Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Bmájki

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    190
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Hozzászólások posted by Bmájki

  1. On 2019. 08. 28. at 14:56, bonat írta:

    Én is eddig, de a Bosch honlapján ott van leírva a tulajdonságoknál, hogy 160.000 km a csereperiódus.
    Most pontosan nem találtam meg az oldalukon, de a katalógusba benne van, hogy a 4 kábeles szenzor csereperiódusa 160e km.
    Ha pl. erre: bosch lambda 258 005 291 keresel rá google-ban akkor a talált oldalakon is soknál írja a tulajdonságokban.
    Ebbe a katlógusukba le is van írva a különböző lambda szonda típusokra vonatkozóan: PDF
    8-9-10. oldalon

    Az enyémben még gyári szondák vannak, 233e. km-nél. A hátsóra néha dob hibakódot, az cserés lesz, de az első marad.

  2. On 2019. 07. 29. at 16:37, DarthVödör írta:

    Te akarod megjavítani? Akkor is le kell szedni. 7zap.com oldalon vin szám alapján megmondja hogy mekkora teljesítményű generátorral szerelték. (ecat24 eltűnt...)

    Köszi!

    Közben elkészültem. Áramtalanítás után 2 vezetéket leszedtem, a 2 tartócsavart kiszedtem, a generátort elforgattam és levettem a szabályzót (100A) vettem másikat és összeszereltem. Most már rendesen van töltés. A csapágyak nem lógtak, szerencsém volt, mert a generátort nem tudtam a motortérből kiszedni! Fölfelé a twinport szelep volt útban, lefelé a féltengely kipufogó páros. Szerelő mondta, hogy vagy leveszem a szívósort, vagy lekötöm a futóművet és félrehúzom a féltengelyt, ha ki akarom venni.:(

    Sajnos sok miden eltűnt. A GYÍK részen lévő leírásokhoz sok helyen a képeknek a linkjeik sem élnek már (pl: képfeltöltés.hu ). Pedig a belső keringetést meg kellene csinálnom és képpel könnyebb lenne.

  3. Sziasztok!

    Azt honnan tudhatnám meg, hogy hány (70-100) A-es a generátorom? Az autó töltése el kezdett ugrálni (villogóvá vált az összes világító-, visszajelző fény). Rámérve 13.9-14.8 között változott és volt, hogy nem is töltött(műszerfalon a visszajelző világított). Több boltban sem tudták megmondani, hogy az autómban mekkora generátor lehet. Pl: Csergőnél 100A-es feszültség szabályozókat dob fel a rendszer, de 70-es generátor alvázszám alapján, azt mondták, hogy vigyem be és majd felújítják.

    Az autó 2005-ös Z16XEP.

    Köszi a segítséget.

  4. On 2019. 06. 19. at 9:08, feldelaci írta:

    Erre tud valaki válaszolni? Engem is ugyanez a probléma gyötör. Kiegészíteném még annyival, hogy meredek dombon akartam felmenni és köpött egy füstfelhőt. 
    Egyszer előfordult az is, hogy enyhe emelkedőn álltam és indítás után folyamatosan füstölt az autó. Leállítottam, újraindítottam és megszűnt. Mondjuk nekem mindez Z16XER motorral.

    Szia! Valaki írta régebben, hogy a szelepfedélen van 2 pici lyuk, ha ott érzed, hogy szívja a levegőt, akkor át van szakadva. 8e Ft-ért vettem membránt a neten, kicseréltem (elég szívás), de nekem nem ez volt a probléma. Sajnos az előző tulaj 10W40-es olajat használt (márkaszervizben kapta) és leragadtak az olajlehúzó gyűrűk. 3-4 litert fogyasztott 1000 km-en.

  5. On 2019. 05. 02. at 11:47, freddy_ írta:

    Nekem a magyar forgalmiban benne volt. A Car Pass tartalmazza. Eseteg nincs a motorháztető alatt található kis fémtáblán? EPC-ből lehetne még kikeresni alvázszám alapján. Márkaszervizben alapból kell lennie EPC-nek, de üzletekben is előfordul.

