Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Kzotya

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    152
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by Kzotya

  1. Vázz skacok, hogy ráb...faragtam a szíjcserére: nekiálltam a cserének, motorvédő burkolat le, feszítő lelazít, erre észreveszem, hogy a vezetőgörgő, ami a feszítőn van, nem is olyan, amit rendeltem. :/ Nem akartam az egész feszítőt cserélni, csak a vezetőgörgőt; de ami jött, az bordázott és 10,9mm-rel nagyobb, mint a benne lévő :o Ugye a komplett feszítőgörgő a szíj hátulját (külső oldalát) feszíti, ennek a görgője sima, míg a "rossz" görgő bordázott+ nagyobb... Kiderült, hogy a feszítőt csak egyben, kompletten lehet cserélni, de hogy akkor mihez van a bordázott vezetőgörgő, azt még nem sikerült kiderítenem. Így visszahúztam a feszítőt, majd vissza a légszűrőház.

    Ennek örömére cseréltethetem be komplett cuccra, drágábbér'.

    Így jár, aki spórolni akar... :rolleyes:

    Közben megkérdem, hogy a feszítőnek az alsó, vagy felső csavarját kell először kivenni? Nincs véletlenül olyan alkalmazás, amivel egy mozdulattal lehet oldani a feszítőt? Csak mert pl. fater Daewo-jában a fesztíőn kell egyet tekerni, akkor lazul az egész, szíjcsere, majd tekerés vissza és feszül az egész. Szóval itt van ilyen trükk?

    Hali! Azt nem tudom, hogy a dízelnél hogy van, x18xe nél a vezetőgörgő rögzítő csavarjával kell a feszítőt lazítani, a görgőt én még mióta megvan az autó nem cseréltem, csak benne a csapágyat (6203 2RS csapágy van benne), igaz ehhez a szegecseket a görgőben le kell fúrni, aztán újra szegecselni, vagy ahogy nálam van megoldva csavarozni és kész is- pár száz forint!

  2. Én visszaraknám. Hogy pontosan miben tehet kárt a hiánya, azt nem tudom, de hogy okkal van ott - egy olyan világban, ahol a gyártók 10 forint költségmegtakarításért eladnák az anyjukat - , abban egészen biztos vagyok.

    Én anélkül járok vele több 10 e km óta semmi baja nincs, inkább csak a kipufogógázok elhűlése miatt katalizátor előtt van szerepe (van benne szigetelő anyag is)

  3. Még nem értem hogy miért kellene venni új lengőkarokat azonnal!Ennyi erővel cserélheted

    ki az egész hátsó futóművet! :lol: Venni kell két új szilentet,mivel ezeknek annyi ha nem voltak a helyükön vagy más fajták mint ami kell bele!

    Ha már úgy is le van bontva a hátulja és úgy sem használod az autót,akkor majd kiderül hogy az új szilent megfelelő e vagy tényleg venni kell lengőkart is!

    Aknából sem volt egyszerű az enyém szétszedni,így sok sikert a szereléshez...

    Csatlakozom az előttem szólóhoz, a szilentek külső része aluminium szerintem is inkább azok kophattak el mint az öntöttvas lengőkar belseje!

  4. Fékcsövet azért nem akartam lekötni mert tegnap aggyal együtt lett felkötve,na most ha kiveszem a féknyereg alól a lengőkart tárcsával akkor a féknyereg csővel együtt lóghat a rugóhoz kötve. Amikor levettem a tárcsát akkor is ezt csináltam.. onnantól fogva sztem a féknyerek független lesz a lengőkartól.

    a fém fékcső a féknyeregig a lengőkarhoz van rögzítve! a flexi cső a fékcső végén a kasztnin levőhöz csatlakozik!

  5. Szia

    Nos mivel jelen voltam tegnap a futómű szétszedésnél,így láttam hogy hogy jön ki. Elöl fogja 3 csavar a nagy szilentnél ami sz@r,plusz 1-1 csavar a tegnapi frissz sziulentek.. plusz a kézifék bovden,plusz a stabrúd csavarok, és 4 csavar a kerék agyat.( utána aggyal tárcsával fel volt kötve a rugóra.) csak ha a kerék agyat nem csavarom le,akkor gondolom a féknyerget kellene levennem és az ABS kábelével együtt a nyerget elég lenne felkötni.

