Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Tiu

MOTE klubtag
  • Hozzászólások

    2.793
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    15

Hozzászólások posted by Tiu

  1. 15 órája, kobraCode írta:

    Sziasztok!

     

    Tudom hogy nem adás-vétel, de nincs véletlenül valakinek eladó 13" felnije? Esetleg nyári gumival együtt? Vevő lennék 4db-ra ha jó ár/érték arányban van.

     

    Köszi.

    Szia, van 4db ET46-os 1000 éves téli gumival ami nem árképző. Legyen 4e.-Ft a 4db. Ahogy látom, nem is kell messze menned érte. :)

    • Like 1
  2. 1 óra, aholy írta:

    parasztba megoldottam :)  4es vagy 5ös csavar pont jó a szelep helyere :evilgrin:

    de azért köszi a tippet :icon13:

    Ugyanolyan szelep van benne, mint a rövid a gumiabroncsban. Teflonost kell venni, az benzinálló.

  3. 7 órája, tuskes írta:

    Köszönöm Tiu! Valószínű sokáig kerestem volna ezt az infót. Az égéstér különbségét nem lehet koorigálni a hengerfej köszörülésével? Úgy pl. mint nekem volt az SZR-SE-sítéskor. Jó, ott 1,6 volt mindkettő, itt más a helyzet.

     

    Ahogy látod a szelepek méretéből, kb. 3-3,5mm-t kellene levenni, hogy jó legyen a sűrítési arány. Így a vezérlés is elállítódna és pl. eltűnne középen az olaj járat is, az az érdekes alakú horony, nem lenne elég mély a furat az illesztőhüvelyeknek, a gyertya helyét is érintené, stb.. Szerintem nem éri meg a macera, jó sem lesz és annyiból lehet venni 1,4se hengerfejet.

  4. On 2020. 04. 20. at 10:41, tuskes írta:

    Utólag belegondolva tényleg nem nagy macera. Én egyszerre csináltam sok minden mással, így gyakorlatilag tök egyedül volt vagy 1,5 hét az összeszerelés. Persze nem 0-24-ben. Nekem SZR-ből lett SE. Úgy vagyok vele, hogy mivel a motorszám nem változott, külsőre van azért külömbség szépen, de mégiscsak maradt 8 szelep, 1 vez. tengely. Közeli képet teljes motortérről nem csinálnak műszakin, ahol egyben látszik minden, így szerintem vállalható. Szerelő ismerősöm mondta, nagyon ne aggódjak, sz...k rá. 

    Érdekes ez a téma... Most felmerült pont egy olyan kérdés, hogy vajon az 1,4 NZ blokkra felmegy-e az 1,6 SE fej, minden sallangjával, és persze csapágysorral, alapos előkészülettel? Van aki szerint igen. Ebben kicsit tanácstalan vagyok, max utánaolvasok. 

     

    On 2020. 04. 20. at 11:19, tuskes írta:

    Igen, olvasatom szerint is a szelephossz ami kérdéses leginkább. Továbbá nem tudom még, hogy az égéstérnél milyen különbség lehet. Többi talán nem probléma.

    Felmegy mert egyforma a blokk, csak a hengerfurat más méretű. Az 1,6 nagyobb égéstere miatt viszont alacsony lesz a sűrítési arány, vagyis a hatékonyság is. Menni fog, de nem lesz egy 1,4se. Ki lehetne számolni, talán még jó alap is lehetne turbós motorhoz ahol kisebb sűrítési arány kell, de a turbóhoz meg sok minden kell még...

    Itt a két égéstér képe, az 1,6-é annyival mélyebb, amennyivel rövidebbek a szelepek: 104,6 - 101,0

    gallery_5473_225_813668.jpggallery_5473_225_26790.jpg

     

  5. On 2020. 04. 09. at 21:48, Róóóbi írta:

    Na ennek bővebben utánajártam. A helyzet az, hogy cikkszámra ugyanazt a vezérműtengelyt használja mindkét motor. A szelepeket sajnos most meg nem mondom, de véleményem szerint ugyanazok, habár megnézem a Haynes könyvekben...

    Na beszart nálam az into.hu... szóval a szelepek átmérői megegyeznek, (inlet 38mm exhaust 31mm, ezek ugyanazok C14SE motornál) viszont a hosszak:

    Astra F 1.6

    101,5mm inlet/exhaust

     

    Meriva A/G Astra 1.6 

    Inlet 93,35mm

    Exhaust 99,65mm

    Tehát ezek szerint eltérőek.