    Szerintem a motorblokkon szeretné látni a saját szemével.

  6. On 2019. 03. 25. at 18:12, mokamiki írta:

    Sziasztok!

    Egy G Astrát szeretnék venni, kérdésem, hogy az első évjáratokból és még szíjas motorokból, vagy inkább a Classic előtti, de még német és már láncos vezérlésű gépekből válogassak???

    Eddig a futásteljesítmény volt számomra a legfontosabb (150e km alatt kerestem), de a mai napon kapott 125ezres szíjas vezérléscserére kapott árajánlat elbizonytalanított. Megvétel után valszeg egyből cserélem és max. 4 év múlva ismét! Akkor lehet jobban megérné egy fiatalabb, de többet futott (180-200Ekm) példány beszerzése, ahol nem kell a vezérléscserével foglalkozni mert láncos!

    Segítségeteket előre is köszönöm!

    Egy hamarosan Apukává váló és remélhetőleg leendő G Astra tulaj is. :)

    Üdv!

    Szia! Én kb. 3.5 éve vettem az enyémet, 2005, 139e.km, Z16XEP. Most 223e.km-nél tart. Volt vezérlés csere Opel szervízben 75e. Ft-ért. Szíjas, 150e.km/10 év a periódus. Nem tudom, hogy milyen motorkódra kaptad az ajánlatot és miket akartak cserélni. Pl: ennél a motornál nem kell cserélni a vízpumpát sem a vezérléssel, mert nem onnan kapja a hajtást!! Ha a szerelő mást mond, mutassa meg!

  7. 21 órája, Vardar írta:

    Szerintem utóbbit tapasztaltam. Volt egy kis eső a héten és alapból elég nagy gázzal szoktam elindulni lámpánál viszont meg is pörgött a kerék, amit enyhén szólva nem tudtam hova tenni, a családi KIA semmi hasonlót nem szokott produkálni ilyen szituációkban. Ezt is okozhatta az eltérő hátsó kerék? Ha jó méret van rajta, megfogja az ABS, vagy ez csak manőver közben értendő? Esetleg szimplán csak ilyen az Asta ABS-e, nem egy 6 évvel fiatalabb KIA lelkivilága dolgozik benne :)

    Egyébként az eladó elmondása szerint futóműves májusban állította a futóművet, szóval...

    Egyébiránt néztem gumit e kettőt:

    https://www.autogumiplaza.hu/gumi/Ap8714692293832/apollo_alnac_4g_all_season_195-60r15_88h

    https://www.marso.hu/termek/szemelygepkocsi-abroncs/nokian/szemelyauto/negy-evszakos-gumi/weatherproof/195-60-r15/65315
     

    Ha nem muszáj, én nem adnám ki azt a plusz pénzt a Nokianért, évi futás az max 7000 lesz, autópálya nélkül, szóval nem lesz elkoptatva meg annyi használat se lesz.

    Ha már 4 évszakos, én most tervezem a Vredestien Quatrak 5-öst cserélni. Lefutotta a kilométereket (kb. 65e.). Michelin CrossClimate a kiválasztott, 21510 Ft-ért láttam a neten.

  8. On 2018. 09. 24. at 19:44, Erik1986 írta:

    Sziasztok. Lassan féktárcsa és fékbetét csere előtt állok. Tudnátok nekem ajánlani féktárcsát és hozzá fékbetétet hogy milyent vegyek majd? Azt olvastam több helyen hogy a Zimmermann betét és tárcsa a legjobb, ez igaz? Valakinek tapasztalata? Ki milyent használ? Köszi előre is a választ.

    Itt ajánlották a Zimmermann tárcsát és a Textar betétet. Én azt raktam bele. Kauffer-nél rendeltem meg, személyes átvétel volt, adtak hozzá egy ajándék kesztyűt is. Eddig szépen teszi a dolgát. Hétvégén volt egy Bp-Szilvásvárad-Bp autópálya, országút, dombocskákkal.

