Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

rotel

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    178
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    3

Hozzászólások posted by rotel

  1. 5 órája, TomH írta:

    Sziasztok,

    van köztünk, aki egy CDC 40-es EEPROM-ját megtudná nézni? Vettem egy ilyen rádiót és az Opelnél nem tudják felprogramozni, mert nem fogadja el a kódját. Amúgy a rádió hibátlanul működne. Tolna, Baranya, Fejér, Budapest, Nyugat Bács-Kiskun vonalon tudnék mozogni.

    Keresd Budapesten Somlyai Attilát,ő megoldja a gondodat.Elméletileg itt is jelen lévő tag Somi néven.A FB-on is megtalálható Opel-os csoportokban.

  2. 54 perce, TomH írta:

    Sziasztok!

    Kicsit hülye kérdés, de....Internetről rendelnék egy CDC 40 Operát. Még nem kérdeztem utána, de nagy valószínűséggel nincs kódja, csak le van választva az autóról. Azt tudom, hogy az Opel térítés ellenében ad hozzá kódot. A kérdésem, hogy igazolnom kell-e ehhez a fejegység származását, vagy nem kérdeznek, nem néznek, fizetek, kapom a kódot azt ennyi?

    Amennyiben letanított állapotban érkezik,akkor onnan kezdve a Te autód Carpass kódja a lényeg,hogy meglegyen.Mivel a saját autód CanBus rendszeréhez lesz párosítva.

  3. 9 órája, Kispotter írta:

    Sziasztok! Nem szoktam itt kikérni emberek véleményét ilyen téren, de megteszem, mert nehéz döntés előtt állok. Régóta szemezek egy H astrával. Szerintetek így látatlanba megérné megvenni? Gondolok itt arra, hogy jó széria és, hogy jó motor? Valamint gáz ha kinről behozott? Ő lenne az:

    https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/opel/astra_h/opel_astra_h_caravan_1_8_enjoy_xen_temp_aut_klim-15937611

     

    Messze van , de szerintem elmegyek megnézni majd meg úgy tervezem beszélek egy ottani műhellyel majd és elviszem oda vásárlás előtt.. Csak úgy elöljáróba kíváncsi vagyok mit mondtok! Előre is köszi!

    Utánanéztem ügyfélkapun.Külföldről hozták be 2018.10. hóban 237 ezerrel.A motorszám nem beazonosítható az eredetiségvizsgálat elvégzésekor (:confused: ).Az alvázszám fotókon már jól láthatók korróziós felületek.Amúgy egész jól felszerelt.A döntés a Tiéd. :)

  4. On 2020. 06. 17. at 19:14, csizi74 írta:

    Sziasztok,

    nagy szükségem lenne a tanácsotokra. Tavaly lett cserélve vezérműszíj + egyebek az Astra H z18xer-ben, akkor már indításnál kattogott kicsit, persze a szerelő az okoskerekekeket "elfelejtette" cserélni, ezért utána a kattogás állandósult és esett a teljesítmény. Rendeltem 2db iNA  okoskereket bele, amit betett, és tök jól ment halkan az autó.

    Kb fél évig.. Aztán megint kezdett kattogni indításnál, aztán amikor télen hideg lett, akkor már néha csörömpölő hangot is hallatott és indulásnál fulladozott. (amúgy menet közben már megy rendesen, nem kattog) Azt vettem észre hogy ha 1-2 km után megállok vele, és kcisit lejt az aszfalt, akkor alig indul el utána. Nem tudom elképzelni, hogy fél év alatt újra ennyire rossz lenne az okoskerék, viszont anno szolenoid nem lett cserélve (180e km). Lehet hogy most a szolenoidokat kéne cserélni és az okoskerék még maradhat? A szerelő sajnos nem áll a helyzet magaslatán, és ott áll nála napok óta szétszedve az autó, én meg nem merek megint 100k-ért újabb okoskereket venni bele, ha nem is a hibás. Honnan lehet tudni, hogy okoskerék kell bele, vagy elég "csak" szoleniod?