     És akkor módosítanám korábbi kijelentésemet, miszerint ugyanaz minden, mert nem ugyanaz. Még a hőfokjeladó lenne a legkevesebb, mert a régi fagydugót kivenni és a jeladósat betenni nem egy csillagászat.

    Továbbgondolva, X16SZ/R blokkra Z16SE fej+sallangok az működhet.

    Ha valakit tévedésbe ejtettem, akkor elnézést kérek.

     

    On 2020. 04. 09. at 21:54, Róóóbi írta:

    Annyit még hozzátennék, hogy az F Astra adatok egy 2003-as kiadású Haynes manualból vannak, ami ugyan '98-ig bezárólag taglalja a benzinmotorokat, és a borítón facelift előtti autó van, viszont feltűnt hogy külön nem tér ki az SZ/R X-es motorokra, csak a 16 szelepes változatoknál.

    A maradék kérdőjeleket egy G Astra maual vonatkozó része tudná eloszlatni, ahhoz sajnos nem férek hozzá.

    A vezérműtengely nem ugyanaz, a z16se-n van a szelepházon egy vezérműtengely helyzetérzékelő ugyanott, ahol régen a kadetten a benzinpumpa volt. Tuning vez.tengelynél jobb helyeken írják is, hogy z16se-hez nem jó.

    A szelepek ugyanazok, az 1,6 8 szelepes motoroké egyforma. Az 1,4-nél azért hosszabbak a szelepek, mert az égéstér annyival alacsonyabb.

    Hengerfej kell, mert az x16sz-n szögletesek a szívócső bemenő furatai, az se pedig kerek. Persze más a kipufogógáz visszavezetés elve is.

    Amúgy attól függ mi a cél, ha a fókák megmentése, akkor z16se, ha teljesítmény, akkor c16se. Ha nekem kellene választani, a c16se-t választanám, a 87 vs 100 LE-n kívül a kipufogógáz visszavezetés kihagyása miatt is.

    A z16se-nél leginkább a környezetvédelmi besorolásra koncentráltak, mert ez a hengerfejben inkább gödör, mint égéstér:

    https://www.opelforum.hu/gallery/image/12243-wp_20151027_002jpg/

    Teljesítményre, ill. a benzin-levegő keverék minél jobb örvénylését inkább az se hengerfej célozza:

    https://www.opelforum.hu/gallery/image/3143-hengerfej-01/

  6. 34 perce, Raptor1 írta:

    Sziasztok!

     

    Tudja esetleg valaki hogy a generátorba (Bosch) milyen típusú szénkefék valók, és hol lehet őket beszerezni?

    Valamint a két csapágynak mi a száma?

    Köszi a segítséget.

    Itt volt róla szó: https://www.opelforum.hu/topic/252-általános-műszaki-problémák/?do=findComment&comment=1042050

    Ma is van ebay-en (azt nem néztem ez a legolcsóbb-e, de létezik):

    https://www.ebay.ie/itm/2ARK117-NEW-REPAIR-KIT-with-GENUINE-BEARING-6203-CAP-FOR-BOSCH-ALTERNATOR/253595767736?hash=item3b0b7c53b8:g:blgAAOSwTiVb-ApQ

    • Köszi! 1
  7. On 2020. 02. 07. at 17:38, Kispotter írta:

    Sziasztok!

    Lenne nekem most egy lehetőség. Szerintetek egy c14se köteggel, ecuval ac vel, szervoval, kormányművel, működő klímával megér 40 ezret? Annyit kért a srác segítsek kibontani neki. Tőlem kb 100 km-re van egyébként. 

    Valamint a klimánál a motortéri cuccain kívül kell még valami? Gondolom a hőcserélő mindenképpen, de nem tudom pl a középső fűtésbox is más? Gondolom kell az is..  Ha még kell valami írjatok le mindent mit vegyek még ki. Köszi! :)

    Annyiért meg kell venni. Itt van néhány gondolat, de ha írsz pü-t daykiller-nek, esetleg segít is, mi kell pontosan.

    https://www.opelforum.hu/topic/129-fűtés-és-klíma/?page=96&tab=comments#comment-649851

