Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Thuby

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    407
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by Thuby

  1. Hol állt az autó? Nem lehet, hogy valami rágcsáló hozzáfért és elrágott valami vezetéket a motortérben?

    Indítózás után a gyertyát megnézted? Ha benzines akkor szikra nincs, ha száraz akkor nafta. Én csak ezt utóbbi esetén keresgélnék injektor irányban. Van immo az autóban?

    Először én is rágcsálóra gyanakodtam, mert az autó abban a pár napban éppen a nyílt udvaron állt. Csak aztán másfelé kezdtem gondolkodni.

    Hétvégén továbbnyomoztam kicsit a témában. Lett vezérlő is B.I.G.-nek hála, de a másik ECU-val is ugyanaz a helyzet. Elkezdtem a kábeleket, meg a sarukat méregetni, s kapcsolási rajzot bújni, de még nincs megoldás. Főtengely holtponti jeladót cseréltem, igaz csak rádugtam a másikat, nem szereltem be.

    Ami biztos még, hogy a vezérlő az injektorokra folyamatosan tolja ki a testet, ha van gyújtás, ha nincs. Az AC relére úgyszintén. A trafónál mindkét (fekete, s zöld) kábelben folyamatos +12V van álló motornál is.

    Olvastam valahol, hogy az impulzus modul hibája okozhat hasonlót, csak az impulzus modult nemigen találom. Lehet, hogy c20ne -nél rajta van a trafón a műanyag alatt?

    Már lehúzkodtam minden jeladót, gondoltam, megpróbálom úgy, hátha... Gyertyákat nem ellenőriztem, de az lesz a következő. Meg hogy majd megnézem a szikrát indítózás közben. Eddig nem kanyarodtam el ilyen irányokba, mert amíg a vezérlőből egy öndiagnosztikát nem tudok kirángatni, addig úgy érzem, más a baj.. De lehet, hogy valamelyik vezeték szakadt. ECU-nál a csatlakozóban néhány saru oxidált, de még vezet. Letakarítottam volna azokat is, de nem sikerült kipiszkálnom abból a nagy csatiból.

    Lehet, hogy cserélek AC relét is, hátha. Olyan, mintha az immo tiltana. Csak az meg nincs..

  2. Sziasztok!

    A következő problémával szembesültem néhány napja: kb. 5 nap állás után indítottam volna az autót, önindító tekert szépen, de nem történt semmi... Gyújtás le, majd vissza, s ekkor vettem észre, hogy nincs check engine lámpa. Próbáltam hibakódot kivillogtatni, de az ECU semmit nem küldött vissza a világon (műszercsoportban az izzó nincs kiégve, azt ellenőriztem).

    Szétszedtem a vezérlőt, azon sérülés nem látszik. 18-19 -es lábán megkapja a 12V -ot, illetve a 46-os lábon mértem még 7.5-8 volt feszt alapból, gyújtással minimálisan többet. Testelési problémát nem találtam, s az elektromos berendezések is rendben működnek.

    Az AC relé a 85b és 86b lábon (barna-fehér és barna-kék vezeték) kap testet folyamatosan, ha az ECU csatlakoztatva van, egyébként nem. Ez nem tudom, hogy így normális-e.

    AC pumpa oké, az nyom, a relét még nem ellenőriztem. Autodataban sem találtam sok mindent, hogy merre lehetne továbbmenni. Esetleg a befecskendezőknél érdemes lehet megpróbalámpázni?

    Előzmény nem volt; elindult, leállt, ment szépen. Az egész nekem kicsit úgy néz ki, mintha a vezérlő megnyekkent volna. Kipróbálnám másikkal, csak nincs tele sajnos a padlás :D

    Ha valakinek valami építő jellegű ötlete támad, köszönettel fogadom..

    Ja, és C20NE motorom van.

  3. Én azt mondanám, hogy a diag csatinál ki lehet ütni a hibát. De nem vagyok benne biztos. Ugyanúgy, ahogy a motorhibát olvasod ki.

    Köszi. Én is ebben bízom. De most láttam hozzászólást régebbről, hogy valószínűleg kell hozzá a Tech1. Nem szívesen pénzelnék emiatt autóvillamosságist... De hátha tud valaki még okosat.

  4. Sziasztok!

    Nem tudja valaki, hogy lehet-e légzsák hibajelet házilag kiütni? Egyszer kapott gyújtást úgy hogy nem volt rádugva a kormánylégzsák, és bennmaradt. Az önteszt indításkor OK, kialszik, aztán folyamatosan világít megint... Előre is köszi.

  5. Nicsak ki beszél? :) :D Gyere ki hétvégén szétkapjuk, aztán max. itt alszol. :D

    Jaja, kinyílt a kis szám megint :D

    Amúgy már tárgytalan, köszi, megoldottam... Bementem délután, előadtam a helyzetet, szó nélkül adtak másikat. Ott helyben kicseréltem a parkolóban, visszaadtam a rosszat. Le a kalappal előttük...