    Köszi előre is!!

    Amennyiben úgyis szét van szedve a motor,viszonylag könnyű ellenőrizni az okoskerekeket.Leszerelt vezérműszíj esetén kézzel meg kell próbálni mozgatni az okoskereket.Abban az esetben,ha kotyog cserélni kell,viszont ha stabilan áll,akkor rendben van.

    • Like 1
  5. On 2020. 05. 14. at 15:30, nistvan98 írta:

    Sziasztok!

    Van egy h Astra 2009 1.7 110le autó.

    Amit úgy vásároltam meg hogy ki lett iktatva belőle a részecske szűrő és az EGR, de az izzitan villog mióta megvettem ez most egy éve. Lett rá új program írva a rigotech tuning által, de nem múlt el a villogas azután elvittem Miskolcra egy soecialistához aki azt az adatot adta neki hogy új a részecske szűrő és azt mondta nem fog vissza jönni a jel 

    Na de már 1000 kmer után vissza jött.

    Köszönöm.

    Műszakin ha megnézik tüzetesebben,akkor jó eséllyel nem fog átmenni (vannak már országok,ahol ez bűncselekménynek számít).Nem lenne érdemesebb rendbetenni a dolgokat?

  6. 2 órája, kimi1012 írta:

    Sziasztok. Ki gyulladt a check engine. Ezeket a hibákat adta 030300, 062108, 161450,161600. Motorkod z16xep 2005 kombi. Miket nézzek meg vagy mik a cserélek. Válaszokat köszönöm. 

    A 030300 az 3.henger gyújtáskimaradás.Cseréld fel a gyertyát egy másikkal és ha vándorol a hiba akkor gyertyacserével megúszod.Amennyiben marad,akkor gyanús lehet a trafó.A többi az immó és CIM modul probléma.

  7. 22 órája, dr.barabas.szabo írta:

    Sziasztok!

    A probléma "továbbfejlődött". Észrevettem, hogy az autó egyszercsak megtorpan, majd gázadásra gyengén reagál, mintha elszállt volna belőle az erő. Motor hiba jelző lámpa kigyulladt. Kiolcastam a kódot : P003033 Henger gyújtáskimaradás B-04. Azóta az alapjárat sokkal jobban ingadozik.

    Van valakinek ötlete, hogy mi okozhatja a hibát és az előzőekben említett alapjárati ingadozással összefügg-e?

    Köszönettel:

    Zsolt

       

     

    A hibás hengernél lévő gyertyát cseréld ki egy másikkal.Amennyiben a hiba átvándorol,akkor a gyertya a hibás.Abban az esetben,ha marad ugyanott a hibajelzés,akkor a trafó lesz a hibás (nagy valószínűséggel).Reméljük,hogy csak ennyi lesz.

  8. 14 órája, mvikcsi írta:

    Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Beszéltem somival 2-3 hete telefonon egy Zafira B CD70 aux in kiépítéséről, de mondta, hogy rendelés alatt áll az alapanyaga, de hívjam 1-2 hét múlva. Na sajnos a jófogásról eltűnt a hirdetése, így nincs telefonszámom hozzá. Nem tudná valaki elküldeni nekem privátban?

     

    Előre is köszi!

     

    V

    Küldtem privit!

     

  9. 3 órája, feldelaci írta:

    Szia!

    Köszi a választ! Már olvasom vissza a fórumot, de még csak a 18. oldalon tartok. Volt már szó bitumen-es ajtóbélelésről, szerintem nálam is erre lesz szükség, ahogy Te is írtad. Elolvasok mindent végig, mert tudom, hogy volt szó valahol másik anyagról is. :)

    CD30 mp3-am van kilenc gombos Grundig. Ahogy olvasom 4x20watt. Nem szívesen cserélném, mert az autó Cosmo kiépítés, szép fényes az egész konzol, harmonikusan illeszkedik bele. Egyelőre keresem a fejcsere nélküli megoldásokat. 