    Szerintem a fécsövet is le kell kötni, ha a teljes kart le akarod venni!

  6. a képen lévő szilentek 4 hónaposak,és úgy 8000km van bennük.... Ez nem hogy feszes, vagy melegíteni kellene.. ezt kis túlzással kézzel tologathatom...Am a helyén van mind! Mert ma ripityára szedtük az egész hátulját!

    Annak szorosan kell a karban lennie, én cserekor nagynehezen tudtam a régit kibányászni, és az újat be kellett sajtolni!

    Ez így életveszélyes!

    Most nem a szilent csillapít a gumiágyon, hanem az egész szilenten forog a lengőkar!

  7. Sziasztok

    Lenne egy kérdésem klímával kapcsolatban.

    A kompresszoron a kuplung eléggé karistolós hangot ad forgás közben tehát menet közben,eddig nem zavart mert annyira nem volt hangos de tegnap olyan volt a hangja mintha flexeltek volna a motortérben,vajon azt leszámítva hogy töltessem fel és kapcsolgassam van valami mód ennek megszüntetésére vagy igy marad :lol: :D

    Nem szorul közzé valami kosz?

    Az enyémen a külső kapcsoló lemez szokott néha csörögni bizonyos fordulatszám tartományban, de nem hinném, h. ez olyan nagy probléma lenne!

  8. Ezt én épp egyik nap hallottam az egyik ismerősömtől, mondtam neki, hogy elég kopogós hangja van a hidrotőkének, és mondta, hogy öntsek az olajhoz egy kevés fékolajat és attól elhallgat. Még nem tettem, meg mivel nem nagyon bíztam ebben a módszerben, de ha már itt is írjátok akkor már lehet, hogy egy próbát megér! :lol: Igaz mi van akkor ha tényleg leoldja a régi dzsuvás olajat is és bekerül a motorba? Van már valakinek valamilyen tapasztalata ezzel kapcsolatban?

    Én már szedtem ki a hidrotőkéket, mert hangoskodtak, szét lettek teljesen szedve, féktisztítóba voltak áztatva, de nem lett semmivel sem jobb. A természetes elhasználódásból eredő kopást tisztítással sem lehet orvosolni szerintem!

    Mi a garancia arra, hogy ez a "javítás" később nem bosszulja-e meg magát máshogy! Egy motorgenerál nem kis pénz!

    Én a helyedben alaposan megfontolnám a kockázatokat!

  9. + Azt megnéznéd, hogy a búvárcső rögzítésénél a cső kerek vagy ovális?

    A búvárcső kerek, az biztos! Az ebay-en most néztem meg a kerek nyílású pumpa x18xe-hez 90 400 090 cikkszámon van fotó, x20xev-hez és x18xe-hez is hozza az ovális lyukút, annak a cikkszáma 9 129 092!

  10. 1996.12 havi. Nem tudom milyen az a kiegyenlítő tengely ;) Hol kell keresni? :lol:

    A kiegyenlítő tengely a blokk alján van, a főtengely hajtja fogaskerék áttétellel direktben, úgy tudom némelyik x20xev-ben van ilyen (legalábbis a neten már láttam ilyet)

    egy külön kerettel van a blokkra rögzítve a teknőn belül (lehet, hogy ez is szerepet játszhat abban, hogy a katalógus szerinti pumpa nem jó)

    Az enyém ugyan x18xe de mint már ezt többször tárgyaltuk a két blokk teljesen u.a., még a főtengely is elméletileg, ha nincs a fent említett kettős kiegyenlítő tengely beépítve. Én annak idején azt hiszem c20ne pumpát vettem a vaterán és simán jó minden része!

    Holnap megnézem már a kibontott pumpa cikkszámát!

