Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Fulmen

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    74
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Hozzászólások posted by Fulmen

  1. On 2019. 02. 17. at 17:18, xelex írta:

    Sziasztok!

    Tanácsot szeretnék kérni, hogy esetleg valaki találkozott-e már hasonló hibával, hol lehet a hiba forrása, és hogyan volna orvosolható.
    https://www.youtube.com/watch?v=NcyLy4CwnQ8&t=
    A videó a jelenlegi hibákat járja körül (itt-ott néhány hibával), az autó múltjáról, mely a hiba feltárásával kapcsolatban hasznos lehet, a videó leírásában meséltem.
    A hiba átmeneti "maszek" orvoslása magam is tudom, hogy elég hajmeresztő, de sajnos épp nehéz anyagi körölmények között vagyok, a közlekedéshez muszáj volt az autó, ezért is kerestem gyors "maszek" áthidalást. (Némi személyes: nem régiekben külföldre költöztem, sajnos az eredeti terveim borultak és a munkavállasás zötyökösebb úton sikerült. Ezen átmeneti időszakban tartalékaim feléltem, és a helyi szakszervísz 1700 eurós becslése sem győzött meg, hogy az amúgy sem értékes autót helyben javíttassam. Házi szerszámok igen csak korlátozottak, és ennyire futotta, hogy kb még 3 hónap életet tudtam az autóba lehelni, és most akadt el a "tudomány")
    Köszönöm, ha valaki időt szán rá, hogy megnézze, és esetleg valami hasznos tanácsot tudna adni, hogyan lehetne újra lábra állítani a járgányt. 

    Nekem csak az opel gyári alkalmazásával sikerült hibakódot olvasnom okostelefonnal. Lehet nem is a kiolvasó kütyüvel van  baj. Egy próbát  megér.

  2. On 2019. 02. 09. at 21:05, norbee80 írta:

    Sziasztok!

    Szerintetek mitől lehet, hogy kb 140-től elkezdi valami rázni a kasztnit és a kormányt is és a rázkódás mértéke a sebesség növelésével arányosan nő. 160-ig próbáltam, de ott már érezhetően vibrál az egész kasztni. Amit kizárnék azok a kerekek, mivel most a téli szett van fent, de ez a jelenség tavaly nyáron is megvolt a nyári gumikkal. (téli - nyári külön felnin van)

    Ami érdekes, hogy úgy 130-ig ebből semmit nem lehet érezni és mivel ritkán megy az autó pályán, eddig nem is foglalkoztam vele, csak azért zavar, nehogy valami nagyobb gond legyen belőle. Amire gondolni tudok, az a féltengely, méghozzá a belső csukló, hogy már  van egy kis kopása és ez okozhat ilyet egy bizonyos fordulat (sebesség) felett. Valaki találkozott már ilyennel vagy tudtok valami típus hibáról ami összefügghet ezzel a hibajelenséggel?

     

    A hibát okozhatja nem megfelelő dísztárcsa és/vagy nem megfelelő guminyomás is. Ha van lehetőség akkor szedd le a dísztárcsát(ha van) és állítsd be a gyári guminyomást és úgy próbáld ki a nagyobb sebességet.

  3. 17 órája, drvegh írta:

    Kedves Opeles Társaim! 

    Egy furcsának tűnő kérdésben szeretnék szakmai segítséget kérni.

    Régebben amikor bekapcsoltam a belső levegő keringető kapcsolót megváltozott a ventilátormotor hangja és ha jól emlékszem a teljesítménye is (sokkal intenzívebben fújt). Sajnos ez az idő múlásával már nem így van. (Opel Astra G Z14XEP 2007 évj) Most a szellőzőzsalu nem kapcsol semelyik irányba sem ( vélhetően valami elromlott). Mi a kettő között ( belső levegő keringés-erősebb ventilátorteljesítmény)  az összefüggés, illetve hogy tudnám azt a plusz teljesítményt előcsalogatni hogy párásabb időben hamarabb le lehessen szárítani a szélvédőt? Esetleg valami leszabályozza a ventilátormotor teljesítményét alaphelyzetben?

    Előre is köszönöm!

    DrVegh

    Szerintem nem változik meg a ventilátor teljesítménye, csak külső levegőt lezáró műanyag közvetlen a ventilátornál van és megváltozik a levegő iránya ami így nagyobb zajjal is jár. Sőt, amíg a külső levegőre van állítva a rendszer, a záró műanyag még hang szigetel is, ami belső levegő keringetésnél megszűnik.