    Ez most tökéletesen működik, 90 fölött kapcsolt szépen a lassabb fokozat, aztán ki, ahogy kell. A másikat nem tudom, addig nem tudott felmelegedni :)

  6. Jóreggelt! :)

    Érdekes dologgal szembesültem tegnap: vettem egy thermokapcsolót (2 fokozatú) a hűtőventillátorhoz, mert a régi már bizonytalanul kapcsolt, s ha igen, akkor is csak a magasabb fokozaton.

    Szóval, megvettem, otthon víz le, hűtő ki, hűtőmosás, új gomba beteker, hűtő visszatesz, feltölt... Elindítottam a motort, szépen melegedett, s bekapcsolt a venti a magasabb fordulaton már az első vonalnál :) Gondoltam; legalább hamarabb lehűl... Aztán vártam, 5 perc múlva még mindig megy... leállítom a motort, 10 perc múlva még mindig megy.. gyújtás le, majd vissza, hőfokmutató már a kékben, még mindig...

    Aztán megkocogtattam egy villáskulccsal, s leállt. Ha megint, akkor elindult.

    Gondolom, gyári hibás lehet, vagy ilyesmi. Vagy lehet, hogy nem mindegy, milyen pozícióban áll? Bár ezt kétlem..

    Reggel jéghidegen nem ment, de munkába jövet ugyanúgy bekapcsolt, s ment egész úton. Előrelátólag Opelos bolt előtt parkoltam, munka után megyek reklamálni :D Nem élem bele magam nagyon, de talán még ki is cserélik..

    Valakinek ilyen jellegű tapasztalat esetleg?

    U.i.: amikor megy a ventillátor, s a motor is, akkor valami furán zörög. Ha csak a ventillátor, akkor nem. Ha csak a motor, akkor sem.. Ez mi lehet? Olyasmi hangja van, mintha a lapát darálna valamit, de nem. S nem folytonos; kb. 2 mp. zörgés, aztán egy szünet...

  7. Mondjuk átlagban 2-3 ezer kilométerenként 1 lityó bemegy . Mellékesen elég sz@rok ezek az új autók. Astra, Vectra, mind túlsúlyos és agyon kütyüzött az emisszió miatt. Ezek szerint nem sok sikerrel, mert az olajfogyasztás sem megy az emisszió javára.

    Úristen, s mi lesz azzal a sok "elfogyasztott" olajjal? :D Azokba elkelne akkor egy-két lecsapató sorbakötve, nem? :lol:

  8. én értem thuby, de ezt tudja is mindenki, csak a könyv tudod :lol:

    am nekem ugy 1 jó lityót bever sztem 1.4es létére...

    7 ezernél jó fél litert megevett...

    bár még ha így nézem, akkor kijöhet ez is 0.0075/100km ből :lol:

    Jójó, én úgy emlékeztem, 0.007-et írt a könyv. Azért siralmas, hogy minden irodalom ilyent ír... Én csak arra merek gondolni, hogy a német mérnök úrnak már jóval a határérték felett volt a Hubertus a vérében, aztán éjszakás műszakban elgépelt valamit :lol: :D

  9. nem nem annyit akartunk írni

    ha elolvasod amit te linkeltél, meg összeveted amit én meg zotya meg a többiek akkor nemértem mi a problámád...

    de ez csak egy dolog, és messze álla reálistól... ahogy a többiek is mondták.

    Gabit kérdeztem nemrégiben, 10 ezerre ő max 1,5 litert mondott

    enyém pl 1 literből jön ki

    kézikönyv szerint igen 7,5 lityót verhet be a moci

    Hát, csak hogy hihetetlennek és irreálisnak tartom. Nem értem, milyen érték lehet ez, hiszen a gyakorlat az egytizedét mutatja.

    Megnéznék egy olyan motort mondjuk, akár "csak" 6 litert is benyel 10000-en. Ja, a link az okés, egy nullával többre emlékeztem én.

    Nekem amúgy szépen teljesíti a 0.0075 l / 100km -t. :D

  10. és ez nem 7,5 liter 10 ezer kmre?

    100km 0,075

    1000km 0,75

    10000km 7,5 liter

    akkor hol a bibi?

    Kicsit pörgess vissza, aztán olvasd el a #13743 hozzászólásom, ha nem figyeltél volna :D

  11. Nekem? Csont nélkül! :lol: Látod hogy ez van írva a táblázatba. De gondolom ez a maximális érték, ami még nem kóros. De akárhol nézegettem a neten, midenhol ez volt írva, a kezelési kéziköny meg nincs nálam, mert csak kölcsönbe kértem, a javításiban meg úgy rémlik nincs leírva.