    Nagyon sokat én sem ülök az autóban, inkább az bánt, hogy megvettem az új szettet és (ez is) zavaróan rossz. 5 perc után már nyomkodom a Sound gombot, hogy találjak valami olyan hangzást, amiben az énekhang nem bántóan harsány. De egyik sem megoldás igazából. De nem csak az ének, hanem van valami olyan középhangbeli tartomány, amit iszonyúan kiemel ez a kiképzés és nem lehet tenni ellene. Nem csak énekben, hangszerek hangjában is hallani.

    Jó annak, akit ez nem zavar, boldog ember.

    Nézem a nicked, az otthoni erősítőm is Rotel. :)

     

    Érdemes első körben a fejegységet lecserélni legalább egy CD70-re. (saját tapasztalat :) ).Ebben VDO végfokok vannak,amik ha régebbi motoros vagy akkor tudod,hogy ez egy nagynevű gyártó.Azóta nem kell használnom a hangszíneket (bár egy hifista ilyet alapból nem tesz).Megnyugtatlak,hogy a H Astra (plusz a Zafira) fejegységei szabadon cserélhetőek.Arra kell figyelni,hogy ki- és beszerelésnél le- ill. fel kell tanítani a fejegységeket (OpCom vagy Tech2 kell hozzá).A nagy közösségi oldalon több Opeles csoport is van,ahol szinte mindig találni fejegységeket a megfelelő színű előlappal is.

    Amennyiben tovább olvasod még ezt a topicot,itt is meg fogod találni Somi-t pl.Ő a Te embered szerintem,megoldja a gondodat. :)

     

  10. 30 perce, feldelaci írta:

    Otthon 20 éven keresztül fejlesztettem a hifi láncomat és ebből nem kis tapasztalatot szereztem. Természetesen otthon is cseréltem fejegységet (CD játszót) de ez a legutolsó lépés volt.

    A hangfalak cseréje azonnal - nagyothallók számára is - döbbenetes változásokat hozott mindig, de itt nem. A legnagyobb javulást mindig azzal lehetett elérni. 

    Azt várom, hogy valaki mondja meg, hogy öregem, ne merd rá a pénzt az ajtóból jövő hangzásra, mert a H Astránál annyira komolytalan az ajtóban lévő hangszóróüreg kiképzése, csillapítása, hogy teheted bele a legdrágább Focal hangszórót, akkor is egy kellemetlen középtartományt ki fog emelni az üreg rezonanciája végett. Én ezen úgy tudtam változtatni, hogy... 

    Vagy a J Astra gyári ajtóhangszórói azért képesek magukból kis hangerőn kiemelés nélkül is mélyhangot kipréselni, - szemben az én új hangszóróimmal - , mert...  

    A három pont helyére várom azok véleményét, akiket ez hasonlóan bántott és már elviselhetően szól a hangrendszerük subláda nélkül.

    Az Astra előtt Focus-om volt, azzal sem lehetett lebontani a tetőt, de annyira elviselhetően szólt benn a gyári cucc, nagyságrendekkel jobban, mint ez. Nem visított, hanem csak szólt és nem zavart. 

    Természetesen a hangszín volt az első, amit néztem.

    Először azt kérdezném,hogy milyen a mostani fejegységed típusa?CD30,CD70,DVD90?

    Az első sajnos harmatgyenge,nem érdemes vele kísérletezgetni sem. :(

    A két másik már nem olyan rossz.Hangszíneket sosem állítgatunk,ezt én is vallom.

    A minőségi hangra sajnos áldozni kell (nemcsak pénzt).Mindenképp kell erősítő,mert a fejegység halovány kb.10-15 W-os végfokai nem tudnak elég teljesítményt és dinamikát leadni.Emiatt nem tudja kifutni magát a JBL szetted sem!Sokan mondják,hogy nagyon-nagyon ajánlott a H Astrák esetében (is) az első ajtók normális zajcsillapítása.Amennyiben ez jól meg van csinálva még a szubláda beszerelése is elmaradhat.Én is vettem egy 40 ezres Hertz szettet,de amíg nem lesz erősítő hozzá be se szerelem.Én már a kábelezéssel nem fogok foglalkozni különösebben,pedig az is javíthat a hangzáson.Nem ülök annyit az autóban,hogy megérje a belefektetett energiát.