    • Köszi! 1
  4. 1 órával ezelőtt, llaci89 írta:

    Sziasztok. Melyik oldalról tudok be. Ajtó kédergumit rendelni? Újat vagy haszn. olcson köszi!

    Próbálni nem próbáltam, de aliexpressen láttam fillérekért. A minőség persze kérdéses, de ott is van választék.

  5. 23 perce, Pepe75 írta:

    Sziasztok!

    A segítségeteket szeretném kérni.

    G astra (2006, 1.4 twinport Z14XEP) tulaj vagyok már lassan 13 éve. Újonnan vettem az autót, ami ezidáig hibátlan volt, és ezért nagyon hálás vagyok neki. Mostanában azonban van egy fura hibajalenség: néha berángat a kocsi, mégpedig ha normál egyenletes  tempóban megyek vele - gyorsításkor, lassításkor nem jelentkezik. Más szimptóma nincs: alapjárat stabil, fogyasztás példás, nem növekedett, hibakód nincs, a legnagyobb hidegben is indul rendesen.

    A gyújtótrafót kiszedtem, megtakarítottam, sérülést nem láttam rajta, így ezt kizárnám. Már csak azért is, mert ha az lenne a ludas, akkor gyorsításkor is berángatna. Így én a neten turkászással "okosodva" az EGR szelepre gyanakodok. Ha biztos lennék benne, már kicseréltettem volna, de bizonytalanra nem akarnék kiadni ennyi pénzt. Van ötletetek esetleg, hogy lehetne kideríteni a hibát? Esetleg Szigethalom környékén valaki ismer megbízható opeles szerelőt?

    Én első körben kiszedném és kitakarítanám az EGR szelepet. Az pénzbe nem kerül és egy viszonylag egyszerű műveletről van szó. Ha van lehetőséged, akkor áramot is adhatsz neki és tudod ellenőrizni a mozgását.

  6. On 2019. 01. 08. at 7:50, Fulmen írta:

    Sziasztok!

    Szeretném cserélni a hosszbordás szíjat, meg a feszítőnek a görgőjét. Anno már szereltem ki a teljes  feszítőt (http://ecat24.com/opel/catalog/part/1/8/600/2541/26870/ 18-as számú alkatrész), de akkor nem néztem, hogy kell oldani a görgő csavarját. Gondolom a csavar balmenetes. Ha csak a görgőt cserélem akkor ugye nem kell kiszedni a teljes feszítőt? Magán a görgőn (19-es számú alkatrész) kívül kell-e mást beszerezni? A görgő csavarjának mekkora a meghúzási nyomatéka? A válaszokat előre is köszönöm!

    Üdv! Fentiekre lenne valakinek valami tippje?

  7. Sziasztok!

    Szeretném cserélni a hosszbordás szíjat, meg a feszítőnek a görgőjét. Anno már szereltem ki a teljes  feszítőt (http://ecat24.com/opel/catalog/part/1/8/600/2541/26870/ 18-as számú alkatrész), de akkor nem néztem, hogy kell oldani a görgő csavarját. Gondolom a csavar balmenetes. Ha csak a görgőt cserélem akkor ugye nem kell kiszedni a teljes feszítőt? Magán a görgőn (19-es számú alkatrész) kívül kell-e mást beszerezni? A görgő csavarjának mekkora a meghúzási nyomatéka? A válaszokat előre is köszönöm!

  8. Sziasztok!

    Kotyog a vezetőülésem, van neki egy kis "holtjátéka" leginkább oldalirányba. Több milliméter is lehet ez a mozgás. Néztem, de a sín csavarjai nem lazultak meg és nem is az mozog. Az anyós oldalon is tapasztalható ez a jelenség, de ott elenyésző mértékben. Kikopott valami, vagy esetleg valami csavar lazulhatott meg?

  9. 18 órája, Maverick087 írta:

    Sziasztok, 

    Kopog az autó bal hátulja, amikor valamilyen úthibába belemegyek (tehát nem oldalirányú mozgás esetén). Amit tudni kell: 

     

    Kipufogó tippet én is adom. Nekem hátsó dob mögötti cső , ahol van benne egy kisebb kanyar, ott ütközött a padlónak, pont ott ahol nincs hővédő se. Nagyobb kanyarokban és úthibáknál lehetett hallani. Ez a hátsó dob csere után lett rendszeres.  Úgy oldottam  meg a problémát, hogy a középső dobnál a csövet oda fogattam  a tartóbak fém lábához egy méretre vágható bilinccsel. Ezzel leszabályoztam a holtjátékot annyira, hogy a cső pont ne érjen a padlóhoz. Egyébként ezt ideiglenes megoldásnak szánom, mert látok helyet a hátsódob közelében a padlón, ahova valamiféle tartót lehet csavarni, de jelenleg nincs ott semmi.

