Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Hopelke

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    8
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by Hopelke

  1. 1 órával ezelőtt, csaba66 írta:

    Mit csereltel? Vizpumpat? Termosztatot?

    A hutonek ilyennek kell lennie, csak nem tudom mennyire, de ami kijon, az mindenkeppen hidegebb kell legyen, mint ami bemegy. 

    Az is lehet, hogy a termosztat tul keson nyit, azert tul meleg a teteje. Vagy ha tul lassan tud csak keringeni, (pl. mert dugult a huto), akkor ami atmegy rajta, az tulhul.

     

    A vízpumpát cseréltem.A termosztátot 2 hete(azóta nem használtam a kocsit).Gyanakszom a dugulásra,szerintem is lassan kering.Csak azt nem tudom,hogy ki tudom-e maradéktalanul mosni majd az adalékot a rendszerből.

  2. On 2018. 10. 27. at 22:38, csaba66 írta:

    Mar csak az a kerdes, melyik a jo allapot :) Persze a ventilatornak normalis kulso homerseklet es terheles mellett nem nagyon kene menni, tehat valoszinuleg az elobbi.

    Valamennyire azert kering, mert kulonben nem tudna a ventilator visszahuteni. De a hutofolyadek leengedeset nem tudod meguszni, ugyhogy tedd meg, mosd at a rendszert, es kozben nezd meg a vizpumpat is, aztan  majd kiderul, mi a gond.

    Megtörtént a csere,érezhető javulás nem történt sajnos.Átnéztem minden csövet üzemmeleg állapotban és azt tapasztalom,hogy a hűtő felső 1/3-ad része meleg(Inkább forró),az alsó része pedig max langyos.Az élő adatok alapján,a felső szenzor 110-111'C,az alsó max 59'C,de ezt csak egyszer sikerült összehozni,inkább stabil 38'C.A ventillátor is kapcsolt,tehát az is teljesen jól működik.Úgy tűnt,légtelenedett is a rendszer,tehát ez se lehet gond.Gyanakodjak most már a hűtőre?A rendszer átmosását most nem tudtam kivitelezni, de lehet,hogy nem menekül az autó és meg kell csinálnom.

  3. 1 órával ezelőtt, istvanvincze90 írta:

    [1.7 ctdi, z17dth, generátor]

    Sziasztok! 

    Generátorommal olyan dolog történik, amire eddig minden autóvillamossági csak a fejét vakarta... Felújítottam a generátort, mert kezdett halni, és azóta ha indítom, akkor csak 11.5-11.8 volt a feszültség, így nyilván le is merülne a gép elég hamar... De amennyiben gázt adok és 3000 fordulatszámot eléri, egyből felugrik 13.5 körülre, és utána marad is. De ezt minden egyes indításnál el kell játszani, mindig kell egy hatalmas gázt adnom... Ez mitől van? Van aki már arra fogta, hogy motorvezérlő... De ahhoz senki nem nyúlt soha, miért lenne benne? Lehet a felújítás hibája ez a fordulatszámfüggés? Vagy ez független? (akkor ott a generátort tesztelték és jó volt javítás után) 

    A másik kérdés: a felújítás után egy ideig simán hozta a 14.2 voltot, de manapság már 13.5, lámpával 13.3-13.5 voltot ha elérem, az már jó... félek egy, ködös estétől, amikor fűteni meg ködlmpát is kell használni, akkor tuti lemerül...  Egy felújítás ennyire rövid ideig tart?

     

    Van valakinek bármi tapasztalata/hallott-e már hasonlókat?!

    Köszi szépen!

    István

    Emlékeztem egy ilyesfajta megoldásra és kikerestem neked:

       "A probléma abból fakad, hogy egy eldugott, rossz csatlakozási pontnál a teljes megtermelt áram kb. 20%-a elvész. Így már mindjárt érthető, mi az a 3-4 évenkénti diódasor csere, hiszen 3-4 évig maxon járatva dolgozik a generátor, és az észrevétele szerint még kevés is, amit működik.

     
    Az elszökő áram pontos helyét gondos mérésekkel meg lehet találni, de ettől a munkától megkíméllek benneteket, íme a megoldás:

    A generátorra csatlakozik egy vastag piros vezeték, ami anyával van rögzítve, ezen kapja az autó a generátor által termelt áramot. Ezt a vezetéket kell lecsavarozni a generátorról és a préselt saruját vagy kicserélni+beforrasztani vagy beforrasztani. Kell hozzá egy kb. 500 W-os páka (igen, ötszáz), mert nagyon át kell melegíteni a vastag tápkábelt, hogy befolyjon mindenhova a forraszanyag. A generátort ugyan nem kell kiszedni, de azért el kell távolítani pár elemet a motorérből, hogy hozzá lehessen férni."

