Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Handbrake

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    1.215
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    19

Hozzászólások posted by Handbrake

  1. On 2021. 01. 26. at 12:13, lzsolti2 írta:

    Sziasztok!

    Érdeklődnék, valakinek van-e ötlete azzal kapcsolatban, hogy egyik pillanatról a másikra miért kezdett el a kartergáz csövén lüktetve folyni az olaj (Z19DT),  kb olyan mértékben, hogy fél liter olajat kb 100 km alatt megeszi. Alapjáraton nézve nincs említésre méltó plusz nyomás a kartergáz kivezetésen, de az olaj szépen lassan kicsöpög. A motor nem lett gyengébb, erőtlenebb, szépen jár. (Nincs túltöltve sem, normál olajszintből eszi le)

    Öteleteket köszönöm.

    Zsolt

    Az olajbeöntő sapka járó motornál könnyen jön le, vagy nehezen?

  2. On 2020. 07. 26. at 16:13, Bertold123 írta:

    Köszönöm a válaszod. Amit még el tudok mondani róla, hogy nem hiszem, hogy a motor tudott volna fel színi vízet, a kiegyenlítő tartályból sem fogy a víz. A levegőszűrő nem rég volt cserélve, az EGR tiszta, a szívótorok is tiszta, MAP szenzor is volt cserélve. A turbónak a csőve belől kissé olajos az intercooler előtt is meg után is. Viszont azt az érdekességet fedeztem fel hogy az autó indittásával egyszerre nyitnak a szívótorok lapátok is, holott úgy tudom hogy azt csak 2500-as forulat környékén kellene, hogy addig a levegő légőrvényként jusson be a hengerbe a jobb égés érdekében. De ezt nem tudom, hogy ez helyes-e, csak így olvastam valahol. 

    ÍRTAM privátot!

  3. On 2020. 05. 14. at 15:30, nistvan98 írta:

    Sziasztok!

    Van egy h Astra 2009 1.7 110le autó.

    Amit úgy vásároltam meg hogy ki lett iktatva belőle a részecske szűrő és az EGR, de az izzitan villog mióta megvettem ez most egy éve. Lett rá új program írva a rigotech tuning által, de nem múlt el a villogas azután elvittem Miskolcra egy soecialistához aki azt az adatot adta neki hogy új a részecske szűrő és azt mondta nem fog vissza jönni a jel 

    Na de már 1000 kmer után vissza jött.

    Köszönöm.

    IPC ből nem lett kiírva. Ha van OP-COM magad is ki tudod, ha nincs akkor mással kell kiíratnod. Azért jött vissza mert kb. 1000 km van beállítva a regeneráció, és bár ECU-ban nincs jelen, de az IPC-ben ott van, az meg magától számol ha jól tudom.

  4. On 2020. 04. 22. at 18:30, davidhun írta:

    Sziasztok!

    Megint tanácsot szeretnék kérni! Mindig van valami :(

    A mostani probléma, hogy nagyon ingadozó teljesítményem van. Hol olyan mintha szívó diesel lenne az autó, máskor pedig a világból kivinne. Indulásnál, menetközben mikor hogy jön rá. Diagnosztika során a turbonyomás nemtud felépülni normálisan. 2 helyen voltam vele mind2 helyen elintéztek annyival, hogy turbo csere lenne. Ha éppen gyenge az autó akkor menet közben elkezd hullámozni a fordulat(mintha dadogna, bár ebből nem érzek sokat), elkezdi verni a füstöt, átlag egy literrel többet eszik, nehézkes az indulás vele, szakaszosan gyorsul, és ércesebb a motor hangja, a pillanatnyi fogyasztásom pedig elkezd literekkel ugrálni. Nem eszi az olajat egyébként és nem is fütyörészik a turbom. Mostmár pedig előjött egy olyan is, hogy 130 körül tiltogat a vezérlő(nem mindig és fordulattól függetlenül P23452 hibával).MAP szenzorom sérült volt ezért kapott egy újat, ettől ezek a tünetek ritkultak, de nem szűntek meg. Csövek rendben. Diag szerint a légtömegmérő értéke pillanatról-pillanatra ugrál viszont hibakódot nem kapok rá. Nemrég tisztítottam de nem lett jobb tőle. Lehetséges, hogy megérett a cserére a tünetek alapján vagy másfele kellene keresgélni? 