    Tessék

    Egy olyan motornak, ami 10000km-en megeszik 7 litert, annak már orbitális szaga, és szép kék füstje kell, hogy legyen, s nem sok kompresszió lehet benne. Volt 25 éves Hondám, ami közel fél litert nyelt 1000 km-en, azért tudom :D

  12. hát hogy cserétol cseréig benyakaljon magának 7-8liter olajat az nekem se tetszik, amugy komolyan a dugókkal van a gond ez Ádáméknak Eisenachban igy sikerult és a legtobb 1.6 16V ezzel a gondal kuzd, amugy cserétol cseréig menyi egy egésséges olajfogyasztás? gondolok olyan 15ezer km-re, a C16NZm fél liter korul fogyaszt el, de ez már alapjába véve lassan 25éves technika, akkor miert ez a nagy fogyasztás-tolerancia ezeken az uj motorokon

    Nehogymár egy csereperiódus alatt megegye a teljes olajmennyiség dupláját... :lol: Akkor nem kellene cserélni, hiszen cserélődne magától. Az szerintem 100%, hogy el van írva a linken. Kézikönyvből is az rémlik, hogy 0.007 liter / 100 km, csak most nem találom benne...

    Zotya, gondolkodj. Tankolástól tankolásig leeszi neked max. jelzéstől a minimumra az olajat? Nekem cserénél max.-ra lett töltve, most (6-7000 km) van kb. a két jelzés között félúton.

    Kicsit abszurd lenne az az érték :D

  13. Belehet, persze. Csak világítani nem fog. :lol:

    Ez dióda, ami világít. A dióda meg csak egy irányban nyit, másik irányban zár.

    Arra céloztam, hogy bárhogy tettem be, világított :D

  14. De a polaritásra figyelni kell! :lol: Ha elsőre nem világít, nem azt jelenti, hogy rossz és az sem működik, hogy mindegyiket azonosan rakod be. Egyiket így kell, másikat úgy. A nyákot szemből nézve pl a bal szélső (fordulatos órán az üzemanyagszintnél) a felső rész a negatív, alsó a pozitív. :lol: Akinek van türelme, az végig követheti a nyákvezetéseket, de aki lusta (neveket nem mondok :lol:) az próbálgatással is rájön. :D

    Mondjuk egyáltalán az ilyen gyári foglalatos ledeken jelezve vannak-e a polaritások? :D

    A helyzetjelzőbe való foglalatos LEDet pl. tökmindegy volt, hogy raktam be. Szerintem ki vannak ezek találva a "gyakorlatlanok" számára ;)

  15. Nyilván nem gondoltam komolyan a "filmes" részét. Egész biztosan szigorúbban veszik az ide vonatkozó törvényeket, jobban büntetik adott esetben a törvényszegéseket. Tulajdonképpen életveszély okozásáért is fel lehetne jelenteni egy olyan munkáltatót aki nem biztosit megfelelő védőfelszerelést, nem? Nem tudom, de elképzelhetőnek tartom azt hogy akár börtönbüntetés is kiszabható egyes államokban az ilyenek be nem tartatásáért, felszerelés, munkabiztonság nem biztositásáért. Az is lehet hogy nálunk/nálatok is igy van csak nem alkalmazzák egyfajta trehányság, nemtörődömség(netán kenőpénzek?) miatt...nem? :D

    Nem. Az a hülye, aki nekifog felszerelés nélkül a munkának. Nem vagy köteles anélkül dolgozni, s a munkáltató nem tehet semmit ellened. Ezért van a munkavédelmi oktatás, hogy tisztában legyen az ember, mit, miben, hogyan végezzen. Ez sajnos csak elméleti síkon működik, a legtöbb helyen simán kirúgnának érte :lol: De akkor meg lehet menni a bíróságra. Sok munkáltató sincs is tisztában szerintem azzal, hogy a melósnak miben kéne dolgoznia. Én ha olyan helyen dolgoztam, ahol tényleg veszélyes volt a munkavégzés, s nem volt felszerelés, hát vittem. Pár ezer, esetleg tízezer Ft-ot nekem megér a kezem, lábam, szemem épsége. :lol:

    Audiban központi helyeken ott a kesztyű, szemüveg. A veszélyesebb gépek mellett védőruha, kötény. Ha nem veszed fel, s megkapja mondjuk valami a kezed, minden felelősség a tiéd. Egyszer egy melós még a védelmi áramkört is kiiktatta, benyúlt a gépbe, hogy megpiszkáljon valamit, aztán lecsapta 4 ujját (egyet tudtak csak visszarakni). Vérszemet kapott, kártérítést követelt (jogtalanul), Audi erre visszaperelt, kifizettették vele az állásidőt, amit okozott. Ez 7 számjegyű szokott lenni általában. A kezének a fényképe a mai napig kinn lóg minden CNC gépen, ezzel a szöveggel: "A védőkör kiiktatása előtt gondolkodj!"

  16. Nehogy összekapjatok! :D A volt melóhelyemen mesélték a portások, hogy hétvégén a Discós csávók ugy szoktak végigfutni a mociháztetőkön a parkolóban. Na nekem több se kellett, soha többet nem mentem hétvégén kocsival dolgozni. Meg a Karcsi is mesélte az esetét a kocsival, szóval örülök neki , hogy az udvarban van, és nem vhol a városben az utcán. :lol:

    Anno Várpalotán garázdálkodott néhány hülyegyerek, akik porcelánport szórtak az autók szélvédőjére. Ott akinek nem volt cascoja, ez igencsak megszívta... És sajnos ilyenek mindenhol voltak / vannak / lesznek.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.