  11. 2 órája, Kukacka írta:

    Csavarlazító hegyek kellenek akkor. És vagy 3 napnyi türelem.

    Ilyen esetekben a szerelők fel szokták autogénnel melegíteni és úgy óvatosan ki lehet csavarni.Én azt javaslom,hogy inkább vidd el szerelőhöz,minthogy a menetet szétroncsold,mert akkor még drágább lesz a csere.

     

  12. 23 perce, quad405 írta:

    Te milyen km-óra állásnál cserélted és nálad mennyi a városi használat aránya? Neked is ennyire kattogott már járó motornál is? Nekem még csak hidegindításnál kattog kb. 5x aztán utána csend van. De ezt már 3-4 év/80.000 Km óta csinálja, mondjuk én többnyire pályán használom, talán az kevésbé koptatja az okoskerekeket mint a gyakori (hideg)indítások és a városi használat.. Azóta minimálisan erősödött csak a hangja. Mire számíthatok? Egyszer csak majd elkezd kattogni járó motornál is egyre hangosabban? Vagy mondjuk a hidegindításnál nő a kattogások száma?

    Én pont most lesz,hogy 3 éve vettem az autót 118 ezer km-es futással.Szerencsére az autó életének nagy részét Bp-Hamburg között tette meg (valós,mert magánszemélytől vettem,nem kereskedésből).Szervízkönyve szerint viszont sajnos átlag 20-25 ezer km-ként volt olajcsere (igaz évente és némi mentség talán a sok autópálya használat).Én 128 ezer km-nél döntöttem úgy,hogy mindent lecserélek (szolenoid,kerekek,vezérlés).Én többnyire városban használom.Indításnál volt 1-2 mp hang,üzemmelegen a szerelőm szerint nem volt még vészes,de ebben a kérdésben makacs voltam és a csere mellett döntöttem.Most van 133 ezer az autóban (3év alatt 15 ezer km :) ).Minden alkatrész INA (tehát gyári).A rossz hír,hogy most miután melegszik az idő,valamelyik nap indításnál megint megszólalt kb.1mp-re.Igaz,már ott figyel az új olaj,csak nincs rá nagyon időm.

  13. 3 órája, Csacsa1990 írta:

    Köszönöm a gyors választ. Én is vagy a szolenoidra vagy a hidrotőkékre gyanakodtam. Ez a vezérlés módosító kerék a Vezérműtengely bordáskerék lenne? Illetve azt még had kérdezzem meg, hogy mikor vásároltam az autót azt mondták, hogy ezek az Astrák Láncos vezérlésűek, viszont néztem több lakatrész foglalkozó oldalt is és csak szíj vezérlést találtam.

     

    XER motorban nincs hidrotőke!A vezérlés szíjas megoldású.Igen,van ahol vezérműtengely bordáskeréknek is nevezik.

  14. 2 órája, Csacsa1990 írta:

    Sziasztok.

    Segítséget szeretnék kérni hátha valaki már tapasztalt ilyen jellegű problémát. H astrám van, főként melegbe előjön a kocsin olyan probléma, hogy a motor el kezd kattogni mintha Diesel lenne. 1.6 benzines 2012es gyártás A16XER motor. Leállítom várok vele egy picit, újra indítás után abbamarad, de ritkán utána is előjön. Levideóztam ezt a hangod.

     

    Ha előjön ez a hang, olyankor azt tapasztalom, mintha erőt is veszítene a motor, mert nincs olyan húzása. Műszerfal hibát nem mutat.

    Remélem van valaki hozzáértő aki már tapasztalt ilyen jellegű hibát és meg tudja nekem mondani, hogy mi lehet ez pontosan. Válaszokat előre is köszönöm.