     

    Z17DTR 

    EGR OFF, DPF OFF

    Nekem hasonló volt a tünet, csak nekem hirtelen terhelésnél kezdett el dadogni. ECU-ban elment egy végfok.

    Nekem volt, hogy alapjáraton is csinálta, mintha 3 henger ment volna. Legkönnyebben úgy tudod megnézni, ha előjön a hiba, motortér felnyit, és a porlasztókról lehúzod a csatit, majd fülelsz, ha változik a motor hangja, ergo fullad, az a henger jó, amelyiket lehúzod és nincs változás ott a hiba.

    Ha van multimétered, akkor gyújtáson mérj bele a csatik két lábába ami a porlasztókra megy, rövid-zárat, vagy mit mértem :) az a lényeg, ha összeérinted  a multiméter két lábát, akkor sípoljon a műszer. :) :) Amelyik csatinál sípol ott a baj. Nálam is jött ment a hiba, aztán Molnár Csabinál kötött ki az ECU kicserélte benne amit kellett azóta tökéletes, kivéve az izzítás hibát. De az már egy következő story! :) :)

    Ha valami infó kell írj rám PÜ-ben, mert nekem már MINDEN HIBA IS megvolt :) :) :) :)

     

     

    • Like 1
  5. Üdv!

     

    Mindig van valami..... Z17DTJ / Z17DTR

    A turbó alatti nyomó oldalon azon a fém kifli csövön folyik az olaj, de úgy, hogy a kipufogócsőre ráfolyva egészen a rezonátor vagy milyen cső drótszövetébe is beivódik.

    Korábban is olajos volt de nem ennyire. Cseréltem egy tömítést ennél a nyomó oldali kifli alakú fémcsőnél, nem oldotta meg a problémát. Próbáltam nézni, hogy honnan jöhet sok midnent nem láttam, gondolom le kellene bontani. Más helyen láttam, hogy a turbónál az olaj visszatérő ágánál van egy gumicső ahol engedhet egy idő után, de alulról nézve nem onnan "terjed" az olaj. Van valakinek valami tippje? Vagy tényleg az lesz a megoldás, ha nyélbe bontom, vagy bontatom valakivel?  Vagy ez már inkább a turbó halálának kezdete?

    Köszönöm!

  6. On 2020. 02. 03. at 19:35, davidhun írta:

    Sziasztok!

    A múltkori EGR\DPF hibám úgy végződött, hogy végül mindkettő kiírásra került a gépből! Azóta nincs füstölés és indulási nehézségek, a fogyasztás is javult. Viszont kb. 800km megtétel után az izzítás egyfolytában villogott a műszerfalon. Vissza vittem az autót és megint állítottak a softwaren. A hiba elmúlt. Újabb 800km után most megint villog nekem....Hibakód nincsen. Ettől károsodhat a motor, vagy ez csak a szememnek lehet zavaró?

    Z17DTR

    AZ IPC ( műszerfal egység) ki kell kapcsolni, a DPF-et. Az megoldja a hibát. Nálam ugyan ez volt..

    • Like 1
  7. On 2020. 01. 22. at 9:34, csaba66 írta:

    No talan rajottem, mi lehet, valoszinuleg a DPF szenzorairol jovo, vagy inkabb nem jovo jelek kavarjak meg a motorvezerlot. Hogy milyen szenzorok vannak, azt itt mutatjak:
     



    es kerdes, mi tortenik ezekkel a DPF kiiktatasa eseten.