    On 2018. 09. 24. at 20:24, Maverick087 írta:

    Mindketten jól csináltátok. A videón - bár nehezen látni - de fordítva van. Közvetlenül a betétbe kapcsolódó részt is előre lehet feszíteni és a hosszú szakaszt hátrafelé de akkor ki fog pattanni a betétből. Első alkalommal én is elrontottam de azonnal láttam hogy nagyon nem "oké" úgy. 

    Köszi! Akkor megnyugodtam.:icon13:

  9. 7 órája, astra 1 írta:

    Helló!

    Én most cseréltem pár hete GM gyári -ra ez már torx csavaros az anya 1.25 mm emelkedésű tehát a régire nem jó mert az 1.75mm emelkedésű ha veszel anyával együtt cseréld.Alul kis emelővel emeld a talpast akkor könnyedén szerelhető.A meg húzásnyomaték felül ok de alul nem férsz hozzá kisebb erővel jól meghúztam.

    2oPyNIa.png

    Hali! 1 hete féket cseréltem és én is így raktam fel a rugót, mint ahogy nálad is van, de a videón úgy láttam, hogy kifelé áll. Rosszul látom, vagy valaki (Ő v. Mi) nem jól akasztotta be?

  10. On 2018. 09. 11. at 17:17, delfin0514 írta:

    Igen arra! Mutattam férjemnek lehet ez a mi gondunkraos a megoldás. Ő az autóhoz nem nyúl.Autószerelőt kérdeztem mennyiért vállalná ezt 20.e ft mondott rá. Nincs esetleg heves megyébe olyan aki olcsóbban megcsinálná nekem? Nem a disel autókra jellemző ez a kormolásos probléma? A benzines autót is érinti? A miénk benzines.Köszönöm

    A motornak van csörgő hangja is vagy "csak" rángat? Ahogy írtam nekem twinport szelepet kellett cserélnem, de a szívósor is cserélve lett (78e Ft). A rángatás lehet attól is, ha alacsony fordulaton használjátok, ettől ellustul.

  11. 21 órája, delfin0514 írta:

    Üdv. Új vagyok itt segítséget szeretnék kérni! Az az Úriember aki az Astra g Z16Xep rájött mitől rángat az autója szívósor takarítás. Fel tudnám vele venni a kapcsolatot? Köszönöm előre is! Szép napot

    Arra gondolsz, hogy szívósort kellene takarítani? Miben kérnéd a segítséget?

  12. 16 órája, DarthVödör írta:

     

    Nézd át a barna, test vezetéket és a csatlakozóban az érintkező(ke)t. 5,84V*2=11,6V Két izzó, ami sorban van, fél fénnyel világít. Test hiányában egy másik izzón keresztül záródik az áramkör. Figyelem! Az Astra G hátsólámpa foglalata fordított bekötésű! A nagy felület, az izzók oldalsó érintkezője a POZITÍV. Az alsó, kis érintkező a negatív!

    Igen, fordított polaritású sajnos. Ezért nem tudtam normális áron kapható LED-et berakni a tolatólámpába.

  13. 20 órája, tgabika76 írta:

    Ez egy fura árukapcsolás az Opeltől, nálam az 1.8-nál is így van. Igazából nekem lenne is hozzá külön termosztát (a régebbi Opel 2 literes benzinmotoroké jó hozzá), csakhogy a termosztátház tömítését nem lehet külön kapni, ezért kell megvenni a tizenpárezer forintos készletet a 4-5000Ft-os termosztát helyett. Egyetlen tömítés miatt. :angry:

    Nem tudom hogy nálad is hasonló-e a helyzet, nem találtam külön csak termosztátot Z16XE-be, se olyat amivel helyettesíteni lehetne a belevalót (az alakja a lényeg, hogy belemenjen a termosztátházba, valamint a nyitási hőmérséklet, ideális esetben 92°C), de azt látom hogy a tömítést nálad se lehet külön kapni, az a termosztátház része. Márpedig az Opel olyan ügyesen csinálta meg, hogy bontáskor szinte biztosan el fog szakadni a régi tömítés, úgyhogy mindenképp szükséged lesz újra.

    Sajnos XEP, a nyitás valahol 100 C körül van. A pontos méretét nem tudom így azt sem, hogy mivel helyettesíthető. Csak a tömítés külön 1500FT :mad:. Úgy látszik, nem úszom meg.