    Amúgy, amit a klímával kapcsolatban találsz/látsz, minden kell. Homlokfaltól kezdve, hűtő, hőcserélő, kompi, csövek, kábelkötegek, motortartó, szíjfeszítő, (szíjtárcsa, ha másra nem tarcsiba), olajteknő (ha nem olyan), fűtéscsap, a középkonzolig. (a teljesség igénye nélkül) Ja, és sok sok türelem. :)

  8. 1 órával ezelőtt, zotya975 írta:

    Nem hiszem hogy sok különbség lehet főleg hogy van ugyanolyan motor ebben is abban is. De nem láttam olyan biszbaszt amit a kolléga talált a kocsi alatt. :confused:

    Az annak néz ki, amit először írtál. A főtengely érzékelő záródugója (valami gyári beállításhoz kellhetett, de aztán odakerült a z18xe-ben az érzékelő is). Azért az érdekes, hogy menet közben elmegy az olaj és megálláskor ez a réz hüvely előkerül. Jártam úgy az 500km-es felújított motorral, hogy kinyomta az olajpumpánál a szimmeringet és elfolyt az olaj, de amikor elfogyott az olaj, akkor megszólaltak a tőkék (lámpa is világított) és azonnal megálltam. Azóta 50e km van a motorban és semmi baja nem lett. Nekem szerencsém volt, de ahhoz kell menni olajnyomás nélkül valamennyit, hogy beálljon a motor.

  9. 1 óra, tuskes írta:

    Egyenlőre fogyasztásról nem tudok sokat mondani, mert megkezdett tanknál cseréltem 2 napja az injektorokat. Most változni fognak az autóval megtett útvonalak-szokások, kell 1-2 hét mire beáll minden, akkor tudok telitankos fogyasztást mérni. Annyi már mindenképp pozitívum, hogy az autó indulása úgy tűnik, visszaállt az eredeti átépítés elötti 1-1,5 fordulatra, és röffen a motor. x14xe befecsikkel ez 4-5 fordulat volt. 

     

    Inkább az érdekes, hogy érezni-e valamilyen változást menet közben.

  10. 1 órával ezelőtt, sgery írta:

    Sziasztok!
    Azért ide írok mert itt látom van egy kis élet még : )
    Tudtok esetleg olyan kontaktot, aki központi opelnél dolgozik vagy kereskedő hivatalos műhelyben? 
    Combo E-be szeretnék utólagosan extrákat tetetni, de egyszerűen senki sem foglalkozik a kérdéssel (még a német opelt is felkerestem, Ők sem kompetensek benne, csak a local dealer, de akinél eddig voltam nem foglalkozik ilyennel...)

    Csergő-ben próbáltad? Elvileg minden gyári cuccot be tudnak szerezni és szervízük is van.

    Utólagos extra sajnos 2-3-szoros bekerülési költség utólag. pl. Kastrába szerettem volna töltőt és telefontartót utólag, ami új autónál 35e plusz lett volna. Ehhez képest az opelszervíz 75e-s ajánlatot adott utólag beszerelve. Azt már nem is mondom, hogy először azt mondták nem lehet, és amikor megkerestem neten a leírást, alkatrész számot, beszerelési útmutatót, utána adták ezt az árat. :wacko:

  11. 20 órája, tuskes írta:

    Nem vettem észre fogyi növekedést az E10-től, pedig lejártam néhány tank benzint vele. Újabban pedig a racsing 100-at kapja, úgyhogy nem érint az E10. Srác mondta, hogy vagy 22 éve foglalkozik autókkal, és visszajelzések alapján Ő is említett jobb gáz-reakciót. Viszont mivel nekem X14XE befecsik vannak, nem az SE-be valók, így talán jobban érzek majd különbséget.

    Majd fogyi változásról azért írj tapasztalatot a daewoo injektorral, mert van nekem x14xe amibe betettem a c14se ECU-t, és igazán még most sem tetszik a fogyasztása. Lehet injektor csere is lesz. :)

    SE-be pedig elvileg jobb a 8 szelepes injektor, mert a 16V-s két felé "spriccel".

  12. 9 perce, tuskes írta:

    Remélem. Ha a fogyasztás sokat nem is változik, az sem nagy baj, 7,2-7,3 most a fogyi. Persze lehetne 1 liter mínusz. :) A motor viselkedésére leszek kíváncsi, hogyan változik.

     

    Fogyasztás nem igazán változik (bár az E10 miatt lehet, hogy nőni fog), de kicsit jobb lesz a gázreakció.

