nő. 160-ig próbáltam, de ott már érezhetően vibrál az egész kasztni. Amit kizárnék azok a kerekek, mivel most a téli szett van fent, de ez a jelenség tavaly nyáron is megvolt a nyári gumikkal. (téli - nyári külön felnin van)

    Ami érdekes, hogy úgy 130-ig ebből semmit nem lehet érezni és mivel ritkán megy az autó pályán, eddig nem is foglalkoztam vele, csak azért zavar, nehogy valami nagyobb gond legyen belőle. Amire gondolni tudok, az a féltengely, méghozzá a belső csukló, hogy már  van egy kis kopása és ez okozhat ilyet egy bizonyos fordulat (sebesség) felett. Valaki találkozott már ilyennel vagy tudtok valami típus hibáról ami összefügghet ezzel a hibajelenséggel?

    Van még egy "hiba", meleg motornál alapjárat ingadozik, olyan 750-1000-es fordulat között. Erről már több helyen olvastam, hogy a fojtószelepházat kell megtisztítani? Az autó többnyire városban megy, lehet, hogy az állandó alacsony fordulat és  a sok hideg indítás miatt elkoszosodott? (Z18XE - 236e km) Ez a tisztítás mekkora meló, mennyire kell szétszedni? Ettől függetlenül az autó tökéletesen indul, a fogyasztásán nem vettem észre változást és még mindig nem kell rátölteni olajat két csere között. (12000km -max jelöléstől a feléig megy le, ami kb 0,5L)

  6. Alsó - felső ütközők, rugótányérok ahogy írtad is rendben vannak, "csak" a rugó van eltörve.

    Még nem vettem meg őket, a kérdéses cserelehetőség miatt.

    Rákérdezek valamelyik alkatrészesnél, talán megtudja mondani, hogy belerakható e a másik típusú rugó.

  7. 14 perce, Maverick087 írta:

    Szia, 

    Ezt úgy mondod mintha minden hétvégén eltörnél egyet :) Egyébként az állandó átmérőjű rugó hogyan fog passzolni az ütközőbe a végeken akkor?

     

    download.php?file=20181118v00o61xmj.jpeg

     

    download.php?file=20181118v00oud92b.jpeg

    Ha nem is minden hétvégén, de mondjuk azt, hogy az autónak nem a legbiztosabb pontja :)

    Az autó megvételekor már törött volt mindkettő, cserélve lett, ami alig bírt ki fél évet, ezért gondolkodok olyanba aminek főleg az anyagvastagsága egyforma legyen.

    A kérdés arra vonatkozott volna, hogy ez mennyire cserélhető.

  8. Sziasztok!

    Az Astránkban (4 ajtós) a hátsó rugó változó átmérőjű, ami szeret eltörni, kérdés, hogy ezek helyére berakható olyan, ami állandó rugóátmérőjű? Kombi Astrába láttam olyat, aminek a két vége nem volt elvékonyítva, az talán nem törne el.

    Köszönöm.

  9. 2 órája, DarthVödör írta:

    https://www.dropbox.com/s/rvt5z916hlyt0ts/BEKÖTÉS1.jpg?dl=0

    Piros és barna 2,5mm vezeték a táp. (állandó!) A fehér 0,5mm a hátsó gombok tápja. Amit ki lehet kapcsolni. (gyerekzár) Piros/sárga a központi ablakozárás szála. Erre amíg +12V-ot kapcsolsz, addig az összes (4ablak egy vezetéken)  felmegy. Nem végállásig, csak amíg ezen a szálon + van! Szürke/piros és a kék/zöld a bal hátsó ablak vezérlése. Fel és le. Szürke/fehér és kék/fehér a jobb hátsó ablak vezérlése. Fel és le. Utólagos extraként ennyi kell kábelezni. (jobb első nincs a rajzon)

    Köszi, ez sok segítség lesz. Remélem a hétvégén lesz időm jobban átnézni.

  10. On 2018. 06. 02. at 20:20, nzozz írta:

    Az F20 -as biztosíték az első, az F17 -es a hátsó elektromos ablakok biztosítéka, mindkettő 30A -es. Az ajtó kábelátvezetőben lévő kábelek szakadása elég gyakori, de nem valószínű, hogy egyszerre a szakadt volna el mindkettő... Sajnos szinte "full fapad" van nálam, elektromos ablakkal nincs tapasztalatom, így látatlanban sokkal többet nem tudok mondani. 