    Gondolom, a vezerlo azt varja, hogy a DPF eleg meleg legyen, es amig ez nem tortenik meg, illetve a kulso homerseklet alacsonyabb egy adott erteknel, izzitassal probal segiteni. De ha az izzitas is hibas es a DPF homerseklet sem lesz jo egy adott idon belul, akkor ugy veli, hogy valami nagy gaz van, es limitalja a fordulatszamot.

     

    Kivett DPF mellett, adott kulso homerseklet alatt valoszinuleg folyamatosan mennek az izzitogyertyak, es akkor az sem csoda, ha hamar kipurcannak.   

     

    Kiíráskor nem úgy történik a cucc "törlése" mintha sosem lett volna benne sallangokkal együtt? ( mintha az rémelene, hogy eleve fixen valami 600 fokot vagy 650 fokot adnak neki direktbe, hogy azt higgye oké.... legalább is OP-COM mikor néztem valami ilyesmit találtam.....) Nálam is izzításvezérlő hibát ír ( összes izzítógyertya cserélve lett kb. 2 éve pont 30 000 km ezelőtt, de már a csere után is dobálta  a hibát), de már megszoktam. Olyan mint az euro meg a Ft árfolyam jön megy. Nyáron nincs gond vele. Télen meg már a retinámba égett a kulcsos autó. Ennek ellenére csillaggarázsból indulva is szépen indul, igaz olyankor eléggé füstöl is, de ez ilyen. DPF itt is off meg az EGR is. Az átlag fogyi is csak az izzítási időszakban ugrott fel 5,5 - 6 liter környékére. Gondolom az izzítás léte-nemléte miatt is lehet ez. Egyébként 4,5 hosszúba. Jelenleg napi 22 - 22 km megy. EHS van, a víz ennek ellenére 87 foknál csak ritkán megy feljebb, még félbe takart hűtővel sem.

  8. 22 órája, davidhun írta:

    Igen azt észre vettem, hogy elég gyakran akarna regenerálni(kb. 100km) és olvastam, hogy valószínű nemtudja befejezni....akkor ez egybefügg úgy tűnik a hibajelenségemmel! El viszem tisztítani, aztán meglátjuk! Köszönöm!

    Nem akarlak elkeseríteni, de a tisztítás is ideiglenes lesz. Ha maradsz a zöld úton akkor cseréld ki a betétet, és ezzel egyidőben a szívósor, EGR, fojtószelep kombót is tisztítsd ki. ( Persze mindemellett használd a megfelelő olajat és regenerálj mindig amikor szükséges).

    • Like 1
  9. Sziasztok!

    Egy kis együtt gondolkodást kérnék tőletek, Z17DTJ / DTR tulajok.

    Olyanba szaladtam bele, hogy a turbónál valahonnan szivárog a motorolajam. A turbó illesztésein kívül, illetve az IC felé menő cső csatalakozáson kívül, honnan "folyhat" még olaj ami a csövön lefolyva a kipufogón végig folyik?

    Köszönöm a tippeket!

     

  10. On 2020. 01. 03. at 15:33, davidhun írta:

    Sziasztok!

    Nemrég vettem egy Z17DTR motorkódos 1.7es CDTI GTC Astrát. Az autó 3 napig (kb700km) teljesen hibátlanul futott. Ezután egy városi vezetés közben az autó kettes seb. fokozatban hirtelen lefulladt. Újraindítás után 1esben ismét lefulladt, majd ezután második indítás után az autó elindult és szépen ment. 2 óra pihenés után indulásnál 1-es seb. fokozatban éppen engedtem a kuplungon és lefulladt...másodszor szintén, harmadszor pedig elindult nagynehezen, de a fordulat egyből vissza esett 5-600 közé. Megpróbáltam kettesbe rakni de akkor is 5-600 közé esett a fordulat az autó teljesen erőtlen volt, csak dadogott és fulladt, olyan érzés volt mintha levegős lenne a rendszer. Kiraktam üresbe az alapjárat szépen ment. Kis gázt adtam rá hogy elérje a 2000es fordulatot. Nagyon nehezen,erőlködve, szakaszosan érte csak el, ekkor vert egy nagy füstöt hátul, majd el is bírtam indulni vele. Check lámpa bevillant p0409es hiba EGR szelep...menet közben a lámpa elaludt. Az autó szépen pörgött, jól gyorsult stabilan ment. 250 km után a hiba megint előröl kezdődött ugyanezekkel a tünetekkel. Másnap EGR szelep le, nem volt túlságosan kormos és valószínű nemrég volt tisztítva ugyanis elég könnyen lejött és az elektronikai része fel volt jelölgetve már. Adtunk neki egy esélyt meg lett tisztítva, a szelep érzésre nem szorult. Ezután megint 3 napig tünetmentes volt a kocsi(kb 600km), majd megint el kezdte produkálni ezt a hibát viszont hibakódot nem ad. Valakinek tipp hogy mi lehet ez?