    Ez a hang az XER motorok gyakorlatilag típushibájának tekinthető.A változó szelepvezérlésért felelős "okoskerekek" hangoskodnak.Nem lesz olcsó a javítás,mert szükséged lesz 2 db szolenoid szelepre és 2 db "okoskerékre" ( hivatalos nevén vezérlés módosító kerékre).Mindkét alkatrészből van 1-1 db a szívó- ill.kipufogó oldalon.Mivel a vezérlést bontani kell a kerekek miatt,sajnos egy vezérlésszett is ajánlott a cserére.Szokták néha javasolni,hogy a szolenoid szelepekből vegyék ki először a szűrőket (ha még a gyári van benne).Amennyiben ez nem oldja meg a problémát,akkor van,hogy először csak a szolenoidokat cserélik.Esetleg lehet próbát tenni 0W-s olajjal egyesek szerint.A vége általában úgyis a teljes csere szokott lenni,sajnos.Magam is így jártam,úgyhogy tapasztalatból írok.Hibakódom nekem se volt soha.Az viszont biztos,hogy ezek a motorok fokozottan kényesek az olajra,így a minőségre és az időben elvégzett olajcserékre nagyon kell figyelni.

  15. 47 perce, pjotr írta:

    Hát igen, valóban kérdés, hogy zár-e rendesen a szelep..

    Ami eszembe jutott, hogy talán a legjobb emulátor egy bontott EGR szelep lenne, amit csak rádugnék a csatlakozóra. Itt a kérdés, hogy ebben az esetben hibakódot dobna-e a rendszer vagy sem. Ahogy utána olvasgattam alapvetően kétfajta EGR "felügyeleti rendszer" létezik. Az egyik esetben, az áramlási és nyomásviszonyokat figyeli a rendszer, a másik esetben a szelep elmozdulását figyeli elektronikusan. Szóval ha Z16XEP esetében az utóbbi megoldás van, akkor elvileg így "átverhető" az ECU, és nem lesz hibakód. Meg tudja valaki erősíteni, hogy Z16XEP esetében melyik van? Talán az elektromos verzió, tekintve hogy OPCOM-on keresztül is monitorozható a szelep mozgása??

    Nem vagyok benne teljesen biztos,de mintha a "Z"-s motorok esetében lehetőség lenne az EGR szoftveres kiiktatására.

  16. 7 órája, quad405 írta:
     

    10 év vagy 150.000 Km a gyári ajánlás. Ha biztos vagy a Kmóra állásban én nem cserélném le. A vízpumpát meg szintén minek lecserélni ilyen kevés km-nél ha semmi baja? Tudtommal kb. annyi közös van a 2 műveletben, hogy mindkettőhöz le kell szedni a generátorszíjat. Az meg nem tétel. Nem tudom, milyen esély van rá, hogy hirtelen elromoljon. Nekem lassacskán adta be a kulcsot. Látható jele is volt, mivel szivárgott a hűtőfolyadék mellette, egyre jobban. Mennyire traktorozik? A 35.000 Km az főként városi utakból jött össze ugye? Tapasztalatom szerint, ha már traktorozik, akkor 5W-s olajjal halkabb mint 0W-swel. Nem tudom milyen olajat használsz. Esetleg próbáld ki a köv. olajcserénél. Volt már itt szó a fórumon, hogy ki a beszállítója az okoskerekeknek, meg a szolenoidnak. Próbálj rákeresni. Mintha az INA lett volna úgy rémlik.