  10. 10 órája, MrChef írta:

    Sziasztok! Cseréltettetek már szervizben első féktárcsát és fékbetétet? Ha igen, mennyibe került nektek?

    Nekem Delphi alkatrészekkel volt kb 40ezer mindennel együtt. 

  11. 13 órája, Nferry írta:

    Sziasztok!

    Lassan olajcserém lesz. X16xel- es motor. Véleményetek szerint melyik lenne a jobb olaj Castrol vagy Mannol 5w-40 esben?

    Eddig ENEOS-t használtam. Most kipróbálás alatt van a MANNOL ELITE, de mintha azt jobban csipegetné. Egyébként az ENEOS-szal nálam nincs jelentős olajfogyasztás.  Nem éri el 1 liter/8ezer km-t

  12. 3 perce, Janó32 írta:

    A hosszbordás szíjnál?! Mert annak a feszítéséről-görgőjéről van szó... Miért lenne attól baja, ha a görgő csapágya megfárad és csak azt cseréled? Akkor mi értelme lenne külön is forgalmazni az adott alkatrészt? 

    bocsánat. a vezérlésre gondoltam

  13. 2 órája, L.Fazakas írta:

    Ez mind szép és jó, meg talán még hihető is!
    Ámde akkor nekem a Cromaxban miért nem cserélték CSAK A GÖRGŐT, és miért kellett az egész feszítőt komplettben? Hogy nekem többe kerüljön?
    Ráadásul én elkértem és otthon sem bírtam szétszedni a régit.
    De akkor mégis megmagyarázzák egyesek, hogy bizony ki lehet cserélni, holott saját magam láttam (meg persze a Cromax), hogy egyszerűen NEM LEHET!

    Szerintem van cserélhető is - meg - nem cserélhető is.
    Én valahogy kifogtam egy nem cserélhetőt. Végeredményében pedig tök mindegy, hisz a dolog már rég megtörtént. (kb. 2 hónapja)

    sztornó

  14. 10 órája, kobraCode írta:

     

    Spéci szerszám híján mivel, s hogyan lehet leszedni sérülésmentes a rögzítőket?

     

    Szerk: meg is találtam: 

     

    A kék rögzítőket amik a szűrőn vannak meg lehet sanyargatni, mert azt adnak újat. (vagyis a hengst szűrőhöz adnak)

    • Köszi! 1
  15. 15 órája, zotya975 írta:

    Lehet, csak nem tudom arról a szelepről hogyan lehet elvezetni amit kiengedsz? 

    Én jobb híján begyűrök egy rongyot alá  és az mindent beszív. Nagyon jól szabályozható mennyit enged ki az ember, gyakorlatilag milliliter pontosan. Olyan mint az abroncsokon a légszelep.

    Persze eltérő a motortípusunk, szóval lehet neked másképp van a dolog.

  16. 11 órája, Janó32 írta:

    14000km-ként gyertya és benzinszűrő csere??? Több mint túlzás... 

    a gyertya csere tényleg túlzás, de a benzinszűrő cserét nem tartom annak. Én minden második olajcserénél  cserélem. Ez nálam kb 16000 km. Annyi kiszerelni mint egy pollenszűrőt, és az ára is csekély. Évente nem nagy költség, két évente meg pláne.

  17. Lehet Isten káromlás, de én pár hónapja az aliexpress-ről vettem váltószoknyát 600 forintért. Szépen néz felrakva, annyi, hogy két lyukat nekem kellett belevágnom, hogy a beépítőkeretre rá tudjam húzni. Tartósságról még nem tudok nyilatkozni.