    Valószínűleg regenerálni szeretne csak nem tud, mert már annyira el van tömődve a DPF szűrő, hogy dugulást okoz.....Nálam olyan is előfordult, ( úgy vettem a kocsit, hogy a szűrőt egy csővel átütötték.....), hogy egy nagyobb gyorsításnál darabok törtek le belőle és a hátsó dobban kötöttek ki, és ott csörögtek kedvemre.....

    • Like 1
  11. On 2019. 09. 19. at 10:10, ervin99 írta:

    Helló, Z19DTH Opel Astra H 2005 150ló 110kw.. lenne egy problémám.. az autó nem húz ahogyan kellene.. hibakód nincs... viszont mikor kicsitt terhelve van van fekete füstje de viszont nrm vészes.. egr vadonat új, intercooler vadonat új, szivotorok vadonat új állitó motorral, turbó felújitva.. nem tudom már lassan feladom.. amikor a turbó elkezd dolgozni 2100-2200 túra után húz rendesen... alacson fordulaton van baj..

    Egy valamire való dízelnek van füstje, ez ilyen. Azért okádja a füstöt, mert valószínűleg oda van neki csavarva a kaja. Normális, hogy a turbó megfelelő működéséhez fordulat kell, mikor megvan a megfelelő nyomás akkor indul meg. Ha azt el akarod tolatni, akkor programoztatni kell hangoni a befecskendezőket stb. De ugyan úgy füstölni fog, sőt.....

  12. On 2019. 09. 19. at 19:17, 8x57js írta:

     

    Udv. Erdeklodnek hogy tapasztalat e valaki olyat hogy az atlagfogyasztas merő szerint BC1... 5.8 5.9et eszik az auto. De visszatankolva 900km utan 5.0ra jon ki. De azt vettem eszre hogy egyre nől a különbség... Bc2t nem nullaztan most 8000km van benne..

    Op-COM-al lehet korrekciós értéket beállítani, de általában nekem is lefelé csal alapból Z17DTJ,  BC szerint 4.3 rátankolva 4,9. Olyan 0,5 - 0,6 l / 100 km a különbség. MOndjuk érdekes, hogy a BC szerint 40 liter üzemanyag fogyott, a valóságban 46 litert tettem bele....... lehet nálam az Óra beállítása lenne rossz? Mármint az IPC terén?

  13. On 2019. 07. 08. at 12:06, kisp113 írta:

    Sziasztok,

    Úgy néz ki hogy másfél év Golf 7 után kell egy olcsóbb és megbízható(bb) autó után néznem, és ismételten kacsintgatok a korábban jól bevált H Astrával.

    Ezúttal külföldről szeretnék hozatni egy magas felszereltségű, lehetőleg nem alapmotoros kombit. Kérdésem a hajtáslánccal kapcsolatos, ezzel a két motorral mire lehet számítani?
    1. Z18XER

    2. Z16LET

    Az 1.6 turbónál bekavar az M32 váltó, de annak elébe lehet menni. Mi van még? Érdekes módon nem nagyon van árban eltérés, z18-ból kicsit bővebb a választék.

     

    Köszi!