     Ezt kellene javítanod és minden oké lesz.

    • Like 2
  4. 5 perce, csaba66 írta:

    Mar csak az a kerdes, melyik a jo allapot :) Persze a ventilatornak normalis kulso homerseklet es terheles mellett nem nagyon kene menni, tehat valoszinuleg az elobbi.

    Valamennyire azert kering, mert kulonben nem tudna a ventilator visszahuteni. De a hutofolyadek leengedeset nem tudod meguszni, ugyhogy tedd meg, mosd at a rendszert, es kozben nezd meg a vizpumpat is, aztan  majd kiderul, mi a gond.

    Megmondom őszintén,hogy azért is gondolok a szivattyúra,mert nyár közepén,egy jó 150-es tempó alatt lelökte a fűtéscsövet a nyomás és kitermelt 3 liter hűtőfolyadékot,mire észrevettem.Azon variálok,hogy akkor nem volt hűtőfolyadék folyamatosan a rendszerben,rendesen felmelegedett,majd utána (igaz,csak finoman és lassan töltve) pótoltam csapvízzel,ami az autópálya mellett volt.Másnap reggel leengedtem a szükségmegoldást,majd javítva a problémát,fagyálló bele ismét.Itt kaphatott egy hősokkot a műanyag lapátkerék,amitől elforoghat a tengelyén.De ez csak elmélet a részemről.

  5. 35 perce, quad405 írta:

    Feltételezve, hogy a 112 az sok, akkor dugulás vagy a vízpumpa. Azért az elég nagy pech lenne, hogy megint egy rossz termosztát legyen. Hibakódod akkor gondolom nincs most. Előtte mennyi volt a maximum hőmérséklet amúgy? 112-nél mi történik ha nem csinálsz semmit? Bekapcsol a hűtőventillátor, vagy miért nem megy feljebb? XER-nél 108-nál kapcsol be és 106-nál ki. Volt már róla szó itt, hogy különböző motoroknál mik ezek az értékek. Hosszabb úton, országúton milyen hőmérsékleten stabilizálódik?

    Hibakód semmi.Amíg normális volt,addig 106 fölé sosem ment.Inkább 104-nél nyitott.Hibakód semmi nincs most.Bekapcsol a ventillátor és akkor visszamegy 109-re,de nemsokára ismét 112.Hosszabb úton a 110 jellemző most,eddig meg a 102 volt.

  6. 2 órája, quad405 írta:

    Mit értesz azalatt, hogy elfáradt a termosztát elektronikai része? A villáskulcs menet közben is égett? Mi volt a hibakód? Ha mással nem, de legalább pedál-teszttel ki kellene olvasni ilyenkor. Most van hibakód, villáskulcs? Gyújtás ráadása után pár mp-cel (de még önindítózás előtt) elalszik a villáskulcs? Nem dokumentálta az Opel de ha nem alszik el ez valami néha fennálló, tárolt hibát jelez. Nekem A16XER motorom van de ugyan az benne a termosztát ha jól látom. 1-2 éve kiveséztük itt a témát. Nem tudtam, hogy vezérelt a termosztát és hogy hogyan működik. Csaba66-nak hála kaptam egy linket ahol le van írva ezeknek a működe. Most hirtelen nem találom. Ha emlékeim nem csalnak, az a lényeg, hogy az "elektronika" egy kis "főtőbetét". Ha a motorvezérlő nyitásra akarja bírni a termosztátot akkor egyszerűen feszültséget küld a fútőbetétre, ettől helyileg felmelegszik a termosztát és kinyit. Ennyi a nagy titok. Hirtelen gázadáskor pl. preventív jellegel kinyitja, hogy megakadályozza a motor túlmelegedését. Persze ezt a feszültséget akár szabályozni is lehet, ezzel a nyitás mértékét is szabályozva, de ebbe most ne menjünk bele. Milyen körülmények közt megy fel 112 fokra? Egyenletes terhelés mellett  vagy hirtelen gázadáskor? Ha egyenletes terhelés mellett akkor elképzelhető, hogy nem kering kellő sebességgel a hűtőfolyadék. Ez lehet vízpumpa miatt is akár de dugulás miatt is. Véletlenül nem volt olyan termosztát hibád miszerint nyitott állapotban megszorult? A szimptómák azok, hogy nem képes felmenni a hőfok az üzemi hőmérsékletre csak álló helyzetben, pl. dugóban araszolva, de aztán a menetszél gyorsan visszahűti. Ilyenkor ugyanis nem megszorul, hanem egy kis gumitömítés kezd szétmállani és leválni, a mögötte lévő lyukakon meg lassan áramlik át a folyadék zárt állapotban is. Ezen a linken tisztán látszik a 2. képen. https://www.drive2.com/l/7746829/ Namost ezek a kis leválló gumidarabok dugulást is okozhatnak. Szóval én mielőtt nekiesnék a  vízpumpának  előtte alaposan átmosnám és átöblíteném a hútőrendszert és lecserélném a folyadékot frissre. Valamilyen hűtőrendszer mosó adalékot is bevetnék. Pl. nekem a Wynn's Radiator Flush jól bevált. Meg fogsz lepődni mennyi koszt ki tud oldani a tisztának hitt rendszerből.

