Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

HA5MI

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    23
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by HA5MI

  1. 12 hours ago, csaba66 said:

    Tudom, hogy nem ugrott, csak annyit kerdeztem, melyik hibakod az, ami szerinted szoghibara utal. Ezen nincs mit elengedni, ez csak egy kerdes, amire pofon egyszeru lenne valaszolni.

    (Szakkepzett!) szerelok is tevedhetnek, az egyszeru autotulajdonosok pedig plane, nincs ebben semmi szegyellni valo. Abban a szanalmas melledumalasban, amit itt eloadsz, viszont mar annal inkabb.


     

    Szerintem szovegertesi problemakkal kuzdhetsz, mas problema nincs. Reszemrol a temat lezartam, van jobb dolgom is!

  2. On 10/26/2019 at 8:10 AM, csaba66 said:

    Nem kell ragozni, csak azt hittem, szeretned te is megerteni, hogy es miert tortennek a dolgok. Ha inkabb azt a latszatot akarod fenntartani, hogy nem lehet se teves, se felreertheto, amit irsz, az ketsegtelenul egyszerubb.

    Ami meg erdekes lenne, az az, hogy milyen hibakod volt, es az mit jelent. Jelezne-e peldaul, ha ugrik a szij, es egy fognyit el van csuszva a vezermutengely a fotengelyhez kepest?

    Nem Opelen, de lattam mar ilyet, viszont ott nem volt szukseg kulon jelzesre, mert elkepeszto hangja volt, mintha nem lett volna rajta kipufogo :)


     

    A (szakkepzett!) szerelo szerintem pontosan erti, hogy mi a dorges. En is megertettem, de Te valahogy nem. Engedd el, meg lett oldva, es mukodik. Mint irtam tobbszor is, nem jutott el odaig, hogy ugorjon is.

  3. 14 hours ago, csaba66 said:

    Az, hogy Swift, nem gond, az mar sokkal inkabb, hogy ez nem a vezermuszij, hanem a hosszbordas. Azon a szijon, amirol beszelunk, hosszaban, vagy keresztben vannak a bordak?

    Ha a vezermuszijat (keresztben bordazott) tudtad az abra szerint tobb centinyit benyomni, az valoban nem egeszseges, de a szenzor akkor sem tud szoghibat jelezni (a 0340 nem az, es mas kodot sem latok, ami erre utalna).

    Elvileg nem lenne lehetetlen, de nincs ra szukseg, es nem is olyan egyszeru: van ket jeled, az egyik a fotengelyrol, a masik a vezermutengelyrol, nyilvan valami rusnya jelalakkal. Ezeknek a fazisaban kene kimutatni nehany foknyi elterest, ugy, hogy a periodusido sem fix, mert meg allandonak tuno fordulatszam mellett is vannak ingasok.


     

    Konyorgom, ne ragozzuk mar tul! Az abrat SZEMLELTETES miatt tettem be, mert a fent emlitett iranyban tolja be a csavo ujjal...

  4. 1 hour ago, csaba66 said:

     

    A keprol nem tunt annak, ami nem is csoda, mert mint kiderult, nagyon eltero motorok futnak Z17DTH neven: 

    A Bosch vezerlo nem a motor tetejen van, hanem a kerekjaratban (Astra H). 

    A szenzorok azert vannak, hogy a vezerlo tudja, melyik tengely hol tart eppen. Elvileg a sw nezhetne a minimalis faziseltereseket is, de ha ezt tenne, akkor ehhez nem "szenzor hiba" uzenetet kene adjon. A szij cserehez ki kell venni a vezermutengely szenzort (legalabbis a Bosch-nal), igy ez a mozgatas, csatlakozo leszedes is kiirthatja a hibauzenetet.