    Tapasztalatból beszélsz? Mert én semmilyen teljesítményvesztést nem érzékelek. Feltételezem, amíg nincs hibakód, addig képes megfelelően szabályozni és kompenzálni a kopást. Azt se tartom normálisnak, hogy ilyen gyorsan elkopnak. Az újak se hiszem, hogy többet tartanak majd. Szóval egy kis zakatolás miatt hidegindításkor nem tartom ésszerűnek a cserét. Persze ez csak az én véleményem. Mindenki döntsön hite és pénztárcája szerint :)

    Igen,tapasztalatból beszélek.Nekem se volt hibakódom a szolenoidokra és az okoskerekekre sem,de hihetetlen módon zavart az indításkori traktorhang és üzemmeleg motor esetén is kihallottam a zavaró hangot.Egészséges motor ilyet nem csinál!Én 130 ezernél cseréltettem ki az alkatrészeket (az autót 119 ezerrel vettem).Hiába van vezetett szervízkönyvem az autóról,mindenki tudja,hogy az kb.nem sokat jelent.Az én autómban sajnos volt még így is két kb.25-30 ezres olajcsere periódus.Szerencsére az olajat nem eszi a motor.Az eladó állítása szerint az autóm élete nagy részét Bp-Hamburg útvonalon futotta le (magánszemélytől vettem,nem kereskedésben).Én általában maximalista vagyok,nem szeretem,ha valami nem stimmel.A csere óta természetesen a hang eltűnt és észrevehetően rugalmasabb lett az autó.A szerelőm szerint ez logikus is,hiszen most a kellő időben történik meg a szelepek váltakozó vezérlése,nincs késés.Igaz én betartom a 10 ezer vagy 1 év olajcsere periódust és jónak mondható Motul X-Clean 8100 tip.olajat rakok bele (természetesen Dexos2)

  17. 3 órája, quad405 írta:

    Azt ugye tudod, hogy ennél a motornál nem kötelező vízpumpát is cserélni vezérlécsere alkalmával mivel nem a vezérlés szíja hajtja hanem a generátoré. Bármikor kicserélhető ha kell. Az enyém még 150.000 előtt megadta magát. Nem törvényszerű, de lehet akkor már a tied is volt cserélve.

    Az én szerelőm Gates vezérlés szettet tett be (K015603XS), abban minden ugyan az volt mint a kivett gyári alkatrészek. Gates szíj, Kanadai Litens feszítő és INA vezetőgörgő. A fogak számát többször is átszámolta, hogy tuti egyezzen.A generátor szíj Gates 5PK1545, feszítő NSK. Okoskereket nem cseréltem, nem is tervezem egyelőre amíg nincs idegesítő hibakód. Traktorozik kicsit de nem vészes. Márkaszervizes szerint kárt nem tud okozni akármennyire kopott is. A biztonság kedvéért a cserénél az okos kerekeket és külön a tengelyeket is rögzítette a szerelő.

    Ha én szerzem be az alkatrészeket akkor a cromax-ból szoktam, bár van aki szerint drágák. A klubtag árak korrektek szerintem.

    Pedig érdemes az okoskerekeket is cserélni.Lehet,hogy kárt nem okoz,de a teljesítmény elég jelentősen kevesebb lesz,hiszen nem lesz optimális a motor működése.Ráadásul csak az amúgy is elkerülhetetlent halogatják későbbre.

  18. 21 perce, Matisz írta:

    Hello. Információra lenne szükségem. Van egy Astra H 1.8 2004es kiadású autóm,GID kijelző van benne. Opcommal aktiváltam rajta a board computert de a pillanatnyi fogyasztást illetve a megtehető utat nem mutatja. Ezt nem is tudja az autó vagy nem jó a Code Index amit rátettem? 

    Amennyiben 2 soros GID-ed van,akkor a pillanatnyi fogyasztást nem fogja mutatni.Ellenben a megtehető utat annak is meg kellene jelenítenie.3 soros GID esetén valami hiba lesz.

     

  19. 7 órája, Tibihoho írta:

    Ki mit szól az GM Dexos 10w 40-es olajhoz Opel Astra 1996-os .240000 km.Van benne.Valmint olajszürőt ki mit ajánl ami nem csvarodik és filteres.

    Most akkor mikori évjárat is az autód?1996 vagy 2006?Amennyiben 1996,akkor nem lehet H Astra!H Astra esetén nem javallott a 10W40 olaj.Viszont,ha '96-os igazából az autó akkor rakható bele 10W40-es olaj.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.