    Ha tudsz szerezni Gen2 M32 váltót akkor már nem lesz gond azzal sem, abban már orvosolva van az olajjárat!

  14. On 2019. 06. 12. at 23:19, komy írta:

    Üdv!

    Z17 DTR motornál olyannal találkozott már valaki, hogy  miután beindítom alapjáratnál és kb 1700-2000-es fordulatig ilyen érdesebb kattogás szerű hang  jön a motor (talán) szemből-bal oldaláról. Olyan mintha két lemez vagy fém alkatrész összeérne. Nem folyamatos, nem szabályszerű, teljesen random de viszonylag sűrű és magasabb fordulatnál már nem hallható. Olaj nemrég volt cserélve benne, és van is benne :) Feszítőgörgő szíjjal szintén, a vezérlés pedig elvileg szintén rendben van. De az előző szerelő azt mondta, hogy nem tudott rájönni honnan jön a hang.

    Előbb utóbb úgyis meg kell, hogy nézessem valakivel, de gondoltam rákérdezek, hátha valaki találkozott hasonlóval.

    Előre is köszi!

     

    SZia!

     

    Szerintem a vákuumpumpát hallod kattogni, nálam is kattog. Nem foglalkoztam vele eddig különösebben......

  15. 23 perce, gyurigyerek írta:

    Sziasztok,

    A minap autópályára felhajtva elfogytak a lovak a kocsiból. Y17DT. 3000 fordulat és 120 km/h volt a vége. A tempomat nem tudta tartani a sebességet kisebb emlkedőknél sem. Turbó nyomás szabályzásra gyanakodtam. Haza érve  pár csatlakozót átmozgatva és próbakörre menve megszűnt a hiba. Vajon csak átmeneti volt, vagy kezdjek nyanakodni valamire? Pl légömeg mérő, vagy túrbónyomás szabályzó?

    Ha legközelebb előjön a hiba, húzd le a légtömegmérőt és próbáld ki úgy. Nekem rendszeresen előjön, már vagy 3 féle légtömegmérőt próbáltam. Lomha volt mint egy csiga. Lehúztam megy mint az álom. Csak a hibalámpa idegesítő. De lehet még felső-holtpont jeladó is, érdemes átnézni még a vákuum rendszert, lehet a szabályzással is gond...

  16. On 2019. 02. 04. at 20:07, toma2105 írta:

    Üdv! 

    Nekem 30-ért programozták le, az egr szelep-el együtt, Pécsen.

    Vizsgával kapcsolatosan még nem tudok nyilatkozni, majd csak jövőre kell mennem.

    Haver kocsija.......... :) üres DPF szűrőházzal, kiírt DPF és EGR-el csont nélkül HIVATALOS helyen átment a kocsi ( hálapénz nélkül!). Simán hozta azt a környezetvédelmi értéket amit kellett neki!

    • Like 1
  17. On 2019. 03. 08. at 11:51, Imre75 írta:

    Mai napi "Hopszikácska" (nem éppen ezzel a szóval jellemeztem Adam Opel nénikéjét, amikor rájöttem):

    A behajtós kapcsoló 13-as lábára is kell +12V, méghozzá ez gyárilag a REC felől jön és egy 7.5A-es biztosíték védi, a kábel is vastagabb (0.75mm). Ez a kábel az ajtó átvezető 23-as pin-jén jön át. Amikor húztam át a kábeleket, csodálkoztam is, mert az ajtó csatiban a 23-24-25 lukak voltak ledugózva kis fehér dugóval, nem értettem, minek a 23 is? Ésss miután tegnap este készen lettem minden bekötéssel és rohadtul nem csináltak semmit a tükrök, megnéztem még egyszer a bekötést és kiderült, hogy magam számára is lefelejtettem ezt a + kábelt, ami lényegében a tükör behajtó motorok áramfelvételét viszi el. Ma délután lesz ismét egy pár kemény órám, de remélhetőleg a tükrök végre motorosak lesznek nálam is.