    Viszont ha hirtelen nagy terheléskor megy fel a hőfok akkor az a gyanúm, hogy vezérelt módban nem nyit ki, vagy nem nyit ki eléggé a termosztát. Ez inkább valami kontakthibára utal. Az is furcsa, hogy fél éven belül már a 2.-at cseréled. AZ elsőt mi miatt cserélted? Megvannak esetleg a lecserélt termosztátok? Meg tudod mérni az ellenállást a 2 kontaktuson? Én 15,5 Ohmot mérek. Első körben ezt próbálnám megmérni kíváncsi lennék az eredményre. Aztán a termosztát csatlakozóját pucolnám meg valami kontaktisztítóval. De lehet ez a vezeték is átmegy a hirhedt UEC-n ami  sok kontakthiba forrása. Lehet ott a gond.

    Csak annyi volt,a "fáradás",hogy "alacsony feszültség" volt a hibakód(talán P1115,de nem biztos). Nem volt vele különösebb baj,mert a kulcsos autó világított,de simán lehetett vele haladni.Az új termosztátot beraktam,a hibajelzés azonnal megszűnt, még törölni kellett a tárolóból,de ennyi.A 112 fok sajnos alapjáraton is és alacsony terhelésen is jelentkezik(nincs nagy terhelés,nem bántom az autót).Max annyi,hogy ha haladok,akkor valamennyire hűti a menetszél.Ezért is gondoltam a vízpumpára,mert ugye,műanyag a lapátkereke és azért az nem örök..egyébként,az előző termosztát márkája ismeretlen,egy utángyártott valami volt.Most néztem az élő adatokat és a felső érzékelő 112-őn volt,a hűtőnél 24-en.A termosztát utáni gumicső is melegedett,de csak lassan.Ezek mellett van  egy "CAN-busz,nincs kapcsolat" hibám,de szerintem ez nem befolyásolja ezt a folyamatot.

  7. Sziasztok.

    Adott egy Z16XEP,amiben elfáradt a termosztát elektronikai része,amit jelzett is folyamatosan a "kulccsal átszúrt autó" ikonnal.Szívtam vele sokat,mert össze-vissza próbálkoztam mindennel,mivel nem akartam elhinni,hogy a 6 hónapos termosztát besz*rt.De,mint kiderült,ez volt a hiba oka.Ez eddig rendben is van.A csere megtörtént,beleraktam egy Wahler-t.A próbaúton viszont,felkúszott a hőfok 111-112 környékére és csak utána ment le nagy nehezen 107-ig.Ebben az az ijesztő,hogy 105-nél nyit a termosztát..csinálta ezt már a nyáron 1-2 alkalommal az előző termosztáttal,de betudtam a melegnek és a hibának.Most viszont már fennáll a probléma folyamatosan,mert csak akkor megy le a hőfok,ha rátolom a fűtést.Kicseréltem a tartály kupakját is,de semmi változás.A hengerfejnek "elméletben" nincs baja,mert az olaj és a víz tiszta,a szintek állandóak és nincs vízgőz a kipufogóból.

    Teljesen tanácstalan vagyok.Annyit találtam még egy fórumon,hogy elképzelhető a vízpumpa elfáradása is,ez produkálhat ilyen jelenséget.Szerintetek??

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.