    Ha a szij megnyulasa ahhoz nem eleg, hogy atugorjon a fogakon, akkor legfeljebb oldalra mozoghat, de ezt limitalja a burkolat, ami takarja az egesz kocerajt. Hacsak a Denso vezerlesnel nem a szabad eg alatt fut a vezermuszij; most mar barmit el tudok kepzelni :)

    Na ez nekem is uj, hogy az astra Z17DTH mashova kapta az ECU-t.
    A szenzorhiba alatt nem azt ertettem, hogy nem talalja a szenzort, hanem szoghiba/hibas mert adat hibat dobott, meg mielott hozza nyultam. A tobb cm mozgast pedig meg mindig nem oldaliranyban ertettem, hanem a bal oldali kepen jelzett iranyban (csak illusztracio, ez swift :) )
    gen3.bmp

     

    PS: Ott is az elteres: A tied Bosch rendszerrel szerelt, a tobbi Denso. A Bosch valoszinuleg tobbet agyalt rajta, hogy nem kellene a forro, razkodo motorra tenni az ECU-t... :)

  5. 5 hours ago, csaba66 said:

     

    Koszonom a kepeket, bar nem egeszen vilagos a helyzet, mert ez nem egy Z17DTH motornak tunik, ami az adatlapodon szerepel :) De a fene sem gondolna, hogy egy bandazsolt kabelkotegben ilyesmi elo tud allni, bar ha a vezerlo a motoron van, akkor razza folyamatosan. A Z17DTH-nal a kerekjaratba tettek, lehet, hogy eppen ezert.

    Az atugrashoz azert sokkal tobb kell, mint ahhoz, hogy oldaliranyba el tudd huzni, es ha rajta van a fedel, akkor nem is tud annyit mozdulni. Kulonosebb oka sincs ra, illetve latszana a nyoma a fedelen, ha hozzaert. A hibakod biztos nem erre vonatkozik, ezt nem tudja hogy detektalni. 

    "Opel Combo C 2005 (Z17DTH)" - Ezen mi nem tunik Z17DTH-nak?? :D Nekem, meg az opcomnak is elegge annak tunik: https://photos.app.goo.gl/AJJWm6rBKJXtzbE68 
    A Z17DTH ECU a motor tetejen van, nem tudom milyen kerekjaratrol beszelsz!
    Az oldaliranyu mozgast ugy ertsd, hogy meg volt nyulva a szij, nem a kerekekrol le, oldalra mozgott... :) es a hibakod megszunt csere utan, es mast nem csereltem akkor. A szerelo szerint is valoszinuleg tudta detektalni, mivel a szij nyulasaval szoghiba keletkezett a vezermu rendszerben.

  6. On 10/21/2019 at 6:04 PM, csaba66 said:

    Van keped a kidorzsolesrol?

    A vezerles lazasaga nem tudom, mit jelent, de kezzel megnyomkodva a szijat, nem erzodik nagyon feszesnek, viszont az ugy jo, nem szabad tulfesziteni. A rugo beallitja a feszesseget, aztan a csavar meghuzasanal nagyon kell vigyazni, hogy a feszito ne mozduljon el abbol a poziciobol. 

    De ha esetleg laza is a szij, az biztos nem okoz idonkenti megallast. Viszont ha tul van feszitve, az fokozza az elszakadas veszelyet.

    Tobb centit tudtuk mozgatni az eredeti szijat... :/ Olyan laza volt, hogy mar elcsuszott a vezerles annyira, hogy pozicio hibat irt. (P0340 ha jol emlekszem)
    A kidorzsolesrol mar csak akkor csinaltam fotot, amikor ki volt fejtve a gyari bandazsolasbol.
    Kepek: https://photos.app.goo.gl/jW1Ubh6EJaC3VkUY6

  7. On 10/7/2019 at 3:48 PM, kormi21011 said:

    Tudni már hogy mi lett vele?

    Vegre igen!