    Szia!

    Megnéztem a biztosítékokat, tökéletesek, így valami más probléma lehet az ablakokkal.

    Elölről próbálva, lehet hallani, hogy a bal hátsó felfelé menne, de csak ennyi. A jobbos semmi életjelet nem mutat, egyik kapcsolóra sem reagál.

  11. 15 perce, nzozz írta:

    Az F20 -as biztosíték az első, az F17 -es a hátsó elektromos ablakok biztosítéka, mindkettő 30A -es. Az ajtó kábelátvezetőben lévő kábelek szakadása elég gyakori, de nem valószínű, hogy egyszerre a szakadt volna el mindkettő... Sajnos szinte "full fapad" van nálam, elektromos ablakkal nincs tapasztalatom, így látatlanban sokkal többet nem tudok mondani. 

    Köszi, holnap erre a biztire ránézek.

  12. 13 órája, Balageaxe írta:

    Elviszik bevizsgálni 2 hétre, és valamit megállapítanak. Ha rossz is, nyilván nem Z18XE motorba teszik, hanem vhogy méregetik.

    Persze, visszatettem a régit, azzal "csak" rángat, de nem áll le az ECU. (egyelőre :) )

    Mondjuk szerencsém volt, mert ismerőstől vettem és simán cserélte a trafót, de igazad van nem szívesen dolgoznak vele.

    Ha összejön a csere, akkor a Valeot ajánlom, nekünk azzal semmi problémánk nem volt.

     

  13. 2 órája, Balageaxe írta:

    Ezeket találtam:

    P0606, P1600 (Z18XE) vezérlőegység belső hiba, programozza újra a vezérlőt

    P0606: Control Unit Re-Initialisation

    • The control unit recognises an internal control unit malfunction or is influenced by interference voltage from the following component:
      T1 Ignition Coil - Direct Ignition

     

    Másik oldalon:

    According to Tis P0606 can be caused by interference from the ignition coil.
    With both P0606 and P1600 present TIS recommends replacing the ignition coil (by a genuine one).

     

    Kellene egy másik trafó, de a tetves bárdi nem cseréli vissza, amit korábban vettem....

    Ha visszaviszed és garanciális cserét kérsz, mert hogy rossz, akkor csak kicserélik, nem?

    Amúgy azt próbáltad, hogy visszarakni a régi trafót? Azzal ugye "csak" rángat, de nem áll meg.

  14. 6 órája, Balageaxe írta:

    Sziasztok!

     

    Z18XE pár hete elkezdett rángatni, 2-es henger gyújtáskimaradás hibakóddal. Gyertyák, trafó, benzinszűrő szép sorban kicserélve, tisztító adalékkal megjáratva. Végül 2 napja a trafó beszerelésével megszűnt a probléma.

    Ma viszont 2x leállt a kocsi. Először az olajnyomás, hűtőrendszer, ABS fények gyulladtak ki, gyorsan leállítottam. Utána simán indult. Pár 100 méterrel arrébb a műszerfalon elkezdett minden villogni (főleg a motor hiba), leestek a mutatók. Csodálatos volt mindez előzés közben. Miután leálltam hallottam, hogy elindult  a hűtőventilátor, pedig még hideg volt a kocsi. Ekkor nagyon gyorsan villogott a motorhiba ikonja is. Hibakódot nem tudtam kivillogtatni. Kb 1 perc után elindítottam a kocsit, és simán eljöttem vele a dolgomra.

     

    Mi a szösz lehet vele? Esetleg ötletek? ECU relé? Maga az ECU környékén nézzek szét? (mondjuk azt se tudom, hogy hol van).

     

     

    thx

    B

    Szia!

    Szerintem a tarfó lesz a rossz. A miénkbe is volt cserélve (szintén Z18XE) a trafó hasonló gyújtáskimaradás miatt és az első (nem feltétlenül rossz, de Meyle volt) trafó ahogy átmelegedett, a motor megállt és mindkét ventilátor elkezdett menni, pedig a hűtővíz még nem volt 60 fokos. Próbaképp visszaraktam a régit, természetesen azzal ezt a megállás dolgot nem produkálta.

    Kicseréltem Valeo-ra, azóta mentünk vele 10e-t hiba nélkül.

  15. On 2017. 04. 03. at 19:37, norbee80 írta:

    Sziasztok!