  13. On 2020. 01. 12. at 14:01, tuskes írta:

    ...

    Ha már válaszolok, akkor csendben idetenném, hogy sikerült végra Daewoo befecsiket találnom híddal együtt, szerintem korrekt 12-ért. Gyári szám stimmel, jövő héten postázza az ember. 

    Szuper, annak jónak kell lennie. :)

  14. 6 órája, Róóóbi írta:

    Most engedd el azt hogy NE meg a görbék. Kérdezd a már meglévő eszedet: kétliteres motort városban? Maximum egy 1.6 se, én a Z16SE-t úgy szeretem városban mert rohadt fickós, igaz jó rövid is a váltója (F13CR 3.94), igaz ez gyakorlatilag egy X16SZ hengerenkéntivel meg elektromos gázpedállal. Meg papíron 84 lóerővel.

    Ja, váltóval is menj utána, erről pl. Wookiet kérdezd melyik kombó a karaj, egy párat kipróbált már.

     

    5 órája, Róóóbi írta:

    Figyelj, az X16SZ-m 3400-at forog pályatempóval. 185/60 R15-ös gumival. Hótttgyári.

    Na ugyanerre a váltóra akasztani kell egy 1.6 SE-t és megváltottad a világot. Ha felfúrtad 1.8-ra akkor meg világbéke. :-)

    Amúgy jó kompromisszum lehet még egy 1.8 16v. Az is finom. Amire ránézel sima GL de amúgy GSi.

    Szerintem az 1,6 SE-re a W394-es váltó jó kb. 3400-nál 130 kmó, a W374 már hosszú kb. 3100-nál 130 kmó. Esetleg rövidben a C355... de az már kb. 3600-nál 130 kmó.

    A W374 az említett 1,8-ra felfúrtra jó, de azért az nem olyan egyszerű. :) Már a motor ill. a hengerfej. :-) Meg az ECU, meg... stb.

  15. 14 órája, tuskes írta:

    Itt ugyanaz a görbe van mindkét helyen, egy Opel logoval. Én egész más adatokat találtam erről. Nem vitázni akarok, csak nem kerek a dolog. Egyszerre nem lehet szerintem ugyanolyan jó alsó tartományban, és felsőben jobb. Ahogy én tudom, az NE 2600-nál már leadja a teljes nyomatékot, míg az XE csak 4800-tól. Nyilván nem használja ki az ember hétköznapi használattal ezt a különbséget ( ha van ) de azért lényeges. https://www.opelforum.hu/cikkek/technika/tipusok/calibr/opel-calibra-motortípusok-főbb-jellemzők-r163/ 

    De lehet valamit nagyon félre értek...

     

    6 órája, tuskes írta:

    Akkor ezt rohadtul nem értem. Nyílván igazatok van!! De ha kevésbé pörgetem, alul is megvan már a nyomaték ahhoz hogy a bódét elindítsa, mozgásban tartsa alacsonyabb fordulaton, hogy a viharba ehet többet, mint amit forgatni kell 3000-en? Ismét mondom, elhiszem amit írtok, csak nem értem a paraszti eszemmel. 

    Ha megnézed a görbéket, akkor 1500-2600-ig az NE és az XE nyomatéka egyforma (2-3 Nm eltéréssel, amit nem lehet megérezni), aztán 2600-tól az XE-é végig nagyobb. Vagyis alacsony fordulaton egyformák, 2600 után meg az XE elhúz.

    A fogyasztásban az (is) számít, hogy az adott nyomatékot mennyi benzinből sikerül kihozni. A benzin-levegő keveredés és pl. a gyújtás is más a két motornál, ezért lehet fogyasztás különbség is ugyanazon a fordulaton.

  16. 22 órája, tuskes írta:

    Na ugye!!! :) Ezt sem tudtam, hogy az égés-kopogás hangja azonos ugyanaz a story. Egyébként keresem neten azt a hangot, ami a főtengely csapágy hibájára utal, merthogy van még egy hang ami érdeklődésre ad okot. Persze lehet semmi extra.Most azt tapasztalom, hogy a fogyi emelkedett, bár még nem tankoltam teli ismét. Jelenlegi állás szerint minimum 8,5-öt kér, míg eddig 7,2-7,3 volt. 1 éves Bosch szondám van. X16SZR - C16/SE fejjel. C20XE inkább pörgösebben érzi jól magát, NE viszont sokkal alacsonyabb fordulaton leadja a nyomatékot, ami nekem jobb, mert van hogy napi akár 100 km. is lemegy városban. 