    Gazolajszuro csere, ujra megallt. Vezerles csere mert laza volt, ujra megallt... vegul gyanus hibakodok egyuttallasabol ugy iteltem meg, hogy kabelkoteg baja lesz. Idegbol szetkaptam az ecu kabelkorbacsot, es 4 perc alatt megtalaltam a 4 kidorzsolt kabelt... azota minden hiba elmult, es orom boldogsag van! :)

    • Zavaros 1
  8. On 10/4/2019 at 7:02 PM, kormi21011 said:

    Hali! ha rángatom,tépkedem semmi. Ha lehúzom a tűzfal felőli csatit és pár mp múlva visszadugom indul megy.De ez már a múlt raktak rá nekem másik vezérlőt nem kis pénzért. Ma kaptam vissza a kocsit. Elindultam vele tesztkocsikáni erre most beirta a P300,301,302,303,304,314-et majd el kezdett 3 hengerezni meg villogtatni a Check-et. Azt hiszem nagyon beszívtam ezzel a kocsival. Ezt nem lehet rejtett hibának minősíteni?

    Aterzem a problemadat, engem hetfon trailereztek haza az uj combommal lengyelorszagbol, nem kis osszegert. 1 honapja csereltem rajta ECU-t en is.

  9. On 8/2/2019 at 1:06 PM, rotel said:

    Érdemes első körben a fejegységet lecserélni legalább egy CD70-re. (saját tapasztalat :) ).Ebben VDO végfokok vannak,amik ha régebbi motoros vagy akkor tudod,hogy ez egy nagynevű gyártó.Azóta nem kell használnom a hangszíneket (bár egy hifista ilyet alapból nem tesz).Megnyugtatlak,hogy a H Astra (plusz a Zafira) fejegységei szabadon cserélhetőek.Arra kell figyelni,hogy ki- és beszerelésnél le- ill. fel kell tanítani a fejegységeket (OpCom vagy Tech2 kell hozzá).A nagy közösségi oldalon több Opeles csoport is van,ahol szinte mindig találni fejegységeket a megfelelő színű előlappal is.

    Amennyiben tovább olvasod még ezt a topicot,itt is meg fogod találni Somi-t pl.Ő a Te embered szerintem,megoldja a gondodat. :)

     

    Tudsz segiteni a ratanitasban? Most b..tam ki az utolag behekkelt fejegyseget, es vissza szeretnek tenni egy CD30 MP3-at. Meg is vettem a fejegyseget a gyari kerettel, de a szokasos "Display Safe" fogad. Megvan az eredeti auto security code-ja, de az AS+power on megoldast magasrol lesz@rja. OP-COM-al sem tudtam ratanitani, valoszinuleg rosszul csinalom. A radional van egy enable/disable anti theft opcio, ott a disable-t valasztottam, es elfogadta a kapott pin kodot. ki/bekapcs utan ugyanugy visszajon a display safe. Legyszi segitsetek, megorulok tole! :(

  10. 7 hours ago, kormi21011 said:

    összeshengerre vonatkozó:gyújtas kimaradás,égés kimaradás,befecskendezés hiba, üzemanyag szint mittudomen mi,stb.stb.stb. továbbá monden egyéb modul can hibára panaszkodik. Az igazi parám az hogy CIM is és ECU is kell. Az ECU hiba vajon összeomlaszthatja e a teljes CAN rendszert egy esetleges belső zárlat miatt? Amikor ép nem működik es lehúzom az ECU-t akkor a többi modul képes kommunikálni ezért gondolnám hogy az zavaritja meg az egész rendszert.

    valoszinuleg igen, de igy talan gyanusabb, hogy az ECU CAN vezerloje haldoklik. Nem tudom abban milyen vezerlo van, de erdemes utana olvasni, hogy van-e hasonlo hiba masoknal is, talan okosabb leszel kicsit.

  11. 3 hours ago, kormi21011 said:

    Szia! Megtörtént. Amikor megáll utána gyakorlatilag minden része tömve van hibával. ABS,LÉGZSÁK,CIM,ECU. Mindenben minden létező hiba be van írva.Törlés után hibamentesen megy a következő megkergülésig. Ami az elmúlt 1 hét tapasztalata alapján 400 km en 3 produkált hiba. És akkor is kb. 3 perc után indult és ment tovább.