  18. 18 órája, K86Opel írta:

    Sziasztok,

    Múlt héten voltam klímásnál, feltöltötték a rendszert meg fertőtlenítették - jól megy, hűt rendesen. Viszont olyan hibánk van, hogy huzamosabb használat után az anyósoldalon lábnál csöpög a kondenzvíz a szőnyegre. Van egy fekete burkolat, ami csavarokkal és fém patentokkal van rögzítve a kesztyűtartó alatt/mögött - annak az aljából csöpög a víz. Ahogy néztem, kell ott lennie egy vékony csatornának, ami a tűzfalon át kivezeti a kondenzvizet. Hogy álljak neki a javításnak? Mi lehet a gond? Tippem, hogy ereszt valahol az illesztés, vagy megeshet, hogy elzáródott a kivezető nyílás és azért folyik az utastérbe a víz? Nem szeretném, ha emiatt rohadna a szőnyeg a kocsiban :(

     

    On 2018. 07. 23. at 17:11, Fulmen írta:

    Nálam meglett a kivezetés. 

    Ha szemben állsz a kocsival, akkor bal oldalt lent a tűzfalon van. Nálam kereszt formájú gumiból készült. 

    https://drive.google.com/open?id=18qE2m7AVBpf9QBt_0tsxw6ksRpGUqKOx

    https://drive.google.com/open?id=1ekDiKul7s0XAjHR_eSefeM78PZQi6f66

     

    Amint hozzáértem egyből elkezdett folyni több deci víz belőle. Utána feltoltam egy lefolyó tisztító drótot, de nem hozott ki sok mindent. Remélem ennyi elég is volt és ez után szépen elfolyik a kondenzvíz.

    Nálam ez tökéletesen megoldotta a problémát. Azóta szép nagy tócsákat hagy maga alatt a kocsi állóhelyzetben :)

  19. 9 órája, Cs. Zoltán írta:

    Köszi! Milyen alkatrész volt, ha kérdezhetem? Igazából, Eneos Sustinát tervezek rendelni, nem olcsó, de náluk a legkedvezőbb az árfekvése. 

    Én már 3 alkalommal vásároltam tőlük olajat, meg szűrőket. Gond nem volt egyszer sem. Előre utalással szoktam fizetni PayPalon keresztül, így még a szállítás is kicsit olcsóbb.

    • Köszi! 1
  20. On 2018. 08. 04. at 8:17, Krovamat írta:

    Sziasztok! :-)
    Olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy mitől van az, hogy a klíma lassan hűti le az autót? Ezt a jelenséget már hosszú ideje csinálja. Akár árnyékos helyen parkolok, akár napon. Igazából akkor épül fel a rendszer normálisan, hogyha megyek vele kb, 10 km-t. Mert más autóban, már ott meg lehetne fagyni, de a sajátomban alig. 2 hónapja volt klímatöltésen. Volt-e bárkinek hasonló tapasztalata és mi volt a megoldás.
    Válaszotokat előre is köszönöm!

    Nekem olyan problémám volt, hogy csak teljesen üzem meleg motornál, (min 10 km) indult be a klíma. Valami komolyra gyanakodtam, de csak kevés volt a gáz és így egy töltés meg is oldotta a bajt.

  21. On 2018. 07. 22. at 15:17, llaci89 írta:

    Hello.

    Astra g 2002 caravan-nál

    • Az anyós ülés felől befolyik a kond.viz., hogy tudom megtalálni és kipucolni azt a csövet a legegyszerűbben..
    • köszi a válaszokat előre is

     

    Nálam meglett a kivezetés. 

    Ha szemben állsz a kocsival, akkor bal oldalt lent a tűzfalon van. Nálam kereszt formájú gumiból készült. 

    https://drive.google.com/open?id=18qE2m7AVBpf9QBt_0tsxw6ksRpGUqKOx

    https://drive.google.com/open?id=1ekDiKul7s0XAjHR_eSefeM78PZQi6f66

     

    Amint hozzáértem egyből elkezdett folyni több deci víz belőle. Utána feltoltam egy lefolyó tisztító drótot, de nem hozott ki sok mindent. Remélem ennyi elég is volt és ez után szépen elfolyik a kondenzvíz.

  22. 17 órája, tgabika76 írta:

    Tuti kondenzvíz? Mert az nem szokott befelé folyni... nedvesítsd meg vele az ujjad és szagold meg, ha édeskés, az bizony hűtőfolyadék, és azt jelenti hogy tönkrement az utastéri radiátorod. A megoldás a csere, de elég nagy szívás, amennyire emlékszem, le kell bontani a műszerfalat hozzá. 

    Ha eltömődik a kondenzvíz kivezető cső, akkor "normális" ha az utastérbe folyik a víz. Sajnos én is így jártam most hétvégén, de még nem volt időm megtalálni és kipucolni a csövet.

    • Köszi! 1
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.