    Köszi a segítséget mindenkinek.

  14. Sziasztok! Mostanában rám jár a rúd. Az elmúlt héten már az autóra költöttem 120e felett. :( Szeretnék most már egy kicsit spórolni, de termosztátot (reggel nem megy 70 C fölé 25 km alatt) és valószínűleg vízpumpát is cserélnem kell (fogy a vizem és folyamatosan nedves a klímakompresszor háza). A kérdésem az lenne, hogy a termosztát csak házzal együtt cserélhető vagy esetleg külön is? Z16XEP-hez 12.000-től indulnak az árak házzal.

  15. On 2018. 05. 09. at 13:06, K86Opel írta:

    Sziasztok,

    Remélem ez a jó téma a kérdésemhez. Nem rég vettünk egy 2005-ös 1.6-os G Astrát Z16XEP motorral. Eddig nagyon szépen teljesít, vétel után vezérműszíj / szűrők / olaj cserélve lett.

    A következő a probléma: a motor 3-as és 4-es fokozatban rángat, amikor a gázpedál csak nagyon kicsit van lenyomva és a fordulat is alacsonyan van, mintha a pedálnak lenne holtjátéka. Alapjáraton üresben viszont ez nem tapasztalható, egyből felpörög a motor a legkisebb gázadásra is.

    Olvasgattam a fórumot, meg külföldi oldalakat is, ami eddig megvolt:

    • Benéztünk a pillangó-szelepházba, fentről patyolattisztának tűnik, azért nagyjából kitöröltük karbitisztítóval
    • Kipucoltuk az EGR szelepet, elég kormos volt, illetve leteszteltük, hogy működik-e (rákötve 12V-ot) és nyitott-zárt
    • Ellenőriztem a vákuumcsöveket, mintha újak lennének, olyan jó állapotban vannak

    A probléma ezek után is fennáll, noha a rángatás picit rendszertelenebb lett, mintha véletlenszerű lenne és csak bizonyos fordulaton jön elő, a pedál kis benyomására.

    A következő a gyertyák ellenőrzése lenne, illetve gyertyacserét tervezek, de gondoltam kikérem a profik véleményét előbb :) egyébként ezzel együtt is bőven használható az autó, amint az említett 3-as 4-es sebességekben picivel beljebb toljuk a gázt, máris megszűnik a rángatás. Csak egyszerűen nem hagy nyugodni a dolog. (3-asban olyan 40 km/h környékén jelentkezik, 4-esben pedig 50 környékén - 3-asban 50-el nem, illetve 4-esben 50 fölött sem)

    Mit gondoltok, mi lehet a gond?

    Még annyit tennék hozzá, hogy volt egyszer egy check engine világítás, szerelő ismerős ránézett a hibakódokra, azt mondta, lambda szonda gyanús, de kitörölte, azóta (hetek teltek el) nem jött elő újra.

    Szia! Egr-nél hová kötötted a 12V-ot, mert a csatlakozóban több tüske is van és nem szeretném leégetni.

    A twinport szelep hiba elért engem is. Tábori Zolinál kicseréltettem, de kb. 3-5km után elkezdett rángatni az autó, elment az alapjárat, azonnal visszamentem és igyekezett segíteni. Fals levegőre gyanakodva minden szereléssel érintett részt átnézett, körbe fújkált féktisztítóval, alapos volt, mégsem találtunk semmi konkrét okot. Az egr-ről lehúzott csati után megszünt (jelentősen csökkent) a rángatás és volt alapjárat, így arra a következtetésre jutottunk, hogy mivel a twinport  sor már teljesen el volt tömítődve korommal és nem jutott át rajta semennyi kipufogó gáz, ezt szép lassan megtanulta a gép és ennek megfelelően dolgozott. A csere után viszont akadály nélkül eljutott az EGR-hez, ami valószínűleg már rossz lehetett és ezt érzékelte a rendszer, amit igyekezett korrigálni. 1405-ös hibakódott dobott, amit törölve vissza is jött. Péntek du. EGR-t kicseréltem este kb. 50 km-es út alatt minden rendben öröm és boldogság. Szombaton mentünk vidékre M5-ön néha elkezdett egyet-egyet rántani a motor, a vízhőfok lement 80-85 fok közé (előtte 95 fölött volt, a szokásos tartományban), félreálláskor már nem volt alapjárat, a hűtővíz szintje a tartályban kb. felére csökkent, a klímakompresszor felső része nedves volt (a vízpumpa alatt van). Nehezen indult, de lejutottunk, az EGR csatlakozót lehúzva javult a helyzet, de a 4-es úton a hőfok csak 78-86 fok között mozgott (ELM327-el nézve). Haza indulás előtt tartály feltöltve zabszem a s....ben. A víz egész úton (135 km) nem érte el az üzemi szintet, a víz viszont alig fogyott kb. 1 centit. Magasabb fordulaton megy rendesen, csak nem melegszik az óra szerint. Bocs, hogy ilyen hosszú lett.