    Ne legyen igazam, de talan egy kezdodo ECU problema lehet. Elegge szanaszet iranybol jonnek a hibak, igy valami kozponti para lesz. Esetleg meg az egyik CAN bus is serulhetett, es emiatt nem kommunikal az ECU ezekkel az egysegekkel. Jo lenne tudni a pontos hibakodokat, hatha attol okosabbak leszunk.

  12. On 9/18/2019 at 1:01 PM, kormi21011 said:

    Sziasztok! Segítsetek légyszi mert tanácstalan vagyok mint egy kis község. Astra H z16XEP az alany. Megy szépen míg nem gondol egyet. Akkor megáll. Nem is teker olyankor villog az ABS lámpa,nincs Check engine lámpa,nem tutat az üa.szint jelző és világít a kulcs lámpája. Az a baj hogy egyik ember CIM-modult mond a másik ECU-t.Nem nagyon van kedvem az ilyen találgatásokra kidobálni a nemlétező 100ezreimet. Valakinek valami tipp hogy merre induljak hogyan tudnám szűkíteni akört?Előre is köszi!

    Szia!

    Nekem akkor produkalt hasonlot, amikor az immo nem latta a kulcsban az immo chipet. Lehet, hogy az immo korul van valami hiba, opcom-al meg lehet nezni. Mindenkeppen diagnosztikaval kezj, az a legolcsobb.

  13. Megoldottam a tempomatot, leirom hogy masnak is konnyebb legyen: (2005-os Combo C, Z17DTH motorkoddal)

    A BCM 2-es pinjere kell kotni a tempomat indexkar 4. tuskejet, ami kiepitetlen esetben hianyzik, a BCM pinnel egyutt. Ezeket ovatosan sikerult bontani, es teljesen szakszeruen beepiteni. Beforrasztottam a tempomat ledet is az oracsoportba, szuperul mukodik minden! :)

    A programozas reszeben ez a video segitett, az itt lathato kabelezes koszono viszonyban sem volt a corsameval :)

    Ha mar arra jartam, bekapcsoltam egy halom extrat, mint pl. a hazakisero feny, meg a dupla ajtonyitas (eloszor csak a vezeto oldalit nyitja)

    Maradtak pinjeim, ha valakinek kellene, Bp-n megtalal!

    • Like 1
  14. Legyszi segitsetek!

    Megvan az ECU, megy a kocsi ujra. Az OP-COM-mal bekapcsoltam a tempomatot, a fek es a kuplung erzekelo mukodik is. A tempomatos indexkar bent, de a 4. szal vezetekhez, meg minden mashoz is szereztem bontott csatlakozokat. Az index karhoz be is tettem az utolso szalat, de fogalmam sincs, hova kell kotni. Annyit mar sikerult kideriteni, hogy nalam nem az ECU-ra kell, hanem a bizti tablas dobozban valahova. Ha barki tud konkret informaciot adni errol a vezetekrol, nagyon halas lennek.

  15. 1 hour ago, gezoli said:

    Ebben ne bízz! G Astránál előfordult minden. Nekem pl. az ECU és a kábelköteg között volt egy csatlakozó. A csatlakozóig nem volt meg minden vezeték, viszont a csatlakozó után az ECU összes pinje be volt kötve. Volt akinek minden vezetéket be kellett húzni. Nem egyszerű-

    A multi kormányról annyit, hogy most vettem egy multi bőrkormányt multis légzsákátvezetővel. Úton van. Ha sikerült beaplikálni majd megírom a fejleményeket.

    G Astránál ezt is megcsináltam, remélem itt sem lesz semmi buktató.

    Nekem is uton van a multis atvezeto, csak auto hijan nem tudok erte menni :/
    Nekem amugy Combo C-m van, nem Astra. Az ECU csatlakozoban bizony sok pin nincs benne, ugyhogy akkor pint is szereznem kell parat. Meg ha csak egy is kell, valoszinuleg elsore nem fog sikerulni jol beletenni, mert a Murphy... :D

  16. 7 hours ago, gezoli said:

    Légzsák átvezetőt kell cserélni.