  11. A 97 előtti X20XEV olajszivattyúnak a belseje sok kis fogas a búvárrésze kerek, a cső pedig vékony és más a hajlítása, ezzel szemben a 97 utániakban más a belseje is, néhány egészen nagy fog van benne, a búvárrésze ovális, a cső pedig kb 2x vastagabb és más is a hajlítása így nem lehet berakni sem a motor alján lévő "hullámtörőtől". Unix, bardi, startautóban az újat hozták le mind képen és raktárról is csak olyat tudtak mutatni hirtelen, majd bizonygatták, hogy annak be kell mennie mert a kódja az, igen de a két szivattyút egymás mellé rakva is látszik, hogy más a cső.. és jól megoldották mert a csövet sem lehet kicserélni...

    A tiéd milyen évjárat, kiegyenlítő tengely van a motoron?

  12. Még egy kérdés: a régivel egyáltalán nem volt nyomás? Az olajnyomás jelző csak felvillant néha vagy folyamatosan világított? Mert nálam az olajnyomás 0, a vezérműtengelynél egyáltalán nincs olaj.

    Az igazat megvallva elég régen volt ez (kb 6 éve), de úgy emlékszem, hogy csak be-be villant, de azért fentre is eljuttatta az olajat, a régi pumpa megvan még, ha gondolod próbára elviheted!

  13. Újból csak szó szerint újat akartak rendelni ami az enyémbe nem megy bele, ahol ígérték,h ogy van a régi fajta x20xev pumpa oda még nem érkezett meg, amiket bontóban kaptam azok sem voltak megfelelőek sajnos :lol:

    Az új ilyen sokban különbözne a régitől, hogy egyáltalán nem lehet felrakni?

  14. Tehát neked a régi került vissza az új helyett és azzal is jó volt? Vagy nem jól értem? :lol:

    Bocsi!

    A mondat első fele kérdés akart lenni! Te az új szivattyúval összerakva ki próbáltad-e, hogy megoldódik-e a probléma teljes motormegbontás előtt?

    Nekem természetesen, vagy szerencsére a csere segített azóta is OK pedig már 293000 km-nél járok!

  15. Na tessék, mire egy lehetséges hibaforrást kihúznék jössz te :lol:

    Etanol még nem került bele csak benzin, a belsején nem is takarítottam semmit csak áttöröltem, nem tűnik fel rajta sem kopás sem más hiba pedig jó lett volna végre lezárni a dolgot.

    Az új szivattyúval nem lett összerakva, egy próbát azért megér mielőtt szétdöntetnéd a mocit!

  16. Igen igen azt keresem egy ideje hogy hol is találtam egy sorozat képet valami házi szerkezetről amivel ki kell préselni...

    A szopás a lengőkar és az agy közötti rögzítőcsavarokkal lehet igazán ha bele vannak rohadva a szilentbe, mert akkor igencsak elő kell venni vagy a lánghegesztőt és melegíteni kell, vagy flexelni a csavart, aztán lehet adni neki az érzést kalapáccsal.

    Én cserekor a csavarokat is cseréltem gyári újra!

    A szilentkihúzó rajzát el tudom küldeni, ha érdekel!

  17. Update:

    Elhoztam az olajszivattyút, szétszedtem, ez olyan egy primitív cucc, hogy el sem tudom képzelni hogyan tudna elromlani (törés, repedés kivételével de az nincs rajta). Két fogaskerék a belseje és ennyi... a búvárcsövet is megtakarítottam kívül belül és a szivattyút is. Kivettem a rugót is, még csak koszos sem volt, a fogaskerekek megkopva sincsenek.

    Más lesz a hiba szerintem is most már, 99%, hogy nem a szivattyú miatt nincs nyomás.

    Pedig elképzelhető, az enyémen már egyszer cseréltünk szivattyút (kb.185000 km-nél), motoröblítő, aztán castrol 10W-60 olaj, nem világított az olajnyomás lámpa, de alapjáraton be-be villant, a kiszerelt szivattyú azóta is megvan, de nemigazán látszik rajta semmi kopás szemre. Valahol mintha már olvastam róla, hogy külön a belsejét (fogaskerekek, fogaskerék fedél) lehet hozzá venni, de sztem csak opeléknál!

    Gondolom annyira illesztettnek kell lennie, hogy a kopás helyét az a kis olajkoksz letömíti, aztán ilyen mosogatás (etanol az olajban) után szép tiszta lesz, de cserébe nem is marad meg az"illesztés"

  18. Nos az itthon lévő gyári csomagolású gyári tőkék olajban úszkálnak és kő kemények. Szét kell ütögetni egy fa kockán és akkor nem sérül.