    Imre

    Majd esetleg egy leírást lehetne kapni róla, hogyan és miként lehet ezt az egészet megcsinálni? Köszi!

  18. On 2019. 02. 12. at 14:10, Sztaricsnaja írta:

    Sziasztok!

     

    Tanított már valaki Op-Com-mal „kis befecskendezett mennyiséget”?

     

    Z17DTJ motoron porlasztó lett cserélve. Ennek a betanítása megtörtént. A motor szépen jár, de P1602-4B „Alacsony befecskendezési mennyiség nincs betanulva” hibaüzenetem van. Van egy menü, ahol lehetne a tanítást elvégezni, de nem tanul. Mi lehet a gond? Opcom verzió 08/2010 Lehet, hogy nem jó hozzá ez a verzió?

     

    Már én is próbálkoztam vele, próbáld meg OP-COM-nál ne a Z17DTJ hanem Z17DTR motorkódos verzióval, azzal lehet sikerülhet.

    • Köszi! 1
  19. 14 órája, talaberferenc írta:

    Sziasztok!

    z19dt motorral szerelt astra alábbi hibakódot  ECN 112561 fojtószelepházra hozott hibát!! Levettem olajos volt belseje panelt letakarítottam összeraktam de nem lett jó check engine kinn van még mindig... Mit lehetne ezzel problémával csinálni... rohadt drága alkatrész..... 


    Segítséget köszönöm 

    Hibakódot törölted? Próbáltad tesztelni OP-COM-al? Lehet egy alaposabb takarítás, szárítás esetleg az elektronikai panel átnézése is érdemes lenne.......

  20. On 2019. 02. 05. at 9:25, zotya975 írta:

    Azt mondjuk sohasem értettem hogy miért nem lehet szabványosítani a tanknyílásokat és a pisztolyok csövét. Az egyik legyen kerek a másik meg szögletes pölö. Ráadásul minél újabb egy autó annál többe fáj a mellétankolás. 

    A kocsi tökéletesen működik, még a légtömegmérő miatt torpan, de megoldjuk mert lehúzottal megy mint a mérgezett egér! :) Elpusztíthatatlan a gép!!!!!

  21. On 2019. 02. 01. at 14:28, melyon írta:

    Szia

    a fentiek amiket írtál, mind valóban úgy van. A logika azt diktálja ezzel a fordulatszám problémával, hogy a fordulat kiolvasásánál lehet a gond ezért tippelek első körben a jeladóra.

    mert ha dugulás van, azt próbálja korrigálni, beállítani a fordulatot. De te azt írtad, hogy nem korrigál.... tehát ezért gondolok a jeladó hibájára.

    Írtad még előbb, hogy 2 év kihordása lenne a jeladónak...    - lehet két hét, két hónap, két év, akár két évtized is. Ezt előre nem tudhatjuk.  ...Hall elem.

    { nagyon bizzál, és bízom benne hogy nem a fejszelep ("üzemeanyagmennyiség szabályozó szelep") kezd el szorulgatni. Ekkor jön az adagolóvezérlő ("EDU") bajság, a nagyobb áramfelvétel miatt, arra viszont lehetséges megelőző gyógyír a fent említett üzemanyagrendszer tisztítás....  talán.)

    Csak gondolkodom....

    Üdv.

    Fény derült a titokra, BENZIN volt a tankba..... valaki nagyon mellé nyúlt a pisztolynak sajnos.... de öröm az ürömben, hogy a kocsi 350 km ment, mert még volt mivel elkeverednie a benzinnek. ( kb. 6 éve jártam így, akkor kb üres tankra kapott az öregem által 5 liter benzint, mert azt hitte nem ér haza vele de akkor a parkolóban ahonnan indult volna haza el sem indult....). Ma levették a tankot, kimosták, új üzemanyagszűrőt kap, gázolajat már vittünk, holnap indítják és imádkozunk, hogy minden oké legyen!

    Ha minden jó, akkor 2 benzintankolást is túlélt! :) Komoly a gép! :)

     

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.