    A Corsa és a G Astra teljesen különbözik egymástól. A Corsa már CanBus rendszerű. Kellene hozzá egy kapcsolási rajz és akkor egyszerűbb lenne kideríteni, hogy elég-e az a +1 szál vezeték. Még nem volt időm kutakodni a neten kapcsolási rajz után (más extra miatt lenne rá szükségem), de ha valakinek lenne azt szívesen venném.

    Ha valamit ki tudsz deríteni tempomat ügyben akkor oszd meg velem. Köszi!

    Persze, mindenkeppen!

    Eddig ugy fest, hogy az egy szal plusz biztos, mert azonos autoban annyi kellett a baratomnak. A kerdes csak az, hogy honnan hova megy, meg nem jutottam a kozelebe, hogy megnezzem. Nagyon remelem, hogy nem az ECU csatiba kell belekotni, hanem valameddig elmegy a kabel itt is...

  17. 54 minutes ago, csaba66 said:

    A radio a MSCAN -en kommunikal a kijelzovel, 95 kbps sebesseggel. A procihoz sajnos nem tudok hozzaszolni, en Microchip -et hasznaltam.

    A kozos CAN hiu abrand, az alap modulok igy vannak bekotve:

    CIM                       Column Integrated Module                  LS          HS
    ECU                       Engine Control Unit                                              HS
    ABS/TC/ESP                                                                                        HS
    EHPS                    ElectroHydraulic Power Steering                        HS
    IPC                        Instrument Panel                                    LS
    SDM                      Airbag                                                       LS
    UEC                       Underhood Electrical Center                 LS
    REC                       Rear Electrical Center                             LS

    ECC                       Electronic Climate Control                     LS    MS
    EHU                       Entertainment Head Unit                                MS
    DIS                         Info Display                                              LS    MS


     

    Szuper, ezek szerint minimum 2 buszra kell ramennem. Az LS 33kbps, a HS meg 250kbps? A frame-ekbol mit sikerult visszafejteni?
    Kovetkezo fontos kerdes, hogy mire hol lehet felcsatlakozni? En a radio csatlakozonal vettem le ezek szerint az MS-t, mert szkoppal kb. 95kbps-t mertem bit idobol. Az LS-t kellene meg kivezetnem.

    Gondolom a PIC18F2580-as szeriat hasznaltad, valahol regrol van 2 hazi teszt panelem beloluk.

  18. 1 hour ago, csaba66 said:

    Laci tudtommal atpartolt a keszen kaphato cseh kutyuhoz...

    En valameddig meg jatszottam vele, de aztan kimult az erdeklodes :) 

    Elsosorban azt szerettem volna, hogy a homerseklet ki legyen teve a GID-en mondjuk a radioado neve melle. Odaig eljutottam, hogy at tudtam irni az ado nevet, de ez hamar felulirodott, mert a radio eleg gyakran kitolja a CAN buszra az ado nevet, akkor is, ha nem valtozik.

    Itt az lett volna a lehetoseg, hogy szurom a CAN busz forgalmat, vagy rajovok, hogy lehet a GID-et ravenni, hogy ne frissitsen, vagy csak reszben, stb.

    Ha van kerdesed, es tudok ra valaszolni, szivesen megteszem, sot, akar elo is kaphatom a regi dolgokat, ha ugy adodik.

    Az lenne jo, ha sikerulne keriteni egy listat a CAN utasitasokrol, es a GID vezerleserol, de ez eleg remenytelennek tunik.

    Probalkoztam az OpCom altal generalt forgalom analizalasaval is, de nincsenek hozza kelloen profi cuccaim. Pedig az OpCom egy idealis interfesz lenne a CAN busszal valo kommunikaciohoz mondjuk egy Raspberry Pi-vel, de az ehhez szukseges informaciokat is titkoljak...