    Hali!

    Milyen mocihoz valók a hidrotőkék, ár esetleg?

    Üdv

  19. Nehogy szétszedessük már vele 10000km/2dl olajfogyinál! :lol: Örülj neki hogy ennyi csak.Amúgy nekem olyan 60000 ft ból állt meg. 20000 volt a hengerfej síkolása, nyomáspróbázása szelep beköszörülése, és a többi...... Szakálnál. Mondjuk átb@sztak úgyhogy oda nem viszem többet, de azon kívül jó munkát csináltak és olcsón. 20000 volt a munkadíj, idegen szerelővel (bár ne vittem volna oda) többi meg tömítés motortartó bak stb. Kereten kívül meg kapott 16 hidrotőkét.

    Hali! milyen márkájú tőkéket vettél?

  20. Olajcsere előtt csak néha villant fel a jel, összesen az elmúlt héten pár km került a motorba. Ma járattam olajcsere után, hangtalan volt, nem villant fel sem az olajlámpa, szépen ment is mintha új lenne. Kb 1 km-t mentem vele, leparkoltam utána már amikor indítottam hangosan kerregett a motor, kb a szelepeket hallani olaj nélkül, utána már el is lett vontatva szerelőhöz, hogy mi a pontos hiba majd holnap derül ki remélhetőleg. Kb 5 percet sem járt alapjáratnál magasabb fordulaton. Mielőtt hangosan kerregett volna volt egy magasabban duruzsoló hang is ami fordulatra hatványozottabban volt hallható, de ez csak a híg olajjal tűnt fel, az újjal már nem volt ilyen hang ellenben azt már korábban is hallottam néha, de csak nagyritkán, hogy az mi lehetett nem tudom ellenben az olajjal eddig nem volt gond (nyomással sem).

    Egyébként olyan rengeteg benzin nem került az olajba mivel az összes olaj belefért egy 5 literes kannába igaz teljesen te lett vele és még hagytam is kb 1 órán át csepegni is.

    Elképzelhető, hogy a felhígult olajat felküldte a szívattyú a hidrotőkékhez, és azok keztek el "klattyogni", én egyszer már pucoltam ki őket, utána az első indításnál elég furcsa hangjuk volt, amíg teljesen helyreállt bennük az olajnyomás!

    Drukkolok, hogy ne legyen nagy baj!

  21. 10w40-ből milyen olajat használtok? nem szabadna hogy jobban fogyjon az 5w40-es olaj mint a 10w40-es. Castrol magnatec olajat szoktam 10w40-et, havernak 5w40 van benne és az is teljesen jó. de szerintem így télire én is azt fogok bele tenni, hidegen hamarabb eljut mindenhová a motorba.

    Próbáltam már: Metabond, Valvoline, Mobil, Fina, Castrol. Legtöbbet Mobil, és Valvoline, Castrol nem jött be a verdának igazán, pedig abból 10W-60 racing is volt benne 1-ik nyáron.

  22. 5W40 volt benne, már csak 10W40-es ami benne van/lesz. Az olajnyomásnak lőttek, szerelőnél van a verda, holnap megnézik, lehet az olajpumpa állt meg....

    Az E85 egyébként bent van, ugyan benzin van benne de már így is az E85 elektronika vezérli az injektorokat.

    Én a 2. olajcserén vagyok túl szintén 5W-40 Shell olajjal (hengerfej csere óta), nekem 1000 km-enként kb 3 decit csíp belőle, most lehet, hogy én is visszatérek a 10W-40-hez!

    Olajnyomás az olajcsere után se lett OK?

  23. A hűtő bal alsó sarkában(ahol szerintem a víz csöpöghet) láttam egy pirosas foltot.Hozzá nem fértem mert ott a ventilátor műanyag része,de ez valami javítás helye,vagy a víz hagyhatott ilyen foltot?

    Szervó olajad nem fogy?

    Nekem már egyszer kellett forrasztani, elől a klímahűtő előtt van egy U alakú hűtő csőszakasz, az a rögzítőkengyelben elrohadt egy kicsit és folyt a szervó olaj!

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.