    Volt már ez itt is téma vagy a tuning topicban (most nem keresgetem), de az NE sehol sem igazán jobb mint az XE.

    Persze az NE motor és a fenntartása olcsóbb, de fogyasztásban nem lesz jobb.

    http://kaoscrew.de/downloads/ne-xe-xev.gif

    https://logout.hu/tema/opel_topic/hsz_6795-6795.html

  17. 3 perce, tuskes írta:

    Köszönöm! 
    Azért ez a részletes leírás nagyon rendben van. Bár van amit nem értek, de a lényeg érthető. 
    Igen, nagyon sok dolgot ismerek már az autómon azt gondolom, ( hála nektek érte !!! ) de azért van még bőven mit tanulni. 
    Csörgés volt, de hogy áttettem a vezérlést és a főtengelyt más pozícióba, az megszűnt. Viszont a kopogásos égésnek utána kell néznem, mert nem tudom milyen hangja van olyankor. Normálisnak tűnik most, de legalább tudni fogom azt is. Következő nekiugrásra kicserélem a főtengely csapágyakat, biztos ami biztos. Csak 450 000 Km van már benne lassan....

    Azután kezdődik az új projekt. Volt már róla szó hogy lesz benne nagyobb motor, ami C20XE volt. Átértékeltem a dolgokat, és a C20NE mellett döntöttem. Sokat járok városban is, és ha pályázok sem használnám ki az XE lehetőségeit, max dojcselandban, amit viszonylag ritkán látogatok. 

    A kopogásos égés és a csörgés ugyanaz. :)

    Elvileg a c20xe kényesebb, de annak ellenére, hogy erősebb, ha kergetik kevesebbet fogyaszt. A c20ne igénytelen, kimegy a világból.

    Találsz is itt fogyi adatot epk947 aláírásában.

  18. On 2020. 01. 06. at 0:37, tuskes írta:

    Kispotter 10,5-öt ír hogy van neki egségesen. Akkor az viszont nem tűnik kielégítőnek. Tudsz esetleg linket ahol ezeket, és ehhez hasonló adatokat lehet megtudni?

     

    10-től teljesen jó lehet, ez sok mindentől függ. Az a fontos, hogy közel egyformák legyenek.

    Ha a Te motorodról akarsz többet megtudni, arról már van elég tapasztalatod. Ha nincs kopogásos égés menet közben, akkor nem lett nagyobb a kompresszióviszony, mint kellene. Ugye motorvezérlőt a gyárit tetted be, "csörögne" ha túl nagy lenne a sűrítés.

    http://www.geree.hu/motor-mechanika/surites/

  19. 3 órája, tuskes írta:

    Most az 1,6 SE elvileg 9.8bar kell legyen. Az X16SZR esetén konkrét adatom nincs, csak hogy 12.0-15.0 bar között kell legyen, és minimum 9 bar. Igazából kirívó értéket nem szeretnék látni a mérőn, akkor már nyugodt vagyok. Remélem.....

    A 9,8 a sűrítési arány, jó lesz oda is a 12-15 bar sűrítési végnyomásnak. :)

  20. 15 órája, Garos írta:

    Hát én szerintem nem mert 2 hetet volt autóvillamossági szerelőnel és nem tudta meg csinálni hiába cserélte ki a fesszabalyzot és a dioda sort ha tök más a Baja akkor vennem kell egy ujj generátort.

    Ezt a hibát szokták nem megtalálni a kedves szerelő urak. Ha minden ki van cserélve és nem jó, akkor ez még lehet. Persze volt már olyan is, hogy valamiből 3db új is rossz volt. Mondjuk ebből használt generátort lehet kapni 5-10e Ft-ért és átrakva az új cuccokat, már kész is.

  21. 25 perce, Garos írta:

    Most lett felújítva a generátor most 13,8 a generátor töltése akkumulátorrol mérve 14.4 tehát töltés van nem ugrál mostmár de viszont a töltés vissza jelző lámpa meg mindig parazslik. Esetleg nincs véletlenül töltés vissza jelző relé opel f Astra-ba C16Nz motorkóddal?

    Ilyen akkor fordulhat elő, ha a csillagpont érintkezése rossz. Aztán, hogy ez a Bosch generátornál javítható-e nem tudom, de egy másik típusnál javítható volt.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.