    Találkozott már valaki olyan hibajelenséggel, hogy kb 2400-as fordulatig ha kicsit is nagyobb gázt adok, akkor rángat, egy pillanatra (vagy kettőre :) kihagy a motor. Ezt a dolgot minden fokozatban képes csinálni az autó. Amikor meg lett véve, akkor nagyon néha és csak kimondottan kis fordulaton (1300-1400) jött elő ez a probléma, de mostanra egyre erőteljesebben jelentkezik. Gyertya lett cserélve, de a hiba továbbra is fent áll. Ennek hatására vagy következményeként c0256-os hiba kód is volt, valamint a 4-es hengerre adott égéskimaradás hibát.

    Remélem valaki találkozott ilyen hibával, vagy van ötlete, hogy mi lehet a gond.

    Sziasztok!

    Ha valakinek hasonló hibajelensége lenne: Trafó hiba okozta.

    Ezzel kapcsolatban kérdezném, aki már cserélt trafót, hogy milyen márkát érdemes venni?

    • Like 1
  16. Sziasztok!

    Találkozott már valaki olyan hibajelenséggel, hogy kb 2400-as fordulatig ha kicsit is nagyobb gázt adok, akkor rángat, egy pillanatra (vagy kettőre :) kihagy a motor. Ezt a dolgot minden fokozatban képes csinálni az autó. Amikor meg lett véve, akkor nagyon néha és csak kimondottan kis fordulaton (1300-1400) jött elő ez a probléma, de mostanra egyre erőteljesebben jelentkezik. Gyertya lett cserélve, de a hiba továbbra is fent áll. Ennek hatására vagy következményeként c0256-os hiba kód is volt, valamint a 4-es hengerre adott égéskimaradás hibát.

    Remélem valaki találkozott ilyen hibával, vagy van ötlete, hogy mi lehet a gond.

  17. 12 perce, HaPetya írta:

    Egy nagyon hasznos oldal:

    http://users.atw.hu/mb-w108/tech/gyertyajelek.htm

    Bosch specifikáció: legalul első ikon. Ennek értelmében a megfejtés a SUPER plus Technology. Azt, hogy konkréten a jól csengő elnevezés mit jelenthet, valószínűleg csak pár mérnök tudja. Nyilván nem arra gondolok, hogy teljesítményben +10%-ot, fogyasztásban meg -15%-ot jelent a gyertya használata és amúgy is úgy szalad a gép, hogy vááá...

    Ezek szerint, mindegy melyiket veszem, meglátom melyiket mennyiért adják.

    Köszönöm a segítségeteket.

  18. 16 perce, tgabika76 írta:

    A csereintervallum 60000km, és a belevaló gyertya a Bosch FLR8LDCU vagy LDCU+ (a gyári is ez), illetve helyettesíthető NGK BKR5EK-val, de nekem ez utóbbi nem vált be, kevésbé egyenletesen jár tőle a motor, és 1-2 decivel többet is fogyaszt.

     

    Az LDCU és az LDCU+ között mi az eltérés?

  19. Just now, zotya975 írta:

    Nem lehetséges hogy jégfoltra futottál? Elég ha az egyik kerék rámegy.

    Biztos, hogy nem. Meg az furcsa lett volna, hogy kb 5km-en keresztül nem volt hajlandó gyorsulni és a visszajelző pedig csak egy leállítás után aludt ki.

    Ennek a visszajelzőnek ugye csak akkor kell mennie, amikor beavatkozik, de itt sajnos nem ez volt.

  20. 7 perce, zotya975 írta:

    Ha jól értem a kipörgés gátló jelzett, de amúgy nincs benne? 

    Nem, ezek szerint félreérthető voltam. Szerintem kipörgésgátló van benne (jeges úton ezt már tapasztaltam, olyankor visszajelzett). Most annyi volt, hogy egyenes úton egyszer csak felvillant és az autó nem akart jobban menni.

    Az ESP-re írtam, hogy az szerintem nincs benne, csak van ahol erre a visszajelzőre ESP-t írnak.

  21. Sziasztok!

    Kb 100-as tempónál egyszer csak felgyulladt a kipörgésgátló (egyes helyeken ESP-nek írják, bár kétlem, hogy lenne benne) visszajelzője és hiába nyomtam a gázt nem akart gyorsulni. Olyan volt mintha leszabályzott volna. Majd kb 5 km-rel később már hajlandó volt gyorsulni, de a visszajelző csak egy leállítást követően aludt ki.

    Valaki találkozott már ilyennel? Mi lehetett a hiba oka?

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.