    A HA5MI egy hivojel? :) Adom sosem volt, de regi Radiotechnika olvasokent legalabb tudom, mirol van szo :) 

    Mindenkeppen erdekelne a dolog! En elsosorban a dekodolasra es a visszafejtesre kezdtem ramenni, irtam is hozza egy ezt segito alkalmazast. A hardver ARM STM32-es procira epul, de a CAN kommunikacio finomhangolasa meg szukseges. Minden informacio morzsa segitseg, mert elsosorban en is a kijelzot vettem celba. Masodik lepeskent szeretnem kinyerni azkoat az alap informaciokat, amik egyeb fejlesztesek alapjait kepezhetnek, pl. ajto nyitasok, motor inditas/leallitas, central allapotok, stb... Remelem, hogy ezek valamilyen modon elerhetoek, lehetoleg kozos CAN buszon :)

    (Igen, ez a hivojelem! :D )

  19. On 2/9/2010 at 9:37 AM, koco said:

    Szia Csaba!

     

    Infó: van egy emberke, aki magyarítja a GID-et, megkérdeztem őt, és csak szétszedéssel, kiforrasztással lehet megoldani.

     

    A témához: a TECH2-vel fel lehetett tenni a Tyres menüt, kis autóval és négyszer 0,0 bar kijelzéssel, ide például lehetne adatot íratni. A másik lehetőség, hogy a telefon kihangosítót aktíválva (szintén TECH2-vel) változik a GID fő képernyője. Alapból CD30 rádió mellett felső sor a rádióé, alatta három sor a fogyasztás, legalul a klíma. Ez változik: felül menüpontok, alatta rádió vagy fogyasztás, legalul marad a klíma. A menüpontok közül a középső lenne a telefon, de üres a fül, és nem is lehet belelépni. Ide lenne a legjobb adatokat kiíratni. Hamarosan megint összejövünk, szívesen látunk téged is.

     

    Ezek csak ötletek, próbálkozások majd a következő találkozáskor.

     

    Üdv: Laci (koczanl@net-tv.hu)

    Sziasztok!

     Nem tudom, hogy az elmult evekben meddig jutottatok, de ugyanez a projekt van nalam is keszuloben. Szinten benne vagyok a hardver/szoftver fejlesztesben is, az autoban mar ki van epitve egy dedikalt CAN bus csatlakozo jatszadozni. Ha meg aktivak vagytok, es foglalkoztok a temaval, szivesen konzultalnek veletek! :)

  20. Sziasztok!

     Uj opeles vagyok, nemreg vettem egy 2005-os Combo C Tour 1.7CDTI-t. (Z17DTH)


    Multikormany van benne, de nem mukodik. Hamar megtalaltam az okat, a kormany atvezeto nem multikormanyos, es gyanitom, hogy innentol kezdve a radio fele sem megy el a plusz 2 vezetek (CD30MP3). Van valakinek tapasztalata, hogy mit kell csereljek, vagy behuzzak hozza?


    A masik kerdesem az lenne, hogy en is megvettem a tempomatos indexkart. A fent belinkelt magyar nyelvu beepitesi leirast tanulmanyoztam, es arra jutottam, hogy a kuplung es a fekkapcsolok megfeleloek, es be is vannak kabelezve, viszont az indexkar csatlakozojan 4 tuskebol csak 3 van kiepitve, es a kabelkotegben sincs ott a 4. szal. Ezt gondolom be kell huzni utolag, viszont a leiras alapjan nekem nem egyertelmu, hogy pontosan hova. Az astranak nyilvan mas az ECU-ja. Azt is tapasztaltam, hogy az ECU csatlakozo nem hasznalt pinjei szinten hianyoznak, szoval a siman raforrasztok/krimpelek egy uj vezeteket eleve bukott ugy. (Annyit sikerult megtudnom, hogy az en kiepitettsegem mellett egyetlen kabelt kell csak behuzni, gondolom ezt talaltam meg)

    Most elsosorban a fizikai bekotes erdekel, a szoftver oldalt meg tudom oldani.

    Legyszi segitsen, aki tapasztaltabb ebben! :)

    Koszi!!

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.