    A kérdésem az lenne, hogy merre keressem a hibát, mert hétvégén nincs szervíz nyitva, az autó meg hétfőn reggel (4 -kor indulok) meg már kellene. Jövő hét végén pedig lenne egy 600 km-es túra (esküvő).

    A termosztát nyitva maradhatott és azért nem melegszik, akkor a hűtő elé tehetnék takarást, de ha ahogy régebben valaki írta a vízpumpa lapátja lelazult a tengelyről és nem áramoltatja rendesen a vizet, akkor viszont megfőzném a hengerfejet? Ez utóbbit hogyan tudnám ellenőrizni? A vízhőfok kijelző honnan kapja a jelet, a motortól vagy a hűtőtől? Az EGR-nek lehet ezekhez köze, vagy ettől független probléma? Akinek van ötlete, az ne tartsa magában, mindent köszönök.

    2005 Z16XEP

  16. On 2018. 08. 14. at 7:10, Fulmen írta:

     

    Nálam ez tökéletesen megoldotta a problémát. Azóta szép nagy tócsákat hagy maga alatt a kocsi állóhelyzetben :)

    Sajnos nálam nem. A kivezetés nem volt eldugulva. Viszont nekem esőben és ha lemosatom az autót, akkor is meg szokott jelenni a víz az anyós ülés előtt. Tudnátok segíteni, hogy merre keressem a hibát? Köszi

  17. On 2018. 07. 09. at 14:24, Z 16 XEP írta:

    Kicsit elmerülve a G Astrás javítási,hibafelmérési oldalakban,sikerült itthon kivillogtatnom a hibakódot,mely 1113 volt..Csak az nem tiszta,hogy ez P1113 vagy U1113 ?! Az opelmuhely.com szerinte ugyanis lehet :  P1113 esetén : "Port inaktiváló pozíciószenzor áramkör magas feszültség C-020 " vagy " Port inaktiváló pozíciószenzor áramkör alacsony feszültség C-020 " ...esetleg : U1113 esetén : " Nincs kommunikáció a jobb oldali világítás modullal B-018 "...Szerintem ez utóbbi nem lehet,mert nincs fedélzeti computerem,így gondolom nem is figyeli semmi a világítást...de lehet nem jól gondolom..Szerinted mi lehet a megoldás?

    Szia! Nekem is ilyen motor van az autóban. A rudazatot alulról meg tudod nézni. A jobb első kerék mögött befekszel az autó alá, a motor hátsó részén láthatod. A szabályozó része a generátor felett van kb. 5 cm-es, onnan megy végig a szívósor alatt. Ha felnyúlsz és tudod a rudazatot mozgatni, akkor baj van. ( ha van akna, akkor könnyebb). Azt olvastam, hogy kb. 70e Ft a csere, oda viszed a sráchoz és adja a felújított darabot.

    Én a neten 1113 kódra IAT szenzor hibát találtam, de egy szerviz azt írja, hogy bemeneti kiiktató szelep hiba. Fogalmam sincs, hogy ezek mik, de ha neked sikerült megtalálni a megoldást, légyszi tett közzé, mert nekem is ez a hiba van régóta.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.